2008-06-11 36 瀏覽
樓下的選擇不算多, 但想吃得清清地的, 也有兩個選擇, 這裡係其中一個. 假期的下午, 跟文迪兩個人來了這裡午餐. 已經係差不多兩點了, 人客還有不少, 我們兩個只能夠坐係張臨時搭建的臺上, 都無辦法, 最緊要係有得食.不吃點心了, 只吃了以下幾樣菜色, 不過都走遍大江南北:山東蒸銀絲卷 $12: 6分, 這裡的銀絲卷, 其實只係饅頭, 做不到銀絲卷的層次, 不過當係饅頭的話, 又幾軟熟的.天津狗不理包子 $20: 7分, 由山東吃到去天津, 來的係狗不理, 一客兩件, 皮明顯係老了, 也濕濕的, 蒸得過了火, 不過吃落口也熱辣辣, 香噴噴的.北平水餃 $36: 7分, 跟著再吃的係北平的出品, 水餃, 四款餡料當中選了菜肉餡, 厭水餃皮偏厚, 料就幾足的, 一客八件, 也係個飽肚的選擇.青菜煨麵 $20: 7分, 這裡的青菜煨麵幾經濟的, 只係$20一碗, 當然, 份量係比較細, 不過都係抵食的. 麵條不夠彈牙, 湯底不太清, 其實叫得青菜煨麵, 也係想吃得清淡一點, 這個湯底實在偏俗.食物水準比另一家同類型店為差, 但當隔離飲茶大排長龍的時候, 係度吃個午餐係相當正路的選擇.

不吃點心了, 只吃了以下幾樣菜色, 不過都走遍大江南北:

山東蒸銀絲卷
天津狗不理包子
北平水餃
青菜煨麵
2008-05-31 10 瀏覽
因為住係馬鞍山,所以如果有喜慶日子,家人都係會近近地喺附近食飯。而呢間映山紅算係馬鞍山裏面最好嘅食肆。就母親節,我家人又去咗呢度食飯,雖然我地一食完佢地就想我地快D走,不過我地都好明白佢地都係想翻枱。我地嗰日叫咗好多嘢,不過當然唔叫佢地個Mother's Day Set Dinner。因為Set Dinner 成日迫你食D你唔想食嘅嘢,所以我地好少會叫。本應以為佢地咁樣會好慢,不過全部都好快到。坐低10分鐘已經有得食,再5分鐘就全部嚟晒。嗰晚最好食嘅嘢有搶羊肉湯麵、回鍋肉、小籠飽等等。其餘嘅都好唔錯,只係個毛豆百頁就普通。

$100-150 (晚餐)
  • 羊肉湯麵、回鍋肉、小籠飽
平日晚上每次路過都見此店門可羅雀,最近看見門口貼著:「午市時段,所有點心五折優惠。」於是貪小便宜的我就帶媽媽和女兒一試,起初還擔心會不會取巧,但一到門口還未到十一時開市,已擠滿了等位的人,這人山人海的場面,就肯定唔會取巧,可以安心食用。打開餐牌,內裡的點心款式頗多,由上海小籠飽到廣東叉燒飽,紅油抄手到鳳成水餃,南北美點都一應俱全,我們吃了小籠飽、叉燒飽、咸雞粥、陽春麵和猪潤腸粉。味道就一般尚可,但價錢真的平得很,三個人連茶錢結賬也不超過$120,每人吃不到四十元,而且環境舒適,今時今日,在茶餐廳吃個午餐也得花二、三十元,難怪一開市就插針也難入。入夜後又再路經此地,又回復了一片死寂,只得兩、三枱客,早與晚實在是兩個世界。
2008-02-27 13 瀏覽
映山紅- 初開業的時候試過一次, 印象不錯.這天剛好是母親大人的壽辰, 到那兒用膳各人都沒有什麼的意見, 於是就決定再到這裡(因為夠近).約好了八時, 一如預料的, 酒家裡並沒有太多顧客, 約有三分之一吧, 靜靜的, 正合我們的心意服務- 各人的反應都很怏, 頗周到點菜了!有一些特價的套餐, 看上好像很抵食, 但餸菜選擇不合我們, 還是從menu中點吧.前菜/點心-皮蛋豆腐...小籠包....紅油抄手....份量普通, 味道也普通主菜也是普普通通的, 印象較深的是- xx雜錦炒飯.....一看英文是fried rice with shrimp and pork就知道係"楊州炒飯", 果然冇估錯, 但師傅呀, 為什麼那幾隻蝦仁全部都在旁邊一角的, 不是一起炒的嗎?!!- xx賽旁蟹.....印象中的賽旁蟹是有一隻生蛋打在上面的, 一端上枱妹妹已經說為什麼蛋沒有了.....我想:難道是怕"禽流感"?!!- xx咸蛋蝦球.....家人都說好食, 本來大大隻的蝦球都係我嘅"賣飛佛", 但現在加上了咸蛋王一起炸, 味道太儂了, not my cup of tea- 北京填鴨.....是妹妹嚷著要
映山紅- 初開業的時候試過一次, 印象不錯.

服務- 各人的反應都很怏, 頗周到

點菜了!

前菜/點心

主菜
也是普普通通的, 印象較深的是
- 北京填鴨.....是妹妹嚷著要點的, 片皮鴨個人並沒有什麼好感. 一試, OK喎, 那鴨鴨去了"修X堂"一樣, 沒有什麼"肥膏", 也沒有"油淋淋"的感覺. 雖說是六人的份量, 可是十二個人也足夠. 我也吃了三件呢:>

甜品
- 高力豆沙香蕉....媽媽說幾好, 但唔好問我, 我都冇試到- 我唔"食蕉"既(我想食拔絲蘋果呢)

總結
只要不是對食物的質素抱太大的期望, 可以和家人朋友聊聊天食飽飽, 這裡都是一個蠻不錯的選擇.
2007-10-28 2 瀏覽
今晚同舊同事去馬鞍山食飯, 見到呢間映山紅裝修好似幾好, 估計食物都唔會太差.一口氣點左幾個菜, 小籠包, 鎮江排骨, 宮保雞丁, 炒生菜同片皮鴨(片皮鴨係用coupon 換既).小籠包係第一味上既, 味道比較淡, 不過都叫做有汁. 可以一食. 第二味係鎮江排骨, 由呢味開始, 一味比一味差. 碟鎮江排骨硬到好似磚頭咁, 雖然味道唔差, 但係我做左幾十年人第一次食到咁硬既鎮江骨. 真係牙都幾乎被咬崩. 跟住上既宮保雞丁, 多油多到不得了, 雞肉唔入味, d炸合桃又有少少油益味. 失望. 生菜又係多油, 不過都唔算難食. 最難食既係用coupon 既所謂片皮鴨. 首先d皮有好大陣油益味, 唔係脹卜卜而且係軟既(唔脆), 更加唔係新鮮燒出黎既紅色. 鴨肉灰灰黑黑, 如無意外應該係番熱既鴨黎既. 最死怖既係成隻鴨只有微溫, d咁既野都敢拎出黎俾客食, 我好佩服廚師既膽量. 雖然埋單唔貴, 我地五個人都係食左約四百蚊, 但係呢間野既質素真係非常唔掂. 就以果隻鴨黎講, 我估同集團既美心快餐都好食過佢.呢間野既缺點多多, 野食差. 唯一諗到既好處係環境乾淨, 碗筷冇積.

鴨肉同鴨皮都好難食既
2007-08-21 3 瀏覽
住在馬鞍山, 食肆話多唔多, 話少唔少, 喜歡吃川滬菜的我雖然有朋友跟我說映山紅唔係好得, 但食慣了金x 庭, 我都想試下別的...點知...結果真係好失望首先一坐低, 侍應小姐問我飲咩茶, 我問佢有咩茶, 佢話只有普洱, 水仙、鐵觀音, 我叫了鐵觀音, 但茶質頗差, 相比能夠提供西湖龍井、碧螺春同人參烏龍的金x 庭, 兩家茶錢差不多, 但映山紅的選擇及質素實在有很大距離。仲有之後點菜,因為菜譜上的菜名太花巧, 睇完都唔知有d乜, 於是叫個侍應問下, 點知佢問番我轉頭, 然後大大聲隔條街問個同事, 一d禮貌都無。到了上菜,先來兩碟小菜, 百頁奶湯小棠菜及錦繡蝦仁, 味道中規中矩, 再來個奶奶家的咕嚕肉, 開始感覺唔係好得, 個脆粉包肉, 又厚又唔脆, 肉質就好韌, 仲有一陣豬羴味...點知到我的飛佛...擔擔麵一到, 我就更是想喊...d麵發到脹, 一夾即爛, 最恐怖係個湯底, 稀到水一樣,而且味道全無...我怕係咪來錯野, 問下部長, 佢話無送錯, 我真的心都寒埋, 幸好佢見我咁失望, 就主動跟進, 換過碗湯底濃d, d麵唔爛的給我...雖然吃落去...還是十分失望...唔知係咪我奄

到了上菜,先來兩碟小菜, 百頁奶湯小棠菜及錦繡蝦仁, 味道中規中矩, 再來個奶奶家的咕嚕肉, 開始感覺唔係好得, 個脆粉包肉, 又厚又唔脆, 肉質就好韌, 仲有一陣豬羴味...點知到我的飛佛...擔擔麵一到, 我就更是想喊...d麵發到脹, 一夾即爛, 最恐怖係個湯底, 稀到水一樣,而且味道全無...我怕係咪來錯野, 問下部長, 佢話無送錯, 我真的心都寒埋, 幸好佢見我咁失望, 就主動跟進, 換過碗湯底濃d, d麵唔爛的給我...雖然吃落去...還是十分失望...唔知係咪我奄尖, 總之我下次就點都唔會去...
2007-08-16 7 瀏覽
早兩日行過見到佢\一至五o既午市做半價,所以今日就同mama去o左幫襯,我地叫o左四樣o野....狗不理、蒸素餃:沒太特別菜乾粥:me同mama都覺得偏咸紅油抄手:超唔得呀,一d味都無,淨係得d色,勁失敗呀....半價就可以去試下,如果正價我就唔食lu....
狗不理、蒸素餃:沒太特別
菜乾粥:me同mama都覺得偏咸
半價就可以去試下,如果正價我就唔食lu....

2007-05-28 3 瀏覽
惰懶的一天,沒有上班,早上就跑到來這裡嘆茶;晚市跟國內朋友已幫襯過這裡,招呼、環境及食味都不錯,今趟就來試一下這裡的早茶。招呼、環境都是一向的滿意,說食味這裡的點心是即叫即蒸,新鮮熱辣,另點了一客亂炒蘿蔔糕及一客菜肉雲吞是另類的食肆點心,都是滿意之作!始終是淮陽菜食肆,單尾點了的桂花糕及酒讓丸子,都是傳承了晚市功力。

2006-12-27 4 瀏覽
食肆名字已經很有意思,這裡裝修雅致,加上是美心集團一往的招呼貼心,似乎所欠的就是食味,固是晚就過來一會。適逢閑日,晚飯時段的人流仍不多,安排坐於大廳中央,檯椅之間的空間頗寬,而幫襯客人亦見得頗斯文,故環境可用清雅來形容。這裡雖說是淮楊菜式為主,但都涉及京菜範圍,記得點了兩道冷盤前菜海蜇醬前蹄、烤填鴨兩吃(津白豆腐骨架湯)、翠肉瓜蝦球、松子魚塊、炒手拉麵及包尾的豌豆黃。其實後者四樣可以看到廚房師傅真本領,故好與否就由這來定奪!翠肉瓜蝦球理應是淡水河蝦,來到上檯原來已經變種為老虎大蝦,雖然食味不錯,但跟宴席的做法一樣,何來淮楊風味可然;松子魚不是原條上碟,是魚柳片油炸後再澆上酸甜汁,非原條已經扣點分數,而油泡更不夠乾身,吃時占上酸甜醬時吃不到那股脆口、魚鮮加上酸甜的味道,好像不太合格;點炒麵時拜托盡量小放油這點做到,手拉麵的獨特煙軔加上醬油的香味,這裡不錯;豌豆黃很有豆香味道,而濾渣方面頗到家,加上不太甜,幾片給包辦了,利害。反而不太注重的津白豆腐骨架湯是全晚不錯的,湯底清而不濁,加上娃娃菜的甜味及豆腐的豆香味,可想而知。其實打分容易,務裝修環境清潔以及價錢不用懷疑,但食味又不至很好,而看

其實打分容易,務裝修環境清潔以及價錢不用懷疑,但食味又不至很好,而看在不錯及有驚喜的鴨架湯上,就打一個笑臉食評吧。

後話:很多地方都嘗過烤鴨,但總是覺得北京兩大名店之一的利群食味仍是群雄之首,座落在北京南口胡同,烤鴨皮、炸鴨架、鴨肝…;個人認為食味比全聚德更勝一籌!
2006-11-24 29 瀏覽
拉腸一般! 小籠包超正, 裡面好多湯汁, 皮薄但唔易爛, 又唔油膩!腿茸津白d茸好似肉粉咁, 少到唔恨! 雖然個菜夠味, 但食唔到金華火腿味!晚巿d特價小菜都幾扺食, 滑蛋蝦仁同辣子雞丁都不錯, but 如揀$68的魚, 則揀糟溜會比較好味, 其他>_<明燒大蝦, 貨不對辦, 因為佢\\\menu上寫小辣, 但食落一d都唔辣, 問部長點解, 佢\\\話呢個蝦不嬲都唔辣... then why在menu上加個辣椒仔? 定係整錯左第二味俾我地咋?片皮鴨皮脆, 可惜d肉唔夠味, 麻麻
拉腸一般!
小籠包超正, 裡面好多湯汁, 皮薄但唔易爛, 又唔油膩!
片皮鴨皮脆, 可惜d肉唔夠味, 麻麻

2006-11-16
這是由美心酒樓分拆出來的京菜館,味道不錯,下午茶半價,有京式食品,亦有部分粵式點心,當然粵式的點心與美心是同出一徹,因此,都是試京式點心較好,欣賞這兒的高力豆沙香蕉,紅油炒手都不錯,其中較特別的有賽螃蟹腸粉,起初以為會好"膩",但中間的餡有醋,都可以。不過講真如果不是半價,本身的價錢就不值。
2006-10-04 1 瀏覽
呢間餐廳都開左一段時間,聽朋友講ok,所以去試! 但,結果好失望. 又貴,食物唔好味又細碟.... 唔好去, waste $$$.
2006-08-16 6 瀏覽
搭小巴過去馬鞍山為阿姨慶生.點了好些點心, 加個麵麵先上, 為雞煨麵, 麵質感似米線, 雞不太吃到. . . 拉腸, 手拉腸粉乎? 質感不太特別, 餡是類似山竹牛肉的肉餅, 幾得意油菜(菜心): OK, 但底那些超咸蝦餃, 簡簡單單的爽滑蝦仁包在晶塋剔透的皮內. 好吃.炒蘿蔔糕: 蘿蔔糕切成cubes與蛋及蝦仁同炒, ok鍋貼: 皮的厚度適中亦煎得恰到好處, 有一隻爛了, 但仍很好吃高力豆沙香蕉: 很早上, 成為服務一大瑕疵. 放涼了才吃, 不夠香亦稍膩. 環境陳設算"新派", 傾偈冇問題.一點半後午市有折, 兩人只吃了百五鬆d, 心想沒有折的話, 就不太化算.
搭小巴過去馬鞍山為阿姨慶生.
點了好些點心, 加個麵
麵先上, 為雞煨麵, 麵質感似米線, 雞不太吃到. . .
油菜(菜心): OK, 但底那些超咸
蝦餃, 簡簡單單的爽滑蝦仁包在晶塋剔透的皮內. 好吃.
炒蘿蔔糕: 蘿蔔糕切成cubes與蛋及蝦仁同炒, ok
環境陳設算"新派", 傾偈冇問題.
2006-08-07 6 瀏覽
星期日下午3點,同媽咪&男朋友諗住飲下午茶,原來依間野星期日係無下午茶飲,但見入到黎,又未試過依間野,咁咪試下囉..望下張點心紙,d價錢都幾貴,但諗住一分錢一分貨,可能會好好味..點知第一樣點心黎o個陣,個待應就咁放係台邊就算,但o個陣我張台中間係無野ga..心諗算..可能係依個待應衰者..但點知打後上親野食都係咁放..又無人幫我加水,最嬲係我3點鐘入到黎,d野食又未到齊,3:20分叫我埋定單先囉..如果食得咁趕,我不如去快餐店食..有無攪錯啊,見你間酒樓睇落去都中上,價錢係同區酒樓黎講算最貴,d服務態度咁都有..依間野我一定唔會再去..d野食普通到唔普通,又唔好食...
2006-05-09 1 瀏覽
食左咩: 小唐菜炒牛肉(牛肉超好食,阿"林"); 鳳梨魚柳(D汁既味道令人有D失望); 咕嚕肉(我至愛..不俗);炒蟹(好野味); 上海粗炒(夠熱,味道不錯);醬汁炒飯(好過食楊洲炒飯); 銀絲卷(一般);小籠飽(有水準);高力豆沙(超正,唔太油膩, 有溶左既香蕉響裡面)價錢: 尋日6個人都係食左$630左右, 因為個fd有張唔知咩咭, 所以打左個八折,一個人$100都唔駛走人PS:不過人好多(可能尋日假期), 最好book定位~~

PS:不過人好多(可能尋日假期), 最好book定位~~