2021-06-08 163 瀏覽
好日都唔會入嚟馬鞍山,今次朋友介紹入嚟食間幾好食嘅東南亞菜,我哋好早就已經到,五點幾去到都好多位,但係六點幾就已經坐滿晒人。環境好舒適,食物種類好多,樣樣都好想試,但係基於兩個人,叫嘅嘢食唔多,下次可以試吓叫多幾個朋友一齊嚟食。叫咗個越式蝦米紙卷,個紙卷好薄,面頭隻蝦好大隻,呢個前菜好好食。叫咗個芒果糯米飯,芒果好甜,糯米飯熱辣辣上枱。串燒沙嗲六吋,新鮮燒起上枱,好好食,好惹味,牛肉好有牛香味,雞肉好稔,正。叫咗個越式蝦炒金邊粉,金邊粉酸酸地好開胃,佢哋嘅配料好多,傳統嘅金邊粉好似真係有個蛋包喺面,兩個人食真係夠晒。叫咗個馬沙文牛腩配印度薄餅,牛腩好有牛香味,好軟身,入口即溶,如果配白飯都好正,但係我哋想試吓印度薄餅,配埋薄餅一齊食個口感唔錯,不知不覺間食晒。

叫咗個芒果糯米飯,芒果好甜,糯米飯熱辣辣上枱。

雖然馬鞍山成日比人話係個美食沙漠,但其實認真發掘下都係會搵到好野食,就例如呢間泰國菜餐廳😋🍍泰式菠蘿炒飯($118)炒飯用四分三個菠蘿裝住上台,只係睇個賣相已經覺得好吸引,而入面嘅炒飯更加係令人感到surprise~炒飯同平時食開嘅中式炒飯唔太一樣,佢加左提子乾、臘腸、蝦同菠蘿粒,大概係因為加左菠蘿汁的關係,食落仲會有淡淡的菠蘿香味🤤隨炒飯送上的,仲有一碟肉鬆同炸腰果,加落個炒飯上別有一番風味🦐泰式蝦炒金邊粉($108)朋友話咁大個女未食過金邊粉,一於叫個比佢試下,金邊粉上面有個用蛋煎出黎嘅網,令成個賣相瞬間加分左唔少金邊粉酸酸甜甜,最岩呢個炎熱的天氣食,夠曬開胃,蝦仁大隻而爽口,再加埋旁邊少少花生碎食,滿分💯~🥥🍧椰青沙冰($58)呢間餐廳的飲品主打係沙冰,menu上的沙冰口味選擇幾多,原本想同朋友一人叫一個味道試下,但環視四周發現唔少人張枱上面都有個椰青沙冰,好奇心驅使下,決定同朋友一齊share一個椰青沙冰沙冰上台嘅時候,同朋友都不約而同咁哇左聲,因為椰青好大個,而且沙冰堆到好高好滿,完全足夠兩個女仔share~沙冰的椰青味道好香好濃,飲得出真係用椰青水製作而成的沙冰,而且沙冰好

泰式菠蘿炒飯

🍍泰式菠蘿炒飯($118)

泰式蝦炒金邊粉

🦐泰式蝦炒金邊粉($108)

椰青沙冰

🥥🍧椰青沙冰($58)
沙冰的椰青味道好香好濃,飲得出真係用椰青水製作而成的沙冰,而且沙冰好綿好滑,入口即溶,飲到最底仲會食到少少椰肉~

至於環境方面,餐廳裝飾好精緻,佈置得幾有東南亞風,我同朋友被安排入座沙發式卡座,坐得好舒服,而且店員都超nice,一入座就會主動上前幫手倒兩杯暖水,而因為卡座同地面之間有個台階,起身之前店員仲特意提醒我地要小心💕好sweet

2021-06-07
泰式菠蘿炒飯
椰青沙冰
2021-06-06 175 瀏覽
炎炎嘅夏天就想食開胃D嘅菜,泰國菜酸酸辣辣就啱晒,位於馬鞍山廣場轉角位,就有一間唔錯嘅選擇。餐廳內環境裝修充滿泰國特色,裝修好靚同好舒服,就連餐具都有精心挑選過。鹽焗鱸魚$128有鱸魚或者烏頭可以選擇,問咗服務員姐姐,烏頭會少啲骨,鱸魚肉質會滑啲,我哋就揀咗鱸魚。魚入面包住左香茅同埋香葉一齊焗,有陣陣嘅香味散發出來,條魚焗得外脆內軟,時間控制得啱啱好,打開塊魚皮,肉質非常嫩滑多汁,而且新鮮又夠鮮甜,果然冇令我哋失望。馬拉盞通菜$75馬拉盞好香,通菜亦炒得夠翠綠,同埋爽脆,有少少辣味好開胃。越式蟹肉要炒粉絲$95材料非常豐富,有蟹肉,扎肉絲,蝦乾,西芹絲,椰菜絲等等嘅材料一齊炒。粉絲炒得夠乾身,同埋夠入味,蟹肉夠鮮甜,蝦乾亦非常大隻,材料比粉絲還要多,整體味道好好食。

鹽焗鱸魚$128

馬拉盞通菜$75

馬拉盞好香,通菜亦炒得夠翠綠,同埋爽脆,有少少辣味好開胃。

越式蟹肉要炒粉絲$95

2021-06-04 218 瀏覽
其實我都好鍾意食泰國菜所以今次呢我就去咗馬鞍山食呢間泰國菜第一樣食梗係揀我最鍾意食嘅炒通菜啦之後再叫左椰汁沙冰同麵包軟殼蟹呢度個椰汁沙冰真係用一個椰青上面放咗好濃味嘅椰汁冰食物味道都好好所以我都好鍾意呢間餐廳評分:5/5(5分滿分)
其實我都好鍾意食泰國菜
所以今次呢我就去咗馬鞍山食呢間泰國菜

第一樣食梗係揀我最鍾意食嘅炒通菜啦
之後再叫左椰汁沙冰同麵包軟殼蟹

呢度個椰汁沙冰真係用一個椰青上面放咗好濃味嘅椰汁冰

食物味道都好好所以我都好鍾意呢間餐廳

評分:5/5(5分滿分)
馬鞍山有唔少泰式餐廳 新泰比其他餐廳貴十幾蚊💸 但呢十幾蚊係好值得俾 座位闊落好多 四個人坐嘅座完全係可以俾六個人坐👨‍👩‍👧‍👦 又有卡位/大枱坐 坐得好舒服 又唔會趕客🤟🏻 一坐低仲會俾熱水你飲~泰式海南雞飯 $75 配飲品🍚油飯 有少少油香味 熱喇喇 出晒煙 亦都可以轉白飯🐔海南雞 夠滑 有雞胸雞髀雞翼位🍗🍖 一次過滿足你三個願望 雞胸唔會太乾 雞肉味就差少少🤏🏻 都係正常食海南雞會有嘅雞味啦💁🏻‍♀️🍲雞湯 with 冬瓜粒 淡淡嘅雞湯味 清清地 但飲都好夠味🥸🥬 有菜食就happy了 不過椰菜花 椰菜 四季豆 就唔係人人都啱食😣今次飲奶茶 夠熱! 之前加十蚊八蚊飲過綠豆沙冰 我覺得係少見嘅野飲 好正 不過fat fat 少少甜 飲得出係綠豆沙味🤤 夠晒凍 炎炎夏日飲一流🌞 飲到最後都唔會變稀變水

泰式海南雞飯 $75 配飲品
🍚油飯 有少少油香味 熱喇喇 出晒煙 亦都可以轉白飯
泰式海南雞

2021-05-23
10 分鐘 (堂食)
泰式海南雞
2021-05-15 364 瀏覽
住左係馬鞍山咁耐,但無耐之前先發現原來係馬鞍山廣場既角落,有間泰國菜餐廳,星期六日都會見到好多人排隊。補食媽媽節飯,我地揀左平日夜晚黎,就可以避開排隊等位環節🤣🤣我地3個人,可以叫既唔多,費事做大晒鬼😂1️⃣泰式柚子蝦沙律🦐🦐柚子唔會好酸同冇苦澀味,柚子汁都算甜,作為前菜,真係好開胃👍🏻👍🏻2️⃣泰式生蝦🦐一份有六隻,點埋佢既醬汁,真係好好味😋但我覺得d蝦可以凍d😬3️⃣椰青冬蔭公我哋叫咗大份量,可以比四個人飲,另外有一款係小份量,適合比兩個人揀。我哋揀呢個有椰青,入面有椰肉,幾特別,而且好足料,好多菇,仲有兩隻蝦👍🏻👍🏻4️⃣麵包焗咖喱軟殼蟹🦀🦀麵包同軟殼蟹都幾好味😋不過個人就覺得個咖喱汁鹹咗啲啲,但媽媽話好好味,仲食到我哋好飽5️⃣印度酥餅嗌呢個純粹因為想用嚟點埋啲咖喱汁🤣🤣最後所有野清哂,整體好味,有機會會再黎食丫😋

我地3個人,可以叫既唔多,費事做大晒鬼😂

1️⃣泰式柚子蝦沙律🦐🦐

2️⃣泰式生蝦🦐

3️⃣椰青冬蔭公

4️⃣麵包焗咖喱軟殼蟹🦀🦀

5️⃣印度酥餅
嗌呢個純粹因為想用嚟點埋啲咖喱汁🤣🤣

最後所有野清哂,整體好味,有機會會再黎食丫😋
2021-05-12
慶祝紀念
母親節
  • 麵包焗咖喱軟殼蟹
  • 椰青冬蔭公
2021-05-14 164 瀏覽
今晚食新泰泰國菜~!好好食😋甜品控嘅我想講咗芒果糯米飯先😍😍😍芒果糯米飯🍚熱熱嘅白糯米同黑糯米飯,配埋椰汁好好食,好嘅地方係佢唔會太甜👍🏻芒果🥭新鮮👍🏻鹽焗烏頭🐟 好耐冇食過鹽焗魚,開個魚皮入邊好嫰滑,魚肉真係十分之嫩同新鮮👍🏻咁咪唔會好濃味 泰式炸蝦餅我最鍾意食蝦餅🥰脆卜卜😜啖啖蝦肉泰式青咖喱牛+印度薄餅第一次食青咖喱🍛🤣估唔到咁好味🙊薄餅點青咖喱食,濃郁美味😋牛肉同咖喱嘅配搭簡直係非常好👍🏻👍🏻👍🏻入面仲有好多配菜👍🏻泰式柚子蝦沙律🥗做前菜沙律都係酸酸甜甜,有好多隻蝦🤣冬陰功湯食泰國餐廳梗係要飲個冬陰功湯啦🤣唔係話好辣,二人份量每人有一隻蝦🤣都幾開胃幾好飲👍🏻成餐都好飽好滿足😋最後我飲咗杯龍眼冰,天氣炎熱下真係爽呀!新泰幾好味😋下次再嚟
今晚食新泰泰國菜~!好好食😋
甜品控嘅我想講咗芒果糯米飯先😍😍😍
芒果糯米飯🍚

鹽焗烏頭🐟
好耐冇食過鹽焗魚,開個魚皮入邊好嫰滑,
魚肉真係十分之嫩同新鮮👍🏻咁咪唔會好濃味

泰式炸蝦餅
我最鍾意食蝦餅🥰脆卜卜😜啖啖蝦肉

泰式青咖喱牛+印度薄餅

泰式柚子蝦沙律🥗做前菜
沙律都係酸酸甜甜,有好多隻蝦🤣

冬陰功湯
食泰國餐廳梗係要飲個冬陰功湯啦🤣
唔係話好辣,二人份量每人有一隻蝦🤣
都幾開胃幾好飲👍🏻

成餐都好飽好滿足😋最後我飲咗杯龍眼冰,
天氣炎熱下真係爽呀!

新泰幾好味😋下次再嚟

想食泰國菜,見到馬鞍山有,咁就試吓新泰😋入面環境好大坐得好舒服☺️1.冬陰功湯🍲依個冬陰功湯好濃郁好好味😋入面有好多配料有隻蝦👍🏻😋酸酸地辣辣地🙊賣相幾吸引😍2.泰式青咖喱牛+薄餅食落去嗰下真係有驚喜👍🏻👍🏻唔係普通咖喱味咁重,但係真係好好食😋特登叫印度薄餅用嚟點咖喱🍛👍🏻👍🏻食完係會繼續想食唔覺得油😋牛肉又係好冧好好味😍😍成個青咖喱好夾😋3.鹽焗烏頭🐟鹽焗烏頭魚😚好懷念😋拆開魚皮後成條魚好完整,魚肉好滑、好嫰滑😍魚骨比較大,所以唔會話哽親骨👍🏻點埋個辣醬就更好味😋4.泰式柚子蝦沙律🥗柚子蝦沙律好清新好開胃😋啲蝦都好大隻,柚子唔會苦👍🏻份量都幾大幾好味😋5.泰式炸蝦餅🍤必食嘅泰國小食👍🏻脆口👍🏻口感好,蝦味濃6. 芒果椰汁糯米飯🍚🥭暖暖地嘅白糯米飯🍚+黑糯米飯🍚😳椰汁唔係死甜,配飯同芒果好好味😋好鍾意好鍾意❤️賣相好靚,一個結尾嘅甜品🍮當然因為我係一個芒果控,太口渴就叫咗杯芒果沙冰👍🏻好大杯好抵飲🙊🥰🥰馬鞍山唔係美食沙漠~其實仲有好多嘢食🥰如果下次想食泰國菜都可能會去新泰
想食泰國菜,見到馬鞍山有,咁就試吓新泰😋
入面環境好大坐得好舒服☺️

1.冬陰功湯🍲

2.泰式青咖喱牛+薄餅
牛肉又係好冧好好味😍😍成個青咖喱好夾😋

3.鹽焗烏頭🐟

4.泰式柚子蝦沙律🥗

5.泰式炸蝦餅🍤
必食嘅泰國小食👍🏻脆口👍🏻口感好,蝦味濃

6. 芒果椰汁糯米飯🍚🥭
賣相好靚,一個結尾嘅甜品🍮

馬鞍山唔係美食沙漠~其實仲有好多嘢食🥰
如果下次想食泰國菜都可能會去新泰
  • 芒果糯米飯
2021-05-11 250 瀏覽
今日又想食泰國菜,於是決定和男友試試新泰東南亞餐廳!六點半入席,已有一半嘅人食緊!餐廳嘅格調優雅,燈光比較昏暗,非常適合與伴侶黎個單對單嘅約會🥰餐牌上的選擇很多,有不少有泰國特色的菜式,非常吸引,所以花了不少時間先決定到要點咩菜😋 我哋分別點咗:日本南瓜焗海鮮飯、蝦醬炒飯同泰式炒花蛤😋日本南瓜焗海鮮飯:非常之有特色。原個的南瓜裝滿海鮮炒飯咁上,然後上蓋再佈滿了芝士。濃厚的芝士為原本淡淡的南瓜加添了層次。亦令海鮮炒飯的鮮味能被帶出來。整個配搭不會太膩,而是濃淡得宜。海鮮配料有青口、蝦仁、魷魚🦑等😋食完炒飯仲可以刮埋啲南瓜肉嚟食😋泰式炒花蛤:上菜的時候炒蜆冒出急速的白煙,看起來非常有鑊氣。吃入口嗰陣,泰式辣醬嘅味道唔會太濃烈,花蛤嘅鮮味可以被帶出來而不被掩蓋。同炒飯一齊食又幾夾😋蝦醬炒飯:蝦醬嘅味道唔太算濃郁,唔太鐘意蝦醬氣味嘅朋友都可以一試😋
今日又想食泰國菜,於是決定和男友試試新泰東南亞餐廳!
六點半入席,已有一半嘅人食緊!

我哋分別點咗:日本南瓜焗海鮮飯、蝦醬炒飯同泰式炒花蛤😋

2021-05-05
2021-05-08 252 瀏覽
好日都唔嚟馬鞍山,今日去個朋友屋企探BB,順便同朋友今日食埋飯,佢今日帶我嚟試吓呢間泰國菜,佢話好好食,萬心期待黎試下佢哋嘅裝修真係好有泰國風味,連職員着嘅衫都係好似泰國侍應咁先來個前菜,叫左個越式蝦米紙卷個皮好彈牙,好有咬口。之後叫咗個串燒沙嗲六寸,有豬、牛、雞,好香串燒味,新鮮熱辣上,正。叫左個馬沙文牛腩,另外配左個薄餅,咖喱嘅椰香味比較重,唔辣,啱晒食唔到辣嘅朋友,呢個咖喱配薄餅一流。最後叫咗個飛天通菜,因為朋友食唔到辣,職員介紹咗呢個通菜唔辣,配埋蒜蓉好惹味。

佢哋嘅裝修真係好有泰國風味,連職員着嘅衫都係好似泰國侍應
先來個前菜,叫左個越式蝦米紙卷個皮好彈牙,好有咬口。

2021-05-04 243 瀏覽
i tried SUN THAI once in CWB branch. i remembered the food quality was nice so i visit the MOS branch last week. the grilled fish was wrapped with the leaf bringing out the thai-style aroma into the fleshy fish meat. highly recommend you guys to dip the fish meat into the sweet & chilli sauce served next to it. besides, the mango sticky rice is nice that the sweet sticky rice is in good texture and a bit chewy. the mango is well-ripened and sweet!!

2021-05-04 142 瀏覽
❥Sun Thai✿/芒果沙冰泰式設計裝橫 有種已去了一回泰國的感覺餐廳座位寛敞坐得好舒服 燒牛扒$118牛 扒厚切成一片片😚😚肉質嫩五成熟酸酸甜甜的開胃小食 蕉葉燒鱸魚 $128燒得剛剛好 保持魚肉肉質嫩滑 泰式香料帶出條魚本身鮮味😜泰式蠔仔炒蛋$98蛋香十足 鮮美蠔仔超多 🥳蠔仔香脆美味甜品芒果糯米飯$58白糯米 黑糯米兩種味道都有係好滿足芒果香甜軟林😍配上大量天天椰汁好好食價錢都相當合理款式又多/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $$$˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 新泰東南亞餐廳 (馬鞍山)馬鞍山西沙路608號馬鞍山廣場2樓259及260A號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
❥Sun Thai

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $$$

☞ ☞ 新泰東南亞餐廳 (馬鞍山)
馬鞍山西沙路608號馬鞍山廣場2樓259及260A號舖
2021-05-03 162 瀏覽
星期一放工特別攰,攰到連飯都唔想煮,今日偷懶出街食,夏天特別想食泰國菜,貪佢酸酸辣辣夠開胃。 今日去左屋企附近新港城間泰國茶館,之前行街成日都經過,今日第一次幫襯,揀依間其中一個原因係見到佢裝修充滿東南亞風情,地方清潔 , 寬敞舒適, 可以好好enjoy 一頓晚飯。泰式炸蝦餅個人至愛,次次食泰國菜必食。 炸蝦餅擺碟排列得好整齊,剛剛炸好仲熱辣辣,外皮好香脆,蝦肉鮮味並且十分彈牙,點埋個酸甜汁,無懈可擊。燒西冷牛扒7成熟既牛扒,牛肉外面燒到少少焦黃,裡面仲有少少紅,生熟度好岩我心水,牛肉味香濃,點埋兩款酸辣醬汁,口味有別於出面西餐廳既牛扒食法,酸辣醬汁下既牛扒,別有另一番風味,食完一塊會追住想食多一塊,好好味。泰式蝦炒金邊粉色香味俱全既一道菜,首先賣相一流,用蛋煎左個網,蛋網包住泰式金邊粉,要用刀介開個網先食到金邊粉,金邊粉伴埋蛋、豆付干、鮮蝦一齊炒,味道酸酸甜甜,蝦仁鮮味,整體味道都好出色。

泰式炸蝦餅

燒西冷牛扒

2021-05-03
60 分鐘 (堂食)
  • 燒西冷牛扒
  • 泰式炸蝦餅
  • 泰式蝦炒金邊粉
2021-04-26 356 瀏覽
其實而家馬鞍山已經不是沙漠啦!很多食肆餐廳都在這裡開舖,中、西、日、越、泰什麼菜都有,今日我們就來試吓這間泰國菜先。裝修佈置格局好像去了泰國一樣,氣氛好舒服放鬆的感覺。馬沙拉咖哩牛配印度薄餅咖哩可選雞牛豬,咖哩香濃幼滑加入椰汁可令味道更好,牛肉嫩很腍配菜也足料。薄餅一份蠻多的,烤得非常之鬆脆。馬拉肉骨茶淆了很久的湯底很濃厚,豬肉很腍很入味,豆卜冬菇也是索汁的食材,令我每啖都喝到肉骨茶的精髓。鹽焗烏頭第一次吃鹽焗整的烏頭,焗得時間剛好魚肉新鮮很鮮甜幼嫩,帶點咸味也不會過咸。

裝修佈置格局好像去了泰國一樣,氣氛好舒服放鬆的感覺。
馬沙拉咖哩牛配印度薄餅

馬拉肉骨茶

鹽焗烏頭

2021-04-23 388 瀏覽
平時好少會黎馬鞍山 呢邊食嘢好多選擇 見好耐冇食過泰國嘢就嚟咗呢度試吓 選擇種類十分之多 睇到眼花撩亂首先上嘅係泰式炸蝦餅炸得好香脆 入面唔會好硬好有咬口不過要小心啲熱之後就係巴東牛展 蒜蓉包 印度酥餅蒜蓉包 印度酥餅都係為咗個咖喱嗌嘅食咖喱就會好想搵啲嘢(點)住食蒜蓉包中規中矩冇乜特別印度酥餅好好味 同埋有好多塊 同咖喱絕配巴東牛展 個咖喱超級香 辣中帶甜 好開胃同埋濃郁而且啲肉份量都好多好大舊 絕對必嗌串燒分別叫咗雞 同 牛覺得一般般 雞會比牛好食少少牛燒得太耐 有啲燶同埋好硬泰式蝦炒金邊粉好味 食餐泰國嘢叫呢個好似都唔會出事入面啲蝦份量都幾多同埋幾大隻隔離啲配料撈埋一齊食 正泰式凍奶茶好好味 好滑 間唔中飲下泰式奶茶都幾正嗰種味道係個口到好耐都唔散 層次豐富椰青冰沙 喺Menu睇到張相已經好吸引實物仲震撼 啲冰沙整到好高好清新嘅椰子味 份量真係好多覺得兩個人飲一杯就夠總括嚟講除咗串燒 其他全部都好好食值得推介
平時好少會黎馬鞍山 呢邊食嘢
好多選擇 見好耐冇食過泰國嘢