2013-03-25 2267 瀏覽
第一次食韓燒食到咁嬲!同男友喺cwb行街行到七點幾,我提議食韓燒。男友一聽到就話要去tst高麗。八點半到達時發現,點解唔使等位,仲有差不多一半空位嘅?Anyways, 之前分別同男友和朋友來過不下十次。事格兩個月,怎麼食物都變得這麼鹹???全晚最好吃的可算是墨魚丸和鯖魚。其他東西都咸到出汁!!!仲有,燒到大概四十五分鐘既時候,我地請waitress幫我地更換鐡板(下圖是我們鐵板當時的樣子)。誰知她說了一句,"重用得架"就將塊雞扒放上個鐵板到,之後就走行開左。當時我同男友真係呆左@.@最勁嘅係,過左一陣我地聽到後面嗰枱叫人換鐵板,點知另一個waitress 同佢講,"食韓燒塊板係咁lung架啦!"跟住又行開左。這間餐廳不論食物質數還是服務都退步了許多呢!最終我倆走的時候都是不飽的>.<
第一次食韓燒食到咁嬲!
八點半到達時發現,點解唔使等位,仲有差不多一半空位嘅?

全晚最好吃的可算是墨魚丸和鯖魚。其他東西都咸到出汁!!!

2013-03-24
  • 墨魚丸、鯖魚
2013-02-24 969 瀏覽
新年假期朋友出來聚一聚,結果愛吃肉的男生朋友提議吃韓燒 我之前一共來了這一間兩次,並不是我特別愛吃烤肉,而是身邊的男生都是單純的食肉族 :S 任吃的烤肉怎麼可能被放過呢我們一早訂了台,所以不需要等,可以直接進去在等待肉烤熟的時候拿了一些小菜壽司就普通,不過覺得這一次比之前幾次好一點小菜嘛,我就盡挑自己喜歡的,像是泡菜,蘿蔔,豆芽和菠菜各式肉類都吃了些,味道是ok的,只是本人對大量烤肉不是太有興趣人參雞湯還可以,不過煉奶+饅頭就不行了,饅頭是冷的而且好硬!最後的涼粉太甜了,感覺好像在吃人造糖一樣
新年假期朋友出來聚一聚,結果愛吃肉的男生朋友提議吃韓燒
我們一早訂了台,所以不需要等,可以直接進去

在等待肉烤熟的時候拿了一些小菜
壽司就普通,不過覺得這一次比之前幾次好一點
小菜嘛,我就盡挑自己喜歡的,像是泡菜,蘿蔔,豆芽和菠菜

最後的涼粉太甜了,感覺好像在吃人造糖一樣

題外話/補充資料: 本來還以為1.5小時之後就要交台,結果我們一直聊天到差不多3個小時都沒事 他們的生意好像差了很多,星期日的晚餐時間竟然沒有爆滿(?)相比之前也差太多了吧 不過其實除了各式肉類以外他們的選擇其實不多,若不是我食肉族的朋友我應該也不會來吧 而且如今tst開了好多既正宗又多選擇的韓國餐館,可見他們若不改善生意也會越來越難做吧
2013-02-17
2012-10-22 702 瀏覽
約了班朋友食韓式自助燒烤 於是訂定位一行六人來到 都要在門外稍等 等了十五分鐘才入坐卡位梳化 新鮮既蝦 早早沽清 有點失望其他肉類都頗多款式 牛肋骨同牛仔骨是晚較佳豬扒,雞扒味道好咸 肉質較實而壽司檔既壽司賣相差 飯又散 味道唔鮮 其他泡菜,炒飯,炸春卷小食都一般推選甜品 '士多啤梨JELLY杯'美味可口
約了班朋友食韓式自助燒烤 於是訂定位
一行六人來到 都要在門外稍等
等了十五分鐘才入坐卡位梳化
新鮮既蝦 早早沽清 有點失望

其他肉類都頗多款式
牛肋骨同牛仔骨是晚較佳

豬扒,雞扒味道好咸 肉質較實

壽司檔既壽司賣相差 飯又散 味道唔鮮

其他泡菜,炒飯,炸春卷小食都一般
推選甜品 '士多啤梨JELLY杯'美味可口

2012-07-24 336 瀏覽
我從沒有寫過食評, 這次破例是因為這餐廳實在太過份, 太沒禮貌, 足使我有這動力. 我們共五人,到逹餐廳後, 很快就點好菜, 之後有一個黑口黑臉, 問他問題他只是點頭示意巳聽到而沒有任何回應的餐廳仕應, 因他送餸時, 是用上半飛半掉的大聲掉下枱. 所以我們對他特別深印象. 但當時想, 下午時份, 60蚊不到的套餐, 唔好要求咁多. 所以並沒有理會或郂意去談論. 到我們只是食到中段, 餐廳仕應就要求我們埋單. 又想, 埋左單都可以食啫. 哈, 誰不知, 以下落o黎是, 不停有人走埋我們的枱上收野, 收無可收, 我食緊的食物, 也想收去. 我忍不住跟他說, 我並未食完. 但這也不能阻止到他們停止在我們的枱上抺枱, 再舖上新餐具的舉動. 我們其中的兩個朋友, 因有點事, 提前離開. 而我巳給他們氣得餘下的食物也沒心情食. 正考慮離開. 但那餐廳在我們還未離坐時, 巳帶了三個新的客人, 座了我們的枱子對面. 這不時茶餐廳, 什麼時候可以搭枱????若我們坐著半天也不走, 也是我們的不對. 但我們食飯時候是12點半, 我們離開時是1點零5分. 他們這樣的經營手法, 真的衰過大排檔. 這餐廳

我們共五人,到逹餐廳後, 很快就點好菜, 之後有一個黑口黑臉, 問他問題他只是點頭示意巳聽到而沒有任何回應的餐廳仕應, 因他送餸時, 是用上半飛半掉的大聲掉下枱. 所以我們對他特別深印象. 但當時想, 下午時份, 60蚊不到的套餐, 唔好要求咁多. 所以並沒有理會或郂意去談論. 到我們只是食到中段, 餐廳仕應就要求我們埋單. 又想, 埋左單都可以食啫. 哈, 誰不知, 以下落o黎是, 不停有人走埋我們的枱上收野, 收無可收, 我食緊的食物, 也想收去. 我忍不住跟他說, 我並未食完. 但這也不能阻止到他們停止在我們的枱上抺枱, 再舖上新餐具的舉動. 我們其中的兩個朋友, 因有點事, 提前離開. 而我巳給他們氣得餘下的食物也沒心情食. 正考慮離開. 但那餐廳在我們還未離坐時, 巳帶了三個新的客人, 座了我們的枱子對面. 這不時茶餐廳, 什麼時候可以搭枱????若我們坐著半天也不走, 也是我們的不對. 但我們食飯時候是12點半, 我們離開時是1點零5分. 他們這樣的經營手法, 真的衰過大排檔. 這餐廳繼續用這方法趕客人走, 遲早也沒有人再幫襯.
題外話/補充資料: 若我們坐著半天也不走, 也是我們的不對. 但我們食飯時候是12點半, 我們離開時是1點零5分. 他們這樣的經營手法, 真的衰過大排檔.這餐廳繼續用這方法趕客人走, 遲早也沒有人再幫襯.
2012-07-20
2012-06-17 274 瀏覽
百零蚊任燒任食的確幾抵,結果要限時食,只可以燒個半鐘,原本你情我願冇問題,但係呢間啲侍應,未夠一個鐘就拎張單嚟叫我賣,都算,賣完單就開始車輪戰式收嘢,最後廿分鐘唔想再燒想食其他熟食啦,班友見你熄咗火直頭連餐具都收埋你!我响銅鑼灣分店未試過咁囉,人太多就開多間舖,唔好催命符咁趕人走吖!
2012-06-12
2012-06-01 97 瀏覽
上星期六難得放早去左旺角行下買完野就一心一意去尖沙咀食韓燒, 友人search到此店評分都幾高, 咪想打電話去book位,點知都唔接受訂位但對方都好友善提示6時半前來都唔需要等位...所以我地都好乖地6時30到達, 當時都無咩人, 點知原來有d位一早係俾d多人book定既人留下, 有d就似旅行團留既位... 店舖地方唔算大, 枱與枱都相隔好近唔算坐得舒服, 不過以任食來講都屬正常.至於食物種類唔算特別多refill食物都唔快, 但勝在樣樣食物都好得,只不過食物都算新鮮肉類都醃得夠入味 當中我最喜歡係燒秋刀魚, 羊扒, 西冷牛扒同埋最搶手既中蝦., 熟食方面泡菜都唔錯, 都有幾款韓式蔬菜提供, 由於多人又refill得慢, 唔係樣樣熟食都試到.整體來講以韓式自助餐既海鮮都咁好味, 唔怪之得未夠7時已經有一大埋人係門口等位加上價錢又唔貴, 真係值得再來

2012-05-20 67 瀏覽
忘記了訂台唯有早點到,基本上5點45分已經到步,到達時已經有人開始燒...此點受歡迎程度可想而知。自助 韓燒同BUFFET有個共同好處,自己想食乜就出去拿 唔駛下下落單,等得來又辛苦又要怕走單。 好老實雖然選擇唔算頂多但相信可以滿足到好多人的要求,生既食物基本上放在門口當眼地方,左肉中海鮮右菜,旁邊還有糖水水果等。 對面就放了小菜類,有小碟放至比大家隨便拿自己鍾意的韓國伴飯小吃如薯仔 芽菜 泡菜和其他醃製食品等 ...... 還是不夠? 那還有日式壽司 三文魚刺身 炒飯 豬腳薑等。 基本上每樣一口相信也是吃不消!開始燒了,由於切得薄所以肉類也很快熟透,而當中好多肉也經事先調了味,只可惜肉類新鮮程度不一。 老實說以個人來講相信小食比肉更好吃,比起我去其他的韓國燒烤店更多選擇而且更好吃。限時一小時半話咁快過去,3人行食得相當滿足,基本上食到一半已經飽到不行了,更莫講話飲糖水,跟本沒有剩餘空間了 唯有等待下次再戰!

題外話/補充資料: 地方空間不算大 建議先進行預訂 基本上 7點多走時已經好多人在等候 而且人齊先入得 否則會只計時間 (1.5小時)
2012-05-19
生日
好耐好耐冇食過韓燒Luu.....印象中, 比漢字頭的韓燒嚇怕了, 果排想熱氣下, 便上OP SEARCH 下有乜好選擇, 見到新高麗苑有唔錯的評分, 便打去訂位.上到去, 幾企理, 唔油煙, 而且放置凡的食物都好整齊, 真係一洗以前殘留在腦海之不好的記憶, 被安排坐在卡位, 十分寬敞 ~~~ 食物種類, 你想要的, 都有提供, 我們先食了冷盤前菜: 我幾鍾意個韓式粉絲, 其次是大豆芽菜, 同酸辣無骨鳳爪 <---- 新高麗苑整得幾好味, 而且新鮮, 未至於好似放了好耐令人不敢吃 ~~ 前菜種類都幾多,吃完冷盤前菜, 開始主攻燒烤類: 有墨魚仔, 青口, 魷魚鬚 , 蝦, 我都幾鍾意食佢個蝦, 蝦是新鮮, 1 D 都沒有梅, 而蔬菜方面: 有青椒, 矮瓜, 冬菇, 茄子, 全部都好新鮮, 同埋大大件. 肉類: 雪花肥牛, 金菇肥牛卷,牛肋骨,牛脷, 牛扒, 牛舌 , 叉燒, 豬頸肉,煙肉, 豬扒, 腸仔, 五花腩, 雞扒,雞軟骨,雞翼重點推薦是雪花肥牛 , 豬頸肉同五花腩, 醃的味道剛好, 甜甜地, 又唔會過籠!!! 食多多都得 另外有箐魚& 多春魚提供,不過好難燒, 會
果排想熱氣下, 便上OP SEARCH 下有乜好選擇,
見到新高麗苑有唔錯的評分, 便打去訂位.

上到去, 幾企理, 唔油煙, 而且放置凡的食物都好整齊,
真係一洗以前殘留在腦海之不好的記憶,
一D都唔油煙
被安排坐在卡位, 十分寬敞 ~~~

食物種類, 你想要的, 都有提供,

好decent !!!

另外有箐魚& 多春魚提供,不過好難燒, 會"痴"住 ><
至於熱盤有: 炒飯只試了好少,一般 ; 薑醋煲得好入味, 好味; 炸熳頭, 我地食左幾個, 因為平時好少食 , 加埋煉奶超正 !!!

雖然沒有自助餐飲, 汽水是另叫的, 但服務生會不停補熱茶, 消下滯, 服務都算不錯,
甜品有涼粉, 西瓜,雪耳木瓜糖水, 好足料, 好夠潤又清甜, 好味! 但唯獨jelly 唔夠凍, 就快熔咁~~~
結果我們全都試暈哂, 飽到差點嘔AH ,hahahahaha
值得一讚的是, 離開了, 衣服都沒有什麼油煙味, 證明果度抽風做得好好 !!!
GOOOOD
一D都唔油煙
好decent !!!
  • 豬頸肉
2011-10-02 43 瀏覽
今次係第一次嚟新高麗苑,午市時間都不用等位真不錯呢。一進門已有服務生招呼,全場都是Car位佈置,好有私人空間,座位坐得舒適,環境內外至洗手間都清潔整齊。最好的是沒有限時限刻,可以慢慢食慢慢坐傾吓計睇吓書。唯一欠缺的就是沒有自助餐飲,但熱茶熱水服務生會不停補空。果汁涼茶等等飲品,係不包自助餐費用內。剩係熟食冷盤前菜我們二人都一同食了3轉。這裡有其他地方自助韓燒沒有供應的雞軟骨,雞扒有點特別用了彊汁做醃料,還有特級叉燒肉肉質和醃料的味道都比較特出。
今次係第一次嚟新高麗苑,午市時間都不用等位真不錯呢。

一進門已有服務生招呼,全場都是Car位佈置,好有私人空間,
座位坐得舒適,環境內外至洗手間都清潔整齊。

最好的是沒有限時限刻,可以慢慢食慢慢坐傾吓計睇吓書。
唯一欠缺的就是沒有自助餐飲,但熱茶熱水服務生會不停補空。
果汁涼茶等等飲品,係不包自助餐費用內。

剩係熟食冷盤前菜我們二人都一同食了3轉。
這裡有其他地方自助韓燒沒有供應的雞軟骨,
雞扒有點特別用了彊汁做醃料,
還有特級叉燒肉肉質和醃料的味道都比較特出。
前菜
雞軟骨
2011-10-01
前菜
雞軟骨
  • 豬頸肉
  • 叉燒肉
2011-09-25 35 瀏覽
第二來食食過番尋味訂左7點半但等到大約7點9先有得入去入面真係好多人d野 refill得好快除左三文魚一出就冇哂d野又奄得幾好味仲有好多唔同種類五花腩同午餐肉一定要試試係尖沙咀來講真係又平又好食
第二來食

紀念日
  • 五花腩
  • 午餐肉
2011-09-06 7 瀏覽
book左8點鐘,不過多人o既關係,都係要等..好多人逼晒o係門口同升降機附近等...好彩等左20分鐘就有得入座!食物種類算好多..而通常出面韓燒無o既雞軟骨同豬頸肉依度都有...因為係朋友拎食物o既關係,所以我唔可以仔細分倒食物o既名..牛都有幾種,肥牛(太肥喇.唔啱食,所以麻麻) 薄片牛肉:幾好食 牛肉(碎身啲o既)都唔錯 雞腎,雞軟骨:都唔錯 豬頸肉:依個好難搞..開頭食一舊簿簿地幾好味.但好似啱啱熟咁,所以第二舊燒耐小小..但又好似咬唔斷,un咁!所以要揀薄身啲o既! 雞亦:好食,但好難熟..(要放多啲心機) 多春魚, 鯖魚:正常..(朋友話''聲'',我就覺得ok,魚就係咁) 其他有雞肉,魷魚,(蜜)魚,腸仔,紅腸....依間野''頁''食物幾出色..樣樣都好入味..又唔會太咸..熟食方面就有壽司,炒菜,薑醋,炒飯.......(我只食左薑醋..其他
牛都有幾種,肥牛(太肥喇.唔啱食,所以麻麻)
薄片牛肉:幾好食
牛肉(碎身啲o既)都唔錯
雞腎,雞軟骨:都唔錯
雞亦:好食,但好難熟..(要放多啲心機)
熟食方面就有壽司,炒菜,薑醋,炒飯.......(我只食左薑醋..其他無點食..)
甜品就有啫哩,湯丸,西米露,涼粉..依幾樣我都有食,幾好味...
飲品要另俾錢.$60有一渣!我地叫左西瓜汁..但發現甜到過晒龍...一定加左好多糖水...
忽周有9折(Q旁),所以每人$160..OK 丫...可以encore...

2011-09-03
  • 牛肉
  • 雞亦
2011-07-15 6 瀏覽
做幾個月久唔久食下韓燒..都係MK個頭..係呢度做左功課就一直想搵日試下..今日連帶去尖咀睇IMAX就試左啦終於!!無失望..去度6點幾無乜人...但7點半後黎得好密..好快爆哂要等..亦證實我去既鐘數好正確...事關睇住d3文魚刺身真係 15mins都未fill到一次係爆場既時段..早段入尚且半粒鐘都fill左兩三轉都有既..刺身好正..仲正過好多間既日式放題..食左10塊以上..至於燒烤款式雖然唔夠MK個幾間多..但勝在貴精..反而更顯優勝..試左鹽燒西冷-比唔鹽燒薄d..亦實d..味我like d..西冷都唔錯..牛仔骨-好正醃得..有茶樓大點既牛仔骨水準..雞翼..一般..雞軟骨..汁似係蒜容豆鼓..麻麻地..青口..第1次燒..唔覺咩特別..鯖魚..本人中意食..燒左好幾件..好有心機燒..唔錯..大大舊..唔易散..羊扒..睇彩數..多數肥膏多..唔肥既話啖啖肉好吸引下..食得最多呢味..10件以上..豬頸肉..過得去..特級叉燒..即係韓燒最常食到個種肉味既肉..都係咁上下..其次熟食係小d..但都有水準..d菜個d..仲有姐利甜品好好吃...人參雞湯好足料..服務一般.
無失望..

牛仔骨-好正醃得..有茶樓大點既牛仔骨水準..
雞翼..一般..雞軟骨..汁似係蒜容豆鼓..麻麻地..
服務一般..可以換板 但油無得自己加..板上巳經有..
2011-06-17 7 瀏覽
7点黎到,訂左枱,吾駛等!安排我坐係卡位,一坐低覺得衛生程度非常滿意,因為張枱無油淋淋,跟住出去睇下有咩好野食,見到有Q版鰻魚壽司,食落口非常好,口感吾錯,另外小食白雲鳳爪辣度岩岩好,因為我女友吾食得辣,都食左幾舊,服務員態度吾錯,無時無刻都幫我加水,D肉食味度非常好,唯一不滿嘅就係出魚生嘅速度太慢,不過下一次都會黎捧場,不錯,不錯
2011-06-16
紀念日
  • 牛仔骨,靖魚
  • Q版壽司
2011-05-02 18 瀏覽
本來一向對任飲任食都無乜要求 ! 不過今次真係有點"咸" ! 先吃配菜.配菜還可. 不過 D 三文魚同 D 壽司一出來就好像是貧民搶來食一樣..我就無吃了豬,牛,羊,都用極重調味料,完全食唔山有乜本味. 尤其是"蝦" 一食落去"咸"都無朋友 ! 水果,甜品都算供應充足. 以我來說.這裡食物(配菜) 都不是多選擇.用這個價錢我會選另一間也是任飲任食的韓燒店!不過可能有人喜歡:咸" 我有個朋友食晒所有"蝦"

水果,甜品都算供應充足.

不過可能有人喜歡:咸" 我有個朋友食晒所有"蝦"

2010-04-29
生日
星期日同大學同學一齊食餐飯聚下舊, 好在個朋友事前已經訂左臺, 所以唔使等...其實d野食都掩得okay 架以甘概價錢黎講, 但最慘想食下三文魚就等極都無...不過最欣賞d侍應生推你概籍口, 我地由晚上六點半開始食, 一直食到九點半走都未見過佢出過一次三文魚. 我地同其他食客都一齊問佢其實係唔係無得食架..點知佢地話切緊, 但等到九點半走概時候都未切完, 再問佢概時候佢竟然話係有三文魚,不過係我地黎得唔係時候=.="" 問佢甘幾時係時候又答唔出... 大家都雙望而笑....我覺得其實如果做唔掂, 可以直頭取消三文魚概...無謂搞到好似呃呃哄哄甘啦...不過以甘概價錢都唔算太差, 只係d服務態度唔好jei.....

2011-04-10