2017-07-14 843 瀏覽
同朋友去佐敦睇跌打,當然要搵食啦,佐敦幾條街都係食既,行到呢度係門口見到餐牌,員工出黎介紹,餐唔岩可以叫即整壽司,好啦~就入去試下先。 我地2個人,叫左饅魚飯,唔算好大碗,但以呢個價錢非常合理,饅魚唔細條! 一人前壽司,有4細小卷,10件壽司,即整,新鮮!三文魚腩刺身,個刺身真係冇得輸,好肥美水牛城雞翼,香辣,yummy!聽到後面食客話d餃子好好味,但仲想係隔離食埋糖水,今次唯有流住口水先價錢唔貴,下次要再黎食下其他野
一人前壽司,有4細小卷,10件壽司,即整,新鮮!
三文魚腩刺身,個刺身真係冇得輸
,好肥美
水牛城雞翼,香辣,yummy!
價錢唔貴,下次要再黎食下其他野
2017-06-26 777 瀏覽
預先打左電話book1930.準時去到唔洗等位。有Menu睇左食乜先,再有點心紙自己畫,壽司中位數20蚊,比較貴係牡丹蝦壽司,好似68兩件,合理價先上刺身,我點左是日飛機魚,原來係叫做粒子魚,另活赤貝刺身,粒子魚鮮,彈牙爽口,赤貝好香,中高檔質素,有擺盤,要讚好!再叫左師父推介生蠔,..其實蠔吧有共六款,不過叫得推介就要信哂法國Dr Claires重海水味,肉甜彈牙,49一只,買4送2推廣,半打兩個人啱啱好,必試壽司第一回長鰻魚壽司,入味鰻魚汁,必點!鵝肝燒得啱啱好,厚身有口感其他壽司都係中檔嘢,要讚師父全手握,好實正但米粒分明,無散開任何一件,有醋味,低溫度飯粒,魚生凍,好清晰每件壽司特別wasabi要留意唔似開粉貨,似新鮮山葵,需知唔係,但絕對比外面私人舖仔貨好和食水牛雞翼好味,辣辣地,爽炸雞粒又好香囗總括人頭300,因為我叫左幾樣刺身又生蠔佐敦價合理,性價比高,又真心好食,絕對上得大枱質素老闆傾起計先知師傅最小8年經驗,最長18年,大部分都係度超過5年,所以質素好穩定又有保證會再幫襯及介紹俾朋友

壽司第一回長鰻魚壽司,入味鰻魚汁,必點!
鵝肝燒得啱啱好,厚身有口感

和食水牛雞翼好味,辣辣地,爽
炸雞粒又好香囗

總括人頭300,因為我叫左幾樣刺身又生蠔
佐敦價合理,性價比高,又真心好食,絕對上得大枱質素
會再幫襯及介紹俾朋友

• 長鰻魚壽司
  • 粒子魚刺身
  • 活赤貝刺身
2017-06-09 539 瀏覽
話說有天去九龍公園閒逛,行到晚上就搵下附近有咩餐廳好食。每隔一陣子就會想食日本野,咁就搵左呢間旬·食事處試下。白加士街附近都算是食街黎,一大排都是不同種類的餐廳,不細心一點看就找不到這裡呢。坐低就看下menu吶,價錢都尚算合理~ 和朋友各自揀了想食的壽司。上菜時感覺不錯~壽司外貌都幾新鮮~味道還不錯,我覺得是抵食的。唔是太夠飽,就另外加了一個軟殻蟹卷物,好大碟,分量很足夠呢。軟殻蟹外脆內軟,不錯吃

2017-04-26 507 瀏覽
The restaurant located near Jordan is clean and nice, the staff is great and you can have fresh food for an affordable price. The sushis are better than the one you can find in the other restaurants of the district. It is also possible to takeawayThere is no real english menu but the staff can translate for you! A great deal
A great deal
2017-04-08 469 瀏覽
想找日本野食,但元氣昨晚已食過,而另一些店舖又比較貴,食碗拉麵都要98蚊,所以由尖沙嘴行到佐敦。經過此店見到有我愛吃既生蠔,有老公既壽司,又有阿囝要食既炸蝦,所以入去試下。由於從無諗過寫食評,所以無諗過影相。但見到此店唔多人介紹,好驚佢無生意,我下次去已無得食。食物方面,我們叫左以下:外賣一盒盒壽司d飯比較實,可能放耐左,但魚生也算新鮮。好似58蚊(12粒),價錢都ok.即叫軟腳蟹手卷d飯和蟹腳都好好味,好多肉。阿囝個隻仲有蟹膏tim。即叫雜錦魚生飯,飯和魚生都新鮮。阿囝食炸蝦烏冬,佢食到連湯都飲晒。但我就唔太鍾意個烏冬質感太薄,吸唔到湯.。叫左3隻生蠔都好美味。2大1細(8歲),食左4百蚊左右,堂食也唔洗加一。希望佢keep到水準和keep到呢個價錢啦!
食物方面,我們叫左以下:
即叫雜錦魚生飯,飯和魚生都新鮮。
叫左3隻生蠔都好美味。

2017-04-08
2017-02-02 665 瀏覽
一個人的晚餐,諗唔到食咩好,見到呢間有生蠔食,於是就來呢度試吓......本來想食Kumamoto, 但係冇貨,試咗個美國蠔都幾正好新鮮😋海膽都👌🏻,不過小咗啲😢三文魚籽食完覺得好tasty😋😋😋跟住叫咗個活赤貝刺身,夠凍,好爽口, 好新鮮最後order 多份甜蝦刺身,完美的ending👍🏻其實本身想飲sake, 不過一個人怕飲唔曬,見到呢到有white wine by the glass, 岩曬,一杯配上以上所有海鮮, Nice😍
海膽都👌🏻,不過小咗啲😢
三文魚籽食完覺得好tasty😋😋😋
跟住叫咗個活赤貝刺身,夠凍,好爽口, 好新鮮

最後order 多份甜蝦刺身,完美的ending👍🏻
Oyster
壽司
活赤貝刺身
甜蝦
2016-11-13 701 瀏覽
今日同朋友行開附近,就去左呢間野到食,未試過。因為好似都係外賣多,但我地就堂食。叫左壽司,有三文魚、海膽,好多選擇之餘,飯好軟、又新鮮。另外有刺生,鮮帶子、鮮赤背,非常新鮮、鮮甜!最後有叫象物蚌有時成日想去食壽司,去黎去去都係元氣個d,成日都無海膽食(賣哂),又唔夠新鮮。宜家可以有多個選擇⋯😍😍😍 真係估佢唔到呀!
今日同朋友行開附近,就去左呢間野到食,未試過。
因為好似都係外賣多,但我地就堂食。
叫左壽司,有三文魚、海膽,好多選擇之餘,飯好軟、又新鮮。
另外有刺生,鮮帶子、鮮赤背,非常新鮮、鮮甜!
最後有叫象物蚌

• 刺生拼盆
2016-10-15 602 瀏覽
-----足料日式壽司小店-----😍-肥美三文魚配火燒 入口即溶 滿口魚油 -蟹棒加上沙律醬 😱 無得頂 .......環境舒服 乾淨... 值得再去!!!!👅👅👅
-----足料日式壽司小店-----😍

-肥美三文魚配火燒
入口即溶 滿口魚油
-蟹棒加上沙律醬 😱 無得頂 .......
三文魚腩 蟹棒
環境舒服 乾淨... 值得再去!!!!👅👅👅
三文魚腩 蟹棒
2016-10-04 2008 瀏覽
佐敦區曾經也出現過不少壽司刺身店,但不是水準不濟便是定位過高,最後都不能站穩住腳。眼看小區好像欠缺了一點和鮮,區內一間小店亦靜極思動,不願墨守成規,希望為舊區帶來點新氣象。原址是一間叫作"鮮"的外賣壽司店,在白加士街已經營業了有數個年頭,以經營壽司到會及外賣為主,亦有日式雜貨售賣。不過可能裝修外觀委實太普通,沒能令人留下深刻印象。舊店最近易主,新主立意要為食店來個大革新。重新裝修過後,門面有着頗大的改變,店舖亦易名為"旬. 食事處"。"旬"在日文裡本身已有"鮮"的含意,但就多了時令的意味,可謂神來之筆。除了門面之外,內裡的裝潢格局亦有了很大的變化。最大的不同是多了一個正式的用餐區域。三張餐桌十二個位子,用餐的座位不多,但感覺簡潔衛生,很有地方小店招呼小眾的風格。在用膳區的另一邊及店子後邊則是吧枱區域,另外設置了數張高凳,食客可以更直接近距離看着師父為食店準備食物。食店除了售賣壽司刺身,也兼售各地生蠔。生蠔都羅列在吧枱上的冰盤之內,種類貴精不貴多。(剛剛有男客人一進來二話不說就點了兩隻生蠔即開即食,再迅速買了一包外賣壽司離開。生蠔素有壯陽之效,客人那種急性子令人少不免令有所聯想.....

原址是一間叫作""的外賣壽司店,在白加士街已經營業了有數個年頭,以經營壽司到會及外賣為主,亦有日式雜貨售賣。不過可能裝修外觀委實太普通,沒能令人留下深刻印象。

舊店最近易主,新主立意要為食店來個大革新。

(剛剛有男客人一進來二話不說就點了兩隻生蠔即開即食,再迅速買了一包外賣壽司離開。生蠔素有壯陽之效,客人那種急性子令人少不免令有所聯想.....)
外賣壽司刺身依舊是食店的重點項目。凍櫃內放置了各種不同組合與種類的壽司刺身拼盤,據負責人壽司刺身說都是當天即製包裝,觀乎每件壽司的色澤與飽滿形態,食物新鮮度應該不用懷疑。
不過若要說到新鮮度,包裝壽司當然遠比不上即製壽司。食店重新裝修後加設了堂食區,就是要為食客提供現製的壽司刺身饌食。

食店不設加一收費,食客先自行到付款處拿取點餐紙。
㸃餐紙內的項目包括刺身壽司與手卷,選擇比預先包裝好的外賣刺身壽司包更多。以即製壽司而言,價錢算是大眾化(這也是地區小店的特色),便宜的話$14已可吃到兩件壽司。較矜貴的有牡丹蝦與生蠔壽司,每件$48,點選壽司刺身豐儉由人。
揀選了食物後便到付款處先行付款(暫時只收現金),之後便可安坐堂食區等候食物送來。等候期間服務員亦會遞上一杯暖茶,招呼尚算不錯。
等了數分鐘壽司盤便送上來。一共點了十二件壽司,壽可盤放上酸薑與wasabi,賣相足以與一般中高價檔次的壽司店看齊。
火灸特長海鰻壽司 $22

特長海鰻跟普通的鰻魚壽司只相差4元,似乎没有不選擇特長海鰻壽司的理由。壽司即叫即製,新鮮的壽司飯粒微濕而富醋香,被一整塊長長的鰻魚肉覆裹著,可口味美。
特級蟹棒壽司 $24

高級魚肉仿製的蟹棒壽司,味道更為鮮甜,肉質的蟹像真度高,啖啖肉的滋味很是不錯。
帶子壽司 $22

帶子肉汁甜美帶鮮,爽口度尚算不錯。吃罷令人更期待餐紙上另一款價錢double

的柚皮珍寶帶子壽司,不知是否也會帶來double的滋味滿足感。
海膽壽司 $24

$24元兩件的壽司,難以期望會用上高級海膽的種類,但海膽口感軟滑creamy,新鮮取勝。
七味沙律醬燒三文魚壽司 $16

火炙三文魚伴上沙律醬與七味粉,為魚鮮添上惹味的變奏。
燒三文魚腩壽司 $20

兩片塊頭十足的三文魚腩,絕對是厚切之作,單看也口水直流。
三文魚腩肉質肥美,由於厚度甚豐,輕輕把外層燒過後,令三文魚帶來內外不同的口感,豐腴的脂香突出,是今晚最驚艷的一道壽司

這間新轉型的壽司刺身店水準不錯,外賣與堂食兼收也是一個不錯的營運策略。

據負責人說遲些日子還會有熟食供應,不過小店座位不多,如何能在人手及翻枱時間取得平衡,看來還是需要一個壓力測試再定奪。
2016-09-29