今晚同囡囡係旺角行街,見到這座大廈成幢也是食肆,就隨意揀了一間試吓!店舖裝修簡約,地方唔係好大,但不會有壓迫感覺,兩邊角落都有樱花🌸🌸裝飾,剛巧我們被安排坐在樱花🌸🌸下的枱,日式feel的感覺更濃厚!📌三文魚子海膽帶子三色刺身飯 ($178)呢個飯係今晚的主角,賣相吸引,刺身份量十足,帶子又厚又大粒,吞拿魚蓉好嫩滑,好多三文魚子,海膽新鮮,加埋脆卜卜的紫菜,食完好滿足吖!😋😋📌三文魚壽司 ($18) /📌帆立貝壽司 ($38)三文魚同帆立貝都好新鮮。📌厚燒牛舌心 ($68) / 📌 燒日本五花腩 ($48) / 📌一口和牛串 ($68)無比較無相害,三款串燒相對下就厚燒牛舌心較優勝,夠厚有口感!📌芝士年糕 ($48)最後又係我哋女士們至愛的甜品,呢度嘅芝士年糕會配合埋煉奶,不過個人就覺得不用沾上煉奶已經夠好味了!💕💕

📌三文魚子海膽帶子三色刺身 ($178)
📌三文魚壽司 ($18) /📌帆立貝壽司 ($38)
三文魚同帆立貝都好新鮮。
📌芝士年糕 ($48)
2023-01-31
  • 三文魚子海膽帶子三色刺身飯
2023-01-30 55 瀏覽
今日同朋友到旺角食飯,到達餐廳時唔需要等位就可以入座。我們叫了一份三文魚孑蟹肉焗蟹蓋飯、雞泡魚乾、明日花拖羅丼和一碗日本魚湯。首先上的是拖羅丼,入面有三片厚切拖羅,拖羅蓉,蟹棒和醃蘿蔔。拖羅片味道鮮甜又有淡淡的魚香味。而拖羅蓉的味道較為濃烈,配飯確實一流。再來的是魚湯,魚湯加入了不同的魚,味道有魚的鮮味但又不會腥。之後是蟹肉焗蟹蓋飯,蟹肉封進蟹殼入面焗熟,味道甜中帶有蟹香味。外面再加上一些蟹肉三文魚子和沙律菜增添不同的口感。最後是雞泡魚乾,煎得香口而且味道帶點甜,非常適合伴飯或者伴酒。整體而言,味道一流,食材新鮮,餐廳佈置優美舒服。
今日同朋友到旺角食飯,到達餐廳時唔需要等位就可以入座。

整體而言,味道一流,食材新鮮,餐廳佈置優美舒服。
2023-01-18
2023-01-29 38 瀏覽
🌟又去揾好野食啦,今次就去左位於旺角LADDER Dundas 7樓嘅明日花居酒屋食lunch,呢度環境舒適,仲有不少日系裝飾同佈置呢☺️🧡明日花拖羅丼 $198成碗有滿滿的拖羅片同拖羅蓉,好吸引呀,而且d拖羅都好肥美又鮮甜 ,食落魚味濃郁、入口即化,好滿足呀!💛刺身五點盛 $128呢個可以一次過試到五款不同的刺身,包括:三文魚、油甘魚、劍魚腩、同當天特選魚生兩款,擺盤好精緻,而且亦好新鮮,鮮味十足!🍎蘋果/🍋檸檬雪葩最後甜品揀咗兩款雪葩,都係用上原個水果外殼盛載,好可愛呀,鮮果味香濃,入口都好creamy!
🌟又去揾好野食啦,今次就去左位於旺角

🧡明日花拖羅丼 $198

成碗有滿滿的拖羅片同拖羅蓉,好吸引呀,
而且d拖羅都好肥美又鮮甜 ,食落魚味濃郁、
入口即化,好滿足呀!

💛刺身五點盛 $128
呢個可以一次過試到五款不同的刺身,包括:

🍎蘋果/🍋檸檬雪葩
午餐
2023-01-29 434 瀏覽
出完Trip返港, 馬上約丫姨出黎食飯分享趣事, 係美國食咗太多西餐, 返港即刻去嘆餐日本菜。呢座大廈樓面不大, 一打開lift門就係開揚嘅餐廳環境。自行scan QR code落單, 供應數款丼飯、壽司、小食、串燒, 雖然款式唔多, 但見到廚師師傅正係度開魚, 即時想試下新鮮刺身, 於是揀咗兩款刺身飯。 【三文魚子海膽帶子三色刺身飯】HK$188豐富刺身堆疊成小山丘, 賣相極為吸引; 海膽大大粒, 甘香鮮甜冇臭味; 帆立貝鮮甜肥美, 滿足到口感; 吞拿魚蓉細嫩有魚鮮味, 蟹腳鮮甜, 當三文魚籽跟飯同時入口, 魚油在口中爆發, 鹹香味十足。 【角切魚生飯定食】HK$118由多種魚類刺身組成嘅角切魚生丼, 有三文魚、呑拿魚、油甘魚、三文魚籽、蟹棒, 每粒角切size都幾大粒, 完全將飯遮蓋, 每啖都食到魚生, 滿足口感, 加上三魚文籽爆開嘅咸鮮, 好味又滿足。 【三文魚子蟹肉焗蟹蓋飯】HK$138賣相精緻, 以沙律菜做底, 蟹蓋上釀了撈咗蟹膏嘅飯, 飯表面焗至金黃, 再放上了梳梳鮮甜蟹肉同埋數粒三文魚子做點驟, 細味飯底帶微微甘甜, 夾集蟹肉一齊食, 更突出到鮮甜味。刺身飯 可另+$10
呢座大廈樓面不大, 一打開lift門就係開揚嘅餐廳環境。

【三文魚子海膽帶子三色刺身飯】HK$188

【角切魚生飯定食】HK$118
角切魚生飯定食

【三文魚子蟹肉焗蟹蓋飯】HK$138
三文魚子蟹肉焗蟹蓋飯

刺身飯 可另+$10 追加青森蘋果汁
細細杯, 加了冰底令蘋果汁味道唔會過甜。
2023-01-26
角切魚生飯定食
2023-01-22 41 瀏覽
係小編食過最正嘅居酒屋,裝修環境好好而且好闊落,刺身好新鮮,份量睇落去唔係好多但係絕對飽肚,最正係拖羅,入口即溶,而且平時小編係好驚喺出面食拖羅,因為味道會好腥,但係呢間好鮮甜,海膽亦都好鮮甜。食到中途因為長期食生冷嘢,好似冇啲咩暖胃既食落肚,所以都叫咗一細碗烏冬🍲。生蠔🦪先係重點推介,好啱大多數人口味,size有手掌咁大😋呢款日本生蠔冇平時既法國生蠔咁重海水味,最尾仲食咗芋圓紅豆同埋雪糕收尾添🤩
日本時令生蠔一体
海膽壽司
深海池魚壽司
(明)刺身五點盛
2022-12-14
10 分鐘 (堂食)
日本時令生蠔一体
海膽壽司
深海池魚壽司
(明)刺身五點盛
2023-01-19 42 瀏覽
沈迷於海膽飯,又是被圖片誘惑的一天,中午看到朋友發,晚上就飛奔到店,果然名不虛傳。.🌟明日花海膽飯包括北海道馬糞海膽、加拿大海膽和皇帝蟹🦀️棒全部都是大口大口海膽,吃起來太滿足了!北海道馬糞非常緊致,另一款加拿大的則相比更甜!.🌟招牌炒飯份量雖然不多,但是整體非常入味好吃哦,還有大顆的扇貝肉,很鮮美。.🌟燒烤類除了主食,刺身壽司🍣,這邊還有日式燒烤,因為當天不餓,只選了🍗翅,皮脆,肉嫩,好吃,看到餐牌还有很多其他的烧烤,下次再试试
🌟明日花海膽飯
包括北海道馬糞海膽、加拿大海膽和皇帝蟹🦀️棒
🌟招牌炒飯
🌟燒烤類
今晚同老公去旺角食飯行街,最近好想食日本嘢,於是搵吓周圍有咩好嘢食。最後揀咗明日花居酒屋🏮,見好多評語都話餐廳嘅刺身非常出色,身為刺身控嘅我,決定去一試真偽。餐廳位置方便,油麻地站行三分鐘就到。餐廳環境舒適,簡約時尚,角落加入櫻花🌸裝飾,令餐廳多了打卡位。我哋點咗(日)刺身五點盛$388及三文魚子海膽帶子三色刺身飯$178,另加$10配日本蘋果汁,價錢相宜。🏆 三文魚子海膽帶子三色刺身飯👍🏽賣相非常吸引,刺身份量十足,令人食指大動。首先試咗我最期待同時亦係最擔心嘅海膽先!喺香港試過好多餐廳嘅海膽,大部分質素都十分麻麻,總帶有少少臭味同腥味,有時仲會有苦澀味,所以我認為如果海膽質素高,餐廳質素都一定會有保證。👍🏽而哩間餐廳嘅海膽可以話係我嘅Top 1,絕無誇張,真係味蕾也感動!口感非常creamy,味道非常鮮甜濃郁,最重要係一啲怪味都無,真係好耐都無食過咁好食嘅海膽!👍🏽除海膽外,其餘嘅刺身亦相當高質。三文魚子晶瑩剔透、橙紅圓潤,味道新鮮香甜,連我平時好驚食三文魚子嘅老公(佢好怕腥味)今晚都同我爭食,仲食到拍晒手掌👏🏽,真浮誇。👍🏽帶子大大粒,鮮嫩結實,純淨甘甜,大愛!👍🏽吞拿魚蓉香滑細

🏆 三文魚子海膽帶子三色刺身
👍🏽帶子大大粒,鮮嫩結實,純淨甘甜,大愛!
👍🏽吞拿魚蓉香滑細嫩,鮮甜可口,仲一啲筋都食唔到,非常高質。
👍🏽珍珠米晶瑩剔透,煙靭有嚼勁,亦散發住陣陣甜味。

🏆(日)刺身五點盛
拖羅、油甘魚、牡丹蝦、2款時令魚(各2切)。五款刺身都十分出色!
👍🏽牡丹蝦極好味!鮮味濃郁,清甜回甘,肉質肥美,口感爽脆富彈性,沒有半點腥味。我老公本身唔太好蝦刺身,但佢食完都忍唔住激讚!
👍🏽拖羅都好正!顏色粉嫩,油脂非常甘香豐富,口感嫩滑,有入口即化嘅感覺。
👍🏽油甘魚亦叫人讚不絕口!厚實嫩滑有彈性,膠質豐富,味道鮮甜。
牡丹蝦刺身

真心好耐無食過咁高質嘅刺身,連唔太鍾意食刺身嘅老公都表示萬分欣賞,仲不斷同我爭食!以後去旺角,都唔使再煩去邊度食飯了!最後亦要讚一讚服務,職員主動有禮,殷勤招待客人👏🏽。
2023-01-12 47 瀏覽
相約朋友放工後一起去居酒屋吃晚餐。居酒屋的內部裝修新,環境雅緻,室內主要佈置了兩大束櫻花、兩大幅日本圖畫和一些日本酒,日本氣息濃厚。明日花拖羅丼198元,賣相美麗。厚切拖羅三片,魚脂甘香,魚肉鮮味十足。吞拿魚蓉鮮甜嫩滑。在魚蓉上面的芝麻入口特別香,與平時吃的芝麻不同。蟹柳味道甜。醃蘿蔔味道少少酸,很開胃。蒲燒鰻魚飯138元,鰻魚大大條,肉厚,充滿魚脂,白飯軟,醬汁少少甜,十分滋味。燒茄子(原條)68元,外層脆,肉層軟滑且熱辣竦,面層的蒜頭粒非常多,蒜頭味和咸味均濃。鹽燒大蝦48元,香氣撲鼻,蝦肉肉彈牙。總結:環境雅緻,食物高質。
相約朋友放工後一起去居酒屋吃晚餐。

鹽燒大蝦48元,香氣撲鼻,蝦肉肉彈牙。

總結:環境雅緻,食物高質。
2023-01-10
🍱《LADDER Dundas x 明日花居酒屋》唔知大家去過LADDER Dundas未呢,係新開㗎~呢度集中咗好多唔同類型嘅餐廳,總有一款啱你食嘅❗️我今次Lunch黎到LADDER Dundas就去咗食明日花居酒屋🏮老闆好好人咁推介咗我食「三文魚子海膽帶子三色刺身飯」,套餐就奉送麵豉湯、沙律、玄米茶❗️先講下麵豉湯,比平時飲開嘅多咗種海鮮嘅鮮甜味,飲飲下見到啲蟹肉絲😆再嚟講吓重點嘅刺身飯喇❗️聽老闆講原來佢地係晏晝開鋪前即日返貨㗎☺️難怪所有刺身都咁鮮味啦❗️ 食材新鮮係店舖嘅重點❗️ 三文魚子粒粒爆開鹹香味、而帶子甘甜、海膽超級正呀❗️食完真係要掛住日本🇯🇵呀❗️I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌 旺角 📍彌敦道575號Ladder Dundas7樓
🍱《LADDER Dundas x 明日花居酒屋》

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌 旺角 📍彌敦道575號Ladder Dundas7樓
2023-01-04 41 瀏覽
又到年頭多假期的日子,係同朋友聚會嘅好時間,搵咗旺角一間新開的日式居酒屋,方便大家聚腳,主打食魚生飯,刺身,燒物,一於過嚟試吓入到去餐廳裝修環境非常有日本風味,以櫻花做主題,非常適合女仔嚟打卡,環境氣氛一流✨螢光魷魚🦑$68螢光魷魚好少日本餐廳可以食到,個螢光魷魚超級鮮味,醃漬後仲帶點鹹香味,魷魚質感好爽脆✨厚燒牛舌芯$68串燒做得好出色,師傅火候控制得非常好,燒得好香口,而且充滿肉汁,一串有兩塊,牛舌非常厚切,爽口彈牙,一啲根都無✨蒲燒鰻魚飯$138一上菜十分驚訝,條鰻魚有兩隻手板咁長,而且非常厚肉,啖啖肉,鰻魚表面加上大量日式鰻魚汁,但仍然食得出鰻魚本身嘅鮮味,同油脂感十足,絕對係必點✨三文魚籽海膽帶子吞拿魚蓉飯$168刺身包括海膽,三文魚籽、帶子、香蔥吞拿魚蓉、蟹柳,帶子好厚肉鮮甜,海膽濃稠感十足,入口充滿鮮味,勁甜,三文魚籽好飽滿,仲要淡淡海水味,其他魚生全部好新鮮,個份量同埋味道都一流✨青森蘋果汁🍹套餐加$10就有杯蘋果汁🍹,十分解膩,蘋果汁唔會太甜,果香味突出

✨螢光魷魚🦑$68

✨厚燒牛舌芯$68

✨蒲燒鰻魚飯$138

✨三文魚籽海膽帶子吞拿魚蓉飯$168

✨青森蘋果汁🍹
2023-01-03 30 瀏覽
嚟到旺角見到個呢間位於樓上鋪新開嘅居酒屋,一於上去試下,lift門一打開有個黑色嘅珠簾,有個入門口嘅儀式感,亦都可以擋住lift入面人嘅視線,唔會有種有人望住你食嘢嘅感覺,日式嘅裝修,酒櫃加上櫻花嘅裝飾,座位舒適👍🏼餐廳可以用QR code落單,菜式選擇都多,除咗丼飯,壽司,刺身,串燒之外,仲有幾個價錢嘅omakase🙆🏻‍♀️三文魚子海膽帶子三色刺身飯套餐包沙律同麵豉湯,有4塊紫菜可以自己做手卷咁食,吞拿魚蓉,海膽同帶子都好新鮮😋三文魚子蟹肉焗蟹蓋飯蟹膏撈埋飯咁去焗,加上蟹肉一齊食,份量唔多但味道幾特別🦀免治雞肉棒雞肉棒嫩滑,軟骨位唔會好多,生雞蛋加醬酒味道適中,有淨再撈飯食一流😬蒲燒鰻魚串燒得幾好幾入味,淋嫩唔多骨阿波尾雞皮好香脆同好香雞油味👍🏼明太子雞翼將明太子釀咗入雞翼到燒,外脆內嫩

餐廳可以用QR code落單,菜式選擇都多,除咗丼飯,壽司刺身,串燒之外,仲有幾個價錢嘅omakase🙆🏻‍♀️

三文魚子海膽帶子三色刺身

三文魚子蟹肉焗蟹蓋飯
蟹膏撈埋飯咁去焗,加上蟹肉一齊食,份量唔多但味道幾特別🦀

免治雞肉棒

蒲燒鰻魚串
燒得幾好幾入味,淋嫩唔多骨
阿波尾雞皮
好香脆同好香雞油味👍🏼

明太子雞翼
將明太子釀咗入雞翼到燒,外脆內嫩

2023-01-03 24 瀏覽
環境裝潢簡單舒適,加上櫻花🌸裝飾,尤如置身於日本居酒屋中☺️午餐定食配沙律,玄米茶,麵豉湯。🥗沙律菜新鮮爽脆,配芝麻醬係絕配。麵豉湯熱辣辣,調味剛好,唔會好鹹。🐟三文魚子海膽帶子三色刺身飯 $168媽咪鐘意帶子,海膽同呑拿魚,呢個丼飯剛好滿足佢三個願望。帶子好厚身,有三大件,食落啖啖肉,鮮甜軟嫩,呑拿魚蓉鮮甜冇筋,加上爆汁嘅三文魚籽,鮮味升級,海膽新鮮甘甜,皇帝蟹棒啖啖肉,食到佢好開心。每碗都配有三大塊脆身紫菜,配埋飯,刺身一齊食又有另一番風味,仲有醃蘿蔔,脆卜卜又去膩。🥢明日花海膽丼飯 $198 (北海道馬糞海膽、加拿大海膽、皇帝蟹棒)勁愛海膽,所以整返個海膽丼飯先,一上枱,好開心,好多海膽呀😍😍 海膽一定要新鮮先好食,兩款海膽都乾身飽滿,北海道馬糞海膽味道較濃,肉較結實,加拿大海膽味道帶甘,質感creamy d, 我自己就鐘意北海道個款多點❤️再加埋脆脆嘅紫菜一齊食,口感味道一流,本身唔食海膽嘅絕對會愛上😋

午餐定食配沙律,玄米茶,麵豉湯。

🥗沙律菜新鮮爽脆,配芝麻醬係絕配。
麵豉湯熱辣辣,調味剛好,唔會好鹹。

🐟三文魚子海膽帶子三色刺身飯 $168

2022-12-31 39 瀏覽
年尾出旺角辦年貨,吃飯選擇新開日本居酒屋,有月份優惠。好抵食。餐廳位於彌敦道7樓,居高臨下,室內裝橫平實配合粉紅樱花有日式氣氛。餐前小食係魷魚,口感滑溜,魷魚彈牙爽口吃落鮮甜美味,值得一試。麵豉湯是食日本野不可少的吧,呷一口暖和返個身體。同時呼醒味雷,開啓食欲。刺身五盛點$128,新鮮且質素有保證,份量足夠,每款兩件,而且厚實大件,實在超值。刺身之外,再叫了串燒,厚燒牛舌心鮮嫩多汁,口感無渣更是爽口,絕對可以列入必食清單。燒五花腩有點來頭,五花腩來自日本,份外爽口,外脆內爽,肉汁豐富。燒物有水準,決定再試燒茄子,原條茄子切開,鋪滿蒜茸醬,非常惹味。最後主食當然少不免叫飯,蟹肉蟹膏拼大蝦剌身飯,飯係取用日本壽司飯,軟淋而有飯香,刺身材料充足,食完滿足到爆。最後飲杯凍蘋果汁,酸甜適中,帶來清新和甜蜜感。完美的一餐讓人心情特別愉快。

2022-12-30 39 瀏覽
今日同同事lunch想搵d新餐廳試吓,最後決定試下呢間新既日本餐廳,一開𨋢就見到珠簾門面非常有特色, 裝修好日系,兩邊牆角櫻花好有日本色彩。我哋每人分別叫左一個午市套餐,套餐包括一杯茶,  沙律同麵豉湯我就食三文魚籽海膽帶子三色刺身飯海膽好新鮮,再加上滿滿既三文魚籽,仲有肥美既帶子同埋拖羅蓉,睇到已經流晒口水。果然海膽食落好鮮甜再配上三文魚籽既鮮味真係好滿足。同事食明日花拖羅丼一黎到就見到3塊大大塊既大拖羅刺身再加上一大半拖羅蓉,簡直值回票價,同事話d大拖羅入口即溶,再配上佢既醋飯,每一啖都係美味。平民價錢可以食到咁高質素既刺身飯,性價比好高。
我哋每人分別叫左一個午市套餐,
套餐包括一杯茶,  沙律同麵豉湯
三文魚籽海膽帶子三色刺身飯
我就食三文魚籽海膽帶子三色刺身
果然海膽食落好鮮甜再配上三文魚籽既鮮味真係好滿足。
同事食明日花拖羅丼
同事話d大拖羅入口即溶,再配上佢既醋飯,每一啖都係美味。
平民價錢可以食到咁高質素既刺身飯,性價比好高
三文魚籽海膽帶子三色刺身飯
2022-12-29 414 瀏覽
今晚收工比較夜,餓到要即刻去食晚餐,上網睇到旺角呢間居酒屋, 二話不說即坐車出去。店舖裝修係日系風格,地方唔係好大,但環境舒適,店員又好Nice燈紅色嘅 [ 赤貝刺身 $58 ] 肉質爽口,鮮甜味濃郁。食落醃過嘅 [ 螢光魷魚 $68 ] 鮮甜肥美,帶點咸香味,咬落去外層帶點爽脆。口感煙韌嘅 [ 雞泡魚乾 $68 ] 油脂清香,食落鮮甜,每條口感香脆,越食越香,食唔停口面層燒得較乾身嘅 [ 免治雞肉棒 (配蛋米) $38 ] 口感咬落夠哂 juicy,食落夠鬆化又有咬口,最重要點埋蛋液一齊,先夠完美。牛肉愛好者必食嘅 [ 厚燒牛舌心 $68 ] 肉質軟腍爽口,濃郁嘅牛味,越嚼越香,咬落去啲肉汁流哂出嚟,油脂田牛舌中滲出嚟另外餐牌熟食,叫咗份烏冬及刺身飯,食完暖笠笠勁滿足,好大碗嘅 [ 日式豬軟骨湯烏冬 $128 ] 豬軟骨炆得好淋,肉質夠嫩滑,入口即溶,味道香濃;烏冬幼滑又彈牙,仲有蟹棒、冬菇、金菇、西蘭花、娃娃菜,口感有層次,超豐富[ 蟹肉蟹膏拼大蝦刺身飯 $128 ] 大蝦刺身份量都幾多下,每隻食落鮮甜肥美,一絲絲嘅蟹肉食落鮮甜,肉質有彈性,而蟹膏食落鮮甜微鹹,但一啲都唔腥,飯嘅份

[ 蟹肉蟹膏拼大蝦刺身飯 $128 ] 大蝦刺身份量都幾多下,每隻食落鮮甜肥美,一絲絲嘅蟹肉食落鮮甜,肉質有彈性,而蟹膏食落鮮甜微鹹,但一啲都唔腥,飯嘅份量都好多下,粒粒飯分明

明日花居酒屋
旺角彌敦道575號Ladder Dundas7樓
2022-12-28
$305.8 (晚餐)
  • 免治雞肉棒
  • 螢光魷魚