春宵

2023-08-27 23 瀏覽
好耐冇寫食評,真係冇乜值得我嘥時間寫。今次去呢度打邊爐,覺得成間餐廳都好特別,唔單止係食飯嘅地方,好有玩味嘅原素,集合酒吧+火鍋,而又真係做到呢個效果,令到原本唔係想飲酒嘅朋友,喺呢個環境都忍唔住飲返幾杯。最神奇係間餐廳又唔係好嘈,要傾計又傾到,就係有一個好開心,好想留耐啲嘅感覺。講返食物質素,養生湯底係正嘅,我有少少味精敏感,有時出去食飯,多味精會成晚頭痛瞓唔到覺,飲完個湯,成晚唔會口渴,飲得出真材實料。幫襯過三次,個人最鍾意鴨子湯,印象中香港火鍋店冇做鴨子湯,呢個湯除咗好飲之外,之後打邊爐都好襯食物VIP房和大枱可以揀三格的大湯底,估唔到除左養生湯,佢個麻辣湯底都好食,好香,不過就好似冇得揀辣度。火鍋食物:響鈴係驚艷嘅,熱辣辣新鮮炸,同埋食得出用的油好乾淨,唔識形容,我覺得係暫時食過咁多間之中的No.1雞腸又係癲,條條黃沙雞腸脹卜卜,又洗得好乾淨牛:潮汕牛頸脊、牛小排、韓牛三筋肉,都係中高水準。餃子:椒麻豬肉餃好特別,唔係好辣,好過癮,口感豐富。雲吞好足料,每一隻雲吞入面都有兩隻蝦小食都算多選擇,亦有別一般火鍋店,唔係得果啲炸魚片頭、炸雲吞,有啲特別啲嘅小食,個人特別鍾意麻辣皮蛋鮑
好耐冇寫食評,真係冇乜值得我嘥時間寫。
今次去呢度打邊爐,覺得成間餐廳都好特別,
唔單止係食飯嘅地方,好有玩味嘅原素,
集合酒吧+火鍋,而又真係做到呢個效果,
令到原本唔係想飲酒嘅朋友,
喺呢個環境都忍唔住飲返幾杯。

最神奇係間餐廳又唔係好嘈,
要傾計又傾到,就係有一個好開心,
好想留耐啲嘅感覺。

講返食物質素,養生湯底係正嘅,
我有少少味精敏感,有時出去食飯,
多味精會成晚頭痛瞓唔到覺,
飲完個湯,成晚唔會口渴,飲得出真材實料。
幫襯過三次,個人最鍾意鴨子湯,
印象中香港火鍋店冇做鴨子湯,
呢個湯除咗好飲之外,之後打邊爐都好襯食物

VIP房和大枱可以揀三格的大湯底,
估唔到除左養生湯,佢個麻辣湯底都好食,好香,
不過就好似冇得揀辣度。

雞腸又係癲,條條黃沙雞腸脹卜卜,又洗得好乾淨

牛:潮汕牛頸脊、牛小排、韓牛三筋肉,都係中高水準。

小食都算多選擇,亦有別一般火鍋店,唔係得果啲炸魚片頭、炸雲吞,有啲特別啲嘅小食,個人特別鍾意麻辣皮蛋鮑魚,呢個配搭好似大纜都扯唔埋,但估唔到一齊食係咁夾。
另外炸月亮餅都好食,送酒一流。

我想重點講下服務,細心兼好有Heard,個個侍應都唔係木頭人,我正想”筆”走湯面啲油,已經有個靚仔過嚟代勞,我正想斟酒,已經有人斟左,總之我想搵侍應,一望就有人過嚟,我真係一啲都冇誇張

食完飯再出去Outdoor坐下,飲返杯,好Chill好relax,真心推介,咁有心做嘅餐廳,值得我寫返一篇食評鼓勵下你哋!
  • 招牌滋陰補身鴿子湯
  • 四川麻辣湯
  • 椒麻木耳豬肉餃
  • 響鈴
  • 潮汕牛頸脊
  • 雲吞
2023-08-23 18 瀏覽
今晚同家人嚟到「春宵」打邊爐,嗌了一個湯底同三款火鍋料,樣樣都好食,值得同大家分享分享😄嗌了…醉雞湯…附湯底配一份滑雞件,湯底花雕酒香味撲鼻,滑雞件都用上花雕酒醃製,加上少許杞子點綴,放落湯底十分嫩滑😋…潮汕手切牛頸脊…沒有太多脂肪但煮熟後不至於太韌,牛肉味明顯😀…海中蝦…煮熟後都無縮水,仍然大隻爽口,沾辣椒豉油惹味無比😋…蘿蔔片…清甜無渣,放入醉雞湯中很美味😚今晚人唔算多只食到幾款火鍋料,下次再叫多幾個親戚朋友嚟,一同享受好食的湯底同火鍋料😊
…蘿蔔片…清甜無渣,放入醉雞湯中很美味😚

今日有同事last day,我地揀公司附近嘅春宵同佢食Farewell飯。🤭入到去就知冇揀錯,餐廳嘅裝修好有特色,同傳統嘅火鍋店完全唔一樣。而且食物嘅質素仲好高!坐低先叫左個火鍋湯底。今次我地叫嘅係餐廳💯招牌滋陰補身鴿子湯 ❤️。廚師用慢火熬製左3個鐘,所以食材嘅精華完全融入咗係湯入面。味道鮮甜美味,絕對係女人嘅恩物。💯椒麻椰菜木耳豬肉餃❤️。自家製嘅餃子🥟,口味獨特,風味十足!🌶️椒麻完全凸出🐷豬肉餃嘅味道。辣得來又十分Juicy。值得推介嘅美食。 💯鮮鵝腸❤️。廚師將長長嘅鵝腸剪到適合入口嘅大細。口感超級爽脆。💯山根❤️。 山根圓轆轆,吸晒湯嘅精華,食落去好似個小湯包咁。勁滋味!💯A級安格斯牛小排❤️。 牛脂同牛肉嘅比例均勻。肉質好腍好好食🤤。而佢嘅味道比普通牛肉片更岀色。勁快比我地清左!今餐我地都食得非常滿意。之後一定會推介朋友嚟呢間餐廳!

今餐我地都食得非常滿意。之後一定會推介朋友嚟呢間餐廳!
2023-08-22 35 瀏覽
Happy friday 最緊要就係要搵個地方chill下,咁岩俾我地發現到有間新餐廳,又有得打邊又有得outdoor飲野當晚老板娘都係度,佢好熱情咁同唔同既客人傾計,佢話佢將自己最鐘意既野放曬落呢間餐廳,玩味十足既裝修都係佢自己design,有得打完邊爐即刻出去outdoor飲野實在太方便,當晚仲聽到有人包房唱k,搞party呢度都唔錯招牌滋陰補身鴿子湯($288)呢個湯好足料,落左成隻鴿子同好多蟲草花,仲有杞子圓肉,我地每人飲左3碗先開始打邊爐,淨係飲湯都值呢個價錢吊龍 - 小 ($218)、羊肉片($98)、萵筍片($48)、支竹($48)、新竹米粉($28)牛肉方面比較特別既有吊龍食,肉味較濃偏瘦,新竹米粉個人覺得係必叫,因為個湯底太好味,米粉可以吸曬d湯,好正打完邊爐我地就出左去飲野,去到10點外面都差唔多坐滿人,都幾熱鬧

招牌滋陰補身鴿子湯($288)

吊龍 - 小 ($218)、羊肉片($98)、
萵筍片($48)、支竹($48)、新竹米粉($28)

2023-06-30
2023-08-17 46 瀏覽
呢間係灣仔既火鍋店裝修好新潮,好時尚,岩晒一班後生仔女過黎食野吹水呀!呢度既湯底真係款款吸引,靚料又有功效,就好似我地叫呢個鮑魚海底椰瑤柱煲烏雞湯$328,真係原隻鮑魚去煲出黎,又多瑤柱粒,已經好咸鮮,鮑魚都係用大隻鮑魚去煲,加埋滋潤既海底椰,淨係湯底都夠晒吸引啦😜呢度既牛有唔同款式,有一口牛又有頂級封門柳,一口牛都幾大粒,肥肥地,脂肪比例好好,淥完都幾有嚼勁,又有牛香;而封門柳亦係好嫩好滿身,夠晒肥美,唔同牛肉部位都好得呀😌另外果凍鴨血都好滑,好新鮮,鴨血夠晒柔滑,又唔會腥,吸收到啲湯,食唔停口呀😇呢度仲有唔同小食,炸餃子呢就有5隻,隻隻都炸到金黃香脆,脹卜卜,一啲都唔會油膩,餡料又夠香,做小食就岩晒啦🤣
餐廳嘅裝修主要係以紅色為主調,仲要有一個位寫住春宵一刻值千金嘅燈😂坐位都坐得舒適同闊落!🔸鮑魚海底椰瑤柱煲烏雞湯 第一次見到湯底可以咁足料有成隻雞,湯底真係好濃郁,就咁飲都好鬼正!打邊爐仲要入哂味添啊🤩🔸潮汕手切牛吊龍( 大 ) 手切牛平時比較少食,見到有得叫就試吓😝牛肉都偏大碟,肥肉同瘦肉係一半半完全係美好的比例!牛味又重又淋~🔸羊🐑羊肉好少打邊爐會食到,本身都會驚羶味好重但幸好不會配埋醬汁食夾!🔸山根打邊爐絕對唔可以少咗山根,完全係吸哂湯底嘅精華,呢個湯底絕對需要叫山根😉🔸果凍鴨血鴨血同平時嘅質地唔同,口感比較似果凍但係都係好好食嘅😜湯底同鴨血都好夾。🔸白鱔片魚都好滑身唔會好腥,骨都唔算好多,屋企人好鍾意食魚都表示好食🤭
🔸鮑魚海底椰瑤柱煲烏雞湯
🔸潮汕手切牛吊龍( 大 )
🔸羊🐑
🔸山根
🔸果凍鴨血

🔸白鱔片
2023-08-15 24 瀏覽
平時我都系睇人地既食評多,自己很少真系寫出來,但係今次真係要上嚟讚下呢間春宵!呢個招牌滋陰補身鴿子湯同埋食物真系好抵食!湯底有補氣、補腎、益精健脾、驅風散寒、滋補、養顏、提升柢抗力等等既功效!【拿破崙響鈴】好脆好薄,放落去一陣就食的,咬落去有淡淡豆香味。【萵筍片】咬落去爽爽脆脆,浸落湯入面滋滋味味。【A級安格斯牛小排】肉質紅白相間、肥瘦適中。輕灼10秒熟度啱啱好,肉味香但唔過重,配合湯底風味更正宗。【鮮鵝腸(推介)】中意佢個口感軟嫩柔滑、味道層次豐富!我地都食得好飽,一致覺得呢間野可以再來食!
【萵筍片】咬落去爽爽脆脆,浸落湯入面滋滋味味。
【鮮鵝腸(推介)】中意佢個口感軟嫩柔滑、味道層次豐富!
我地都食得好飽,一致覺得呢間野可以再來食!
2023-08-14 31 瀏覽
今日同男朋友去灣仔買嘢,之後就去咗我好鐘意嘅春宵到打邊爐。以下就係我地叫左嘅美食。<<🦑🦑花枝片>>呢度嘅🦑花枝片好薄,好彈牙。口感非常爽口。完全食得出食材好新鮮!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 <<🦐🦐海中蝦(4隻)>>雖然係中蝦🦐,但都份量十足,每一隻都有手掌咁大🤭。上枱嘅時候仲郁緊,所以非常新鮮!食落去鮮甜美味,肉質彈牙。一個字”正”!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻<<🐮🐮一口牛>>🐮size啱啱好,唔大唔細,一啖一粒。非常方便。而且肥瘦適中。🐮肉質勁軟勁腍。而湯底更加凸顯出牛肉嘅鮮味。非常好食。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻<<🐮🐮潮汕手切牛吊龍( 大 ) >>手切嘅🥩牛肉比機切口感更豐富。每一舊都非常有咬口。🥩味道偏濃。鍾意食牛嘅朋友一定要叫。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻  <<🦐🦐炸月亮蝦餅>> 餐廳嘅名菜之一。🦐蝦餅唔算好厚,咬落去好脆好彈牙,每一啖都有一粒粒嘅🦐蝦肉喺入邊。口感同味道都好豐富!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻<<🐷🐷鮑魚蟲草花猴頭菇排
<<🦑🦑花枝片>>

<<🦐🦐海中蝦(4隻)>>

<<🐮🐮一口牛>>
<<🐮🐮潮汕手切牛吊龍( 大 ) >>

<<🦐🦐炸月亮蝦餅>>

<<🐷🐷鮑魚蟲草花猴頭菇排骨湯 >>

食材咁新鮮,🥘湯底都同樣出色。鮑魚大大隻,加埋蟲草花同🍄猴頭菇,令到湯嘅味道更甜更出色!
2023-08-10 38 瀏覽
今次吃貨的我大推位於灣仔的呢一間新餐廳——春宵!呢次我第一次幫襯春宵,我叫左鮑魚海底椰瑤柱煲烏雞湯,個湯底濃郁夠味,烏雞肉嫩好味,都只係三百幾蚊~拿破崙響鈴吸晒烏雞湯d汁,味道亦濃郁起來,甚至我覺得響鈴呢種常見美食,配上春宵的湯底,亦做到好似啲高級美食一樣。春宵的拿破崙響鈴,絕不常見。之後我叫左果凍鴨血,第一次食鴨血,發現鴨血有一種難以言喻的美味,隻味有啲似豬血,但又好似都幾唔同仲要美味極多。可能果種唔同,係源自春宵整得與別不同。我都叫左個豬梅,豬梅好瘦,唔油唔肥,最重要係啲豬梅瘦得黎唔油唔肥、好好食之餘,仲要比平時係其他餐廳食到的肥豬梅份量仲要多,好美味又平民價足料,實在難得!
今次吃貨的我大推位於灣仔的呢一間新餐廳——春宵!
2023-08-09 30 瀏覽
😚一口牛牛柳粒都幾大粒,用黎打邊爐吸收晒湯既精華,唔會淥完就好老,仲有啲肉汁,幾有咬口,牛味都濃既,唔錯!🥰潮汕手切牛吊龍( 大 ) $428牛吊龍真係好靚既牛肉部位,唔會好似肉眼咁煙韌,但又有肉眼既油香油脂,新鮮切出黎,鮮嫩到無法形容,好味!😍新鮮南非鮑魚$196一大隻既鮑魚呢個價錢真係好抵,鮑魚大大隻好新鮮,上枱果陣仲識郁添,鮑魚淥幾分鐘就可以拎上黎食,夠晒爽彈,好香甜,新鮮鮑魚係唔同啲呀!😃山根山根本身好脆好大粒,完全無油淋淋,淥完好香豆味,煙煙韌韌,口感真係不得之了!🤩鮑魚蟲草花猴頭菇排骨湯 $ 268湯底真係有鮑魚,又有大大粒既猴頭菇,加埋蟲草花,已經夠晒鮮味,再加啲排骨增添肉香,味道更濃,又係住家靚湯既感覺呀!
😚一口牛
🥰潮汕手切牛吊龍( 大 ) $428
😍新鮮南非鮑魚$196
😃山根

🤩鮑魚蟲草花猴頭菇排骨湯 $ 268
我係春宵既常客,春宵真係超級好食,忍唔住寫個好評!🤞🏻而我最推薦嘅係佢地既招牌——知音補身鴿子湯!🫶🏻食過好多次,個秘製湯底係獨一無二既好味🤤餃子都係秘製既手工餃子,只此一間。配料優質,細緻到啲配料選材都絕不馬虎😻個人偏好食火鍋,一定要食響鈴🫣因為響鈴索晒啲汁,只要湯底好味,平時響鈴都會好,但春宵除咗湯底好味,啲響鈴都係𡃁料,口感好彈牙🥳萵荀片爽甜,平時唔點鍾意食蔬菜既我都食唔停~🥰🥰🥰食肉獸既我,點少得主角之一既A級安格斯牛小排~味道濃郁但完全唔會令人覺得太油,讚!👍🏼👍🏼👍🏼太好食啦,係我心中最無可取代既No.1餐廳!😻
我係春宵既常客,春宵真係超級好食,忍唔住寫個好評!🤞🏻

而我最推薦嘅係佢地既招牌——知音補身鴿子湯!🫶🏻

食過好多次,個秘製湯底係獨一無二既好味🤤

太好食啦,係我心中最無可取代既No.1餐廳!😻
同朋友食飯聚會打邊爐,推介一間餐廳《春宵》。間餐廳真係,食材新鮮,湯底夠靚,叫左個餐廳推介嘅招牌滋陰補身鴿子湯 ,鮮甜到不得了,鴿子肉柔嫩又甜,感覺用來做火鍋湯底有啲晒😅🐂A級安格斯牛小排⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超正A級安格斯牛小排,啱曬牛魔王朋友。牛肉甘香鬆軟,牛味夠重,牛脂令整件牛肉更滑。🥒萵筍片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️高纖多水萵筍片,脆口到不得了!清新的味道好適合打邊爐食。🥟椒麻椰菜木耳豬肉餃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️皮簿餡靚豐富餃子🥟,入面有椰菜,木耳和豬肉,配上鮮味刺激白的椒麻調味,不得不吃!🍞豆卜⭐️⭐️⭐️⭐️吸收左飲湯汁的豆卜脹卜卜,又香又好味,口感一流!🫔 拿破崙響鈴⭐️⭐️⭐️⭐️同豆卜一樣豆味十足,而且香脆口感更豐富,好味呀😋

🐂A級安格斯牛小排⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥒萵筍片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
高纖多水萵筍片,脆口到不得了!清新的味道好適合打邊爐食。

🥟椒麻椰菜木耳豬肉餃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍞豆卜⭐️⭐️⭐️⭐️
吸收左飲湯汁的豆卜脹卜卜,又香又好味,口感一流!

🫔 拿破崙響鈴⭐️⭐️⭐️⭐️
同豆卜一樣豆味十足,而且香脆口感更豐富,好味呀😋
2023-08-04 47 瀏覽
今日媽咪生日,梗係帶佢去食好野!今次我就揀咗去過幾次嘅春宵!呢間餐廳唔單止環境靚,食物嘅水準都好高。每次都食得好滿足!✔️鮑魚海底椰瑤柱煲烏雞湯 🐓媽媽最識揀☺️,一叫就係最滋補嘅湯底!餐廳用咗成隻烏雞去煲🐓,入面仲有海底椰🥥,鮑魚🦪同瑤柱🦪,令到湯嘅味道鮮甜十足!✔️羊🐑羊肉🐑片勁大塊!羊肉味勁重,但完全唔會覺得膻。值得推介。✔️拿破崙響鈴🫘一碟有勁多件😍,將超脆超香口嘅響鈴浸落去火鍋湯底🐓,索晒湯汁之後再食,有另一番風味!✔️潮汕手切牛吊龍( 大 ) 🥩🐮呢個部位我都係第一次食,口感比較結實,但又唔會好韌。🐮肉味比較香濃。一食必定上癮。✔️白鱔片🐟鱔片🐟好新鮮,顏色晶瑩剔透。食落口就更加唔使講,口感爽滑彈牙。味道鮮甜。媽咪超like!媽咪對呢餐讚口不絕,話下次一定要再嚟!
✔️鮑魚海底椰瑤柱煲烏雞湯 🐓

✔️羊🐑
羊肉🐑片勁大塊!羊肉味勁重,但完全唔會覺得膻。值得推介。

✔️拿破崙響鈴🫘

✔️潮汕手切牛吊龍( 大 ) 🥩

✔️白鱔片🐟

媽咪對呢餐讚口不絕,話下次一定要再嚟!
2023-08-03 36 瀏覽
屋企人成日話要打邊爐但想要特別啲嘅湯底加想食手切牛肉,今次就去咗間新開張冇幾耐嘅餐廳仲要完全符合佢地嘅要求!餐廳主打養生湯底,每一款感覺都好正!首先,湯底方面叫咗鮑魚花膠雞湯!真心有驚喜仲要係好足料,估唔到湯底真係有鮑魚同雞肉所以好入味。配料就叫咗果凍鴨血同蘿蔔片,兩款都係切好一片片。鴨血口感都幾似果涷而蘿蔔片就不過不失。肉類方面就叫咗兩款分別係潮汕手切牛吊龍同一口牛。手切牛吊龍叫咗大份嘅,真係好大份!3個人食都好足夠,而手切牛每一塊都好大塊同埋牛味好重仲要好淋。一口牛都好正,因為大舊啲需要煮耐啲就冇咁淋了但牛味都重嘅!
見網上d人話春宵招牌滋陰補身鴿子湯好好食,所以貪新鮮去左春宵食~首當其衝,當然係睇落大大份到奢侈級嘅新鮮南非鮑魚啦😎我放咗一大隻鮑魚落鴿子湯,湯底清而濃,索左d湯底嘅鮑魚勁好食,好食到我忍唔住嗌多隻!蜂巢豆腐,甜甜地,而且好有豆腐香,好特別!我從來未食過咁香甜嘅豆腐~根住我食田雞,咸咸地之餘好惹味~配料我叫左萵筍片同墨魚片,墨魚片好新鮮有咬感,萵筍片則爽甜~另外我都想讚下呢間餐廳員工嘅服務質素好好,親切有禮有笑容~整體評價:A,無論食物質素定員工服務態度都一流👍🏻

另外我都想讚下呢間餐廳員工嘅服務質素好好,親切有禮有笑容~

整體評價:A,無論食物質素定員工服務態度都一流👍🏻