普慶餐廳

The Astor
餐廳: 普慶餐廳
資訊:

2020-09-26 2719 瀏覽
本來想嚟呢間食lunch buffet, 但係佢full得好緊要。。。。。 見佢甜品buffet有位, 照殺~ 食咗先 佢可以whatsapp book位,好方便~佢嘅甜品buffet只係得weekend, 3~5pm, 只係$120, 堅平!!!! 可以加錢叫個appetizer同main course, 都好抵食佢個b1 有d難去,我地都有d盪失路, 但係呢d難我地唔到, 行吓行吓就到. 去到俾電話number佢搵返個booking, 就寫張紙仔俾我, 叫我響旁邊排隊等入坐~ 一到3 點, 好準時, 即刻放人入去~ 佢有幾個姐姐仔帶位, 好好笑容, 好快手, 話咁快就坐低可以出去拎嘢食.因為武漢肺炎,個姐姐仔話離開張枱就一定要戴口罩,我見佢響d buffet枱周圍都有搓手液, 好方便, 搓多d手都安心d.我一嚟就食甜品櫃嘅cake, 好好味~ 尤其係朱古力mousse cake, 好好食 我都食咗好多生果, 有原個蘋果, 橙,青蘋果 (呢d我冇食), 同西瓜, 新鮮菠蘿,提子, d提子好大粒~. 佢都有d面包, muffin, 牛角包咁, d friend話都幾好
佢可以whatsapp book位,好方便~

. 佢都有d面包, muffin, 牛角包咁, d friend話都幾好食~

重點就係嚟食movenpick雪糕~ 有好多款揀, 超正!!! 每次可以拎6 球, 細細球, 可以試好多味, 好抵!!! $120,真係冇得輸

我地有加到appetizer同main course, 大家都揀咗帶子, 好好食~ 佢個牛油果汁好酸, 但係配埋帶子一齊食, 又唔覺得酸, 仲好好味!! 正~ 我叫咗個羊架, 好好味, 唔騷, 有兩件,抵食

仲包埋餐茶, 呢個價錢, 響酒店食一餐, 真係超級抵食!!!

食唔到lunch buffet, 下次再試吓book, 睇吓book唔book到先~

有唔同嘅cake食~
生果~
7成熟羊架
5 成熟羊架
帶子前菜
2020-09-26
有唔同嘅cake食~
生果~
7成熟羊架
5 成熟羊架
帶子前菜
  • 甜品
2020-09-21 6560 瀏覽
今次再來吃午市自助餐是因其優惠吸引而來,2位來吃,第二位半價。平均約$262/位。自助餐好多時會看有什麼海鮮吃為抵唔抵的標準。呢度的海鮮有6款之多,生蠔、麵包蟹、波士頓龍蝦鉗、凍蝦、青口、小龍蝦。生蠔有一款雖唔太肥美,卻很新鮮,完全不放醬汁都唔腥。除麵包蟹唔太識欣賞,好似太過冰鮮令其水份很重外,其他的凍海鮮都不錯。燒牛肉都有,可沒想到燒豬腩肉很好味。各種燒味都有水準,燒鵝皮是脆的,义燒亦軟淋。湯:中式是火鴨煲老黃瓜湯粥:海鮮蕃茄粥燒烤:照燒汁豆腐、青口煙肉串、雞髀菇、汁燒鴨胸,日式汁煮蘿炸物:炸蝦、炸蔬菜、忌廉薯餅刺身:三文魚、北寄貝、希靈魚、八瓜魚等,亦有冷麵沙律:雜菜、混合沙律凍肉、煙三文魚、巴拿馬火腿、甜品的Counter最大,包括有5種水果、有成10多款的Movenpick雪糕可選其他有不同味道的迷你cake和果凍、椰汁煑糯米、西米布甸、格仔餅、朱古力、棉花糖、曲奇餅。相當多選擇。
自助餐好多時會看有什麼海鮮吃為抵唔抵的標準。

生蠔有一款

燒牛肉都有,可沒想到燒豬腩肉很好味。

各種燒味都有水準,燒鵝皮是脆的,义燒亦軟淋。

湯:中式是火鴨煲老黃瓜湯

粥:海鮮蕃茄粥

燒烤:照燒汁豆腐、青口煙肉串、雞髀菇、汁燒鴨胸,日式汁煮蘿

炸物:炸蝦、炸蔬菜、忌廉薯餅

刺身:三文魚、北寄貝、希靈魚、八瓜魚等,

亦有冷麵

沙律:雜菜、混合沙律

凍肉、煙三文魚、巴拿馬火腿、

甜品的Counter最大,包括有5種水果、

有成10多款的Movenpick雪糕可選

2020-09-14 7855 瀏覽
友人提及到這間普慶餐廳,我也聯想起普慶戲院🎬,但其實很小的時候普慶戲院已經結業。真奇怪,在網上一直搜尋相片,都找不到以往普慶戲院的內裏裝修的照片🎥,因為來到普慶餐廳,發現除了中間嘅着巨大的吊燈之外,還有兩旁竟然有兩大條與小型階磚砌成的棟樑,📽會不會大早是以往普慶餐廳原有的棟樑呢?由於餐廳內裏夠廣闊,因此,即使在疫情下,仍然可以來自助餐,桌與桌之間的距離夠闊,而且食客外出拿食物的時候亦都要戴上口罩😷防護意識都算不俗。員工服裝亦都是現代以及懷舊的混合體,比較高級帶位結帳的,穿着西裝外套,👨🏼‍⚖️得體得來又不會太過正式;其他收碟的,有些就穿着鮮艷顏色的短袖汗衣,上面印有懷舊圖案,懷舊得來又帶點老香港色彩。由於早了一點去到,在等候的時間亦都先外出看一看,發現這兒的自助餐,分區域都分得非常仔細,各據一方,燒烤區、壽司刺身、海鮮、飲品、熱莗燒味。生蠔外型細細隻,寫着是紐西蘭的生蠔,不太大、都夠肥美,質感都算實淨而且有點鮮味。麵包蟹比較細件,而且有不少蟹殼,後來店員給了一個蟹蓋,那就比較好,因為可以吃到蟹膏,蟹膏其實都不算味道濃郁,普普通通。小龍蝦更加細小,拆開之後應該都沒有什麼用,因此都沒有試;凍

燒烤區、壽司刺身、海鮮、飲品、熱莗燒味。

麵包蟹比較細件,而且有不少蟹殼,後來店員給了一個
小龍蝦更加細小,拆開之後應該都沒有什麼用,因此都沒有試;
凍蝦反而體積比較大,出了蝦殼之後我話有大大件肉,蝦頭仍有一點下膏,雖然雪得比較凍,
但是仍然可以嚐到蝦鮮。
刺身還好,不算太過特別,除了三文魚、北寄貝、希靈魚、八爪魚這些平時都會看到的,比較特別的就是
三文魚籽,但是份量偏少,只是用一片青瓜盛著十來粒三文魚子,
雖然還算是帶點鮮美,但吃完都有點不是味兒。反而
三文魚夠厚,幾塊三文魚,夠厚夠肥美,吃落口感也相當不錯,亦都不會覺得太膩。

這個日式食品櫃,看上去好像五光十色,有各色食品,但只是輕輕拿了一個
烏冬來試一試,烏冬又林又林,好不彈牙,沒有味道
;若非拿了一碟仔芝麻醬來調味,肯定沒有味道

沒見到其他食評的
片皮鴨,真是可惜;所以在燒味區,試了一試
蜜汁叉燒,旁邊的叉燒頭位置比較好,
不算太乾,但又有點焦脆,味道夠香,不會過甜。
蝦醬豬頸肉豆卜普普通通,豬頸肉比較乾,不算肥瘦均勻,
和家中煮的味道不差太遠。

燒牛肉那個位置,我沒有試牛肉,反而是了
燒豬腩,因為燒牛扒平時都可以經常吃到,反而燒豬腩比較少見,看上來好像手榴彈一般,一顆一顆,五層的脆皮燒腩,頂上的燒豬皮又厚又脆,
咬下極其香脆,牙齒弱一點一點都可能咬不開,但脆皮加肥瘦有至的腩肉,
肉香四射,吃太多又會太膩的,小心。

另外有個阿姐在煮麵,可以使用蝦湯、喇沙湯、或是雞湯,通常去這種酒店自助餐,都會試一試
喇沙湯底。只看喇沙湯底的色水,以及它動也不動的放在熱爐上邊🍜不覺得有這麼多香料,而且味道濃郁,除了辣之外還有其他香料的味道,使到麵條配上去其實味道相當不錯

燒物及天婦羅,有蝦、翠玉瓜、雞髀菇等等,蝦天婦羅都不算太厚粉;
燒蕃薯夠甜

movenpick雪糕呢度都有很多款,看一看凍櫃,應該有10至12款,但是有些說吧或是水果味道,我都不太喜歡,於是只是了行人以及咖啡味,🍦🍨下邊吃雪糕筒或是杯子好像不太特別,因此在旁邊嘅了一塊
窩夫,示意師傅將雪糕盛到窩夫上邊吃,味道更加好。
窩夫薄薄的,但是夠香夠脆,本身都有少許甜味,再加點少許用掉的雪糕溶在窩夫上邊,味道就更加好。

其他甜品,除了可樂糖、熊仔糖之外,都沒有什麼比較特別吸引的,另外就拿了一杯
綠茶果凍,味道都算濃香,有茶味,果凍都不會太甜,味道尚可。
2020-06-19 26792 瀏覽
最近好多酒店都推出自助餐折扣優惠左揀右揀之下,選擇了普慶餐廳!星期一的晚餐buffet,85折連加一,每位$540衛生防疫方面,去取食物時都要戴上口罩,食物檔口旁也會有酒精搓手液可使用~海鮮區圍上了隔板,由職員夾食物給食客,不能自行揀選啊!我們的座位正正對著海鮮區,就先從海鮮入手~~有生蠔﹑長腳蟹﹑麵包蟹﹑龍蝦﹑青口及凍蝦,選擇充足!生蠔每人每次分到兩隻紐西蘭蠔,size雖不大隻,但蠔肉也不會太瘦~味甜,質感creamy滑溜!另亦推介龍蝦!龍蝦肉質新鮮爽口彈牙,雖然膏不算多,但都幾香!其他海鮮的質素都中規中矩~~店員於海鮮底部加冰,能保持冰凍溫度啊!海鮮區的左右兩端分別是ham及沙律已調味的沙律也有好幾款,味道都不錯!當然也可自行調製沙律啊~~7:30pm左右,燒味區那邊推出限時限量的片皮鴨每人可分到兩件,片皮鴨的油香味不算濃,而皮就夠脆身餅皮不會過厚,不過好快就因冷卻而變韌不過不失~既然去了燒味區,就夾了件蜜汁叉燒試試蜜汁味不會過甜,微焦的香氣雖然是最側邊的部分,但肉質也不會太硬,幾好食!燒牛扒是整頓buffet最不好吃的一款單單是牛扒太韌,已大大扣分!日本區有燒物及天婦羅,另一邊檔
最近好多酒店都推出自助餐折扣優惠
左揀右揀之下,選擇了普慶餐廳!
星期一的晚餐buffet,85折連加一,每位$540

海鮮區圍上了隔板,由職員夾食物給食客,不能自行揀選啊!
我們的座位正正對著海鮮區,就先從海鮮入手~~
生蠔
有生蠔﹑長腳蟹﹑麵包蟹﹑龍蝦﹑青口及凍蝦,選擇充足!
生蠔每人每次分到兩隻
紐西蘭蠔,size雖不大隻,但蠔肉也不會太瘦~
味甜,質感creamy滑溜!
龍蝦
另亦推介龍蝦!
龍蝦肉質新鮮爽口彈牙,雖然膏不算多,但都幾香!
其他海鮮的質素都中規中矩~~
店員於海鮮底部加冰,能保持冰凍溫度啊!

海鮮區的左右兩端分別是ham及沙律
已調味的沙律也有好幾款,味道都不錯!
當然也可自行調製沙律啊~~
7:30pm左右,燒味區那邊推出限時限量的片皮鴨
片皮鴨&叉燒
每人可分到兩件,片皮鴨的油香味不算濃,而皮就夠脆身
餅皮不會過厚,不過好快就因冷卻而變韌
不過不失~

既然去了燒味區,就夾了件蜜汁叉燒試試
蜜汁味不會過甜,微焦的香氣
雖然是最側邊的部分,但肉質也不會太硬,幾好食!

燒牛扒是整頓buffet最不好吃的一款
單單是牛扒太韌,已大大扣分!
日本區有燒物及天婦羅,另一邊檔口是壽司刺身這些自助餐常客~~
吞拿魚刺身好鮮甜!!
天婦羅即叫即炸夠熱辣辣,脆漿不算太厚身,可以接受!
燒蕃薯及燒粟米夠甜,好味~~

老公在另一區叫了份海南雞飯,有白飯/油飯可選
油飯幾香,雞夠嫩滑,唯雞味略淡~~
movenpick雪糕
甜品區,有10款movenpick雪糕可選,選擇夠充足!!
蛋糕
蛋糕款式都算多,味道不會過甜,就算是滿滿朱古力醬的蛋糕也不會好漏~~
酒心朱古力波充滿酒香!!
即製waffle
即製waffle好香脆,另外還有crepe可選,但太飽而吃不下了!!

以500多元的價錢來說,CP值都算不錯!
食物質素都屬中上水平,都值得再光顧呢~~~
2020-05-25
龍蝦
movenpick雪糕
期間限定!每兩位客人惠顧自助餐,第二位即享半價優惠!持長者卡,每位$198。同樣享有第二位半價優惠,即係兩位老人家拍住拖去,未計加一300蚊落到樓。唔知餐廳係咪覺得老人家,都係食下魚呀、菜呀、飲下湯食下熱葷咁。 不過根據當日,我個女去攞生蠔時,聽到前面兩個老人排隊取生蠔閑談對問,其中一位老人家問:你食了幾多隻生蠔呀!另外一位老人家答:我食了二十幾隻了!食得仲多過我。言歸正傳,其實逸東酒店嘅buffet同飲宴,我都食過,因為之前體驗一般般,所以很久沒有翻炒,應該是說裝修後都沒吃過。現在西餐廳叫普慶餐廳,原因這裏是舊普慶戲院原址,當年普慶戲院好像是和銅鑼灣利舞臺齊名。今次重臨由裝修佈局,為了入型入格嘅舊戲院感覺,不論一個舊式嘅A字排設計,到每一位服務員嘅服裝,食品種類到刀叉碗碟嘅特色,非常非常大進步。講返食物,他們總共分開七個區域的open kitchen,包括1) 海鮮冷盤(龍蝦蟹鉗、麵包蟹、青口、 大蝦) 竟然冇長腳蟹腳、芝士、 沙律 、parma ham、 生蠔 係你冇聽錯年lunch buffet有生蠔……雖然得一款但係算新鮮開不久,服務員也很有心清除蠔殼, 定有12款source
期間限定!每兩位客人惠顧自助餐,第二位即享半價優惠!
1) 海鮮冷盤(龍蝦蟹鉗、麵包蟹、青口、 大蝦) 竟然冇長腳蟹腳、芝士、 沙律 、parma ham、 生蠔 係你冇聽錯年lunch buffet有生蠔……雖然得一款但係算新鮮開不久,服務員也很有心清除蠔殼, 定有12款source給選擇,並以樽裝自行 添加夠環保,另外蟹鉗亦不錯。
2) 刺身壽司、反卷 、冷麵、蕎麥麵、烏冬、鰻魚飯…… 三文魚腩和八爪魚合格以上, 其他刺身也不錯 澱粉質我冇食。
3) 天婦羅 、日式串燒…… 如果唔係太大食,我建議係咁兒試下就可以,普通。
4) 即燒澳洲西冷、即燒豬腩仔,同樣有多款海鹽、醬料及芥辣可供選擇,要讚,其他還有雞、 意大利雜菜湯、西蘭花、茄子、雜豆…等熱葷。味道基本,可惜沒有一般酒店的原條燒牛柳肉。
5) 點心、麵檔位、印度食品即烤海鮮、蔬菜、韓式海鮮湯、蕃茄海鮮粥…… 冇錯佢呢度啲湯係分開放。
6) 中式燒味、蒸魚、炒下菜加啲中式熱葷仲有個三文魚百合蘋果什麼湯……我覺得一般,但女兒覺得個湯好特別,仲添飲,燒味係合格,炒菜係冇辦法,我拿的時侯,應該已經heat咗好耐, 所以。。。。
7) 甜品-今次冇帶個甜品專家來,不過我覺得有驚喜, 都係種類都嚇親你,除咗有movenpick雪糕,仲整多個,自己拉軟雪糕,格仔餅上的cream是自己打非常滑口感。 並有以前扭蛋機設計的朱古力,加上香港人加油嘅假蛋糕,自己睇相啦!

Ps. 一反傳統盛載食物,是用懷舊味極重的碗碟, 懷舊又有質感的餐桌紙巾,整個廳面的裝修桌椅佈局,連洗手間指示牌都一絲不苟, 要彈只可以怪,比價單唔高,食材質素就要張就一下,盛載食物的廚具全是用Staub la cocotte 法國名牌鑄鐵鍋,幾千圓一個鍋,夠買咗一個爐。 食到尾段,見到有廣告團隊拍攝,不過唔夠15分鐘就走人,試都唔使試,到底又點樣寫食評呢?

十分滿分
  • 生蠔
  • 刺身
  • 甜品區
2020-10-10 0 瀏覽
今次自助餐 $568 再加一 6個人食 埋單都唔係平原本好期待 但食完一次之後 一定唔會再黎呢個價錢黎講 款式十分少 亦唔夠吸引主題係蝦兵蟹將冷盆的確比其他自助餐多刺身味道不錯 三文魚 帶子 都好鮮甜但其他就mama地 生蠔唔係即開 睇落都好瘦 食落去唔算腥 但都未去到好鮮甜龍蝦肉好硬 痴住哂係殼到唔夠新鮮同嫩冷盆黎講 個人覺得蟹腳係好食熟食無咩款式 亦唔吸引無咩係好有興趣食甜品方面覺得伯爵茶奶凍好食其他就普通了總結黎講以呢個價錢絕不推薦比大家!
今次自助餐

無咩係好有興趣食
甜品方面覺得伯爵茶奶凍好食
其他就普通了

總結黎講
以呢個價錢絕不推薦比大家!
  • 刺身
2020-10-04 0 瀏覽
看到blogger 推介 便相约朋友試下。首先電話長期沒有人接聽 打左3次终於接通 但只有2星期後才有位 照book。準時3時去到 入去一看之下食物款式非常少 範圍不太 但餐廳全full的。拎左第一轉試吃 味道非常普通 尤其是窩夫 大失所望 廚師即叫即整 但一整好立刻用手拎起剪開4份 當然有戴手套但看上去不太衛生 每人拎1至2小份 窩夫非常之薄 沒有任何味道 就是麵粉……其他迷你蛋糕、cup cake 、牛角包及水果也十分平凡。沒有再取第二輪食物了 完全夾唔落手。結論: $120另加一 這價錢可選擇其他餐廳。
看到blogger 推介 便相约朋友試下。

其他迷你蛋糕、cup cake 、牛角包及水果也十分平凡。

沒有再取第二輪食物了 完全夾唔落手。

結論: $120另加一 這價錢可選擇其他餐廳。
2020-09-27 1385 瀏覽
今次慶生特登提早一個月訂位,職員打電話confirm booking 嘅時候好有禮貌,而且佢知道係慶生就推薦咗佢哋嘅拿破崙蛋糕,價錢唔貴但係份量適中而且好好味,仲包寫生日牌,抵過買出面嘅蛋糕。食物方面,食物選擇幾多,因為食物擺放都算分散,拎嘢食唔會好迫,職員動作都幾快手,唔會排好耐隊。最滿意甜品,多選擇而且高質,現整嘅crepe好正!最可惜係飲品只係得一人一杯,唔知有冇得加錢任飲。可能係因為個主題,當日唔只普通咖啡茶選擇,仲有珍珠奶茶、青檸梳打之類嘅選擇,都算有驚喜。可能係疫情關係,當日嘅生蠔係開好咗,師傅喺雪櫃拎出嚟清洗俾人,如果係即開味道應該會更好。其他海鮮刺生都冇咩大問題,中規中矩。熱食最推薦即切牛扒,熟度啱啱好,而且好多醬汁可以揀。最值得讚許嘅係職員服務,每一位員工都好有禮貌同服務周到,拎生日蛋糕出嚟主動幫手點蠟燭,影相,仲會適時講幾句恭祝說話,非常窩心。下次有人生日一定會再去慶祝!

• 甜品
  • 西冷牛扒
  • 甜品區
2020-09-26 756 瀏覽
提早一個月book Lunch buffet,見到網上好多好評諗住試下,點知原來係伏,真心唔明點解咁多人推介!選擇少,海鮮選擇少,好大海水味,生蠔細隻又不夠新鮮,蟹好腥。熱食好一般,平價食物,冇一樣係令我想食多轉,刺身選擇少,得五六款選擇,連壽司都冇,唯一係三文魚好食。甜品唔ok,朱古力蛋糕正常,芒果蛋糕超酸🤮水果得4-5款選擇,西瓜冇味嘅,唔知食緊咩🤦🏻‍♀️得哈密瓜係正常。九月做緊優惠第二位半價,兩位連加一六百幾,呢個質素六百幾唔值,真係冇下次🙅🏻‍♀️

2020-09-19
2020-09-25 750 瀏覽
沒有無敵嘅海景!沒有華麗嘅裝修!沒有名貴嘅餐具!沒有奢華嘅食物!但有一顆與香港人同行嘅心!呢度就係逸東酒店嘅普慶餐廳!💛💛💛💛💛年紀大咗真係極少食Buffet 了!因為真係唔食得太多了!但應有個小黃人朋友誠意邀請下來作客,所以就應約嚟支持一下啦!因為呢度都真係幾難訂枱的,我哋都只係排後補位置,係即日早上先得知有位,當刻真係幾開心的!可能因為而家做緊第二位成人客人有半價優惠,所以就算係平日嘅Lunch Buffet 都爆成咁啦!因此想食就及早要訂位呀!呢度嘅野食種類都唔算少,海鮮、刺身、熟食、甜品等都一應俱全!而且衛生都做得幾好的,生蠔及海鮮都係排隊由酒店職員遞上的!呢個價錢嚟講,食物質素叫交足功課!服務都不錯!期待下次再嚟呀!

2020-09-25 581 瀏覽
是日晚餐:-自助餐!!!逸東酒店全晒名好"黃", 大概半年自助餐佈置就有"721", "831"有關的暗示!香港武肺疫情時好時壞一直都唔敢出街食飯....直至見到「蝦兵蟹將大鬥法」海鮮主題!!點忍wor..-海鮮海鮮區有好多種蟹(分別係麵包蟹、鐘拿蟹、鱈場蟹、花蟹、三點蟹),小龍蝦,劏半的波士頓龍蝦,海蝦,生蠔 ,青口等無論幾時去海鮮區都係有好多人排隊,所以職員要經常補海鮮! 可能疫情關係啦,會有塊擋版係海解區隔住食物, 你要邊款職員會幫你夾!職員好貼心咁放冰係隻大碗到,然後你話要咩海鮮佢就夾咩俾你!食左幾次麵包蟹身同鱈場蟹腳同鐘拿蟹蟹鉗~鱈場蟹腳最重海水咸味, 條條腿都好多肉!麵包蟹身無任何膏,但勝左都厚肉!鐘拿蟹蟹鉗係我的最愛, 每一啖肉都好厚!生蠔偏細隻而且唔太重海水味,不過夠滑夠鮮-日式區日式區分為刺身/壽司區 & 日料區。刺身有基本的三文魚, 吞拿魚, 帶子, 生蝦; 壽司就係師傅即叫即整帶子好甜, 三文魚同吞拿魚就無咩特別啦!日料區有多種天婦羅,  串燒, 日式前菜, 日式煮大根!最值得讚的係蘿蔔, 入味, 而且腍, 應該真係煮左好耐!-熱食區熱食區粗略分做三區: 中式,東
是日晚餐:
-自助餐!!!

-海鮮
職員好貼心咁放冰係隻大碗到,然後你話要咩海鮮佢就夾咩俾你!
食左幾次麵包蟹身同鱈場蟹腳同鐘拿蟹蟹鉗~
生蠔偏細隻而且唔太重海水味,不過夠滑夠鮮

-日式區
日式區分為刺身/壽司區 & 日料區。
帶子好甜, 三文魚同吞拿魚就無咩特別啦!
日料區有多種天婦羅,  串燒, 日式前菜, 日式煮大根!
最值得讚的係蘿蔔, 入味, 而且腍, 應該真係煮左好耐!

-熱食區
熱食區粗略分做三區: 中式,東南亞,西式
中式有粥,粉麵,叉燒等;期間有個小時段就片皮鴨, 鴨皮脆, 夾醬同大蔥係唔錯, 不過一個人只可以拎一份兩件
東南亞有烤物(例如烤菠蘿, 烤冬菇等),, 喇沙, 冬蔭功等
 西式有燒西冷, 烤五花腩同幾款焗菜; 烤五花腩同燒腩仔無咩分別, 一樣脆皮!

-甜品
正路的切餅當然有, 有部份的甜品都幾有創意, 例如咖啡焦糖燉蛋, 好唔好食就見人見智
雪糕是Movenpick, 味道有好多, 由常見的士多啤梨味、朱古力味到唔常見的青檸味 焦糖合桃味都有
最得意係有好多唔同種類的糖, 好多都有兒時回憶, 例如白兔糖!

總結:
$500+/人真心合理, 而且地方好大, 唔係一眼望駛個種自助餐廳, 而係行左三轉都仲未記到邊到係邊到...
職員收碟收得好快, 斟水都斟得好密;今次無酒水區, 統一有職員最後問想飲咖啡定茶~
性價比幾高!
2020-09-23 508 瀏覽
餐廳個裝修行懷舊香港風 入去有種80年代感覺 不過佢燈光稍微暗左少少🧐🧐食物有好多款可以揀,我都無每樣食哂:生蠔 好正好creamy好重海水味😝😝三文魚腩好好食🥳🥳鯛魚唔錯蝦天婦羅即炸好好食🙂🙂叉燒 出面揾唔到咁甜😊😊Movenpick 8種口味試哂🙌🏻🙌🏻其他:蟹我地唔識食😲😲海南雞要配飯所以無食到🥺🥺燒牛肉普通🤫🤫總括而言 野食ok 個蠔同三文魚腩特別吸引 加上係黃既酒店 絕對值得一試!😄😄
食物有好多款可以揀,我都無每樣食哂:
生蠔 好正好creamy好重海水味😝😝
2020-09-19
刺身
  • 自助餐
2020-09-16 1780 瀏覽
星期天是好朋生日,來到【逸東酒店】旗下的【普慶餐廳】吃個甜品下午茶自助餐慶祝一下。甜品下午茶自助餐提供10多款糕點、水果,亦有即叫即做窩夫。賣點是任吃10款口味Mövenpick雪糕,還包括1杯餐飲,以$120來說,雖然選擇不多也絕對超值。想吃得豐富一點,可加$68-$148,選配一款頭盤及主菜。頭盤西班牙風乾火腿不會過鹹,肉味甘香,伴以火箭菜及哈密瓜,加上松露蜜糖,更添清香。香煎北海道帶子不算大粒倒也鮮美。主菜點了香草烤羊架及烤春雞,2款擺盤及賣相精緻。羊架羶味不算明顯,易入口,五成熟吃下軟嫩多汁。烤春雞細細隻肉質嫩滑,份量剛好Mövenpick雪糕比宣傳中的8款還要多,有:呍呢嗱夢幻、瑞士朱古力、士多啤梨、薄荷朱古力、焦糖、特濃咖啡、楓糖合桃、熱情果芒果雪葩、檸檬青檸、覆盆子雪葩,共7款軟滑雪糕與3款清新雪葩。雪糕櫃有專人服務,既方便又衛生。

想吃得豐富一點,可加$68-$148,選配一款頭盤及主菜。
西班牙風乾火腿, 哈密瓜, 松露蜜糖

香煎北海道帶子, 溫室豆苗, 牛油果芥末蓉

香煎北海道帶子不算大粒倒也鮮美。

主菜點了香草烤羊架及烤春雞,2款擺盤及賣相精緻。
香草烤羊架, 黑水欖羅勒薯泥

羊架羶味不算明顯,易入口,五成熟吃下軟嫩多汁。
烤春雞, 青豆蓉醬, 濃雞汁

烤春雞細細隻肉質嫩滑,份量剛好

• Mövenpick雪糕
2020-09-15 1762 瀏覽
今次主題係海鮮為主dinner buffet 。蟹已經有好多種:麵包蟹/長腳蟹/三點蟹等等值得一讚嘅係有專人夾俾你同埋唔會限你要幾多仲要每次都會同冰舖底,非常窩心。啲蟹腳好厚肉,平時一隻蟹腳頂多已經好少第二仲有肉食,呢款第三節都仍有少量蟹肉,新鮮嘅,甜嘅程度就視乎你好唔好彩啦麵包蟹好味。我太遲出擊,所以拎唔到啲蟹蓋食半邊龍蝦就每人每次半邊,鐘意食就要行多幾轉啦。呢個角度睇唔到,係勁多膏,不得了。我仲試埋青口,帶甜唔腥。小龍蝦就無試啦~冷盤又點少冷盤又點少得生蠔,今次係紐西蘭。睇落唔至好食,因為佢沖得好乾淨,唔單至係蠔殼,連少少海水味都無埋,食落竟然帶驚喜,有蠔嘅鮮甜,食埋第二隻連蠔嘅鐵銹味都出埋黎,每人每次限拎兩隻。今日係平日,所以唔駛等太耐,每轉都係7/8個人排。中間會有個限定時段有片皮鴨食,每人兩件,記住趁熱食,我太貪心去拎埋其他野所,凍左啲,片皮鴨無左脆嘅感覺。不過個醬好好食。刺身我覺得帶子同油甘魚最好食,三文魚一般味但勝在都帶度墊底同保持鮮味嘅。天婦羅無索索聲但都可接受。甜品corner值得一提,伯爵茶奶凍同白酒啫喱唔錯,好似成杯飲落去咁。
今次主題係海鮮為主dinner buffet 。
蟹已經有好多種:麵包蟹/長腳蟹/三點蟹等等
值得一讚嘅係有專人夾俾你同埋唔會限你要幾多
仲要每次都會同冰舖底,非常窩心。

麵包蟹好味。我太遲出擊,所以拎唔到啲蟹蓋食
我仲試埋青口,帶甜唔腥。
小龍蝦就無試啦~
冷盤又點少

天婦羅無索索聲但都可接受。
2020-09-14
2020-09-09 3721 瀏覽
酒店嘅自助餐通常都好豐富,逸東酒店嘅The Astor都唔例外。疫情期間,餐廳衞生都做得唔錯,出去攞野食都要帶上口罩,到食野嗰陣先可以除。最值得推介嘅係海鮮,選擇好多,而且好新鮮,生蠔都係即叫即開!其他海鮮仲有青口、長腳蟹、龍蝦、麵包蟹等等!其中最深刻嘅係龍蝦,一攞就已經有半隻,淡淡肉,食落都幾彈牙。至於剌身方面,種類都算幾多,切嘅厚度又幾厚,真係爽。掛住食海鮮都唔記得影其他食物添😂 但整體黎講,生熟食物一應俱全,而且食物都補充得幾快,完全唔需要搶,一定要試!.............................. 普慶餐廳地址📍: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層總評分: 8/10.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️

普慶餐廳
地址📍: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B1樓層