2000-01-22
上兩三個月記得版友PENPEN 壞人肥谷V.V 去新羅寶.. 個個食完都無一讚好., 果次小弟因為驚辣而無去到~ 真係後悔 不過今日就有機會喇~ 肥谷吹雞叫左版友杯麵仔,SIMON,HK 五十年 等人向老尖新羅寶進發.. 原本PENPEN 都係座上客~ 不過條死仔臨時甩底~ 搞到我地無八折.. 好喇好喇~~ 等左四個字先入座.. 估唔到平日都咁多人~ 見大多顧客都係韓國人, 仲個個都係食牛~~ 我地幾個都對韓國菜唔係好熟, 所以點菜呢個神聖任務就俾V.V 喇~ 先黎個前菜~ 七小碟. 有泡菜大豆芽菜雪梨絲西蘭花等等~D 泡菜好入味又爽口但係唔係好辣~ 個雪梨絲酸酸地~ 單係呢兩樣已經中和左我在臨行前食果條燒粟米同螺肉~ 燒牛肋骨係招牌菜~ 燒到七成食最好~ 好似係用美國ANGUS 牛架~ 真係入口未即化都香味已在口腔內擴散.. 好野好野~~ 冷麵唔知係咪戎人手打出黎呢?? 麵條幼得黎好咬~ 個湯酸酸甜甜~ 最好係麵同湯分開~ 呢次小弟蠢左囉~ 哈哈.. 生牛肉又係無得頂~ 凍凍地乜野菌都凍死啦~ 加隻生雞蛋撈黎食.. 令我回味無窮~ 沒有騷味只有鮮味.. 檯上的前菜清晒~
等人向老尖新羅寶進發..
好喇好喇~~ 等左四個字先入座.. 估唔到平日都咁多人~
見大多顧客都係韓國人, 仲個個都係食牛~~
先黎個前菜~ 七小碟. 有泡菜大豆芽菜雪梨絲西蘭花等等~
D 泡菜好入味又爽口但係唔係好辣~ 個雪梨絲酸酸地~
單係呢兩樣已經中和左我在臨行前食果條燒粟米同螺肉~
真係入口未即化都香味已在口腔內擴散.. 好野好野~~
最好係麵同湯分開~ 呢次小弟蠢左囉~ 哈哈..
令我回味無窮~ 沒有騷味只有鮮味..
檯上的前菜清晒~D WAITRESS 好主動同我地再REFILL, 食前菜都食死你~ 哈.. 石頭
飯惹味得無話可說~ 辣辣地又令我個胃的消化系統加速
最後係個牛肚腸窩~ 好大兜真係夠我地五個人分~ 唔好俾個窩
成盤紅色欺騙到~ 其實唔係好辣~( 我都食到都知啦~)
D 牛肚牛腸又係好好食~ 底下的麵都係花瓶.. 一番蹂躪後~
得番D 湯底~ 打包番去黎煮公仔麵都好~
甜品係個酒渣湯水~ 食完咁激搵番呢D 黎中和下都唔知幾好~
埋單每人兩舊, 真係好抵~ 若咁都嫌貴的話, 不如去果D 港式韓國燒烤受下罪喇~
今真係無懈可擊, 亦令我對韓國菜改觀, 唔係一味得個辣