2023-12-13 320 瀏覽
哇,流口水時刻到啦!今次我去咗一間傳說中嘅隱世美食店,光聽個名我已經心思思想試吓佢哋嘅招牌菜。🤤一入門口,一股濃濃嘅食物香味撲鼻而來,店內布置得好温馨,仿佛置身於一個櫻花盛開嘅小花園。我照住餓狗撲食嘅態度,歎咗碟子「油滋滋香脆嘅黃金炸雞」,啖啖肉真係夠晒滋味!點住碗「濃郁惹味嘅滑蛋牛肉飯」,牛肉煮得岩岩好,滑蛋伴住嘅香滑,真係啱哂愛吃肉嘅我。🐮食完主菜,點了一份「甜美如初戀嘅芒果布甸」,相當迷人!布甸滑溜得黎,芒果香甜,我已經連碗底都舔晒!同店員傾偈,佢哋話啲菜式每日新鮮烹調,咬落去嘅口感同每道菜嘅味道都好夾。總之,呢個探宝之旅完全滿足咗我呢個美食愛好者嘅胃!係咪好想試下?下次我地一齊去,食好西!🍴🌸

2023-08-25 354 瀏覽
朋友生日book 左依間居酒屋慶生,餐廳唔算大間,不過氣氛幾好,適合三五好友可以盡情飲酒食野因為太多朋友,野食就無一一影相啦蒜蓉烤生蠔熱辣辣既烤生蠔真係一上檯已經流曬口水,全部都大大隻,好肥美食完忍唔住再Encore一輪(必點)厚燒牛舌芯牛舌芯係牛舌入面最高級嘅部位,牛舌好厚身,口感軟嫩,多汁又有嚼勁刺身有海瞻、真鯛、帆立貝、牡丹蝦呢四款刺身都好新鮮!賣相精緻🤤明太子釀雞翼明太子釀入無骨既雞翼裡面,外層脆卜卜,內裡明太子,大滿足牛舌飯串燒即叫即烤,全部都有一定水準第一次咁樣飲清酒,連點用都唔識 (笑)
朋友生日book 左依間居酒屋慶生,餐廳唔算大間,
不過氣氛幾好,適合三五好友可以盡情飲酒食野
因為太多朋友,野食就無一一影相啦
蒜蓉烤生蠔
熱辣辣既烤生蠔真係一上檯已經流曬口水,全部都大大隻,好肥美
食完忍唔住再Encore一輪
(必點)厚燒牛舌芯
牛舌芯係牛舌入面最高級嘅部位,
牛舌好厚身,口感軟嫩,多汁又有嚼勁

刺身有海瞻、真鯛、帆立貝、牡丹蝦
呢四款刺身都好新鮮!賣相精緻🤤

明太子釀雞翼
明太子釀入無骨既雞翼裡面,外層脆卜卜,內裡明太子,大滿足

牛舌飯

串燒即叫即烤,全部都有一定水準

第一次咁樣飲清酒,連點用都唔識 (笑)
2023-07-27
  • 蒜蓉烤生蠔
  • 厚燒牛舌芯
  • 明太子釀雞翼
2023-07-17 330 瀏覽
地方好細,一去到就好嘈,有張枱既客人飲左酒,講野超級大聲,唔係好傾到計,咁都算,因為其實都唔關間店既事~咁我同朋友都坐低左,叫左野食~叫左刺身,油甘魚係酸既,呢個價錢其實就算唔係好新鮮,都可能可以接受,但我地真係冇諗住會食到酸既油甘魚!甜蝦好腥,三文魚不過不失,三文魚腩係唯一我同朋友都覺得算係ok既~另外再叫左燒物,燒白鱔唔好食,朋友話唔似白鱔,燒牛舌芯反而唔錯,燒秋葵都算ok!但刺身咁差真係好難有下次☹️

刺身咁差真係好難有下次☹️
2023-05-16 365 瀏覽
尋晚放工就接埋太太去左呢間高質「明日花居酒屋」,之前係OpenRice見到逢星期一晚就會有Live Band現場唱歌🎤咁好氣氛當然要book定星期一晚位感受啦😝仲可以即場點下歌仔😬櫻の宴🌸SAKURA💰$468/位前菜 - 蟹肉蔬菜沙律🥗非常開胃嘅一個前菜沙律,而且仲有好大舊嘅新鮮蟹肉,再配上酸酸甜甜嘅柚子醋汁!😬四點季節刺身油甘魚、真鯛、帆立貝、牡丹蝦呢四款刺身都非常之新鮮!而且賣相仲十分精緻,睇見都唔捨得食😂三色壽司(拖羅蓉、海膽、三文魚籽)呢三款咁啱就係小編最鍾意嘅壽司款式,海膽亦好出色😋鮮味十足!櫻花魷魚配三文魚籽手卷估唔到櫻花魷魚配三文魚籽係咁夾,兩樣夾埋嘅鮮味相得益彰,唔會搶咗大家嘅鮮味!😋燒物免治雞肉棒配蛋汁、秋葵、翠肉瓜、雞腎、雞肉、雞軟骨串燒即叫即燒, 拎上枱仲聞到香濃嘅燒烤味,食落好香口,無得輸😋櫻花冷麵首先將鵪鶉蛋、蘿蔔蓉同埋蔥花加入冷麵醬汁一齊攪拌,再將冷麵撈埋一齊食,醬汁帶有少少甜味!😋櫻花水信玄餅賣相即係十分之精緻!又係好唔捨得食😂晶瑩剔透,仲包住櫻花漬,再配埋黑蜜糖漿一齊食😋

櫻の宴🌸SAKURA💰$468/位

前菜 - 蟹肉蔬菜沙律🥗

四點季節刺身
油甘魚、真鯛、帆立貝、牡丹蝦

三色壽司(拖羅蓉、海膽、三文魚籽)

櫻花魷魚配三文魚籽手卷

燒物
免治雞肉棒配蛋汁、秋葵、翠肉瓜、雞腎、雞肉、雞軟骨

櫻花冷麵

櫻花水信玄餅

2023-05-15 247 瀏覽
之前喺社交平台嗰啲關注組嗰度已經留意緊呢一間舖頭❤️‍🔥上次見佢哋轉左新餐牌!即刻約朋友想去試吓先🤩☘️特上帶子三色刺身丼 $158呢一個可以話係性價比自選🤤乜嘢魚生都有,仲樣樣都咁高質添!😙帶子好厚!有四大片👍🏻海膽鮮甜冇腥味✨仲有吞拿魚蓉😆夾埋一齊食都幾正🫶🏻份量仲要勁大碗🤣小編都食唔哂🥹☘️蒲燒鰻魚飯 $148喺叫餐嘅時候已經見到好吸引👀嚟到果然冇失望!原條上的🤩仲要係勁大條!好似一個巨大嘅鰻魚壽司咁🤣鰻魚燒得充滿焦香😻唔算太多骨🖖🏻☘️雪糕士多啤梨味雪糕同埋石榴味雪糕🍦個人比較鍾意食士多啤梨味多啲🤤但係兩種口味都唔錯㗎😽抵食:❤️❤️❤️❤️❤️好食:❤️❤️❤️❤️🖤📍📍明日花居酒屋 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas7樓

☘️特上帶子三色刺身丼 $158

☘️蒲燒鰻魚飯 $148

☘️雪糕

抵食:❤️❤️❤️❤️❤️
好食:❤️❤️❤️❤️🖤

📍📍明日花居酒屋 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas7樓
2023-05-08 143 瀏覽
環境舒適,服務貼心,慢慢坐都唔會趕人走,性價比高既居酒屋🥰🔸廚師發辦壽司10貫魚生新鮮,切得幾大塊,唔會係飯多過魚生既感覺,有三文魚,油甘魚,帶子,海膽軍艦等等,食曬都幾夠飽😛🔸特上帶子三色刺身丼見到好多人推薦,一心想黎試下個丼飯,無令我失望~ 海膽都比得幾多,刺身保持到一樣咁新鮮,呢個價錢係旺食到,真係唔錯👍🏻🔸抹茶雪糕飯後甜品,有好多唔同口味既雪糕揀,店員話抹茶味好多人食,真係幾重抹茶味,鍾意抹茶既人可以些下😆🔸番石榴雪糕第一次食呢個味既雪糕,幾特別,真係好似食緊番石榴咁😂
環境舒適,服務貼心,慢慢坐都唔會趕人走,性價比高既居酒屋🥰

🔸廚師發辦壽司10貫

🔸特上帶子三色刺身

🔸抹茶雪糕
🔸番石榴雪糕
第一次食呢個味既雪糕,幾特別,真係好似食緊番石榴咁😂
餐廳多個corner都滿佈櫻花🌸,而背景音樂都係日本歌曲🎵。雖然我唔太識日文,但坐低感覺尼種日式氛圍,有種係日本櫻花樹下賞櫻的感覺,超浪漫勁溫馨! Lunch我地就簡簡單單叫左兩個set!每個lunch set都包左味噌湯、蔬菜沙律、一球雪糕。雪糕口味都好特別,有番石榴味、海鹽、奶茶等口味,本想一試奶茶口味,結果太多人揀,賣晒‼️最後揀左士多啤梨🍓,雪糕奶味偏重,唔會覺得太甜太膩。 ⦁明日花海膽丼 $278尼個海膽丼就豐富了!見到壽司醋飯上鋪滿了北海道馬糞海膽、加拿大海膽、皇帝蟹棒,淨食都已經回晒本!份量多就不在話下,兩款海膽都好鮮甜,口感亦好嫩滑!✨抵食の選 ⦁廚師發板壽司10貫 $238每次揀食咩壽司,選擇困難症都會跑出黎!今次可以廚師發板,咁就可以撒手不管!廚師揀選當日時令海鮮刺身(日本海膽、吞拿魚蓉、左口魚裙邊、帶子、三文魚籽、三文魚等),製造出各款鮮甜美味的壽司!✨懶得揀の選 ⦁ 燒乳山蠔 $28/隻最後仲嗌多兩隻燒乳山蠔,肉質肥美,多汁鮮甜。

⦁明日花海膽丼 $278

廚師發板壽司10貫 $238

⦁ 燒乳山蠔 $28/隻
最後仲嗌多兩隻燒乳山蠔,肉質肥美,多汁鮮甜。

2023-04-30
2023-05-05 61 瀏覽
櫻花主題居酒屋🌸店內櫻花佈置相當吸睛 啱晒打卡更有一幅添上吹櫻嘅富士山掛畫 充滿和風氛圍午市正好入座櫻花樹下 看著旁邊酒櫃牆有點雅興之下先點了清酒與梅酒小酌一下🍶午市套餐均配送沙律同麵豉湯特上帶子三色刺身丼🥢 刺身堆得滿滿 份量好豐富😍 包括海膽、帶子、蟹棒、三文魚籽、吞拿魚蓉 非常鮮味滿分 性價比超高!仲有好厚嘅海膽帶子漢堡 一啖食晒真係超滿足啊🥰廚師發板壽司十貫🍣當日有三文魚、魷魚、甜蝦、海膽軍艦、伊佐木、帶子、油甘魚、火炙左口魚、真鯛、金目鯛款款新鮮美味 米飯份量剛好選擇困難嘅朋友會喜歡~午市都真係幾抵食㗎!
櫻花主題居酒屋🌸
店內櫻花佈置相當吸睛 啱晒打卡

更有一幅添上吹櫻嘅富士山掛畫 充滿和風氛圍

午市正好入座櫻花樹下 看著旁邊酒櫃牆
有點雅興之下先點了清酒與梅酒小酌一下🍶

午市套餐均配送沙律同麵豉湯

特上帶子三色刺身丼🥢
刺身堆得滿滿 份量好豐富😍
包括海膽、帶子、蟹棒、三文魚籽、吞拿魚蓉
非常鮮味滿分 性價比超高!
仲有好厚嘅海膽帶子漢堡 一啖食晒真係超滿足啊🥰

廚師發板壽司十貫🍣
當日有三文魚、魷魚、甜蝦、海膽軍艦、伊佐木、
帶子、油甘魚、火炙左口魚、真鯛、金目鯛
款款新鮮美味 米飯份量剛好
選擇困難嘅朋友會喜歡~

午市都真係幾抵食㗎!

錯過左日本櫻花季既我🌸係唔會等到下年嫁😤係鬧市中🌃品嚐櫻花樹下既櫻花餐🥢雙重𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤呀💖雙重享受呀🥰仲要坐得舒服,唔洗同人迫🤪~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌸 櫻の宴 𝐒𝐀𝐊𝐔𝐑𝐀 ($468/位 • 正價) 🌸 #文末優惠 .▪蟹肉蔬菜沙律 好多蟹肉🦀,仲要唔係紅色膠紙個種😛配開胃酸甜柚子醋汁🍊.▪四點季節刺身(油甘魚 • 真鯛 • 帆立貝 • 牡丹蝦)幾款都夠新鮮💦牡丹蝦大大隻,食落綿中帶爽🦐.▪明日花三色壽司 (海膽 • 三文魚籽 • 拖羅蓉)其實我都幾鍾意依個形式上,影相夠晒突出嘛📸最正係海膽鮮甜,完全冇腥味🧡.▪手卷 (櫻花魷魚配三文魚籽手卷)脆脆飛魚籽,配滑滑少彈牙既魷魚條🦑魷魚唔係得面嫁,食到手卷尾段都仲有,整體口感豐富🤓.▪燒物𝟑款 (可自選指定款式)我地𝟐個人揀左𝟔款唔同🍢🍡即燒夠晒香口🔥表面已加調味🧂(明太子雞翼 • 免治雞肉棒配蛋汁 • 五花腩 • 日本豬大腸 • 秋葵釀蝦膠 • 日本甜番薯)豬大腸唔係平時一圈圈個隻,已去左中間餲餲個部份🐖秋葵釀蝦膠真係心機菜又考功夫,勁勁🫡.▪櫻花冷麵櫻花𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤
錯過左日本櫻花季既我🌸
係唔會等到下年嫁😤
係鬧市中🌃品嚐櫻花樹下既櫻花餐🥢
雙重𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤呀💖雙重享受呀🥰
仲要坐得舒服,唔洗同人迫🤪
▪蟹肉蔬菜沙律
好多蟹肉🦀,仲要唔係紅色膠紙個種😛
配開胃酸甜柚子醋汁🍊

▪四點季節刺身
(油甘魚 • 真鯛 • 帆立貝 • 牡丹蝦)
幾款都夠新鮮💦牡丹蝦大大隻,食落綿中帶爽🦐

▪明日花三色壽司 (海膽 • 三文魚籽 • 拖羅蓉)
其實我都幾鍾意依個形式上,影相夠晒突出嘛📸
最正係海膽鮮甜,完全冇腥味🧡

▪手卷 (櫻花魷魚配三文魚籽手卷)
脆脆飛魚籽,配滑滑少彈牙既魷魚條🦑
魷魚唔係得面嫁,食到手卷尾段都仲有,整體口感豐富🤓

▪燒物𝟑款 (可自選指定款式)
我地𝟐個人揀左𝟔款唔同🍢🍡
即燒夠晒香口🔥表面已加調味🧂
豬大腸唔係平時一圈圈個隻,已去左中間餲餲個部份🐖
秋葵釀蝦膠真係心機菜又考功夫,勁勁🫡

▪櫻花冷麵
櫻花𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤,冷麵都要𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤既💖
先將鵪鶉蛋 • 𝐖𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢 • 大根蓉 • 蔥花加入冷麵醬汁拌勻🥢
醬汁帶甜味,好襯𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤既少女心🤭

▪櫻花水信玄餅
真係好靚,影完一大輪先捨得食📸
晶瑩剔透,包住櫻花漬,配少少黑蜜糖漿一齊🥄

▪麵豉湯
好足料🥣海帶 • 油揚 • 櫻花蝦
真係估佢唔到🦐櫻花蝦係脆卜卜✨出色呀👏🏻

溫馨提示💕黎緊係好重要既母親節📅
母親節👸🏻 有限定優惠
🈹預訂位同𝐌𝐚𝐦𝐢 一齊食我依個🌸櫻の宴𝐒𝐀𝐊𝐔𝐑𝐀🌸 慶祝,仲會有支靚靚康乃馨俾你送𝐌𝐚𝐦𝐢 👸🏻
推介鍾意飲酒既朋友仔🍶🥃🍺
🈹𝐒𝐚𝐤𝐞 • 梅酒 • 啤酒𝟗𝟎𝐦𝐢𝐧𝐬任飲($𝟏𝟗𝟖)
🈹 即日至𝟔月𝟑𝟎日,每食滿$𝟐𝟎𝟎可減$𝟓𝟎 優惠,我個日扣完都係八百頭,勁抵🤑
(*詳細優惠內容 • 條款及細則可向餐廳查詢)

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺店員 • 老闆 • 靚靚老闆娘都勁𝐍𝐢𝐜𝐞,親力親為💖
🔺用電話📲嘟𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞落單
🔺餐廳用左唔少和風圖案🎎 • 櫻花🌸...佈置,岩晒靚靚們打卡📸
最近又喺櫻花盛開的季節,雖然暫時仲未去到日本,不過都可以喺香港感受到櫻花嘅風情。星期五晚上要食好啲補償自己,同朋友去咗旺角既居酒屋食櫻花料理,於粉紅櫻花環繞下進食,好有feel 。<櫻之宴 sakura > $468蟹肉蔬菜沙律蟹棒加上沙律菜嘅配搭,醬汁酸酸地,幾開胃。四點季節刺身刺身質素唔錯幾新鮮。明日花三色壽司三色壽司分別為拖羅蓉、海膽和三文魚籽,最喜歡拖羅蓉入口即溶。手卷手卷喺三文魚籽魷魚手卷,彈牙嘅魷魚切成一絲絲,味道鮮甜。燒物三款揀咗燒牛舌、蒲燒鰻魚和明太子燒雞翼。串燒即叫即燒,熱辣辣夠香口!牛舌以七味粉調味,厚度適中,燒得啱啱好, 唔會難咬亦都唔會太生。櫻花冷麵冷麵喺pink pink粉紅色,相當配合主題。湯底可因應客人需要加入生鵪鶉蛋、白蘿蔔蓉、wasabi以及蔥花,挺解膩。櫻花水信玄餅水信玄餅晶瑩剔透,內裏既櫻花漬清晰可見。淋上甘甜嘅黑糖漿,是個漂亮的結尾呢。餐廳依家做緊每滿$200即減$50嘅優惠(限期:4月1號-6月30號),有興趣嘅不妨去試下。

<櫻之宴 sakura > $468
蟹肉蔬菜沙律
蟹棒加上沙律菜嘅配搭,醬汁酸酸地,幾開胃。

四點季節刺身
刺身質素唔錯幾新鮮。

明日花三色壽司

手卷
手卷喺三文魚籽魷魚手卷,彈牙嘅魷魚切成一絲絲,味道鮮甜。

燒物三款

櫻花冷麵

櫻花水信玄餅

又到午飯的時候,每一次思考午餐要吃什麼的時候都非常之苦惱,幸好旺角選擇都很多,今日就去到旺角Ladder Dundas的一間樓上日本餐廳吃午餐😋一進到餐廳就感覺到自己身在於充滿日本氣息的世界,環境不是很大,但設計都很精緻,最吸引我眼球的是桃紅色的櫻花樹🌸其次就是牆上的酒櫃,放滿了不同款式的日本清酒非常搶眼👍🏻是日lunch time,午餐餐牌食物種類都不少,有炒飯、烏冬、廚師發板壽司及刺身丼飯,每一份午市套餐都會配送沙律及麵豉湯👍🏻我們兩人分別訂了一份廚師發板壽司十貫門及一個明日花海膽丼😋廚師發板壽司 ⭐️ 廚師發板壽司十貫門 $248如果不知道想吃什麼壽司的話,不妨可以要一份由廚師發板的壽司(共十款),廚師會用當日最新鮮的色彩為你製造出10款不同口味的壽司,有口感鮮美的三文魚🍣、質感豐富的三文魚子軍艦、新鮮帶有一點甜味的帶子壽司、口感柔軟濃郁海膽軍艦及口感鮮美而不腥的拖羅海膽軍艦等等,這些壽司種類都是非常受歡迎的,而且口感和風味都各具特色。丼飯⭐️ 明日花海膽丼 $278 (北海道馬糞海膽、加拿大海膽、皇帝蟹棒)由於餐廳沒有北海道馬糞海膽,因此由加拿大海膽代替;由新鮮的加拿大海膽和皇帝蟹

是日lunch time,午餐餐牌食物種類都不少,有炒飯、烏冬、廚師發板壽司刺身丼飯,每一份午市套餐都會配送沙律及麵豉湯👍🏻我們兩人分別訂了一份廚師發板壽司十貫門及一個明日花海膽丼😋

廚師發板壽司
廚師發板壽司十貫門

⭐️ 廚師發板壽司十貫門 $248

丼飯
明日花海膽丼

⭐️ 明日花海膽丼 $278
(北海道馬糞海膽、加拿大海膽、皇帝蟹棒)
由於餐廳沒有北海道馬糞海膽,因此由加拿大海膽代替;由新鮮的加拿大海膽和皇帝蟹棒製成的日式丼飯,海膽的份量幾乎鋪滿整個丼飯,口感豐富、味道鮮美及色澤明亮;飯粒粘性適中,壽司醋容量剛剛手好,再加上外觀非常精美,給人一種高雅的感覺。喜歡吃海膽的朋友,千萬不要錯過。

⭐️ 清心蘋果汁 +$0
最愛清心蘋果汁😋清清淡淡的真蘋果汁味道👍🏻

⭐️ 本格梅酒 +$58
具有濃郁的梅子香氣和甜美的味道,獨特的風味和口感,適合不喜歡喝酒的人😋
廚師發板壽司十貫門
明日花海膽丼
久違嘅五一黃金周首個星期六,小妹竟然仲出街去體驗成街都係人嘅景象😵,回想起都要封一封自己做勇者。但其實又無悔係吵鬧嘅人羣同街道穿梭嘅,因為食到一間使用👍🏻高質新鮮食材嘅日本餐廳,之前係街上遇到嘅艱辛都一筆勾銷lu🤗唔知店長係咪好鍾意張敬軒🤔除咗間舖頭名已經叫「明日花居酒屋」(嗱嗱嗱,唔好諗邪野呀你地!),就連座位上面都佈滿咗櫻花🌸,超級浪漫💕,等客人可以係櫻花樹下品嚐料理,真係好寫意,😊而哩堆櫻花樹用黎打卡📸都真係好靚同好靚同好鬼靚(我要講3次去emphases我情感😜)食物方面,小妹都食得開心,所有野都非常有水準!🍚特上三色帶子刺身丼 ($168)帶子肥厚爽口、海膽鮮甜回甘,吞拿魚蓉富有鮮魚甜味,三款刺身材料都非常新鮮,加上碗上嘅大大粒魚子,為成碗丼帶來卜卜口感🤭。材料新鮮加上賣相吸引,CP值超✨,評價將會係我寫咁多間日本餐廳食評中最高🔝!🐟蒲燒鰻魚飯($158)大大條鰻魚擺係飯面可能對你黎講已經見慣不怪,但隨著中國飼養嘅鰻魚流入本港超市,就開始要為鰻魚分下grade(好似d和牛或者帶子咁)。而餐廳哩條大鰻魚係屬於肉厚骨少level🔠,食落啖啖肉。鰻魚汁💦亦非常安份守己為成碗飯加點味

食物方面,小妹都食得開心,所有野都非常有水準!

🍚特上三色帶子刺身丼 ($168)

🐟蒲燒鰻魚飯($158)
大大條鰻魚擺係飯面可能對你黎講已經見慣不怪,但隨著中國飼養嘅鰻魚流入本港超市,就開始要為鰻魚分下grade(好似d和牛或者帶子咁)。而餐廳哩條大鰻魚係屬於肉厚骨少level🔠,食落啖啖肉。鰻魚汁💦亦非常安份守己為成碗飯加點味道,唔會過多或過少,平均淋上鰻魚同飯面非常好味😋

🦑炸魷魚鬚 ($58)
本身炸粉皮薄脆,魷魚肉大粒,加埋灑上嘅七味粉同蛋黃醬妹味有層次👍🏻

🍦鹽味雪糕、奶茶雪糕 (跟餐)
我好喜歡佢地嘅自家制雪糕,特別係廚師推介嘅奶茶味雪糕,味道相當濃厚。另外比較係餐廳少見嘅海鹽味雪糕亦都非常特別,有牛奶味又帶點鹹鹹地味道🧂👅

🍹青森蘋果汁 (跟餐+$10)
餐廳奉交熱茶外,大家亦可以跟餐加$10換番杯日本產嘅🍎青森蘋果汁,惠勞一下番咗成星期工嘅自己🥰

小妹都趁哩篇食評講下,雖然已經通關可以去旅行🧳✈️,世界嘅旅遊業重回正軌,但希望大家都不忘支持下陪大家3年,甚至更耐時間嘅高質餐廳,鞏固本土餐廳質素外,都可以係之後嘅日子繼續品嘗到個份珍貴味道❤️
🍚特上三色帶子刺身丼
🐟蒲燒鰻魚飯
🦑炸魷魚鬚
🍦鹽味雪糕(跟餐)
🍦奶茶雪糕 (跟餐)
2023-04-29
🍚特上三色帶子刺身丼
🐟蒲燒鰻魚飯
🦑炸魷魚鬚
🍦鹽味雪糕(跟餐)
🍦奶茶雪糕 (跟餐)
  • 三文魚子海膽帶子三色刺身飯
2023-05-01 58 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 20/4/2023(Thu), Dinner🍽近排喺社交媒體日日被朋友既日本🇯🇵賞櫻🌸post洗板,暫時未行得開去旅行✈️既為食妙妙同A先生,只好搵間裝飾夠靚、食物又好食既日本餐廳止一止癮。今晚我地就去到旺角既明日花居酒屋,餐廳用上大量櫻花🌸作佈置,仲有個櫻の宴🌸SAKURA,大量加入櫻花🌸元素喺菜式入面,真係食咗當去咗賞櫻🌸。而今晚我地order咗:🔆 櫻の宴🌸SAKURA($468/位)x2🔆 前菜 - 蟹肉🦀️蔬菜沙律🥗新鮮翠綠既沙律菜上面放咗幾條蟹腳肉🦀️,鮮甜帶點海水味既蟹肉🦀️加上沙律菜及日式沙律汁,清新開胃去迎接之後既菜式。🔆 四點季節刺身今晚既四點刺身分別係甜蝦🦐、帶子、油甘魚腩同油甘魚背,賣相好好,即使我地兩個叫同樣既套餐,我地各自既餐點係會分別擺盤送上。甜蝦🦐入口鮮甜彈牙;帶子爽口厚肉;油甘魚腩油脂豐富;魚背則魚味濃一點,每件刺身各有精彩。🔆 三色壽司🍣(拖羅蓉、海膽、三文魚子)三色壽司🍣放喺紫菜上面,只要用手就可以好方便咁放入口食。拖羅蓉肥美油潤,魚油充足;海膽新鮮甜美,沒有腥味;三文魚子入口鹹香,魚油喺口中爆發既感覺無可媲美。🔆 手卷手卷工整地放喺香檳杯🥂

而今晚我地order咗:

🔆 櫻の宴🌸SAKURA($468/位)x2
🔆 前菜 - 蟹肉🦀️蔬菜沙律🥗

🔆 四點季節刺身

🔆 三色壽司🍣(拖羅蓉、海膽、三文魚子)

🔆 手卷

手卷工整地放喺香檳杯🥂入面,賣相精緻。今晚食既係三文魚子魷魚🦑手卷,滿滿既魷魚🦑新鮮彈牙,加埋飽滿既三文魚子、脆口既紫菜,好睇又好食既一個手卷。
🔆 燒物3款

套餐每人可以選3款燒物,我地兩個人夾埋就可以選6款:

- 雞皮:燒過之後帶點脆口,加上雞皮既油脂香及七味粉,香口又好吃;
- 免治雞肉棒(配蛋汁):免治雞肉內有一點軟骨,混合蛋汁同燒汁,甜甜地又滑滑的,加上軟骨的咬口,不錯;
- 雞軟骨:燒過後加入七味粉,又脆又香口;
- 日本豬大腸:煙煙韌韌咁,沒有內臟既異味也沒有多餘的油脂;
- 厚燒牛舌芯:燒得香口,肉質彈牙,厚切咬落口感豐厚,仍保留肉汁;
- 蒜蓉烤生蠔:燒得剛剛好熟,配會蒜蓉夠香口好食。
🔆 櫻花冷麵

粉紅色既冷麵十分配合套餐既主題-櫻花🌸,點一點酸汁混合鵪鶉蛋🥚、蘿蔔蓉、wasabi,酸酸地咁入口冷麵夠爽滑,好快又清晒。
🔆 櫻花水信玄餅

水信玄餅入面有漬過既櫻花🌸,再淋上黑糖,賣相滿分💯。入口黑糖既香甜加上漬過櫻花🌸既一點點鹹味,平衡得剛好。

🔆 麵豉湯

簡簡單單唔會過鹹,味道不錯也很暖胃。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 食完呢餐,我地都諗住母親節帶埋媽媽嚟慶祝,因為凡訂座惠顧「櫻の宴🌸SAKURA」慶祝🍾️母親節,媽媽可以獲贈精美包裝既康乃馨花一支,給媽媽一個驚喜
👉🏻 而且由4月1日至6月30日,每惠顧滿$200就減$50,上限減$500,即係最高有75折,更加抵食👍🏻

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮附近既朗豪坊🅿️或者家樂坊🅿️
👉🏻 旺角呢一帶,公共交通絕對係十分方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-04-20
👯約閨密傾計最喜歡搵上樓嘅食店, 因為不似在街舖的餐廳、酒樓咁, 會望到煩囂嘅人來人往, 感覺會休閒啲🥰🇯🇵今次揀咗呢間日式居酒屋, 𨋢門一開已經見到非常開揚及感覺舒適, 窗邊及牆身有立體櫻花裝飾, 好有日系氣氛🌸📝餐牌內有多款特色小食選擇, 佐酒一流🍶🍹飲品選擇包括, 無酒精飲品, 啤酒, 果酒及清酒, 亦有日本專業推介純米大吟釀....🍱午市套餐供應選擇超多, 由$78起至$278, 無論飯、麵、丼飯, 甚至廚師發板壽司, 都一應俱全👍🏻🧑‍💼店員還告知會每月轉餐牌款式🫶🥗所有套餐均配送沙律及麵豉湯🧑‍🍳廚師發板壽司十貫 $238🍣新鮮手握壽司, 帆立貝、油甘魚、三文魚、劍魚腩、劍魚、左口魚邊、紋甲魷魚, 及 order 後即做嘅拖羅蓉軍艦, 海膽軍艦, 三文魚子軍艦, 食材新鮮👍✨特上帶子三色刺身丼 $158(三文魚子、海膽、帶子)🍚丼飯上鋪滿咗滿滿嘅刺身, 顏色鮮豔, 賣相吸引😍海膽大粒甘香夠鮮, 勁大粒厚肉嘅帆立貝, 非常有口感, 吞拿魚蓉肉嫩重魚鮮味, 味覺爆燈🤩🧑‍💼服務員招呼親切友善, 餐後仲奉上特色嘅雪糕🍧🍑桃子、番石榴味雪糕, 味道特別又清新, 為我哋呢餐劃上完美

📝餐牌內有多款特色小食選擇, 佐酒一流🍶

🧑‍💼店員還告知會每月轉餐牌款式🫶

🥗所有套餐均配送沙律及麵豉湯

🧑‍🍳廚師發板壽司十貫 $238

✨特上帶子三色刺身丼 $158
(三文魚子、海膽、帶子)
🍚丼飯上鋪滿咗滿滿嘅刺身, 顏色鮮豔, 賣相吸引😍

🧑‍💼服務員招呼親切友善, 餐後仲奉上特色嘅雪糕🍧
🍑桃子、番石榴味雪糕, 味道特別又清新, 為我哋呢餐劃上完美嘅記號💕
2023-04-28
午餐
2023-04-28 39 瀏覽
一出門口打開嘩~~吸睛指數100% 超級日式裝修,用左我最鍾意既富士山🗻同櫻花🌸作主題裝修真係勁有誠意,即刻攞起相機📷打卡,打完卡更係點餐嘢熱門推介海膽丼 有咩特別就係會用加拿大海膽再加日本海膽 重點重點係海量既海膽 當日無晒日本海膽,老闆好好人將佢變晒全部加拿大加轉左帶子刺身俾我哋 之後就叫左 10貫 Omakase 全部都好新鮮啊 海膽、帶子,三文魚籽,鯛魚,三文魚,左口魚等等壽司 🍣😌 #美味しい料理套餐有:沙律🥗,麵豉湯,飲品,甜品
裝修真係勁有誠意,即刻攞起相機📷打卡,打完卡更係點餐嘢

之後就叫左 10貫 Omakase 全部都好新鮮啊

套餐有:沙律🥗,麵豉湯,飲品,甜品
2023-04-26
  • 海膽丼