2022-03-12 83 瀏覽
終於有得出嚟鬆吓胃筋,喺咁乍暖還寒嘅日子,食啲新加坡嘢熱吓身都好好耐冇食喇沙喇,胃弟話點都要有魚蛋,先叫正宗嘅喇沙,但的確呢間嘅魚蛋都幾滑口,咬落好綿湯汁有啲辣,出身汁啱晒海南雞絕對係新加坡菜嘅代表,佢地煮到肉質嫩滑,經醬汁點綴,更上一層樓油飯粒粒油而不糊,再飲啖湯暖暖胃真不錯甜品又點少得咖央多士呢?牛油照厚真係好振奮味蕾,班蘭咖央醬都好夠份量,再肥都唔怕食南洋嘢,拉茶同怡保咖啡一定要伴餐,咁一餐先夠風味咁大杯,啱啱好夠飲一餐

新加坡魚蛋喇沙麵

湯汁有啲辣,出身汁啱晒

新加坡海南雞飯

油飯粒粒油而不糊,再飲啖湯暖暖胃真不錯

南洋咖吔多士

馬來西亞拉茶

食南洋嘢,拉茶同怡保咖啡一定要伴餐,咁一餐先夠風味

怡保白咖啡

咁大杯,啱啱好夠飲一餐
2022-03-12
新加坡海南雞飯
南洋咖吔多士
怡保白咖啡
2022-03-11 54 瀏覽
疫情下很久沒來到尖沙咀,當日正好有事來到iSquare,午餐便順勢在商場食,在三樓看到這間新開的新加坡菜,感覺舒適,沒理由不試試吧位置(10/10):餐廳位於國際廣場三樓中庭,地點相當方便,商場亦應有盡有,四通八達,地庫直接連接港鐵尖沙咀站H出口環境(8/10):裝修用上淺色調的西式風格,配上一些油畫,帶點渡假的感覺,環境開揚舒適,設有不少卡位,窗邊可望向重慶大廈方向服務(8/10):侍應儀容整潔,入座會提供開水,不會催促客人下單,態度友善,上菜時亦會介紹菜名,服務不錯食物(8/10):新加坡餐廳當然提供各式星馬菜式,味道偏不辣,價格比想像中低,特別是午市套餐更見實惠我們點了兩份星期一的午市精選套餐及一份小食:馬來炸雞辣死你媽椰漿飯 - $78第一份午市精選套餐,主菜是外皮香脆的炸雞及椰香味濃的椰漿飯,伴上煎荷包蛋、炸銀魚仔、花生及青瓜,亦及套餐附送三粒彈牙而不辣的新加坡鮮辣魚蛋,當然少不了餐廳特製及香味十足的參巴辣醬,拌飯及配料食非常惹味開胃比目魚椰漿飯 - $88另一份午市精選套餐其實大同小異,同樣有椰漿飯、煎荷包蛋、炸銀魚仔、花生、青瓜及新加坡鮮辣魚蛋;取代炸雞的是煎至油香肉嫩的

我們點了兩份星期一的午市精選套餐及一份小食:
馬來炸雞辣死你媽椰漿飯

馬來炸雞辣死你媽椰漿飯 - $78

比目魚椰漿飯

比目魚椰漿飯 - $88
另一份午市精選套餐其實大同小異,同樣有椰漿飯、煎荷包蛋、炸銀魚仔、花生、青瓜及新加坡鮮辣魚蛋;取代炸雞的是煎至油香肉嫩的比目魚,個人覺得油香提升了椰漿飯的層次,整體感覺更佳

雞肉咖喱酥

雞肉咖喱酥 - $58
加點一份小食,是炸至金黃鬆脆的雞肉咖喱酥,就算放涼了也口感不差,雖雞肉份量偏少,但咖喱味亦夠濃郁開胃

美祿恐龍

美祿恐龍 - $33(套餐 -$10)
傳統的星馬特飲,用上冰鎮美祿加上頂層的美祿粉製成,美祿本身夠多夠濃,啖啖甜美,加上美祿粉沾上飲品結成一團的獨特口感,充滿孩童時期的回憶

抗疫飲品

抗疫飲品 - $25
餐廳在疫情期間推出的特飲,用羅漢果、胎菊及金銀花調製而成,雖然說不上美味,但能清熱解毒,確是用心良苦

🍽 星怡
📬地址:尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
2022-03-07
馬來炸雞辣死你媽椰漿飯
比目魚椰漿飯
雞肉咖喱酥
抗疫飲品
1K
尖沙咀i square最近開左間星馬菜餐廳~~環境好闊落,食物款式好多!前排同屋企人黎試試😋😋🐥新加坡海南雞飯 $88✨賣相幾靚,仲有個清湯跟埋~~雞肉結實有口感,入口好香雞味!雞皮滑捋捋,蘸少少醬油食好正👍🏻👍🏻油飯質地乾爽,食完唔會覺得太油膩🤤🤤🦐新加坡大蝦喇沙麵 $108✨湯頭濃郁,椰香味道好出!越食會越辣🌶️🌶麵底係油麵,份量都好多~~大蝦質素唔錯,口感彈牙又夠入味!!食完麵仲忍唔住飲哂啲湯添🤣🤣🍡馬來雷沙湯丸 $48✨最後要試埋個甜品~~雷沙湯丸外層係花生粒,內層係花生蓉🥜🥜外脆內軟,口感好豐富❤️❤️🍊桔仔話梅水 $33✨野飲梗係要叫返杯星馬茶特飲~~話梅水酸酸甜甜,解渴又滋潤😋😋
尖沙咀i square最近開左間星馬菜餐廳~~
環境好闊落,食物款式好多!前排同屋企人黎試試😋😋

🐥新加坡海南雞飯 $88✨
賣相幾靚,仲有個清湯跟埋~~
油飯質地乾爽,食完唔會覺得太油膩🤤🤤

🦐新加坡大蝦喇沙麵 $108✨
湯頭濃郁,椰香味道好出!越食會越辣🌶️🌶
麵底係油麵,份量都好多~~
大蝦質素唔錯,口感彈牙又夠入味!!
食完麵仲忍唔住飲哂啲湯添🤣🤣

🍡馬來雷沙湯丸 $48✨
最後要試埋個甜品~~
雷沙湯丸外層係花生粒,內層係花生蓉🥜🥜
外脆內軟,口感好豐富❤️❤️

🍊桔仔話梅水 $33✨
野飲梗係要叫返杯星馬茶特飲~~
話梅水酸酸甜甜,解渴又滋潤😋😋
2022-03-10 140 瀏覽
今日去左剛剛開業位於尖沙咀I- Square 嘅星加坡餐廳星怡 ,裝修粉藍色設計,環境非常舒服,座位分別有包房,正常座位,同埋一排對住街外的卡位,全落地玻璃設計,非常開陽,坐喺度食飯感覺非常舒適。今次最想試一試佢哋口碑相當好嘅喇沙,同埋咖咖吔多士,冇得去旅行,就要搵吓每個國家正宗嘅嘢食,頂住先😅🥘▪️特級北海道帶子鮮蝦喇沙麵 $138食喇沙最緊要啖湯,淡淡椰香味帶微辣,係我想要嘅口味,麵條係星家坡食開嘅粗油麵,北海道帶子超大粒,鮮蝦有成六隻咁多,好爽口重點係豆腐卜,吸晒湯嘅鮮味,超吸好食,仲有半隻糖心蛋,成碗面好足料,最後當然成碗湯煲俾我哋飲晒👍🏻👍🏻🐔🍚▪️新加坡海南雞飯 $ 88無骨雞上枱已經加咗少少醬油,雞肉幾滑幾濃味,油飯亦做得相當唔唔錯,軟硬度適中而且味道幾好,雞配上黑醬油和辣椒一齊食,傳統新加坡海南雞飯嘅美味🥪▪️南洋咖吔多士 (班蘭)$ 48最鍾意牛油仍然係凍嘅,仲要超厚斑蘭醬味道出眾但又唔係好甜,配上烘得脆脆嘅多士,超級好味😋😋🙌必食推介🙌▪️怡保白咖啡 $25傳統星馬風味嘅白咖啡,喜歡這種味道,一般餐廳都會好甜,但這裏甜度恰到好處,相當唔錯,想講吓裝住咖啡嘅杯可以靚啲😅

🥘▪️特級北海道帶子鮮蝦喇沙麵 $138
食喇沙最緊要啖湯,淡淡椰香味帶
微辣,係我想要嘅口味,麵條係星
家坡食開嘅粗油麵,北海道帶子超
大粒,鮮蝦有成六隻咁多,好爽口
重點係豆腐卜,吸晒湯嘅鮮味,超
吸好食,仲有半隻糖心蛋,成碗面
好足料,最後當然成碗湯煲俾我哋
飲晒👍🏻👍🏻

🐔🍚▪️新加坡海南雞飯 $ 88
無骨雞上枱已經加咗少少醬油,雞
肉幾滑幾濃味,油飯亦做得相當唔
唔錯,軟硬度適中而且味道幾好,
雞配上黑醬油和辣椒一齊食,傳統
新加坡海南雞飯嘅美味

🥪▪️南洋咖吔多士 (班蘭)$ 48
最鍾意牛油仍然係凍嘅,仲要超厚
斑蘭醬味道出眾但又唔係好甜,配
上烘得脆脆嘅多士,超級好味😋😋
🙌必食推介🙌

▪️怡保白咖啡 $25
傳統星馬風味嘅白咖啡,喜歡這種
味道,一般餐廳都會好甜,但這裏
甜度恰到好處,相當唔錯,想講吓
裝住咖啡嘅杯可以靚啲😅

• 咖吔多士
  • 海南雞飯
2022-03-08 51 瀏覽
座位闊落, 而且大玻璃令日光照入餐廳, 感覺好舒服。食物質素有驚喜, 但當日太肚餓, 唔記得影相🥲新加坡濃湯福建炒麵 $118熱辣辣有鑊氣, 麵質彈牙掛滿濃汁。配料份量足, 蝦大大隻👍🏻新加坡魚蛋喇沙麵 $68喇沙湯底椰香味濃, 少辣, 愈食愈惹味🤤 魚蛋彈牙, 豆卜吸湯, 雞蛋蛋白嫩滑。南洋咖吔多士 (班蘭) $48多士烘至外脆內軟。欣賞餐廳搽咖吔醬搽滿每一個角落。咖吔醬味道濃郁但甜度適中, 吃晒都唔覺滯😍 厚切牛油令風味層次更上一層樓。整體食物味道好正宗, 而且餐廳唔吝嗇, 無論份量定配料方面都好足料, 光顧完就好似去咗一趟新加坡咁😌 一定會encore!

新加坡濃湯福建炒麵 $118
新加坡魚蛋喇沙麵 $68

南洋咖吔多士 (班蘭) $48

2022-01-25
午餐
2022-03-08 22 瀏覽
Dried chicken drumstick nasi lemak with coconut rice 🌴🍛雞髀辣死你媽椰漿飯🍗🥥 $78呢款雞髀椰漿飯望落去好靚呀✨,天藍色嘅飯聞落去同埋食落去都有濃郁嘅椰子味,而大大塊嘅炸雞髀辣辣地、份量仲大過我隻手,加埋炸花生🥜、香脆可口嘅炸魚仔🐟同埋一大堆辣醬,成個飯好有新加坡正宗風味啊Singapore Hainanese chicken rice 新加坡海南雞飯🇸🇬🐔 $88海南雞飯係餐廳招牌嘅嘢食,係必叫㗎🤤,海南雞全部都係雞俾肉超級滑脫脫,再配埋比較黐身嘅豉油同埋新加坡辣醬🌶,送埋碗粒粒分明嘅油飯一齊食好夾呀,側邊嘅清湯主要得蔥花🌿,清清地飲落去已經好唔錯Malaysia leisha riceball 🍡馬來雷沙湯丸四粒 $48馬來雷沙湯丸喺呢度出名嘅甜品嚟㗎,外面係用咗大量嘅花生包住🥜,超級香口,大大粒嘅糯米糍口感好煙銀,是入面嘅餡料就係熱辣辣嘅芝麻同埋花生蓉,個甜品仲要即叫即整,確實幾高質😍Kopi white coffee (R) 怡保白咖啡☕️ $25Lemon barley water 🍋🍹 (L) 桔仔話梅水 $33左邊嘅桔
雞髀辣死你媽椰漿飯🍗🥥 $78

新加坡海南雞飯🇸🇬🐔 $88

Malaysia leisha riceball 🍡
馬來雷沙湯丸四粒 $48

Kopi white coffee (R)
怡保白咖啡☕️ $25
Lemon barley water 🍋🍹 (L)
桔仔話梅水 $33
左邊嘅桔仔話梅水聞落去已經有檸檬嘅清新香味,入面係有青檸、酸酸地嘅話梅、金橘同埋紅棗,啱晒有少少喉嚨痕嘅我飲,飲完好滋潤同埋舒服😌,至於右邊嘅怡保白咖啡有好正宗馬來西亞新加坡風味,牛奶味好香濃同埋口感順滑🥛,唔使加糖都唔會覺得苦同埋飲到原本咖啡嘅烘焙香味👍🏻
2022-03-08 36 瀏覽
新開冇耐既新加坡餐廳,環境乾淨裝修簡約。食物水準都唔錯,性價比高😍❤️新加坡魚蛋喇沙麵 有魚丸+魚片+豆卜+半隻蛋,魚蛋好彈牙!! 喇叭湯底好香濃,微微辣~油麵掛住個湯底,正!🧡新加波濃湯福健炒麵 配料有蝦 魷魚 腩肉等等,腩肉點辣醬好惹味!炒麵調味都好唔錯,濕炒油麵軟硬質地岩岩好~💛參岩雞全翼 燒雞全翼+好香濃既參岩辣醬,刺激味蕾~怕辣唔點醬都好夠味💚芒果椰汁沙冰 新鮮打既沙冰入面有d 芒果肉碎,好甜好sweet 又refesh

新加波濃湯福健炒麵

參岩雞全翼

芒果椰汁沙冰

新加波濃湯福健炒麵
參岩雞全翼
芒果椰汁沙冰
🔸本身唔算特別鍾意星馬菜,但早排行緊i-Square見到竟然有人逆市開新餐廳🥶裝修幾靚又坐得舒服,所以就試佢一試~結果算係我食過嘅星馬菜入面比較得我歡喜嘅一間,推一推介比大家先😋🔸濃湯福建炒麵 $118 - 係一個濕炒嘅做法,用咗兩款唔同嘅麵去製作,餸有蝦,炒蛋,腩肉片等等😛個人嚟講覺得好高質好惹味,餸嘅份量多,食到停唔到❤️🔸咖吔多士(班蘭)$48 - 食星馬嘢一定要食咖吔多士!佢有三隻味揀,分別係班蘭,榴槤同蛋黃🤤食落味道有層次,外脆內軟熟,賣相靚仔工整👍🏻🔸海南雞飯 $88 - 同平時食嘅有啲唔同嘅,首先個雞係浸喺一個麻油香味好重嘅汁度,第二係個湯味道強烈好多更開胃👍🏻整體水準中上,雞肉十分幼嫰🤩

2022-03-06 31 瀏覽
Ordered curry crab sauce with fried buns, malay fried chicken, fried bean sprouts and malay fried noodles. I’m very unhappy with the food quality. The curry crab sauce was not properly heated. It was just barely warm when it arrived. The fried bean sprouts was too wet and honestly, did not taste good at all. I’m not a person who wastes food but I simply could not force myself to finish it. The malay fried chicken is NOT malay style at all. I can say this with confidence because I am a Malaysian. The fried noodles was also too wet and sweet.

The worse thing was? My boyfriend and I had food poisoning. We took turns going to the toilet because we had diarrhoea. I’m thinking it’s the crab sauce that was not properly warmed because it’s very likely that it’s overnight sauce.

Nope, not happy at all.
2022-03-06
2022-02-27 32 瀏覽
“新加坡海南雞飯”($88)“新加坡鮮蝦喇沙麵”($88)“南洋咖吔多士(班蘭)”($48)“芒果椰汁沙冰”($42)其實一直都幾鍾意食星馬菜🥰尖沙咀isquare就新開咗間主打星馬菜嘅餐廳餐廳十分開揚,空間感夠哂大疫情中用餐都覺得安心啲😛首先叫咗份新加坡海南雞飯🐔一份用木盤上,賣相好吸引雞肉十分嫩滑😍而且去埋骨,啖啖肉好正😋配上油飯同清湯,滿足😚另外叫咗個新加坡鮮蝦喇沙麵🦐喇沙用上油麵做麵底湯底幾濃郁,帶有陣陣椰奶香而且微微嘅辣味令成碗喇沙都好惹味🌶鮮蝦有5隻,仲有大量豆卜,流心蛋,芽菜😋小食就叫咗份班蘭咖吔多士烘到脆卜卜嘅多士夾住牛油,班蘭咖吔醬又點會唔好食☺️飲品方面要咗芒果椰汁沙冰🥭🥥味道十分清甜,好清爽😙
“新加坡海南雞飯”($88)
“新加坡鮮蝦喇沙麵”($88)
“南洋咖吔多士(班蘭)”($48)
“芒果椰汁沙冰”($42)

其實一直都幾鍾意食星馬菜🥰
尖沙咀isquare就新開咗間主打星馬菜嘅餐廳
餐廳十分開揚,空間感夠哂大
疫情中用餐都覺得安心啲😛

首先叫咗份新加坡海南雞飯🐔
一份用木盤上,賣相好吸引
雞肉十分嫩滑😍而且去埋骨,啖啖肉好正😋
配上油飯同清湯,滿足😚

另外叫咗個新加坡鮮蝦喇沙麵🦐
喇沙用上油麵做麵底
湯底幾濃郁,帶有陣陣椰奶香
而且微微嘅辣味令成碗喇沙都好惹味🌶
鮮蝦有5隻,仲有大量豆卜,流心蛋,芽菜😋

小食就叫咗份班蘭咖吔多士
烘到脆卜卜嘅多士
夾住牛油,班蘭咖吔醬又點會唔好食☺️

飲品方面要咗芒果椰汁沙冰🥭🥥
味道十分清甜,好清爽😙
2022-02-27 111 瀏覽
我自己幾鐘意食新加坡野,近排行開尖沙咀見到有間新餐廳,正正係新加坡野食😻有得食唔食,罪大惡極😂所以即刻入左去食個early lunch~ ✨ 新加坡魚蛋喇沙麵 - 都幾足料,有魚蛋魚片豆卜溏心蛋,麵質軟硬度剛剛好,好夠口感!✨ 新加坡濃湯福建炒麵 - 勁大碟,有唔少蝦,魷魚,豚肉等,個汁夠濃郁,撈埋個秘製辣汁同lime仲惹味✨ 班蘭咖吔多士 - 每次食新加坡野必叫嘅小食!kaya + 牛油極度邪惡,但都係正嘅~✨ 斑蘭水晶球 - 呢個好特別,第一次食,但兩個人食都幾滯,因為偏實心,入面勁多斑蘭蓉👍美祿恐龍同拉茶都係必叫嘅野飲,同想像中一樣,唔錯😜

斑蘭咖吔多士

斑蘭水晶球

美祿恐龍同拉茶都係必叫嘅野飲,同想像中一樣,唔錯😜

斑蘭咖吔多士
馬來西亞拉茶
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇸🇬 ꪗꪊꪑ ꪗꪊꪑ ᦓﺃꪀᧁꪖᜣꪮ᥅ꫀꪖꪀ ᠻꪮꪮᦔ @ 🌟 星怡《👽食神大媽食新加坡菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Grilled Beef X Chicken X Pork Satay HKD 98Singaporean Hokkien Noodles HKD 118Pandan Kaya Toast HKD 48Pandan Crystal Ball HKD 58.👽 大媽喺尖沙咀行下,但係市面真係水靜鵝飛,唉。。。搞到行街都冇MOOD,咁倒不如食下午茶當晚飯啦,晚市都冇堂食 ☹️ 見到呢間裝修好明亮新開嘅新加坡餐廳,好吸睛,一於試下啦。.👀 餐牌選擇可以稱得上係非常之多!淨係揀小食已經搞到大媽又選擇困難症,一於嗌個「雜錦串燒拼盤」一次過滿足晒三個願望啦 😆 兩個人分剛剛好,首先啲肉全部好肥大肉厚,燒嘅火候剛剛好無燒焦,好味 😋.🦐 食泰國嘢就次次叫PAD THAI,新加坡菜就次次都嗌LAKSA或者海南雞飯,難得見呢度個餐牌咁多選擇,一於試吓新嘢食,叫咗呢個有兩粒⭐️嘅「新加坡濃湯福建炒麵」!上檯大大碟,份量十足!D麵好彈牙,蝦無
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Pandan Kaya Toast HKD 48
Pandan Crystal Ball HKD 58

🦐 食泰國嘢就次次叫PAD THAI,新加坡菜就次次都嗌LAKSA或者海南雞飯,難得見呢度個餐牌咁多選擇,一於試吓新嘢食,叫咗呢個有兩粒⭐️嘅「新加坡濃湯福建炒麵」!上檯大大碟,份量十足!D麵好彈牙,蝦無雪藏怪味,仲要都幾大隻同埋好多粒!味道真係好濃好惹味。好好味!👅

Singaporean Hokkien Noodles

😎 然後甜品時間到啦,見到個招牌甜品「斑蘭水晶球」當然一定要嗌啦,超級大球,餡料十足!食完咁多濃味嘢食之後享用,非常之滿足!🤤

Pandan Crystal Ball

咁都未夠,再整多份「斑蘭咖央多士」,肥大厚身,邪惡爆燈地為呢一餐劃上完美嘅句號哈哈哈!😝

Pandan Kaya Toast

😉 宜家呢個時勢,所有餐廳經營都好困難,尤其是呢一間餐廳好企理、乾淨,食物又好味,再加上服務態度好好,更加值得大家盡量支持下。💪

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
📲 +(852)2117-1300
Pandan Crystal Ball
2022-02-25 26 瀏覽
🐟特色魔鬼魚椰漿飯🐟-今日同閨蜜二人飯局我哋去iSquare一間開張無耐嘅星加坡餐廳 衛生乾淨 地方闊落最緊要嘅當然係餐牌上面嘅特色食物-🥠辣椒蟹肉汁配炸饅頭 $78與其話係辣椒蟹汁 倒不如話佢係蕃茄碎蛋醬汁 味道唔辣 甜甜酸酸好醒神 炸饅頭外脆內軟 作為開胃小吃 份量剛剛好-🐟魔鬼魚辣死你阿媽椰漿飯 $108我從未喺其他星馬餐廳見到有魔鬼魚飯 當然要試吓 魔鬼魚肉有質感 面頭醬汁有啲似味增 椰漿飯用上碟豆花嘅紫藍色 將佢撈埋炸魚仔花生同辣醬一齊食 唔算好辣 重口味得來都幾過癮-🍜新加坡魚蛋喇沙 $68湯底落足心機炮製 隱約飲到蝦頭雞骨嘅精華 唔算油膩 魚蛋魚片好好食 爽口彈牙又唔腥 喇沙以全油麵上 如果轉為摻摻 我更加鍾意💕-🥤熱冬瓜茶 $30-📍 星怡尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
🐟特色魔鬼魚椰漿飯🐟
今日同閨蜜二人飯局
🥠辣椒蟹肉汁配炸饅頭 $78

🐟魔鬼魚辣死你阿媽椰漿飯 $108

🍜新加坡魚蛋喇沙 $68

🥤熱冬瓜茶 $30
📍 星怡
尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
星怡新加坡大蝦喇沙麵雞脾辣死你媽椰漿飯南洋咖吔多士(班蘭味)美祿恐龍價錢💲: $108/ $78/ $48/ $33好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 4/5環境🗾: 4.2/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4.3/5-去市集見到isquare有新開的新加坡菜,門口用上淺藍色做主調,幾吸引。入面仲有一排窗口位,景觀開揚🤩 呢到的menu幾多選擇,基本上所有出名的菜式都會有。-✅新加坡大蝦喇沙麵。大蝦有3隻,雖然算唔上係大,但肉質彈牙新鮮,蝦頭帶小小膏😗 湯頭好濃郁,係椰汁比例較小的一種喇沙。味道帶蝦頭油味同重香料味的小小辣勁,食落相對上有啲油,但味道係好食☺️ 好多豆卜好索味😌 麵底只有油麵一種,煮得剛剛好,爽滑冇發脹。芽菜仲用左有東南亞特色嘅怡保芽菜,夠哂正宗😛-✅✅雞脾辣死你媽椰漿飯。唔一定出名食雞脾的鋪頭先有大大隻炸雞脾,呢到的一樣大過我塊面😱 外層炸皮的方法好似kfc個隻咁,好脆好香口。入面的雞肉好juicy又滑,係有肉汁的🥰 雞脾劏開左去炸,更方便食用,已經好耐無試過咁好飯的雞脾‼️ 有蝶豆花的藍色椰漿飯,不過就冇乜椰汁味。飯撈埋辣醬+蝦米魚乾一齊食好惹味,會不斷食😚 100分啊呢
星怡
新加坡大蝦喇沙麵
雞脾辣死你媽椰漿飯
南洋咖吔多士(班蘭味)
價錢💲: $108/ $78/ $48/ $33
好味程度😋: 4.5/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 4.2/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4.3/5

✅✅雞脾辣死你媽椰漿飯。唔一定出名食雞脾的鋪頭先有大大隻炸雞脾,呢到的一樣大過我塊面😱 外層炸皮的方法好似kfc個隻咁,好脆好香口。入面的雞肉好juicy又滑,係有肉汁的🥰 雞脾劏開左去炸,更方便食用,已經好耐無試過咁好飯的雞脾‼️ 有蝶豆花的藍色椰漿飯,不過就冇乜椰汁味。飯撈埋辣醬+蝦米魚乾一齊食好惹味,會不斷食😚 100分啊呢個💯

✅南洋咖吔多士(班蘭味)。烘得脆脆的多士,兩邊塗上薄薄一層的咖吔,甜度剛剛好😆最邪惡係中間仲要夾住一塊牛油🧈食落更加香,但會膩。

✅美祿恐龍。新加坡菜必飲呢款🥰 成座山的美祿粉,飲落超香濃,好滿足!
滿意的一餐,食到好飽🥳 喇沙濃味,雞脾飯冇嘢挑剔,食埋甜品+美祿,推介大家來!

2022-02-21 31 瀏覽
🥰尖沙咀國際廣場開咗間特色星加坡菜餐廳粉藍色裝修加上坐位闊落 環境都唔錯👏🏻嗌咗餐牌推介嘅特級北海道帶子海鮮喇沙麵湯底熱辣辣好香椰漿味 最鍾意就係豆卜吸晒啲湯北海道帶子都好厚實 食落鮮甜啖啖肉-乾炒馬來蝦面係餐廳另一樣招牌食嘅時候記得要吱埋青檸汁上去 風味更佳個面除咗蝦之外仲有魷魚、芽菜同蛋 口感豐富👍🏻-我平時食星加坡菜 一定會叫一份咖吔多士呢度嘅多士除咗有咖吔醬 仲有好厚嘅牛油入口勁邪惡 但又忍唔住食多兩啖🤣最後配返杯怡寶白咖啡 即刻滿足晒~好味評分😋:4/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:5 /5🌟🌟價錢💰:人均約$150-$200地址:星怡 @sing.la2021尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號
🥰
尖沙咀國際廣場開咗間特色星加坡菜餐廳
粉藍色裝修加上坐位闊落 環境都唔錯👏🏻
嗌咗餐牌推介嘅特級北海道帶子海鮮喇沙麵
湯底熱辣辣好香椰漿味 最鍾意就係豆卜吸晒啲湯
北海道帶子都好厚實 食落鮮甜啖啖肉
乾炒馬來蝦面係餐廳另一樣招牌
食嘅時候記得要吱埋青檸汁上去 風味更佳
個面除咗蝦之外仲有魷魚、芽菜同蛋
口感豐富👍🏻
我平時食星加坡菜 一定會叫一份咖吔多士
呢度嘅多士除咗有咖吔醬 仲有好厚嘅牛油
入口勁邪惡 但又忍唔住食多兩啖🤣
最後配返杯怡寶白咖啡 即刻滿足晒~

好味評分😋:4/5🌟🌟
抵食指數🤑:4/5 🌟🌟