2024-07-19 2680 瀏覽
終於有機會試吓 #H_Queen’s 的餐廳——星期日的晚上,假期的中環,是一份寧靜,亦是一份冷清。——先付是 珍味先付八方柔煮八爪魚 · 海草莖 · 千切大根 · 甘酢沖繩水雲 · 枝豆 · 塩麴水果番茄 · 胡麻冷奴 · 青瓜麥味噌有乾冰伴碟,氣派非凡。向付是 季節刺身盛合三文魚 · 油甘魚 · 帆立貝 · 甘蝦 · 縞鰺鮮甜美味再來的是卷物三文魚卷 吞拿魚卷 月子卷跟住就是串燒雞腿肉配青橘味噌 · 豚肉車厘茄配紫蘇梅醬 ·焦糖沖繩菠蘿 · 蔥塩手羽先 . 日本香菇即燒即上碟,不油膩,夠入味。已經有微微的飽肚感,再來個北海道海鮮鍋。內有蜆、大蝦、魚、豆腐清清甜甜接着就是御食主菜角切刺身丼 和 鰻魚丼大大件刺身方塊,配壽司飯,認真一流。食完已經太飽,要打包鰻魚丼明天做午餐。最後的甘味是日本和菓子酸酸甜甜,總結整晚的美好體驗。
終於有機會試吓 #H_Queen’s 的餐廳
北海道海鮮鍋

——
星期日的晚上,假期的中環,
是一份寧靜,亦是一份冷清。
——
先付是 珍味先付八方
有乾冰伴碟,氣派非凡。

向付是 季節刺身盛合
三文魚 · 油甘魚 · 帆立貝 · 甘蝦 · 縞鰺
鮮甜美味

再來的是卷物
三文魚卷 吞拿魚卷 月子卷

跟住就是串燒
即燒即上碟,不油膩,夠入味。
珍味先付八方

季節刺身盛合

已經有微微的飽肚感,
再來個北海道海鮮鍋。
內有蜆、大蝦、魚、豆腐
清清甜甜
燒菠蘿  燒菇

接着就是御食主菜
角切刺身丼 和 鰻魚丼
大大件刺身方塊,配壽司飯,認真一流。
食完已經太飽,要打包鰻魚丼明天做午餐。

最後的甘味
是日本和菓子
酸酸甜甜,總結整晚的美好體驗。
串燒拼盤

日本和菓子
  • 角切刺身丼
  • 鰻魚丼
2024-06-23 3187 瀏覽
其中一餐生日午餐,憑記憶記錄下每一貫….🌟富山縣螢光魷魚、沖繩水雲,松葉蟹茶碗蒸 ~-開頭已經見師傅碳燒緊螢光魷魚非常之香🌟愛媛縣海爐魚,梅酒啫喱紫蘇花~酸酸美美好開胃🌟神內川梭子魚 芝麻柚子皮唐辛子~👍🏼👍🏼👍🏼油脂好豐富超好食🌟日本高知縣鰹魚 芝麻醋~配搭出鮮味,層次更加昇華🌟靜岡縣金木鯛~靚嘅名貴魚唔擔心唔好食🤭🌟風海水道拱深海池魚~呢個冇乜印象🤪🌟島根donchichi 池魚 ~肥美池魚一向係我嘅最愛~🌟長崎最大養殖中心 鯖魚~魚味好香好重(唔係腥)🌟利尻 白海膽 ~鮮甜好味如果份量多啲會再開心啲🌟北海道特大帆立貝~啖啖肉正常發揮🌟大拖羅 ~如常地肥美入口即溶🌟福岡馬友,青椒味噌,生桃 ~ 烤得好香口,成個配搭一流!🌟江戶前玉子燒 ~好飽冇食到整體嚟講材料新鮮配搭層次豐富,不過我個人都係比較喜歡有酸度硬度嘅舍利🙈環境舒適,除咗壽司吧枱,可以坐窗邊位置都好開揚。所有waiter 好斯文講嘢好輕聲溫柔,有禮貌服務好,唯一想comment就係成個環境太靜太拘謹,唔知係咪因為午餐,而其他同台食客亦冇人order酒,大家冇乜交流,靜靜地食完靜靜地離開😂😂同我一般食omakase嘅氣氛好唔
其中一餐生日午餐,憑記憶記錄下每一貫….

🌟愛媛縣海爐魚,梅酒啫喱紫蘇花~酸酸美美好開胃

🌟日本高知縣鰹魚 芝麻醋~配搭出鮮味,層次更加昇華

🌟靜岡縣金木鯛~靚嘅名貴魚唔擔心唔好食🤭

🌟風海水道拱深海池魚~呢個冇乜印象🤪

🌟島根donchichi 池魚 ~肥美池魚一向係我嘅最愛~

🌟長崎最大養殖中心 鯖魚~魚味好香好重(唔係腥)

🌟利尻 白海膽 ~鮮甜好味如果份量多啲會再開心啲

🌟北海道特大帆立貝~啖啖肉正常發揮

🌟大拖羅 ~如常地肥美入口即溶

🌟福岡馬友,青椒味噌,生桃 ~ 烤得好香口,成個配搭一流!

🌟江戶前玉子燒 ~好飽冇食到

環境舒適,除咗壽司吧枱,可以坐窗邊位置都好開揚。

所有waiter 好斯文講嘢好輕聲溫柔,有禮貌服務好,唯一想comment就係成個環境太靜太拘謹,唔知係咪因為午餐,而其他同台食客亦冇人order酒,大家冇乜交流,靜靜地食完靜靜地離開😂😂同我一般食omakase嘅氣氛好唔同,會比較適合i人冇壓力食完走人🫣
2024-06-09
  • 神內川梭子魚 芝麻柚子皮唐辛子
  • 利尻 白海膽
  • 福岡馬友,青椒味噌,生桃
2024-06-11 2811 瀏覽
生日飯… 梗係留港消費食好啲,唔想omakase吖,食set 可以知道食d 乜嘢,預先book 左,但當晩只有三枱客。入去裝修設計好靚,今晚坐角落頭位近窗,舒服自成一角。依餐由日食到天黑😂, 揀左Nami summer set 同一個$14xx set , 其實食物非常有質素,有最時令最新鮮食材,有啲造得好有心機,有美食同藝術的結合感覺。都唔會樣樣去介紹,但當晚慢煮鮑魚、紅蝦,海膽真係一決,其他d 前菜等等也好好味… 飽住走,最後個甜品以清新的生果作終結⋯⋯正最後原來做其集團member 個Nami set 有七折,埋單$27xx 2 位,係貴嘅,但物有所值😜👍

入去裝修設計好靚,今晚坐角落頭位近窗,舒服自成一角。

2024-06-10
生日
-月山 🌙月山主打用新鮮時令海鮮同當造食材 締造唔同風味既日式料理今期就以融合中日精髓為概念 推出全新菜單「日粵薈萃」每道菜都完美將日本時令食材同料理技巧融入粵式味道每道菜都好好味 又好有驚喜 將色香味都昇華至另一層次!✨ 日粵薈萃 ($988/位 ; 需一日前預訂)先付+ 香檸海蜇 · 花穗紫蘇啫喱 選用佐賀產赤水母既海蜇 加左檸檬汁同紫蘇花做啫喱調味 微酸開胃+ 柔煮鮑魚 · 有馬山椒 選用大連鮑魚 沾上鮑魚肝醬同有馬山椒葉 惹味得黎唔會蓋過鮑魚原有鮮味+ 慢煮鮟鱇魚肝 · 五香滷水選用青森產鮟鱇魚肝 估唔到用滷水煮製都好夾 又非常入味 當中既八角香氣撲鼻 向付+ 九州金槍魚 · 瑤柱醬油漬瑤柱醬油漬赤身 就連上面啲瑤柱碎碎都係醬油漬度夾出黎 口感幾特別+ 北海道牡丹蝦 · 紹興酒漬 用左紹興酒漬既牡丹蝦 醃得非常香 食落好甘甜+ 日本季節真蠔 · 話梅啫喱 選用長崎真蠔 蠔邊爽口帶有海水味 肉身鮮甜飽滿 食落唔腥 話梅啫喱仲帶出清新果香 揚物+ 北海道海膽 · 魚子醬 · 金槍魚腩肉 · 潮州菜脯 · 響鈴紫菜脆餅 當晚最中意既就係呢個"TACO" 好有驚喜!集合多種名貴食材 -
月山 🌙

月山主打用新鮮時令海鮮同當造食材 締造唔同風味既日式料理
今期就以融合中日精髓為概念 推出全新菜單「日粵薈萃」
每道菜都完美將日本時令食材同料理技巧融入粵式味道
每道菜都好好味 又好有驚喜 將色香味都昇華至另一層次!

✨ 日粵薈萃 ($988/位 ; 需一日前預訂)

先付

+ 日本季節真蠔 · 話梅啫喱
選用長崎真蠔 蠔邊爽口帶有海水味
肉身鮮甜飽滿 食落唔腥 話梅啫喱仲帶出清新果香

揚物
當晚最中意既就係呢個"TACO" 好有驚喜!
集合多種名貴食材 - 新鮮拖羅蓉 + 馬糞海膽 + 魚子醬等等
首先用上京都產腐皮海苔同響鈴炸左個好鬆脆既外殼
而飯上面既拖羅蓉混潮州菜脯代替日式黃瓜
再加上紫蘇花 + 馬糞海膽 + 魚子醬
​成個組合都非常大膽 食落係有少少油膩感但整個味道口感層次都真係好豐富!!

旬味
+ 九州渡蟹 · 萵筍千切 · 花雕梅酒漬
用上陳年花醋 + 和歌山南高梅酒去醃漬渡蟹
而萵筍係用左XO醬 + 油醋汁 去做中華風涼拌
整個組合食落其實都幾似花雕醉蟹 不過就真係好新鮮又啖啖肉 食得好過癮
個人幾欣賞個特別擺碟方式: 用醋浸淋左個殼再blend 出呢個形狀

燒物
+ 秋田若鴿 · 山椒蔥油 · 若桃甘露煮
選用秋田縣產20日初生乳鴿 配搭高知縣山椒
肉質超嫩 食落麻香多啲 冇苦澀
另外可以配搭炸左京蔥絲 + 山椒葉一齊食
伴有青綠色若桃 食完乳鴿後用黎清清口腔 食落一D都唔酸反而幾有甜味
可惜既係個份量有D偏細 食到意猶未盡 如果畀成隻我都食得晒!!

御食
+ A5 和牛慢烤叉燒 · 溏心赤玉 · 土鍋飯
用上A5 和牛西冷部位作為慢烤叉燒
上菜時店員會即席倒個玫瑰露係煲邊再點火
令玫瑰露滲入成個"煲仔飯"入面 都幾打卡 又好香口
聽講呢個「叉燒」係用左4個鐘 慢煮 除左海鮮醬之外 仲有頭抽老抽同玫瑰露去調味
食落真係會誤以為自己食緊超軟腍既「叉燒」
如果呢個飯有埋飯焦既話應該會更加正!
配搭宮崎蛋同珍珠米一齊食 個人認為如果個飯都有多D「叉燒汁」會更正!

+ 九州走地雞清湯

甘味
+ 楊枝甘露
其實係用左河內晚柑 + 寒天QQ + 柚子雪葩整成
當中既「椰奶」就用北海道牛奶黎代替
食落係有偏酸 但都好清爽~

整體黎講 成個菜單 每一道菜都好帶到有意想不到既味道 值得一試!
2024-05-20
2024-05-30 4193 瀏覽
中環高級日粵fusion菜,一個充滿心機嘅Menu,盡顯粵菜同埋日本菜嘅特色。先付🎈香檸海蜇·花穗紫蘇啫喱 —> 紫蘇花清香,香檸微酸開胃🎈柔煮鮑魚·有馬山椒 —> 淡淡嘅山椒味冇搶到鮑魚鮮味🎈慢煮鮟鱇魚肝·五香滷水 —> 鮟鱇魚肝被譽為深海中嘅鵝肝並非浪得虛名,配上中式滷水,有另一番滋味向付🎈九州金槍魚·瑤柱醬油漬 —> 瑤柱能夠提升魚生嘅口感🎈北海道牡丹蝦·紹興酒漬 —> 低溫浸漬完嘅蝦非常清香,驚喜在於蝦頭,味道非常濃郁🎈日本季節真蠔·話梅啫喱 —> 話梅啫喱令生蠔更添一份清新果香揚物🎈北海道海膽·魚子醬·金槍魚腩肉·潮州菜脯·響鈴紫菜脆餅 —> 淨係睇Menu已經好期待呢一道菜,加咗菜譜真係一絕,無論味道以及口感都有提升,仲有影完一大輪相之後個炸紫菜脆餅仲係脆嘅旬味🎈九州道蟹·萵筍千切·花雕梅酒漬—> 花雕+梅酒味道好突出,非常好味,蟹肉新鮮,萵筍千切配中華風XO醬油醋汁都好夾燒物🎈秋田若鴿·山椒蔥油·若桃甘露煮—> 山椒蔥油汁濃郁,臨尾食埋粒若桃清一清囗腔御食🎈A5和牛慢烤叉燒·溏心赤玉·土鍋飯 —

先付
🎈香檸海蜇·花穗紫蘇啫喱 —> 紫蘇花清香,香檸微酸開胃
🎈柔煮鮑魚·有馬山椒 —> 淡淡嘅山椒味冇搶到鮑魚鮮味

向付
🎈九州金槍魚·瑤柱醬油漬 —> 瑤柱能夠提升魚生嘅口感

揚物

旬味
🎈九州道蟹·萵筍千切·花雕梅酒漬

燒物
🎈秋田若鴿·山椒蔥油·若桃甘露煮
—> 山椒蔥油汁濃郁,臨尾食埋粒若桃清一清囗腔

御食
🎈A5和牛慢烤叉燒·溏心赤玉·土鍋飯 —> 柱侯海鮮麻醬,慢火烤4個鐘,臨尾綻玫瑰露喺煲邊,雖然好飽,但係都成煲食晒

甘味
🎈楊枝甘露 —> 配柚子雪糕,酸酸甜甜咁去結束呢一餐

📖日粵薈萃menu
$988/位 (需一日前預訂)
19215 瀏覽
2024-05-21
今日二訪日本米芝蓮餐廳「日山」的姊妹店,「月山 」,之前來吃過他們的omakase , 覺得好出色,知道他們最近推出了夏季Menu, 當然要來試試餐廳以日式舟屋設計為主題,步入餐廳,有如置身日本漁村,地方寬敞,裝潢典雅有氣派,旁邊設竹林小徑,落地玻璃盡顯繁華都市景,感覺好relax🔺NAMI SUMMER MENU |$1,288✿ 先付  ✿🔸珍味先付八方柔煮八爪魚 · 海草莖 · 千切大根 · 甘酢沖繩水雲 · 枝豆 · 塩麴水果番茄 · 胡麻冷奴 · 青瓜麥味噌賣相好靚,八款前菜都各有特色,甘酢沖繩水雲酸酸甜甜,十分開胃✿ 向付 ✿🔸季節刺身盛合三文魚 · 油甘魚 · 帆立貝 · 甘蝦 ·縞鰺款款刺身都好鮮甜,件件都是厚切,令人好滿足✿ 卷物 ✿🔸北海道馬糞雲丹金槍魚腩杯|+$198因為想食海膽,所以升級了,最頂層是濃郁鮮甜的北海道馬糞雲丹和三文魚子,中層是吞拿魚腩蓉和粒粒,最底層是壽司飯,一啖過食晒咁層,層次豐富回味悠長✿ 串焼 ✿🔸雞腿肉配青橘味噌:口感扎實,多汁鮮嫩的雞腿肉,配上芳香四溢的青橘味噌,酸甜鹹香交織🔸豚肉車厘茄配紫蘇梅醬 :多汁嫩滑的豚肉與酸甜可口的車厘茄相得益

🔺NAMI SUMMER MENU |$1,288

✿ 先付  ✿
🔸珍味先付八方

✿ 向付 ✿
🔸季節刺身盛合
三文魚 · 油甘魚 · 帆立貝 · 甘蝦 ·縞鰺
款款刺身都好鮮甜,件件都是厚切,令人好滿足

✿ 卷物 ✿
🔸北海道馬糞雲丹金槍魚腩杯|+$198

✿ 串焼 ✿
🔸豚肉車厘茄配紫蘇梅醬 :多汁嫩滑的豚肉與酸甜可口的車厘茄相得益彰
🔸焦糖沖繩菠蘿:軟糯飽滿的沖繩菠蘿,外皮焦糖焦香,內部甜美多汁
🔸蔥塩手羽先:燒到皮脆肉嫩,鹹香味十足
🔸日本香菇:軟嫩多汁的日本香菇,攘入了雞軟骨和蓮藕,增加了口感,再加上 mozzarella cheese,有拉絲效果

✿ 鍋物 ✿
🔸北海道海鮮鍋
鮮嫩多汁的海鮮匯聚在濃郁鮮美的高湯中,香氣四溢,口感軟糯綿密,搭配爽脆的蔬菜,層次豐富滋味迷人

✿ 御食 ✿
🔸西班牙紅蝦燉飯 ( 兩位用 ) |+$358
西班牙紅蝦蝦膏香濃甘甜,蝦肉爽甜鮮美,燉飯吸飽了海的鮮味,夾帶淡淡香料味,口感濕潤入味,底部還有點焦香的鍋巴,這兩種口感我都好喜歡

✿ 甘味 ✿
🔸日本菓子
寒天配上清甜的沖繩黑糖和黃豆粉,加上甜味十足的靜岡蜜瓜,完美配搭
來自哥斯達黎加粉紅夢幻菠蘿🍍,較普通菠蘿更清甜及多汁,帶有西瓜香氣

2024-04-20 1835 瀏覽
在食肆結業潮之下,好多餐廳都推出優惠,尤其是係Omakase, 香港真係有多。今次見到月山做優惠:午餐3送1,就試一試!老實講,如果以正價食,佢性價比吾算高,但係今次3送1就等於75折左右,可以一試。餐廳環境舒適優雅,職員服務周到,我哋四個人佢俾咗間獨立房。午餐用嘅魚生食材都好新鮮,尤其是係帶子刺身,非常爽甜。另外有一個用日本花金鼓魚做嘅壽司好特別,食落似食緊蝦,但又有魚既鮮甜味。海膽係用根室丸勢,配少少飯加紫菜,美味!埋單4個人$3300

餐廳環境舒適優雅,職員服務周到,我哋四個人佢俾咗間獨立房。

午餐用嘅魚生食材都好新鮮,尤其是係帶子刺身,非常爽甜。

埋單4個人$3300
2024-04-17
2024-04-02 1741 瀏覽
今次係我同先生第二次食Omakase,先生精心挑選月山同我慶祝生日。環境舒適,富空間感,燈光柔和少少暗暗地幾好Feel。Staff 貼心,得體。師傅輕鬆、專業地喺Bar枱前準備食材,一道一道食物為我地講解來源地,食材之間點互相配合帶出美味。食物嘅詳細名稱,我唔太記得了。大約就係有:生蠔🦪白象拔蚌、右口魚、沙甸魚卷。🦀松葉蟹蟹肉蟹膏(用咗一個熱石做容器勝在保持溫度)、漬物、🍣帶子壽司、深海池魚壽司、櫻鱒魚壽司。針魚壽司、北寄貝壽司、燒螢光魷魚🦑(掛住食唔記得影相🥲)、中拖壽司。炙熱馬交魚配蘭王醬油漬蛋黃(加左啖飯好鬼正)、赤身壽司、大拖壽司、A5和牛壽司、海膽手卷(不吝嗇的海膽,好滿,每一口都吃shabushabu。甜品(甜甜嘅哈密瓜、士多啤梨、豆腐雪糕)食物十分之新鮮,加上師傅巧妙嘅刀工同烹調,實在每一道菜都非常滿意。

甜品(甜甜嘅哈密瓜、士多啤梨、豆腐雪糕)

2024-03-31
$2000 (晚餐)
2024-02-02 1975 瀏覽
閒日lunch time黎左食午市既Omakase 一共16款菜式🤍 記得預早訂位 因為食Omakase既吧台位置有限 今日亦滿座左~.|沖繩水雲/兵富縣螢光魷魚/長腳蟹茶碗蒸水雲係酸甜清爽 好開胃~ 螢光魷魚細細隻但入面有膏又新鮮👍🏻茶碗蒸既蟹肉味道淡啲 入面唔多料但蒸蛋係好滑又綿密.|魷魚配海膽醬擺盤精緻 魷魚切成一條條 好似冷麵咁☺️ 好爽口 配埋海膽醬.|烤梭子魚 有兩款口味 wasabi 同七味粉七味粉辣辣地 好夾.|煙薰鰹魚配炸蔥炸蔥變左主角 酥脆香口 唔會油而且發揮到蔥香味😋.|石垣鯛壽司 師傅介紹石垣鯛係較特別既鯛魚 以貝類為食糧 肉質較黏口 就好似蝦肉咁😳.|柚子金目鯛壽司柚子同魚好夾🍣 欣賞師傅對每款壽司既心思 加左配搭令魚生味道提升.|海老壽司 蝦變左蝦蓉 同飯混埋一齊食 好食又鮮甜🫶🏻.|中拖羅 & 香蔥大拖羅 中拖羅肉質嫩滑 油脂比例岩岩好大拖羅就非常重油脂 仲配左香蔥 好香又入口即化😜整體黎講會偏好中拖羅 味道平衡啲😝.|鯖魚卷壽司飯同魚比例好好 再加埋炸芝麻同紫菜 整體好平衡 鯖魚既魚味令人易接受左.|馬糞海膽手卷鮮甜好食 完全唔澀口😋.|玉子燒好有驚喜~
|沖繩水雲/兵富縣螢光魷魚/長腳蟹茶碗蒸
|鯖魚卷
|馬糞海膽手卷
鮮甜好食 完全唔澀口😋
|玉子燒
好有驚喜~ 口感完全變左係梳乎厘蛋糕 好綿密既蛋糕咁 好滿足!
|金鯛立鱗燒 配海膽汁
鯛魚鱗片打起左之後拎去炸 非常特別既製法🤍 鱗片非常脆 增加左口感~
甜品-蜜柑同哈密瓜配羊羮
2024-01-31 1430 瀏覽
最近冇去日本又想食有質素嘅日本嘢,搵到呢間位於中環嘅「月山」,佢係米芝蓮餐廳日山嘅姊妹店,無論服務、環境定係食物好有質素~餐廳夠晒闊落,行入去見到一隻船同埋竹林嘅裝置,充滿日式風情~店員服務非常殷勤,除咗認真介紹每一道菜式之外,仲非常主動留意食客嘅需要。採用多款日本入口嘅食材,新鮮又時令!我就試咗NAMI SPRING MENU,Original Price $1,288/person ,然後FOODIE Exclusive $888/person,套餐包括有前菜、刺身盛合、卷物、天婦羅、串燒、主煮同埋甜品,份量超多,女仔可能會食唔晒呀!中環嚟講性價比都好高~前菜前菜以木盒呈上,每一款都好精緻,其中包括有安納芋、熊本水果蕃茄、汁煮南瓜、鰹魚沙律配洋蔥及酸汁、薑蓉寒天、炸柳葉魚、地膚子+三文魚子胡麻豆腐同埋茶碗蒸,蒸蛋嫩滑,水果蕃茄甜度好高!安納芋好香甜,一款一啖,滿足晒多個願望~我另外upgrade咗個極上刺身盛鮮甜肥美嘅刺身,真係相當之誘人!其中包括有縞蝦,入口真係極鮮甜~深海池魚爽口鮮味、北海道馬糞海膽入口即溶口味濃郁、油甘魚同埋中拖羅油香十足,另外仲有七色芝麻拖羅卷、海鰻crea

前菜

我另外upgrade咗個極上刺身
鮮甜肥美嘅刺身,真係相當之誘人!其中包括有縞蝦,入口真係極鮮甜~深海池魚爽口鮮味、北海道馬糞海膽入口即溶口味濃郁、油甘魚同埋中拖羅油香十足,另外仲有七色芝麻拖羅卷、海鰻cream cheese卷 、醋漬鯖魚壽司,口味好豐富,食完已經覺得大滿足!

串燒盛盒
廣島真蠔大大隻蠔味濃郁、沖繩菠蘿簡直係我食過最甜嘅菠蘿,配上面頭嘅焦糖,味道更有層次!另外仲有紫蘇梅醬豚肉車厘茄串+柑橘味噌燒雞髀肉+鹽燒雞翼,燒到好香~而且每款醬汁各有特色,充滿日式風味!

天婦羅盛合
天婦羅鮑魚真係第一次食!採用九州鎮西鮑魚,入口爽口彈牙而外層就香脆,粟米好甜,海蝦都好大隻,鮮味十足!另外仲有比較少食到嘅舞茸菇。

食完串燒其實已經飽到八九成,點知原來仲有個主食,可以選擇角切刺身丼或者薄燒日山A5和牛丼,我同朋友一人試咗一款,和牛口味夠晒濃郁入口即溶,而且份量都唔少~

食埋個飯真係超級飽了,仲有九州地雞清雞湯,味道清甜無添加,入面有一啲菇同埋水菜。

飯後甜品就係靜岡縣蜜瓜配沖繩黑糖寒天+黃豆粉+九州蜜柑,甜而不膩,呢一餐真係食得好滿足好有驚喜呀!

2024-01-30 1117 瀏覽
位於中環H Queens 19/F 嘅月山 (Gassan) 最近開幕,分為壽司 Omakase,及可以係散座享用嘅季節/其他高級料理。環境非常寬倘,Omakase 範圍使用一艘大嘅藍色船設計包住,豪華得嚟亦都有適當嘅私隱度。散枱位置位後面,用竹樹庭院設計進入。旁邊亦有一個好靚嘅酒窖供客人享用。當日食季節晚餐每位 $1288起,當中包含刺身,熟食,甜品等等。當中刺身,卷物,主食都有升級選擇。拖羅海膽杯,同埋勢子蟹(雌性松葉蟹)燉飯係推介,份量慷慨。而且個飯真係幾好食,亦都有飯焦,米粒分明而且好香,有極多內子撈埋,最後食唔晒都要打包。刺身,先付質素正常。熟食類嘅天麩羅,香脆,熟度剛好。串焼都做得唔錯,唔太鹹,焦糖菠蘿有驚喜。 先付:枝豆 ,安納芋,南瓜,柳葉魚鰹魚沙律,酢寒天,高糖蕃茄,冷奴豆腐,蟹茶碗蒸刺身:三文魚 ,油甘魚, 帆立貝,甜蝦 ,縞鰺卷物:北海道馬糞雲丹金槍魚腩杯 (升級)天麩羅盛合:舞茸, 粟米, 蝦, 鮑串焼:雞腿肉配青橘味噌豚肉車厘茄配紫蘇梅醬蔥塩手羽先 焦糖沖繩菠蘿 · 磯燒日本蠔主食:勢子蟹燉飯 (升級)甜品:日本菓子

先付:
枝豆 ,安納芋,南瓜,柳葉魚
鰹魚沙律,酢寒天,高糖蕃茄,冷奴豆腐,蟹茶碗蒸

刺身
三文魚 ,油甘魚, 帆立貝,甜蝦 ,縞鰺

卷物:
北海道馬糞雲丹金槍魚腩杯 (升級)

天麩羅盛合:
舞茸, 粟米, 蝦, 鮑

串焼:
雞腿肉配青橘味噌
豚肉車厘茄配紫蘇梅醬
蔥塩手羽先
焦糖沖繩菠蘿 · 磯燒日本蠔

主食:
勢子蟹燉飯 (升級)

甜品
日本菓子
2024-01-20 1076 瀏覽
❣︎ 靚裝修私隱度高Nami Omakase ✨特別的日子要去特別的地方💞食物好有心思 選材高質 款待好貼心🫶🏼慶祝約會都好適合🔆♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.9/5 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 先付✨珍味先付九方·枝豆·安納芋·南瓜·柳葉魚・鰹魚沙律・寒天・水果蕃茄・冷奴・松葉蟹茶碗蒸好豐富的前菜 擺盤精美每樣食物都好好味 驚喜不斷😋跟住員工教我地的次序咁次品嘗由啖味至濃味的味蕾昇華味🥰𝑺𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊 向付✨極上刺身盛 +$188·金槍魚腩·赤座海老·海膽·鰤魚· 稿鰺 ·中拖羅員工話豉油係自家煮過會比出面偏濃味由呢啲微細位已經感受到餐廳自身對食物有好高要求 好有誠意金槍魚腩入口即溶 海膽係北海道馬糞 鮮味十足中拖羅特登留到最後食 肥美鮮甜帶魚油香 正🤤𝑴𝒂𝒌𝒊 卷物✨真鯖棒壽司·金槍魚卷·大穴芝士卷魚肉肉厚肥美 濃郁鮮味 卷物食起來口感豐富米飯粒粒飽滿 調味剛好👍🏻𝑻𝒆𝒎𝒑𝒖𝒓𝒂天婦羅盛合✨舞茸・粟米・海蝦・鮑魚海蝦超大條😍食材包裹麵衣油炸得外酥內多汁麵衣薄薄地點啲天婦羅醬汁滋味而不會油膩🤪🤪𝑲𝒖𝒔𝒉𝒊𝒚𝒂𝒌𝒊 串燒盛合✨雞腿肉配青橘味噌·豚肉車厘茄配紫蘇梅醬·焦糖沖繩菠蘿·蔥塩手羽先·磯燒日
❣︎ 靚裝修私隱度高Nami Omakase ✨

食材包裹麵衣油炸得外酥內多汁
麵衣薄薄地點啲天婦羅醬汁
滋味而不會油膩🤪🤪

𝑲𝒖𝒔𝒉𝒊𝒚𝒂𝒌𝒊 串燒盛合
✨雞腿肉配青橘味噌·豚肉車厘茄配紫蘇梅醬·焦糖沖繩菠蘿·蔥塩手羽先·磯燒日本蠔
咁多款自己最鐘意沖繩菠蘿🍍同燒蠔

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 甘味
✨靜岡蜜瓜沖繩黑糖啫喱·日本蜜柑
一上枱已經聞到生果的幽幽香氣
天然甜滋滋味道係最正🫶🏼🫶🏼🫶🏼

餐廳:月山 (中環) 地址:中環皇后大道中80號H Queen's 19樓 開咗2年幾嘅「月山」位於中環H Queen’s嘅高層19櫻,取名自日本山形縣「出羽三山」 、3大神山之一嘅主峰,希望餐廳可以登上高峰🏔,媲美得上另一間位於尖沙咀海港城嘅日本東京米芝蓮級姊妹餐廳——「日山」,務求將最好嘅服務同最出色嘅日式料理帶比每一位識食嘅人🇯🇵 餐廳佔地3,000呎,昏暗嘅燈光加上船同竹林設計擺設🎋,令人仿如置身喺日本古代渡口叢林處咁,晚市主打Omakase同日式熟食為主嘅Set Dinner,將最新鮮嘅時令空運佳餚一道道咁呈現喺食客眼前,配埋各款靚酒簡直無得輸🍶 今次試咗佢哋晚市Dinner Set、原價$1288一位嘅NAMI SPRING MENU,只要Download佢哋嘅手機App做會員即可享$888 FOODIE Exclusive優惠價,我就當然唔會錯過🤩 ✝️先付 珍味先付九方擺盤精緻,上枱嗰陣職員仲喺乾冰上加水整成煙霧效果勁有feel💨,當中有:枝豆、香甜帶有蜜糖香嘅烤安納芋、南瓜🎃、我哋香港人叫多春魚嘅酥炸柳葉魚、煙燻鰹魚洋蔥沙律、薑汁酢寒天薑汁、特別鮮甜多汁嘅日本水果蕃茄🍅
餐廳:月山 (中環)
地址:中環皇后大道中80號H Queen's 19樓

✝️先付
珍味先付九方擺盤精緻,
我哋香港人叫多春魚嘅酥炸柳葉魚、
煙燻鰹魚洋蔥沙律、
薑汁酢寒天薑汁、特別鮮甜多汁嘅日本水果蕃茄🍅、
加上地膚子同三文魚籽嘅芝麻醬冷奴(豆腐)、
鱈場蟹肉茶碗蒸

✝️向付
加$188升級咗做極上刺身盛,五款令人陶醉嘅刺身🐟,
包括充滿魚脂香而且入口綿滑即溶嘅金槍魚腩(拖羅)、
比牡丹蝦更清甜而肉質媲美得上龍蝦嘅赤座海老🦐、
日本北海道馬糞海膽、肉質甜美脂香豐腴嘅鰤魚、鮮甜細嫩又厚肉嘅深海池魚王縞鰺

✝️卷物
三款卷物有加洲卷、金槍魚卷同穴子芝士卷,卷物相當飽滿,一大啖放入口食到滿滿嘅鮮香餡料😎,
輕輕炙燒過嘅綿滑穴子配埋中間包住嘅cream cheese唔知你又鍾唔鍾意呢🧀?

✝️天麩羅
天麩羅盛合有4款食物:舞茸、粟米🌽、海蝦同九州鮑魚,被一層薄薄天麩羅炸粉包住,唔會食到成口粉,食落一啲都唔油膩,加埋少少醬汁鹹香感增加仲有提鮮作用,
特別一讚鮑魚爽彈鮮香仲好大隻添😍

✝️串燒
串燒盛合有雞腿肉配青橘味噌🐔,嫩滑程度達到極致,喺我食過咁多串燒整得最出色嘅一間餐廳;
日本豚肉車厘茄配紫蘇梅醬🐷,薄薄焦脆包住爆汁車厘茄形成口感上嘅對比;
焦糖沖繩菠蘿超juicy同鮮甜🍍;
蔥塩手羽先勁大隻,皮脆又多肉;
磯燒日本廣島真蠔鮮味十足,有咬口絕無腥味🦪

✝️御食
角切刺身丼同薄燒日山A5和牛丼各叫咗一個,前者勁足料有接近10款食材:帆立貝、油甘魚、吞拿魚、三文魚、三文魚籽、蟹籽、玉子燒、青瓜、紫菜等,
每啖食落都喺滿滿嘅滋味;
後者用咗日本宮崎縣A5級和牛牛肩胛,有薄薄6片,咬落軟嫩帶有少少筋部,牛脂羶香出眾🐮,
加上少少辣椒醬🌶️,撈埋溫泉蛋同秘製醬汁配飯,雖然已經好飽但真喺會令人食唔停口🤤,
飲埋清新帶有鮮雞香嘅九州地雞雞白湯確實飽足☺️️

✝️甘味
最後嘅日本菓子有超香甜愛媛縣蜜柑🍊,
同加咗沖繩黑糖配黃豆粉嘅啫喱條連靜岡溫室蜜瓜🍈,呢餐真喺滿足過滿足🥰
2024-01-18
10 分鐘 (堂食)
2024-01-01 944 瀏覽
係呢間餐廳食住,我真係覺得自己賞心悅目、味蕾都滿足極了🍤!首先,梅素麵嘅酸酸甜甜好開胃,啲日本番茄又新鮮得嚟彈牙,啱哂夏天。至於雲丹海鮮剌身韃靼,口感豐富之餘,啲雲丹超級鮮甜,正!吉列A5和牛煙燻嗰陣,我真係差啲流晒口水,牛肉嘅香滑同融化喺嘴裏感覺,正到爆燈。 😋再來,海鮮丼真係賣相同味道都一流,啲海鮮好新鮮,每一啖都咁滿足!而日本菓子作結尾,甜而不膩,係完美ending。至於另外嗰個Signature Menu,每樣餐點都做得出色。尤其係北海道雲丹金槍魚腩杯,超級霸氣,食落去就好似北海道嘅海水浪漫過來啱啱好。天婦羅龍蝦肉質彈牙嘅同時脆皮嘅又輕又脆,食一口就停唔到口!松葉蟹嘅甜美,令人回味無窮,實在係噏得滯喎!🦀總結,呢次嘅食評之旅,每一樣菜都令人驚艷,食物質素同服務都一流,下次想品嚐海鮮,我知道應該點揀喇。

2023-11-16 1270 瀏覽
上到去一個人都冇裝修都幾靚,以為都唔錯企咗係reception 成分鐘,都冇人帶位3個人waiter企係你眼望我眼唔知做乜睇睇吓menu,熄咗燈,勁搞笑原來係用咗自能燈,人郁啲燈先著叫咗三文魚,帶子,油甘魚,三文魚子,吞拿魚壽司,同埋海膽醬蟹腳,埋單$1400。真係不敢恭維,難食到我寧願去食買返爭鮮!呢個價呢個質素,我係真心嬲咗。
上到去一個人都冇
裝修都幾靚,以為都唔錯
企咗係reception 成分鐘,都冇人帶位
3個人waiter企係你眼望我眼唔知做乜

睇睇吓menu,熄咗燈,勁搞笑
原來係用咗自能燈,人郁啲燈先著

真係不敢恭維,難食到我寧願去食買返爭鮮!
呢個價呢個質素,我係真心嬲咗。