2021-03-29 892 瀏覽
我第一次去呢間車仔麵堂食🧡之前都係食外賣 去到間舖頭發覺呢間外賣超多 但堂食冇乜人 所以職員都冇乜服務可言😂但係!!佢嘅麵係好有heart💙每樣餸都好足料🤩仲有佢啲餐具都好有heart🥣🥢木造同埋印哂店舖名 我好鍾意💜兩餸麵 $34 (沙嗲撈加$4)好驚喜佢有車仔撈 唔駛一定食湯麵🥰揀咗粗麵🍜肥牛、鴨腎沙嗲汁好夠辣同重味 啲餸份量好多 肥牛稍為有少少鞋 鴨腎咬落好爽撈粗真係好正😍😍又大碗抵食 下次再去

兩餸麵 $34 (沙嗲撈加$4)
好驚喜佢有車仔撈 唔駛一定食湯麵🥰揀咗粗麵🍜肥牛、鴨腎
撈粗真係好正😍😍又大碗抵食 下次再去
2021-02-18 713 瀏覽
一直有識開本鋪嘅上海菜,今次就試吓佢嘅車仔麵啦,嗌左外賣三餸車仔麵兩碗。餸就叫咗豬紅,魷魚,滷水雞翼,魚餅,魚片頭同牛腩。豬紅同魷魚都好食,其他餸就正常一般。湯底叫咗小辣,但我覺得都幾辣下,最後要加水落個湯先食得晒,所以唔食得辣嘅朋友可能要小心啲。整體來講我覺得本鋪嘅上海菜比車仔麵較為出色,但都值得一試嘅!
餸就叫咗豬紅,魷魚,滷水雞翼,魚餅,魚片頭同牛腩。
外賣送餐
2021-02-01 446 瀏覽
有次staycation 夜晚要搵外賣食 搵搵下外賣平台見到有呢間未食過嘅車仔麵🍜我冇記錯佢係有超過30種餸俾你揀 亦都有成11種麵類俾你揀 我係未見過車仔麵有咁多款餸同麵揀😂睇嗰陣都睇到我眼花撩亂😂仲要有我喜歡嘅薯粉😍😍✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍜三餸麵 $40最後我就揀咗豬紅、通菜、肥牛薯粉(小辣) 佢啲料比得好足 爆哂😍湯底 - 重腩汁 辣味足夠🌶豬紅 - 好滑好入味 同啲湯一齊好正😍通菜 - 唔知點解辣得好誇張😂😂😂不過辣都一樣好食🥰肥牛 - 嫩 唔會過熟薯粉 - 係我鍾意嘅粗薯粉😍唔會過淋 做到煙韌感覺😚呢碗車仔麵我俾滿分💯‼️‼️‼️柚子雞翼(6隻)超!級!好!食❤️🧡💛💚💙💜酸甜嘅柚子汁浸住每一隻雞翼 每一啖都食到好重嘅柚子味😍我唔係誇張 佢個柚子汁真係整得好好😚
✨✨✨✨✨✨✨✨✨
🍜三餸麵 $40
湯底 - 重腩汁 辣味足夠🌶
豬紅 - 好滑好入味 同啲湯一齊好正😍
通菜 - 唔知點解辣得好誇張😂😂😂不過辣都一樣好食🥰
肥牛 - 嫩 唔會過熟
薯粉 - 係我鍾意嘅粗薯粉😍唔會過淋 做到煙韌感覺😚
呢碗車仔麵我俾滿分💯‼️‼️‼️

柚子雞翼(6隻)
2021-01-14 505 瀏覽
遲食lunch嘅好處係可以食到下午茶,呢度2:30後有下午茶,3個餸包嘢飲都只係$38,仲要暫時堂食外賣都有9折,即係$35一餐,好抵食!呢度個湯底可以揀加腩汁同辣度,仲有唔同麵類同配料,都真係好多選擇,有雞翼、丸類、蔬菜類等等,不過因為下午茶只可以揀三款,所以其他下次再食。雞翼尖冬菇生菜米粉湯底好濃味,雞翼尖好多隻又好入味,仲煮到好腍;冬菇雖然有菇味但係太甜,食到用糖煮嘅;生菜正常無特別,不過份量真係好多。食果時記得加埋炸蒜同櫻花蝦一齊食。

2021-01-13
  • 車仔麵
2020-09-04 992 瀏覽
家住在北角附近,朋友和我都很喜歡吃車仔麵,第一次去食嗰陣,我覺得個湯底唔夠味,但最近去食,覺得佢個水準都有越嚟越進步!首先我覺得佢嘅份量都好大,一個女仔食其實都好夠飽,我最鍾意食佢嘅冬菇,好入味!佢嘅魚肉春卷都唔錯,同埋蘿蔔都煮得好清甜,不過間中會有渣。湯底方面,佢啲湯底都幾好味,同埋佢好夠辣!不過我上次食咗佢嘅蒜蓉辣醬,我就嫌太過油膩,所以下次都係嗌返小辣好啦!另外,我通常都會叫多一碗菜,佢啲菜嘅份量都好大,兩個人share食都好足夠!
2020-08-22
  • 冬菇
2020-05-24 1165 瀏覽
之前叫外賣都常都直接打去餐廳叫,最近先留意到原來OPENRICE都有外賣自取既服務,而且因為新推出,有優惠。按入去外賣自取既餐廳,有啲餐廳會有OPENRICE既特別價,如果岩食既真係好抵(近乎半價)。今日星期日,當然係懶惰一下既時間啦,因為今日唔想煮,所以試吓外賣自取既新服務。呢間車仔麵叫日木三分車仔麵,雖然冇OPENRICE特別價,但佢本身唔係貴,兩餸麵由$36起,而且啲餸又幾好食,特別係豬紅,入味得來又唔腥,我老婆大人唔好豬紅都話好食,值得推介👍👍。而個湯底,大家仔細留意吓,佢係用蝦米仔落去餚(圖三會清晰啲),所以我覺得佢哋都算幾用心,本來唔想飲湯既我都飲咗幾啖,因為真係好夠味👍👍

外賣自取
  • 車仔麵
2019-10-31 1493 瀏覽
公司附近開咗間新嘅車仔麵店,成日都大排長龍,今日終於有機會入去試一試。我今次就叫咗個五餸嘅車仔麵,盛惠$49,車仔麵來講都算貴。咁我就揀咗炸腐皮、墨魚頭、豬大腸、咖喱魷魚同埋通菜。碗麵一上嚟嘅時候第一眼就比個炸腐皮吸引到,大大塊舖係車仔麵上面,好震撼!但食落唔算話好脆,仲有少少油味,好睇但唔算好食。值得一讚嘅就係個咖喱魷魚同埋墨魚頭,咖喱魷魚爽脆,墨魚頭亦都有鮮味,非常之好食。大腸同埋通菜就正正常常啦冇乜特別。$49雖然唔算好平,但係都食得好飽。而且餸嘅份量都幾多,算係咁啦。可以值得一試。

我今次就叫咗個五餸嘅車仔麵,盛惠$49,車仔麵來講都算貴。

2019-10-15 921 瀏覽
一向好中意食車仔麵,但北角近年新開幾間都唔好食。上星期見到丹拿度嗰間日木三分上海嘢竟然隔一條街開左間車仔麵,好奇之下就嚟試下,點知非常有驚喜!首先價錢方面,而家d車仔麵店通常將d餸以價錢分類,菜呀腐皮嗰啲就7蚊8蚊,肉類例如雞翼牛腩同丸嗰啲就9蚊10蚊,名貴啲例如花膠嗰啲就11蚊至15蚊都有。但係呢度就所有餸都係劃一價錢,而兩餸起$34,三四五餸都係每加一款就只係加5蚊,即係五餸只係$49,好抵!咁抵又有選擇困難症嘅我無理由唔揀五餸!最後揀左墨魚頭、韮菜餃、蘿蔔、豬膶、咖哩魷魚,配米粉,中辣。一上枱大大碗已經覺得好豐富,最驚喜係除左一般粉麵檔會有嘅炸蒜同葱花之外,仲有櫻花蝦!成件事即刻高級左!湯底方面由於我叫左中辣所以唔係好知本身咩味,但似係比較濃味嘅紅燒/腩汁湯底。中辣對我嚟講剛剛好,佢嘅辣醬唔係潮州辣椒油嗰隻辣,有少少似係是拉差橙式醬嗰隻辣,好惹味。米粉正常,餸方面全部大大份,唔會因為只係5蚊一款將貨就價,性價比極高!跟住每款餸講少少!墨魚頭:從來未喺車仔麵店見有呢樣餸,本身中意食墨魚丸墨魚餅嘅我一見到就即刻揀左,結果非常驚喜!大大件爽口得嚟有嚼勁,有成5-6舊,值得推介!韮菜餃:

韮菜餃:我對韮菜味情有獨鍾,平時食餃子必食韮菜餃,但奈何坊間好多餃子店d韮菜餃都係肉多過韮菜,唔啱我心水,估唔到呢度d韮菜餃正正係韮菜多過肉,size適中唔算細隻,唔記得有3定4隻,但總之好滿足!

蘿蔔:好記得銅鑼灣新記d蘿蔔係甜到好明顯係浸過糖水,食過一次怕怕!呢度嘅蘿蔔淡淡地清清地,多水無渣,索左辣湯汁之後味道啱啱好!有5-6舊。

豬膶:個人中意頂到剛剛熟嘅豬膶,呢度就煮得熟過龍,味道正常無苦味。有5-6舊。

咖哩魷魚:比較失望,完全無咖哩味,似係白烚再淋d咖哩汁上去,所以成條魷魚鬚仲係粉紅色無染到咖哩色。好彩都係爽口嘅,只係無乜味。

今次無試飲品,見到好似有自家製飲品,下次再試,因為一定有下次!
2019-09-30
  • 墨魚頭