2018-04-08 124 瀏覽
又到三人飯聚時間今次朋友話要離開銅鑼灣,揀左灣仔新泰東南亞餐廳。餐廳位於二樓,座位算多。另外食物選擇亦不小!小食拼盤有春卷,魚餅,蝦餅同肉碎生菜包。熱辣辣剛炸起,魚餅同蝦餅都好彈牙。肉碎生菜包份量好多,三個人都食唔哂。春卷比較下略微差一點,外皮太油。串燒半打-雞牛豬串燒都係熱辣辣,雞牛豬每款各二我地岩岩好,每人都食到唒三款。沙嗲醬好重花生味,不會太辣。泰式蝦炒金邊粉面頭蛋漿網面整得好靚,入面金邊粉甜甜酸酸好開胃,而且有三四隻蝦。馬拉盞通菜好惹味的馬拉盞,菜炒得剛好,又不會太咸太辣。泰式甜品大拼盤芒果糯米飯糯米飯熱辣辣,配上超甜芒果,煙韌糯米飯加上椰汁,超正!個人比較喜歡白糯米飯。椰汁西米糕椰汁有點怪,不是滑的質地,結成一舊舊。咬左一啖就無食了。南瓜布甸有點似大菜糕,甜甜地。千層糕最喜歡呢款,班蘭同椰汁綠白相間,咬落去煙煙韌韌,又香椰汁味。蒸木薯糕我第一次食呢款甜品。蒸木薯糕都係熱辣辣的,椰汁香濃,入面的木薯絲帶點咬口,不錯。
又到三人飯聚時間
今次朋友話要離開銅鑼灣,揀左灣仔新泰東南亞餐廳。
餐廳位於二樓,座位算多。另外食物選擇亦不小!

小食拼盤
有春卷,魚餅,蝦餅同肉碎生菜包。
春卷比較下略微差一點,外皮太油。

串燒半打-雞牛豬
沙嗲醬好重花生味,不會太辣。

泰式蝦炒金邊粉

馬拉盞通菜
好惹味的馬拉盞,菜炒得剛好,又不會太咸太辣。

泰式甜品大拼盤
芒果糯米飯

椰汁西米糕
椰汁有點怪,不是滑的質地,結成一舊舊。咬左一啖就無食了。

南瓜布甸
有點似大菜糕,甜甜地。

千層糕

蒸木薯糕