2018-04-23 144 瀏覽
今日同個朋友去灣仔喜帖街行下,行左一陣就去食晚飯,因為朋友公司喺灣仔,對附近餐廳非常熟識,推介左呢間泰國餐廳。餐廳裝潢充滿泰國風情,而且有幾張枱私隱度極高,座位亦都非常舒適,適合一大班人、情侶去,而且餐單選擇好多,有海鮮、牛、雞、甜品、咖喱等等,總有一款啱大家口味,而且侍應都好有禮貌而且好有耐性,值得一讚。越式燒春雞香茅黃姜飯呢個燒春雞原隻上,賣相非常靚,雞皮燒到脆卜卜,一切開,黃姜飯溢出,而且好香黃姜味,雞汁精華被黃姜飯吸收哂,因為用左春雞,所以雞肉好嫩滑,又好有雞味,加上燒到脆卜卜,口感一流蒜蓉炒貴妃苗貴妃苗一向非常好食,因為好嫩好爽口,平時食可以會有少少草青味,但廚師處理得好好,一啲草青味都冇,仲好香蒜蓉味同鍋氣好夠,一定要點呢個菜食物質素高,服務一流,裝修別具風格,座位舒適,值得大力推介!

越式燒春雞香茅黃姜飯
蒜蓉炒貴妃苗
港島區有幾間正宗泰國菜?我腦海立即閃過這間,幾個月前食過,一直念念不忘,今晚和朋友約飯局,再次光臨泰國人主廚,食物水準保持得非常好,而且環境服務氣氛都是冇得輸的,很推薦給大家,無論一大班朋友,還是情侶浪漫,都值得來試一下泰式餐廳的佈置,地方闊落,燈光幾有情調先來試一下這個泰式生蝦刺身,泰菜最基本的一道菜,蝦夠新鮮,鮮甜,配以泰式醬汁,開胃。軟殼蟹米紙卷,薄薄的米紙包了軟殼蟹和配菜,一口咬落去,非常豐富的口感,清爽的配菜油炸的軟殼蟹混在一起,口感清爽泰式拼盤,四款小食都做得非常到位,炸蝦餅很彈牙肉碎生菜包味道非常正宗咖喱蝦,份量也算多,香濃的咖喱汁配以外脆內軟的鮮蝦,食完會想繼續食,停不了口印度薄餅也非常脆口,點咖喱汁食,一流侍應服務態度很好,不斷加水,有笑容,我們一行三人食了$783 ,人均都只是$262 ,朋友都說很抵食,下次聚會又多了一個選擇。
港島區有幾間正宗泰國菜?

泰式餐廳的佈置,地方闊落,燈光幾有情調
泰式生蝦
香芒軟殼蟹米紙卷
拼盤
泰式拼盤,四款小食都做得非常到位,炸蝦餅很彈牙
肉碎生菜包味道非常正宗
咖喱蝦
印度薄餅
印度薄餅也非常脆口,點咖喱汁食,一流
馬拉盞炒通菜
泰國椰青
2018-04-18
$262 (宵夜)
泰式生蝦
香芒軟殼蟹米紙卷
拼盤
咖喱蝦
馬拉盞炒通菜
  • 泰式拼盤
2018-04-16 234 瀏覽
意外地遇上泰國每年四月的新年,他們的習俗亦自然是與客人互動的機會,客人離開前都會被邀請用清水洗手,是一種祝褔。泰式鳯爪是傳統的水吃,作為前菜實在開胃,冰凍爽口的鳯爪份量十足,配菜的洋蔥、車厘茄作為點綴亦沒有喧賓奪主。然而,這店的辣度十足,幾近個人可接受的上限,但酸味則略嫌不足,怕辣者應注意此項,或可要求侍應安排減少辣度。青咖喱配牛肉,加蒜蓉包首次以面包佐以青咖喱作主食,出乎意料的美味,乾脆的面包沾點青咖喱後,完全突顯了咖喱的幼滑和風味,加上原有的蒜蓉牛油調味,混和而成一種咸香的咖喱風味,十分引人入勝,一試忘懷!!咖喱內有泰式茄子🍆,以及牛肉片等則是普通貨色,若改選羊肉,可能會更上一層樓。燒門鱔燒門鱔在泰式餐廳可說是稀有物種,原因是心機菜式之外,不論起肉去骨,調味醬料等都是成功的關鍵。這裡的門鱔燒起來外皮沾滿了日式鰻魚汁的甘甜,加上鱔皮本身的輕澀,而皮下的鱔肉卻仍鮮嫩滑無比,肉汁與少量脂肪猶如融入口腔,美味實在難以比擬!!另配醬汁則是泰式酸汁,主要以海鮮類的食材較為相襯,為喜愛多變的食客帶來新的味蕾刺激。

青咖喱配牛肉
蒜蓉包

青咖喱配牛肉,加蒜蓉包

2018-04-09
青咖喱配牛肉
蒜蓉包
2018-04-15 177 瀏覽
因為公司係九龍城附近,不時lunch組隊食泰國菜。但講到可以令我多次回歸的,暫時就係呢間。雖然呢間餐廳過左對面海,但質素絕對不比九龍城的遜色,仲更實惠環境又靚得多。泰國人有明顯職業的分工,無論服務員廚師都係泰國女人,正宗泰菜想揾個男人serve係天荒夜談。泰國蔬菜名有自己的叫法,朋友睇menu話想食豆角。仔細睇上面寫"羊角豆"即是秋葵,我趁機笑佢,點菜要留意。點蒜蓉貴妃苗就無出錯,應該係中國人叫的翡翠苗。這種菜一煮縮水很嚴重,這一碟大概有三盒份量啦。貴妃苗有炸蒜蓉的幫助去除青草味,既有炒菜的滑潤感覺,同時浸著上湯更入味。最後一次食庶蝦,係中學去飲宴的時候。因為要打起蝦膠,而家好多酒樓不再供應。庶蝦源自越南不屬於泰國菜,都係鄰近地區,將佢放入menu好聰明。當你食泰菜辣到出煙,剛好就有甜味食物中和,可以啜幾口甘庶汁。呢度的庶蝦上的蝦膠比正常大三至四倍,一碟份量一點也不少! 巨型的庶蝦最難控制炸的時間,無論中心温度,表皮顏色,內裏肉汁,也恰到好處。切開仍可見蝦肉的纖維,難怪彈口鮮味十足。如果人數少叫庶蝦是一個不錯的選擇,人多要爭就唔好啦~ 一試難忘,彷如尋回小時候的回憶。還有一半超過人客都

炒貴妃苗

巨型庶蝦

細冬陰功

還有一半超過人客都點的冬陰功,細碗足夠2人用。材料豐富入面有一隻蝦,仲有草菇香茅紅蔥頭等等。

新泰的菜普遍比其他餐廳辣。我平時食米線5或10小辣,咖哩酸辣粉都ok,但四川辣就不行了。這間泰菜在我接受範圍內,會飲少量水,想點凍飲但又唔係必要,可以作為參考。

比起之前食過既分店,這間椰奶似乎多了一些,但對味道則沒有甚麼影響。

泰式凍奶茶

心癮驅使下加單要泰式奶茶,比較價錢相宜的食物,飲品價錢比較貴。

顏色對版,是橙紅色的茶底。茶味沒有泰國名牌老店濃郁,但對香港人來說是可以啦。如果可以加多一款用練奶的泰國奶茶,應該更受歡迎。

大多數的人都點椰子沙冰,份量,吸睛度,性價比更高。

一如以往每次到訪也會試新食物,每次有驚喜之餘水準亦穩定。如果認為九龍城泰菜口味唔太合心意,不妨放工試試這家。
巨型庶蝦
  • 越南庶蝦
  • 冬蔭功
2018-04-14 222 瀏覽
泰菜我一向都幾鐘意食,即使唔係成日食見依間新泰評價都幾唔錯,朋友話想食泰菜就於是黎試一試一出升降機有個好寬敞既大堂再行入去好多特色陳設,以木為主,感覺泰式得黎又好warm地方算幾大,又有足夠大枱,適合大夥兒聚餐。一坐低睇餐牌就發現都好多嘢食餐牌太厚既關係,俾幾頁重點俾大家睇下泰菜其中一大特色係燒物,我地揀左蜜糖燒肋骨即係泰式ribs,食落豬肉既油脂味配埋蜜糖既甜味好夾整體香口入味,好食泰國既海鮮類都必食我地揀左條魚黎食,依味鹽焗烏頭(佢可揀要就盲曹魚),都幾大條,兩個人食實夠飽雖然話叫鹽焗,但條魚皮係脆同硬既,感覺好似係炸既咁,但魚肉又滑嫩,點埋泰式辣醬更加好味泰菜必叫就係炒金邊粉用個蛋包網住黎上枱,幾靚金邊粉即叫即炒熱辣辣而且有鍋氣,淋上青檸汁食起上黎味道層次更好臨走既時候,見餐廳都幾旺場,但其實係閒日黎整體而言,坐得幾舒服,食物質素好,難怪評價好
泰菜我一向都幾鐘意食,即使唔係成日食
見依間新泰評價都幾唔錯,朋友話想食泰菜就於是黎試一試

一出升降機有個好寬敞既大堂

再行入去好多特色陳設,以木為主,感覺泰式得黎又好warm
地方算幾大,又有足夠大枱,適合大夥兒聚餐。

一坐低睇餐牌就發現都好多嘢食
餐牌太厚既關係,俾幾頁重點俾大家睇下

蜜糖燒肋骨

泰菜其中一大特色係燒物,我地揀左蜜糖燒肋骨
即係泰式ribs,食落豬肉既油脂味配埋蜜糖既甜味好夾
整體香口入味,好食
泰國既海鮮類都必食
泰菜必叫就係炒金邊粉
用個蛋包網住黎上枱,幾靚
金邊粉即叫即炒熱辣辣
而且有鍋氣,淋上青檸汁食起上黎味道層次更好

臨走既時候,見餐廳都幾旺場,但其實係閒日黎
整體而言,坐得幾舒服,食物質素好,難怪評價好
2018-04-14 107 瀏覽
一入到餐廳發現餐廳原來都聘請好多嘅泰國人做野嘅,去到門口,嗰位接待員有好親切嘅微笑問我幾位,然後就帶左我入坐。坐位好有泰國渡假嘅感覺!令人感覺好似係忙裡偷閒嘅感覺!當我想郁張凳嘅時候,個服務員連忙過嚟幫手,因為張凳太重,要我地兩個一齊先郁倒!第一樣黎嘅係依個,入面包軟殼蟹,個軟殼蟹好脆,口感好好,但依個食三舊就已經好夠飽!然後嗌左杯紅豆冰,唔會話好甜,又唔會成杯都係冰咁,而且都睇倒有好多紅豆係入面!然後又嗌左半隻海南雞,好滑嘅肉,而且好香,簡直完全唔需要點醬料!最後嗌左個甜品,芒果糯米飯佢有兩種糯米,分別係白糯米同埋黑糯米,啲椰奶好多而且啲芒果都好香甜,簡直係為依餐畫上完美嘅句號。

坐位好有泰國渡假嘅感覺!令人感覺好似係忙裡偷閒嘅感覺!
最後嗌左個甜品,芒果糯米飯
佢有兩種糯米,分別係白糯米同埋黑糯米,啲椰奶好多
而且啲芒果都好香甜,簡直係為依餐畫上完美嘅句號。
2018-04-11 128 瀏覽
這間主攻東南亞美食既餐廳,陳設十分泰式。我被安排坐”浪漫座”,鄰座都係外國遊行,待應係泰國人(操流利廣東話),令人回味上一回既泰國旅行先來一客椰青,清甜解渴,多汁到滿瀉椰肉薄薄,軟林林,容易括出泰珍珠椰菜苗炒香菇看似平平無奇,但選料新鮮,賣相靚,又健康蜜糖燒肋骨六十幾蚊得四舊,有啲貴,不過真係好食喎,甜甜地,有燒香味但無燒焦生菜包呢啲係必食架啦,揀左豬肉,係有質素既,肉粒係真肉粒,無肥膏架!生菜青綠大片,夠新鮮

先來一客椰青,清甜解渴,多汁到滿瀉

椰肉薄薄,軟林林,容易括出

泰珍珠椰菜苗炒香菇
看似平平無奇,但選料新鮮,賣相靚,又健康

2018-04-09 143 瀏覽
每逢朋友生日都會去試唔同既餐廳,今次壽星女想食泰國菜,係網上搵到呢間餐廳見食物吸引就決定去試試一入到去好似去左做spa既地方,好有泰國feel環境舒服又夠闊落而且全店員工都係泰國人非常Nice食泰菜又點少得泰式生蝦🦐好鮮甜個汁夠辣個個搶住食泰式炸蝦餅口感一流,彈牙香脆既蝦餅配上甜甜酸酸既汁真係好好味串燒(雞、牛、豬)味道唔錯肉質鮮美,但唔知點解食唔岀邊串係豬肉🙈🙈泰式明爐魚(烏頭)湯頭好夠味,魚肉鮮甜每次食泰國菜都會叫炒椰菜仔但唔係間間都好食。呢間整得好好味而且d菜夠嫩泰式蝦炒金邊粉只見個樣都已經好吸引酸酸甜甜炒得好香又足料。值得推薦今晚餐飯好滿足食物美味環境舒服下次要帶屋企人黎試試

而且全店員工都係泰國人非常Nice

食泰菜又點少得泰式生蝦🦐好鮮甜
個汁夠辣
個個搶住食

泰式炸蝦餅
口感一流,彈牙

香脆既蝦餅配上甜甜酸酸既汁真係好好味

串燒(雞、牛、豬)
味道唔錯肉質鮮美,但唔知點解食唔岀邊串係豬肉🙈🙈

泰式明爐魚(烏頭)

湯頭好夠味,魚肉鮮甜

每次食泰國菜都會叫炒椰菜仔
但唔係間間都好食。呢間整得好好味而且d菜夠嫩

只見個樣都已經好吸引
酸酸甜甜炒得好香又足料。值得推薦

今晚餐飯好滿足
食物美味環境舒服
下次要帶屋企人黎試試

2018-03-25
慶祝紀念
生日
  • 泰式生蝦
2018-04-08 144 瀏覽
泰國菜在香港本地是十分普遍的,但這間集合新加坡,印尼於一身的就十分特別!生日當晚一共點了生蝦刺身,羊肉串燒,香茅雞黃姜飯,鐵板豪仔炒蛋,甜品椰子pancake,飲品椰青。菜式看似平淡卻是功力所在,頭盤生蝦刺身,蝦肉新鮮爽滑,唯獨配料上的組合未能滿足到盡泰式風情,味道總是欠了一點點的感覺。羊肉串燒聯同小番茄,黃婌,洋蔥青椒菠蘿的組合,令羊肉顯得特別鮮味,少了一份油膩,感覺清新可口。香茅春雞黃姜飯簡直是我的摯愛,媽媽都覺得好味,適合一家大細老幼咸宜,釀在春雞內的黃姜飯一起燒製份外芳香,燒雞肉汁滲入黃姜飯內的香茅味道清新,絕不跩口,連伴碟的沙律也恰到好處。鐵板豪仔炒蛋不同於台式柯仔蛋,好肉果實鮮味十足,炒蛋溫和當中依然溢滿蛋香,真的食唔停口!最後甜品登場⋯⋯⋯椰子pancake 鬆脆的外表包着煙靱有咬口的椰汁糕配合得天衣無縫,可以放心大吃一口!
最後甜品登場⋯⋯⋯椰子pancake
2018-04-07
慶祝紀念
生日
  • 串燒
  • 椰青
2018-04-08 124 瀏覽
又到三人飯聚時間今次朋友話要離開銅鑼灣,揀左灣仔新泰東南亞餐廳。餐廳位於二樓,座位算多。另外食物選擇亦不小!小食拼盤有春卷,魚餅,蝦餅同肉碎生菜包。熱辣辣剛炸起,魚餅同蝦餅都好彈牙。肉碎生菜包份量好多,三個人都食唔哂。春卷比較下略微差一點,外皮太油。串燒半打-雞牛豬串燒都係熱辣辣,雞牛豬每款各二我地岩岩好,每人都食到唒三款。沙嗲醬好重花生味,不會太辣。泰式蝦炒金邊粉面頭蛋漿網面整得好靚,入面金邊粉甜甜酸酸好開胃,而且有三四隻蝦。馬拉盞通菜好惹味的馬拉盞,菜炒得剛好,又不會太咸太辣。泰式甜品大拼盤芒果糯米飯糯米飯熱辣辣,配上超甜芒果,煙韌糯米飯加上椰汁,超正!個人比較喜歡白糯米飯。椰汁西米糕椰汁有點怪,不是滑的質地,結成一舊舊。咬左一啖就無食了。南瓜布甸有點似大菜糕,甜甜地。千層糕最喜歡呢款,班蘭同椰汁綠白相間,咬落去煙煙韌韌,又香椰汁味。蒸木薯糕我第一次食呢款甜品。蒸木薯糕都係熱辣辣的,椰汁香濃,入面的木薯絲帶點咬口,不錯。
又到三人飯聚時間
今次朋友話要離開銅鑼灣,揀左灣仔新泰東南亞餐廳。
餐廳位於二樓,座位算多。另外食物選擇亦不小!

小食拼盤
有春卷,魚餅,蝦餅同肉碎生菜包。
春卷比較下略微差一點,外皮太油。

串燒半打-雞牛豬
沙嗲醬好重花生味,不會太辣。

馬拉盞通菜
好惹味的馬拉盞,菜炒得剛好,又不會太咸太辣。

泰式甜品大拼盤

椰汁西米糕
椰汁有點怪,不是滑的質地,結成一舊舊。咬左一啖就無食了。

南瓜布甸
有點似大菜糕,甜甜地。

千層糕

蒸木薯糕
2018-04-04 7619 瀏覽
五月中約了幾位朋友到北海道旅行,今天特意約出來談一談行程,順便吃一餐好的。特意選了灣仔這一間泰國菜,方便上班的朋友。餐廳位於軒尼詩道W Square二樓,地鐵站步行大約十分鐘便到,地點尚算方便。電梯門一打開我們便感受了深深的泰國風。餐廳周圍擺了各式各樣的泰國裝飾,十分有特色。 而且餐廳的空間感十足,枱與枱之間有足夠距離保障乘客私隱度。我們一行三人點了以下幾樣菜式:1) 香芒牛油果軟殼蟹卷(⭐⭐⭐⭐💢):一份總共有六件,份量挺多。軟殼蟹炸得十分香脆,而且不覺得油。配合甜甜酸酸的芒果,吃起來十分醒胃。2) 青芒果沙律(⭐⭐⭐⭐💢):沙律吃起來甜甜酸酸,而且微辣,令人食慾大增。3) 串燒羊肉(⭐⭐⭐⭐⭐):總共有四串。除了羊肉外,還有菠蘿,洋蔥,黃色椒和車厘茄。羊肉燒得十分嫩滑,而且完全沒有騷味。建議不要點燒烤汁,更能吃出羊肉的肉味。4) 蒜蓉炒貴妃苗(⭐⭐⭐⭐💢):貴妃苗炒得十分嫩口,配合蒜蓉吃起來十分惹味。5) 泰式金邊粉(⭐⭐⭐⭐💢):金邊粉份量多,而且賣相十分漂亮,被一片薄薄的蛋包住。金邊粉炒得酸酸甜甜,十分開胃。配料也挺豐富,包括有海蝦,魷魚,紅青椒和花生碎。6) 日本南瓜焗海鮮飯

我們一行三人點了以下幾樣菜式:

1) 香芒牛油果軟殼蟹卷(⭐⭐⭐⭐💢):

2) 青芒果沙律(⭐⭐⭐⭐💢):
沙律吃起來甜甜酸酸,而且微辣,令人食慾大增。
青芒果沙律

3) 串燒羊肉(⭐⭐⭐⭐⭐):

4) 蒜蓉炒貴妃苗(⭐⭐⭐⭐💢):
貴妃苗炒得十分嫩口,配合蒜蓉吃起來十分惹味。

5) 泰式金邊粉(⭐⭐⭐⭐💢):
泰式金邊粉

6) 日本南瓜焗海鮮飯(⭐⭐⭐⭐⭐):
這個焗海鮮飯是原個南瓜上的,材料十足,包括了青口,海蝦,魷魚,還有魚塊。海鮮尚算新鮮,吃起來肉質結實,而且入味。焗飯是用炒飯底,配上淡咖哩吃起來十分惹味。
日本南瓜焗海鮮飯

總括而言,雖然已經是第二次來,但仍然十分有驚喜。食物質素高,而且價錢合理,定必會再來吃。
青芒果沙律
泰式金邊粉
2018-04-01 9094 瀏覽
Sun Thai 係香港已有二十多年,而且由泰籍廚師主理,真正老字號,好味又抵食!全場都用上木製枱櫈,好靚好有泰國氣氛;濶落得嚟兼坐得舒服,食得開心😆芒果沙冰 $38食泰國嘢必定嗌嘢飲,沙冰係不二之選😬芒果味沙冰正,芒果香味十足,又唔會太甜。蒜茸越南牛油雞翼 $68牛油雞翼,我至愛!呢度炸得香而不油膩;配上大量乾蒜及洋蔥,呢隻雞翼真係必食item🍗🍗🍗蜜糖燒肋骨 $88估唔到燒完都仲咁juicy,好似平時BBQ咁,外脆內嫩👍🏻👍🏻加上旁邊嘅秘製醬汁,辣辣地、甜甜地咁,一流。泰式青咖哩魚 $78青咖哩可配豬、雞、牛、魚,其實配乜主菜都得,因為個青咖哩底真係正!少少辣得嚟,有濃郁椰香;咖哩汁唔會水汪汪,用蒜蓉包或薄餅點,吸哂d汁食😂蒜蓉包 $30食青咖哩,所以叫多客蒜蓉包,個包大大片,就咁食都好味道,加上蒜蓉味濃,食唔停咀😆咸魚炒芥蘭 $72呢度好多菜揀,椰仔菜、椰仔芯、通菜.....我地揀芥蘭,用咸魚炒,又唔算好咸;好似好多油,但食落又唔覺☺️順帶一提,店員服務好好,面帶笑容,兼自動波加水同換碟,令我地食得更開心,加分👍🏻👍🏻

芒果沙冰 $38

• 蜜糖燒肋骨
  • 蒜蓉包
  • 咸魚炒芥蘭
2018-03-30 105 瀏覽
朋友心血來潮想食泰國菜,於是在網上找到新泰東南亞餐廳。店子位於W Square 2樓,甫進店內十分寬敞,每個角落都擺放了有趣的小裝飾,充滿著泰國風情。先上前菜,香芒牛油果軟殼蟹卷($88),米紙卷十分煙靭,軟殼蟹雖然放涼了但仍十分酥脆,不過如果軟殼蟹可再熱些和多些就更加好味。青芒果沙律($78),雖然有一隻辣椒但不算太辣,朋友不吃辣也能接受到,醬汁酸酸辣辣的十分開胃。串燒羊肉($88),羊肉腌得很入味,沒有膻味,配上清甜多汁的燒菠蘿及洋蔥番茄十分好味,是必食之選。泰式蝦炒金邊粉($98) ,賣相吸引,配料有蝦、豆腐乾等,金邊粉炒得乾身,酸酸甜甜的十分可口。日本南瓜焗海鮮飯($108),飯本身食不出有南瓜味,反而重椰汁和咖哩味,配料有蝦、魷魚等,上面有層溶溶的芝士十分惹味。餐廳環境舒適,食物質素不錯,價錢合理,下次有機會想試下招牌甜品。

2018-03-30 114 瀏覽
係港島區想食泰國菜,推介大家嚟呢度,唔使去九龍城,抵食夾大件😬越式蒜蓉牛油雞翼滿滿的蒜蓉覆蓋整個碟面, 端上來時已嗅到陣陣蒜蓉香味, 雞翼皮脆肉嫩, 炸得一點不乾身蜜糖烤豬肋骨肋骨表面烤得焦香, 蜜糖令整塊肋骨更惹味, 肉質軟腍且豬肉味香濃👍🏻青咖喱魚 牛油薄餅薄餅不太油膩且牛油香撲鼻, 配上咖喱可謂一絕, 這個青咖喱椰奶香較濃, 略帶辣味, 十分開胃, 配飯或薄餅亦可😋鹹魚芥蘭從來炒菜都需要夠鑊氣,這道菜鹹香味夠, 芥蘭炒得鮮嫩翠綠, 味道口感都一流。大蝦炒金邊粉這道菜端上來時已被它的外觀吸引, 味道集酸甜香辣於一身,拌以花生碎、青檸汁等酸酸甜甜,十分醒胃。龍眼冰味道清甜, 啖啖龍眼肉, 屬消暑佳品🍹🍹

越式蒜蓉牛油雞翼

蜜糖烤豬肋骨

青咖喱魚
牛油薄餅

鹹魚芥蘭

大蝦炒金邊粉

龍眼冰

味道清甜, 啖啖龍眼肉, 屬消暑佳品🍹🍹

• 印度酥餅
  • 蜜糖燒肋骨
  • 龍眼冰
  • 蒜蓉牛油雞翼
  • 青咖哩
2018-03-29 272 瀏覽
香港係美食之都,原因係當你相想食任何一個國家嘅菜式時,都可以即刻搵到, 今次小妹就係突然想食泰國菜。同事介紹我食呢間新泰東南亞餐廳, 一上到去門面非常之東南亞style,職員亦十分友善。選擇十分之多,最後決定叫左個冬陰功雞湯,泰式蝦炒金邊粉,蒜蓉牛油雞翼,甜品仲有個芒果糯米飯。冬陰功湯十分之惹味,唔會太酸唔會太辣,同男朋友不斷飲湯,但啲雞就比較普通,冇什麼特別。金邊粉份量超多,味道亦正常。雞翼好好味,唔會太膩,亦炸得十分香口好重牛油味。最後嗰芒果糯米飯仲要係黑白鴛鴦,為整餐飯畫上完美句號。

冬陰功湯十分之惹味,唔會太酸唔會太辣
,同男朋友不斷飲湯,但啲雞就比較普通,冇什麼特別。
金邊粉份量超多,味道亦正常。
雞翼好好味,唔會太膩,亦炸得十分香口好重牛油味。
最後嗰芒果糯米飯仲要係黑白鴛鴦,為整餐飯畫上完美句號。
冬陰功雞湯
蒜蓉越南牛油雞翼