2019-02-24 194 瀏覽
其實我都唔知呢間舖名點讀- ka la?但由佢係深水埗嘅時候已經一路好想試,今次入元朗終於試到喇!綠茶蕨餅 $25蕨餅一客有六粒,而重點竟然係個醬?蕨餅好煙韌好Q彈,綠茶味亦好香,有真茶味嗰種回甘,唔係死甜嗰種假綠茶味!🌱 蕨餅有配埋一碟黑糖mix煉奶嘅醬汁,沾完醬令到個味覺昇華咗一個層次,因為本身個蕨餅唔係好甜,所以加咗醬之後- 1⃣第一啖有鮮奶同黑糖嘅香甜2⃣第二啖係綠茶嘅回甘3⃣♾第三四五啖就係彈牙嘅蕨餅煙煙韌韌嘅口感😋伯爵茶卷蛋 $35本身想試招牌嘅綠茶卷蛋,但因為太早嚟佢未開始有得賣,咁唯有試吓伯爵茶卷蛋。本身有少少失望因為佢真係好細件,睇相以為係好似Mon Cher咁大件。不過食落又加返分,中間個伯爵茶好清甜!而卷蛋亦都每一啖充滿着伯爵茶嘅香味😋個味道係唔錯的,見到有一粒粒嘅伯爵茶嘅茶籽,好足料。不過略嫌卷蛋有啲實的的唔夠鬆軟。呢間Cafe嘅環境都幾舒服,而且佢原來仲有lunch set,都值得再嚟試下!

綠茶蕨餅 $25
蕨餅一客有六粒,而重點竟然係個醬?
1⃣第一啖有鮮奶同黑糖嘅香甜
2⃣第二啖係綠茶嘅回甘
3⃣♾第三四五啖就係彈牙嘅蕨餅煙煙韌韌嘅口感😋

伯爵茶卷蛋 $35

知道呢間小店好耐,而且仲周不時都會經過,但因為元朗實在太多美食,次次都食到好飽,食唔落呢間,又或者早左黎未有卷蛋食,今次終於黎到朝聖打卡甜品店,最想試係佢既人氣抹茶卷蛋!環境店舖小小一間,但我覺得都幾有Feel,坐位不多,好多時要等位,今次就被安排到坐望住街景既位置。餐牌餐廳中咖啡既英文名下面都得意地配上左中文拼音,例如"Americano"叫做「阿妹你企喺路」。其實佢都有主食,不過我對佢既認識只係卷蛋,所以鎖家過黎食佢既甜品而已,但如果你想係到Hea下,可以食主食再加甜品都得。卷蛋 $35是日有幾款味可選,分別係焙茶、伯爵茶、抹茶、抹茶紅豆,我就揀左好多人打卡時點既抹茶紅豆。Size唔算大份,面頭灑左啲抹茶粉,卷蛋鬆軟唔會食空氣咁,內裡抹茶醬帶少少苦澀回甘,口感順滑,略嫌紅豆唔夠多,同埋以$35黎講,價錢可接受。Cinnamon Cappuccino $35我就要左杯「冼立文 騎豹遷爐」,跟甜品就優惠價$28,飲落唔重Cinnamon味,反倒咖啡豆比較濃,咖啡味岀,有烘焙過既甘味,中意飲咖啡既不能錯過。總括而言,隨左地方細左小小,其他野都唔錯,不過就唔會話好有驚喜,未至於要特登從九龍

餐牌

卷蛋 $35

Cinnamon Cappuccino $35
卷蛋、Cinnamon Cappuccino
Cinnamon Cappuccino

總括而言,隨左地方細左小小,其他野都唔錯,不過就唔會話好有驚喜,未至於要特登從九龍走入黎食,但如果去開呢到就可以幫襯下。
2019-02-16
5 分鐘 (堂食)
卷蛋、Cinnamon Cappuccino
Cinnamon Cappuccino
2019-02-13 335 瀏覽
My friend actually got these for me when she went to Yuen Long and said they were quite popular.You get nine glutinous rice dumplings covered in matcha powder. The mochi was soft and chewy and the matcha flavour is fragrant.The surprise element was that when I bit through the soft mochi there was something hard in the center.There was actually a maltesers ball inside each rice dumpling which was not something I ever thought would be paired with mochi.However it paired surprisingly well together.

However it paired surprisingly well together. The crunchy texture of the maltesers was a nice contrast with the chewiness of the mochi. The chocolate flavour was also a perfect companion to the slight bitterness of the matcha.

外賣自取
2019-02-05 339 瀏覽
其實我都唔知呢間舖名點讀,但由佢係深水埗嘅時候已經一路好想試,今次入元朗終於試到喇!綠茶蕨餅 $25蕨餅一客有六粒,而重點竟然係個醬?蕨餅好煙韌好Q彈,綠茶味亦好香,有真茶味嗰種回甘,唔係死甜嗰種假綠茶味!🌱 蕨餅有配埋一碟黑糖mix煉奶嘅醬汁,沾完醬令到個味覺昇華咗一個層次,因為本身個蕨餅唔係好甜,所以加咗醬之後- 1️⃣第一啖有鮮奶同黑糖嘅香甜2️⃣第二啖係綠茶嘅回甘3️⃣♾第三四五啖就係彈牙嘅蕨餅煙煙韌韌嘅口感😋伯爵茶卷蛋 $35本身想試招牌嘅綠茶卷蛋,但因為太早嚟佢未開始有得賣,咁唯有試吓伯爵茶卷蛋。本身有少少失望因為佢真係好細件,睇相以為係好似Mon Cher咁大件。不過食落又加返分,中間個伯爵茶好清甜!而卷蛋亦都每一啖充滿着伯爵茶嘅香味😋個味道係唔錯的,見到有一粒粒嘅伯爵茶嘅茶籽,好足料。不過略嫌卷蛋有啲其的的唔夠鬆軟。綠茶味應該好食啲?呢間Cafe嘅環境都幾舒服,而且佢原來仲有lunch set,都值得再嚟試下!

綠茶蕨餅 $25
蕨餅一客有六粒,而重點竟然係個醬?
1️⃣第一啖有鮮奶同黑糖嘅香甜
2️⃣第二啖係綠茶嘅回甘
3️⃣♾第三四五啖就係彈牙嘅蕨餅煙煙韌韌嘅口感😋

伯爵茶卷蛋 $35

2019-02-03 357 瀏覽
旮旯葛餅 抹茶味尼個葛餅有兩個味比你揀 有原味同抹茶味 原味就系黃豆粉加黑糖 抹茶味就系黃豆粉加抺茶粉 食嘅時候再加煉奶同黑糖 葛餅個口感好特別系涼涼地好似 咁 但佢系吾煙韌吾會好似糯米糍咁 我尼個抹茶味系十分濃 濃到有啲苦 所以吾鐘意苦嘅朋友又想食抹茶味可以落多啲煉奶同黑糖草餅 無餡我相信大家都知草餅系咩口感 但尼個有少少吾同佢真系好煙韌又吾會成舊嘢咁👍🏼👍🏼佢有得揀紅豆/芝麻餡/無餡 我就揀左無餡因爲好似可以試真啲咁😁 一樣抹茶味系十分濃 濃到有啲苦同埋都可以加煉奶所以吾洗怕啦😉
旮旯
葛餅 抹茶味

草餅 無餡
2019-02-02 341 瀏覽
因為朋友好鐘意抹茶嘅嘢,見到呢間評價幾好,就充滿期待咁去食,食完我地兩個都完全唔明點解啲人會話好食🤷🏻‍♀️我地叫咗卷蛋同麥滋,都揀咗抹茶味。個麥滋即係糯米滋加麥提莎,喺食到麥提莎之前,得個苦味,仲要唔係抹茶嗰種甘甜味,係真係好苦嘅苦味🤮要等食到麥提莎之後先會中和返,但唔覺有乜嘢抹茶味。而最令我地期待嘅蛋捲,係一啲抹茶味都食唔出,賣相好靚好吸引,但食落真係無味,朋友話得少少蛋味😑呢間係完全唔會想再去,真係好難食😵😵

我地叫咗卷蛋同麥滋,都揀咗抹茶味。

呢間係完全唔會想再去,真係好難食😵😵
2019-02-02
2019-02-01 197 瀏覽
我係綠茶控 見到好多人po d 甜品相已經好想去試! 今日終於食到啦 (甜品好似要要3點後先有😳)呢個芝士黑松露焗手切薯冇諗過咁好食 每一啖都好濃味 🤤抹茶蛋卷好好味外面好鬆軟 不過個size略嫌細左dd 個麥糍都都幾好 有粒麥提沙係入面 口感品錯😍另外最好食係個葛餅 煙煙un un !! 好重抹茶味再點埋個醬係勁match 🤩🤩
我係綠茶控 見到好多人po d 甜品相已經好想去試!

今日終於食到啦 (甜品好似要要3點後先有😳)

呢個芝士黑松露焗手切薯
冇諗過咁好食 每一啖都好濃味 🤤

抹茶蛋卷好好味外面好鬆軟
不過個size略嫌細左dd

個麥糍都都幾好 有粒麥提沙係入面 口感品錯😍
2019-01-29 177 瀏覽
依間既甜品成日都係IG見到有人介紹,無意中行過大坑渠發現原來開埋餐廳。餐廳面積唔大,坐位唔多。我去個日係星期六,8點左右,唔使等位。兩個人各叫左一個定食:劍魚腩、石斑魚因為飯已經賣晒,所以叫左意大利粉。店員介紹可以將湯加落意粉度食。第一次咁樣食意粉,意粉上面仲有好多蔬菜,食落好清新,味道清淡,好岩個期食得滯左既我地!石斑魚表面有火炙既效果,唔錯,都係較清淡。玉子燒雖然唔大舊,但甜甜地又有牛油味,好食。定食跟甜品,唔同菜式跟唔同甜品。

兩個人各叫左一個定食:劍魚腩、石斑魚
因為飯已經賣晒,所以叫左意大利粉。

石斑魚表面有火炙既效果,唔錯,都係較清淡。
玉子燒雖然唔大舊,但甜甜地又有牛油味,好食。
定食跟甜品,唔同菜式跟唔同甜品

2019-01-24 201 瀏覽
今時今日的元朗區,用心有質數的餐廰多不勝數,如果店主想在元朗區繼續維持下去, 真的要檢討食材質數和配搭。環境 – 店舖面積很小,平日下午時份還可以,店內整潔乾淨的。服務態度- 有禮貌。食物 – 選擇不多,我叫了一個lunch set。墨魚汁海鮮意大利麵,分量很少,食材和配搭沒有甚麼特別, 唯一可以讚的是意大利麵軟硬適中, lunch送有一件超細件的綠茶卷, 但一點綠茶味也沒有。食到最後想給他們最後一次機會, 加了$15要cappuccino,實在太令人失望,很淡沒有咖啡味,其實真的令我很費解, 他們的咖啡機是很專業,既然這麼願意去投資咖啡機,想必店主也希望做到有質數的咖啡,為何會忽略選擇咖啡豆的重要性? 我飲剩半杯,希望店主會察覺和檢討。非常失望的一次用餐經驗。

服務態度- 有禮貌。

非常失望的一次用餐經驗
cappuccino
墨魚汁意大利麵
2019-01-24
2019-01-22 136 瀏覽
見前排好多媒體都有報導這家小店,一直都好想試呢間嘅蕨餅,煙韌控真係唔可以錯過呢個蕨餅😍小店喺元朗大坑渠附近,用簡單的木系做裝潢,感覺好似日本的懷舊小店。當天是平日來的,所以不算太多人,不用等候就可以入座。鋪頭細細,所以假期來食其實都幾衝忙,不能慢慢享受美食,畢竟見到多人排隊都唔好意思逗留太耐😂講返食物先,點了抹茶蕨餅和抹茶蛋糕。蕨餅煙煙韌韌好好食,但食呢啲唔可以抖大啖氣,因為會吸左一口粉落氣管😂 抹茶蛋卷真係好出色,蛋糕濕潤不散爛,抹茶忌廉好creamy,但又不會太漏,好想再encore😍

2019-01-19 343 瀏覽
入到嚟元朗知道大坑渠附近有間專賣日式甜品嘅小店,而且仲有咖啡、午餐等。 門口望落去已經別具風格,用簡單嘅木系裝修,感覺好似懷舊日本小店咁星期六下午去到大概等左一陣就有位喇,坐低當然係主玫甜品餐牌有好多甜品嘅選擇,樣樣都好想試見到有個二人餐,二人餐包括二人份量嘅日本蕨餅 :分別有芝麻、抹茶、黃豆粉同埋紫薯4款味道。日本蕨餅套餐仲包一大壺茶,足夠二人飲用 。如果唔揀就係店員隨便完挑選一個茶畀你,如果想要指定茶都可以加五蚊轉唔同款嘅有機茶呢個甜品嚟到好靚,充滿日本style蕨餅用冰水裝住,等佢唔會黐住,你就可以用匙羹同筷子夾起,然後點落你想要嘅粉末裏面另外佢亦有兩種糖漿,一款係日本醬油味,另一款就係煉奶。一個餐可以品嘗唔同嘅味道蕨餅 煙煙靭靭好好食另外亦都叫咗呢度比較出名嘅卷蛋,有幾種味道,我叫咗抹茶味。卷蛋細細件整得好靚,啲cream好多流曬出嚟,咬落去蛋糕都算軟熟綠茶味好香濃,味道唔錯,但係就唔算話超級特別。再叫多咗個茶餅,一客有兩件,亦有幾款味到,因為我鍾意食紅豆所以揀咗紅豆餡,粉皮都可以揀,我哋就揀咗芝麻味。兩件草餅都好大舊,皮比較厚但係芝麻味香濃,內面嘅紅豆餡都多,都算幾好食呢間

星期六下午去到大概等左一陣就有位喇,坐低當然係主玫甜品

餐牌有好多甜品嘅選擇,樣樣都好想試
呢個甜品嚟到好靚,充滿日本style
蕨餅二人餐

煙煙靭靭好好食

蕨餅( 紫薯味)

蕨餅( 黃豆味)

綠茶味好香濃,味道唔錯,但係就唔算話超級特別。
抹茶卷蛋

茶餅( 紅豆味芝麻皮)

呢間甜品店幾特別,整嘅甜品全部都係自家製,而且係日式風格
價錢又唔貴,都會再回頭
而且店員非常之有禮貌,令客人食得好開心
蕨餅二人餐
蕨餅( 紫薯味)
蕨餅( 黃豆味)
抹茶卷蛋
茶餅( 紅豆味芝麻皮)
2019-01-18 168 瀏覽
終於嚟咗元朗試呢間旮旯喇😭😭😭叫咗個抹茶卷蛋,超好食👍🏻👍🏻,蛋糕係我鍾意嘅濕潤質地,d cream又濃抹茶味,好味到食完都打包多一舊走另外試咗黃豆拼抹茶葛餅,質素都係好的,不過未去到嘩一聲咁好食😄另外仲叫咗個Rose latte☕️同matcha latte🍵matcha latte都係好好飲!👍🏻👍🏻推介呀,超濃抹茶粉味,甜得嚟有少少澀,a very well blended latte🤤🤤🤤
終於嚟咗元朗試呢間旮旯喇😭😭😭
2019-01-17
  • 葛餅
  • 抹茶卷蛋
2019-01-13 169 瀏覽
之前開喺深水埗時已經想試好耐,到而家開左喺元朗,終於有機會一試!呢間真係超旺,3點半出面都等緊位,我地排等3張枱,等左大約15分鐘,終於有得入去了~店舖唔大,但裝修幾別緻舒服下午茶時段得小食同甜品叫,但好可惜卷蛋已賣晒,叫左個葛餅(抹茶+原味雙拼) 同一杯泡沫咖啡。 食食下店員走過泥話有三文治蛋糕,只有6件,唔係日日有,講到咁吸引,就叫左個抹茶earl grey一試!!真係幾正,兩隻茶味都match到,而且蛋糕質感好鬆軟,一試難忘!

店舖唔大,但裝修幾別緻舒服
2019-01-13
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2018-12-02 584 瀏覽
簡簡單單過一個文青中午😌😌呢間既卷蛋出哂名,一路食一路有人專誠來買🤭其實佢地既lunch都唔錯架-黑松露雜菌芝士海鮮意大利麵 $68好濃黑松露同芝士味😍意粉入面好多野,菇大蝦仲有好多青口仔😋-玉子燒 + 前菜 $12話說每個set都包昆布湯同隨機甜品,加$12仲有玉子燒同個沙律,正🤩-蟹肉南瓜忌廉芝士意大利麵 $78👧🏻: 全部都係最愛😍蟹肉份量多我地叫佢做蟹肉山🦀相比之下呢個更加好食🤫-兩個甜品都係抹茶味😋 都好正架
簡簡單單過一個文青中午😌😌
呢間既卷蛋出哂名,一路食一路有人專誠來買🤭
其實佢地既lunch都唔錯架

黑松露雜菌芝士海鮮意大利麵 $68
好濃黑松露同芝士味😍
意粉入面好多野,菇大蝦仲有好多青口仔😋

玉子燒 + 前菜 $12

蟹肉南瓜忌廉芝士意大利麵 $78
👧🏻: 全部都係最愛😍蟹肉份量多
我地叫佢做蟹肉山🦀
相比之下呢個更加好食🤫

兩個甜品都係抹茶味😋 都好正架
不嬲好鍾意食抹茶 旮旯開左黎元朗真係我既福音😍之前食過抹茶卷蛋同抹茶麥提沙糯米池(專攻甜品😂)今次再試限定既極濃抹茶卷蛋❤️❤️啲抹茶醬多到流晒出黎 就咁食左啖抹茶醬先,不得了😍好滿足 果然係極濃抹茶 好香好濃既抹茶味 再食落就有種吉士包入面啲吉士醬既甜味 但甜而唔漏食完之後成個口都仲好香抹茶味 唔想飲水😣個卷蛋就正正常常 唔算特別鬆軟 但都唔會乾爭爭 其實有個醬佢已經配乜都好食!希望可以繼續出多啲抹茶類既甜品!
不嬲好鍾意食抹茶 旮旯開左黎元朗真係我既福音😍
之前食過抹茶卷蛋同抹茶麥提沙糯米池(專攻甜品😂)
今次再試限定既極濃抹茶卷蛋❤️❤️

食完之後成個口都仲好香抹茶味 唔想飲水😣