剛星期五晚過了一個開心愉快的晚上!得到好友兼老同學安排, 來到她家姐工作的餐廳(利申:她是餐廳的大廚呢!) 吃了一頓用心炮製細緻的晚餐,當中包括喝了兩瓶手工啤酒,味道喜出望外(想必是店主經過精心的挑選後才放入餐牌),及點選了四度菜式,都不是什麼調轉花巧的菜式,但每個菜式都看得出廚師的用心及一絲不苟的製作,尤其係當中的三文魚扒及燒豬頸肉,品嚐出廚師細緻的味道,最驚喜嘅一度菜(額外加插第五度)是廚師推介的串燒雞皮,我從未在其他地方食過甘香咁脆的串燒雞皮, 不肥不膩,故此製作需時,耐心的等待也是值得的, 謝謝大廚及一眾員工細心的招待,臨走前又食又拎(包括外帶了兩瓶手工啤),滿載而歸。
  • 三文魚扒
  • 燒豬頸肉
  • 串燒雞皮
2018-05-10 1091 瀏覽
有天走過,看到餐廳的裝修,覺得和朋友們一起去應該會幾舒服。但…中伏了!我和一位朋友去,當晚點了一支椰子啤酒,一杯特飲,串燒牛雞各2串,燒魷魚鬚,牛舌4片,燒鴨肶和卡邦尼意粉! 串燒味道還可以, 但魷魚,牛舌和卡邦尼意粉像沒調味一樣!特別是卡幫你意粉,這麼普通的菜色,怎可以煮得如此難吃,當吃第一口意粉的時候,我和朋友都對望,擺出無奈的樣子。分量非常少,由剛坐下到吃完只用了半小時!是次消費五百幾!沒有下一次!

Coconut  beer
原味魷魚
燒鴨肶
2018-04-11 737 瀏覽
每次經過太子,都會比居廬嘅門面所吸引。佢有一種古色古香嘅感覺,看來古典優雅,好想令人入去一探究竟。估唔到店舖雖然細細地,但係裏面都裝修得幾骨子,牆上幾乎每一樣物品都好有中國特色。呢一間居廬係炭烤工房,食串燒、烤物就最啱!但係有好嘢食嘅時候,點少得好嘅啤酒呢?呢款啤酒入口清香,有淡淡的小麥香味,容易入口。點左一客炸薯角,熱辣辣,脆卜卜,好香口。裡面有滿滿嘅薯茸,點埋茄汁更滋味。之後叫咗兩串燒牛舌,既有孜然粉嘅調味香,亦有微微嘅牛羶。回感帶韌勁,有咬口,都幾juicy。最後重點左呢個Pizza ,係千島醬大蝦pizza ,鍾意佢嘅批底比較薄,食落好香脆,整體都唔錯!

呢一間居廬係炭烤工房,食串燒、烤物就最啱!

2018-03-04 589 瀏覽
本來我夫人對西餐興趣不大,這家店新開張又在我家不遠,所以來試試。店鋪不大,只有三張4至6人台和一張長吧台對著外街。這裡原來剛給人包場開生日會。我們早到,店鋪剛開門,先來了個小薄餅,為女兒醫肚,本來擔心她不喜歡,點知她吃得不亦樂乎,我也吃了一點,感覺真的不錯,新鮮出爐,即叫即烤👍,之後我們叫了卡邦尼意粉、牛肉串燒、羊肉串燒及羊趴,還有我最喜愛的手工啤酒,外面很少有的牌子這裡都有👍。羊趴是我比較喜歡的,牛串燒和羊串燒也不錯,卡邦尼意粉水準不過不失。整體而言,值得一試!
2017-11-19 1827 瀏覽
是日跟尖子看Kingsman, 之後隨意地來到居廬晉家門炭燒工房. 週日晚上七時半到達, 店內只有二成滿, 不用等候便可入座, 真好, 肚子在打鼓了! 店內的裝修很有特色, 門外的客棧門, 會誤以為是吃中菜, 但其實店內是吃西式的, 真的玩味十足. 哈哈, 有趣有趣. 看看menu, 選擇也不少, 最後點選了脆香有皮薯圈(HK$58), 軟殼蟹白汁扁意粉(HK$138), 炭燒美國有骨牛肋條(HK$350). 脆香有皮薯圈, 賣相不錯, 用筒子裝著, 可以保温吧? 試一口, 薯味非常香濃, 夠熱騰騰, 口感香脆內軟, 另有濃郁的芝士香和蕃茄香, 還帶點拉絲效果, 不錯, 很有驚喜! 軟殼蟹白汁扁意粉, 用上原隻的軟殼蟹, 分量十足. 從賣相來說, 這道菜的色澤好像有點暗淡, 又有點乾似的. 但原來味道並非如此. 試一口意粉, 口感是al dente, 白汁味非常香濃, 意粉吸收了白汁的精華, 感覺creamy, 也有很多汁在碟底, 真的意想不到. 軟殼蟹夠香脆, 沒有過分的油膩感, 也是很好的配搭. 整體水準非常高, 是sell內涵的一道. 炭燒美國有骨牛肋條, 充滿炭燒香的一道. 試

炭燒美國有骨牛肋條, 充滿炭燒香的一道. 試一口, 牛肋條經炭燒仍有肉汁, 牛肉味濃郁, 口感也夠嫩, 帶點炭香, 很有風味呢!

很滿足的一餐!

店內的音樂Playlist很不錯, 很relaxing.
2017-10-08
  • 脆香有皮薯圈
  • 軟殼蟹白汁扁意粉
晉家門門口裝潢有其獨特的特色,入口位利用古代門口環境古色古香,懷舊令人感到寧靜、安然的感覺!串燒叫咗‘M5和牛‘飽滿鮮味而結實的肉質’珍寶帆立背‘鮮嫩;’沙嗲豬肉串燒‘肉質鬆軟多汁,美味!薄荷朱古力奶暖笠笠,唔會太甜好重奶味~「煙肉磨菇芝士蛋薄餅」薄餅即叫即做,餅底薄身口感脆軟且餡料十分豐富,最特別面層放一隻流心蛋賣相兼備,味道令人驚喜「海膽魚子意大利飯」飯粒加上海膽和魚子意大利飯惹味,醬汁既香濃厚,意大利飯煮成軟硬適中質感軟彈好味,又掛到汁,同意大利飯平時不同,恰到好處!必食 !特色散點炸雞翼,份量不少呢,外表呈金黃色每隻雞翼脆皮皆脆卜卜,漲卜卜、醃得入味越吃越好味,越吃越香晉家門果然不錯不錯,下次來要吃其他主菜再試試,必定讓我大快朵頤。
薄荷朱古力奶暖笠笠,唔會太甜好重奶味~

煙肉磨菇芝士蛋薄餅
海膽魚子意大利飯
M5和牛串燒,沙嗲豬肉串
  • M5和牛串燒,沙嗲豬肉
2017-10-15 423 瀏覽
又過黎太子呢邊揾食~ 呢間餐廳有街景望,幾寫意咁。揸車人士可以望住自己部車食飯(前)荔枝、芒果、熱情果凍茶 $40好鮮甜,味道唔假,荔枝味好突出~(後)黑加侖子、青檸、薄荷凍茶 $38第一口飲落好酸,衝擊味蕾,之後越飲越有癮,開胃清新煙三文魚凱撒沙律 $98莎樂美腸薄餅 $88薄餅烤得香脆,上面仲有隻半熟蛋,蛋汁撈埋落pizza 度好好味~澳洲M5 和牛肉眼 $45牛肉夠牛味,咬落有唔少肉汁炭燒羊肉串 $28羊味濃郁雞肉串 $28北海道帶子 $60帶子清甜黑松露野菌意大利飯 $98
又過黎太子呢邊揾食~ 呢間餐廳有街景望,幾寫意咁。
揸車人士可以望住自己部車食飯

(前)荔枝、芒果、熱情果凍茶 $40
好鮮甜,味道唔假,荔枝味好突出~

(後)黑加侖子、青檸、薄荷凍茶 $38
第一口飲落好酸,衝擊味蕾,之後越飲越有癮,開胃清新

煙三文魚凱撒沙律 $98

莎樂美腸薄餅 $88

澳洲M5 和牛肉眼 $45
牛肉夠牛味,咬落有唔少肉汁

炭燒羊肉串 $28
羊味濃郁

雞肉串 $28

北海道帶子 $60
帶子清甜
黑松露野菌意大利飯 $98
2017-10-10 364 瀏覽
為食姐妹今晚又帶我食好西啦原來係食串燒 估唔到白楊街都有正野喎餐廳裝修帶點古典味道 坐得好舒服 岩晒吹水先叫個三文魚沙律做前菜 醒醒胃先份量唔細喎 估唔到有咁多三文魚 宜架好少有沙律菜都幾新鮮 夠晒爽甜串燒即叫即燒 好有炭爐風味 外層帶點焦焦的牛柳粒唔會太熟 入口都重好juicy個人覺得豬肉最好味 喜歡佢帶點肥重叫左個ham n cheese pizza 又係即叫即整薄餅非常脆口 大量嘅芝士 芝士控最愛重有火腿 咸咸的 配上蕃茄的酸 增加不少味道
為食姐妹今晚又帶我食好西啦

重叫左個ham n cheese pizza 又係即叫即整
薄餅非常脆口 大量嘅芝士 芝士控最愛
重有火腿 咸咸的 配上蕃茄的酸 增加不少味道

2017-10-02 599 瀏覽
是夜和老公及朋友到太子晚飯及睇戲,朋友們說有間隱世小店主打碳燒,聽到隱世二字已經好開心,食指大動!在朋友們的帶領下左穿右插到了一條寧靜的小街,看到一道重重的大門,心想是入口嗎?如何進內呢。。。原來入口在則邊😂店內面積不大,從窗外都可以看到店內的情況。餐牌分有:串燒、意粉、飯、主菜、甜品朱古力LATTE朱古力味香而不會太甜軟殼蟹白汁扁意粉軟殼蟹炸得脆卜卜,夠惹味,白汁扁意粉軟硬度剛好,掛上白汁吃有口感之餘又有濃香白汁味。海膽魚籽意大利飯海膽藏於飯內,每口都到海膽的鮮味,而且意大利飯很creamy,配上魚籽吃海洋的鮮味會更出。炭燒美國有骨牛肋條牛肋條好大條,真的很巨形,外面烤得有炭烤香味,內裡半熟,肉汁一切便滲出來,牛味很濃,有嚼勁。香草炭燒羊架羊肉也是充滿炭烤香味,羶味會不強,配菜的薯仔和蕃茄也過,很有風味。

店內面積不大,從窗外都可以看到店內的情況。

餐牌分有:串燒、意粉、飯、主菜、甜品

朱古力味香而不會太甜

香草炭燒羊架
今日朋友帶我來到一家新的餐廳,在太子站出,都有點距離。遠離了比較繁華的地方,所以人流都比較少一點。*牛油果軟殻蟹沙律 ($138)軟殻蟹很酥脆;沙津用上了沙律醋,唔HEAVY之餘,又清新。*炭燒活鰻 ($50)開炭爐燒的時候,餐廳變得有點熱和焗。鰻魚的皮燒得有點焦;但鰻魚肉比起出面吃的比較厚,而且肉質很彈牙。*茴香智利青口 ($88)很濃的茴香味;汁很CREAMY;智利青口尚算鮮甜。*香草炸大雞中翼 ($68)炸得很脆的大雞翼;新鮮滾熱辣上台,咬開仲有肉汁滴出黎。*紅莓青檸凍茶 ($36)偏酸一點,但味道不像想像中的,有點失望。*荔枝芒果熱情果 ($40)朋友點的
今日朋友帶我來到一家新的餐廳,在太子站出,都有點距離。
遠離了比較繁華的地方,所以人流都比較少一點。

*牛油果軟殻蟹沙律 ($138)
軟殻蟹很酥脆;
沙津用上了沙律醋,唔HEAVY之餘,又清新。
牛油果軟殻蟹沙律

*炭燒活鰻 ($50)
開炭爐燒的時候,餐廳變得有點熱和焗。
鰻魚的皮燒得有點焦;
但鰻魚肉比起出面吃的比較厚,而且肉質很彈牙。
炭燒活鰻

*茴香智利青口 ($88)
很濃的茴香味;
汁很CREAMY;
智利青口尚算鮮甜。
茴香智利青口

*香草炸大雞中翼 ($68)
炸得很脆的大雞翼;
新鮮滾熱辣上台,咬開仲有肉汁滴出黎。
香草炸大雞中翼

*紅莓青檸凍茶 ($36)
偏酸一點,但味道不像想像中的,有點失望。
紅莓青檸凍茶

*荔枝芒果熱情果 ($40)
朋友點的
茴香智利青口
香草炸大雞中翼
  • 茴香智利蓋青口
2017-09-29 1284 瀏覽
Thank God is Friday! 又到星期五, 仲要係Long Weekend, 今晚同老婆約埋老友兩公婆去太子開完餐再睇戲, 不過由於太遲買票, 只好睇22:00場。我地放得早19:00已經齊集太子地鐵站, 老友推介我地去一間新開張的餐廳居廬晉家門炭燒工房晚餐, 佢話呢間新餐廳環境同食物都有特色, 而且新開張又唔近鬧市中心所以星期五晚都應該搵到位。居廬晉家門炭燒工房位於白楊街, 係太子站行過去都真係要差不多10分鐘步程, 附近食肆不多。門面裝修好有特式, 尤其係果扇鐵門, 原來不是真正入口。😂餐廳只得幾張枱, 地方唔大不過座位寬闊, 播放著柔和音樂, 幾適合幾個朋友聚會聊天食飯。我地4個點左4款主食Share, 因為餐廳叫炭燒工房, 我地點左2款炭燒主菜, 炭燒美國有骨牛助骨同香草炭燒羊架, 另外再點左海膽魚籽意大利飯同軟殼蟹白汁扁意粉。炭燒美國有骨牛肋骨一上枱我地都呆左。超級大份, 立刻擔心如果其他3款都咁大份就實食唔哂。😰牛肋骨熟到非常適合我地, 大約4至5成, 我地都好怕牛肉煮得太熟, 呢個Very good。👍牛肉多汁有咬勁, 肉味濃, 而且份量好多, 4個人shar

牛肋骨熟到非常適合我地, 大約4至5成, 我地都好怕牛肉煮得太熟, 呢個Very good。👍牛肉多汁有咬勁, 肉味濃, 而且份量好多, 4個人share每人都好夠食。

炭燒美國有骨牛肋骨

香草炭燒羊架有4枝, 4個人分剛好, 同牛肋骨一樣5成熟左右。肉質鮮嫩, 外層有炭燒香味, 羊肉略帶粉紅, 配搭芥末醬同薄荷啫喱醬一樣咁夾。😋

香草炭燒羊架

海膽係我嘅最愛, 難得依西餐都有海膽當然要點啦。呢個海膽魚籽意大利飯, 海膽已混進意大利飯入面, 非常Creamy, 啖啖都食到海膽粒, 加上魚籽一齊食鮮味十足。👍

海膽魚籽意大利飯

軟殼蟹白汁扁意粉口感滑溜, 唔會太感, 軟殼蟹香脆可口, 配搭唔錯。

軟殼蟹白汁扁意粉

是日咖啡機壞左, 唯有點朱古力, 唔會過甜, 都ok。
焦糖朱古力

榛子朱古力

價錢合理, 而且非常大份, 由於客人唔多, 我地邊聊邊吃, 食足2個鐘再去睇戲, 非常滿足嘅一個Friday Night。😊

2017-09-29
  • 炭燒美國有骨牛助骨
2017-08-31 386 瀏覽
今晚同2個朋友去下太子買野。肚餓坐低醫下肚。經過呢間晉家門餐廳。叫左個T 骨扒 。三文魚pizza 。 意粉食後報告:三文魚pizza 簿身。好脆。本人中意食芝士 芝士好多 正😋個意粉都ok但個扒好正。7成熟。好有驚喜 食完先記得沒影相 XD 肉汁正 個扒食落去好軟林林 成個感覺坐得好舒服 加埋個裝修同d歌好relax會再來幫親^^仲有叫左一杯手工啤。行左成日街有個地方坐下Realx下確下好既 太子食野比旺角好 因為沒禁多人條街沒禁逼 遠離煩囂街道 這個才是享受晚餐真正意義
食後報告:
三文魚pizza
簿身。好脆。本人中意食芝士 芝士好多 正😋
個意粉都ok
成個感覺坐得好舒服 加埋個裝修同d歌好relax
會再來幫親^^
條街沒禁逼 遠離煩囂街道 這個才是享受晚餐真正意義
2017-08-31
  • Pizza
  • 牛扒
2017-07-10 632 瀏覽
新店《居廬晉家門炭燒工房》開喺原店《居廬晉家門》兩個街口外,主打西餐,鋪面細細但種類都幾齊全:海鮮、肉類、沙律、薄餅、意粉、串燒、意大利飯、鬆餅、all day breakfast都有🤣T骨羊扒(HK$280)肥瘦適中,火喉好,入面仲pink pink🤗伴菜、薯角全部清晒😋茴香智利藍青口(HK$88)粒粒都有涵粒粒都開晒,不欺場,個汁都creamy入味(我隊咗2/3當湯飲😅)👏意式什海鮮意大利飯(HK$108)蝦夠大嘅,芝士唔孤寒,啖啖口感都好「豐盈」🙀其實兩條友食唔使叫個藍青口都夠飽,但食落覺得水準不俗,再加單咁囉😉
2017-07-07
2017-06-24 622 瀏覽
餐廳名字很特別,在OPENRICE上找到地址後,到餐廳時還不知道是這家,幸好看到居盧兩個大字,餐廳有室內和室外選擇,炎炎夏日我選擇了室內。餐廳裡有開放式水吧,但沒有吧台坐位。餐牌清晰,有圖有推介。說到底都是炭燒工房,炭燒薄餅應該是必點的吧,薄餅皮層很薄很香脆,芝士和千島醬一向都是絕配,煙三文魚普普通通,整體來說,價格台理。煙燻德國火腿牛角包我覺得比較出色,外層焗至鬆脆,裡面有咸香的德國火腿,加上半溶芝士熱辣辣,配上蕃茄的口感很豐富。最後點了薑餅人卡拿鐵,好可愛的薑餅人令賣相加分,味道很香,口感綿滑,配上紐約芝士蛋糕,芝味濃郁,就算是下午茶來享受一下都能很放鬆。

餐廳名字很特別,在OPENRICE上找到地址後,
到餐廳時還不知道是這家,幸好看到居盧兩個大字,
餐廳有室內和室外選擇,炎炎夏日我選擇了室內。

餐廳裡有開放式水吧,但沒有吧台坐位。

餐牌清晰,有圖有推介。

說到底都是炭燒工房,炭燒薄餅應該是必點的吧,
薄餅皮層很薄很香脆,芝士和千島醬一向都是絕配,
煙三文魚普普通通,整體來說,價格台理。

煙燻德國火腿牛角包我覺得比較出色,
外層焗至鬆脆,裡面有咸香的德國火腿,
加上半溶芝士熱辣辣,配上蕃茄的口感很豐富。

最後點了薑餅人卡拿鐵,好可愛的薑餅人令賣相加分,
味道很香,口感綿滑,配上紐約芝士蛋糕,
芝味濃郁,就算是下午茶來享受一下都能很放鬆。
2017-06-06