招聘中
21天前
薪金面議
29天前
2023-10-12 121 瀏覽
泰國菜一直係生活不可缺少既菜系,今日去左K-11對面既《新泰》試一試,係門口已經裝修得好泰國風,有架迷你嘟嘟車可以打卡,落到樓下原來別有洞天,座位幾多,裝修走泰國宮殿風,大概12:20去到都已經8成滿座。.燒豬頸肉份量好大,每片都大大片而且肥瘦剛好仲燒得有少少燶邊,配上泰式酸辣醬,唔會太辣,開胃小菜.鴨肉生菜包一般生菜包都係雞肉/豬肉,好少會見到炒鴨肉,生菜好新鮮大大片,鴨肉炒得好香而且好乾好惹味,唯一係偏辣少少,但食食下又會想繼續食.冬蔭功 (小)上榙時已經好香,有原隻大隻同草菇非常足料,一個細既份量都可以分到大概4碗,酸辣好平均,唔會偏酸或者偏辣.泰式蝦炒金邊粉賣相好吸睛,用蛋漿整左個大罩罩住啲金邊粉,金邊粉方面都好足料,芽菜每條都好飽滿,金邊粉都炒得好入味,大蝦亦都好彈牙,可以再encore.芒果沙冰食辣野必點,成杯都好杰身,啖啖都芒果味,而且好夠凍

.燒豬頸肉

.鴨肉生菜包

.冬蔭功 (小)

.泰式蝦炒金邊粉

.芒果沙冰

食辣野必點,成杯都好杰身,啖啖都芒果味,而且好夠凍

2023-10-12
2023-10-05 127 瀏覽
今日婆婆同奶奶生日,我地計劃黎到灣仔新泰東南亞餐廳,今次係我第二次食,果然冇令我失望,阿媽同奶奶仲食得好開心,我地一早訂咗位,環境好寬敞,果日人流唔多,我地叫嘅嘢食好快上菜!
  • 芒果糯米飯
  • 馬拉盞通菜
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 燒豬頸肉
2023-10-05 81 瀏覽
好耐冇食泰國嘢啦,真係好懷念去泰國好平咁食泰菜嘅日子,喺香港好似真係好難搵到一間正宗嘅泰國餐廳,朋友今日就推薦咗呢間新泰,佢話佢嘅泰國菜正宗,可以媲美真係泰國餐廳☺️🫶🏻 咁我都決定聽佢推薦試一試😊首先我哋試咗個午餐,真係非常之抵,70幾蚊就有個好大嘅pad Thai 🤍☺️ pad thai炒得好好食!味道剛剛好又唔油 🫶🏻講緊仲要係包野飲!我就加錢要左個龍眼冰🤍 另外加$28都可以再要其他小食,我就加咗飛天通菜~~ 估唔到$28都幾大碟 同朋友share🖤軟殼蟹米紙卷🤍 佢塊皮薄身而彈牙 軟殼蟹都炸得好香脆 唔會話擺得太耐太淋🫶🏻值得一試呀!鹽焗爐魚☺️ 呢個都係朋友最愛同埋大力推薦嘅一道泰菜 🤍 佢話咁樣食魚會好入味 食到魚嘅香甜 仲要好滑身 佢又真係幾識食冇介紹錯~🤍 魚都算好大條 兩個人share好飽!泰式生蝦 呢個真係要係有質素嘅餐廳先敢食☺️🤍 見呢間環境衛生唔錯,所以就決定試吓 ~ 生蝦鮮甜新鮮又大隻!正🫶🏻最後叫埋個芒果糯米飯,做甜品🖤 呢度既就係普通糯米同埋黑糯米!重點係上菜既時候仲係暖暖地🫶🏻

2023-10-04 148 瀏覽
呢間尖沙咀人氣嘅泰國餐廳都唔係第一次食,今次再encore試吓其他新野,果然一樣有水準,環境依然舒適闊落,又有泰國feel,長期多人排隊唔係冇原因泰國街邊豬肉串$68豬肉串又香口又軟稔,配埋酸辣汁一齊食,果然風味十足蜜糖燒肋骨$88聞到好香嘅焦香蜜糖味,燒肋骨皮脆肉嫩,好香口馬拉盞通菜$75有鑊氣,連埋蝦乾炒香噴噴,調味料辣辣地好惹味椰青沙冰$58上面係creamy 混有椰奶嘅冰沙,下面係新鮮鮮甜嘅椰青水,冰涼加creamy清甜嘅層次,係夏天消暑完美嘅搭配

泰國街邊豬肉串$68
豬肉串又香口又軟稔,配埋酸辣汁一齊食,果然風味十足

蜜糖燒肋骨$88
聞到好香嘅焦香蜜糖味,燒肋骨皮脆肉嫩,好香口

馬拉盞通菜$75
有鑊氣,連埋蝦乾炒香噴噴,調味料辣辣地好惹味

椰青沙冰$58
2023-07-11
2023-09-30 94 瀏覽
想試呢間泰國菜好耐,今次終於有機會同朋友收工嚟食。雖然係平日,但依然好多人等位,令我更加期待。最後等咗大半個鐘,終於到我哋。打開個餐牌,完全唔似係尖沙咀餐廳嘅價錢,當然要等上菜先知抵唔抵食。最後我哋兩個人,叫咗五個餸,同兩個椰青,完全食唔晒,印象最深刻係青咖喱羊架,生熟程度啱啱好,好腍又香,有三大件厚肉羊架,竟然只係百幾蚊。冬陰功都好好飲,係偏甜嘅,啱晒我口味。兩個人埋單大概$600 ,係尖沙咀以呢個價錢食到咁豐富又好食嘅泰國菜,超值
想試呢間泰國菜好耐,今次終於有機會同朋友收工嚟食。

2023-08-09
35 分鐘 (堂食)
2023-09-29 85 瀏覽
之前次次經過都有好多人排隊竟然行過見到冇咩人 即刻落咗去食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)舖頭門口擺設有個篤篤車 可以坐上去影相成個環境都幾舒服 好似真係去咗外國旅行咁而且好多外國人 堅似去左外國(*≧ω≦)價錢唔算話好平 但係呢個地段嚟講又覺得唔差喎唔太貴而且嘢食都好食-小食拼盤 $218有3樣炸物 分別係蝦餅 魚餅 春卷 每樣4粒再加肉碎生菜包 蝦餅炸得好脆 蝦膠好彈牙忍唔住食左兩舊(*≧ω≦)魚餅都炸得岩岩好 有小小冬陰功湯嘅味道 好開胃春卷就有小小油 不過都唔差(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)生菜包嘅肉碎辣辣地 唔會太辣 大概有10塊左右嘅生菜-日本南瓜焗海鮮飯 $118成舊野又幾得意(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)海鮮唔多唔少 有蝦 青口 魷魚 仲有南瓜粒但係冬陰功味嘅飯 飯唔算太硬所有嘢撈埋一齊食 正!-飛天通菜 $75因為個名好似幾特別幾型就(識飛嘅通菜哈哈哈哈) 叫咗嚟食唔會太油 菜夠爽 用咗豆辦醬黎炒有小小辣椒絲 整體嚟講都OK(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-越式蟹肉炒粉絲$98粉絲有鑊氣 唔油唔乾 蟹肉份量算多配埋小小辣嘅札肉豆芽 同酸甜嘅東南亞汁全部食落又幾好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
之前次次經過都有好多人排隊
竟然行過見到冇咩人 即刻落咗去食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
舖頭門口擺設有個篤篤車 可以坐上去影相
成個環境都幾舒服 好似真係去咗外國旅行咁
而且好多外國人 堅似去左外國(*≧ω≦)
價錢唔算話好平 但係呢個地段嚟講又覺得唔差喎
唔太貴而且嘢食都好食
小食拼盤 $218
有3樣炸物 分別係蝦餅 魚餅 春卷 每樣4粒
再加肉碎生菜包
蝦餅炸得好脆 蝦膠好彈牙忍唔住食左兩舊(*≧ω≦)
魚餅都炸得岩岩好 有小小冬陰功湯嘅味道 好開胃
春卷就有小小油 不過都唔差(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
生菜包嘅肉碎辣辣地 唔會太辣 大概有10塊左右嘅生菜
日本南瓜焗海鮮飯 $118
成舊野又幾得意(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
海鮮唔多唔少 有蝦 青口 魷魚 仲有南瓜粒
但係冬陰功味嘅飯 飯唔算太硬
所有嘢撈埋一齊食 正!
飛天通菜 $75
因為個名好似幾特別幾型就
(識飛嘅通菜哈哈哈哈) 叫咗嚟食
唔會太油 菜夠爽 用咗豆辦醬黎炒
有小小辣椒絲 整體嚟講都OK(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
越式蟹肉炒粉絲$98
粉絲有鑊氣 唔油唔乾 蟹肉份量算多
配埋小小辣嘅札肉豆芽 同酸甜嘅東南亞汁
全部食落又幾好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
今日黎到尖沙咀心血來潮食下泰國野😍見到門口幾大間又有做lunch set就入去睇下啦同朋友兩個人叫左一個set lunch 既泰式金邊粉配飛天通菜share~個phat thai調味本地化左 無咁辣同比較甜味突出D🥰係面頭加埋青檸汁就更加清爽~當然一個set唔會夠分啦~我地又試左佢地兩款小食: 泰式生蝦咁經典既菜式看似簡單,但都反映到餐廳對食材既敏感度既掌握~呢個生蝦當然係好好食🤣配搭泰式辣汁同蒜片辣椒一齊食好過癮!芒果軟殼蟹米紙卷比較少見,味道又出奇地幾融洽🤭我地又叫左個馬來西亞肉骨茶share~個湯雖然叫左small size但都幾足料👍🏻👍🏻排骨有5-6件。味道上藥材味適中易入口,唔會有飲緊中藥既感覺🤣鹽焗魚可以揀烏頭/鱸魚,我地就揀左鱸魚試試~賣相相當靚仔😍外層嘅魚肉吸收左魚皮表面嘅鹽,唔使點醬已經好夠味、內層嘅魚肉就吸收左香茅嘅香味,兩者相輔相成非常出色😍😍甜品我哋就試咗芒果糯米飯,呢間舖頭嘅芒果比較清甜清新,而糯米飯係熱辣辣咁上嘅,口感真係無得彈🥰

2023-09-22 119 瀏覽
中午永遠都是都市麗人頭痛唔知食乜好K11對面的泰國菜望落都唔錯,系地庫,人流都幾多🛋環境:燈光幽暗,服務員身穿東南亞style衣服,令人感覺真系身處泰國甘,沙發位比較矮,主打放鬆享用但上菜速度都幾快。🍽食物:lunch有幾款唔同的單人餐,也有二人餐同四人餐。我們叫了4个單人餐追加小食。上菜速度都算幾快,食材都新鮮。小吃份量都ok,炸串比較辣。焗飯一般,粉絲好味,金邊粉都一般,咖喱鷄正常。總體都正常唔難吃😂
中午永遠都是都市麗人頭痛唔知食乜好
K11對面的泰國菜望落都唔錯,系地庫,人流都幾多

🛋環境:

🍽食物:
2023-09-22
想試好耐既尖沙咀泰國菜😋每次都見到大排長龍,今日終於有機會放工收早,可以入去一試究竟😎,雖然都只係坐大枱無卡位😔不過都已經好滿足,入面非常闊落,整個氛圍都有泰國既特式🇹🇭餐單一如所料有好多選擇,揀左我成15分鐘先捨得落單🐟青檸鱸魚 $168鱸魚新鮮,帶有清新既青檸風味🍋質感細嫩,多有細骨要小心咀嚼,加上有少少香矛蒜蓉辣椒🌶️感覺有少少似酸菜魚🤣同時熱騰騰既魚加上滾燙燙既爐又帶有滿滿既泰式風味,越食越開胃🤪另外仲有湯比我地隨時添加,幾貼心🐙南瓜焗咖哩海鮮 $148上碟好震撼,大大個南瓜🤩濃郁既咖哩汁入面混合左蛋香味,完全唔辣,岩哂我!材料有青口、蝦、魷魚、魚柳、椰菜,醬汁完全融入左海鮮入面🤤(尤其係隻蝦🦐)口感豐富,最後加上甜香南瓜蓉,互相配合,香味撲鼻,另加蒜蓉包蘸醬食,風味十足😋🍞蒜蓉包 $32脆口惹味,用黎蘸咖哩汁食一流,即使過左半粒鐘都仲條脆,有4瑰👍🏻🥬肉碎生菜包 $72肉碎有少量檸檬酸味,加上辣辣地勁開胃,好味!而生菜係我食過咁多間泰國餐廳最靚既生菜,全鮮綠無黑點而且脆口挺身,可惜既係數量唔夠😭要每一份都加大量肉碎,最後變左食淨肉碎,如果多幾塊生菜我可以食哂🤪🥥椰青沙冰 $58
青檸鱸魚

🐟青檸鱸魚 $168
焗南瓜咖哩海鮮

🐙南瓜焗咖哩海鮮 $148

🍞蒜蓉包 $32
肉碎生菜包

🥬肉碎生菜包 $72

🥥椰青沙冰 $58
清爽既椰青味道同沙冰既口感完美結合,冰涼口感好適合夏天消暑🍹🏖️

🥥椰汁冰 $38
清香椰汁味,甜度怡到好處,味道清新解渴👍🏻

小總結:都理解點解咁多人排,味道不錯,而且價錢合理份量唔算少,尤其一大班人 gathering 依度絕對係首推之選,下次再試其他菜式!😎
2023-09-14
青檸鱸魚
焗南瓜咖哩海鮮
肉碎生菜包
2023-09-18 99 瀏覽
同同事聚餐。餐廳闊落,坐得舒服,泰國菜質素唔錯,整體樣樣都好食,服務幾好。炒金邊粉好香,造型幾靚,青咖哩雞同黃咖哩軟殼蟹好惹味,串燒同豬頸肉好香脆,泰式甜品拼盤,款式幾多,好味。
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 麵包焗咖喱軟殼蟹
2023-09-18 71 瀏覽
新泰東南亞餐廳係一間以泰國菜為主打的餐廳,我最近親自去咗佢哋嘅幾款招牌菜,包括麵包焗咖喱軟殼蟹、鳳爪沙律、泰式炒什菜、泰式乾炒牛河同埋泰式炒花蛤。首先,麵包焗咖喱軟殼蟹,真係令人驚喜。蟹肉鮮嫩多汁,配上香脆嘅麵包屑同辣味嘅咖喱醬,味道真係好正。咖喱嘅香氣同辣度啱啱好,好好咁融入埋一齊。呢道菜嘅味道好豐富,平衡得恰到好處,真係令人好享受。鳳爪沙律係一道涼拌菜,鳳爪脆口有彈性,同埋清爽嘅蔬菜一齊食,口感好豐富。調味醬有微微嘅酸甜同辣味,增加咗呢道菜嘅層次感。呢道鳳爪沙律唔止味道鮮美,仲帶嚟一種涼爽嘅口感,好適合夏天食。泰式炒什菜係一道綜合蔬菜嘅炒菜,蔬菜保持住佢哋嘅新鮮度同脆度,炒得剛剛好,仲保留住佢哋嘅自然風味。調味醬有泰式嘅酸辣味,令整道菜更加開胃。呢道泰式炒什菜係一道營養豐富同美味嘅菜式,啱晒素食者同埋鍾意蔬菜嘅人。而泰式乾炒牛河係一道肉食愛好者嘅至愛。牛肉切得好薄,炒得好滑嫩,同埋寬薄嘅河粉完美結合。加埋青豆同蔥花,增加咗顏色同口感。呢道菜嘅香氣好濃郁,味道鮮美,真係令人口水直流嘅主菜。最後,泰式炒花蛤係一道以新鮮嘅花蛤為主角嘅菜式。花蛤肉質鮮嫩彈牙,帶有海鮮的甜味,與泰式調味料的
新泰東南亞餐廳係一間以泰國菜為主打的餐廳,

最後,泰式炒花蛤係一道以新鮮嘅花蛤為主角嘅菜式。花蛤肉質鮮嫩彈牙,帶有海鮮的甜味,與泰式調味料的香辣味道相得益彰。呢道菜色澤誘人,味道鮮美,非常適合作為下酒菜或開胃菜。

係尖沙咀K11附近有間泰國餐廳長期都好多人等位,我成日經過都好想去食🤣但見咁多人都係覺得Book 左位先去穩陣D,就係今日我成功book到位去食🤓menu 款式好多,多到影唔哂比大家睇😂基本上泰國主食飯麵類、串燒、各款小食、咖哩、沙侓等都有提供✨肉碎生菜包豬肉碎生菜包必定係泰國菜熱門菜式之一🤤肉碎香辣惹味配埋檸檬葉炒,味道酸辣非常開胃清新,生菜翠綠非常新鮮口感爽脆✨南瓜焗咖喱海鮮賣相非常吸引🤩大大個南瓜盅😍海鮮配料多到滿瀉,有生菜,青口,南瓜,蝦,魷魚,魚柳再配埋香甜帶點微辣既黃咖哩,正呀🤓值得一題係呢款咖哩混合左蛋液,令到口感味道更加香甜滑溜配埋蒜蓉多士食,真的食唔停口😋✨ 椰青沙冰出面少見既椰青沙冰🤤🤤原隻椰子上超有誠意👍🏻本身會覺得少貴,但相比椰汁冰飲兩啖就飲完,椰青冰冰真係抵飲好多,而且又唔甜又解渴😋整體而言,餐廳食物質素環境都屬於中上級,所以每次經過咁多人等位真係唔係無原因🤣我覺得好啱一大班人一齊食

✨肉碎生菜包豬

✨南瓜焗咖喱海鮮

✨ 椰青沙冰

2023-09-14
2023-09-15 52 瀏覽
weekend同老公仔去尖沙咀拍拖,想食泰國菜,經過見到間門面都幾靚下嘅泰菜餐廳。店鋪要落一層,占嘅面積都幾大下。我地5點半到,冇咩人,唔洗等位,但到左六點幾就慢慢開始多人,7點就開始要等位。餐廳菜式都好豐富,我地點左個無骨鳳爪,份量啱啱好,酸酸味味,作為開胃前菜一流。主食叫左個泰式牛肉炒河粉,份量十足,牛肉有牛肉味,夠滑,河粉同平時食嘅牛腩河唔一樣,佢大塊好多,成碟河粉熱辣辣,鑊氣十足,而且超級好味,唔似乾炒牛河咁重色。叫左個麵包焗假日軟殼蟹,想食軟殼蟹超耐,而且第一次食用麵包焗嘅,賣相好吸引,咖喱味啱啱好,而且加左雞蛋係咖喱汁度,有些小蛋香。軟殼蟹炸到好脆,有肉,加埋咖喱一齊食好正。另外仲叫左個炒蜆,食落冇沙,每粒蜆肉都好飽滿,加埋d泰式汁簡直係絕配,第一次試。蔬菜叫左個炒什菜,一樣份量足,一樣好有鑊氣,有椰菜,有菇,有玉米筍,有芥蘭。

2023-09-11
  • 麵包焗咖喱軟殼蟹
2023-09-14 139 瀏覽
見尖沙咀呢間泰國菜好似好高人氣就去試下雖然裝修好靚,不過野食其實普普通通,無話特別好食🤣📍泰式海南雞飯正常泰式海南雞飯,份量都Okay,油飯都算多,但雞就冇咩特別,反而個湯幾好飲📍馬沙拉咖喱雞飯可以揀豬/雞/牛,都算有唔少雞,成碟飯份量都多,可惜係咖哩唔特別,同平時食快餐啲咖哩差唔多味道📍跟餐飲品跟餐會送咖啡或茶,加錢就有特飲,今次試椰汁冰,都幾有香濃椰子味,但叫左少冰都係有好多冰,唔太抵
見尖沙咀呢間泰國菜好似好高人氣就去試下
雖然裝修好靚,不過野食其實普普通通,無話特別好食🤣

📍泰式海南雞飯

黑咖啡

2023-07-29
午餐
2023-09-07 90 瀏覽
食過非常多次嘅泰菜咁耐以黎都係咁full一定要book位先黎食‼️.🌟馬拉盞通菜 $75炒得好有鑊氣👏調味辣辣地幾惹味.🌟泰式海鮮濕炒河 $88海鮮有魷魚🦑芥蘭 紅蘿蔔🥕粟米 菇類河粉似腸粉 好有口感炒到有幾舊燶左🙈.🌟泰國街邊豬肉串 $68豬肉串好軟腍👍👍調味好香.📍 新泰東南亞餐廳 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下1A號舖及地庫
食過非常多次嘅泰菜

🌟泰國街邊豬肉串 $68
豬肉串好軟腍👍👍
調味好香
泰國街邊豬肉串

📍 新泰東南亞餐廳 (尖沙咀)
馬拉盞通菜
泰式海鮮濕炒河