2023-05-31 504 瀏覽
今次是第二次來食, 上次是星期六餐牌和平日𣎴同, 多了一道頭盤魚生。但𣎴習慣大廳𣎴算多位, 但有咁多職員包括廚師企係店內, 好似望住客人的一舉一動, 食得好𣎴自在。今日是平日一至五的餐牌, 嘗試有很多人讚的海膽魚生飯, 另叫了壽喜燒A5牛粒溫泉蛋飯。壽喜燒汁太濃, 食吾到牛肉真正味道, 魚生飯賣相好睇, 海膽新鮮. 但其他魚生似乎食𣎴到鮮味, 三文魚子的醬油味亦太濃, 有玉子燒似乎想像𣎴到。頭盤𣎴是傳統蒸蛋, 𣎴喜歡有生粉汁蓋在蒸蛋面, 麵豉湯亦好咸, 總括環境舒服, 服務態度可以, 食物賣相可以, 但食物的汁料過份濃味, 完全食吾到食物原有的新鮮味道。𣎴太似以往食開的日本菜以清淡鮮味為主的做法。

2023-05-27 454 瀏覽
未去日本之前,好想食壽喜燒。「日山」一定是我的首選!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鋪頭門外很有特色 彷似日本竹林店內也很有日本食店的感覺 也可以看到一望無際的海境,服務員很好,可以安排window seats給我們。Order食物之前和之後,服務員介紹不同既頭盤,建議食物次序很詳細,亦主動地為我們加茶,還有師父很貼心的為我們每一位客人煮壽喜燒!特別係帶眼鏡的店長,很細心,有耐性 , 也主動為我們拍照,真的很讚! 🙏食物方面,和牛真係入口即溶,真係好好食!店員燒之前會主動地問要幾成熟,也可以為你添加白飯!起初我們以為三片和牛很少,點知原來很大塊,而且食完都很飽肚!日山有這樣食物質素,環境和服務一流,絕對對得住這個價錢!如果你想和另一伴來享受用餐,日山一定是不錯的選擇🫶🏻😊
未去日本之前,好想食壽喜燒。
「日山」一定是我的首選!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鋪頭門外很有特色 彷似日本竹林
  • 壽喜燒
  • A5和牛
  • 前菜
2023-05-07 621 瀏覽
🌹閨蜜約會午飯選擇了尖沙咀區有海景餐廳,《日山》是我收藏已久的食店,現在網上定位沒有之前那樣難訂。🌹餐廳裝修一般般,而用餐區面積不大,但不焗促,餐廳重點是維港景色吧!午市餐牌有多款供應。價錢合理,有前菜、主菜、甜品都算豐富。午市套餐@308前菜和牛漢堡肉質嫩口果凍不甜口感清新蒸蛋蛋香嫩滑主菜海魚西京燒魚香口,汁液提鮮A5和牛壽喜燒丼伴溫泉蛋和牛口感似牛腩,形狀是粒狀,味道不難吃漬物麵鼓湯無味湯甜品開胃

午市套餐@308

主菜

海魚西京燒

魚香口,汁液提鮮

A5和牛壽喜燒丼伴溫泉蛋

和牛口感似牛腩,形狀是粒狀,味道不難吃

漬物

麵鼓湯

無味湯

甜品

開胃
2023-04-19
2023-04-28 634 瀏覽
日山連續十年獲得米芝蓮一星級榮耀,備受讚譽的高級日式餐廳,今日我與朋友相約來到海港城午餐就是為了食日山 。時常滿座必須提前預約。相片入內先要穿過竹林才到達用餐區,員工服務態度非常好,環境優雅清幽,最正望住個海景,真心值得推介。餐廳有出名是壽喜燒,另外有牛扒、燒烤、火鍋等選擇,每款套餐更有不同牛肉選擇,有黑毛和牛及山形米澤牛。我們食午市套餐,食物質素十分之高仲好精緻細,由前菜開始一份-份上枱,道道細細份量,食材新鮮味道好,食完也不會太過飽肚。

2023-04-22 527 瀏覽
每次預約都必定沒有位,不過今次終於幸運地預約到位置,感恩🥹一入到門口就有人帶位,經過一條竹林走廊,經過會有白煙從天花噴出,有仙境感覺,打咭好靚🫶進入餐廳,各人都很有禮貌,有點去了日本的感覺,我跟朋友在午餐時間進膳,只有set lunch! 入面環境也舒適,食物也相當不錯。我主要是想試和牛,所以menu內有3款價錢的和牛,我就試了三百元的那款;最貴set是四百幾,我認為如果是和牛價錢是不錯!朋友點了魚,肉質非常好味和滑溜。我的A5和牛是一粒粒,但鋪滿整碗,中間有一隻雞蛋,吃了第一口感覺不錯,都是滑滑的,只是可能我比較細食,吃剩了一點飯😂前菜也挺好,我喜歡吃一個梅子啫喱,很開胃🤤
每次預約都必定沒有位,不過今次終於幸運地預約到位置,感恩🥹

朋友點了魚,肉質非常好味和滑溜。
我的A5和牛是一粒粒,但

前菜也挺好,我喜歡吃一個梅子啫喱,很開胃🤤
2023-04-21
慶祝紀念
生日
2023-04-08 765 瀏覽
位於海港城的「日山」可180度飽覽維港景色‼️📸 餐廳更是日本過江龍名店💛 懷著愉快的心情到訪,悠閒地享受了美味的午餐‼️😘▫️❥$𝟱𝟯𝟴 薄燒A5和牛海膽飯🍱粉嫩的和牛整齊地排放在木盒中,加了海膽後賣相極為精緻‼️💖▫️❥$𝟱𝟵𝟴 壽喜燒A5和牛及野菜盛🥩西冷及肩甲肉各一份‼️ A5和牛在店員的烹煮下,再裹上一層蛋汁,嫩滑無比妙不可言‼️🤤▫️午市套餐包有👇🏻▰ 前菜、頭盤、蒸蛋🥢清新的梅子啫喱,微酸的口感令人增加食慾‼️細軟綿密的芋頭和牛汁,吃著很滋味‼️👅 熱乎乎的茶碗蒸加了帶子,味道清甜‼️👍🏻▰ 刺身🥢帆立貝、鰤魚、赤身三款都很新鮮‼️💫▰ 漬物 ▰ 味噌湯 ▰ 日本米飯▰ 精選甜品冰凍微酸的柚子雪葩,相當清新‼️✨
❥$𝟱𝟯𝟴 薄燒A5和牛海膽飯🍱
粉嫩的和牛整齊地排放在木盒中,加了海膽後賣相極為精緻‼️💖

❥$𝟱𝟵𝟴 壽喜燒A5和牛及野菜盛🥩

午市套餐包有👇🏻
▰ 前菜、頭盤、蒸蛋🥢
刺身🥢
帆立貝、鰤魚、赤身三款都很新鮮‼️💫
▰ 漬物
▰ 味噌湯
▰ 日本米飯
▰ 精選甜品
冰凍微酸的柚子雪葩,相當清新‼️✨
2023-03-28 576 瀏覽
日山嘅和牛壽喜燒好出名,好多人都話佢好好食。今次親海港城coupon最後機會黎到日山食佢嘅lunch。叫咗佢嘅名菜壽喜燒 ,佢個和牛壽喜燒其實得兩大塊,價錢就要幾百蚊。個價錢真係有啲貴,另外就叫左佢既和牛肩肉, 個價錢其實差唔多,但係就好似比較大塊啲,性價比會高啲。食過之後其實佢嘅味道係真係好嘅,無論主菜同前菜質素都係好高, 但係如果用正價嚟食價錢就真係有啲貴啦,用coupon嘅價錢嚟食就到可以一試。不過啲和牛壽喜燒就真係有啲膩,一個人食曬兩塊就已經好膩好滿足。

2023-03-21 583 瀏覽
❤️‍🔥連續10年東京米芝蓮一星壽喜燒🤤名不虛傳👍🏻食過返尋味🤤加埋維港海景真係無得輸👅需提早booking❣️🎋日山.竹 $998 (另加一)🥢季節前菜三品盛1️⃣溫室蕃茄啫喱,一啲都唔酸,微微甜得黎非常fresh好開胃2️⃣秋葵胡麻沙律配柿乾胡麻醬香口,秋葵又爽又好味,柿乾唔會太甜同個醬夾埋好特別3️⃣炸物香脆可口,一小舊唔怕過分油膩🍣A5和牛壽司三點盛A5和牛壽司(海膽/黑松露鵝肝)和牛油花紋理非常高質而且無腥味,海膽非常鮮甜,黑松露鵝肝香而不膩,甘香滿滿,入口即化鰤魚壽司材料新鮮上乘,魚生光澤鮮紅,食落鮮味甘香,完全唔腥🐟季節魚料理賣相精緻,真鯛魚片配上魚湯非常鮮味,冬瓜包住魚片食落軟熟細嫰唔腥又鮮甜,魚湯濃郁香鮮,簡直色香味俱全🐂A5和牛嚴選部位2片5成熟,牛肉油花同紋理一級棒,分佈又平均,煮成壽喜燒後鮮嫰多汁、入口即化,和牛上面配上大蔥再加上日本蛋液,口感細膩而且非常滑,蛋味十分香濃,非常好味,令人難以忘懷🍚日本米飯、漬物及味噌湯米飯來自新潟越光,粒粒分明香軟有咬口,漬物爽脆好味,味噌湯咸度適中滋味濃郁🍰精選甜點蜜桃卷蛋🍑入口香甜,質地柔軟,小巧精緻,適合大餐後唔想太濟同時又滿足到想食餐後

🎋日山.竹 $998 (另加一)

🥢季節前菜三品盛
2️⃣秋葵胡麻沙律配柿乾
胡麻醬香口,秋葵又爽又好味,柿乾唔會太甜同個醬夾埋好特別
3️⃣炸物
香脆可口,一小舊唔怕過分油膩

🍣A5和牛壽司三點盛
A5和牛壽司(海膽/黑松露鵝肝)
鰤魚壽司
材料新鮮上乘,魚生光澤鮮紅,食落鮮味甘香,完全唔腥

🐟季節魚料理

🐂A5和牛嚴選部位2片

🍚日本米飯、漬物及味噌湯
米飯來自新潟越光,粒粒分明香軟有咬口,
漬物爽脆好味,味噌湯咸度適中滋味濃郁

🍰精選甜點
蜜桃卷蛋🍑入口香甜,質地柔軟,小巧精緻,適合大餐後唔想太濟同時又滿足到想食餐後甜品既需求同感覺,非常讚!

🌸日山.梅 $788 (另加一)

🐂A5和牛嚴選肩胛部位2片
肉色上等,肉質亦十分高質,煮至大概5成熟,火喉掌握得好好,有咬口之餘牛味濃,配上壽喜燒醬汁、冬菇、蒟蒻粉絲等等,甜甜地之餘齒頰留香,令人回味

套餐同樣包左🍚日本米飯、漬物及味噌湯➕🍰精選甜點➕🥢季節前菜三品盛
季節前菜三品盛
A5和牛壽司三點盛
季節魚料理
精選甜點
2023-03-14 493 瀏覽
日山壽喜燒在東京連續10年獲米芝蓮榮譽,品牌供應的和牛經專人鑑定,為日本東京名店,是其首間海外分店。於餐廳內可180度飽覽維港的景色,環境十分舒適。主打日山A5黑毛和牛,提供壽喜燒、涮涮鍋、壽司、烏冬等菜餚。3款之中由價錢最貴的松、中位價的竹到最便宜的梅,所用的A5和牛部位及套餐菜式各有不同,A5黑毛和牛,經專人挑選的日山和牛油花分佈平均,品質上等,除了主打的A5黑毛和牛以外,還包括多款和牛菜式,牛魔王一定滿意!

2023-03-13 342 瀏覽
我最近到尖沙咀海港城的日山用餐,點了他們招牌的和牛壽喜燒,真是一次美味的體驗。首先,肉質鮮嫩多汁,入口即化,不會有腥味或血腥味。和牛的肉紋理非常細膩,在嘴裡咀嚼的感覺非常特別。壽喜燒的火候也非常恰到好處,每一口都讓人難以忘懷。另外,配料也非常豐富,例如蔥、麵豉醬、蘿蔔絲等,都能為壽喜燒增添豐富的味道和口感。而且,他們的服務非常貼心,將每一道菜端上桌時都會詳細介紹,讓人感覺非常舒適。總之,日山的和牛壽喜燒真的是一道非常推薦的菜色,讓人一試難忘。如果您也是個美食愛好者,不妨到日山一試,相信您也會有同樣美好的體驗。

2023-03-12 310 瀏覽
日式料理越來越受歡迎,特別係Omakase。今次來到位於尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖的日山品嘗omakase,朋友帶我一邊感受美景,一邊品嘗日式美食。😝今次吃的omakase菜式都令我感到有驚喜,🥰刺身非常新鮮,又鮮甜。🤤海膽配上青瓜吃,會有清新感覺!😋我非常喜歡!煮物擺盤精緻,魚肉配上菇類,更是鮮上加鮮。😌牛肉煎得好香,肉汁鮮嫩可口,外邊仲有焦香味撲鼻。😛

煮物擺盤精緻,魚肉配上菇類,更是鮮上加鮮。😌

牛肉煎得好香,肉汁鮮嫩可口,外邊仲有焦香味撲鼻。😛
2023-03-12 252 瀏覽
喺尖沙咀海運大廈開咗美食之旅之後發現質素非常高,基本上每間餐廳都有特別嘅地方,令到佢哋咁獨一無二。🤭輪到喺日山呢一間日式元素爆燈嘅餐廳,舒適嘅環境再配合埋一系列嘅套餐,高貴嘅感覺頓時綻放😍季節前菜三品盛— 🦐首先呢三款高貴嘅刺身打頭陣,就有牡丹蝦、🦐日本海膽同埋吞拿魚腩,份量貴精不貴多,至愛又乾淨又爽嘅牡丹蝦,🦐肉身呈現白裏透玻璃狀,係新鮮嘅表現。 再加埋一口size嘅海膽,奶油味十足,同埋脂肪爆棚嘅吞拿魚腩做到好入口即溶嘅感覺絕對係刺身嘅天花板🤤A5和牛精選部位— 🥩食日本嘢都唔少得有和牛嘅出現,完整嘅一大塊佈滿密密麻麻嘅雪花,🥩油脂香十足,非常Soft柔嫩又飽滿🥩精選甜點— 🧁今日嘅甜品係蛋捲,又香又好味🧁日山 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖

精選甜點— 🧁今日嘅甜品係蛋捲,又香又好味🧁

日山 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖
2023-03-09 262 瀏覽
日山壽喜燒登陸尖沙咀海港城了!品牌有百多年歷史,以肉店起家, 店內菜式均選用專人鑑定的和牛,油脂分布平均,肉質軟腍,連續10年奪米芝蓮,更一位難求,極具人氣!香港餐牌有壽喜燒及涮涮鍋可選,套餐更有達11道菜,親友聚餐一流所供應的和牛皆由經驗豐富的職人以肉香、脂質、味道進行評分,必須逹到指定的標準才會入貨3款之中由價錢最貴👉🏻松中位價👉🏻竹最便宜👉🏻梅·松及竹套餐均包兩片A5黑毛和牛,經專人挑選的日山和牛油花分佈平均,品質上等而所用的A5和牛部位及套餐菜式各有不同,除了主打的A5黑毛和牛以外,還包括多款和牛菜式

3款之中由價錢
最貴👉🏻松
中位價👉🏻竹
最便宜👉🏻梅
2023-03-09 232 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕又係日本料理嘅日子,🫣今次食Omakase!😍喺尖沙咀海港城望住個靚景食廚師發辦真係零舍唔同!🤤前菜嘅部份非常精緻,而且都好開胃!😙不過今次最期待嘅梗係佢哋嘅壽喜燒啦!😚A5和牛真係特別吸引!🤤見到師傅預備緊嘅時候,我啲口水都已經係咁流😂咁肥美嘅牛肉梗係要打卡 !😳依個A5和牛油花分布非常之完美,而且入口軟淋,🤤真係有一種入口即溶嘅感覺!😍大大塊,食完真係好滿足!😝食完成個餐最後食返個甜品真係為成餐飯畫上一個完美嘅句號!🥰🌕最後MoonMoon真係幾滿意,依間日式料理店鋪,特別係佢哋嘅和牛真係好高質素,食完之後真係返尋味!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

前菜嘅部份非常精緻,而且都好開胃!😙

食完成個餐最後食返個甜品真係為成餐飯畫上一個完美嘅句號!🥰

2023-03-08 265 瀏覽
同老公慶祝生日,早成個月就訂位,老公話要食Sukiyaki,比左幾間佢揀,最終揀咗呢間環境睇落最好Book左6點去到,其實呢個時段唔算多人,大約一半啦,我地被安排坐窗口位,睇住靚景心情都靚啲。我地叫左「松」,一個「梅」同另外單點和牛刺身同海膽蠔。前菜既果涷好清新,和牛刺身老公話都唔錯,不過我對牛肉刺身就一般。燒物都係和牛不過唔算特別主角當然係松既和牛肉眼同梅既竹肩甲,肉眼真真真係入口即溶,無得輸!價錢就算小貴,不過食環境無計

2023-03-08
慶祝紀念