(非會員)
2012-05-31 92 瀏覽
上星期朋友生日,天氣唔太熱,我地去左呢間火煱店打邊爐慶祝。 我們我朋友之前食過幾次,同我講話d野幾好食,同理d料好新鮮,所以帶我去試吓。 果然無介紹錯喎。 我最欣賞個湯底,係皮蛋芫荽湯,好味得黎又唔咸,食完完全唔口喝,直得推介。 主要配料方面,我地點左牛柳粒、牛尾、牛拍葉、鵝腸、重有半隻雞添! 其餘係皇帝菜、娃娃菜、雞子芝士腸其他配料。總之樣樣都好食。 完來店度重有燒烤可以叫,後尾我地重叫咗燒羊架,都算ok!
上星期朋友生日,天氣唔太熱,我地去左呢間火煱店打邊爐慶祝。
果然無介紹錯喎。
其餘係皇帝菜、娃娃菜、雞子
芝士腸其他配料。總之樣樣都好食。
完來店度重有燒烤可以叫,後尾我地重叫咗燒羊架,都算ok!

2012-05-26
生日
  • 牛尾、鵝腸、芫荽湯底
2012-02-13 189 瀏覽
今日本人生日,約埋一家大細,去咗新開火鍋店try try!最期待炭爐火鍋,燒烤!不過店主話開鋪初期食環署掃得好勁,所以通常9點後先有得開炭爐!經我苦苦哀求,店主差小小時間都肯開爐比我地!我地先叫咗豬骨湯底,都好多料我老豆最鍾意!蟶子皇真係好得,我地有火鍋都有用嚟燒烤,其他都有試,店主推介雲吞,都唔錯好多蝦!不過有時人手唔夠,就要等好耐先有人理!不過食物環境都好,有得食有得玩,值得再嚟
好多人,等炭爐!
足料豬骨煲
大蜆好鮮甜
炭爐燒!掂
手切肥牛
足料豬骨煲
好多人,等炭爐!
  • 雲吞
  • 蟶子皇
  • 大蜆
2012-02-13 6 瀏覽
因為朋友推介,話朗屏天橋下面開左間火鍋店好新鮮,於是我地一行十人收工後便立即去試一試呢間新店,順便幫好同事CAMMY慶祝生日,我地去到等左大約30分鐘,唔知道是老闆定伙計在等位期間已經熱情地為我們推介店舖之食品,我們共點了二個鍋底..1.)牛尾鍋 (本來以前係西餐廳橙色) 但原本是白色的..很特別 2.) 豬骨鍋 (竟然係用細細舊的豬軟骨, 幾特別) 另配料推介 : 手切肥牛 (正正正!!!) 自製雲吞 (足料) 新鮮鵝腸/ 新鮮粉腸/ 新鮮鷄腸(好小係街可以食到) 仲有BBQ TIM ...HAHAHAAAA 可惜冇攞相機, I PHONE 影太黑了下次我會再去, 一定會POST D 相比大家睇
2.) 豬骨鍋 (竟然係用細細舊的豬軟骨, 幾特別)
另配料推介 : 手切肥牛 (正正正!!!)
自製雲吞 (足料
新鮮鵝腸/ 新鮮粉腸/ 新鮮鷄腸(好小係街可以食到
仲有BBQ TIM ...HAHAHAAAA
可惜冇攞相機, I PHONE 影太黑了
下次我會再去, 一定會POST D 相比大家睇
2012-02-03
2012-02-13 65 瀏覽
又到星期四,又是食在元朗的日子﹗友人話最近呢頭開左間新開既火鍋,味道亦要幾好,梗係唔執輸去試下啦﹗店名新豪記﹗初四先開,地鋪,鋪內大約有六至七張枱,入夜八點左右可以開出大街﹗雖然係新開,不過見七點幾已經有不少食客等位呢﹗新開未有酒牌,我地又咁岩買定兩支紅酒,大派用場﹗惠康三溝紅酒,$88兩支﹗即開即飲,簡單飲下味道是不錯的﹗呢度玩碗仔飲酒,啤酒就試得多,用碗飲紅酒都係第一次﹗打邊爐最緊要梗係肥牛啦﹗極品手切肥牛﹗$168睇落o的紋理很不錯﹗油脂分明亦平均滿佈﹗牛味濃,亦軟熟,不過偏薄身,口感不足﹗而一碟切雙飛只十片亦偏貴呢﹗湯底點了最平的蕃茄薯仔湯,除了鮮茄外亦加入了茄膏,味道濃郁﹗豆卜釀雙滑﹗$38一面是釀上鯪魚肉﹗另一面釀入墨魚膠,豆卜吸收了湯底的精華,味道不錯﹗小食試了椒鹽豆腐﹗炸得火喉很好,外脆內軟,不過豆腐味道略遜,豆味不足﹗手打墨魚滑﹗$88﹗墨魚滑只薄薄一層,十分細碟,$88貴了點吧﹗有墨魚香彈牙,但口感偏粉,如果可以再多o的墨魚粒會更好食﹗大蜆﹗$68新鮮,灼開口即食十分甜美,又係得六隻偏少﹗友人話上次來一碟有十隻呢﹗份量縮水﹗蟶子王,$30一隻﹗唔算十分大隻,但味道極
又到星期四,又是食在元朗的日子﹗
餐牌
店名新豪記﹗

雖然係新開,不過見七點幾已經有不少食客等位呢﹗

新開未有酒牌,我地又咁岩買定兩支紅酒,大派用場﹗
惠康三溝紅酒,$88兩支﹗即開即飲,簡單飲下味道是不錯的﹗
用碗來飲紅酒
呢度玩碗仔飲酒,啤酒就試得多,用碗飲紅酒都係第一次﹗
極品手切肥牛
蕃茄薯仔湯
豆卜釀雙滑
豆卜釀雙滑﹗$38
一面是釀上鯪魚肉﹗
另一面釀入墨魚膠,豆卜吸收了湯底的精華,味道不錯﹗
椒鹽豆腐
小食試了椒鹽豆腐﹗
炸得火喉很好,外脆內軟,不過豆腐味道略遜,豆味不足﹗
手打墨魚滑
手打墨魚滑﹗$88﹗
墨魚滑只薄薄一層,十分細碟,$88貴了點吧﹗
有墨魚香彈牙,但口感偏粉,如果可以再多o的墨魚粒會更好食﹗
很甜美卻很貴
大蜆﹗$68
新鮮,灼開口即食十分甜美,又係得六隻偏少﹗
友人話上次來一碟有十隻呢﹗份量縮水﹗
蟶子新鮮極甜美
蟶子王,$30一隻﹗
唔算十分大隻,但味道極鮮美,咬下盡是海鮮的濃甜,一隻已令人回味無窮﹗

紅酒飲完,轉酒吧﹗飲黑啤﹗

安格斯牛粒﹗$148﹗只得9粒﹗
大家睇相,有幾粒真係全肥,見佢又貴又咁既質素,即時向老闆投訴﹗

老闆話尐客鍾意食肥喎﹗我話鍾意都唔會八成肥嘛???
換過後的牛粒好吃,但又是好貴
咁同佢講完佢都好有禮地為我地換過一碟﹗
牛粒待灼熟後牛味濃郁多汁,有脂香﹗但$148只得9粒,真的貴得很,市區吃到這質素與份量頂多值$88左右﹗
雜菇當菜吃
最後叫了籃雜菇當菜食﹗正﹗
整體來說味道不錯,材料亦新鮮,但價錢明顯偏貴,埋單位位$250,因未有酒牌所以未計酒水﹗這價錢可吃到佐敦不倒翁呢﹗
入夜有炭爐供應,是貴了點,如份量可多加少少,這店應是笑臉的呢﹗

很甜美卻很貴
餐牌