又到左午飯時間,今次同老闆2個食飯。原本想吃的餐廳 事隔幾個月原來已經閂了,幾經轉折終於想起了這家泰國菜便吃了。今次點了 ,一貫大大份 份量足,而肉碎加左香料一齊炒 很香很香,帶微辣 真的很好下飯呢。一上枱 老闆見到我碟飯咁大 猜想要2個人先食得晒。結果我一不小心 就把她吃光光了。哈哈 幹嗎吃那麼多🙈😝而午間套餐係有跟餐飲🍹&甜品🍰。照舊係泰國糕點 好清甜,吃得出係用椰青水造成既糕底 再加大菜糕凝結成的,帶爽口又清香既糕點作結,清清剛才既味蕾 真貼心。..還有這裡既侍應都係泰國人,真夠正宗呢。🙏🏻..

泰式肉碎煎炸蛋飯
今次點了 [泰式肉碎煎蛋飯],一貫大大份 份量足,而肉碎加左香料一齊炒 很香很香,帶微辣 真的很好下飯呢。

而午間套餐係有跟餐飲🍹&甜品🍰。照舊係泰國糕點 [椰汁糕] 好清甜,吃得出係用椰青水造成既糕底 再加大菜糕凝結成的,帶爽口又清香既糕點作結,清清剛才既味蕾 真貼心。
還有這裡既侍應都係泰國人,真夠正宗呢。
[沙嘩啲吸]🙏🏻
泰式肉碎煎炸蛋飯
2019-02-01 235 瀏覽
今日生日, 幾條友仔去食泰國菜, 去咗尖沙咀個間新泰東南亞餐廳,之後都去過幾次, 環境好闊落, 好舒合同朋友搞生日飯, 邊吹水邊食好野.首先叫D野飲, 我叫咗椰青沙冰係原個椰青咁上~ 好大份量~ 朋友最後係飲唔哂架~芒果沙冰好濃芒果味~ 不是太甜~ GOOD~泰式明爐魚 烏頭 有2種魚可選擇,問職員邊個無咁多骨,佢答烏頭, 所以選左烏頭。 魚夠滑加埋泰式的汁同清湯,好香。泰式蝦炒金邊粉尼個金邊粉賣相已經好靚,d蝦又夠大隻同彈牙,入面仲好其他配一齊炒,好足料。泰式刺身蝦每次去都不叫的, 好新鮮, 好爽口, 醬汁辣度適中. 個人偏好淨叫炸蝦餅, 唔多仲意叫併盤, 因為佢個炸蝦餅真係勁好吃, 唔想俾其他炸野霸咗我個胃.芒果炸軟殼蟹米圈, 米紙好煙UN, 炸軟殼蟹炸得好香, 加咗芒果BALANCE返個油膩感,成件事都開胃哂~ 最後叫咗佢個甜品大併盤~ 上枱一刻真係好開心~ 好大盤~ 有西米椰汁糕, 芒果大菜糕, 芒果糯米飯, 班蘭千層糕,泰式甜品哩家野, 真係食都幾飽都吔得落~
芒果沙冰好濃芒果味~ 不是太甜~ GOOD~

泰式蝦炒金邊粉
成件事都開胃哂~

泰式甜品哩家野, 真係食都幾飽都吔得落~
2019-01-15
2019-01-26 273 瀏覽
團年新攪作,一家吃泰國菜興團年燒黃鱔好香口,咬落汁多肉質爽脆,鱔肉可能因為厚身,入口口感十足,好有鮮味,點埋個醬汁,更突顯鱔的味道無骨鳳爪沙律好大隻,爽口而且入味,酸酸既汁令鳳爪更清新好味奄列海鮮炒飯外形別緻,金黃色的蛋包住了炒飯,有蝦大大隻、尤魚鮮甜,炒飯炒得香口,海鲜的鮮味吸收到飯中,好回味面包焗咖哩軟殼蟹焗好成朵花咁,咖哩味道豐富,軟殼蟹大大隻,配合咖哩味道一流,面包鬆軟,吸了咖哩味道更吸引芒果糯米飯中芒果和糯米,比例平均,椰汁帶香了白色的和紫色的糯米,好味道芒果沙冰口感少少傑身,芒果口味大眾化,解渴之選
團年新攪作,一家吃泰國菜興團年

無骨鳳爪沙律好大隻,爽口而且入味,酸酸既汁令鳳爪更清新好味

芒果沙冰口感少少傑身,芒果口味大眾化,解渴之選
2019-01-26 194 瀏覽
無骨鳳爪沙律入口清新,泰國沙律和西式沙律不同,沙律菜是泰國地道的,鳳爪無骨,咬落爽口,而且配合酸酸地既汁,份外醒神串燒是對泰國菜的特別喜好,叫了一半半既牛豬,牛肉好大件,厚身,咬落唔會老,鬆軟;豬肉脂肪和肉相溶,入口甘口,串燒燒得香口,好味麵包焗咖喱軟殼蟹,首先個咖哩汁味道豐富,軟殼蟹炸得香脆,入口仍然保持juicy,鮮味十足!麵包焗得鬆軟,吸收了咖喱汁和軟殻蟹既精華,真係好好味細既冬蔭公,料好足,冬蔭公味道酸酸辣辣咁,海鮮、磨菇全部滲透冬蔭公的味道,十分惹味三色冰,冰涼透心,椰子味香濃芒果冰,芒果甜而清新

三色冰,冰涼透心,椰子味香濃
芒果冰,芒果甜而清新
  • 麵包焗咖哩軟殻蟹
  • 芒果沙冰
  • 串燒
2019-01-26 213 瀏覽
We went to Sunthai to have lunch. They providing eight lunch set menu, many of them named as Thai-style. However, I didn't taste the Thaistyle in my dish...I ordered Baked Rice with Coconut Milk and Seafood and it comes out so disappointing. The chef putting too much sugar for seasonings, but it come out too sweet. So sad that I didn't really feel the taste of coconut and seafood...Those shrimp and squid not so fresh and seem tasteless, not so enjoyed the food, it's only for hunger, the taste is
style in my dish...

Those shrimp and squid not so fresh and seem tasteless, not so enjoyed the food, it's only for hunger, the taste is worse than eating in school canteen, sad, i do believe it's easy to cook better than that
Cause they don't offer chocolate, but Milk tea is fine here.

Milk Tea
After finishing your main courses, you can taste the coconut cake, but it's too sweet for me

Coconut cake
They ordered Thai style boneless Hainan Chicken and Brine Pig Spleen with steamed rice, the dishes look better.

Menu:

But not every dish is  good here. Not so valuable for lunch.
2019-01-22 344 瀏覽
小妹係東南亞菜控,特愛泰國菜。最鐘意食泰菜既酸酸辣辣。今次黎到位於尖沙咀北京道既新泰東南亞餐廳,係男友上網見到,我當然就唔會放食泰菜既機會啦!呢到都幾full,我地就咁walk in,好在都有位。綠豆沙冰 $38我地2條友嗌左3碟餸同一人一杯特飲。我本來想飲紅豆冰,不過見呢到有綠豆沙冰咁特別,就叫左黎試試。呢杯野飲唔係一般既綠豆沙再打成冰,反而佢既做法係同紅豆冰差唔多,入面都係有奶係裡面。只係由紅豆變左綠豆,再係上面鋪一層沙冰。原來綠豆(沙)冰都幾好飲!男友嗌左芒果沙冰,不過我就無飲泰式炒椰菜仔 $95我好鍾意食泰式炒菜,平時食親都係嗌炒馬拉盞。MENU上除左馬拉盞係推介之選外,呢味餸都有個推介標誌係到,我地抱住嘗試新野既心態去試。呢碟餸係由椰菜苗及椰菜組成的。椰菜完全無問題,但椰菜苗就...有D就好苦,有D就生生地好似有D芥辣味咁。我地食左幾舊就放棄左。冬蔭功海鮮炒飯 $85上菜既時候我都有D猶疑,一般冬蔭功炒飯既色澤係會有少少橙色,但呢碟炒飯係黃色的,望落似菠蘿炒飯個種。而味道一試,確實係無咩冬蔭功味。男友話食到有少少,我係完全食唔出有冬蔭功味,變左普通泰式海鮮炒飯,有少少失望。泰
小妹係東南亞菜控
,特愛泰國菜
。最鐘意食泰菜既酸酸辣辣

呢到都幾full,我地就咁walk in,好在都有位。

綠豆沙冰 $38

綠豆沙冰

男友嗌左芒果沙冰,不過我就無飲

泰式炒椰菜仔 $95

泰式炒椰菜仔

。我地食左幾舊就放棄左。

冬蔭功海鮮炒飯 $85

冬蔭功海鮮炒飯

泰式明爐魚 $188

泰式明爐魚

我地揀左烏頭。明爐魚係用冬蔭功湯底蒸煮,餐廳會比定一大碗湯,等湯乾左自己可以倒落去煮。仲有一個酸酸辣辣既汁(有辣椒有青檸之類...),如果想食再濃味d
,辣d既
,可以點個汁。好好味。

埋單我地兩個人合共食左488蚊(連加一),幾飽
,不過某D菜式有待改善~
綠豆沙冰
泰式明爐魚
2019-01-19 277 瀏覽
泰國風味既食物特別吸引我環境好在身在泰國既感覺好relaxing, 係繁忙既尖沙咀可以放鬆一下蠔仔炒蛋鉄板上,特別金黃色既雞蛋,炒得好鬆好香口蠔仔又大又脹卜卜,鮮味十足一串串上既燒黃鱔,新鮮味甘黃鱔肉厚味道鮮甜,外面燒得不太乾入口仍有汁滲出來蟹肉炒粉絲,大大碟粉絲不太乾,又保持到濕濕地吸收左蟹的鮮味,好夠味蟹肉一梳梳,份量都唔少芒果糯米飯,芒果鮮甜多汁椰汁好香,配合煙煙刄刄糯米飯,好味總括而言,份量大足,肚皮満足
泰國風味既食物特別吸引我
環境好在身在泰國既感覺
好relaxing, 係繁忙既尖沙咀可以放鬆一下

蠔仔炒蛋鉄板上,特別
金黃色既雞蛋,炒得好鬆好香口
蠔仔又大又脹卜卜,鮮味十足

一串串上既燒黃鱔,新鮮味甘
黃鱔肉厚味道鮮甜,外面燒得不太乾
入口仍有汁滲出來

蟹肉炒粉絲,大大碟
粉絲不太乾,又保持到濕濕地
吸收左蟹的鮮味,好夠味
蟹肉一梳梳,份量都唔少

芒果糯米飯,芒果鮮甜多汁
椰汁好香,配合煙煙刄刄糯米飯,好味

總括而言,份量大足,肚皮満足
  • 芒果糯米飯
  • 鐵板蠔仔炒蛋
2019-01-18 261 瀏覽
同屋企人慶祝生日,因為有bb係度,要尋找一些空間比較闊落的餐廳,新泰正正符合我們的要求。店員服務態度很好,未開口前已細心為我們安排bb凳。串燒點了牛肉和雞肉,兩款都很出色。牛肉超乎我預期,一點也不會乾身,能保留肉味和肉汁,沾醬有滿滿的花生碎,十分香口。明爐烤魚也很惹味,除了烏頭外,也有一些配菜,醬汁帶酸和微辣,很開胃,餸飯一流。魷魚十分新鮮,有點焦香,令人忍不住一口接一口。這份用心和質素,一定會再來光顧。

魷魚十分新鮮,有點焦香,令人忍不住一口接一口。

這份用心和質素,一定會再來光顧。
最近認識左一位韓國人嘅朋友,就約佢食啲特別啲嘅菜式,今次揀咗喺尖沙咀呢個咁方便嘅地方嘅泰國菜。睇到餐牌啲嘢食唔係好貴,價錢都吸引,人均消費都係$150左右。好L多人呀~~~254 泰式柚子蝦沙律$98呢個比想像中好食,因為個辣味都唔輕架,而且好香甜,加埋酸酸甜甜嘅柚子同埋爽脆蝦肉十分開胃。550 泰式菠蘿炒飯$108菠蘿炒飯真係成個菠蘿咁樣,裏面仲有好多菠蘿粒,配料包括有肉鬆同埋腰果及蝦粒,甜甜地嘅菠蘿飯都幾好味,竟然同咸香十足嘅腰果同肉鬆冇違和感好夾。600 芒果糯米飯$62作為甜品嘅芒果糯米飯除咗有芒果同椰汁之外,糯米飯都分開兩隻色,呢個價錢食到咁多芒果同埋咁大份量嘅糯米飯都幾抵食!

好L多人呀~~~

254 泰式柚子蝦沙律$98

550 泰式菠蘿炒飯$108

600 芒果糯米飯$62
女朋友成日話要試下新鮮嘢 唔想日日都係學校附近食 我有見呢間泰國餐廳 喺openrice入面 咁多好評 就決定嚟試一試 地點在位於尖沙咀isquare附近 地點方便 搭𨋢上到去餐廳嗰度 發現裝修金碧輝煌 有一種身處於泰國嘅感覺 嗰日係平日 八點鐘去到唔使點等直接有位坐食物方面我就一直鍾情於泰國嘅菠蘿炒飯($108), 呢度嘅菠蘿炒飯係 係用一個新鮮嘅菠蘿盛載住香噴噴咁 呈現在眼前 菠蘿嘅味道好香甜 入邊仲有啲臘味提子乾等等嘅配料 令到成個菜式色香味俱全女朋友亦都叫咗生菜包肉($68), 生菜包肉嘅肉碎 經過特別嘅調味 有膿喐嘅泰國感覺 都未試過喺香港食到呢種咁正宗嘅味道第三款餸係蒜香牛油雞翼($68), 份量比想像中多 有六件 一如既往 調味亦都係非常出色不過更加出色嘅係雞肉嘅處理 雞翼 沾上牛油同香蒜 再醃製咗長時間 令到肉質非常軟 雞骨同雞骨之間嘅骨膠原都好似融入咗係雞肉入面 唔使太大力就可以將兩條雞骨 損乾淨 哈哈飲品方面我哋嗌咗 一杯椰子冰同埋一杯泰式奶茶($38 each) 泰式奶茶唔使講 非常特別 唔係用普通嘅奶調製的 椰子兵就有重重嘅椰子味 好有泰國嘅味道

菠蘿炒飯

生菜包豬肉

蒜香牛油雞翼

椰子冰
泰式奶茶
題外話/補充資料: 會再返黎食
2019-01-08
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
菠蘿炒飯
生菜包豬肉
蒜香牛油雞翼
椰子冰
泰式奶茶
2019-01-12 159 瀏覽
蝦餅炸得黃金,入口又香脆的,蝦餅味道好有蝦味,鮮味十足,咬落又好彈牙,全部大大件,好味道呀!串燒大大串,有6串,可以揀雞肉、豬肉、牛肉,我每一樣都揀d,樣樣都可以試下!雞肉好鮮嫩,豬肉甘香肉滑,牛肉嫩滑香口,點一點串燒既汁,特別惹味奄列海鮮炒飯外形好正,蛋奄列包住飯,黃金色圓形外表,又薄又滑,內裏d飯炒得香口乾身,有好豐富既海鮮,保持到鮮味椰青大大個,汁多味道清新,好解渴三色冰大大杯,有彩色既三色粒粒,椰汁鮮甜

椰青大大個,汁多味道清新,好解渴

三色冰大大杯,有彩色既三色粒粒,椰汁鮮甜
2019-01-12 83 瀏覽
尖沙咀找泰菜之旅一入門口就見到waitress姐姐全部都係泰國人,即刻覺得”嘩好正宗呀” lol枱有啲逼逼地,會聽到隔離枱講乜但環境ok,服務都可以,泰國姐姐們都識廣東話嘅!南瓜咖哩海鮮海鮮唔係好鮮,咖哩幾好唔太辣,但得意嘅係唔食落口你都唔知果舊係魚定尤魚lol生菜包雞肉幾好味,呢間唔會過辣,生菜洗得好乾淨,讚!炒香菇棷菜苗菜少老,冬菇好大舊,夠味!咸檸七$38 少貴 仲要唔係俾成罐我自己倒下次再泥會留肚食芒果糯米飯!
尖沙咀找泰菜之旅

南瓜咖哩海鮮

生菜包雞肉
幾好味,呢間唔會過辣,生菜洗得好乾淨,讚!

炒香菇棷菜苗
菜少老,冬菇好大舊,夠味!

咸檸七
$38 少貴 仲要唔係俾成罐我自己倒

下次再泥會留肚食芒果糯米飯!
2019-01-11
10 分鐘 (堂食)
2019-01-11 118 瀏覽
呢日放咗工約咗個朋友仔去尖沙咀食個飯傾下計~朋友仔就簡咗呢間泰國餐廳🍽。佢係一座新既大廈入面,上到去個門面已經好有泰國特色😍。Weekday都好full! 好彩仲有幾個位唔洗等。Menu 選擇都有好多,主要係泰式料理,越式既都有~waiter姐姐倒咗杯熱水,冬天有熱水係幾貼心,值得一讚。👍🏼7-up ($28) 佢冰同汽水分開,呢樣又係貼心。👍🏼香芒軟殻蟹紙米卷($88)呢個做前菜係幾好,唔會太濃味,入面有芒果同牛油果味道幾清新,佢會有魚露隨紙米卷附上。蜜糖燒肋骨 ($88)呢個佢燒得幾香又唔會太乾,同食到有香矛,另外有個辣既汁俾你點有另一風味。奄列海鮮炒飯($85)個外表整得好靚好有心思,但打開都有驚喜!一打開就見有好多料!飯都炒得幾乾身~👍🏼尖沙咀環境唔錯泰式餐廳,每人百零二百都算唔錯~

佢係一座新既大廈入面,上到去個門面已經好有泰國特色😍。

Weekday都好full! 好彩仲有幾個位唔洗等。

7-up ($28)
佢冰同汽水分開,呢樣又係貼心。👍🏼

香芒軟殻蟹紙米卷($88)

蜜糖燒肋骨 ($88)

奄列海鮮炒飯($85)
個外表整得好靚好有心思,但打開都有驚喜!

一打開就見有好多料!飯都炒得幾乾身~👍🏼

尖沙咀環境唔錯泰式餐廳,每人百零二百都算唔錯~

2019-01-10
2019-01-10 120 瀏覽
今次第三次黎。吃魚吃魚吃魚~每次黎都中意食魚餅,每次食魚餅都有人要食埋條魚,但其實我係喜歡食炒飯。有飯有菜就足夠。如果多人以上的台其實都需要book位,試過兩次係坐在卡位。
今次第三次黎。
吃魚吃魚吃魚~

如果多人以上的台其實都需要book位,試過兩次係坐在卡位。
  • 魚餅
  • 日本南瓜焗海鮮飯
2019-01-06 220 瀏覽
今晚同好姊妹去食飯談心,之後想飲野,就揀左尖沙咀呢間泰國餐廳。好搞笑,佢有兩個門口入,我兩個朋友都係後門行左入嚟😂因為google map會show後門嘅位置餐廳環境好舒適,好有泰國風味,主打綠色,特別係個枱面用咗大荷葉做table mat 我們叫左幾樣泰國特色菜,有生蝦,炸野拼盤,泰色凍雞腳,泰啤,芒果沙冰,小冬陰公湯全部食物質素都尚算不錯,其中生蝦最好,好新鮮,又彈牙爽口,配以特色醬汁,令你會好想食多幾隻👍🏻👍🏻👍🏻炸物拼盤,超大份,有4件炸蝦餅,泰式春卷,炸魚餅,仲有生菜包,可以俾你一次過試晒最好食嘅泰式小食。仲有泰式鳳爪,酸酸甜甜咁樣好開胃,不過有點小辣😂總括來講,餐廳環境好舒服,食物都尚算OK,不過有點略貴。

好搞笑,佢有兩個門口入,我兩個朋友都係後門行左入嚟😂
因為google map會show後門嘅位置

全部食物質素都尚算不錯,

仲有泰式鳳爪,酸酸甜甜咁樣好開胃,不過有點小辣😂

總括來講,餐廳環境好舒服,食物都尚算OK,不過有點略貴。

2019-01-02