2018-12-11
一入到去坐低,我二話不說就指住個清湯烏頭,最可惜朋友唔食冬蔭公,如果唔係我一定會叫黎食🤣除左條魚,我地仲叫左一個馬拉盞炒椰菜苗,同埋一個青咖哩雞肉馬拉盞炒椰菜苗炒得相當入味,相當適合唔食辣既朋友。椰菜苗炒得好嫩口,唔會太老太un。加上份量都唔少,我地兩個人食都好足夠,價錢大約都只係五、六十蚊,性價比相當唔差青咖哩雞肉佢個青咖哩既味道會比較濃椰漿味,同樣地,唔想食咁辣既朋友絕對適合叫依個青咖哩試下,叫埋白飯或者薄餅送簡直一流。清湯烏頭熱辣辣既烏頭一放上枱,就聞到好香既青檸香葉味。湯係另上既,一路滾一路加湯,咁樣湯既味道就可以維持住。條烏頭既魚肉相當滑同鮮味。廚房相當有心機,起魚腩有界開一份份,每一舊魚腩中放左幾塊椰菜,吸收哂湯同魚味既椰菜好好味道。成條魚都好滑同實肉,兩到三個人食都足夠,130蚊左右條的話相當有水準。叫左兩個白飯,嗌左兩杯泰式飲品,埋單都係每人大約160蚊。起九龍灣區黎講相當高性價比。Ps 青檸梳打既梳打水好有特色,用左一隻好正宗泰國既梳打水,用破璃樽裝住,好有特色
馬拉盞炒椰菜苗
青咖哩雞肉