普慶餐廳

The Astor
餐廳: 普慶餐廳
資訊:

喜歡吃自助餐的朋友仔,相信對逸東酒店𝐄𝐚𝐭𝐨𝐧 𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩的🧡普慶𝐓𝐡𝐞 𝐀𝐬𝐭𝐨𝐫 並不陌生~前陣子來過一次,覺得質素相當好,食物質素好,選擇又多,所以今年的聖誕大餐(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),就在這裡吃吧~餐廳裝修懷舊,不但夠特別,又有特色🤭,好適合打卡唷~美食專區擺放整齊,用餐區地方寬敞,用餐感覺好好哦😌~☆ 普慶歡騰•自助晚餐🎄⏰^晚上𝟎𝟔:𝟑𝟎-𝟎𝟗:𝟑𝟎💰日子不同價格略為不同·請向餐廳查詢👨🏻👩🏻 $𝟔𝟓𝟖-𝟗𝟗𝟖 👦🏻👧🏻$𝟒𝟖𝟖-𝟓𝟗𝟖🧓🏻👵🏻$𝟒𝟖𝟖-𝟖𝟐𝟖☆ 冷盤海鮮即開生蠔🦪、蟹腳🦀、波士頓龍蝦🦞、麵包蟹、小龍蝦、海蝦及翡翠螺,超多款式。愛吃海鮮的朋友,不要錯過啦~☆ 沙律🥗及凍盤❄️各種沙律、芝士拼盤🧀,沒想到連粉皮和水晶肴肉都有呀! 特別一提,酥皮朱古力包及牛角包🥐好好吃耶~☆ 刺身 及 壽司🍣刺身有三文魚、劍魚、吞拿魚、赤蝦、北寄貝,也有卷物和和自助餐少見的手卷哦~☆主打美食聖誕必吃的🎄火雞,當然不少得🤭!!! 食肉獸不要錯過激巨火腿🍖、豬腩卷 和 烤牛扒呀~而即蒸的活波士頓龍蝦🦞、北京烤鴨等則輪流上場。還有燒腩仔、叉燒、油雞、蒸魚、海南雞飯、薄餅🍕、湯麵等等,好豐

☆ 普慶歡騰•自助晚餐🎄

⏰^晚上𝟎𝟔:𝟑𝟎-𝟎𝟗:𝟑𝟎
💰日子不同價格略為不同·請向餐廳查詢

☆ 冷盤海鮮

☆ 沙律🥗及凍盤❄️

刺身壽司🍣

☆主打美食

還有燒腩仔、叉燒、油雞、蒸魚、海南雞飯、薄餅🍕、湯麵等等,好豐富呀(≧▽≦)~當中我最喜歡豬腩卷,皮脆肉嫩,超甘香呀💓~

甜品🍮

甜品款式一樣豐富,有𝟏𝟐 種不同口味的雪糕及雪葩🍦,又有即製薄餅和雞蛋仔😍! 雞蛋仔外脆內軟,還有多款蛋糕🍰,飽到不得了啦~
2023-12-21 1260 瀏覽
臨近聖誕,與家人一起共享自助晚餐,雖然沒有任何折扣優惠,也相對平時價格調高,但是網上流傳師排名第一,所以即管試試!我們到達餐廳,已經覺得氣氛好好,食物選擇也非常多,最欣賞是很多是員工負責分配食物,不用自行拿取,比較衞生。員工態度也非常熱誠及禮貌,我們的查問也耐心解答。我們很喜歡海鮮及沙津區,選擇多,食物又新鮮;另外,飲品區有特色的選擇,熱檸檬橙汁薑茶、花茶、果汁、檸檬梳打,無限供應到!甜品區的特色聖誕蛋糕及甜品,也是令我贊賞,但是竟然沒有熱麵包布丁的選擇。整體而言,都是值得讚賞,值得推介的!
整體而言,都是值得讚賞,值得推介的!
2023-12-18
  • 自助餐
2023-12-15 897 瀏覽
用餐日期:2023/12/14可用餐時段:6:30-10:30,4小時用餐費用(每人):$128+1 餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服 服務:服務員服務有禮貌態度好 收碟及時 食物及時refill 這家的沙律吧乳酪穀物麵包熱食冷食水果飲品都如以往的選擇多味道好但變化不大這次水果中有沒去皮的橙 水果如提供去皮的會更好飲品:3部咖啡機還是只有1部有接牛奶 而latte出的量只有2/3杯量(圖1) 如想要如2杯滿的latte(圖2)只可先做3杯latte 再人手把第3杯各分1半加入前2杯中 希望店方可增加奶類咖啡機選擇和加大latte的容量總結:這家我最喜愛的早餐自助餐餐廳 也是較常去的一間 因價格合理 不論沙津菜熱食素食麵包乳酪穀物的選擇都多而且味道好 特別較多素食 對喜歡多菜少肉的人來說是一大喜訊 環境舒服 食材新鮮 服務好 有足夠時間慢慢進食 如可提供炸魚凍麥皮軟芝士純乳酪 水果可去皮 咖啡機的latte量可加大更好 是值得推薦的早餐自助餐餐廳
用餐日期:2023/12/14
可用餐時段:6:30-10:30,4小時
用餐費用(每人):$128+1
餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服

這次水果中有沒去皮的橙 水果如提供去皮的會更好

2023-12-14
$140.8 (早餐)
2023-12-05 1361 瀏覽
好多款式,第一次來食,比想像中多有生蠔、長腳蟹、凍蝦,熟食有牛扒羊架火腿,全部都唔錯,亦有燒味部,天婦羅同pizza熟食可以再多少少種類,因為老人家唔食生野唯壽司種類比較少同埋不太吸引甜品好味而且都多款,又有雪糕地方寬敞唔會好逼,總括嚟講性價比好高
好多款式,第一次來食,比想像中多

熟食可以再多少少種類,因為老人家唔食生野

壽司種類比較少同埋不太吸引

甜品好味而且都多款,又有雪糕

地方寬敞唔會好逼,總括嚟講性價比好高
甜品,面包布甸好味
天婦羅
甜品,面包布甸好味
天婦羅
2023-12-02 1927 瀏覽
之前睇過呢間餐廳評價唔錯,加上今日我媽生日,知道呢間餐廳好難book位,所以預先一個月到去book3個人自助午餐,由於臨近聖誕,所以價錢加到成人$426.8/位,長者同小童$305.8/位,以上價錢已全部計+1,由於現場太多嘢食,所以我都食唔晒。凍海鮮:生蠔爽口、小龍蝦同龍蝦鉗啖啖肉、有龍蝦味同彈牙、今日最驚喜嘅係有長腳蟹,不過可惜偏鹹,至於海蝦同青口完全冇味。刺身:北寄貝、八爪魚同鯛魚好食熟食扒類:燒牛肉同豬腩卷好食,最驚喜係自助午餐有火雞同楓糖火腿過火雞肉過熟,影響口感,楓葉火腿唔錯天婦羅:蝦一般,淡茂茂,金菇、茄子紫薯獅子狗好食甜品:聖誕蛋糕材料用朱古力同抹茶、藍莓芝士餅、60%朱古力蛋糕、布甸、奶凍、白慕絲桃、草莓撻唔錯,至於朱古力蛋糕、雲石蛋糕、蝴蝶酥同椰撻就冇食雪糕:檸檬青檸、楓糖合桃、焦糖、士多啤梨、曲奇、雲呢拿好食,因為太飽冇食到瑞士朱古力同薄荷朱古力味至於熱盤除左Fish and chips外,沙律,燒味、炒粉麵飯、點心、燒物、壽司同印度食品就冇食總結$426.8食一餐自助午餐,由於將近聖誕關係,有火雞又有楓糖火腿同長腳蟹食都唔錯,不過凍海鮮區如果有埋螺食就更好。

刺身:北寄貝、八爪魚同鯛魚好食

天婦羅:蝦一般,淡茂茂,金菇、茄子紫薯獅子狗好食

自助午餐
  • movenpick雪糕
  • 甜品區
  • 海鮮
2023-11-26 941 瀏覽
很多美食,超級好美凍海鮮有 : 龍蝦鉗,生蠔,海蝦,大頭蝦,清口,長腳蚧清蒸龍蝦每次蒸一籠,想食要早去排隊,每人半只,數夠人數後要等下轉。清酒鮑魚一樣要排隊,不是人人有,只出一次 !!!刺身推薦劍魚,赤蝦甜品有很多款式,都很美味不過食龍蝦一點都不好,好像要跟人搶一樣,每次都要排隊,量也不多,那麼多人一整晚下來共攞了3次(1只半)。這裏也沒有羊扒,真的很失望更失望的是0830先開始出的梳乎理,比我食過的都差!!!
很多美食,超級好美
凍海鮮有 : 龍蝦鉗,生蠔,海蝦,大頭蝦,清口,長腳蚧
清酒鮑魚一樣要排隊,不是人人有,只出一次 !!!
刺身推薦劍魚,赤蝦
甜品有很多款式,都很美味
這裏也沒有羊扒,真的很失望
更失望的是0830先開始出的梳乎理,比我食過的都差!!!
2023-11-25
2023-11-25 634 瀏覽
位於逸東酒店的普慶餐廳其復古主題跟懷舊風格裝潢甚具人氣最近有朱古力主題的週末下午茶自助餐為大家帶來一系列沉浸式朱古力體驗首先為大家帶來琳瑯滿目的朱古力甜點陣有熱情果白朱古力蛋糕 藍莓白朱古力慕絲卷蛋精緻的雙重朱古力鬆餅 朱古力麵包布甸還有即席炮製的香濃朱古力熱香餅 邪惡十足甜品櫃另一邊則準備了三座朱古力噴泉 有黑朱古力 白朱古力和士多啤梨朱古力三種口味朱古力控看到一定會失控的旁邊配料包括棉花糖 可可方塊 餅乾棒等可任選還有多達十二款 ᴍöᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ 雪糕任吃 配搭出不同滋味鹹點方面也蠻多選擇 有海蝦及青口等海鮮供應日式有一系列壽司及天婦羅 中式的點心和粉麵也不錯甚有驚喜的是惹味咖哩青口和風味燒菠蘿脆皮又豐富的龍蝦小漢堡讓我們吃完又吃飲品方面當然也有朱古力素材加入戰場邪惡的朱古力榛子奶昔順滑又香濃 還有青蘋果茉莉花茶 橙汁 咖啡等等可解膩整體來說以下午茶時段 性價比算蠻高選擇豐富 食材也新鮮製造最近的朱古力主題必定吸引不少粉絲整整𝟷𝟸𝟶 分鐘的自助餐是完滿的美食之旅啊

位於逸東酒店的普慶餐廳

整體來說以下午茶時段 性價比算蠻高
選擇豐富 食材也新鮮製造
最近的朱古力主題必定吸引不少粉絲
整整𝟷𝟸𝟶 分鐘的自助餐是完滿的美食之旅啊
喜歡吃自助餐的朋友仔,相信對逸東酒店𝐄𝐚𝐭𝐨𝐧 的🧡普慶𝐓𝐡𝐞 𝐀𝐬𝐭𝐨𝐫 並不陌生。這間長期火紅的自助餐餐廳,經常性爆滿😳,我身邊的朋友不少都吃過好幾次,說質素相當高呀~ 餐廳裝修懷舊,港式餐廳的設計,又特別又有特色😆,好值得拍照留念呀📸! 美食專區和用餐環境都寬敞舒適,吃得好舒服~ ☆ 普慶海鮮航•自助晚餐🍽️ ⏰^晚上𝟎𝟔:𝟑𝟎-𝟎𝟗:𝟑𝟎 💰星期一至四: 👨🏻👩🏻 $𝟔𝟐𝟖 👦🏻👧🏻🧓🏻👵🏻$𝟒𝟓𝟖 💰星期六至日&公假及前夕: 👨🏻👩🏻$𝟔𝟗𝟖 👦🏻👧🏻👵🏻$𝟓𝟎𝟖 ☆ 冷盤海鮮 即開生蠔🦪、蟹腳🦀、波士頓龍蝦🦞、麵包蟹、小龍蝦、海蝦及翡翠螺,超多款式。愛吃海鮮的朋友,不要錯過啦~ ☆ 沙律🥗及凍盤❄️ 各種沙律、芝士拼盤🧀,最特別的是有粉皮和水晶肴肉呀! ☆ 刺身 及 壽司🍣 刺身有三文魚、劍魚、吞拿魚、赤蝦、北寄貝,也有卷物和和自助餐少見的手卷哦~ ☆主打美食 即蒸的活波士頓龍蝦、北京烤鴨、清酒煮鮑魚等輪流上場。另外當然不少得,燒牛肉🥩、意大利豬腩卷、燒卡津雞、羊𣕧、威靈頓三文魚🐟、竹笙鮑魚扣鴨掌、燒腩仔、叉燒、油雞等等,好豐富呀(≧▽≦)~當中我最推介⭐️金黄色的威靈頓三文魚,

美食專區和用餐環境都寬敞舒適,吃得好舒服~

☆ 普慶海鮮航•自助晚餐🍽️

⏰^晚上𝟎𝟔:𝟑𝟎-𝟎𝟗:𝟑𝟎

☆ 冷盤海鮮

☆ 沙律🥗及凍盤❄️

各種沙律、芝士拼盤🧀,最特別的是有粉皮和水晶肴肉呀!

☆ 刺身壽司🍣

☆主打美食

即蒸的活波士頓龍蝦、北京烤鴨、清酒煮鮑魚等輪流上場。另外當然不少得,燒牛肉🥩、意大利豬腩卷、燒卡津雞、羊𣕧、威靈頓三文魚🐟、竹笙鮑魚扣鴨掌、燒腩仔、叉燒、油雞等等,好豐富呀(≧▽≦)~當中我最推介⭐️金黄色的威靈頓三文魚,外酥内軟,魚肉嫩滑。

☆ 甜品🍮

甜品款式一樣豐富,有𝟏𝟎種不 同口味的雪糕及雪葩🍦,又有即製薄餅和雞蛋仔😍! 雞蛋仔外脆內軟,我差不多吃了一底半阿🤣🫣!!! 除此之外,還有超受歡迎的即焗梳孚厘及多款蛋糕😗,記得留肚試試啦~
2023-11-02 1900 瀏覽
一貫以來,吃自助餐都是有親朋好友、公司同事生日才去做的事,其優點是食物的選擇多和坐的時間長,加上有些自助餐更有打折優惠,甚至買三送一或買四送一,最適合一般公司同事互慶生日時的選擇。曾幾何時有部門同事生日,各同事在一日式居酒屋為他慶生,席間興高採烈,開了好幾支清酒共飲,到頭來弄到不喝酒的女同事不滿,因為那條酒數也要不喝酒的同事互夾。而吃自助餐就不會有這些事而頭痛了,互夾的錢就會有所預算,人人相等不多也不會少。今天女兒說去吃自助餐,讓我想起以上以前的往事。今天兩口子來到佐敦逸東酒店,光顧的一間叫普慶餐廳。女兒說,餐廳場地很大,小心迷失方向,尋不回自己的座位。果然,餐廳攞滿食物於每一角落,我覺得更適合小朋友在當中,尋尋覓覓。食物方面,這自助餐樣樣都齊全,海鮮類、扒類、沙律、熱盤,糕點甜品等,更有素食地帶,方便吃素菜的客人。五六日光顧,更有特別時段,供應一些一至四沒有的出品,例如清蒸波士頓龍蝦、清酒煮鮑魚,在不同時段,更供應北京片皮鴨、疏乎梨等等,想襯熱吃的話,就要在侍應響鈴前排定隊去領取好了,否則食物派完就要再等下一輪,因為食物是即做即派保持新鮮程度。總括這餐自助餐,價錢算適中,因我是剛六十

總括這餐自助餐,價錢算適中,因我是剛六十出頭的長者,別家的多數六十五以上才有長者價,這餐廳一到六十就有折扣,算是實惠。
2023-10-20
2023-10-24 1985 瀏覽
食物選擇少,味道差!去之前我曾經問過餐廳周末會比閒日多咗d咩菜式,結果只係見到佢講既部份,而且好似連閒日話有嘅菜式都唔見!冷盤海鮮質素麻麻,亦唔見龍蝦鉗同翡翠螺,生蠔亦比較細隻,唔重蠔味,質地尚算creamy,即蒸龍蝦每半小時出一輪,係可以拎到嘅,如果你唔太遲排隊的話,有職員負責數人數,大概話你知今水你有無份,龍蝦感覺係新鮮嘅,有膏,可惜好似蒸過龍,好似橡筋咁!片皮鴨同清酒煮飽魚只會出一次,好多人排隊,我見有客人排排下都無心機排,走咗!食物配給制,生蠔每人每次得兩隻,飲品每人每次一杯,唔適合一家大細囉,幫屋企人拎埋要走幾轉!熱葷選擇比較少,味道亦一般,條紅斑好難食,感覺唔係新鮮嘢,粉絲蟶子好細隻,亦食唔出蟶子味!甜品質素還好,選擇都算多,如果早點拿的話,但有一款蛋糕係剷唔起嘅,蓉蓉咁,梳乎里有點overdone!整體感覺好差,唔會再有下次!利申:可能買二送二,三百幾元可能會覺得ok既,但我兩個食咗千幾元就覺得好唔抵,將貨就價係常態,下次會小心選擇,今次太伏!

整體感覺好差,唔會再有下次!

2023-10-23
2023-10-22 4861 瀏覽
用餐日期:2023/10/20可用餐時段:6:30-10:30,4小時用餐費用(每人):$128+1 餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服 服務:服務員服務有禮貌態度好 收碟及時 食物及時refill 沙律吧:這家是我最喜歡的酒店沙津吧 菜新鮮 配料選擇多 有黑醋醬 味道好 乳酪:乳略有3種味道 1款穀物芭菲 果醬3款 可惜沒有純乳酪選擇穀物:有4款穀物 3款果乾 2款牛奶 可額外要求植物奶 如有Overnight Oat更好麵包:有多於10款 提供牛油 果醬 朱古力醬 有2款芝士 3款火腿片 如有軟芝士提供更好熱食:有素食區 煎蛋區 6款煎炸物 中式點心 日式煎鯖魚 粥麵 印式熱食等 選擇多 素食區啡菇 炸薯餅 味道好值得推嶣水果:有3款,味道正常鮮甜飲品:有果汁 茶 咖啡 咖啡味道好 但3部咖啡機只有1部有接牛奶 latte類如多人用時要排隊等總結:這家的早餐自助餐是我個人酒店早餐自助餐第1選擇也較常去的一間 因價格合理 不論沙津菜熱食素食麵包乳酪穀物的選擇都多而且味道好 特別較多素食 對我喜歡多菜少肉的人來說是一大喜訊 環境舒適食材新鮮 服務好 有足夠時間慢慢
用餐日期:2023/10/20
可用餐時段:6:30-10:30,4小時
用餐費用(每人):$128+1
餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服
水果:有3款,味道正常鮮甜
總結:這家的早餐自助餐是我個人酒店早餐自助餐第1選擇也較常去的一間 因價格合理 不論沙津菜熱食素食麵包乳酪穀物的選擇都多而且味道好 特別較多素食 對我喜歡多菜少肉的人來說是一大喜訊 環境舒適食材新鮮 服務好 有足夠時間慢慢進食 如3部咖啡機都可出有奶類咖啡 有炸魚 軟芝士 純乳酪 Overnight Oat 更好
2023-10-20
$140.8 (早餐)
  • 沙律
2023-10-19 1088 瀏覽
午市自助餐($358,另收加一服務費),用餐時間2.5小時(12:00 - 14:30)。餐廳環境都幾大,佔咗地庫一樓整層。供應食物嘅區域分散不同位置(網上不少人覺得唔好,但我又覺得唔錯喎,分散啲人,唔使逼埋一堆)。主要分以下不同區域:頭盤:沙律、生蠔(美國)、凍海鮮(麵包蟹、蟹鉗、青口、蝦、龍蝦仔)、芝士、冷盤。飲品:任飲冷熱飲品,但每次只限攞一杯。日式:天婦羅、串燒、刺身、壽司、日式小食。東南亞:印度薄餅、咖哩、粥粉麵(叻沙)、點心、東南亞小食。西式:燒牛肉、燒雞、燒豬腩卷、西湯。素食:蔬菜、薯類(仲有其他,但呢區冇食)。熟食:炸魚、燉牛肉(仲有其他,但呢區冇食)。中式:燒味、海南雞飯、蒸魚雲、中式小炒、中湯。甜品:雪糕(Mövenpick有8款味道)、糕點、甜品、生果。總括嚟講,都好多款嘢食,每款食少少,已經好鬼飽。食物質素唔錯,服務亦唔差(收碟好快手),環境尚算可以接受(就算坐滿哂人,都唔會覺得好逼,但因為我坐嘅位置樓底比較低,所以有啲嘈),性價比高(連加一,四百有找),唔怪得之成日都話訂唔到枱啦。

主要分以下不同區域:
飲品:任飲冷熱飲品,但每次只限攞一杯。
日式:天婦羅、串燒、刺身壽司、日式小食。
東南亞:印度薄餅、咖哩、粥粉麵(叻沙)、點心、東南亞小食。
西式:燒牛肉、燒雞、燒豬腩卷、西湯。
素食:蔬菜、薯類(仲有其他,但呢區冇食)。
熟食:炸魚、燉牛肉(仲有其他,但呢區冇食)。
中式:燒味、海南雞飯、蒸魚雲、中式小炒、中湯。

2023-10-17 801 瀏覽
之前唔知點解想食自助餐 但又覺得要有啲特別野慶祝先去食 所以就趁今日係32個月嘅時候黎🤣🤣一黎到就有敲鐘原來係有清酒鮑魚😂 一放低個袋就即刻去排隊攞😂 鮑魚都幾爽口彈牙 清酒幾入味👍唔錯之後再巡一圈就攞左紐西蘭有機生蠔,同埋一啲刺身。生蠔幾肥 有蠔味 好食 encore 左幾次😂 我食左半打 男朋友食左九隻刺身食完就淨係覺得甜蝦比較好 之後再攞多左幾隻之後就攞左熟龍蝦 都好肥美好實肉 有膏😋😋🤤🤤 不過覺得有少少老 長蟹腳就有啲瘦 好水 麻麻地 唔推薦 🙈 龍蝦鉗就幾好 好多肉👍👍熟食方面食左個牛肉都係有少少老 不過佢有好多唔同調味料幾特別😂 蕃薯同茄子天婦羅都ok 見佢放左一陣但係都脆 👍燒魷魚就搞唔掂🤮🤮 唔知點解係淋嘅🤮 一咬即刻lur 返出黎片皮鴨就係等佢敲鐘出去排隊攞 都整得幾好食👍 粉絲蟶子我就覺得淡左啲但男朋友話覺得咁食到鮮味仲有食左個好隱蔽嘅紙包魚 成碟野都冇人攞過但其實都幾好食 啲魚肉都幾滑甜品方面食左雪糕 啲雪糕味道全部都好濃幾好食👍👍 仲有個朱古力抹茶波我覺得好苦 唔係我杯茶但男朋友覺得好食🤣飲品方面嗰個virgin sangria 幾好飲 👍👍 洋甘菊嗰個都唔錯

刺身食完就淨係覺得甜蝦比較好 之後再攞多左幾隻

總括黎講食物款式都好多 都幾好食 環境方面同隔離枱坐得有啲近🙈🙈 服務都幾好 收碟收得好快

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$767 (收+1)
Book咗16/10嘅自助晚餐,冷盤質素唔高,熱盤都無咩好食。最推薦嘅大慨係蟹粥同埋魚生。其他食唔出有咩特別。全程感覺似係番咗日治時期咁,呢樣話咩咩咩生蠔每人每次限取兩隻,果度搖下鈴話限量片皮鴨賣曬就無。好聽d咪話係惜食唔好嘥,實情係你無咁大個頭,就唔好帶咁大頂帽啦。你係覺得香港人未見過世面,樣樣都會夾多夾浪費咩。長腳蟹又唔係一級靚貨,冷盤又唔係特別吸引,點解要等你夾俾我無得揀先,我無手咩。生蠔又唔係即場開,只係搵人沖下水,就話每次只可拎兩個,我成圍台十個人,一人食半打,咁我咪要出黎幾十次,扶老攜幼果d點算?係咪你小氣咋,想等人行多d,間接減低佢地拎嘅意欲咋。就連野飲都限一人拎一杯,我果陣一手拎緊個碟,想叫兩杯野飲快快手番去同朋友慶祝生日食蛋糕,負責個呀嬋問我拎唔拎到,我咪同佢講,我一陣番黎拎第二杯。點知佢竟然話後面人多呀,你拎唔到就下次番黎排過隊啦。乜原來一條隊要排兩次,我仲以為佢會俾個托盤我定幫我拎添,我也是O了。最搞笑嘅係,食食下有人搖鈴,然後一堆人沖出去排隊,原來係拎片皮鴨,一人限取兩件。我心諗如果有位爺爺同個坐輪椅嘅婆婆一齊黎食,大家又中意食片皮鴨,咁爺爺是咪要推埋婆婆出黎先

最搞笑嘅係,食食下有人搖鈴,然後一堆人沖出去排隊,原來係拎片皮鴨,一人限取兩件。我心諗如果有位爺爺同個坐輪椅嘅婆婆一齊黎食,大家又中意食片皮鴨,咁爺爺是咪要推埋婆婆出黎先配給到呀?如果你真係限定每人限取,咁不如逐張台派啦。咁小家,仲要搖鈴,當人係狗咩。

呢個質素(no matter food or service)都對唔住佢個價錢,奉勸大家唔好揀呢間,費事人地真係以為自己好巴閉。
  • 刺身
2023-10-11 1042 瀏覽
再去,亦都係唔差,我諗普慶餐廳自助餐最吸引的地方,就是因為它久不久都會轉一轉食品以及特式東西,不像某些酒店自助餐,無論你隔幾耐去,食品都一樣就好似這次,它的特色就是有個舊式攤檔有些玩具以及雜貨,模仿以往的小型檔攤,看介紹的紙牌,應該夜晚會派發少許禮品給食客近期我們常常發現,外出到港島,人流甚少,甚至毛直接搭地鐵返大埔,經過紅磡或是旺角火車站,都沒有太多人客上車回到新界那邊,簡直令人咋舌。而這次去普慶亦都有這個感覺,食客不特別多,後來,你還可以之後再去拿生蠔,店員亦都會直接給你四隻,不用再排隊,因為根本沒有那麼多客人不停拿生蠔。這次發現,原來燒味部的叉燒味道都相當好,如果你好彩攞到叉燒頭的話,肉質鮮嫩,帶少許焦香,另外肥瘦均勻,少許肥膏但又不會太過肥膩,再加點蜜汁,味道好比金翠那些金牌叉燒。不過燒烤舖這次好像比較失色,沒有太多款式,好像雞軟骨都沒有太多,見到有雞棒,都適合嬰兒吃。
再去,亦都係唔差,我諗

而這次去普慶亦都有這個感覺,食客不特別多,後來,
生蠔。

這次發現,原來燒味部的
叉燒味道都相當好,如果你好彩攞到
叉燒頭的話,肉質鮮嫩,