2016-11-11 433 瀏覽
Weather is cooler which means that appetite is stronger. I was in the Tin Hau area so I've decided to drop by here. I am still on the hunt for the perfect Chinese sweet soup shop. I had the black sesame, chestnut and taro paste soup. I could taste a little of the 3 ingredients but what I preferred the most was the texture the taro gave. Recently dessert soup has too much flour/ thickener which makes it gel like. The auntie there was friendly and I did see other customers even though it was still early.
2016-03-07 919 瀏覽
之前病咗好耐,一直都未好番,想食好多好多嘅甜品都唔得,所以今次襯我個病好得七七八八,一定要一次過將啲甜品食翻夠本!!講到又平又好味,梗喺要揀晶晶啦~~楊枝甘露,食之前聞一聞,有好香嘅芒果味同埋奶香味,西米露噶濃度啱啱好,再加上芒果嘅甜味同西柚嘅少少酸味一齊落肚,啱啱好中和翻!玫瑰薑汁湯丸。湯丸嘅糖水有好濃郁嘅薑汁味,湯丸咬落去好軟熟,而且入面系我最鐘意食嘅蓮蓉餡,一邊食仲可以一邊聞到好香嘅玫瑰花香水果豆腐花,之前一直都鐘意食最普通嘅豆腐花,今次終於決定要試下新品種啦。點知一食先發覺味道好特別。豆腐花上面嘅生果有好多,而且冰涼嘅生果同熱辣辣嘅豆腐花一齊食,軟硬衝突嘅口感獨特!姜醋蛋,姜醋非常好咁深入雞蛋入邊,令到蛋黃都有好香好濃嘅姜醋味,正!
講到又平又好味,梗喺要揀晶晶啦~~
2016-03-01
2015-12-15 616 瀏覽
同日藉朋友喺銅鑼灣食完晚餐後,意猶未盡,想食甜品,但嗰間酒樓既甜品選擇不多,價錢又唔平,所以決定由銅鑼灣步行至天后既晶晶糖水店,食完飯行吓消化吓。去到糖水店差不多係晚上9時,可能係星期五既關係,好多人,好彩D人食完就走,流轉量高,所以不用等位。我同日藉朋友點了「栗子糊」,日藉朋友都知道唔係間間糖水店有「栗子糊」,真識食,另一朋友點了「鮮果西米露」。「栗子糊」好香栗子味,稀杰適中,又唔太甜,亦都冇生粒粒或一舊舊,仍能保持一貫水準。「鮮果西米露」內既生果都幾多,甜味適中,十分清新。希望呢間小店能夠繼續保持食物既水準。
同日藉朋友喺銅鑼灣食完晚餐後,意猶未盡,想食甜品,但嗰間酒樓甜品選擇不多,價錢又唔平,所以決定由銅鑼灣步行至天后既晶晶糖水店,食完飯行吓消化吓。

「鮮果西米露」內既生果都幾多,甜味適中,十分清新。

希望呢間小店能夠繼續保持食物既水準。
2015-12-04
  • 栗子糊
2015-11-15 624 瀏覽
天后成街都係甜品舖就因為個名今晚選擇左佢,餐牌入面種類雖然多但都中式千篇一律,見到有奶黃丸子都幾特別即叫來試試,碗糖水只可熱食個湯底奶黃有小小甜打到似CREAM狀食落口好似有泡泡既感覺又好輕身,粒小丸子皮太冧餡料反而唔夠奶黃香味不過就有蛋黃油流出,比較之下湯底勝於湯丸,芝麻糊拼綠豆沙平平無奇好似食緊日清即食糖水質素,又甜又稀好小渣價錢又貴,如果要試食提議搵特色點有價值d
綠豆沙芝麻糊
奶黃丸子
2015-11-14
$45 (宵夜)
2015-08-08 319 瀏覽
今天迪迪趁著出到天后這麼遠,和朋友吃過晚餐後,仍然不捨離去,所以特地挑了這家在天后站不遠處的晶晶甜品吃個夜宵。題外話不多說,直接品評糖水吧▼【觧龍眼西米涼粉】(HK$38),觧龍眼的確味道很新觧,去了核。西米涼粉則普普通通,沒有不好,也沒有特別好的地方。唯一跟別家的不同,就是形狀是波浪型的,但是味道沒有驚喜▼【西瓜西米露】(HK$29),就很平凡的一個西瓜西米露,勝在雪得夠冷吧!▼【觧雜果西米涼粉】(HK$44),這個算是不錯的,但就是有點貴,可能因為是觧雜果吧!雜果味道很好很新觧,觧水果粒配上這個西米涼粉以椰汁襯底,完全沒有違和感▼【芒果豆腐花】(HK$29),芒果跟豆腐花,從來沒想過可以混合的,不過中式糖水嘛,就是勝在「你想怎樣就怎樣」的優處。味道還不錯的,但就是有種芒果歸芒果、豆腐花歸豆腐花的感覺,而且芒果還有點酸◉◉◉總括來說,這家晶晶甜品,不算是很出色,也許日後不會再來了。畢竟平平無奇的甜品店,到處都是啊~而且更出色的還大有店在呢!
觧龍眼西米涼粉
西瓜西米露
觧雜果西米涼粉
芒果豆腐花
2015-07-15
$35 (宵夜)
2015-08-04 176 瀏覽
蕃薯紅豆沙蕃薯應該係蕃薯糖水個度拎過來,蕃薯浸得久,變得好軟,完全沒口感可言,而且薑味大過蕃薯味,紅豆沙又淡,配上薑味蕃薯,感覺奇怪!但勝在紅豆多⋯⋯薑汁湯丸薑汁偏甜,薑味不重,湯丸細位但倘算煙靭價錢進取,但味道不成比例,下次不會再去,始終天后區糖水店多的是!

蕃薯紅豆沙
薑汁湯丸
薑汁偏甜,薑味不重,湯丸細位但倘算煙靭
是日游泳後與女朋友到電氣道找尋美食。由於我們想吃糖水,所以看看那裏有糖水店。一望就看見晶晶糖水,從裝潢看來似乎不錯便決定進內。一看餐牌,糖水主要為中式糖水,亦有一些較有特色糖水。我們點了最普通的糖水-生磨芝麻糊及海帶綠豆沙。糖水到了!飢餓的我地滿心期待拿起匙更吃下一口,心情像由高山跌到低谷。芝麻糊並沒有香味,味道較淡,質地較稀。若不是餐牌上寫上生磨,我會以為是用粉沖水而成。另外,友人的綠豆沙也不見得好,味道較淡,海帶只有兩塊,只能稱為普通。店內的阿姐有笑容,禮貌。相反有個中年男人,看似是老闆,對客人沒有笑容,好似我欠佢錢咁。總括而言,是次尋找美食為失望的,網上的好評也不少,或許是我們平日吃的糖水太甜了。

生磨芝麻糊
海帶綠豆沙
2015-05-12
2015-03-03 305 瀏覽
同朋友去大坑拉麵來朝聖後, 當然要行去天后食我地至愛的... 晶晶甜品!!!我好鍾意食甜品, 晶晶乜乜乜... 晶晶糖水的裝修10年如1日, 只係加了2塊竹簾遮住廚房位置... 減肥期間2個人食3碗都唔過份吖... 嘩咔咔咔... 玫瑰酒心薑汁湯圓同栗子芋蓉喳喳都是必吃的...晶晶甜品主打傳統中式糖水, 足料用心制作, 材料雖然簡單, 但一放入口就知有幾多粒Heart...玫瑰酒心薑汁湯圓 -- 皇牌!!! 日本團都係為佢而來, 薑湯堅辣, 玫瑰酒心湯圓的酒心唔係講玩, 堅哽, 好重酒味, 湯圓皮煙韌軟糯, 如果呢一世只可以食呢一種甜品, 我唔介意~栗子芋蓉喳喳--足料到接近係固體狀態, 喳喳豆豆煲得好軟腍, 充滿豆香, 加埋芋蓉的香味, 同香軟栗子, 堅好味到暈...杏仁芝麻糊--杏仁係我的天敵, 怕怕... (閃開) 愛死蔡san呢塊「食極唔肥」的金漆牌匾... 我都想擺番塊響屋企... 我地今日早來, 時間尚早, 無咩客人, 食完吹咗好耐水都無比人趕走, 直至店內接近8成滿, 我地都識做嘅, 自動埋單走人... 夜D來的話, 插針都插唔入, 堅要等位...想轉場飲o野繼續吹..

杏仁芝麻糊--杏仁係我的天敵, 怕怕... (閃開)

想轉場飲o野繼續吹... 落好大雨... 得1把縮骨遮... 近近地落天后地鐵站坐1個站去銅鑼灣...

2014-12-02
$30 (宵夜)
晶晶甜品屹立於電氣道已久,區內糖水店之多,晶晶卻開店廿年皆守在該區,而且傳媒報導及蔡瀾先生曾題字,略有名氣。當晚與友人吃晚飯後,獨個兒到此一試虛實。久聞傳統糖水是皇牌,細看餐牌後點了熱栗子芋蓉西米露。畢竟晶晶屬區內有名,一大班熟客支持,總有其優點,可惜本人在該店不太有食緣,當晚一碗熱栗子芋蓉西米露足夠我給一個喊面!賣相如上圖,餐具圖案頗有詩意,熱騰騰的栗子香氣略帶點芋頭味道,入口也滲著啖啖香氣,最可惜是西米數量少得可憐,食到最後都是寥寥無幾,真的可以逐粒數出來,一點也沒誇張;同一時間,對面枱熟客(見收銀及樓面女士與他們打招呼寒暄而得知),跟我一樣叫了栗子芋蓉西米露,西米分量跟我碗相比,完全是天與地!只怪我非熟客吧。至於裝修環境方面,掛牆鐘及招牌以至題字、枱椅、餐牌,均見其心意和品味,不過地方狹窄,枱椅擺放太密,在場男士坐得不太從容,甚至苗條樓面女士也步步為營可知一二。收銀方面,沒有打單或寫單,用餐後直接到收銀處付款,初來客人不熟悉價錢,有點不自在。服務方面,對熟客與陌生客完全兩種態度,首次光顧已感到極度厚此薄彼。於該區多年,“唔憂做”亦無可厚非,但要知道客人皆是每次累積下來吧。試過一次
栗子芋蓉西米露 (熱)
久聞傳統糖水是皇牌,細看餐牌後點了熱栗子芋蓉西米露。
試過一次就決定給晶晶一個喊面。
題外話/補充資料: 名氣過大的小店,試一次就夠。
2015-01-14
2014-06-03 777 瀏覽
是晚,攜同好友Cc一齊去天后一鍋試食。不過,未夠五點,小妹就到了。熾熱的太陽,辛勤了一整天,仍未肯歸家,大地被烤得火燙,怕熱的小妹免不了汗流浹背。路過晶晶甜品門口,決定入去避暑,兼吃碗滋潤糖水,為稍後的火鍋大餐打打底。小店的座位排得密密麻麻的,裝潢佈置簡單而實用。從牆上的相框掛畫,以及天花板上七彩的吊燈,可見店主的匠心經營。甫踏進門口,中年阿姐即親切而殷勤地招呼。作為一間糖水店,小妹認為,賓至如歸的覺得是極為重要的。阿姐的笑容,是客人再訪的一大原因。小店的糖水款式頗多,中西合璧,小妹只對糊有興趣,要了一碗核桃芝麻糊$25。核桃芝麻糊顏色一啡一黑,像個變奏的太極圖,色彩耀目,且嗅到很香的核桃味和芝麻味。糊的濃稠度恰到好處,甜度適中,入口香滑,質感順滑細緻,吃罷齒峽留香。核桃味兒明顯較為強悍霸道,略略蓋過芝麻味。小結:個人而言,松記的核桃芝麻糊至今仍首屈一指,晶晶之作暫屈居第二,翠苑甜品專家之作$14則最為抵食。

小結:
2014-06-02
2014-03-21 528 瀏覽
夜晚同男朋友係中環食完飯未想返屋企住我又突然想食甜品,佢就帶左我尼天后基本上係一間好傳統既糖水店,冇咩自創既新式甜品都幾多選擇我叫左黃金燉蛋男朋友就叫左楊支甘露佢好中意食楊支甘露,不過有塊楊桃係上面既真係第一次見^^聽佢講呢間好多星都會來外賣走之後冇幾耐就見到黃偉文同一個男性朋友來買外賣哈哈
夜晚同男朋友係中環食完飯未想返屋企住
我又突然想食甜品,佢就帶左我尼天后

基本上係一間好傳統既糖水店,冇咩自創既新式甜品
都幾多選擇
我叫左黃金燉蛋
黃金燉蛋
男朋友就叫左楊支甘露
佢好中意食楊支甘露,不過有塊楊桃係上面既真係第一次見^^
楊支甘露
聽佢講呢間好多星都會來外賣走
之後冇幾耐就見到黃偉文同一個男性朋友來買外賣
哈哈

2014-03-20
黃金燉蛋
楊支甘露
2014-02-25 608 瀏覽
晚飯過後專登行去"晶晶"食糖水,無話指定食乜,以前成日幫襯,樣樣糖水都好有水準。叫左個"栗子芋茸咋喳" ,好足料,甜度剛好,芋茸令咋喳更為濃郁,加上栗子天然甜味,非常配合。推介給喜歡栗子和芋頭的朋友。老公大人叫左佢的favorite "合桃露",非常幼滑,唯一不足之處是今天稍為甜了一點,扣左少少分。冬日飯後糖水,非常滿足!
栗子芋茸咋喳
合桃露
冬日飯後糖水,非常滿足!
2014-02-24
$28 (宵夜)
栗子芋茸咋喳
合桃露
2013-05-25 227 瀏覽
在還沒有吃飯前,就想先吃一個甜品,於是便到訪了口碑不錯的晶晶甜品。點的是餐牌上的第一個--奶皇丸子,其實就是幾顆沒有饀料的小湯圓,泡在奶皇汁上,原理是跟糖不甩相近的。奶皇的部分甜而不膩,但就是好像跟湯圓的融合未到最佳狀態,入口後是會吃到奶皇的甜香,但多嚼幾口後,就是好像沒甚麼味道了,有點不足。消費: $26
消費: $26
$26 (其他)
2013-04-22 194 瀏覽
課後10點想食中式糖水天后一帶有好幾間想起上星期吃過味道不錯於是再來一次引證是否一樣--- ---上回朋友說芝麻糊很好吃於是今次點了"熱芝麻糊併豆腐花"---不得了芝麻糊是生磨(熱熱的很綿)不是芝麻粉沖甜味適中, 沒有甜得令太過的感覺加上滑一滑的豆腐花 (滑到一入口便掉進喉嚨) 真是我所食過最好味的中式甜品--- 要食芝麻糊雙併豆腐花這裡是不二之選P.S. 同行朋友本來吃杏仁芝麻糊, 見我吃得津津有味, 竟然食多一碗芝麻糊豆腐花! 最搞鬼食完 佢竟然想食多一碗... 幸好被我制止。好味都唔可以食晒D quota, 老友!
課後10點
想食中式糖水
天后一帶有好幾間
想起上星期吃過味道不錯
於是再來一次引證是否一樣
--- ---
上回朋友說芝麻糊很好吃
於是今次點了"熱芝麻糊併豆腐花"
---
不得了
芝麻糊是生磨(熱熱的很綿)
不是芝麻粉沖
甜味適中, 沒有甜得令太過的感覺

加上滑一滑的豆腐花 (滑到一入口便掉進喉嚨)

真是我所食過最好味的中式甜品
---
要食芝麻糊雙併豆腐花
這裡是不二之選

2013-04-19
$25 (宵夜)
2013-04-16 200 瀏覽
我們一行 3 人 ( MJQueen & Supersupergirl ) 食完蛋包飯後,反正大家出開天后,這區又有不少糖水舖,由較熟悉天后的 MJQueen 帶路!她帶我們到電氣道的糖水舖 <晶晶甜品>!我們經過店前,見到海報上的特色糖水,大家也好想試!我們急不及侍走入店子! 牆上以相框掛了甜品相片,倒是吸引! 我覺得最亮眼非羅馬數字崎形大鐘莫屬! 掛上以竹片寫上甜品名稱;還有,可愛的擺設!不過,坐得比較迫!雖然這間糖水舖屹立天后區起碼 20 年,依然保持糖水的水準!看看甜品餐牌,當中不乏傳統糖水及特色糖水!各自選出心水甜品! 包括:特色糖水 - 栗子芋蓉喳喳及奶黃丸子,另叫了炒米薑茶!栗子芋蓉喳喳 $22喳喳給我感覺總是很足料! 晶晶的出品也不例外! 材料有紅豆、綠豆、眉豆、紅腰豆、雞心豆、栗子、花生、西米、芋頭、蕃薯等。 加上椰漿,香甜滑溜!栗子、芋頭皆粉腍!豆類纖維豐富! 食得滿足!奶黃丸子 $26奶黃丸子真令人一見鍾情! 蛋黃色的糖水中,有8 粒丸子,驟眼看以為是無餡的齋湯丸! 一咬開軟中帶煙韌的糯米皮,流心的奶黃軟心隨即流出! 整體甜而不膩!炒米薑茶 $18
我們經過店前,見到海報上的特色糖水,大家也好想試!
我們急不及侍走入店子!
牆上以相框掛了甜品相片,倒是吸引!
我覺得最亮眼非羅馬數字崎形大鐘莫屬!
掛上以竹片寫上甜品名稱;還有,可愛的擺設!

不過,坐得比較迫!
各自選出心水甜品

栗子芋蓉喳喳 $22
喳喳給我感覺總是很足料!
晶晶的出品也不例外!
加上椰漿,香甜滑溜!栗子、芋頭皆粉腍!豆類纖維豐富!
食得滿足!
奶黃丸子 $26
奶黃丸子真令人一見鍾情!
蛋黃色的糖水中,有8 粒丸子,驟眼看以為是無餡的齋湯丸!
一咬開軟中帶煙韌的糯米皮,流心的奶黃軟心隨即流出!
整體甜而不膩!
炒米薑茶 $18
飲薑茶可以驅寒!
薑味未算突出!因此,對怕辣的我較為容易入口!
至於,浮在水面的炒米卻帶有米的焦香!想不到傳統糖水舖有這類飲品!
果然糖水口味多元化!
2013-02-07
$22 (宵夜)
  • 栗子芋蓉喳喳
  • 奶黃丸子