今晚兩口子到「會長之家」吃韓式燒肉,環境和食物都讓人印象深刻,店子裝潢復古且充滿品味。門外已非常有特色,甫一內進,被一道特別的屏風和梳妝台吸引,梳妝台上擺放著「大哥大」電話和打字機,讓人感受到濃厚的懷舊氛圍。餐廳牆面掛滿特色國畫,充滿了文藝氣息,一間韓式燒肉店,卻有着中國特色掛畫和擺設,實在堪稱玩味。前菜四小碟韓式前菜包括泡菜、辣蘿蔔、青瓜和豆芽,口感爽脆且入味。韓式燒鰻魚真是「招牌人氣新鮮烤鰻魚」必試之選。店員會計時器為我們燒烤。鰻魚很厚實,口感Juicy又酥脆,表皮香脆,肉質彈牙。搭配甜甜的鰻魚醬,實在美味。熟成西班牙黑毛豬梅頭肉黑毛豬肉肉質鮮美,香氣撲鼻。職員將其燒至金黃色,切成小塊,搭配辣醬後,味道更加濃郁。韓式醬汁牛五花牛五花的肥瘦比例恰到好處,切得適中,輕輕一烤便散發出誘人的香氣,好味。M8澳洲和牛內裙肉這款和牛內裙肉質柔嫩,肉汁充盈,牛味濃郁。美國極佳牛頸脊牛頸脊肉質結實且多汁,重口味的牛香味十足。美國牛舌芯薄切的牛舌芯肉質脆嫩,口感滑順,不韌。M6澳洲和牛小柳和牛小柳肉質軟腍,肉汁飽滿,牛味濃厚。牛他他甜筒這道獨特的生牛肉甜筒,讓人眼前一亮。店員先將甜筒壓碎,搭配梨條、

前菜

韓式燒鰻魚

M8澳洲和牛內裙肉
這款和牛內裙肉質柔嫩,肉汁充盈,牛味濃郁。

美國極佳牛頸脊
牛頸脊肉質結實且多汁,重口味的牛香味十足。

美國牛舌芯
薄切的牛舌芯肉質脆嫩,口感滑順,不韌。

M6澳洲和牛小柳
和牛小柳肉質軟腍,肉汁飽滿,牛味濃厚。

牛他他甜筒
這道獨特的生牛肉甜筒,讓人眼前一亮。店員先將甜筒壓碎,搭配梨條、蛋黃和醬汁,鮮甜的口感讓人驚喜,令人印象難忘。

「會長之家」的韓式燒肉不僅味道出色,而且性價比高,無論是食物的品質還是餐廳的環境,都讓人流連忘返。
  • 前菜
  • 美國極佳牛頸脊
  • 韓式醬汁牛五花
  • M6澳洲和牛小柳
  • 特級牛肩脊
2024-11-24 847 瀏覽
今日中午在長沙灣體育館打完羽毛球,就和朋友來這裏吃午餐,店裏主打韓式燒烤和石鍋斧飯,每台乾淨衛生通風設備有良好。今次就試一試斧飯午餐。【特級牛頸脊石窩釜飯】牛頸脊肉質鮮嫩,切成一粒粒,經過石窩高溫燒煮後,散發出誘人的焦香。與釜飯、燒汁、蛋黃、牛油、香蔥等材料一同拌勻,飯粒吸收了精華,加上石窩的微微焦脆底層,口感層次豐富,讓人一口接一口。【辣醬豬五花石窩釜飯】則是另一種濃烈風味的選擇,豬五花肉的肥瘦相間與韓式辣醬完美結合,辣中帶甜,香氣撲鼻。釜飯拌上辣醬後更加濃郁,配著小菜和紫菜湯一起吃,滋味滿足。【柑桔檸檬汁】柑桔的甘甜與檸檬的微酸完美平衡,是搭配濃郁主食的理想選擇。【百香果梳打】百香果汁加入清爽的氣泡水,酸甜適中,口感輕盈,解膩涼爽。

前菜

柑桔檸檬汁

百香果梳打
2024-11-23
柑桔檸檬汁
百香果梳打
2024-11-23 910 瀏覽
去長沙灣間韓式燒肉店,聞到陣肉味,開始覺得自己去咗美食天堂咁主角肉肉們嚟到之前,已經有前菜提供,有啲芽菜、泡菜、醃青瓜同醃菜,大份又爽口。仲有提供定豆瓣醬、蒜片同椒片,醬汁味道都好獨特之前都食過熟成肉,但用海鹽牛油熟成嘅方法真係聞所未聞熟成咗七日嘅豬五花,有專人幫我地去咗包住豬肉嘅牛油層,然後成嚿放上爐度燒燒好後先就咁食試吓,熟成一星期嘅味道,令豬肉嘅香氣放大,肥肉更加爽脆,令成嚿肉更有層次。點醬加蒜片椒片,更上一層樓食燒鰻魚都唔使北上啦,呢度都有新鮮厚切嘅鰻魚肉每邊燒夠幾分鐘,每嚿剪開一半食,超級爽口,爽到呢,同日本嗰種係兩回事如果想再脆邊啲,都可以燒耐少少,一樣勁爽,同時好脆身除咗豬五花,梅頭肉都有熟成,仲要熟成咗26日,表面會比較乾身,一放上燒爐燒,油汁瞬間解鎖,呢個時間快啲剪碎隻菇,吸盡豬嘅月巴精華燒到咁上下,又變返較乾身,但放入口,肉香縈繞不斷,油香滿滿食咗豬同魚,燒肉點都要嗌吓牛,原來牛都有五花,好肥美吓,仲醃咗韓式醬汁燒嘅時間唔使咁長,已經爆香,鹹鹹甜甜勁香牛味日式燒肉會飲啤酒,韓式燒肉就要飲燒酒喇,星空Sparkling都未試過,都幾易入口同好香甜,同肉味好夾

招牌牛油熟成厚切豬五花

之前都食過熟成肉,但用海鹽牛油熟成嘅方法真係聞所未聞

韓式燒鰻魚(4件)

食燒鰻魚都唔使北上啦,呢度都有新鮮厚切嘅鰻魚肉

如果想再脆邊啲,都可以燒耐少少,一樣勁爽,同時好脆身

熟成西班牙黑毛豬梅頭肉

燒到咁上下,又變返較乾身,但放入口,肉香縈繞不斷,油香滿滿

韓式醬汁牛五花

燒嘅時間唔使咁長,已經爆香,鹹鹹甜甜勁香牛味

星空清河有氣燒酒

2024-11-20
  • 前菜
  • 韓式燒鰻魚(4件)
2024-11-23 650 瀏覽
之前經過都好想試嘅韓燒終於試到啦!環境闊落走懷舊路線,重要嘅係食物夠新鮮😋前菜已有基本嘅泡菜,牛蒡,青瓜同大豆芽🥒🌱🥬,咬落口爽脆夠哂入味!燒肉方面叫左豬🐖、🐃牛同鰻魚🐟1️⃣韓式燒鰻魚🐟厚切鰻魚未燒時已見到層層肉,肉質結實,外皮光滑😳,燒完咬落口多肉汁,好味!2️⃣熟成西班牙黑毛豬梅頭🐖經過26日dry aged 嘅肉燒完咬落口有淡淡酒香😋,梅頭肉質鮮嫩,唔算太肥,燒完配上生菜係超好味唔膩!3️⃣西班牙黑毛豬肩甲肉🐖豬肩甲肉肉質比較實淨,但燒完味落去都充滿豬肉香味😋而且脂肪分布都好平均!4️⃣鹿兒島A4和牛三角小排🐃A4和牛雪花紋超靚😍,一擺上燒烤爐,油脂香慢慢滲出黎!輕輕一燒就已經食得!係入口即溶🥰5️⃣美國牛舌芯🐃雖然佢係薄薄一片,但牛舌味濃郁😚,而且夠煙韌,都已經好滿足😌店員仲會親自幫你燒,掌握火喉同控制時間👍🏽,服務一流!

燒肉方面叫左豬🐖、🐃牛同鰻魚🐟

1️⃣韓式燒鰻魚🐟

2️⃣熟成西班牙黑毛豬梅頭🐖

3️⃣西班牙黑毛豬肩甲肉🐖

4️⃣鹿兒島A4和牛三角小排🐃

5️⃣美國牛舌芯🐃

店員仲會親自幫你燒,掌握火喉同控制時間👍🏽,服務一流!
2024-11-18
  • 美國牛舌芯
  • 鹿兒島A4三角小排
估唔到長沙灣都有啲咁正宗嘅韓國餐廳❗️餐廳裝修係復古風格,食物好正宗,充滿濃厚嘅傳統韓國風味,店員會幫手燒,火候啱啱好👍🏻 總之食物質素、服務、餐廳佈置直頭當你係韓國啲「會長」一樣😎✨ 大腸拼盤(牛大腸 牛小腸 豬腸) $288 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻全港得呢度有燒牛腸,第一次食🤩 3款腸各有特色,牛大腸最肥美,油香十足,牛小腸就最香口,豬腸就外脆內軟😋✨ M8澳洲和牛內裙肉 $78 👍🏻👍🏻👍🏻油花超靚,輕輕烤10零秒就可以食,入口即溶🤤✨ 美國極佳牛頸脊 $88 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻油脂豐富,肉質鮮嫩多汁,就算剪細左size都啖啖肉✨ M6澳洲和牛小柳 $78 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛小柳牛味最濃,肉質相對結實,但食落唔韌✨ 美國牛舌芯 $88 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻滑嫩而不油膩✨ 日本刺身帶子 $78 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻帶子好大隻、好鮮甜✨ 石鍋拌飯 $88 👍🏻👍🏻👍🏻食材豐富,有蘿蔔絲、泡菜、芽菜、香菇等,連同雞蛋同辣椒醬一起攪勻食,yummy😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)

✨ M8澳洲和牛內裙肉 $78 👍🏻👍🏻👍🏻
油花超靚,輕輕烤10零秒就可以食,入口即溶🤤

✨ 美國極佳牛頸脊 $88 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
油脂豐富,肉質鮮嫩多汁,就算剪細左size都啖啖肉

✨ M6澳洲和牛小柳 $78 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
牛小柳牛味最濃,肉質相對結實,但食落唔韌

✨ 美國牛舌芯 $88 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
滑嫩而不油膩

✨ 日本刺身帶子 $78 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
帶子好大隻、好鮮甜

✨ 石鍋拌飯 $88 👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-11-18 683 瀏覽
韓流襲港😎仲有香港人最喜歡嘅韓燒⭐️首選呢排大Hit嘅韓式燒鰻魚,燒要燒得有技巧,首先一面燒4分鐘,再反轉燒多一陣,個皮就會香脆,肉身爽口大大嚿,真係好正👍🏻👍🏻仲有店長推介嘅熟成西班牙黑毛豬梅頭肉😍食落去真係心心眼都出埋,好好味😋😋再加個鹿兒島A4和牛三角小排,就咁睇都知好味😍牛舌芯配上韓式辣醬,一流嘅配搭。另外嗌多杯而家好Hit嘅檸檬茶,烏龍茶底香濃,再加上香水檸檬,別有一番滋味。
韓流襲港😎仲有香港人最喜歡嘅韓燒⭐️

再加個鹿兒島A4和牛三角小排,就咁睇都知好味😍
牛舌芯配上韓式辣醬,一流嘅配搭。

韓國燒烤
2024-11-09
韓國燒烤
2024-11-17 653 瀏覽
平時都鍾意食韓燒,呢間已經係第二次去食!首先試左韓式燒鰻魚(4件) $148睇落好新鮮同埋切得好厚,店員會好細心咁幫手燒,燒完之後點啲甜甜地嘅鰻魚醬,入味又好食!鰻魚表皮仲燒得好香脆,肉質彈牙肉類就試咗熟成西班牙黑毛豬梅頭肉 $108,燒完之後肉味好濃,食落口有少少鹹香嘅味道,肉入面都有保持肉汁唔會太乾仲叫左韓式醬汁牛五花 $68,睇落肥瘦適中而切得唔係太厚,咁樣嘅話輕輕燒表面就可以食得,入口油脂嘅味道非常豐富!另外仲叫左韓式水冷麵 $68,燒烤嘅時候配搭一啲水冷麵非常配搭,凍冰冰同埋個汁酸酸甜甜,解油膩同時開胃仲試埋烤年糕配黑糖 $58,年糕入面煙煙韌韌,但外面燒得好脆,配咗黑糖同埋黃豆粉甜甜地好好食飲品叫左柑橘檸檬汁 $38,飲落酸酸地,食燒肉嘅時候飲好舒服,一啲都唔濟依間燒肉性價比都高
平時都鍾意食韓燒,呢間已經係第二次去食!

首先試左韓式燒鰻魚(4件) $148

依間燒肉性價比都高
2024-11-12 760 瀏覽
星期日放假跟朋友經過長沙灣,發現有間韓式餐廳好古色古香,看一看餐牌,午市價錢合理而且不收服務費,所以進去吃個午餐。一進門,餐廳裝修真的好像拍宮廷劇似的,每個位置都好復古風。❤️大醬豆腐牛肉湯配釜飯大醬湯香濃,牛肉份量多,釜飯是以石窩上的,上面有芝麻、蛋絲等配料,攪拌後非常惹味,有有脆香的飯焦。配上大醬湯味道一流。❤️泡菜豬肉豆腐湯配釜飯泡菜湯辣度適中,豬肉味濃郁,配上釜飯,十分好味。🥤百香果梳打飲品超級大杯,百香果清香,非常爽口。🥤柑桔檸檬汁柑桔檸檬酸酸甜甜,非常解膩。🍱餐廳:會長之家烤肉🏫地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖#長沙灣美食 #長沙灣 #深水埗 #深水埗美食 #香港旅遊 #香港美食 #香港美食打卡 #韓國餐廳 #韓食 #韓式美食

一進門,餐廳裝修真的好像拍宮廷劇似的,每個位置都好復古風。

❤️大醬豆腐牛肉湯配釜飯

❤️泡菜豬肉豆腐湯配釜飯
泡菜湯辣度適中,豬肉味濃郁,配上釜飯,十分好味。

🥤百香果梳打
飲品超級大杯,百香果清香,非常爽口。

🥤柑桔檸檬汁
柑桔檸檬酸酸甜甜,非常解膩。

🍱餐廳:會長之家烤肉
🏫地址:長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

2024-11-10
午餐
間唔中就會心癢癢想食韓燒,搵左日約埋朋友一齊黎到長沙灣嘅「會長之家烤肉」食烤肉。餐廳嘅裝修都幾有韓國當地餐廳嘅氛圍,好似真係走左轉韓國食燒肉咁!呢到除左單點仲有套餐提供,我地唔想煩叫咩就即刻點左個會長韓牛海鮮套餐,呢個set夠3-4個人食!店員將所有食材以一圈嘅形式圍住個爐,賣相睇落好澎湃!而呢個套餐仲好豐富,除左有唔同款式肉類、海鮮for燒烤之外,仲有兩款小食,包括脆炸紫菜粉絲卷同埋脆炸雞翼配孜然醬。兩款都好香口又好味,尤其係雞翼嘅孜然醬特別惹味! 燒烤食材方面都好多樣化。有美國牛舌芯、M6澳洲和牛小柳、M8澳洲和牛內裙肉、韓牛肉眼扒、西班牙黑毛豬肩胛肉、西班牙黑毛豬肋條。海鮮就有阿根廷珍寶紅蝦、韓式燒鰻魚、魷魚、扇貝、青口。肉類同海鮮嘅質素都唔錯,而且肉類涵蓋埋牛肉同豬肉,滿足到食肉獸!韓牛肉眼扒最正最深刻!肉味濃厚,但又唔會覺得油膩。西班牙黑毛豬肋條肉質爽口,肉味亦比一般豬肉突出!海鮮方面最滿足係呢個set有埋韓式燒鰻魚。店員會幫手燒鰻魚,燒到皮脆肉嫩,唔洗額外點醬汁已經好味。其他貝殼類海鮮都好新鮮鮮甜,尤其係紅蝦好彈牙。另外見到竟然有得燒埋牛腸就順便試埋。食落好重油脂香,雖然邪
店員將所有食材以一圈嘅形式圍住個爐,賣相睇落好澎湃!
兩款都好香口又好味,尤其係雞翼嘅孜然醬特別惹味!

燒烤食材方面都好多樣化。
海鮮就有阿根廷珍寶紅蝦、韓式燒鰻魚、魷魚、扇貝、青口。
韓牛肉眼扒最正最深刻!肉味濃厚,但又唔會覺得油膩。
西班牙黑毛豬肋條肉質爽口,肉味亦比一般豬肉突出!

海鮮方面最滿足係呢個set有埋韓式燒鰻魚。
店員會幫手燒鰻魚,燒到皮脆肉嫩,唔洗額外點醬汁已經好味。
其他貝殼類海鮮都好新鮮鮮甜,尤其係紅蝦好彈牙。

另外見到竟然有得燒埋牛腸就順便試埋。
食落好重油脂香,雖然邪惡左啲不過係好味嘅!
2024-11-07 738 瀏覽
我哋嗌咗韓式燒鰻魚(4件)($148)、熟成西班牙黑毛豬梅頭肉($108)、M6澳洲和牛小柳($78)、西班牙黑毛豬肋條($68)、辣味豬五花($68)、韓式水冷麵($68)同埋荔枝米酒 500ml($98)咁首先講咗最重點嘅燒鰻魚先啦我覺得佢嘅鰻魚食落去真係幾juicy而且佢又唔會太多骨鰻魚食落去亦都幾滑嫩、幾有咬口如果鍾意食鰻魚唔話,一定要試吓呢個同埋佢哋依家做緊優惠‼️‼️(每位最低消費$250,其後每位+$100可以任食燒鰻魚!)咁之後就講吓佢哋嘅牛肉 / 水冷麵先啦澳洲和牛食落去幾煙韌👍👍牛肉味都算幾濃郁水冷麵食落去味道就比較酸酸甜甜用嚟當開胃菜都幾適合跟住就講吓嗰三個豬肉啦熟成西班牙黑毛豬梅頭肉完全做到油而不膩嘅效果😍😍而且紋路望落去都幾靚西班牙黑毛豬肋條食落去就比較煙靭爽口😝😝但係又唔會韌到咬得好辛苦豬五花食落去就比較入味啲嘅😗😗(味道都唔算超辣)最後就講埋嗰個荔枝米酒啦~呢個飲落去都算幾容易入口唔會覺得超重酒味咁飲落去荔枝嘅香味都幾濃郁😜😜

咁首先講咗最重點嘅燒鰻魚先啦
我覺得佢嘅鰻魚食落去真係幾juicy
而且佢又唔會太多骨
鰻魚食落去亦都幾滑嫩、幾有咬口
如果鍾意食鰻魚唔話,一定要試吓呢個
同埋佢哋依家做緊優惠‼️‼️

而且紋路望落去都幾靚
西班牙黑毛豬肋條食落去就比較煙靭爽口😝😝
但係又唔會韌到咬得好辛苦
豬五花食落去就比較入味啲嘅😗😗
(味道都唔算超辣)

最後就講埋嗰個荔枝米酒啦~
呢個飲落去都算幾容易入口
唔會覺得超重酒味咁
飲落去荔枝嘅香味都幾濃郁😜😜

• 韓式水冷麵
2024-11-06 658 瀏覽
好耐冇食過韓燒啦呢日同屋企人去咗長沙灣嘅會長之家烤肉食韓燒,餐廳裝潢好地道,好似去韓國旅行會碰到嘅傳統韓式小店🇰🇷,氛圍唔錯!一坐低,店員就送上四款免費前菜,不過冇得refill,有d美中不足。我哋一行四人,點咗會長韓牛海鮮套餐($1280),有小食小肉有海鮮,款式多多。份量雖然話係四人份,但非常飽肚豐富!套餐有脆炸雞翼、脆炸紫菜粉絲卷、美國牛舌芯、M6澳洲和牛小柳、M6澳洲和牛內裙肉、韓牛肉眼扒、西班牙黑毛豬肩甲肉、西班牙黑毛豬肋條、阿根廷珍寶紅蝦、韓式燒鰻魚、魷魚、扇貝、青口!小食有脆炸雞翼及脆炸紫菜粉絲卷。脆炸雞翼炸至金黃香脆,配孜然醬,有中式fusion嘅感覺,味道幾好。脆炸紫菜粉絲卷餡料豐富,係非常香口嘅小食!牛肉都有唔同嘅部位,美國牛舌芯厚切,口感爽彈!M6澳洲和牛小柳肉質嫩滑!M6澳洲和牛內裙肉肉味濃郩!韓牛肉眼扒不愧為韓牛,肉味突岀,油脂分佈平均,肉質細膩!食下牛,又食下豬!西班牙黑毛豬肩甲肉、西班牙黑毛豬肋條都係肉味好濃!阿根廷珍寶紅蝦好大隻,蝦肉新鮮彈牙!鰻魚肉質都好爽彈,魷魚同青口就比較淡,如果有韓式醬料調味會更好!難得有牛腸($188),點咗一份!店員會親自炮製
好耐冇食過韓燒啦

脆炸紫菜粉絲卷餡料豐富,係非常香口嘅小食!

難得有牛腸($188),點咗一份!店員會親自炮製,牛腸好肥美,油香十足。
2024-11-06 577 瀏覽
之前已經有聽過朋友講起呢一間 #燒肉 今次就試吓😋我哋嗌咗韓式燒鰻魚(4件)🧜🏻‍♀️望落都好厚肉 而且店員都會幫手燒 如果唔係都唔太知點處理🤣平時香港好少燒鰻魚 見到佢燒到金黃色再配上甜甜嘅鰻魚汁😍正呀 咬落口啲肉好紮實 個皮又脆🤩值得一試熟成西班牙黑毛豬梅頭肉🐷呢個真心好驚豔😍好少食到豬肉咁好食😋咬入口係脆邊 塊肉又唔會太油 真心必試🌟烤年糕配黑糖🍬年糕嘅嚼勁和黑糖嘅香甜完美結合🫡外層微微焦脆 內部則保持柔軟嘅口感😋韓式醬汁牛五花🌺肉質鮮嫩 大量油花燒晒出嚟 入口好嫩滑😍M6澳洲和牛小柳🐮M6級別嘅澳洲和牛肉質極其細膩 脂肪分布相對較少 肉質結實🤓麻油紫菜飯🍙撈埋啲前菜一齊同燒肉送飯 正!脆炸紫菜粉絲卷➿呢個同樣好正🤩外層金黃酥脆 內部真係只有紫菜同粉絲 好簡單但炸得好香口 沾上醬料更加昇華十倍 呢個都好值得推介🫶🏻味道好食 價錢合理 值得比畀更多人知道👍
之前已經有聽過朋友講起呢一間 #燒肉 今次就試吓😋

我哋嗌咗

韓式醬汁牛五花🌺肉質鮮嫩 大量油花燒晒出嚟 入口好嫩滑😍

麻油紫菜飯🍙撈埋啲前菜一齊同燒肉送飯 正!

味道好食 價錢合理 值得比畀更多人知道👍
  • 韓式醬汁牛五花
  • M6澳洲和牛小柳
2024-11-05 503 瀏覽
一直都想試吓釜山飯好耐㗎啦🥰呢排見到會長之家新出咗新午市Menu😍有唔同各式各樣嘅釜山飯揀😚🍴三文魚魚石鍋釜飯 $118呢個釜飯配料非常豐富🥰有三文魚扒🐟蝦肉🍤同黑松茸。三文魚煮得啱啱好🫶🏻嫩滑又唔會過熟,入口即化。魚露醬油汁帶出咗食材嘅鮮味,微鹹中帶點甘香。加埋蔥🌿蛋絲🍳同芝麻,食落層次感好豐富。牛油🧈融化後,飯粒更加香滑,散發出濃郁嘅香氣🔥🍴蟹膏蟹肉石鍋釜飯 $128呢款釜飯有特濃蟹膏同蟹柳絲🦀蟹味非常濃郁,帶有海洋嘅鮮甜😆蟹籽喺口中爆開,增加口感!蝦肉口感爽彈🍤黑松茸添咗一絲獨特嘅香味。蔥、芝麻同牛油🧈令飯更加香口,牛油嘅滑潤提升咗整體口感,係一個海鮮愛好者唔可以錯過嘅選擇😙性價比:7.5/10好食程度 😋:8/10回頭指數💗:8/10

🍴三文魚魚石鍋釜飯 $118

🍴蟹膏蟹肉石鍋釜飯 $128

性價比:7.5/10
好食程度 😋:8/10
回頭指數💗:8/10
餐廳鄰近長沙灣站C2出口, 步行6分鐘左右就到。餐廳名字叫得會長之家當然就是去他家進餐啦😆。會長家裝潢十分復古好有品味。一進門已見到屏風對面仲有一張梳妝枱, 枱上面有大哥大電話仲有打字機好懷舊的感覺, 餐廳內部牆身兩邊都掛滿特色的國畫充滿文藝色彩比人有種奢華的感覺。 餐廳職員服務相當好, 他們會預先給你計時器指示你這碟食材時間需時多久, 有時亦會前來幫忙烤肉令食客不用擔心煎太久影響食材的味道, 相當貼心。 招牌牛油熟成厚切豬五花擺盤相當盞鬼其用砧板放上碟, 一把刀砍落五花肉內😆。豬肉勁厚身, 外層全都被牛油包著所以煮的時候已聞到味道好香牛油味, 因為豬油相當多所以唔易燶底店員服務相當積極會及時前來幫忙烤肉及將食材剪細 值得一讚👍🏻。味道食到好香濃的豬味但唔會羶油脂分佈都算平均不錯之選。 韓式燒鰻魚(4件)最近越來越多人鍾意食烤鰻魚當然都唔執輸叫來試下, 其味道香口鮮甜就算唔沾上燒汁味道都已經好好食又唔腥, 雖然份量只得四件但因為魚油多的關係但食了一兩件後都會有少少偏膩的感覺都好飽肚。 韓式水冷麵食左幾款油膩的燒肉一於叫番碗冷麵中和下個口腔膩之餘又開胃可以食多D野。 冷麵味道酸酸的又夠凍
餐廳鄰近長沙灣站C2出口, 步行6分鐘左右就到。

韓式水冷麵
食左幾款油膩的燒肉一於叫番碗冷麵中和下個口腔膩之餘又開胃可以食多D野。 冷麵味道酸酸的又夠凍經典的韓國菜色之一。

泡菜豬肉豆腐湯
同樣經典的韓國菜式之一, 份量相當足味道微甜酸及微辣反而唔咸, 其相當開胃如用來配白飯應該好夾。

百香果梳打(凍)
食燒肉飲番杯有氣的梳打水真係一流, 又可解渴又解膩味道適中唔會好甜。

韓國檸檬果荼 (熱)
韓國特色的飲品之一 其味道甜甜酸酸令人飲完開胃又醒神。
2024-10-29 733 瀏覽
會長韓牛海鮮套餐(3-4人) ($1280)一個圈擺晒所有食材喺度,果然係會長級既食物,好豪華咁🤣- 小食:脆炸雞翼(8件)配孜然醬單骨雞翼外皮酥脆,雞肉多汁,唔使搭配孜然醬都夠味- 小食:脆炸紫菜粉絲卷(8件) 粉絲卷炸到金黃色,外脆內軟,加埋辣醬更加惹味,口感層次豐富😙到燒嘅部份,幾好,店員會主動幫手燒,仲好精準咁有個計時器擺喺度,咁就唔怕啲嘢唔熟啦🤣 - 美國牛舌芯肉質細膩柔軟。燒烤之後散發出濃郁的肉香👍🏻- M6澳洲和牛小柳色澤靚,口感幾好😙- M8澳洲和牛內裙肉即使店剪細左size都feel到好厚肉🤤- 韓牛肉眼扒油脂豐富,肉質鮮嫩多汁,韓牛味道都唔同啲☺️- 西班牙黑毛豬肩甲肉肉質細嫩,唔會嚡😚- 西班牙黑毛豬肋條肉質厚實,滑嫩而不油膩🤪- 阿根廷珍寶紅蝦4隻紅蝦肉質鮮甜又大條🤤- 韓式燒鰻魚(4件)鰻魚真係好難睇究竟熟未,所以有店員幫手燒就Perfect啦!好厚肉,亦都冇泥土味,nice!😝- 魷魚幾爽口,不過我本身麻麻哋🤣- 扇貝(4隻) 好大嚿,又軟熟,正呀!🤩- 青口(4隻) 燒得啱啱好,正常發揮🤓牛腸 ($188)牛腸有小腸同大腸,小腸口感彈牙,肉質柔嫩,可以慢慢嚼
會長韓牛海鮮套餐(3-4人) ($1280)
一個圈擺晒所有食材喺度,果然係會長級既食物,好豪華咁🤣

- 小食:脆炸雞翼(8件)配孜然醬
單骨雞翼外皮酥脆,雞肉多汁,唔使搭配孜然醬都夠味

- 小食:脆炸紫菜粉絲卷(8件)

- 美國牛舌芯
肉質細膩柔軟。燒烤之後散發出濃郁的肉香👍🏻

- M6澳洲和牛小柳
色澤靚,口感幾好😙

- M8澳洲和牛內裙肉
即使店剪細左size都feel到好厚肉🤤

- 韓牛肉眼扒
油脂豐富,肉質鮮嫩多汁,韓牛味道都唔同啲☺️

- 西班牙黑毛豬肩甲肉
肉質細嫩,唔會嚡😚

- 西班牙黑毛豬肋條
肉質厚實,滑嫩而不油膩🤪

- 阿根廷珍寶紅蝦4隻
紅蝦肉質鮮甜又大條🤤

- 韓式燒鰻魚(4件)

- 魷魚
幾爽口,不過我本身麻麻哋🤣

- 扇貝(4隻)
好大嚿,又軟熟,正呀!🤩

- 青口(4隻)
燒得啱啱好,正常發揮🤓

牛腸 ($188)
牛腸有小腸同大腸,小腸口感彈牙,肉質柔嫩,可以慢慢嚼;大腸口感有筋道又似膏,幾特別🙊

結論
🫰裝修到真係好似韓劇個啲會長屋企🤣