2021-05-05 660 瀏覽
叫左酸菜魚辣子雞同埋毛血旺完全唔係嗰個味道正宗難食個辣子雞係炸雞咁大舊,大家有冇見過喺香港食咗咁耐都冇見過毛血旺160元4塊鴨血個酸菜魚個味道都唔係平時食果d總之就係好難食
叫左酸菜魚辣子雞同埋毛血旺
完全唔係嗰個味道
正宗難食
個辣子雞係炸雞咁大舊,大家有冇見過
喺香港食咗咁耐都冇見過
毛血旺160元4塊鴨血
個酸菜魚個味道都唔係平時食果d
總之就係好難食
外賣送餐
2021-04-18 846 瀏覽
今日在灣仔工作完已經差不多三點鐘,急忙搵嘢醫肚,行吓行吓走咗入機利臣街見到 jean may 坐滿人,而且冇 book 位,一定唔使諗冇得食,再行前兩步嘅金輝點心連門口兩張檯都坐滿咗,本來肚餓嘅我更加肚餓⋯⋯過對面想去幸屋食拉麵,突然見到前面有間好光猛,地方好寛敞嘅食肆,裡面也有數檯正在用膳,抬頭一看見到「智尊酸菜魚」馬上有點失望。 因為酸菜魚一向都不是我杯茶⋯⋯所以⋯⋯正想離開⋯⋯點知有位侍應行出來,並好有禮貌咁叫我哋睇吓佢哋嘅下午茶餐牌⋯⋯當然不斷推介話好好味啦⋯⋯點解個 menu 係上海嘢同港式下午茶???上海嘢我當然啱啦,仲有港式西多士,沙嗲牛麵,熱狗🌭️⋯⋯開心哂馬上入去。地方大,光猛,整齊清潔 (目測)。下午茶餐牌有兩個,有京式及港式,因為太肚餓,立刻叫咗 👉🏼八仙醉雞,皇府紅燒肉。醉鷄賣相 ok 同時亦聞到陣陣酒香,點知入口⋯⋯出乎意料之外⋯⋯完全冇雞味,我知道唔會用新鮮雞做醉鷄,就算係用雪藏雞只要隻鷄浸得夠時間,都應該會有D味道。但呢碟雞冇味,要一邊食一邊點番D紹興酒咁就覺得有少少味,大家睇吓D相都可以見到D鷄有幾白⋯⋯☹️至於嗰紅燒肉,件數都唔少,味道比醉雞好好多,可以

點解個 menu 係上海嘢同港式下午茶???

至於嗰紅燒肉,件數都唔少,味道比醉雞好好多,可以講係合格起碼有味道,三層肉煮得幾腍,仲有兩件小棠菜。

套餐仲有五個選擇可以配,上海麵,菜飯,白飯,擔擔麵及紅薯粉。

菜飯裏面有少少薑粒,但啲菜比較老,就係已經切咗絲都有食到啲菜根。上海麵就好味,真心嘅,滑滑有少少咬口,亦煮得啱啱好唔太腍,又唔硬 👍🏼

雖然個套餐只係一般,但杯檸檬餐茶竟然有三片大檸檬🍋,而家外面嘅下午茶邊度有咁多檸檬俾你飮呀⋯⋯呢個係今日個下午茶餐𥚃面除咗上海麵外,最抵讚嘅地方啦 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

2021-04-10 542 瀏覽
#cheapest, #breakfastforlunch, #familyman, #wamchaiI need to spend two years in the area. quite a few good places to eat, it is like buffet for me as i could choose anywhere I want... well.. i wanted to fond some place that is very local, probably a bit run down... but we'll.. given the time I need to kill.. i better find some place I could sit for a while... picking some place less crowded could normally a red flag... ermm..I am very surprised... thus rather new and comfy decor place serves go

I am very surprised... thus rather new and comfy decor place serves good food...
coffee milk tea with less milk
fried eggs with buttered bread
satay beef noodles soup
2021-04-10
$35 (早餐)
satay beef noodles soup
2021-02-07 1085 瀏覽
友人通知家的附近開了一間新的食肆,看見很多人排長龍,如是者慕名一試,以下午茶餐做試點,可以多嚐幾款菜式。第一份是上海排骨加四川擔擔麵,打開盒子,小人奇怪湯是白色的高湯,不過倒進麵裏後,便呈擔擔麵應有的啡色。上海排骨即是豬扒,即使在湯裏也不會太腍;而擔擔麵有肉碎,帶強烈的花生醬味。第二份乃四川回鍋肉及重慶麻辣紅薯粉。四川回鍋肉椰菜多於一切,僅得數片的回鍋肉不很夠味,整體缺乏香辣的感覺。麻辣湯重花椒味,但紅薯粉全部黏在一起,口感亦糊。到了餐廳的招牌菜酸菜魚,酸菜夠酸,辣味來自一串串的原粒胡椒,魚只有6至8片,少得可憐,酸菜魚下面也有紅薯粉墊底,令整兜菜式好像好高。高湯上海麵的湯頗鮮,調味恰宜。結果兩個人吃了三客下午茶都不夠飽。

上海排骨 + 四川擔擔麵

四川回鍋肉 + 重慶麻辣紅薯粉

智尊酸菜魚 + 高湯上海麵

結果兩個人吃了三客下午茶都不夠飽。
下午茶
上海排骨 + 四川擔擔麵
  • 上海排骨+四川擔擔麵
  • 上海排骨+四川擔擔麵
2021-01-16 801 瀏覽
去過兩次食午餐。第一次食糖醋魚塊,味道是可行的,只係以為定價略貴 ($70 埋單)問題出現係第二次,這次叫了紅燒肉。當我第一眼見到實物(啲紅燒肉)時,已經感到不妙。啲肉的色澤好奇怪,那種紅色好假。食落口都感覺啲肉唔新鮮,唔知醃完後放左係廚房幾耐。食完返到公司後,個胃就開始唔舒服,感覺似係食物中毒或腸胃炎。到夜晚就又肚瀉又嘔吐,將剛才提及到的紅色色素嘔返出來。要立即去搵醫生睇。所以我不會建議任何人去這間餐廳食飯。
去過兩次食午餐。

完後放左係廚房幾耐。

所以我不會建議任何人去這間餐廳食飯。