2023-05-18 127 瀏覽
貴,少,寧願食杯面,試過兩次撞正落場,有一晚終於試到,安格斯飯好差,牛肉麵好一般,冇下次,之前荃灣千色店後面巷仔試過間小型兩夫妻開嘅,正過佢多多倍,價格係佢嘅一半,可惜執咗

2023-05-04 170 瀏覽
真心好食嘅台灣料理絕對推介俾大家!入到去呢間餐廳好友去咗台灣嘅感覺裝修企理乾淨!食物種類勁多選擇 就算佢哋嘅飲品擺盤都幾精緻 睇得出落過唔少心機 食物質素夠熱好食!最鍾意食佢哋嘅台灣牛肉麵,而家諗返起真係回味無窮
2023-04-20 278 瀏覽
呢間之前都聽講過出色,放假就過來試下,可能都8點幾無咩人,唔使等直接入座,4個人叫咗6樣嘢食。💎鳳梨咕嚕肉甜酸啱啱好,個皮仲脆嘅💎紅燒牛肉麵牛肉夠晒林,又入味💎鮮蚵煎蛋大大粒蚵仔💎蟹肉金絲炒新竹米粉炒得好乾身,但又唔會一餅咁其餘仲有💎樹子炒水蓮💎擔擔麵呢2樣就中規中矩啦服務還不錯,環境唔算好大,但坐位都寬敞。如果有揸車嘅朋友,佢出面就有咪錶位,好彩嘅都有機會泊到。整體來講每樣都夠哂地道,感受到佢哋用心製作,下次都會再嚟❤️

💎鳳梨咕嚕肉
甜酸啱啱好,個皮仲脆嘅
💎紅燒牛肉麵
牛肉夠晒林,又入味
💎鮮蚵煎蛋
大大粒蚵仔
💎蟹肉金絲炒新竹米粉
炒得好乾身,但又唔會一餅咁
其餘仲有
💎樹子炒水蓮
💎擔擔麵
呢2樣就中規中矩啦

服務還不錯,環境唔算好大,但坐位都寬敞。
如果有揸車嘅朋友,佢出面就有咪錶位,好彩嘅都有機會泊到。
2023-04-09
  • 蟹肉金絲炒新竹米粉
2023-04-12 230 瀏覽
生日飯又點少得同卡佬一齊慶祝一番~大家猜猜我們會去那處撐枱腳?嘩哈哈~無錯!我們的老地方 #木玥巷超愛台式食物的卡佬不經思索便說要帶我到這家吃飯私心可見,這是他最愛吧🤭其實我都蠻喜歡這家的台式食物因為每次都會有新驚喜今次下了這幾款菜:🐮麻辣松花牛上腦炒飯 $95➡️卡卡好鍾意食這店的炒飯,無記錯,對上2次都是order炒飯,鍾意佢炒得粒粒分明,又夠鑊氣,松花牛夠鮮嫩軟冧,皮蛋也是一亮點,再加上了麻辣醬油一齊炒,上枱已經香噴噴,辣得夠過癮呀!🐷酥炸排骨配菜香蛋飯 $86➡️卡佬必點菜式🤭睇返相,佢次次都叫佢嚟食🤣佢話豬扒炸得夠鬆化香口,同埋夠大碟,而且豬扒夠大件,實夠飽🍖台灣雙色腸 $38➡️完全令我掛住台灣呀~新鮮辛辣的蒜片夾腸片,美味😋🧋黑糖茉莉花冬瓜茶 $28➡️卡佬有少少熱氣,但堅持點酥炸排骨,冬瓜茶真係啱哂佢,夠哂下火清熱,加埋黑糖茉莉,清潤而帶點花香,不錯的配搭👍🏻🍷白桃伯爵冷萃氣泡茶 $58➡️卡卡生日點都要開返支...氣泡茶🤭上次飲上癮😋今次試新味,帶有少少白桃甜味而有好香濃伯爵味,卡卡好鍾意這個配搭❤️加上氣泡茶雪得夠凍,完全唔使加冰,飲到原汁原味這間是卡卡回訪再回訪的台式小店推介
生日飯又點少得同卡佬一齊慶祝一番~
大家猜猜我們會去那處撐枱腳?
嘩哈哈~無錯!我們的老地方 #木玥巷
超愛台式食物的卡佬不經思索便說要帶我到這家吃飯
私心可見,這是他最愛吧🤭
其實我都蠻喜歡這家的台式食物
因為每次都會有新驚喜

今次下了這幾款菜:
🐮麻辣松花牛上腦炒飯 $95

🐷酥炸排骨配菜香蛋飯 $86

🍖台灣雙色腸 $38
➡️完全令我掛住台灣呀~新鮮辛辣的蒜片夾腸片,美味😋

🧋黑糖茉莉花冬瓜茶 $28

🍷白桃伯爵冷萃氣泡茶 $58

這間是卡卡回訪再回訪的台式小店推介❤️
就連拌菜也每次不同款式
太有心思

我好日唔發市,發市有驚喜!!!今日無聊睇上網search睇下附近有咩好食,竟然終於比我揾到個新飯堂!!好耐無食過一餐噤滿意,暫時試咗呢4款,全部100分滿足感滿分,準備制霸佢個menu試哂全部紅燒牛肉麵 - 厚切、筋肉分明,好淋身同入味。。 重點湯底濃而不咸, 飲哂都無油膩感蟹肉炒新竹米粉 - 炒得乾身又鬆身,而且唔油,多蟹肉及有蟹肉味澎湖花枝蝦排 - 蝦膠加蝦仁同花枝粒好有口感,配以一個小小酸嘅唔知咩汁, 減低油膩感夜市地瓜條 - 因為厚切, 中間又一啲都唔乾身,所以口感做到外脆內軟,感覺唔係hea炸上枱,有迫哂的油出黎, 一啲都唔油膩,配埋酸梅粉一流p.s. 估唔到佢個冰瑤焦糖咖啡(自己走冰)都好好飲, 要等熱啲先試水果茶
我好日唔發市,發市有驚喜!!!

好耐無食過一餐噤滿意

2023-04-04 172 瀏覽
之前經過木玥巷已經覺得呢間餐廳嘅木系裝飾幾有feel~今日終於有機會食下我本身都幾鍾意食台式野、而紅燒牛肉麵同埋鹽酥雞扒更加係我必叫嘅野 覺得呢2樣好食 其他都會好食🤣🤣🤣講左紅燒牛肉麵先,好多台式餐廳都會有呢道菜,間間都話招牌、必食,但好老實講 之前係香港又真係冇食過一間特別好食嘅🥲但木玥巷嘅呢個牛肉麵真係對得住招牌兩個字,真心出色 講左湯底先湯底有淡淡藥材味味道岩岩好、食過好多 啲麵都係偏淋 但呢度麵質唔係過淋仲帶有啲爽口👍🏻牛腱炆得好淋又入味,仲有啲紅蘿蔔同菜做配菜,連配菜都好食!總括然而成碗麵味道都好平衡亦好好食而鹽酥雞扒飯,一上菜第一個反應係:份量非常足料🤣睇返個切面,炸得好好,唔會炸皮同雞肉分離!啲肉亦唔係炸到乾淨淨,仲係好juice咖❤️❤️❤️飯係菜飯,但係炒飯底 仲有啲蛋白,炒飯底香口 淨係食飯都好食😆😆另外仲叫左個蜂蜜冰烤地瓜,地瓜冰冰涼涼,口質綿密軟糯,加上甜甜嘅蜂蜜,係一個好唔錯嘅小食加甜品🥰🥰最後想特別講埋佢地呢個玫瑰氣泡蝶豆花菜🧊蝶豆花嘅顏色超靚唔洗講啦,佢嘅味道有少少似蜜糖水嘅味但係氣泡水版,配埋啲炸野 好飲又解膩

最後想特別講埋佢地呢個玫瑰氣泡蝶豆花菜🧊
蝶豆花嘅顏色超靚唔洗講啦,佢嘅味道有少少似蜜糖水嘅味
但係氣泡水版,配埋啲炸野 好飲又解膩
  • 紅燒牛肉麵
久仰「木玥巷」的大名,原來不只開在屯門,港鐵朗屏站附近也有分店。窩夫與蝦子餅二月初終於有機會光顧,當晚不用等位便能入座。先送來小食,琥珀合桃太好吃了,又香又甜又脆,窩夫吃到停不了口。宜蘭三星蔥餡餅($36)一客四個,味道不錯,不會太油膩。台式炸物拼盤($58)有鹽酥雞、甜不辣、四季豆和杏鮑菇,鹽酥雞最有驚喜,外面脆卜卜,入面肉汁豐富。第一次光顧當然要試招牌菜,木玥招牌紅燒牛肉麵($98)有齊牛𦟌、牛筋、肥牛、蘿蔔和豆干。三牛當中窩夫最喜歡牛𦟌,滷得入味又夠軟腍,而且肉味很濃。湯底清甜,紅蘿蔔和白蘿蔔亦很甜。牛肉麵很少有豆干,沒想到吸滿牛肉湯的豆干表層還有點脆。窩夫與蝦子餅多年前在台北貓空吃過水蓮一試難忘,所以點了樹子炒水蓮($84)來回憶一下。水蓮非常爽脆,印象中第一次吃樹子,味道不錯。蒜香蟹肉帶子炒飯($96)很足料,蟹肉一梳梳的,用蒜蓉來炒特別惹味。

窩夫與蝦子餅二月初終於有機會光顧,當晚不用等位便能入座。

宜蘭三星蔥餡餅

宜蘭三星蔥餡餅($36)一客四個,味道不錯,不會太油膩。

蒜香蟹肉帶子炒飯

2023-02-03
宜蘭三星蔥餡餅
蒜香蟹肉帶子炒飯
2023-03-25 83 瀏覽
好想食台灣嘢,於是同朋友嚟咗朗屏站附近呢間餐廳食!嘢飲嗌咗一人一杯,白桃氣泡伯爵茶好特別,枝裝相有啲似酒,水果茶好大杯,係白桃味!小食合桃好脆好香口,一坐低店員就會比一小碟我哋!鮮蚵煎蛋好大份,上面啲汁酸酸甜甜好惹味,蚵仔份量都多,食完呢碟都飽咗8成😂蕃茄肉碎炒飯有啲泰國風味😂 吱埋青檸落去好fresh,啲飯炒得爽口,唔錯!三杯雞好大件雞肉,啲汁酸酸地,啲雞啖啖肉,又嫩滑!呢間餐廳坐得舒服,店員服務都好好!
好想食台灣嘢,於是同朋友嚟咗朗屏站附近呢間餐廳食!

小食合桃好脆好香口,一坐低店員就會比一小碟我哋!

三杯雞好大件雞肉,啲汁酸酸地,啲雞啖啖肉,又嫩滑!

呢間餐廳坐得舒服,店員服務都好好!
2023-03-24
2023-03-25 71 瀏覽
好掛住台灣所以又嚟木玥巷食lunch🔸濃豆乳湯擔擔麵擔擔麵配上豆乳令到成碗麵有陣香濃豆味 湯底好香濃 麵條煮得剛好 碗內有肉碎同花生 食落口感同味道都好豐富🔸鹽酥雞飯加安格斯滷肉雞件超大件 食落啖啖肉好有口感炸到啱啱好唔會好厚粉 皮脆肉嫩咬落好juicy 真心唔錯 份量真係超勁 女仔既話食三件已經飽左另外碗滷肉飯都好足料滷肉大大粒 又煮到好軟腍🔸宜蘭三星蔥餡餅皮薄餡多 三星蔥味道香濃餅皮酥脆 食得過癲試左兩款香港製造既氣泡茶 又幾特別🔸玫瑰氣泡蝶豆花茶顏色好夢幻 係一款藍紫色飲品飲到微甜花香 有氣夠爽之餘又極具層次感 幾有驚喜🔸雪糕氣泡焙茶呢款飲到焙茶味加點雲尼拿味既有氣梳打味道都唔錯 幾夾
好掛住台灣所以又嚟木玥巷食lunch

🔸雪糕氣泡焙茶
呢款飲到焙茶味加點雲尼拿味既有氣梳打
味道都唔錯 幾夾
2023-03-24 56 瀏覽
木制嘅招牌,寬敞的落地玻璃,High Chair,好Chill,餐廳雖然不大,但座位舒適,招呼很好,情侶三五知己都好啱琥珀合桃香脆可口,食唔停口蟹肉金絲炒新竹米粉$106新竹米粉是台灣出名嘅米粉,炒得好乾身,見到粒粒蟹肉,金黃色很吸晴,店員特別拿來一種辣醬話加落去好好味,果然係👍😋老台式蔥爆牛肉$108+珍珠米白飯有d似港式炒牛肉,有紫洋蔥、京蔥和紅椒,下飯餸,珍珠米好煙韌👍芋香拿鐵$34好濃芋香味,加埋cream,好好飲,啖啖芋香味木玥招牌水果茶(西柚)$42嘩,好大一杯,雖然是小糖,但夠了,唔想蓋左西柚味

香脆可口,食唔停口

蟹肉金絲炒新竹米粉$106

老台式蔥爆牛肉$108+珍珠米白飯

芋香拿鐵$34
好濃芋香味,加埋cream,好好飲,啖啖芋香味

木玥招牌水果茶(西柚)$42
嘩,好大一杯,雖然是小糖,但夠了,唔想蓋左西柚味
2023-03-22
  • 蟹肉金絲炒新竹米粉
  • 琥珀合桃
  • 木玥招牌水果茶
2023-03-21 75 瀏覽
元天屯的第二餐可以踩住架單車周圍去睇下食下就係大西北既特色妟晝食得太飽今晚就黎一餐貴精不貴多既台灣美食《木玥巷》 ===================== 呢間台灣餐廳第二次到訪上次食過午市主要食套餐同台式特飲一直都想搵個機會嚟試吓佢晚市今日過嚟踩單車就醒起佢啦😝位置🏠餐廳位置喺朗屏B出口1分鐘腳程就會到,都叫易找方便!菜式📜晚市嘅選擇唔算太多,不過貴精不貴多,入邊嘅菜式都唔係普通喺出邊食到既,佢既飲品亦係精品,咖啡奶茶凍檸茶,你唔好諗住過嚟呢度飲到,要飲就飲鳳梨黃金水果茶,芋香紫薯拿鐵,白桃氣泡伯爵茶…….每個名我都覺得好吸引🤣🤣一行二人我地叫左兩個主食一個小食同兩杯特飲1️⃣蟹肉金絲炒新竹米粉$106- 雖然份量唔算好多,但係炒得乾身有鑊氣,聞落去都香噴噴😍2️⃣麻辣松花牛上腦炒飯$106- 呢個係餐單未有嘅,但店員推介既新品,我同朋友兩個都食得辣,飯粒分明,有鑊氣都係香噴噴之選😋最得意嘅係佢有皮蛋,好少何見到炒飯有皮蛋嘅元素,牛上腦呢個部位第一次聽,但食落去特別冧滑😗3️⃣鮮蚵煎蛋$98平時食開蚵仔煎,鮮蚵煎蛋有啲似泰式蠔仔蛋,不過配返台式嘅橙色醬汁,個台式味道又翻翻黎🤣4️⃣木玥黃金水果茶(
元天屯的第二餐

一直都想搵個機會嚟試吓佢晚市
今日過嚟踩單車
就醒起佢啦😝

位置🏠
餐廳位置喺朗屏B出口1分鐘腳程就會到,都叫易找方便!

菜式📜

一行二人我地叫左兩個主食一個小食同兩杯特飲
1️⃣蟹肉金絲炒新竹米粉$106
- 雖然份量唔算好多,但係炒得乾身有鑊氣,聞落去都香噴噴😍
2️⃣麻辣松花牛上腦炒飯$106
3️⃣鮮蚵煎蛋$98
4️⃣木玥黃金水果茶(鳳梨)$42
呢度嘅水果茶係最有記憶點嘅,因為佢嘅杯身好高,而且有一個好長嘅叉俾你篤水果食,鳳梨嘅味道酸甜清新,正常嘅甜度都唔會太甜,配搭唔錯!
5️⃣白桃桂花烏龍清茶$34
呢個係比大家在無糖之選,清清地,飲得出嗰種茶香味,解膩一流!

最欣賞嘅就係佢嘅背景音樂,幾乎每一首都識唱,充滿木色嘅裝潢,俾人一個舒服嘅感覺,而且大部份嘅餐椅都係梳化椅👍

#木玥巷 #台式料理 #台式美食 #水果茶
2023-03-19 65 瀏覽
我哋揀咗紅燒牛肉麵同酥炸排骨配菜香蛋飯,飲品方面有伯爵冷萃氣泡茶同白桃桂花烏龍清茶。紅燒牛肉麵🍜前菜有菜脯同蓮藕,幾開胃。紅燒牛肉🥩好厚身,而且帶光澤。肉質嫩滑又有口感;飲啖湯底,味道濃郁;麵條爽口彈牙,掛滿湯汁精華,配搭兩爽甜嘅紅蘿蔔同白蘿蔔,好美味。酥炸排骨配菜香蛋飯🍛排骨酥脆香口,大塊又有肉汁,菜切絲加入白飯,排骨配菜飯,一齊食好夾。台灣雙色腸台灣必點小食,台式腸香噴噴,豬肉好嫩滑,唔會好乾且仍然保持肉汁,好有古早風味!飲品伯爵冷萃氣泡茶,用玻璃樽裝著茶,感覺好特色,用嚟打咭更加一流。白桃桂花烏龍清茶,味道清新香甜,有白桃同桂花嘅香氣,無糖又冰凍爽口,感覺好清爽。木玥巷地址 : 元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

紅燒牛肉麵🍜

酥炸排骨配菜香蛋飯🍛

台灣雙色腸

飲品

木玥巷
地址 : 元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

相信好多人都聽過呢間高質台式小店~我都食過好多次,屯門元朗店都去過。今晚出街食飯想食牛肉麵,近近地就緊係嚟木玥巷啦台式炸物拼盤有四樣小食:鹽酥雞、甜不辣、四季豆同杏鮑菇。即叫即炸,樣樣都好熱食嘅時候小心啲呀~仲會跟個酸甜柚子汁,做小食頭盤十分開胃👍🏼台式三杯雞甜甜嘅醬汁加埋九層塔,色香味俱全啦🤣雖然嚟過好多次,但第一次食三杯雞,所以比較唔到。但呢個三杯雞好好食,仲啖啖肉🤤樹子炒水蓮有水蓮嘅地方緊係要嗌水蓮啦!未試過嘅朋友一定要試下,口感好正木玥招牌紅燒牛肉麵呢到嘅紅燒牛肉麵一定必試!牛肉厚身又腍,仲有牛筋。湯底好香濃仲有淡淡嘅藥材味。除咗跟兩大舊紅白蘿蔔,湯底都飲得出係有落重料熬。飲晒都唔會口渴證明無落味精!仲有,大家記得要配酸菜食🤤呢到嘅飲品都好受歡迎架,有大大杯水果菜,不過今次我就無試啦,已經好飽🤣食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

台式三杯雞

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2023-03-12 2239 瀏覽
星期五晚約咗朋友,特登入元朗試呢間台式食店,餐廳位置好方便,喺朗屏站一出行一兩分鐘,落天橋就到,好在早放工,順利入座,過咗一陣已開始多人等小台裝修簡約,主要係木同玻璃,感覺舒服,座位比較密,但枱櫈都好大張,坐落好舒服,我哋坐高櫈,櫈底仲有空間俾客人擺袋,好貼心餐牌選擇都唔少,有好多嘢都好想試我哋點咗三款食物同兩款飲品前菜-琥珀合桃:炸得好香,面頭好夠糖,加埋芝麻,又香又甜又脆,好開胃鹽酥雞($62)-炸得啱啱好,皮脆肉嫩,保留到肉汁,配埋柚子汁,就算已經食咗成碟五大件,依然想繼續食蟹肉金絲炒新竹米粉($106)-米粉炒得好乾身,一啲都唔油,每一條都好分明,完全唔會爛,咬口好好,而且蟹肉同芽菜都好夠多,就算食到尾,依然啖啖都食到蟹肉台式擔擔麵($74)-湯底好香濃,飲完都唔會口乾,麵條煮得啱啱好,唔太硬唔太淋,好好咬,肉碎同花生都好足料,所以食落好香,口感同味道都好豐富木玥招牌水果茶(西柚)($42)-好大杯,隻杯有手臂咁高,有好多唔同嘅水果粒,茶味香濃之餘,西柚同水果味都好濃,又唔會太甜,甜甜酸酸,愈飲愈開胃雪糕氣泡焙茶($58)-好特別,喺其他地方未見過,焙茶味濃嘅有氣梳打,好好飲,

餐牌選擇都唔少,有好多嘢都好想試

我哋點咗三款食物同兩款飲品

雪糕氣泡焙茶($58)-好特別,喺其他地方未見過,焙茶味濃嘅有氣梳打,好好飲,下次會想試埋伯爵茶味

餐廳位置方便,店面新淨同乾淨,店員有禮,食物同飲品都好高質,絕對值得幫襯
2023-03-10
🎪 木玥巷 (元朗)元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖午餐時段嚟幫襯,好熱鬧😎😎果然有啲名氣!🌟酥炸排骨配菜香蛋飯$86排骨炸得好香脆,皮薄肉嫩,大大件🤩菜蛋飯健康之選,配埋柚子醬酸酸甜甜,正!🌟麻辣鴨血寬粉$75麻辣辣得過癮😙鴨血係小編至愛喔,口感嫩滑,不留腥味!豆腐吸曬麻辣湯,正啊!🌟宜蘭三星蔥餡餅$36有四件架!皮薄餡多,好juicy,而蔥味濃郁!🌟招牌水果茶$42好大杯好吸精好足料🤩粒粒西柚、菠蘿、梨、青檸等,西柚味突岀,好fresh ~值得一叫!🌟伯爵冷萃氣泡茶$58價錢略貴但好好飲,淡淡伯爵味,sparkling口感😂可以慢慢嘆住飲🥰🥰
🎪 木玥巷 (元朗)
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

午餐時段嚟幫襯,好熱鬧😎😎果然有啲名氣!

🌟酥炸排骨配菜香蛋飯$86

🌟麻辣鴨血寬粉$75

🌟宜蘭三星蔥餡餅$36
有四件架!皮薄餡多,好juicy,而蔥味濃郁!

🌟招牌水果茶$42

🌟伯爵冷萃氣泡茶$58