今早行鷹巢山自然教育徑,行完去試下長沙灣的舊式茶餐廳,入左去青山道的新華,店内地下擺設簡潔,有樓上卡位好像以前旺角的中華冰室。坐抵叫咗個沙嗲牛肉麵套餐,有奶茶,餐包和奄列,算唔錯。碟沙嗲牛,麵質淋滑適中,有煎過不是浸熱水貨式,牛肉有5,6片,色澤卻偏啞,和我在元朗的永順、柴灣的澤記吃過的沙嗲牛相去甚遠,沒有牛肉味更偏醎,只能說是很一般的出品😐😐😐,隨便一間茶記都吃到。奶茶偏苦和熱度不足,奶薄茶唔香,入口條脷被茶苦味封住,很不舒服,看不出有舊式茶記的水準,相比西環的祥香、西彎河的百利,差很遠。成個餐,我最喜歡是那個餐飽和奄列,餐包仔新鮮,是自家製的貨色,奋列蛋香火煺鮮,好食!想試下他有名的蛋撻,侍應嬸嬸話咪叫住(應該係咪煩住晒),等佢落埋其他單先,但一直都冇同我下單,原來在新華食蛋撻要伙計得閒先有得食🤣🤣🤣,作為consumer我咪行去金園食nor 🙄🙄🙄

2022-05-07
2022-03-24 1960 瀏覽
難得來到長沙灣的一天,決定光顧這間名氣不小,以沙嗲牛肉麵和蛋撻馳名的港式茶餐廳,與它再續前緣。其實我都有好幾年沒來幫襯了,前次到來,是和太太一起,今次再訪,我就只是自己一個。雖然餐牌上有多款早餐選擇,但有招牌沙嗲牛肉麵吃的,就只有特餐一款,沙嗲牛肉麵既是這裡的名物,怎能不叫?我點的「特餐」($43)除了沙嗲牛肉麵,還有西煎雙蛋或火腿奄列和牛油餐包,當然,還有熱飲附奉。這特餐其實和一般茶餐廳的早餐大同小異,普通得不得了,不過這裡的沙嗲牛肉麵既是大受好評的招牌出品,便別具特別的意義。這特餐的主角「沙嗲牛肉麵」無疑是比一般的茶餐廳略勝一籌的,沙嗲汁顏色深濃,味道夠而不過鹹,肉質和口感都不錯的牛肉沾上了沙嗲汁,雖只是混以普通的即食麵,仍然好吃。「煎雙蛋」與「牛油餐包」雖無甚特別,可也恰如其份,最令我失望的反而是那杯「熱奶茶」,茶味尚可,但奶味不足,喝來有些苦,又不太夠滑,可不是我杯茶。雖說蛋撻是這間茶餐廳的另一名物,但聽說就在附近的另一間茶餐廳「金園」的蛋撻,做得比這裡更好,今次沒在這裡吃蛋撻的我,下次要是再次來到長沙灣,應該吃「新華」還是「金園」的蛋撻好呢?
$43 (早餐)
  • 沙嗲牛肉麵
2022-02-26 685 瀏覽
長沙灣係蛋撻之地梗係要食埋新華啦~酥皮個TEXTURE唔錯但我個人認為個蛋味唔夠,反而有D甜度過多~因為當日食埋另一間所以我個人認為新華就係因為甜度問題輸個馬鼻啦XD不過好好彩既係食個日唔洗排隊買~ 我已經覺得好開心了
長沙灣係蛋撻之地

梗係要食埋新華啦~

酥皮個TEXTURE唔錯
蛋撻
但我個人認為個蛋味唔夠,反而有D甜度過多~

因為當日食埋另一間
所以我個人認為新華就係因為甜度問題輸個馬鼻啦XD
不過好好彩既係食個日唔洗排隊買~ 我已經覺得好開心了
2022-02-22
下午茶
蛋撻
近年來,舊式茶餐廳喺香港買少見少,有誠意,又有親切落單嘅夥計,而味道好味嘅就更加少。今次介紹俾大家嘅係一間我食咗好多年,值得令人回味,可以反兜‘s嘅舊式茶餐廳。呢間開業逾50年,位於長沙灣青山道嘅新華茶餐廳以蛋撻馳名九龍區,假日不少人專程嚟一打打買走;亦有客人專程坐車或揸車嚟到食吓嘢去感受佢哋嘅舊式土炮嘅氛圍。除咗蛋撻之外,亦會賣簡便快餐、碟頭飯、港式麵包糕餅,近年來仲有出品葡撻𠻹,港式192層香脆撻底+甜滑蛋漿,亦都好受食客歡迎,大家下次不妨去試吓。土炮茶記都可以有咁多元化,絕對值得大家去幫襯下㗎!
土炮茶記都可以有咁多元化,絕對值得大家去幫襯下㗎!
特餐-沙爹牛肉麵、火腿奄列、餐包
馳名蛋撻、熱奶茶
特餐-沙爹牛肉麵、火腿奄列、餐包
馳名蛋撻、熱奶茶
  • 特餐  -沙爹牛肉麵丶火腿奄烈、餐包
  • 馳名蛋撻丶熱奶茶
2022-01-22 684 瀏覽
新華茶餐廳係一間傳統舊式的茶餐廳,坐位都是窄窄的,而且仲有閣仔雅座,必有一番風味呀!茶餐廳點餐一定要快,也不可以猶豫,還好目標一致,很快就點好餐了,一來便即刻點了新鮮出爐的蛋撻。蛋撻酥皮略厚,隱約看到酥皮的層次,色澤頗金黃,幾有酥皮香,吃落有種化開的感覺,口感也豐富。 蛋心:蛋香突出,甜得來不膩,夠滑,蛋漿濃稠度恰到好處。份量多,很大件,有滿足感。另外都點了一個特餐 。凍奶茶先上場~ 香淳濃滑的奶茶通常係熱嘅,但係今次呢杯凍奶茶卻飲到奶香而不會搶去茶味,味道平衡得剛好,放耐咗也不會比溶化的冰塊溝淡奶茶的味道,這杯奶茶絕對喜出望外。👍🏻👍🏻然後就到特餐的主食沙嗲牛肉麵,呢個絕對係最令我意想不到嘅美味的沙嗲牛肉!可能因為無期望便沒有失望,正當我以為只會同一啲普通嘅快餐店一樣用「嗱」到肉質散亂的牛肉,點知🤭沙爹絕對不是一味死鹹死辣死糊, 沙爹醬不會過量, 差不多能夠把每件牛肉包裹着, 食嘅時候,沙嗲醬濃郁而帶花生香,微辣鹹香,牛肉嫩滑的,吃得到有花生香氣,牛肉是有少許被「嗱」過的滑質地,但竟能吃得出牛肉的鮮味來, 沙爹味道也沒有把肉鮮味道掩蓋, 那肉鮮味是根本不能夠用人工方法去偽造出來,鹹與

沙爹絕對不是一味死鹹死辣死糊, 沙爹醬不會過量, 差不多能夠把每件牛肉包裹着, 食嘅時候,沙嗲醬濃郁而帶花生香,微辣鹹香,牛肉嫩滑的,吃得到有花生香氣,牛肉是有少許被「嗱」過的滑質地,但竟能吃得出牛肉的鮮味來, 沙爹味道也沒有把肉鮮味道掩蓋, 那肉鮮味是根本不能夠用人工方法去偽造出來,鹹與辣都來得融洽。

火腿奄列的份量也不少呀~ 奄列蛋香十足,奄列煎得香香,而且黃澄澄的蛋漿其蛋黃香氣會在口腔內盤旋。火腿絲切得幼細, 條條長度寬度是差不多一樣。

總結:
雖然依度以蛋撻文明,但係蛋撻相比幾店之隔的金園茶餐廳確實稍為遜色,但係沙嗲牛肉麵卻成為這次光顧這間茶餐廳的主食。
沙嗲牛肉公仔麵
2022-01-16
沙嗲牛肉公仔麵
  • 特餐
2022-01-17 452 瀏覽
沙爹牛可以話係香港人嘅早餐之選,個人就十分喜歡食沙嗲牛麵。傳統茶記冰室總有佢吸引之處,新華係其中一間,唔講野食,齋講裝修同侍應們果種獨特風味,有時新式餐廳少了啲人情味感覺,所以舊式茶記總會令你間唔時去幫襯下佢哋。新華嘅沙嗲牛汁夠濃牛肉新鮮,沙嗲掛住係牛肉上面,加埋杯茶走一流。雖雞我一向對雞批興趣不大,但係如果遇上佢新鮮出爐嘅時候,你或者會對雞批有所改觀。仲有佢嘅雞尾飽,蛋撻、菠蘿油,有機會都要試吓。

2021-12-22
$50 (早餐)
2022-01-15 410 瀏覽
長沙灣真係好多好地道嘅舊式茶餐廳,呢間原來食蛋撻都好出名,下次再試下先🤩應該本身都幾出名,個日平日食都好多人等位,不過侍應態度都幾好,住得近嘅話會會成日食😎.🥄楊州炒飯 $44比想像中細碟,不過好夠鑊氣,啲飯係一粒粒,味道救返😋茶餐廳嘅炒飯始終太多油,好快滯😮‍💨.🥢特餐 $41套餐包括沙嗲牛肉麵、火腿奄列、牛油餐包同埋飲品或啫喱,第一次見茶餐廳有得揀甜品😂不過小編揀咗奶茶,好正宗,好好飲🥺味道好正常,都好普遍🤣不過價錢算係平(?).💰人均消費: ~$45.🍽味道: 3/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🥄楊州炒飯 $44
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
2022-01-14 431 瀏覽
難得到訪金園,緊係要試埋同一條街嘅新華茶餐廳,睇下邊間好食啲!📍酥皮蛋撻 $8呢個酥皮望落就無金園嘅咁靚仔,但食落都ok喎。口感比較似超酥脆鬆化嘅曲奇,一咬即化,但就無金園咁有層次感。蛋漿顏色偏淺,偏實少少 無咁流質,口感軟滑,甜度就較金園嘅高。蛋香同油香同樣偏淡,勝在油膩感唔算太高。
酥皮蛋撻

📍酥皮蛋撻 $8
酥皮蛋撻
2022-01-13 258 瀏覽
【新華茶餐廳Sun Wah Cafe】朋友仔話想食蛋撻,佢點名話想食呢間,貪呢度既蛋撻夠蛋香皮夠脆😆🙌🏻 50年以上既港式茶餐廳,老字號真材實料無花假。.店內裝修就係舊式茶餐廳Feel,有上下兩層,樓上雅座。廚房在下層,上層食客點選食物就由店內小型升降機運上,再又Waiter 送餐。炒粉麵飯選擇眾多,見每枱食客都會叫黑椒意,咁...人叫我叫應該無走雞。.今次點選:❇️乾少黑椒豬扒意💰HKD 46黑椒味濃,成塊豬扒剪碎再上碟,意粉硬度剛好,有咬口。.❇️咖喱炒飯💰HKD 44一上碟已好聞到好香咖喱味,炒飯底夠乾身,配料有蝦粒叉燒粒,筆者覺得好正,有鍋氣👍🏻.❇️蛋撻 Egg Tart💰HKD 8新鮮出爐,熱辣辣,無得輸。蛋汁甜度剛好,不膩而夠滑,曲奇皮有香濃牛油味。酥皮蛋撻,皮身鬆脆。兩款口味都好正👍🏻..蛋撻味道各有偏好,要搵到岩口味既,腳骨力唔少得。大家心目中既心水蛋撻又會係邊間❓
今次點選:
❇️乾少黑椒豬扒意
💰HKD 46
黑椒味濃,成塊豬扒剪碎再上碟,意粉硬度剛好,有咬口。
❇️咖喱炒飯
💰HKD 44
❇️蛋撻 Egg Tart
💰HKD 8
酥皮蛋撻,皮身鬆脆。兩款口味都好正👍🏻
蛋撻味道各有偏好,要搵到岩口味既,腳骨力唔少得。
大家心目中既心水蛋撻又會係邊間❓
2022-01-10 371 瀏覽
三點三又夠鐘食下午茶啦🕒蛋撻都係都係下午茶之選長沙灣有兩大出名嘅蛋撻其實兩間只相隔一條路仔🔛試過兩間個人比較鍾意金園多啲✨✨*❣️傳統酥皮蛋撻 $8一直食蛋撻都只會食曲奇皮嘅我令到我對酥皮改觀待諗暫時應該都係得呢間🥺能夠令到一個唔鍾意食酥皮嘅人都會食食多幾次都得 比例太好啦實在💓蛋漿又軟滑 啲酥皮又鬆化🥚🥚🥚又唔係太甜 厚酥皮諗起都覺得正 想即刻再整返件😍🥰每次行過經過必買必買其實已經食過好多次 encore再encore🤣一盤又一盤新鮮出爐可能係因為賣得太快手差唔多件件食落都係熱辣辣🔥🔥見親件件蛋撻都係脹卜卜
三點三又夠鐘食下午茶啦🕒
可能係因為賣得太快手
差唔多件件食落都係熱辣辣🔥🔥
見親件件蛋撻都係脹卜卜
2021-12-07 388 瀏覽
好耐之前已經聽過話佢哋好好食,今次終於試到~環境乾淨企理,而且好有舊味!沙嗲牛肉麵。凍鴛鴦(+$3)。$35個汁好香好濃,牛肉係新鮮牛肉!撈埋落個湯度會稀左啲,但都算啱啱好,唔會無味~整體都算高質!雞批。$10佢應該所有麵包批嗰啲都係整好咗拎上嚟,不過仲係暖暖地嘅,如果朝早嚟食嘅話新鮮出爐一定好正!係擺到晏晝先來食嘅情況下,佢個批喺偏脆同鬆化,批底同埋啲餡嘅軟又有中和,真係好好食😭🙏🏻菠蘿油。凍檸水(+$3)$29佢單叫$13,下午茶餐$29⋯⋯下次要睇清楚餐牌🥲牛油有啲太薄,但個菠蘿包都OK好食嘅,個皮如果係新鮮出爐食嘅話真係無敵!
好耐之前已經聽過話佢哋好好食,今次終於試到~
環境乾淨企理,而且好有舊味!

沙嗲牛肉麵。凍鴛鴦(+$3)。$35

雞批。$10

菠蘿油。凍檸水(+$3)$29
2021-12-07
  • 雞批
2021-11-06 471 瀏覽
【 出爐熱辣辣蛋撻 】🫖這間喺長沙灣多年的老字號「新華茶餐廳」,係我最鍾意去食的其中一間,佢地最出名的係奶茶和蛋撻。🥧見佢的蛋撻每日都會出爐好多底,就知有好多捧場客支持啦!酥皮蛋撻外脆內暖,蛋好香滑,酥皮鬆脆可口,Size又夠大個。☕️食完蛋撻再加一杯熱辣辣嘅絲滑奶茶,有一個滿足的下午茶。
【 出爐熱辣辣蛋撻 】

☕️食完蛋撻再加一杯熱辣辣嘅絲滑奶茶,有一個滿足的下午茶。
下午茶
2021-07-22 1130 瀏覽
再來沙爹牛加茶走,冇得輸。真係百吃不厭!比附近名店更出色!茶走味道正宗,茶香奶滑,已經不太多地方做得好。沙爹牛汁香濃,差d湯都飲埋。蛋撻也不錯!茶餐廳葡撻老店老味道,我仔都中意!
再來沙爹牛加茶走,冇得輸。真係百吃不厭!比附近名店更出色!

茶走味道正宗,茶香奶滑,已經不太多地方做得好。
沙爹牛汁香濃,差d湯都飲埋。
蛋撻也不錯!茶餐廳葡撻

老店老味道,我仔都中意!

2021-07-15
  • 沙嗲牛肉麵
  • 奶茶
新華茶餐廳走典型舊式風格,行過見到有幾個人在門外排隊,原來係新鮮熱辣既蛋撻剛剛出爐,旁邊仲有葡撻、雞批同麵包,價錢一目了然,最貴既雞批都只需要$10一個酥皮蛋撻 $7放在手心都幾熱,但不致於辣嘴,size比金園細少少,我覺得酥皮偏厚,酥皮層次唔算好分明,但熱食夠鬆化,而且勝在唔太油膩,食完唔會成手油,蛋心幾滑溜,唔會過甜葡式蛋撻 $8葡撻應該出爐左一段時間,帶微暖,表面酥皮帶焦啡色,不過食落冇咁酥化,比起酥皮蛋撻硬身,蛋漿焦香度似有還無,蛋香不足,比較失望

酥皮蛋撻 $7

葡式蛋撻 $8
2021-06-27
2021-06-25 799 瀏覽
#新華茶餐廳 🔶特餐〰️#沙嗲牛肉麵 $41🔶-聽講長沙灣有間懷舊茶記沙牛麵都出出地名wo,特登去試~ 其實個沙嗲味係唔錯的~加埋🐮牛肉好入味。😶‍🌫️問題係d牛肉好細塊同少,好快就食完d肉,係冇多餘既醬撈湯,而個湯係清水味同唔太熱,好似食緊清水米粉咁😂🔹🍳火腿奄列油到hihi 😵‍💫 🔹🍞餐包沒特別可能係食佢既懷舊味道掛..?!🤐
#新華茶餐廳
🔶特餐〰️#沙嗲牛肉麵 $41🔶
😶‍🌫️問題係d牛肉好細塊同少,好快就食完d肉,
係冇多餘既醬撈湯,而個湯係清水味同唔太熱,
好似食緊清水米粉咁😂
🔹🍳火腿奄列油到hihi 😵‍💫