2018-09-26 681 瀏覽
咁梗係「日昇餐廳」還是「日昇新餐廳」? 都唔緊要啦, 其實都唔係難食嘅。而且服務都唔錯。食咗下午茶餐, 價錢相對便宜, 選擇亦都多。味道唔會太鹹或太多味精。<鮮蕃茄焗豬扒飯> 好味, 份量充足。火候適中。豬扒有厚度, 唔乾。番茄亦真係新鮮。 認真嘅: 佢個汁好味過大家樂、大快活嗰啲, 因為係好香、好濃郁嘅番茄味。<犀飛利肉絲炒麵> 都似樣。 如果可以汁、麵分開上就好啦。因為依家好似「水塘」浸住啲麵咁樣。啲麵炸得都算爽脆。肉絲及整體份量都足夠。<熱奶茶> 唔錯<凍檸茶> ok

燒蕃茄焗豬扒飯

2018-09-25
燒蕃茄焗豬扒飯
熱奶茶
凍檸茶
本來不想去這間沒有正常服務態度的餐廳。 只是因為對面餐廳坐滿人才貪快來。 我簡單評論這餐廳:1. 米線時多時少, 唔知係未睇心情呢2. 叫啊姐拿紙巾(2017-11-26@ 7:03am ) , 佢叫我自己拿, 然後去收銀機前坐下挖鼻屎。3.無服務, 揮手幾分鐘, 直至你大叫才有反應。4. 比36 元我受你气, 不如我比72 元你比我罵幾句, 大家都有壓力。 中肯一點, 他唯一優點有:1. 唔洗好似對面咁等咁耐, 唔洗排隊, 永遠有位給大家坐(上班前早餐ok)2. 提昇我包容接納的能力
本來不想去這間沒有正常服務態度的餐廳。
只是因為對面餐廳坐滿人才貪快來。
我簡單評論這餐廳:
1. 米線時多時少, 唔知係未睇心情呢
3.無服務, 揮手幾分鐘, 直至你大叫才有反應。
中肯一點, 他唯一優點有:
2. 提昇我包容接納的能力
2017-08-16 563 瀏覽
食開住家菜,偶然都會去茶餐廳食小菜,可以唔洗煮飯,有時轉換下口味都未嘗不可。小菜套餐送一碗白飯同餐湯,價錢有$58至$72,我哋三個人就點左三個小菜。中式餐湯不過不失,冇味精,味道就淡左啲。蜜桃咕嚕肉$64酸酸甜甜好開胃,咕嚕肉算係小菜之中必點之一,呢間算整得唔錯,咕嚕肉大大嚿,旁邊配菜都好入味,菠蘿酸酸地,好好送飯。枝竹豆腐斑腩煲$64上菜嘅時候熱辣辣,仲聽到茲茲聲,斑腩整得唔錯,幾入味,枝竹都吸晒醬汁宮保辣雞丁$62雖然係辣雞丁,但對於我黎講個辣到都可以接受,雞粒嘅份量都算多,腰果食得出爆香過,好味道。呢個價錢都算抵食,分量不少,重要有飯同湯送。

中式餐湯不過不失,冇味精,味道就淡左啲。

蜜桃咕嚕肉$64
枝竹豆腐斑腩煲$64
宮保辣雞丁$62
呢個價錢都算抵食,分量不少,重要有飯同湯送。
2016-06-05 852 瀏覽
基本上我都好少俾負評, 但真係一舊都咬唔開我係擁有正常牙力既年青人, 每一舊都落足心機咬, 希望俾次機會但係我真係咬到無哂味都係咬唔開, 每一舊都有根碗沙嗲牛得4舊牛, 台面就剩番4舊渣每舊都可以見到咬到汁都無哂, 真係無屈你同埋食依幾款野咁樣賣單要$45, 係慈雲山黎講真係貴不過咁, 都講番句公道說話佢其他野都正常既, 雖然真係好難煮得唔正常奶油脆豬, 火腿奄列, 同凍檸茶都無問題既但係唔該真係改善下D牛既入貨
基本上我都好少俾負評, 但真係一舊都咬唔開
但係我真係咬到無哂味都係咬唔開, 每一舊都有根
碗沙嗲牛得4舊牛, 台面就剩番4舊渣
每舊都可以見到咬到汁都無哂, 真係無屈你
同埋食依幾款野咁樣賣單要$45, 係慈雲山黎講真係貴
不過咁, 都講番句公道說話
佢其他野都正常既, 雖然真係好難煮得唔正常
奶油脆豬, 火腿奄列, 同凍檸茶都無問題既
但係唔該真係改善下D牛既入貨
午飯時間, 未夠兩點, 見餐牌仲有午餐, 諗住大碟啲可飽肚, 叫左個焗飯, 收午餐價錢, 但份量比下午茶還少, 朋友下午茶碟炒嘢份量仲多過我, 個碟深度大慨2cm, 隻碟比手掌還細, 問左經理兩次, 佢話平時都係呢個份量, 我重以我自己食緊fine dinner, 感覺被騙....
2016-04-30
來「日昇餐廳」,就是品嚐屋村本土風格西餐,現在已買少見少的。 「法式焗田螺」 作為餐前小吃剛剛好,田螺充滿牛油香,牛油混入薯蓉內吃亦是此菜的另一亮點。 「鮮茄芝士焗羊仔脾」 鮮茄味道很濃郁,羊仔脾肉軟腍得來帶騷香,焗的魔法就是能將食材的香氣整體提昇! 「香蒜鲜雜菌炒意粉」 健康的選擇,甚有媽媽下廚的家庭風味,整體炒得不油,味道充滿蒜蓉香。 「鐵板紐西蘭西冷牛扒」 滿有港式風情的鐵板餐,西冷牛扒啖啖肉,肉質不韌,而且現已愈來愈少見鐵板餐,它也可算是經典地道飮食文化之一。聽到下醬汁的「咋」一聲,兒時的回憶全都回來!

聽到下醬汁的「咋」一聲,兒時的回憶全都回來!
2013-05-31
  • 鮮茄芝士焗羊仔脾
  • 鐵板紐西蘭西冷牛扒
當日我帶著兩個女兒去食早餐, 一個4歲大, 一個一歲幾, 叫了兩個餐, 一個有魚柳+蛋+沙爹面, 另一個身特餐, 魚同蛋味道煎熟就得無特別, 但D面既湯底係一D味都無! 其實重點係我個細女小朋友唔識, 只係玩下佢幾包有紙袋裝住的沙糖同牙籤, 我地差唔多食完未準備走, 個老板娘已經走過來執野, 一路執一路搖頭, 黑口黑面, 佢話我唔係第一次見你地, 整到D野亂晒, 我咪話如果係我整就有問題, 但係小朋友唔識, 而且D糖有紙袋唔會整污, 佢竟然話我地唔做你生意, 你地去第二度食啦!!我第一次去食野比人鬧, 佢打開門做生意, 點可以禁對D客, 其實呢間野價錢都唔平, 而且D野根本唔好食, 仲要收加一!!

2013-06-01
2012-06-13 295 瀏覽
在慈雲山的茶記.裝修似西餐廳.燈光暗有情調.坐位是梳化.牆上掛了數幅西式畫.店員服務也算不俗,可惜茶記要加一.我一定扣分.因為飽2人只是一人餐.另加飲品味埋單38.5元.凍檸茶.茶味濃.又不會太甜.檸都足夠,冰粒少.都合格..炸魚枊薯條:炸魚枊炸粉太厚.其實魚枊好少.只是微暖.沒有調味.味道欠決,炸薯條同樣是微暖,末算香脆,味道具十分普通.只是裝修似西餐廳,就可以加一.味道普通,只可以OK
的畫都正
環境都好
因為飽2人只是一人餐.另加飲品味埋單38.5元.
凍檸茶.茶味濃.又不會太甜.檸都足夠,冰粒少.都合格..

只是裝修似西餐廳,就可以加一.味道普通,只可以OK
用餐優惠
其他
2012-02-10 172 瀏覽
係呢頭返左幾日工 冇理由唔試下呢頭既餐廳 咁岩今日收早 經過日昇門口 (經過好幾次架啦不過幾次都晏)就入去試下佢先 三點鐘 客人唔多 搵左個位坐低 環境OK 拎起個餐牌睇左好耐 因為有太多款式 一時間好難抉擇最後揀左個43蚊既自選午餐 加埋一 47蚊 侍應好快上左個紅湯黎 不過我望左一眼 個湯有少少唔同出面既紅湯 佢既紅湯係濁身既 未飲以為係重薯仔既關係 但係飲落唔覺粉身 有少少怪 得一 陣辣味 之後就上個主菜-雞扒/泰式魚餅配薯菜 好失望....佢既薯菜係雜豆加薯條 薯條還可 係粗身直條(比m記粗d) 個人覺得比曲條好食 不過菜就真係窄個很 43蚊加埋一47蚊既午餐 唔比同區平 唔好話西蘭花(可能貴) 甘荀(刀功可能貴) 衰衰地搭兩條椰菜落去都好呀 我自己係某間茶記做個午餐呀 人地34蚊 有湯有野飲搭菜點曳都椰菜加雜豆 睇得出呢間野既廚房冇咩心做餐 另外雞扒有點乾
2012-02-05 147 瀏覽
一家三口又到了慈雲山吃飯 突然發現一間新餐廳裝潢蠻漂亮 燈色有點暗暗的 算是蠻有情調的蠻多人光顧 而且價格又蠻合理的 所以就試試看吧 =]公關小姐的服務超好 又有禮貌呢 值得讚賞!!我們叫了三個晚餐Set 所以先來了三個羅宋湯和甜餐包湯蠻好喝的 只是小了一點點辣味 餐包超軟超好吃的我點的《鐵板羊扒》只要78元 我覺得蠻便宜的更驚喜的是 竟然是三件羊架 超正的! 肉質好嫩, 羊味超讚!!媽媽點的《芝士焗白汁大蝦意粉》白汁蠻creamy的芝士味算不錯 只是我覺得不夠多 大蝦蠻彈牙的 整體上ok爸爸點的《大和咖哩豬排飯》因為服務員寫錯食物的編號來錯了食物 老闆娘先來問我們點的是什麼 再立刻叫那個服務員當面詢問後 當著我們的面罵他不小心 我個人覺得不太好雖然他是有錯 也不該當著客人的面罵他吧 不是個好老闆耶 =_=之後《大和咖哩豬排飯》終於來了 咖哩味蠻香 但太甜 一點都不辣至少要在餐牌上寫著甜咖哩吧 不辣的咖哩好失望喔而且最重要的是 碟上的兩塊炸物 竟然一件是豬排一件是魚柳不過都吃了 都懶得找店員說了 只可說這店有點混亂就是了!!整體來說 食物的味道 和 服務都是不錯的啦~ 也是晚飯的好選擇
一家三口又到了慈雲山吃飯 突然發現一間新餐廳
裝潢蠻漂亮 燈色有點暗暗的 算是蠻有情調的
蠻多人光顧 而且價格又蠻合理的 所以就試試看吧 =]
公關小姐的服務超好 又有禮貌呢 值得讚賞!!

我們叫了三個晚餐Set 所以先來了三個羅宋湯和甜餐包
當面詢問後 當著我們的面罵他不小心 我個人覺得不太好
大和咖哩豬排飯
至少要在餐牌上寫著甜咖哩吧 不辣的咖哩好失望喔
而且最重要的是 碟上的兩塊炸物 竟然一件是豬排一件是魚柳
不過都吃了 都懶得找店員說了 只可說這店有點混亂就是了!!

整體來說 食物的味道 和 服務都是不錯的啦~ 也是晚飯的好選擇!!
2012-01-25
大和咖哩豬排飯
芝士焗白汁大蝦意粉
鐵板羊扒
2012-01-27 108 瀏覽
第一次光顧日昇餐廳,感覺環境有點舊,燈光較昏暗,但頗寧靜。晚飯時段,顧客不算特別多,無需等位。服務尚可,落單、上菜都算有效率。我們吃了~羅宋湯:味道尚可,不會很稀,內有適量的蔬菜。忌廉湯:入口算滑,但略嫌不夠濃。餐包:普通貨色。五十多元一個晚餐,奉送餐湯和餐包,我認為這質素很合理。蜜桃咖哩雞意粉($56):本來是配飯,幸好可以轉意粉,滿足了喜歡吃意粉的我。蜜桃很甜,與咖哩不算很配合,味道特別,尚可接受。份量十分充足,適合食量較大的我。心水自選晚餐($59):選擇頗多,詳見餐牌。朋友選了牛扒、豬仔骨配白飯(蒜茸汁),肯定能吃得飽飽。牛扒、豬仔骨都算啖啖肉,肉質、味道尚可,不會很韌。餐飲:點了凍檸茶和凍咖啡,味道正常,最欣賞是凍飲無需加錢,經濟實惠。整體而言,日昇餐廳的食物質素尚可,份量足夠,可以偶一為之。

我們吃了~
羅宋湯:味道尚可,不會很稀,內有適量的蔬菜。
羅宋湯
忌廉湯:入口算滑,但略嫌不夠濃。
忌廉湯
餐包
蜜桃咖哩雞意粉
心水自選晚餐($59):選擇頗多,詳見餐牌。
心水自選晚餐
牛扒、豬仔骨配白飯(蒜茸汁)
凍檸茶和凍咖啡
整體而言,日昇餐廳的食物質素尚可,份量足夠,可以偶一為之。
2011-12-29
心水自選晚餐
2011-05-28 113 瀏覽
以前有來過此餐廳,覺得它味道很不錯,不過!!!上星期六(21/05)兩點半左右,同爸爸、媽媽及囡囡一起到此餐廳午膳,去到門口沒有人招待,ok,我們就自己找位坐,去到一行卡位,上手客人吃完的東西、碗碟完全未收,我們就叫侍應執拾,來了一個全場唯一黑衣服的女部長,走過來很沒禮貌地說:「你地係要埋單定係食野?係食野既行開等我執野!」,我心想,門口沒有人招呼就算,你身為部長是什麼態度?!我就回應說:「食野」,於是她好不情願咁去執。好啦,執好晒d野,俾餐牌我地,但係一杯水都冇,好,算!我們一家人就看餐牌、點食物,叫侍應啦,點知舉手成幾分鍾都冇人理,掂行掂過!最後有個男侍應見到我地話點餐,就點頭回應,不過只係回應!回應之後就走去執其他枱!!!係咁既情況下,我們一家人就決定不消費、離開餐廳,並決定在openrice留言,俾大家知呢間餐廳的服務係幾差!等大家在選餐廳用膳前可以再作考慮!我想話俾日昇餐廳的老闆知,如果想繼續保持客源,不管你的食物質素多高,價格是多便宜,但是貴餐廳提供的服務咁差勁,要客人一肚氣,做顧客的是絕對有權唔去貴餐廳的。反正,慈雲山中心還有太多太多跟貴餐廳同類型的食肆,它們的味道、價格
以前有來過此餐廳,覺得它味道很不錯,不過!!!

我就回應說:「食野」,於是她好不情願咁去執。

好啦,執好晒d野,俾餐牌我地,但係一杯水都冇,好,算!

係咁既情況下,我們一家人就決定不消費、離開餐廳

反正,慈雲山中心還有太多太多跟貴餐廳同類型的食肆,它們的味道、價格都跟你差不多(或許有些比貴餐廳貴d),但係服務態度真係好過你n倍!

以後都不會再來此餐廳!

Eric
2011-05-21
  • 沒有
2011-05-03 76 瀏覽
晚上和女兒聽完講座,去了日昇吃晚餐,由於巳是晚上9時,所以不用等位,我們都吃了焗田螺,因為跟餐叫買一送一,只需$38女兒飲熱朱古力,好味我愛飲白湯麵包都ok女兒愛吃美味的雜扒餐我愛吃健康的雜果蝦沙律還有隨餐送的春卷很美味服務幾好原來要$200才可碌卡,不過我帶唔夠錢, $190都碌卡,幾好
我們都吃了焗田螺,因為跟餐叫買一送一,只需$38
女兒飲熱朱古力,好味
我愛飲白湯
服務幾好
2011-05-01
  • 焗薯田螺
2011-04-04 58 瀏覽
作天和家人在這裡吃晚飯,個老闆娘服務仲差過茶餐廳,一開波已經黑口黑面粗聲粗氣,跟著走過來叫我個小朋友吾好玩糖,好冇禮貌,真系好似比人打了一把.另外激氣是,我們湯都沒飲完,主菜全部上檯,你可以想像幾一團糟,最後我發現主餐吾要薯條,要飯,要加7元.我以後都吾會再來.
作天和家人在這裡吃晚飯,個老闆娘服務仲差過茶餐廳,
我以後都吾會再來.
2011-04-03
2010-12-09 57 瀏覽
呢度d咖哩豬排飯好好味ga!!佢有兩大塊豬排...炸ge 豬排..加上咖哩汁..佢d 咖哩汁唔係印度ge..不過真係好正好正..佢有少少spicy 而已..適合怕spicy ge 人食.!!炸豬排蒙粉 炸雞翼蒙粉都好正..!佢d 炸豬真係大大讚.>!!!除左呢d 普通野食..最出名當然係鐵板..星期6 去左食鐵板..好大塊啊..又好有牛味啊d 牛..!好林..d 薯條都幾多下ga.>!!不枉我5 年離食左佢咁多次.!!!仍然保持到水準.!!服務態度幾好ga..有個職員非常熱情...會認得你..之後同你傾計...好和諧ge 感覺.!!
呢度d咖哩豬排飯好好味ga!!
佢有兩大塊豬排...炸ge 豬排..
加上咖哩汁..佢d 咖哩汁唔係印度ge..
不過真係好正好正..
佢有少少spicy 而已..
適合怕spicy ge 人食.!!

炸豬排蒙粉 炸雞翼蒙粉都好正..!
佢d 炸豬真係大大讚.>!!!

除左呢d 普通野食..
最出名當然係鐵板..星期6 去左食鐵板..
好大塊啊..又好有牛味啊d 牛..!
好林..d 薯條都幾多下ga.>!!

不枉我5 年離食左佢咁多次.!!!
仍然保持到水準.!!

服務態度幾好ga..
有個職員非常熱情...會認得你..
之後同你傾計...
好和諧ge 感覺.!!
2010-12-04
  • 咖哩豬排飯