2020-06-27 0 瀏覽
饞嘴萬萬歲ChamZeoiLongLongLife🙌🏻晶晶甜品唔萬歲😭....👻甜品應該帶比人幸福嘅滋味,但我食得出嘅只有郁悶😞...👻天后一帶係美食集中地,各國美食應有盡有,由平民小店到高級食肆。呢頭有6-8間甜品店,但平時好少嚟呢度食,因為價錢貴,又冇乜驚喜。...👻多年前食過晶晶馳名嘅奶黃湯圓,非常失望。前幾日經過見佢又貴咗,但人山人海座無虛席,甜品款式多過以前,於是決定一試,結果都係失望😞有幾貴?一碗最普通嘅腐竹雞蛋糖水$35一碗,其他糖水嘅價錢大家可以想像到......👻芒果西米伴芒果布甸 $46賣相👅👅👅味道👅口感👅👅👅份量👅👅👅性價比👅👅開頭以為佢比錯咗奶布甸我,望落去非常淺色,食落去亦冇芒果味。再試真啲先食到有好少好少嘅芒果肉。汁底係淡奶,但真係太淡,整體來講成個甜品味道非常之「寡」,食多幾啖已經覺得好悶!...👻奶冰伴黑芝麻布甸$46賣相👅👅👅味道👅口感👅👅份量👅👅👅性價比👅👅布甸唔夠Q彈軟滑,芝麻味唔香。至於奶冰味道亦偏啖。芝麻布丁同奶冰味道口感唔匹配,又係食到好悶!...👻其實貴唔係問題,但要貴得值!唔捨得落奶、唔捨得落芒果、唔捨得落芝麻⋯⋯😭食神鼠到晶晶失望一遊
饞嘴萬萬歲
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
晶晶甜品唔萬歲😭
....
👻甜品應該帶比人幸福嘅滋味,但我食得出嘅只有郁悶😞

👻芒果西米伴芒果布甸 $46

份量👅👅👅
性價比👅👅
👻奶冰伴黑芝麻布甸

...
👻其實貴唔係問題,但要貴得值!唔捨得落奶、唔捨得落芒果、唔捨得落芝麻⋯⋯😭食神鼠到晶晶失望一遊,拜拜~
Y
v
e
外賣自取
2020-05-16 66 瀏覽
第一次寫食評,因為太嬲太難食。碗薑汁豆腐花超難食。又無問我凍定熱,大熱天時30幾度比碗熱我,我拎到返屋企先知,啲豆腐花完全唔滑,完全冇薑汁味,啲黃糖又隊晒入去,成碗豆腐花係得個小小嘅甜味,都唔知自己食緊乜。楊枝甘露收咁貴以為會好啲,點知騎騎呢呢整幾片楊桃落去,我冇食過裏面有楊桃嘅楊枝甘露,可能我唔識啦。碗野又勁稀,總之成碗野都係好難食,想點。好耐無食過咁難食既糖水甜品總數$71 蚊 薑汁豆腐花 $26 + $40幾蚊楊枝甘露仲有個收銀嘅勁黑面,好似爭佢錢咁。完全係貼錢買難受。如果想開開心心去食碗甜品嘅,我勸大家千祈唔好再去呢間野。咁基本嘅糖水都整得咁差。
第一次寫食評,因為太嬲太難食。

好耐無食過咁難食既糖水甜品

總數$71 蚊 薑汁豆腐花 $26 + $40幾蚊楊枝甘露

2020-05-16
外賣自取
$35 (宵夜)
2020-04-04 115 瀏覽
20200402☁️Thursday 🍄晶晶由一間細舖, 擴充至孖舖,剛剛開業嘗試傳統中式糖水🍵真的只屬一般🤔直到現在有所改善,款式亦創新不少,但是價格亦增加不少💰欣賞餐廳播放Old School風格音樂🎷室內座位比較密🤗老闆應該比較喜歡攝影📸糖水店放置有不同作品🎞️Ordered 一碗芒果西米涼粉=芒果較大粒,又夠甜😋涼粉的份量就不足夠,西米比較少及不夠 趙咬口,有點兒食物與價格不相符。
20200402☁️Thursday 🍄
Sago with Mango & Grass Jelly
2020-04-02
2019-12-07 268 瀏覽
晶晶甜品📍天后 Tin Hau//: 天氣涼咗好多🌬❄️ 喺時候食番碗暖粒粒嘅豆腐花🥰 最中意叫”黑白” 芝麻糊豆腐花 一次過滿足我兩個願望❤️ 呢間晶晶甜品有好多款中式傳統甜品 都幾岀色👍🏻//⭐️ 芝麻糊豆腐花 $36: 芝麻糊好香黑芝麻味 傑傑地又潤滑 豆腐花好香豆香味又滑 正呀😝//⭐️ 杏仁露豆腐花 $36: 個人認為杏仁露過傑 不過都好香杏仁味👌🏻
晶晶甜品
杏仁露豆腐花
芝麻糊豆腐花
杏仁露豆腐花
2019-10-23 226 瀏覽
店舖較細,座位有點逼,而且椅子的設計坐得不太舒服。.擂沙湯圓 ($35)分數: (7/10)熱度有待提升,但湯圓味道好,充滿芝麻味。.鮮芒果伴奶布甸 ($39)分數: (6.5/10)奶布甸的奶味可以再濃點會比較好,芒果汁最好再多點,否則芒果跟奶布甸兩種食材感覺分得開。.鮮西瓜西米露 ($36)分數: (6/10)西瓜夠甜,但湯底沒西瓜味,西米口感較軟,總體沒特別。.芒果西米豆腐花 ($43)分數: (6.5/10)芒果甜,湯底不夠芒果味,西米不夠咬口,可豆腐花挺滑味道不錯。.芒果西米涼粉 ($43)分數: (6.5/10)芒果味不重,涼粉可以,總體普通。
店舖較細,座位有點逼,而且椅子的設計坐得不太舒服。
擂沙湯圓 ($35)
分數: (7/10)
熱度有待提升,但湯圓味道好,充滿芝麻味。
擂沙湯圓

鮮芒果伴奶布甸 ($39)
鮮芒果伴奶布甸
鮮西瓜西米露 ($36)
分數: (6/10)
西瓜夠甜,但湯底沒西瓜味,西米口感較軟,總體沒特別。
鮮西瓜西米露

芒果西米豆腐花 ($43)
芒果西米豆腐花

芒果西米涼粉 ($43)
分數: (6.5/10)
芒果味不重,涼粉可以,總體普通。
芒果西米涼粉
2019-10-19
$49 (宵夜)
擂沙湯圓
2019-09-28 275 瀏覽
食過老字號糖水舖嚟講我最喜歡就係晶晶不過個人口味啦是晚2個人叫咗3個壴一品芒果黑糯米豆腐花蛋白杏仁露擂沙湯丸豆腐花好滑,再配埋有咬口嘅紫米同芒果,好正㗎。另外擂沙湯丸好煙韌🤤,口感勁好
食過老字號糖水舖嚟講
我最喜歡就係晶晶
不過個人口味啦

是晚2個人叫咗3個壴一品
芒果黑糯米豆腐花
蛋白杏仁露
擂沙湯丸

2019-08-16 220 瀏覽
早幾日行過呢頭,見過餐牌有好多芝麻嘅糖水,有比較傳統嘅亦都有啲新穎啲嘅。因為我同朋友都好鍾意食芝麻類嘅糖水甜品,於是就入咗去試啦😁-🥢芝麻西米伴芝麻布甸一聽個名都覺得成個糖水好有芝麻味。芝麻西米嘅部份唔會好似芝麻糊咁傑,但芝麻嘅香味都有嘅,而且配西米食覺得幾特別。反而個芝麻布甸覺得麻麻地唔算好滑亦都唔重芝麻味。🥢湯圓芝麻糊見到個樣好似好傑咁,但食落覺得芝麻味都唔係話好重,不過甜度適中嘅如果湯圓我覺得個皮比較厚,亦都煮得好似耐左啲比較淋。🥢芝麻薑汁湯圓呢個反而有啲驚喜,覺得個薑汁幾好飲,好重薑味又唔會過辣。而啲湯圓都係一樣啦覺得麻麻地。
因為我同朋友都好鍾意食芝麻類嘅糖水甜品,於是就入咗去試啦😁
🥢芝麻西米伴芝麻布甸
一聽個名都覺得成個糖水好有芝麻味。
反而個芝麻布甸覺得麻麻地唔算好滑亦都唔重芝麻味。

🥢湯圓芝麻糊
如果湯圓我覺得個皮比較厚,亦都煮得好似耐左啲比較淋。

🥢芝麻薑汁湯圓
呢個反而有啲驚喜,覺得個薑汁幾好飲,好重薑味又唔會過辣。
而啲湯圓都係一樣啦覺得麻麻地。
2019-06-06 237 瀏覽
一向好怕吃甜品,因為怕肥,好彩間唔怕太甜,而且吃完沒有飽滯的感覺。我點了熱首烏桑寄生蓮子蛋茶,友人吃凍楊枝甘露。分享吃試吓呢兩欵都不錯,下午茶時段人流不算太多,晚上經過見到會坐滿人呢。
2019-02-08 339 瀏覽
年三十晚行完維園年宵就梗係去北角搵食啦。記得好耐之前食過呢間,冇乜印象好唔好食,見到裝修又唔錯,所以再戰!試左兩個燉奶。黃金燉鮮奶,可揀熱/凍,我問侍應哥哥熱好食定凍好食,佢同我講熱會香啲,但我食落係唔覺得好食 奶同蛋仲分左兩層,應該唔係特登 反而!有奶雪既燉奶就好食好多,名太長唔記得全名 淨係知簡寫係奶雪 雪花冰夠棉,啲奶又滑啲香啲,唔知點解凍會香過熱 另外叫左糖不甩,都唔錯! 好煙韌,又唔會水lel lel 年三十太多人,所好快趕人走haha 但態度都好好

試左兩個燉奶。
奶同蛋仲分左兩層,應該唔係特登
反而!

有奶雪既燉奶就好食好多,名太長唔記得全名
淨係知簡寫係奶雪

雪花冰夠棉,啲奶又滑啲香啲,唔知點解凍會香過熱

另外叫左糖不甩,都唔錯! 好煙韌,又唔會水lel lel

年三十太多人,所好快趕人走haha 但態度都好好
2018-10-12 365 瀏覽
同阿寶落天后買玩具食甜品,來到睇落好似老字號晶晶甜品。入到去最吸晴可以話係蔡生兩塊題字。成本餐牌,楝了杏仁茶,而芒果布甸俾阿寶。杏仁茶唔太甜但亦都無咩味。阿寶食布甸,食咗一半已叫飽⋯⋯我試食一啖⋯ 味道較淡,唔太滑,香味欠點。普通了點。
同阿寶落天后買玩具食甜品,來到睇落好似老字號晶晶甜品

入到去最吸晴可以話係蔡生兩塊題字。

成本餐牌,楝了杏仁茶,而芒果布甸俾阿寶。
杏仁茶唔太甜但亦都無咩味。

阿寶食布甸,食咗一半已叫飽⋯⋯
我試食一啖⋯ 味道較淡,唔太滑,香味欠點。普通了點。
2018-10-05 236 瀏覽
入完大坑食飯,朋友想起早幾年前係天后讀書每次放學後都會係附近食糖水同一班同學吹水hea下就俾個機會佢懷念下好時光,順便請我食碗糖水估唔到天后有咁多糖水鋪最後我地揀咗間中式糖水的晶晶甜品西瓜西米鮮奶布甸@ 坐咗一陣,然後叫咗朋友推介的鮮奶布甸。鮮奶布甸賣相靚到極,奶味勁香濃唔係講笑! 布甸唔只味道好,仲要好滑。雖然看來好簡單,但加埋西瓜西米露出奇地配合西瓜少少甜同多汁,令淡淡只有口感的西米添上色彩但又唔會搶走另一個主角鮮奶布甸香濃的味道

就俾個機會佢懷念下好時光,順便請我食碗糖水
估唔到天后有咁多糖水
最後我地揀咗間中式糖水的晶晶甜品
西瓜少少甜同多汁,令淡淡只有口感的西米添上色彩
但又唔會搶走另一個主角鮮奶布甸香濃的味道
2018-10-04
$45 (宵夜)
2018-07-28 278 瀏覽
今晚外賣了一碗芒果西米豆腐花,實在太難食,首先一打開已覺得有點伏,因成碗豆腐花偏多水狀態,賣相已經覺得好唔掂,食落芒果係超酸,豆腐花沒味道,成碗甜品根本只得芒果既酸味,實在未食過咁難食既甜品,忍不住要立刻上來寫食評!其實佢既價錢也不便宜,但味道真係一點都不值!
今晚外賣了一碗芒果西米豆腐花,實在太難食
2018-07-28
15 分鐘 (外賣自取)
叫左芝麻糊,蛋白合桃露,芒果豆腐🌹,全部水準一般,只可以用合格黎形容。最離譜係有個超無禮貌阿姐,枱面有頭髮,叫佢過黎抹枱,佢黑面,找錢居然用錢黎掉客人,一定唔會再來
2018-05-08 343 瀏覽
食完晚飯,當然要食飯後甜點🍮食碗中式糖水,應該唔錯。行經天后,見到晶晶甜品,就入去了。這間店以前都幾大名氣,不過一直都沒有試過,一睇餐牌點解一碗中式糖水甘貴,餐牌選擇種類多,有傳統的中式糖水,也有甜品,雪花冰類。一碗芝麻糊要$32,如果加湯圓要$43,比一般中式糖水店貴。朋友叫了最傳統的芝麻糊,店員很快就端上台,夠熱,但是比較稀,味道很淡。我點了合桃糊同樣味道好淡,就好似用水溝淡那感覺,完全不值這個價錢。對比起其他中式糖水店,這店的味道和價錢都比較遜色,下次應該唔會再來。
食完晚飯,當然要食飯後甜點🍮
食碗中式糖水,應該唔錯。
行經天后,見到晶晶甜品,就入去了。
這間店以前都幾大名氣,不過一直都沒有試過,一睇餐牌
芝麻糊
合桃糊
我點了合桃糊
同樣味道好淡,就好似用水溝淡那感覺,完全不值這個價錢。

2018-05-07
$32 (宵夜)
2018-04-08 214 瀏覽
心血來潮事件簿(10)😋本尊係附近食完晚餐之後,就帶朋友黎依間歷史悠久的晶晶甜品食野😋之前都黎過食過一次,但係就排左好耐先入到去,今次好彩見到有位,就即刻入去食,真係走遲幾步都要等好耐😪今次本尊就一嘗另一款風格的甜品,依次就試下依款薑汁奶冰,薑汁撞奶大家應該就試得多,但係奶冰應該都係第一次聽,本尊見到有依種特別嘅配搭都嚇左一跳,就決定試下😇一黎見到佢泛黃色,應該都係落左薑嘅效果,一試,果然即刻充滿薑味,朋友試完之後都話好有薑味,不過可惜就缺少奶味,應該就俾薑味覆蓋左😐不過對於鍾意食薑嘅本尊黎講就最好不過,近排天氣突然轉冷,但係又想食凍野,依款就可以幫助大家驅寒❄️,一次過滿足你兩個願望,薑味愛好者不妨可以試下✌️朋友叫左一個凍的西米豆腐花好滑好食,比較大眾化,都係另一個不二選擇👍
心血來潮事件簿(10)😋
薑汁奶冰

2018-04-07
$36 (宵夜)
薑汁奶冰
  • 西米豆腐花