2019-10-31 117 瀏覽
好耐冇食過韓燒喇❗️而家天氣涼涼地,又可以食喇朋友介紹黎銅鑼灣呢間韓燒呢晚平日黎到, 都幾乎full😯前菜都幾多,有最鍾意食嘅泡菜,芽菜,海帶仲有兜沙律🥗食下肉又可以食下菜清下叫左個2人餐,一開始當然食下肉先啦🥩霜降牛肉同牛肋骨望落油脂平均,好吸引厚薄適中,燒陣就食得,食落肉質都幾嫩滑又夠juicy另外配埋生菜🥬包住牛肉食, 幾爽口個人特別鍾意牛肋排, 調味功夫唔錯,好惹味呀仲有兩隻大蝦🦐燒起可以點埋醬汁食食完肉就可以燒下蘑菇🍄年糕,脆肉瓜等等蔬菜都幾多花款試埋個部隊鍋🍲d麵浸埋個湯,加上邪惡午餐肉食落都幾辣🌶但又好鍾意提一提個爐邊蛋🍳係加左泡菜入去口感同味道都提升左店員一早就落蛋架喇,燒燒下就有得食仲有呢度吸油煙方面做得幾好食完都唔覺身上有味
好耐冇食過韓燒喇
❗️
而家天氣涼涼地,又可以食喇
朋友介紹黎銅鑼灣呢間韓燒
呢晚平日黎到, 都幾乎full😯
前菜都幾多,有最鍾意食嘅泡菜,芽菜,海帶
仲有兜沙律🥗食下肉又可以食下菜清下

叫左個2人餐,一開始當然食下肉先啦
🥩霜降牛肉同牛肋骨望落油脂平均,好吸引
厚薄適中,燒陣就食得,食落肉質都幾嫩滑又夠juicy
另外配埋生菜🥬包住牛肉食, 幾爽口

個人特別鍾意牛肋排, 調味功夫唔錯,好惹味呀

仲有兩隻大蝦🦐燒起可以點埋醬汁食
食完肉就可以燒下蘑菇🍄年糕,脆肉瓜等等
蔬菜都幾多花款

試埋個部隊鍋🍲d麵浸埋個湯,加上邪惡午餐肉
食落都幾辣🌶但又好鍾意

提一提個爐邊蛋🍳係加左泡菜入去
口感同味道都提升左

店員一早就落蛋架喇,燒燒下就有得食

仲有呢度吸油煙方面做得幾好
食完都唔覺身上有味
2019-10-30 96 瀏覽
天氣開始轉涼,響銅鑼灣行下行下諗起好耐都冇食過韓燒,甘就同女朋友走左上黎新麻蒲試下,環境都幾闊落,坐得好舒服,一黎店員就上左好多前菜而menu有好多牛既不同部位肉可供選擇,如果唔食燒肉,都可以選擇其他拌飯、冷麵或者豆腐鍋等等既選擇,而我地就揀左牛肉套餐1,有三款不同既牛肉,特級霜降牛肉比較薄身, 唔可以燒得太老,7 8成熟肉質非常鮮嫩,而牛肋排既牛肉味比霜降牛肉更濃郁,唔會淡而無味,值得推薦! 大蝦燒完有蝦膏滴出黎,爽口彈牙,明顯食材非常新鮮!而無限refill既蛋都好滑好好食👍🏻呢個set 最抵食既就係佢仲有一個部隊鍋,而且仲有牛肉、午餐肉、豆腐、金菇、韓國麵,味道也不錯,絕對可以食到兩個人捧腹而歸,而且價錢只係408 ,性價比非常之高!下次會試埋佢其他既牛肉套餐
環境都幾闊落,坐得好舒服
,一黎店員就上左好多前菜
而牛肋排既牛肉味比霜降牛肉更濃郁,唔會淡而無味,值得推薦
,味道也不錯,絕對可以食到兩個人捧腹而歸

2019-10-30 84 瀏覽
本人大愛爐邊蛋,好多時選擇韓燒餐廳都匆住爐邊蛋而去,今日就黎位於波斯富街既新麻浦。接待我地既係2個位好有禮既韓國人店員,男店員廣東話講得好好,女店員英文亦不錯。佢地既爐邊蛋同樣係會加埋泡菜,泡菜份量剛剛好,唔會蓋過蛋香,再refill既時候就只有蛋漿,可以食到蛋既原味男友出哂名係牛魔王,牛肉絕對唔少得,就叫左牛肉套餐🐂包括有特級霜降牛肉、秘製牛肋骨、LA牛肋條、雜錦拼盤同部隊鍋。霜降牛肉係我地心目中既NO.1,油脂分佈平均,入口後慢慢滲出油脂,由於冇醃製過既關係味道較淡,可以點佢地提供既醬汁,而我就覺得咩都唔點最好食👍🏻秘製牛肋骨相比起霜降牛肉多筋,但都只係好少,整體口感都幾好,醃料味道獨特,燒完帶有小小焦香。LA牛肋條同樣都係醃製過,味道偏甜,配埋生菜包住食最好。套餐仲有2隻大蝦,雖然見唔到蝦膏,但食落就有陣陣蝦膏味,蝦肉爽口彈牙👍🏻枱上仲有另一個爐比我地煮部隊鍋,裡面有大約半個辛辣麵、牛餐肉、年糕、金菇、泡菜等等,好開胃。食物好快就上齊既關係,手同口都好忙🤣🤣

LA牛肋條同樣都係醃製過,味道偏甜,配埋生菜包住食最好。

2019-10-30
天氣開始轉涼 朋友突然好想食燒肉,於是近近地搵左間係銅鑼灣既新麻蒲燒肉。好在早去,不用等位。我地揀左個叫SS5既燒肉套餐(牛+豬),包埋一個部隊鍋同甜品,真係一次過滿足晒你3個願望!一坐底,侍應即刻上配菜,每碟配菜既份量都好足!飲品揀左青提同番石榴果醋,酸酸甜甜咁好開胃,而且止辣一流!燒肉之前先依個”輕食量”既部隊鍋打打底先!依碟係你面前即燒既牛肉壽司簡直就係最高享受!燒完一啲都唔乾,而且好多肉汁😌!到主角出場喇!包攞萬有,要乜有乜!食完燒肉休息左一陣之後,到甜品出場。我地揀左個紅豆牛奶冰!牛奶冰唔太甜 入口即溶 再加上細細粒既麻糬 簡直就係好食到停唔到口!成餐飯食左差唔多兩個鐘,最後埋單加埋一都係$614 算係抵食,極力推薦👍🏼👍🏼👍🏼
好在早去,不用等位。

一坐底,侍應即刻上配菜,每碟配菜既份量都好足!

飲品揀左青提同番石榴果醋,酸酸甜甜咁好開胃,而且止辣一流!

燒肉之前先依個”輕食量”既部隊鍋打打底先!

依碟係你面前即燒既牛肉壽司簡直就係最高享受!

燒完一啲都唔乾,而且好多肉汁😌!

到主角出場喇!包攞萬有,要乜有乜!

2019-10-23 87 瀏覽
平時喺銅鑼灣一出都會見到呢間野個大大招牌,其實都見左好幾年,但係真係第一次先至上去食。可能因為佢係正最當旺地區,咁多年屹立不倒冇執笠應該都有啲原因,所以今次決定約朋友去試一試。可能係平日,銅鑼灣來講人唔算好多,入面的侍應更有一些是韓國人。乜嘢都未嗌就醒左超多前菜,我哋兩條女即刻覺得,係咪唔使叫正餐其實食前菜都飽😂咁但係當然都嗌咗招牌套餐,牛雞豬乜鬼都有,正!講真真係超級豐富,食到好似放題咁,我哋覺得其實三個女仔嚟食,都一定會飽到癲,而且肉質唔算差(當然因為去過日本韓國食燒肉,口味已經被縱壞),呢個價錢實在太抵食。我個人覺得係飲品還可以,因為去食燒肉,飲嘢都好緊要,呢部分可以更好。埋單先每人2舊水,我係覺得抵食嘅,食燒肉食得好會太貴,食太平啲肉唔想放入口,呢間係中規中矩,但佢夠豐富,食得係開心嘅!

咁但係當然都嗌咗招牌套餐,牛雞豬乜鬼都有,正!

2019-10-20 98 瀏覽
這裏的位置十分方便,位於銅鑼灣很多商舖的大街之中, 方便購物後過來!餐廳環境十分優雅, 雖然說是燒烤店但是沒有一點煙味, 看來他的吸煙設備十分好。 座位之間十分闊落, 在韓燒的過程中可以十分盡興暢談。員工的服務也不錯!會定時過來幫我們加水、加一些可以免費任吃的配料,例如:生菜、泡菜等等這次我們點了烤肉達人套餐, 套餐包括豬和牛。豬方面: 護心肉40g豬頸肉40g黑毛豬肩肉70g五花肉100g 豬排骨100g豬皮這些豬燒完出來十分好吃,很嫩滑。而特別的是豬皮燒完後爽口彈牙,口感特別。牛方面:霜降牛肉80g牛護心肉50g牛肋排60gLA牛肋骨100g霜降牛肉的油花分布均勻密,牛類燒完出來油而不腻,質嫩爽口,而護心肉非常有彈性,朋友們也吃得很滿足~

這次我們點了烤肉達人套餐, 套餐包括豬和牛。
豬方面:

牛護心肉50g
牛肋排60g
LA牛肋骨100g

2019-10-17 1144 瀏覽
好耐冇食韓燒,今日決定同friend一齊去食韓燒😋上網諗住搵間近銅鑼灣地鐵站既韓燒,一搵就搵到呢間新麻蒲,就決定左要去食我地三個女仔都唔係好大食,就叫左個$558既二人餐食。一黎就俾左咁多配菜,生菜食哂仲可以refill個蛋係會慢慢熟,入面加左泡菜,燒肉燒到咁上下就有得食,超好食!最底個層同中間個層既一半肉都係牛肉,醃左d甜甜地既汁,燒熟左熱辣辣食真係好好味不過最好用較剪剪開d肉黎燒,因為d肉都有d厚,入面難d熟。中間個層另外一半係豬肉,建議燒一陣就好食,如果唔係會好un。最上面有冬菇、雞髀菇、金菇、翠肉瓜、蝦、芝士腸,超多蔬菜,燒熟左好甜好多汁仲有火炙牛肉壽司,牛味好正好好食藍天檸檬汽水,其實即係藍色既lemonade,食燒肉飲都幾解膩我地加左碟春川烤雞,呢個汁又係甜甜地,燒熟左都係勁滑,一d都唔乾。雞翼都好大隻,不過咁既份量$99我就覺得有少少貴。除左燒肉之外,仲有部隊鍋食要大讚既係最後呢個紅豆豆粉雪花冰!紅豆份量又多,d牛奶雪花冰好綿密好好味,冰上面鋪左豆粉,入面仲有麻糬,口感一留,超好味我地三個人食都食到好飽,如果兩個人食就咁叫個餐都一定夠食

仲有火炙牛肉壽司,牛味好正好好食

春川烤雞

除左燒肉之外,仲有部隊鍋食

我地三個人食都食到好飽,如果兩個人食就咁叫個餐都一定夠食

春川烤雞
  • 紅豆豆粉雪花冰
2019-10-17 68 瀏覽
好耐無食過韓燒啦~所以今日就約咗班朋友嚟到新麻蒲BBQ到食韓燒🤩呢到設有一啲套餐,啱哂懶得諗食咩嘅客人😂我哋三個女仔就嗌咗一個牛+豬肉套餐🐮🐷除咗肉之外,套餐仲包咗一個什錦拼盤、部隊鍋、一個甜品同兩杯嘢飲☺️由於呢個套餐係二人份量,所以我哋又再嗌多一份香川烤雞同一杯嘢飲🙈係主食嚟之前,店員已經上咗唔同嘅前菜俾我哋🤤特別講一講個沙律🥗啲菜好新鮮,食落去好清甜~而且佢係配撘咗芝麻醬,感覺幾特別㗎😛韓燒點少得蛋漿🥚呢到嘅蛋漿混合咗泡菜,帶有少少微辣,正💯而且仲可以無限refill👏🏼呢個係套餐包埋嘅火炙霜降牛肉壽司🍣可以自己揀幾成熟,然後店員就會拎住火槍即場燒俾你😍牛肉入口即融,必試!套餐嘅食物以三層嘅形式上枱,最底果層係牛,中間果層係豬,而最頂果層就係什錦拼盤~呢到嘅肉類真係好高質🤩每一款肉都非常好味,加埋呢到調製甜甜哋嘅醬汁,真係無得輸🤤部隊鍋入面有齊公仔麵、金菇、腸仔、芝士、年糕同肉~味道正常,無太大嘅驚喜,略嫌份量偏少😳我哋另外單嗌嘅春川烤雞包咗兩大塊雞胸肉同兩隻雞翼🐥雞肉肉質嫩滑,絕對唔會令你失望😂藍天檸檬汽水🍋味道正常,好解渴😂套餐嘅甜品我哋揀咗紅豆豆粉雪花冰❄️我同兩位朋友雖然已經

藍天檸檬汽水🍋味道正常,好解渴😂

套餐嘅甜品我哋揀咗紅豆豆粉雪花冰❄️我同兩位朋友雖然已經食到好飽,但係我哋都有食哂成個甜品,因為真係非常非常好食💯完全唔會食到仼何冰粒,入口即融🤩入面會有少少麻糬去增加翻個口感💕

每人$250左右,價錢合理,好滿足嘅一餐😆
  • 火炙霜降牛肉壽司
  • 紅豆豆粉雪花冰
  • 新麻蒲護心肉
2019-10-15 54 瀏覽
好耐都無痛痛快快嚟一場韓燒啦~今次試下新野,新麻蒲BBQ一坐低就有好多沙律同開胃菜。打定個底, 一陣食肉肉肉都無咁 guilty haha點左個二人餐,平得嚟又好多野食wor!!先嚟左部隊鍋,好足料有邪惡嘅午餐肉啊,同埋豬肉香腸岩唒我~之後d肉就嚟啦,睇落紅卜卜, 好新鮮而且兩個人夠唒分咁多野食流唒口水食到咁上下就有d 菜,都鮮甜ge店內都係卡位,好cozy最後唔好唔記得留肚食泡菜蛋啊唔夠仲可以再加
好耐都無痛痛快快嚟一場韓燒啦~今次試下新野,新麻蒲BBQ

一坐低就有好多沙律同開胃菜。
打定個底, 一陣食肉肉肉都無咁 guilty haha

點左個二人餐,平得嚟又好多野食wor!!

先嚟左部隊鍋,好足料
有邪惡嘅午餐肉啊,同埋豬肉香腸
岩唒我~
之後d肉就嚟啦,睇落紅卜卜, 好新鮮
而且兩個人夠唒分

咁多野食流唒口水

食到咁上下就有d 菜,都鮮甜ge

店內都係卡位,好cozy

最後唔好唔記得留肚食泡菜蛋啊
唔夠仲可以再加
2019-10-14
2019-10-15 55 瀏覽
去食韓燒最怕烏煙瘴氣,呢間抽風做得幾好,食完唔會一陣味。由於女朋友小鳥胃,怕食唔唒就點左個2人套餐 $408如果多幾個fd不妨叫埋豬+牛套餐。夠唒豐富!燒肉嚟之前,一於瘋狂食下d前菜先有kimchi,芽菜同海帶。食唒仲可以加,正嚟啦! 三層架有蝦,少少蔬菜。中間有霜降牛肉下層就有牛肋排店員仲一早幫我地落左爐邊蛋,一陣就有得食燒肉可以夾埋生菜,醬料同埋kimchi一齊食,好refresh另一邊就要應付"部隊鍋"忍唔住加左巨量kimchi落去,賣相更吸引!入面原來仲有面食仲有女朋友最愛韓式年糕,太正下次叫埋班兄第再嚟!!!
去食韓燒最怕烏煙瘴氣,呢間抽風做得幾好,食完唔會一陣味。
由於女朋友小鳥胃,怕食唔唒就點左個2人套餐 $408

如果多幾個fd不妨叫埋豬+牛套餐。夠唒豐富!

燒肉嚟之前,一於瘋狂食下d前菜先
有kimchi,芽菜同海帶。食唒仲可以加,正

嚟啦! 三層架有蝦,少少蔬菜。
中間有霜降牛肉
下層就有牛肋排
店員仲一早幫我地落左爐邊蛋,一陣就有得食
另一邊就要應付"部隊鍋"
忍唔住加左巨量kimchi落去,賣相更吸引!

入面原來仲有面食
仲有女朋友最愛韓式年糕,太正
下次叫埋班兄第再嚟!!!
2019-10-14
2019-10-15 48 瀏覽
呢日,放工之後就約咗兩個朋友一齊去食韓燒。一入到去呢一間韓燒,裏面嘅抽氣系統做得好好,一啲都冇油煙味。條抽氣管抽得都好好,我哋三個人入面有兩個女仔,所以叫咗一個二人餐。因為好驚食唔晒。叫嗰個二人套餐裏面有好多種唔同嘅豬肉同牛肉,你叫我分呢我就唔識啦。但係每隻肉都總係有啲唔同。總之就好好食啦。佢每隻都有唔同嘅醃料,值得一提嘅係快好厚嘅豬腩肉,我平時唔係好鍾意食太肥嘅豬肉,但佢啲豬腩肉燒完之後好香肉味,一啲都唔肥,我覺得可以再食多一次。另外,要提一提嘅係佢個汁,佢個汁有少少酸酸地,同啲豬肉牛肉好夾,令到啲肉味更加突出之餘,個感覺仲冇咁肥。至於啲牛肉,都好嫩滑,好多肉汁,但我始終唔係食牛肉嘅專家,我真係唔識分邊一個部位係邊一個部位。總括而言係好好食嘅。 另外,嗰啲沙律都係任食嘅,如果覺得唔夠飽但係又唔想再叫其他食物,可以叫多啲沙律。最後我同朋友每人食咗170元正。我覺得食到啲咁高質嘅牛肉,呢個價錢都真係幾抵食。

2019-10-14 74 瀏覽
成日經過銅鑼灣廣場一期,都會見到對面新麻蒲個招牌,今日就約左朋友2個黎試下。餐牌都幾多選擇,有得單點烤肉、石頭飯、甜品或者叫set,我同朋友咩都想食少少,最後叫左個烤肉達人2人餐同果醋汁。好快佢就上左前菜,泡菜、海帶、沙律菜……個海帶甜甜酸酸好開胃,沙律菜配芝麻汁好fresh,D芝麻汁真係好芝麻味,同平日食開既日式芝麻汁唔同,可以一試。個2人餐有唔同既豬同牛既部位,有護心肉、牛肋排、五花腩、霜降牛肉、連豬皮都有。燒豬皮都幾得意,未試過。我就最鐘意食牛護心肉同牛肋骨啦,份量都好足。原本我同朋友仲叫左白飯配烤肉,但最後只食烤肉都好夠飽了。可以用生菜包住D肉食,加佢個自制醬汁,都好吃。餐廳服務都幾好,個侍應(韓妹?)講英文教我地燒D咩先,又會幫你換爐面……同朋友可以慢慢燒,卡位坐得舒服,又唔會有人趕你,餐廳係銅鑼灣黎講,算好ok。見到佢另外有D promotion好抵,但要預約,下次再黎食過啦。

可以用生菜包住D肉食,加佢個自制醬汁,都好吃。

• 前菜
  • 新麻蒲護心肉
2019-10-10 75 瀏覽
世界很混亂,每日的新聞都讓我們負面情緒冒起 ... 在抗爭的同時,有時亦需要稍稍的休息再上路。這夜,我們選擇食這間的韓燒餐,梳化、裝修的格局讓我們感到很舒適。而我們揀了豬牛都有的韓燒 Set.首先來的是滿台的前菜,真的超大碟,我們都不敢先食太多,怕一陣肚子沒空放燒肉:肉方而,來了雪花很均勻的牛,灑上了少量黑胡椒,單是賣相已經 99分!放上鐵網上,輕輕一燒,不要太熟又不要太紅,入口有溶化的感覺 🧡🧡 順帶一提:周邊是泡菜咪的蛋,也不錯!還有其他燒,東菇燒乾一點,好好食!這個餐令人期待的還有韓牛 sashimi,你可按自己的喜好選擇要多熟,然後員工會在你面前用火鎗即燒;我們決定一份生一點、一份熟一點,記得真我要趁熱食。很好食!!還有部隊喎,真的超多野食!當滾起之時,就發現 ... 入面真係一點都不少!重看相片都要流口水了🤤是很豐富的一餐!是治癒身心靈和胃的好地方!!最後還有甜品,是豆粉麻薯紅豆冰冰,都是意外地好食!好夾!但都真的真的超飽 ... 結果吃不完(現在後悔了)

還有其他燒,東菇燒乾一點,好好食!

很好食!!

還有部隊喎,真的超多野食!

當滾起之時,就發現 ... 入面真係一點都不少!

重看相片都要流口水了🤤

是很豐富的一餐!是治癒身心靈和胃的好地方!!

2019-10-05 125 瀏覽
去銅鑼灣區, 好耐冇食韓燒 ,誤打誤撞選擇咗這一間韓國餐廳 。蛋邊燒配菜和傳統韓燒不同豬肉套餐~$98肉質上抬眼見,認真麻麻,外觀似已經急凍了一段長時間的肉質食慾減半,外觀並不吸引扣分, 入口感覺更差,劣質急凍肉烤肉伴冷麵~$82一盤冰同湯水,可能這是傳統冷麵的煮法,但我真的不懂欣賞肉質口感,一樣同纸皮咁乾,有些似不懂煮餸的人是是但但煮來飽肚就算了湯底有些微酸。烤肉質真係好dry食後感: 有中伏感覺

蛋邊燒

配菜和傳統韓燒不同

豬肉套餐~$98
肉質上抬眼見,認真麻麻,外觀似已經急凍了一段長時間的肉質
食慾減半,外觀並不吸引
扣分, 入口感覺更差,劣質急凍肉

烤肉伴冷麵~$82
一盤冰同湯水,可能這是傳統冷麵的煮法,但我真的不懂欣賞

湯底有些微酸。

烤肉質真係好dry

食後感: 有中伏感覺
2019-10-04 3237 瀏覽
甚少香港食韓燒,更加唔會上嚟寫食評, 但總有例外時候。(繼上次石頭烤肉外)呢幢商業大廈差呢間未試過,所以同朋友決定食呢間。搭見呢個牌都幾吸引, $168任食指定肉,都不錯,不過要預早一日約。拜拜👋👋一入去有oppa 招呼我地 (似老闆),佢啲廣東話好得意😍😍😍 餐牌都未睇完,未決定食咩就有店員送前菜,我地以為上錯枱,因為我地咩都未嗌同禁多禁大碟😂😂😂好少店有涼伴洋蔥,食落唔太生辣;至於個沙律超特別!!!(佢用黑芝麻醬!!!而且唔會落太多,好特別都好好味)最後點左烤肉達人,有豬有牛爐邊蛋任添,但我地冇加添,因為太飽😓😓右邊豬;左邊牛。我地決定食豬先!呢間餐廳好sell 豬護心肉,(第二個洋蔥入面果堆),(豬的橫膈膜和肝之間的肉,每隻豬只有約200~300克),都幾濃味 (少少似豬肝)同有咬口👍(呢個應該五花肉) 佢啲肉好juicy ,不錯不錯。平時我鍾意食牛多啲,不過呢度就豬肉較優勝,因為呢度啲豬肉冇牛肉落禁多醃料,所以唔會太重醬料味,同埋有烤肉高手 (朋友),煎得香脆好味😋😋其實牛都好食,前一張相左下角就應該系霜降牛肉,啲紋都幾靚同食落有油脂,但又唔會太漏私隱度都幾高,坐得好舒服同較

呢幢商業大廈差呢間未試過,所以同朋友決定食呢間。

最後點左烤肉達人,有豬有牛

爐邊蛋任添,但我地冇加添,因為太飽😓😓

右邊豬;左邊牛。

私隱度都幾高,坐得好舒服同較闊,唔怕嘈到其他人。

(本身想點呢個,但要9:00後先有)

呢張紙好邪惡,安慰自己一次半次食多啲肉都冇所謂🤣🤣

俾我見到午餐餐牌!仲要三送一,可以再黎🤣🤣

返到屋企又唔覺身上有一大陣韓燒味,抽氣抽得好👍👍