2010-01-07 16 瀏覽
元旦翌日,尚有少量家電要搜購,又到了屯門BEST電器,shopping前到了和亭醫肚。 沒記錯此店前身是和民,相信為遷就這區購買力而轉成價位較低的和亭。當日幫襯的食客也挺多的,我與老公要等5-10分鐘才有位;而店內環境雖舒適,但人手有點不足,加茶落單都要等待較久,最大賣點始終是低廉的食物,午餐連飲品只由$34起,還有特惠價加配壽司option: 腐皮卷-(換購價$4)-老公甚喜歡吃微帶甜味的腐皮壽司,特價貨色當然沒有動人清香甜潤口感,少試但覺味道正常,已值慶幸,而龐大體質更屬意外之喜了。 鮭魚壽司(換購價$6)-鮭魚即三文魚,如圖是看得出的不新鮮,我連試食的興趣也沒有;吞掉兩件的老公也說實在是不好吃,如給他再選絕不會點。 豬骨湯拉麵($29)-豬肉與麵質水準中下,豬骨湯底、雞蛋及配菜則算不錯,拉勻都可以收貨了。始終以$29連飲品的價位,店方已經超額完成! 滑蛋豬扒飯($39)-吉列豬有點皮肉分離現象,然而豬扒本身幾juicy的,加上嫩蛋炒得滑身微帶香甜,整碗出品又很夠熱,我覺得比浪漫館橫濱好吃,花的卻是一半未夠的價錢,幾抵食的!至於附送的麵鼓湯,據老公講就過咸了。 餐飲-老公的凍檸茶清

餐飲-老公的
凍檸茶清香有茶味,我的
凍奶茶亦香濃幼滑,唯一可挑剔只是稍稍不夠甜,是個意外地滿意的句號。

本來還想點
綠茶雪糕紅豆班戟,但飽肚加上不想變肥師奶,今次忍住了,然後埋單繼續shopping!
腐皮壽司
凍檸茶+凍奶茶
  • 凍檸茶
  • 凍奶茶
2009-12-12 9 瀏覽
今日同家人慶祝生日,見間野由和民改為和亭就去試下新野la,點知入面d野難食到極點,除了食物微溫外,d壽司又散開晒,仲要外表好似假壽司,服務不過不失,只係叫个侍應比幾隻碗就等佐成世,埋單六舊幾六個人食唔飽仲要咁嘅食物,抵唔抵就見人見智,但我就一定抵死個抵。好難再令我再去!
好難再令我再去!
2009-12-12
慶祝紀念
生日
2009-11-23 10 瀏覽
本來都無諗住寫出來, 但真係太激氣喇上星期五晚諗住同老婆食日本野諗起呢間野開張左無而耐, 又未試過就去試下去到門口, 約8:15pm, 見唔係太多人等, 入面又有起碼兩張未執野o既吉檯都應該唔駛點等掛, 點知一攞飛, 嘩! 二人檯要等12張, 心知不秒唔係星期五晚周圍都係人, 呢喱度又唔多人等, 都唔會繼續等等下等下, 見愈來愈多人走, 但完全無人執檯高峰時一共有八張吉o既四人檯, 起碼維持有10分鐘等緊果d人見到都問出面位小姐, 果位小姐都好唔好意思咁答話"就有"都最後都有人執檯喇, 但執得好慢, 連門口位小姐見到都走番入去幫手, 唉!到我地有位時足足等左約40分鐘, 但之前入去o既其實都只係十幾張檯包括我地等o既二人檯都係只有四張...入到去都唔理咁多, 叫野食先(響門口都已經大把時間諗食乜)一共連飲品叫左八樣野, 叫乜就唔詳細講, 因為唔係重點由落單到上第一道菜都係唔駛十分鐘, 都算過得去上o既係唔記得叫乜乜滑蛋朱扒之類睇好似好正, 但食落, 嘩! D粉好厚, 但一咬即散, 朱扒又非常韌跟住d野愈上愈慢, 除左滑蛋朱扒, 兩柸飲品, 一個拉麵之外響15分鐘內上左之外跟住果30分鐘
本來都無諗住寫出來, 但真係太激氣喇

上星期五晚諗住同老婆食日本野
諗起呢間野開張左無而耐, 又未試過就去試下
唔係星期五晚周圍都係人, 呢喱度又唔多人等, 都唔會繼續等
等下等下, 見愈來愈多人走, 但完全無人執檯
高峰時一共有八張吉o既四人檯, 起碼維持有10分鐘
包括我地等o既二人檯都係只有四張...

入到去都唔理咁多, 叫野食先(響門口都已經大把時間諗食乜)
一共連飲品叫左八樣野, 叫乜就唔詳細講, 因為唔係重點
由落單到上第一道菜都係唔駛十分鐘, 都算過得去
上o既係唔記得叫乜乜滑蛋朱扒之類
跟住果30分鐘都無野上過, 於是就吹下d待應, 一共吹左兩次
結果除左客三文魚壽司之外, 其他野都響約10分鐘後到一齊上晒
當食完所有野之後, d三文魚壽司都係未上, 於是同個待應講唔要同埋單
個待應就拿拿聲走入廚房, 唔駛30秒就攞左碟三文魚壽司出來, 真係...唉!

到最後埋單, 明明柸飲品係買一送一, 點知佢地計左兩柸錢
咁又搞左五分鐘先走得, 走時已經係差不多10:35pm
總結來講, 無論d食物及服務真係差過以前和民好多
由等位開始計起, 足足要成差不多用左兩個幾鐘食餐咁o既飯
只計食野都用左成個半鐘, 自問我同我老婆都算係食野快o既人
我諗下次再來食都咪搞
2009-11-20
間野本身係和民集團的一向呢間和民都係差差差差差的因為次次食親和民都搞到遲晒要跑番學校見佢改左名同模式, 咁試下la~希望有改善lasalad同飯品好快到, D salad好多粟米. 唔錯點知D飯係不知所謂,拖完又拖, 等成半個多小時都未到最後都係要外買D飯跑學校, 空堂食即係未食飯不特止, 仲要遲到咁跑番學校, 我地點都唔會lunchtime再黎我叫個滑蛋豬扒飯, 外賣的當然係林晒laD豬又老又hai, 唔掂, 仲要四十幾蚊個, 貴得黎冇quality更離普的是 果D service完全唔得, 叫黎叫去都唔多應你, 又唔幫你將D飯入落盒, 耐超耐都唔俾飯盒你想害人就介紹呢間野俾人la~~
間野本身係和民集團的
一向呢間和民都係差差差差差的
因為次次食親和民都搞到遲晒要跑番學校
見佢改左名同模式, 咁試下la~希望有改善la

salad同飯品好快到, D salad好多粟米. 唔錯
點知D飯係不知所謂,拖完又拖, 等成半個多小時都未到

最後都係要外買D飯跑學校, 空堂食

我叫個滑蛋豬扒飯, 外賣的當然係林晒la

更離普的是 果D service完全唔得,
叫黎叫去都唔多應你,
又唔幫你將D飯入落盒, 耐超耐都唔俾飯盒你

想害人就介紹呢間野俾人la~~

salad, 同平時一野, 不過不失
差, 滑蛋炸豬扒飯
差, 石窩飯
2009-11-16
salad, 同平時一野, 不過不失
  • 咪搞la
二時多左右跟妹妹到置樂那邊逛街後,肚子愈來愈餓了(午餐都沒吃呢),於是回市中心那邊打算找東西吃…我們走過《和亭》,這舖位的前身為同集團的《和民》呢!門外還貼出招聘告示,想必是剛「改頭換面」不久吧!?看到等候的人不多,而且只需多等一個號碼,那就姑且一試…拿了「飛仔」後,雖然看到食客已陸續結帳,有的桌子則掉空了,但店內的侍應好像「眼不見為乾淨」般,一點收拾的意欲也沒有,只是自顧自的「忙」著…又或是收拾了一半後,卻掉下來做別的事情(「忙」著落單呀、傳菜呀等等吧)…我們跟前一個號碼的食客就這樣至少在「明明已經有人走了、桌子已掉空」的情況下多等最少十分鐘之久,那時門外等候的人亦逐漸增多…好了,某些侍應終於「有空」了,可是她們卻是以比龜速更龜速的效率收拾殘局。我們看在眼裡,真的很想衝進去「幫」她們一把呢…幾經辛苦,終於入座了(那時約2:40pm)…也許就是因為剛「開業」不久的關係,侍應培訓還不太夠。就以跟我們落單那位女侍應而言,她好像不太清楚自己在做什麼似的,我們已說完要點的食物後,她只是「嗯~?!」了一下,而不是問我們「仲有冇其他需要?!」…妹妹心想「大姐,你淨係『嗯』,鬼知妳想點呀?!」落單了

幾經辛苦,終於入座了(那時約2:40pm)…

落單了不一會兒後,就在我們等候食物來臨之際,侍應把桌上的餐牌轉為tea time的,而且還侍至媽媽匯合我們及點過菜後,侍應才端上我們的lunch版食物(那時已三時多了)…我們心想「反正啲食物咁遲先黎,早知就遲少少先 order啦~(tea time版的食物便宜很多呢!)」

lunch版套餐內的沙律,嗯,味道總算還可以…然後就是lunch版的半份牛肉烏冬,雖然是久候之作,可是卻只有微溫,應該非「即叫即製」吧?!幸好那醬油湯底的味道不錯,配料份量不少,烏冬亦沒有過「淋」…之後就是lunch版的三文魚壽司,挺大份的,三文魚的質素亦不賴,算是替這頓遲來的「lunch版套餐」挽回一點分數。

我們點的lunch版套餐($63)就包括以上三款食物及一杯餐飲,可是tea time版的除了比較便宜之外,還額外多一客餐飲及兩件腐皮壽司(lunch版的是一set套餐來的,而tea time版的則拆分為兩set套餐)…

媽媽點的tea time版半份叉燒拉麵套餐($29),又是微溫之貨式,但味道算是不俗!tea time版的腐皮壽司,是我和妹妹均十分喜愛吃的款式!於是給我們幹掉了…最後,我們的餐飲選了熱檸茶及熱柚子蜜…

總括來說,假若不是只有微溫的話,食物算是跟前身同集團的《和民》不相伯仲的(當然價錢則比《和民》便宜一點)…

假若不是龜速、假若侍應清楚自己在幹什麼的話,服務算是還可的…(要讚一下的是這裡的侍應會主動走過來添水呢,但剛坐下時卻要提出要求後才會給水)

這頓三人的「遲來午餐」連加一共$101.2,「孤寒」的我們只給了數角tips(若服務好的話,我們可不會那麼吝嗇呢)…

ps.店子的抽風系統很差,還挺大油煙味的說…

尚有其他照片於blog內
沙律
三文魚壽司飯
半份叉燒拉麵
別被店外輪候的人羣騙了,其實那時店內有數張掉空了(而沒有人收拾)的桌子!
2009-11-17 21 瀏覽
呢個我既第一篇喊面食評星期六中午打算黎試吓 , 見到入面有成六至七張吉枱 , 但又見到有十幾人喺門口等緊 , 心諗應該唔洗等好耐就攞左飛先喇!等左十幾分鐘 , 唔對路 , 有枱都唔叫飛 , 終於有其他等緊既客問派飛那位staff點解唔叫飛 , 佢話未擺位喎 , 當時入面有成六至八個待應 , 動作慢 , 好心門口派飛嗰位執下生 , 提醒同事擺位先啦 , 做少好多生意呢!我同相公分別叫左:石鍋泡菜牛肉飯定食 ------ 有鈑焦香味 , 得三塊牛肉 , 成碢野剩得泡菜有味滑蛋鰻魚飯定食 ------ 差差差 , 鍾意食饅魚既我哋都覺得難食又腥 , 所以無食哂腐皮壽司 ------ 可以三文魚壽司 ------ 可以熱奶茶 (跟餐) ------ 勁勁勁差 , 暖到糖都溶唔到既熱奶茶 , 差到極點熱柚子蜜 (跟餐) ------ 又係唔熱既柚子蜜定食沙律 (跟餐) ------ 加左些少芝麻醬 , 幾香麵豉湯 (跟餐) ------ 可以食物味道真係麻麻甚至差 , 以後唔會再黎!
呢個我既第一篇喊面食評

我同相公分別叫左:

腐皮壽司 ------ 可以
三文魚壽司 ------ 可以
熱柚子蜜 (跟餐) ------ 又係唔熱既柚子蜜
定食沙律 (跟餐) ------ 加左些少芝麻醬 , 幾香
麵豉湯 (跟餐) ------ 可以

食物味道真係麻麻甚至差 , 以後唔會再黎!
石鍋泡菜牛肉飯
滑蛋饅魚飯