6天前 0 瀏覽
伯爵茶朱古力飯團外形好可愛,拆開方法跟真正飯團沒兩樣!有「紫菜」外層,好可愛!一拆開包裝,就飄來一絲香氣。紫菜形的朱古力好薄,吃來有紫菜的脆度伯爵茶的忌廉好滑,既不會太香,也不會太濃,香氣濃度剛好。「紫菜」朱古力與伯爵茶忌廉好配合。吃後飲一杯水,香氣猶在,齒頰留香。「飯團」質素好高,$29一件真的好便宜!
伯爵茶朱古力飯團外形好可愛,拆開方法跟真正飯團沒兩樣!
有「紫菜」外層,好可愛!
一拆開包裝,就飄來一絲香氣。
紫菜形的朱古力好薄,吃來有紫菜的脆度
伯爵茶的忌廉好滑,既不會太香,也不會太濃,香氣濃度剛好。

「飯團」質素好高,$29一件真的好便宜!
2024-07-05
2024-08-31 132 瀏覽
更紗制菓Sarasei和洋甜點專門店,成日都經過Sarasei比佢嘅飯糰蛋糕、兔子同貓貓脆餅吸引住,佢哋嘅麵包都好好食!😄😄😄😁😁🥰🥰🥰今次終於買咗一個開心果士多啤梨天使蛋糕慰勞下忙碌的一週。天使蛋糕外層的忌廉奶香味十足,內裡係迷彩色的士多啤梨同開心果味海綿蛋糕,軟軟綿綿真係食完滿滿幸福嘅口感🍰🍰🍰😆😆其他仲有焦糖脆餅、朱古力、榛子栗子蒙布朗味等等,下次可以買切件戚風蛋糕試埋其他味😀😀😀😁😁😉😉更紗制菓地址:中環德輔道中68號萬宜大廈地下G02號舖#蛋糕#生日蛋糕#節慶蛋糕#和菓子#朱古力#戚風蛋糕#天使蛋糕#忌廉奶香#忌廉#海綿蛋糕#和洋甜點

更紗制菓
地址:中環德輔道中68號萬宜大廈地下G02號舖

最近屋企人生日想買個蛋糕慶祝🎉咁啱見到呢間日式麵包店感覺好吸引🇯🇵簡約嘅日式設計感覺好舒服😚天使蛋糕嘅設計好優雅而且款式選擇唔少🥰仲可以加上朱古力牌🍫如果想有心思感慶祝特別日子值得一試🎊⭐️ 士多啤梨天使蛋糕 🍓一咬落去天使蛋糕嘅本體充滿輕盈感👼🏻蛋白感覺唔會太甜太大負擔🍳面頭既Cream同樣幼滑唔會有油膩感🧁特別用上新鮮士多啤梨❤️份量飽滿又大粒感覺好清新⭐️ 焦糖布丁 🍮焦糖布甸入口好Creamy🥹 焦糖帶濃郁嘅香氣🍬配上蛋香充滿層次

⭐️ 士多啤梨天使蛋糕 🍓
焦糖布丁

⭐️ 焦糖布丁 🍮
焦糖布丁
2024-07-25 150 瀏覽
Everything is relatively more expensive in Central. The other day I found a pretty good bakery that offers cookies and desserts in Central with a pretty good price. Highly recommend you guys to take a look when you are hungering for some pastries 🥐 Rabbit Florentin Monaka (9 pieces)It’s one of the best selling items in the shop so I gotta try it out and it turned into pretty crispy and delicious 🤤 The onigiri cakes surely is one of the must-tries which looks like a sandwich but it’s actually a d

The onigiri cakes surely is one of the must-tries which looks like a sandwich but it’s actually a dessert!! Super cute and quick to eat🩷I got the earl grey chocolate and mango pomelo sago. Both taste freaking amazing.

The dessert cups all look super good too so I grabbed royal milk tea pudding and matcha red beans.🫘 I prefer the matcha red beans more but I think both r a little bit too sweet even for a sweet tooth like me.

📍Location: Shop G02, G/F, Man Yee Building, 68 Des Voeux Road Central Central

Bible rating: 7.5/10
Quick bakery in Central | Sarasei
位於銅鑼灣、中環同旺角都有分店嘅Sarasei更紗制菓🍰提供多款蛋糕、麵包、洋甜點等🤩傳承日本職人傳統手工藝🤲🏻融入西式烘焙理念,嚴選進口、天然食材作為原材料,以日式工藝彰顯細節🇯🇵研發創新口味掀起獲大眾追捧嘅新派烘焙潮流🎂🍞🍮焦糖堅果脆餅有可愛嘅貓貓同兔仔造型🐇🐈 以糯米粉為原料烤製出如威化餅般薄脆嘅動物形狀餅皮😛完美包裹著經烤焗過嘅堅果🌰再注入香甜焦糖醬🍯每口都充滿焦糖同堅果香氣,每塊都設有獨立包裝🫶🏻藍莓芝士飯糰蛋糕好可愛嘅飯糰蛋糕🍙外觀同包裝同日式飯糰一樣🍙好有創意🤩打開之後係蛋糕🍰有多款口味🤩我試咗藍莓芝士🫐原味法式薄餅,中間夾住原味蛋糕、芝士忌廉同藍莓果醬🫐底部係黑朱古力脆脆🍫飯糰蛋糕方便攜帶同打開,而且唔會整污糟手,唔用刀叉都可以輕鬆品嚐😝另外仲試咗甜品杯:焦糖布丁🍮、三重朱古力🍫、士多啤梨奶凍🍓焦糖布丁底部係滿滿嘅焦糖醬🍯配上入口即化嘅布丁,充滿濃郁蛋香🥚三重朱古力超濃郁朱古力味🍫士多啤梨奶凍滑嘟嘟嘅口感,加上士多啤梨果肉🍓

焦糖堅果脆餅

藍莓芝士飯糰蛋糕

2024-05-09 200 瀏覽
✨意式芝士飯糰蛋糕飯團造型相當有趣 好啱打卡外層係黑朱古力法式薄餅包住鬆軟咖啡蛋糕 生朱古力 同軟滑意式芝士忌廉等底層有層朱古力脆脆 口感更豐富✨楊枝甘露飯糰蛋糕外層係原味法式薄餅 包住芒果蛋糕 夾住清香芒果椰子忌廉 配搭爆漿珍珠 酸澀金柚同香甜芒果乾等 味道幾清新✨開心果士多啤梨戚風蛋糕配搭特別 味道平衡 蛋糕鬆軟濕潤✨京都焙茶戚風蛋糕焙茶味香濃突出 蛋糕鬆軟✨焦糖堅果兔子脆餅禮盒包裝幾靚 送禮自用都啱兔仔造型夠晒可愛 威化脆餅薄脆焦糖帶黏稠香甜 配上黑白芝麻 南瓜籽同杏仁等堅果 香脆可口總結:蛋糕造型有特色 打卡一流味道可以 種類同口味選擇都幾多 除咗蛋糕 仲有麵包同布甸等選擇環境正常 服務唔錯 價錢可以
✨意式芝士飯糰蛋糕

總結:蛋糕造型有特色 打卡一流
味道可以 種類同口味選擇都幾多
除咗蛋糕 仲有麵包同布甸等選擇
環境正常 服務唔錯 價錢可以
經過中環萬宜大廈 見到呢間電車路旁的日系甜點店#更紗制菓 主打無添加天然食材 當然用的係日本食材多款不同種類產品 原個 件裝 杯裝蛋糕 麵包 脆餅等推介超可愛御飯團蛋糕 望落就係一個三角飯團嘅模樣多款味道選擇 我就揀咗焙茶同伯爵茶入邊有不同層次 食落輕盈唔會太甜 下午茶配咖啡剛好!另外仲試咗雙色鴛鴦開心果士多啤梨戚風蛋糕綠色粉紅色嘅配搭少女心大爆發 食落去輕盈好似棉花糖咁仲有原條提子吐司 入邊超多提子粒 啖啖足料最後揀咗呢盒焦糖堅果脆餅 外層脆卜卜 內餡係經過烤烤嘅堅果 加入香甜焦糖 一塊接一塊👀好多蛋糕麵包選擇做早餐或者下午茶都好適合🫶🏼📍更紗制菓 @saraseihk 中環萬宜大廈 | 銅鑼灣希慎廣場 | 旺角朗豪坊🌎#iam中環foodaholic
經過中環萬宜大廈 見到呢間電車路旁的日系甜點店

#更紗制菓 主打無添加天然食材 當然用的係日本食材
多款不同種類產品 原個 件裝 杯裝蛋糕 麵包 脆餅等

推介超可愛御飯團蛋糕 望落就係一個三角飯團嘅模樣

多款味道選擇 我就揀咗焙茶同伯爵茶

入邊有不同層次 食落輕盈唔會太甜 下午茶配咖啡剛好!

另外仲試咗雙色鴛鴦開心果士多啤梨戚風蛋糕

下午茶
  • 御飯團蛋糕
  • 戚風蛋糕
2024-04-12 185 瀏覽
經過見到呢間甜點店就停低睇下有咩甜點 睇睇下覺得好吸引 就買幾款試下先 見到入面仲有麵包 感覺上甜品比較吸引 有d款式已經賣晒♡兔子脆餅 $150裏面有9件 兔子造型好可愛 兔子脆餅包住焦糖同埋不同既果仁 食落好脆口 好適合送禮♡北海道牛乳 $16呢個蛋糕夾住北海道牛乳忌廉 如果鍾意食忌廉既人會覺得好好食♡意大利芝士蛋糕 $29藍莓芝士 $29初初以為係飯團🍙 原來係蛋糕 真係好特別 外面有塊crepes 扮紫菜 好似飯團咁拎住食又幾特別♡日本蜜柑乳酪甜品杯 $28如果鍾意清新d既甜品可以揀呢個甜品杯 食落酸酸甜甜唔會好漏

♡兔子脆餅 $150

♡北海道牛乳 $16
呢個蛋糕夾住北海道牛乳忌廉 如果鍾意食忌廉既人會覺得好好食

♡意大利芝士蛋糕 $29
藍莓芝士 $29

♡日本蜜柑乳酪甜品杯 $28
如果鍾意清新d既甜品可以揀呢個甜品杯 食落酸酸甜甜唔會好漏
2024-04-11 145 瀏覽
行經中環,突然見新開呢間蛋糕店幾靚,有迷彩戚風蛋糕,賣相好靚,就俾佢吸左入去望下。原來除左蛋糕甜品杯,仲有面包,中環返工友行經買下早餐都得。比較特別吸引既係佢個飯團蛋糕,揀左幾隻味,全部都係驚喜好食既❣️非常推介❣️造型同包裝成個三角飯團咁,用唔同味道既crepe皮包住,入面除左蛋糕之外,仲有脆脆、忌廉,或者黄豆蕨餅/麻糬/朱古力等等唔同配搭既配料,每一啖俾到唔同口感、味道,係正既👍一個既size,做早餐/下午茶/甜品啱啱好,仲有好多唔同味道,可以逐樣試下😋
行經中環,突然見新開呢間蛋糕店幾靚,
有迷彩戚風蛋糕,賣相好靚,就俾佢吸左入去望下。

原來除左蛋糕甜品杯,仲有面包,
中環返工友行經買下早餐都得。

比較特別吸引既係佢個飯團蛋糕,
揀左幾隻味,
全部都係驚喜好食既❣️
非常推介❣️

造型同包裝成個三角飯團咁,
用唔同味道既crepe皮包住,
入面除左蛋糕之外,
每一啖俾到唔同口感、味道,
係正既👍

一個既size,做早餐/下午茶/甜品啱啱好,
仲有好多唔同味道,
可以逐樣試下😋

2024-03-30 173 瀏覽
[ 更紗制菓 ]中環新開咗呢間日式🇯🇵甜品店,俾櫥窗吸引住,有飯糰蛋糕、天使蛋糕等和洋甜點,種類繁多😻。✿ 皇室紅茶北海道生乳蛋糕捲 $16/件蛋糕捲有得選擇買條裝或件裝。呢款有紅茶及牛乳奶味,忌廉幼滑,蛋糕濕潤。✿ 宇治金時甜品杯 $25✿ 三重朱古力甜品杯 $25甜品杯以不同層狀呈現,可以一啖享受雙重口味,好特別👍🏻👍🏻。✿ 京都焙茶飯糰蛋糕 $29✿ 焦糖香蕉飯糰蛋糕 $29✿ 宇治金時飯糯蛋糕 $29蛋糕外型模仿御飯糰🍙,好有創意。外層用上法式薄餅皮,裡面係唔同口味蛋糕,中間有忌廉等配料,底部係黑朱古力脆脆,好有層次感。而且獨立包裝,方便打開,唔使用刀叉都輕鬆食到,買嚟自己食或者做散水餅都係唔錯選擇👍。✿ 京都焙茶抹茶忌廉蛋糕 $39/件焙茶配上抹茶,甜度適中,但茶味可以更濃郁🍵🍵。總結🫦 和洋甜點種類多,賣相精緻,飯糰蛋糕好特別😗😗。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿更紗制菓地址:中環德輔道中68號萬宜大廈地下G02號舖電話:2699 9063✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 更紗制菓 ]

✿ 皇室紅茶北海道生乳蛋糕捲 $16/件

✿ 宇治金時甜品杯 $25
✿ 三重朱古力甜品杯 $25

✿ 京都焙茶飯糰蛋糕 $29
✿ 焦糖香蕉飯糰蛋糕 $29
✿ 宇治金時飯糯蛋糕 $29

✿ 京都焙茶抹茶忌廉蛋糕 $39/件
焙茶配上抹茶,甜度適中,但茶味可以更濃郁🍵🍵。

總結🫦
和洋甜點種類多,賣相精緻,飯糰蛋糕好特別😗😗。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
更紗制菓
地址:中環德輔道中68號萬宜大廈地下G02號舖
電話:2699 9063
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
焦糖堅果兔子脆餅小免子外表得人歡喜🫶🏻禮盒裝 送禮超合適味道焦糖脆口 零食必食🥜開心果士多啤梨切件戚風蛋糕呢間有切件式蛋糕終於唔使成個食食落開心果味都岀味大滿足 而且唔太甜 戚風蛋糕都鬆軟皇室奶茶布丁🍮伯爵茶底嫩滑布丁濃濃嘅焦糖汁係絕配組合而且$20都唔洗一定買黎試試must try🌟🌟🌟飯糰🍙蛋糕好多口味見到都選擇困難症🍰楊枝甘露飯糰蛋糕色彩鮮艷吸引食落少少啲芒果🥭口味🍵京都焙茶飯糰蛋糕茶控一定都要拎返件食焙茶都幾濃味意外地岀色
焦糖堅果兔子脆餅
小免子外表得人歡喜🫶🏻