2021-05-22 86 瀏覽
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -環境 :8/10服務: 8.6/10味道: 7.5/10影相: 7.9/10性價比 : 7.8/10回頭率 : 7.5/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖雖則係Hotel icon 食完個豐富早餐話吾快又開始肚餓之前朋友講過尖沙咀呢間和式餐廳好有日式feel見近近地就去呢到食個午餐啦.餐廳以木系嘅日式裝修以綠色為主,放置不少假樹最特別之處有個玫瑰花牆相信一定迷到不少少女係到影相打卡.Lunch set有八款我地揀嘅日和精選午餐包埋餐湯,前菜同飲品是日餐湯係南瓜忌廉湯,香甜順滑,不錯呢前菜可揀沙律或炸雞塊飲品有凍檸茶同花茶添.©香煎頂級安格斯牛小排野菜拌薯菜牛小排有兩塊,煎得夠香每塊吾會太薄,食落嫩彈仲有大量嘅粗薯條外脆內薯呢.©鴛鴦餃子手工扁麵 餃子係雜菌餃同黑松露餃餃餡豐富,入面嘅雜菇,好有咬口而扁麵比較清淡帶點奶香注重健康,吾係重口味者比較適合
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -
話吾快又開始肚餓

之前朋友講過尖沙咀呢間和式餐廳好有日式feel
見近近地就去呢到食個午餐啦

餐廳以木系嘅日式裝修
以綠色為主,放置不少假樹
最特別之處有個玫瑰花牆
相信一定迷到不少少女係到影相打卡

Lunch set有八款
我地揀嘅日和精選午餐包埋餐湯,前菜同飲品
是日餐湯係南瓜忌廉湯,香甜順滑,不錯呢

前菜可揀沙律或炸雞
飲品有凍檸茶同花茶添

©香煎頂級安格斯牛小排野菜拌薯菜
牛小排有兩塊,煎得夠香
每塊吾會太薄,食落嫩彈
仲有大量嘅粗薯條
外脆內薯呢

©鴛鴦餃子手工扁麵
餃子係雜菌餃同黑松露餃
餃餡豐富,入面嘅雜菇,好有咬口
而扁麵比較清淡帶點奶香
注重健康,吾係重口味者比較適合

2021-05-17
2021-05-19 28 瀏覽
係門口見到餐廳佈置得好靚,好有日式的風情,頭頂上仲有鳥籠,周圍都有花朵,好似置身在鳥語花香的世界,決定入去感受下~今日好熱,先飲番杯巨峰提子🍇,清涼下~💜一人一鍋,唔需要用電磁爐再reheat, 一上枱就可以食!💟💛澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋精純紮實的肉質,多了和牛豐富的油花!白雞湯又濃又白,好美味~仲送了一碗白飯,加啲湯仲可以當泡飯咁食~💛日和雞餃子白雞湯鍋唔怪得個湯咁好味,原來裏面有半隻走地雞!餃子仲有四隻味,今次試咗黑松露雜菌豚肉餃子好有口感,而且好香的黑松露味,非常有鮮味的手工餃!每個套餐都會送沙律同埋飲品。點左杯花茶💕帶有白桃的香,舒暢心情~

今日好熱,先飲番杯巨峰提子🍇,清涼下~💜

💛澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋

💛日和雞餃子白雞湯鍋
唔怪得個湯咁好味,原來裏面有半隻走地雞!

每個套餐都會送沙律同埋飲品。
點左杯花茶💕帶有白桃的香,舒暢心情~
2021-05-15 249 瀏覽
周末約好朋友來一個短聚午餐,日和茶售舍主打日和料理,集合健康、休閒、和風於一身的餐廳,門口旁一幅粉色系花牆岩哂女士打卡,餐廳環境整體日系簡約、寧靜又休閒。牆上有繽紛色彩油繪,全部是K店主親自繪畫,周六午餐set由$118起,配有餐湯前菜及飲品。日和精選午餐(配餐湯、小食/沙律)=̶原條日式鰻魚旋風蛋飯=̶ $138 推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️選了日式魚餅為前菜+粟米濃湯,大大條濃汁原條饅魚上檯,旋風滑蛋滿滿蓋上份量唔少嘅珍珠米飯,是男士都一定飽肚嘅午餐,另加一杯巨峰提子梳打,氣泡不斷上湧滿吸睛。日和精選.一人鍋午餐(配沙律)=̶澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋= $258推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️熱辣辣香滑濃稠的白雞湯鍋上檯,同樣附上日本珍珠米飯,價錢以午餐來說較為進取,但牛肉份量絕對保值,片片和牛牛頸脊沉入於湯中帶點油脂口感,即叫即製出爐,鍋溫熱辣辣牛肉半生熟唔會過老,鍋內有青菜金菇粟米等健康配菜,建議將佢變做無味精湯飯,送飯一流。整體地方寬敞,是周六日絕對適合來個小聚餐,美中不足一點是當日冷氣唔太夠,夏日炎炎如果能改善較好,是悠閒又舒適的傾計聚腳好地方。👅美味: 8/10 😮驚喜: 6/10✨環境: 9/10

周末約好朋友來一個短聚午餐,
日和茶售舍主打日和料理,
集合健康、休閒、和風於一身的餐廳,
門口旁一幅粉色系花牆岩哂女士打卡,
餐廳環境整體日系簡約、寧靜又休閒。
牆上有繽紛色彩油繪,全部是K店主親自繪畫,
周六午餐set由$118起,配有餐湯前菜及飲品。

日和精選午餐(配餐湯、小食/沙律)
=̶原條日式鰻魚旋風蛋飯=̶ $138
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
選了日式魚餅為前菜+粟米濃湯,
大大條濃汁原條饅魚上檯,
旋風滑蛋滿滿蓋上份量唔少嘅珍珠米飯,
是男士都一定飽肚嘅午餐,
另加一杯巨峰提子梳打,氣泡不斷上湧滿吸睛。

日和精選.一人鍋午餐(配沙律)
=̶澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋= $258
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
熱辣辣香滑濃稠的白雞湯鍋上檯,
同樣附上日本珍珠米飯,
價錢以午餐來說較為進取,但牛肉份量絕對保值,
片片和牛牛頸脊沉入於湯中帶點油脂口感,
即叫即製出爐,鍋溫熱辣辣牛肉半生熟唔會過老,
鍋內有青菜金菇粟米等健康配菜,
建議將佢變做無味精湯飯,送飯一流。

整體地方寬敞,是周六日絕對適合來個小聚餐,
美中不足一點是當日冷氣唔太夠,
夏日炎炎如果能改善較好,
是悠閒又舒適的傾計聚腳好地方。

👅美味: 8/10 😮驚喜: 6/10
✨環境: 9/10 💆‍♂️服務: 8/10
💡性價: 6/10 🐽飽肚: 9/10
💫回頭: 7/10 👍推薦: 7/10
2021-05-14 46 瀏覽
今日同朋友嚟到尖沙咀呢間日式茶舍食午餐,呢度除咗日式嘅食物之外、裝修都好有日本嘅風味,簡潔,乾淨衛生,我諗而家呢一樣係非常重要,座位好闊落,同朋友食下野,傾吓計感覺非常舒服🥰🥰🥳🥳香煎頂級安格斯牛小排野菜伴薯菜🥩🥩呢個牛小排真係令我喜出望外,肉質有咬口之餘,肉味非常濃郁,比一般高質扒房所提供嘅絕不遜色,呢個前菜揀咗沙律, 菜非常新鮮趣口,而餐湯係一個南瓜湯,入口綿滑,水準之作香煎肉眼扒伴薯菜呢個肉眼扒嘅肉質相比牛小排較為軟熟,味道亦非常不錯,生熟程度亦完全掌握得好好,而呢個前菜就揀咗日式魚蛋,煎到金黃色, 好惹味😋😋

香煎頂級安格斯牛小排野菜伴薯菜🥩🥩

香煎肉眼扒伴薯菜

2021-05-13 136 瀏覽
/日和茶舍🇭🇰/ ➖➖➖之前都有見過foodies 介紹呢間店見menu 都有幾多和食! 火鍋、點心、飲品等等雖然定價稍高 lunch set 都多種類 有平有貴包前菜、湯同部分飲品設計都幾和風 有好多花同鳥 環境都夠寬敞 平日都唔算好多人 差唔多包場🤣🤣整體黎講都唔錯 幾好坐 叫嗰兩款都比預期中好食➖➖➖1️⃣前菜+湯前菜係沙律🥗加左胡麻醬 份量十足湯係南瓜忌廉湯 夠熱 頗有奶香 ➖➖➖2️⃣原條日式鰻魚旋風蛋包飯 $138 🌟好耐無食過鰻魚飯 有原條鰻魚 呢個價都合理嘅鰻魚都算幾肥美 無骨 滑蛋都幾滑 米飯頗煙韌 幾有口感 係覺得鰻魚汁有啲咸🤣➖➖➖3️⃣香煎頂級安格斯牛小扒野菜伴白飯 $198 本身揀左七成熟 不過我諗係五成左右啦不過朋友就覺得太生🤣肉質都幾粉嫩juicy! 米飯都會有少少肉汁 唔太乾硬 碟邊都有好多菜 較大棵 有少少唔方便 ➖➖➖4️⃣飲品可配日式蒸餾咖啡、檸檬茶/檸檬水、花茶另外凍飲就再加$3 揀左檸茶 同港式唔同咁唔會太澀 ➖➖➖
/日和茶舍🇭🇰/
之前都有見過foodies 介紹呢間店
見menu 都有幾多和食!
火鍋、點心、飲品等等
雖然定價稍高 lunch set 都多種類 有平有貴
包前菜、湯同部分飲品
設計都幾和風 有好多花同鳥

米飯頗煙韌 幾有口感 係覺得鰻魚汁有啲咸🤣
原條日式鰻魚旋風蛋包飯

3️⃣香煎頂級安格斯牛小扒野菜伴白飯 $198
本身揀左七成熟 不過我諗係五成左右啦
不過朋友就覺得太生🤣肉質都幾粉嫩juicy!
米飯都會有少少肉汁 唔太乾硬
碟邊都有好多菜 較大棵 有少少唔方便
香煎頂級安格斯牛小扒野菜伴白飯

4️⃣飲品
可配日式蒸餾咖啡、檸檬茶/檸檬水、花茶
另外凍飲就再加$3 揀左檸茶 同港式唔同咁
唔會太澀
凍飲

➖➖➖
10 分鐘 (堂食)
原條日式鰻魚旋風蛋包飯
香煎頂級安格斯牛小扒野菜伴白飯
2021-05-13 171 瀏覽
雖然天氣開始炎熱, 但今晚突然想吃火鍋😋, 就與朋友到日和茶舍,位於尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓。 店內裝修以日本風格為主, 見到餐牌上有日式Shabu Shabu🍲, 一人一鍋好似幾正😍, 就點了兩個鍋 ( 已經包括是日沙律) , 澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋 $258、日和雞餃子白雞湯鍋( 黑松露雜菌豚肉餃子) $268、 凍檸茶$3、柚子蜜$3。✨✨✨🔸是日沙律🥗~ 沙律菜新鮮,酸酸地好開胃。🔸澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋🍲~ 白雞湯味道夠濃,牛頸脊嫩口牛味重, 配有大量菇類和蔬菜,幾健康。🔸日和雞餃子白雞湯鍋🍲~ 整體有點似砂鍋雲吞雞, 香滑的白雞湯, 配上嫩口走地雞,黑松露雜菌豚肉餃子有好香的黑松露味, 如果餃子皮可以做得薄一點就更加好。🔸凍檸茶🥤~ 平時打邊爐鍾意飲可樂, 但原來凍檸檬茶都可以好解渴。🔸柚子蜜🍯~ 清清地, 有淡淡的柚子香。餐廳適合與三五知己約會, 用餐地方都幾舒適。😊

🔸是日沙律🥗~ 沙律菜新鮮,酸酸地好開胃。
是日沙律

凍檸檬茶

🔸柚子蜜🍯~ 清清地, 有淡淡的柚子香。
柚子蜜

餐廳適合與三五知己約會, 用餐地方都幾舒適。😊

2021-05-12
是日沙律
凍檸檬茶
柚子蜜
  • 日和雞餃子白雞湯鍋(黑松露雜菌豚肉餃子)
  • 澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋$258、日和雞餃子白雞湯鍋(黑松露雜菌豚肉餃子)$268、凍檸茶$3、柚子蜜$3
2021-05-11 24 瀏覽
We came here for lunch Minimum fee for lunch is $70So a set of lunch is at least $70 Each table has FlowerFresh salad with sesame saucePumpkin soupSerenity Signature Rice Soup Baked Organic Chicken with Rice Soup & Assorted Vegetables $128With Salad & White Rice Sweet Coconut Chicken soupThe soup was so rich and so clean! Chicken breast was so tender but not so surprised Japanese Style Eel with Scrambled Egg Rice $138Eel was so huge! The outlook was quite good! I really like this and make my day
We came here for lunch

Minimum fee for lunch is $70

Each table has Flower

Fresh salad with sesame sauce

Pumpkin soup

Eel was so huge!

The outlook was quite good! I really like this and make my day!
Serenity's Desserts Molten Chocolate Cake with Ice-Cream $78

The lava cake was not so lava at all.
Coffee Floral Tea
🍑Peach tea ☕️
Peach Oolong $ 58

2021-05-09 30 瀏覽
星期六約了 2 位客人在這兒 lunch 及傾保單,閒談中發現我每天到處見客,飲飲食食,不如開始寫食評吧! 多謝客戶的建議,就試試吧!中午 12 時來到,一個人都無,成為第一枱客,點了 lunch set 鰻魚蛋飯, 一客甜品拼盤,一客米紙卷,一客小食拼盤,3 杯茶飲。 食物不過不失,不是很 impress, 小食拼盤很有急凍氣炸窩炸出來的感覺,甜品拼盤賣相可愛,90 後女客人應該幾鐘意,但對於中年呀姨的我來說,影了相都不會 post IG 了 。 至於環境,我非常滿意,清靜,裝修日式中帶點童話書的感覺,不用食完趕住傾單,我們坐了約 3 小時,都沒有摧我們埋單,服務也很好,有來加水,讚 。 客人經 openrice book 枱,聽到有折,埋單 3 百幾,坐咁耐非常值得了,我應該會同客再來,可能會來飲嘢食個甜品,而不是食正餐。 最近單沒有簽成,但大家輕鬆談了半個下午,多謝客人 referral ,也多謝新相識客戶比機會我去講解,同埋多謝你們鼓勵我開始寫食評。

2021-05-08 42 瀏覽
日和茶舍| 尖沙咀 日式裝潢總是乾淨清新大片插畫牆身及花牆可打卡就是文青少女風格 午後時光總是清靜就在K11旁邊上樓的店繁中帶靜 午市餐牌選擇很多被湯飯系列吸引到以新鮮豬骨及雞殼烹煮清甜椰子雞湯底或香辣沙嗲湯底都很吸引 焗無激素雞腿湯飯 (椰子雞湯) $128雞扒香煎得剛好兩件雞扒份量十足 滿期待的椰子雞湯底呈奶白色椰子香湯底濃郁使用珍珠米令湯飯口感更有層次香煎澳洲穀飼西冷扒薯菜    $198看上去有點平平無奇不過侍應特別問過牛扒熟成度一般餐廳對肉質有信心才會提供選擇吧 點了medium的西冷切過是粉紅的內在 肉質鮮嫩肉汁也豐富 只嫌外面椒鹽有點多 午餐也附飲料日式蒸餾咖啡喝下去味道是UCC? 坐位實在很寬敞坐了個2小時侍者也是非常細心 餐牌上還有很多點心及甜點類下次要再在其他時段試試☺
日和茶舍| 尖沙咀

切過是粉紅的內在 肉質鮮嫩
肉汁也豐富 只嫌外面椒鹽有點多

午餐也附飲料
日式蒸餾咖啡
喝下去味道是UCC?

坐位實在很寬敞
坐了個2小時
侍者也是非常細心

餐牌上還有很多點心及甜點類
下次要再在其他時段試試☺
2021-05-06 36 瀏覽
健康日式料理餐廳,裝潢走日系簡約風格,環境座位夠寬闊,舒適悠閒感覺,掛滿鳥籠每桌附有小花瓶🌸 Lunch Set配沙律🥗及飲品🥤日和原創.湯飯🥘焗無激素雞扒野菜湯飯 $128揀咗椰子清甜雞湯,一開始以為一般透透哋好水個隻米線清湯…NONONO啦🙅🏻‍♀️🤩呢個白濃湯甜雞味醇厚清新,當中帶陣陣椰子香味🥥滑得嚟好清~重要喺無添加味精!配搭煙韌口感嘅珍珠米白飯🍙雞扒烤得剛剛好~返到公司喉嚨依然舒暢~🍳原條日式鰻魚旋風蛋飯 $138大大條鰻魚夠厚身🤩最鐘意個旋風蛋,滑嫩得嚟沾滿鰻魚醬汁🤪混合鰻魚同白飯一齊食好滿足😇🥑牛油果米紙卷 $48🍫朱古力心太軟伴雪糕 $78細細件心太軟,朱古力味道好香,雪糕淋上朱古力醬有味道唔會太甜🍨🍑水蜜桃烏龍花茶 $58聞落好香茶味,飲落有種水蜜桃果香味!

Lunch Set配沙律🥗及飲品🥤
日和原創.湯飯
🥘焗無激素雞扒野菜湯飯 $128
返到公司喉嚨依然舒暢~
🍳原條日式鰻魚旋風蛋飯 $138

🥑牛油果米紙卷 $48

🍫朱古力心太軟伴雪糕 $78
細細件心太軟,朱古力味道好香,雪糕
淋上朱古力醬有味道唔會太甜🍨

🍑水蜜桃烏龍花茶 $58
聞落好香茶味,飲落有種水蜜桃果香味!
2021-05-02 297 瀏覽
今日帶媽媽黎到尖沙咀日和茶舍,呢到裝修走日本風,簡約裝潢,牆上掛上壁畫,原來係店主既畫作之一,地方寬敞,給人悠閒舒適感覺午餐set由$88起,配有餐湯同前菜,可以揀沙律或者小食,飲品除左基本茶啡之外,仲有花茶,岩哂下午黎chill下☺️前菜沙律都幾大碟,菜唔苦幾新鮮,不過有點太大棵,難食用,而小食就是炸雞,感覺有點似食緊炸雞皮😂餐湯用左杯去盛載,放左一段時間都保持到熱力,湯是粟米南瓜忌廉湯,幾香濃,稠杰度適中原條日式鰻魚旋風蛋飯 $138 7.5/10等待主食都等左一段時間,但客人得兩至三檯,如果可以加速效率會更好👍🏻原條饅魚鋪係旋風蛋上,加上濃濃饅魚汁,飯量亦非常多,用上日本珍珠米去煮,食落少少煙韌,吸埋饅魚汁,係幾滋味🤤鰻魚厚身,冇骨幾好味,蛋可以再嫩滑一點香煎澳洲穀飼安格斯西冷扒配薯菜 $198 7.5/10西冷好香黑椒味,叫左5成熟,切開扒肉汁即流出,肉質粉嫩😋唔難切開,肉口感有少少嚼勁,牛味幾濃,筋位易切走,仲有好香脆薯條同沙律作伴,不錯

前菜

原條日式鰻魚旋風蛋飯 $138 7.5/10

香煎澳洲穀飼安格斯西冷扒配薯菜 $198 7.5/10
2021-04-30
-🔸焗無激素雞扒野菜湯飯 $128-最近工作關係喺尖沙咀出沒嘅時間多咗,午餐其實周圍都好多人,今次就發掘到依間主打健康和食嘅隱世餐廳。叫咗一份雞扒野菜湯飯,午市跟餐有新鮮沙律同飲品,我揀咗蜜桃茶都好香。主菜雞扒有兩大塊非常厚肉,而且切落勁juicy多汁,食落亦啖啖肉,肉質好嫩滑,仲係無激素啱晒女士們啊!湯飯套餐可以自選湯品,我就揀咗好滋補嘅椰子雞湯,入口非常清甜,仲有大量菇同菜,健康之選!下次再嚟可以試埋另一款香辣沙嗲湯呢!
🔸焗無激素雞扒野菜湯飯 $128

2021-05-01 33 瀏覽
吾經吾覺,今日終於出糧,為報答自己過去一個月既辛勞,我約埋個FD中午走去日和茶舍鋸扒。整個茶舍走日式風格,間格寬敞且環境寧靜,靠近窗邊仲可以一邊遠眺街景,一邊享受美食,相映成趣。好吧,入正題。我倆分別點了安格斯牛小扒及澳洲穀飼西冷扒。先講牛小扒, 如圖所見,所選食材用料上乘,師傅功架十足,火侯控制恰到好處,令到牛扒咬落去時肉汁能鎖緊肉扒,加上肉質,口感皆一流,實在令人喜出望外。至於穀飼西冷扒亦非常野味,用料方面稱得上高檔。肉質鮮嫩不在話下, 細意嘴嚼時又不會因為過韌而難以下咽,只嚐一啖便覺齒頰留香。飲品方面, 我地叫左花茶及日式蒸餾咖啡。說實話只系不過不失,但濃烈既肉味又伴隨住淡淡既茶香,卻又別有一番風味。總括來講, 我認為定價系可以接受的, 當大家經過尖沙咀時不要錯過!!!!

好吧,入正題。我倆分別點了安格斯牛小扒及澳洲穀飼西冷扒。

2021-04-25 49 瀏覽
星期五晚和👭們晚飯,找了這家看外表非常適合打卡的店。3個女孩點了一份小食拼盤(炸雞2件,炸蠔2件,明太子雞翼2隻和蕃薯條+薯條)和2人份的鴛鴦豐盛鍋,想不到就已經吃到超級飽。小食拼盤中規中矩,沒什麼驚但也是不差鴛鴦鍋是椰子雞和沙嗲,不錯,肉質全都很不錯,手工麵好吃,丸子也都不錯。飲品方面西柚梳打也是好喝的。(我竟然沒喝酒!)最後在埋單時,第一次的單我們發現他們竟然除了收了我們鴛鴦鍋的價錢,還分別再收我們椰子雞湯鍋和沙嗲鍋的價錢!向店家反映後他們弄了很久也沒有把單再拿給我們(但其實一開始是他們在9:30就把單自動拿給我們讓我們買單的...)之後第二次拿單來的時候卻又把開飯啦單點8折給忘了(雖然套餐是沒有折,但我們單點的小食拼盤是有折的...)最後第三次拿來的單子才是對的。其實有一位女職員的服務態度非常好的,其他職員就還好,笑容久奉,但也不差就是了。可惜就是最後錯了兩次就.... ummm 扣分了~
星期五晚和👭們晚飯,找了這家看外表非常適合打卡的店。

小食拼盤

小食拼盤中規中矩,沒什麼驚但也是不差

日和豐盛鍋

最後第三次拿來的單子才是對的。

西柚梳打
2021-04-23
小食拼盤
西柚梳打
🥚🥚🐷尖沙咀日系簡約童話風茶舍 坐得舒適✨性價比:6/10🍳食物:7/10🌏環境:8.5/10🕺🏻服務:6/10💰是次消費:人均 $158————————光顧時是十二月,店舖已擺放閃閃聖誕樹。顧客不多,可以清楚見到餐廳的裝潢。牆身塗滿壁畫,感覺舒服,有一道打卡用的花花牆。天花板掛了些燈籠,每個燈籠上都小鳥積木,型造一個大自然的氣氛。寧靜的環境下令人可以好好享用下午茶。午餐套餐包括 餐湯、沙律或小吃、飲品:餐湯 – 粟米南瓜忌廉湯小吃 – 炸春卷超脆的春卷,內餡有蝦和紅蘿蔔絲,熱到辣口原條日式鰻魚旋風蛋飯 Japanese Style Eel with Scrambled Egg Rice ($138)整條饅魚佈在表面,賣相一流,淋滿饅魚汁。下面是蛋包飯,蛋軟滑,使用珍珠米,整體味道不錯。香煎頂級安格斯牛小排伴薯蓉沙律菜 Premium Angus Beef Short Ribs with Homemade Sauce($188)上菜速度慢,友人吃完鰻魚飯,我還未見到牛小排⋯⋯最期待的牛小排,一見到樣都知道,多根多肥膏,而且原來很鹹, 份量很小點了7成熟,但都有點韌。薯蓉方面,可以食到一
🥚🥚🐷
尖沙咀日系簡約童話風茶舍 坐得舒適
✨性價比:6/10
🍳食物:7/10
🌏環境:8.5/10
🕺🏻服務:6/10
💰是次消費:人均 $158
————————

午餐套餐包括 餐湯、沙律或小吃、飲品:

餐湯 – 粟米南瓜忌廉湯
餐湯 – 粟米南瓜忌廉湯

小吃 – 炸春卷
超脆的春卷,內餡有蝦和紅蘿蔔絲,熱到辣口
小吃 – 炸春卷

整條饅魚佈在表面,賣相一流,淋滿饅魚汁。
下面是蛋包飯,蛋軟滑,使用珍珠米,整體味道不錯。
原條日式鰻魚旋風蛋飯

上菜速度慢,友人吃完鰻魚飯,我還未見到牛小排⋯⋯
點了7成熟,但都有點韌。
薯蓉方面,可以食到一舊舊薯仔,個人比較喜歡這種口感。
沙律菜正常,無苦味,只是$188實在貴了點。
香煎頂級安格斯牛小排伴薯蓉沙律菜

雖然人不多,但上菜速度十分慢,如果大家不趕時間不肚餓,可以慢慢享受環境,喜愛日和風/少女心裝修,都會推薦。
現在無論網上訂位或walkin都有8折優惠,打卡來說一流,食物來說建議大家不要吃牛,會失望,其他食物還好。

日和茶舍 Serenity Tea Room
🚦尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓
(尖沙咀/尖東站 A2 出口, 步行約2分鐘)
🕰營業時間:12:00 - 22:00 (星期日休息)
2020-12-15