2022-06-11 114 瀏覽
睇IG見倒想去好耐,位於長沙灣♨韓式復古澡堂風嘅主題既餐廳~新沙洞澡堂!有一齊走進A夢隨意門嘅感覺!小步就行到新沙洞!太開心啦!餐廳內好 #Igagble ! 喺門口已見倒韓式懷舊風格嘅牌同打卡位大浴場,一邊牆有白色花洒🚿同鏡,仿如置身浴室🛀 食飯,行入D仲有巨型燒酒牆,啱哂成班朋友食返傾計!scan QR code 落單,有圖有價錢好方便! 晚市二人餐(包括人氣麻藥雞蛋🍳、新沙洞招牌炸物拼盤🍤、韓式牛肉部隊鍋同兩杯飲品🥤)$448🍲 韓國牛肉部隊鍋 : 韓國料理中最愛還是部隊鍋,牛肉鍋當然唔少得有牛肉,其餘配料仲有香腸、韓國午餐肉、茄汁豆、泡菜、年糕、辛辣麵、雞蛋同芝士!十分豐富!一路煲住一路食特別惹味,泡菜湯本身已夠味,如果想再濃味D仲跟左包辛辣麵粉可加,我自己就夠得好夠味,加埋3片芝士中和左小小辣味!無敵好味!新沙洞招牌炸物拼盤🍤有炸紫菜粉絲卷、炸芝士、香腸年糕串同埋炸番薯。喺韓國食過炸物點D部隊湯一齊食,估唔到香港都可以食倒,真係好驚喜!樣樣炸物酥脆高水準!拼盤跟左個微辣嘅沙律醬,點湯或點醬食都得! 人氣麻藥雞蛋🍳:麻藥雞蛋味道係輕麻輕辣,唔算大辣,所以唔食辣都可以試下!蛋味香

人氣麻藥雞蛋🍳:麻藥雞蛋味道係輕麻輕辣,唔算大辣,所以唔食辣都可以試下!蛋味香濃嘅冷盤好推介!

🍗 炸雞-蒜蓉豉油雞 $88 /half
朋友係都要點嘅炸雞,炸到香脆,雞髀唔算係大舊但肉質軟嫩,保持倒juicy, 醬汁係神來之筆!香口無比!半份份量好足!必點!
🥤飲品我地點左玫瑰梳打🌹同藍柑橘白桃梳打 🍑,兩杯都咁好味,可惜太飽食唔落甜品🤭唯有下次再黎!

♨新沙洞澡堂
地址📍:  長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
  • 蒜蓉豉油雞
  • 人氣麻藥雞蛋
  • 新沙洞招牌炸物拼盤
  • 韓國牛肉部隊鍋
  • 晚市二人餐
2022-06-10 35 瀏覽
講起韓國除咗K-Pop同護膚品之外,汗蒸幕都係我好掛住嘅嘢見到好多人去左長沙灣呢間澡堂打卡即刻勾起晒我韓國嘅回憶啊餐廳仲要係pet friendly 寵物🐶🐹🐰🐱可以一齊入餐廳打卡❤️__________________________🔹炸雞 蒜蓉醬油 半份$88雪花芝士 半份$88👰🏻:🌕🌕🌗🌑🌑🤵🏻:🌕🌕🌗🌑🌑Keto friendly: ⭕️一次過叫咗兩隻味一客有成5件,佢5件都俾左雞搥😂.外皮炸得好香脆,尤其是雪花芝士,因為佢乾身無加汁醬蒜蓉豉油甜甜地既醬油味入晒落啲炸皮度聞落又有蒜蓉香,夠濃郁.🔹韓國人氣麻藥雞蛋 $38👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️成日聽到嘅麻藥雞蛋其實我係第一次食聽講係好食到好似麻藥一樣會令人上癮醬汁有少少似甜豉油,加左辣椒有啲辣辣地,又有少少麻油香最正係隻蛋夠溏心,溏心蛋點整都好食😋.🔹生菜包豬 $248👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️生酮朋友岩食!得菜同肉無碳水豬腩肉輕輕調過味,不過因為本身有啲豬油脂,食落同豬手有啲似同平時韓燒一樣,有好多配料可以夾住一齊食有韓燒醬,青紅辣椒,蒜片,醃蘿蔔同
講起韓國除咗K-Pop同護膚品之外,
汗蒸幕都係我好掛住嘅嘢

🤵🏻:🌕🌕🌗🌑🌑
一次過叫咗兩隻味
一客有成5件,佢5件都俾左雞搥😂

外皮炸得好香脆,
尤其是雪花芝士,因為佢乾身無加汁醬
蒜蓉豉油甜甜地既醬油味入晒落啲炸皮度

聞落又有蒜蓉香,夠濃郁
🔹韓國人氣麻藥雞蛋 $38

成日聽到嘅麻藥雞蛋其實我係第一次食
聽講係好食到好似麻藥一樣會令人上癮
醬汁有少少似甜豉油,加左辣椒有啲辣辣地,又有少少麻油香
最正係隻蛋夠溏心,溏心蛋點整都好食😋
🔹生菜包豬 $248

生酮朋友岩食!得菜同肉無碳水
豬腩肉輕輕調過味,
不過因為本身有啲豬油脂,食落同豬手有啲似
同平時韓燒一樣,有好多配料可以夾住一齊食

有韓燒醬,青紅辣椒,蒜片,醃蘿蔔同紫蘇葉
韓燒醬甜甜辣辣咁幾惹味
🔹炸韓國午餐肉條 $58
Keto friendly: ❌

上枱係裝咗喺午餐肉罐頭裏面,好cutie
切咗做一條條炸,好方便食
除咗打卡Able,炸得好鬆化同脆皮
呢隻牌子嘅午餐肉唔係好死咸
食多幾舊都唔覺得好邪惡
🔹 Tiramisu牛角包窩夫 $58
Keto friendly: ❌

牛角包窩夫係呢輪大熱嘅甜品(Croffle)
即係將牛角包拎去窩夫機度夾扁
外表會更加酥脆,
但同時保有牛角包一層層嘅口感
呢個Tiramisu croffle 係on top 加咗浸滿咖啡酒嘅lady figure , cream 同咖啡粉
充滿咖啡香同味道
Tiramisu 同croffle無論味道口感都好match
🔹奶醬多牛角包窩夫 $58
Keto friendly: ❌

奶醬多既煉奶味比較重,啱嗜甜人士
如果花生🥜味再重啲會更好食
🔹雪嶽山 $58
Keto friendly: ❌

好靚既藍白相間,有種雪山既感覺
飲落同我至愛既忌廉Soda好似
🔹藍金橘白桃梳打特飲 $48

又係一杯好靚漸層嘅嘢飲
白桃味好出
2022-06-09 43 瀏覽
高沙洞澡堂 𝒮𝒾𝓃𝓈𝒶 𝒹❀𝓃𝑔 𝒷𝒶𝓉𝒽𝒽❀𝓊𝓈𝑒 ❣️疫情底下少咗出街打卡 ,趁著疫情冇咁嚴峻便出外走走⚪️今次嚟到長沙灣福榮街嘅韓式打卡Cafe ,其實近年深水埗都開咗好多新的打卡餐廳Cafe,間間都別具風格,不過今次去呢間嘅主題比較特別,餐廳主題以韓式浴堂為主題💦🔵門口左手邊為打卡位置,小小的澡堂裝飾並提供用膳位置 🟢右邊亦設有二人餐枱,牆上都是花灑及鏡就像在浴室一樣的 四週都是藍色白色綠的瓷磚,感覺在家浴室用膳中🤣🟣而最裏面位置的牆身是黑色的瓷磚 穡上掛上一幅幅韓國明星的肖像 ,另一邊整個牆身都以燒酒作裝飾▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️食物方面炸雞🍗必食(半份$88)炸雞啖啖肉,外皮香脆肉汁嫩滑 勁juicy 魚糕年糕湯$116鰹魚湯底,奶白色的配上煙韌的年糕及配料,淡淡的味道嘢飲方面:藍柑桔白桃梳打$48淡淡的白桃味加上梳打調配甜而不漏,用藍色漸變杯載着,感覺十分治療▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️這裏位置比較迫夾,建議不要紅日到來,已我星期六到去訪經驗,是多人到沒有位置可以拍照的….全部都係人🤣
高沙洞澡堂
𝒮𝒾𝓃𝓈𝒶 𝒹❀𝓃𝑔 𝒷𝒶𝓉𝒽𝒽❀𝓊𝓈𝑒

❣️疫情底下少咗出街打卡 ,趁著疫情冇咁嚴峻便出外走走

🔵門口左手邊為打卡位置,小小的澡堂裝飾並提供用膳位置

🟢右邊亦設有二人餐枱,牆上都是花灑及鏡就像在浴室一樣的

四週都是藍色白色綠的瓷磚,感覺在家浴室用膳中🤣

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

食物方面

炸雞🍗必食(半份$88)

炸雞啖啖肉,外皮香脆肉汁嫩滑 勁juicy

魚糕年糕湯$116

鰹魚湯底,奶白色的配上煙韌的年糕及配料,淡淡的味道

嘢飲方面:藍柑桔白桃梳打$48

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

🤣
2022-05-08
20 分鐘 (堂食)
2022-06-08 67 瀏覽
味道:🌟🌟🌟🌟🌟❶泡菜豬肉拌飯 $86拌飯既食材相當豐富🖖🏻當中包括:五花肉、泡菜、紫菜、芽菜等等✨再加上甜辣嘅拌飯醬😽令拌飯香氣誘人 食落汁濃味厚👿❷韓式甜辣炸雞 半份 $88炸雞即叫即炸 上枱嘅時候熱辣辣🐣雞肉外脆內軟、鬆化可口💜食起上嚟不會很辣 仲帶點甜味👻❸韓式柚子炸雞 半份 $88柚子炸雞既質地同甜辣炸雞無異🤣外層既雞皮保持炸脆👍🏻柚子醬汁甜中帶酸 食落清新又唔覺膩☘️❹流心蛋忌廉蘑菇年糕 $ 88 香濃嘅蘑菇汁配上煙煙韌韌既韓式年糕🇰🇷再配上煎到半熟嘅流心蛋🍳將蛋汁同年糕撈埋一齊食 食落更惹味👍🏻❺新沙洞招牌炸物拼盤細份 $ 98小編超推薦呢個拼盤💖一次過可以食到多款炸物👏🏻簡直係一次過滿足晒你曬我N個願望💭拼盤有:炸餃子、炸蕃薯片、炸韓式粉絲卷、炸芝士條、年糕腸仔串🔥即叫即炸 上堂既時候仲係熱辣辣 真係超好味!❤️‍🔥❻炸韓國午餐肉條 $ 58 呢個午餐肉嘅口感偏厚實 食落唔會死鹹🐖用午餐肉罐裝住 都幾打卡able📸❼提拉米蘇 韓式牛角酥窩夫 $58呢個牛角包窩x提拉米蘇=牛角包窩夫+手指餅+Mascarphone cheese+忌廉+朱古力粉🍫忌廉入口幼滑 牛角酥窩夫口感香
味道:🌟🌟🌟🌟🌟

❶泡菜豬肉拌飯 $86
拌飯既食材相當豐富🖖🏻
當中包括:五花肉、泡菜、紫菜、芽菜等等✨
再加上甜辣嘅拌飯醬😽
令拌飯香氣誘人 食落汁濃味厚👿

❷韓式甜辣炸雞 半份 $88
炸雞即叫即炸 上枱嘅時候熱辣辣🐣
雞肉外脆內軟、鬆化可口💜
食起上嚟不會很辣 仲帶點甜味👻

飲品超打卡able 甜度適中 帶有淡淡嘅白桃味🍑

❾香檳葡萄梳打特飲(凍) $48
飲品微酸微甜 飲落相當清爽🍇

2022-06-08 37 瀏覽
留意咗好耐嘅打卡韓式cafe 今晚終於去左朝聖😆 平日晚上都要等一陣位 果然好受歡迎👍🏻 餐廳入面仲左一幅燒酒牆 打卡一流🤩Scan QR code落單 有套餐 亦有單點 太多食物賣相都好吸引 特別係牛角包窩夫🤤 今晚就食左以下咁多食物🤣🍢 新沙洞招牌炸物拼盤細份細份都勁足料😍 有年糕腸仔串 紫菜粉絲卷 炸餃子 炸番薯同埋炸拉絲芝士條🧀 一次過滿足你所有願望🤩🥘 韓式牛肉部隊鍋2個人share超飽😆 有齊韓國部隊鍋應有食材 包括年糕腸仔串 午餐肉 茄汁焗豆 金菇 辛辣麵 泡菜 仲有隻雞蛋👅 可以揀豬肉或者牛肉 湯底本身微辣 可以另外再加辣粉🌶🍗 蒜蓉豉油炸雞半份醬油味香濃惹味 炸雞好香脆 重點係雞肉唔會老👍🏻 半份都有5 6大件 好夠食😋🧇 提拉米蘇牛角包窩夫🫘 宇治抹茶紅豆牛角包窩夫期待已夠 賣相真係100分💯 牛角包壓成窩夫 比平時食窩夫多左一份鬆脆同牛油嘅香味🧈 淨係餅底已經好正 提拉米蘇加上cream同咖啡手指餅 完美Crossover Tiramisu 同牛角包🥐 不過手指餅濕左少少🤏🏻 2者比較宇治抹茶紅豆略勝一籌😍 抹茶味好濃郁 紅豆香甜軟糯 完美🤤🗻 雪嶽山賣相吸引嘅乳

🍢 新沙洞招牌炸物拼盤細份

🗻 雪嶽山
賣相吸引嘅乳酸味冇酒精飲品 真係顏值取勝🤩

☕️ 維也納忌廉咖啡
正常發揮 咖啡都香🌟
相信大家一聽到韓式澡堂Cafe~就知道🐻準備介紹呢間新沙洞澡堂!隨便碌下Openrice都好易搵到佢嘅蹤影😌係好hit嘅打卡cafe環境真係好Cute🥰分左幾個Area🐻好幸運地坐到最岩打卡嘅藍色澡堂位🫶🏻另一邊亦分別有純白色系 & 燒酒打卡牆嘅位 每個corner都好正💙—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-今次專登黎試二人Tea set ($328)😛貪佢岩打卡有16件鹹甜點 + 2杯飲品💘🤍鹹點:蛋沙律撻|煙三文魚撻💛甜點:馬卡龍|宇治抹茶撻|士多啤梨撻|朱古力撻|芒果奶凍|牛角窩夫Croffle每件造型迷你cutie🤭味道都不錯~不過唔算話好驚艷 特別鍾意牛角窩夫 🥐!酥脆又唔油膩~仲會附上Tiramisu醬 & 奶醬比你自己加黎食🥰Tiramisu醬質地creamy 咖啡味之中帶點奶香☕️煉奶+花生醬好似食緊爆漿奶醬多咁 有港式風味 螞蟻人實鍾意🤤🍹飲品:雪嶽山|花香梳打配櫻花鮮奶奶蓋野飲一樣咁打卡able📸兩杯味道都比想像中淡 不過飲落尚算清新 適合解膩🧊—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-🍢魚糕年糕湯湯底鮮甜 飲到魚乾同昆布嘅香味🐟白蘿蔔同年糕都入味~魚糕串有鮮味 夠彈牙 還原到韓國街頭味道😙🍗韓式

環境真係好Cute🥰分左幾個Area
🐻好幸運地坐到最岩打卡嘅藍色澡堂位🫶🏻

今次專登黎試二人Tea set ($328)😛貪佢岩打卡
有16件鹹甜點 + 2杯飲品💘

🤍鹹點:蛋沙律撻|煙三文魚撻

每件造型迷你cutie🤭味道都不錯~不過唔算話好驚艷
特別鍾意牛角窩夫 🥐!酥脆又唔油膩~
仲會附上Tiramisu醬 & 奶醬比你自己加黎食🥰

兩杯味道都比想像中淡 不過飲落尚算清新 適合解膩🧊

🍢魚糕年糕湯
湯底鮮甜 飲到魚乾同昆布嘅香味🐟

韓式柚子炸雞

🍗韓式柚子炸雞(半份)
熱辣辣嘅炸雞真係好難抵擋🥹
炸雞食落唔厚粉😙雖然未去到爆汁level 但肉質夠嫩
柚子醬酸酸甜甜 中和左炸雞嘅油膩感🤘🏻所以食完半份都唔覺得好有負擔感

呢間澡堂cafe真係好有人氣~🐻平日中午去都接近滿座
不過店員服務都仍然幾好 就算坐足兩粒鐘都無壓力😌
食物質素都不錯 最重要係裝修好有心思💓
仲要係pet friendly🐶帶埋閨蜜同主子食個正餐/嘆個Tea都好岩🫶🏻
雪嶽山
花香梳打配櫻花鮮奶奶蓋
韓式柚子炸雞
焦糖燉蛋/tiramisu 窩夫😍+炸物必食😍‼️-新開店個陣好多人去😂所以一直忍住等多排先約朋友去😚。cafe每一個位都好打卡able📸門口就️係澡堂佈置,全白瓷磚牆仲有花灑、鏡營造感覺。入邊係另一個型格style既燒酒牆佈置,要影真係有排影😂。不過估唔到佢影得又食得,唔係得個樣😳,真心幾驚喜❤️。以下必食排名不分先後😍。✨另設加一-💕 新沙洞招牌炸物拼盤細份 $98👅好味指數:9/10必食一❗️ 拼盤有炸餃子🥟、炸蕃薯片🍠、炸韓式粉絲卷、炸芝士條、炸年糕腸仔串。炸年糕腸仔串勁L好食😂😍。炸年糕炸得外皮焦脆內超煙韌軟糯,加上甜辣醬汁,惹味到不得了😍而腸仔好粗身咬落勁多肉汁爆岀黎😍。炸蕃薯片🍠都係勁好食🥺炸粉唔會過多,食落香脆,咬落蕃薯蓉軟綿綿😍-💕 法式焦糖燉蛋窩夫$58👅好味指數:9/10必食二❗️燉蛋超滑,蛋香味好重😍焦糖味極濃😍燒過後變成一塊微微厚度既薄脆片,連埋窩夫一齊食好有口感蛋又好滑溜😍,多重口感,整體味道又唔會太甜💕同影左一陣相窩夫心都仲係熱笠笠😍,勁正🥰️❤️。-💕 提拉米蘇窩夫 $58👅好味指數:9/10必食三❗️窩夫cp值真係好高😍 提拉米蘇有咖啡香,又有可可粉但都唔會好甜,c
焦糖燉蛋/tiramisu 窩夫😍+炸物必食😍‼️
以下必食排名不分先後😍。
✨另設加一

💕 新沙洞招牌炸物拼盤細份 $98

💕 法式焦糖燉蛋窩夫$58
必食二❗️

💕 提拉米蘇窩夫 $58
必食三❗️
窩夫cp值真係好高😍 提拉米蘇有咖啡香,又有可可粉但都唔會好甜,cream口感細膩🥰

💕 韓式牛肉部隊鍋(含芝士)$268
👅好味指數:7.5/10
部隊鍋好足料🤣有泡菜、菜、茄汁豆、金菇、年糕腸仔串、午餐肉、牛肉、芝士同辛辣麵,2人真係食唔哂。原本味道係重泡菜味,酸酸地唔辣,牛肉嫩滑有牛味☺️,佢另外仲附上辛辣麵粉同雞蛋,如果唔夠味可以再加落去😚👍🏻

💕 炸雞-甜辣半份$88
👅好味指數:8.5/10
炸雞每件都大大件😳所以半份都好多了,2人建議食一隻味就好😂。炸雞外皮香脆有肉汁☺️ 甜辣味調得剛好😍,甜辣味平均,唔會偏甜/辣,好惹味❤️🥰。

💕 炸雞-蒜蓉豉油半份$88
👅好味指數:8/10
醬汁香甜,帶微微蒜蓉香☺️。

💕 mocktail-雪嶽山 $58
👅好味指數:7.5/10
打卡之選🤣面層淡淡香甜味,有啲似忌廉鮮奶,下面就係好有氣泡感既梳打,解渴👍🏻。
環境:8.5/10
蒜蓉豉油炸雞
提拉米蘇窩夫
法式焦糖燉蛋窩夫
2022-06-07 49 瀏覽
假期去朝聖,見到長長嘅人龍,而我扡好好彩可以坐到泡浴嘅位置🤣 雖然旁邊好多人望住,但係呢個位真係打卡一流(☛´∀`*)☛✨新沙洞特色甜品套餐 ($328)✨凍鮮奶咖啡(+$10)✨雪嶽山 (+$10)✨蒜蓉醬油炸雞 ($168/全份)✨韓式牛肉拌飯 ($88)✨提拉米蘇牛角酥窩夫 ($58)叫左個teaset,鹹甜點有16件,仲有croffle係入耐,可以試哂提拉米蘇同埋奶醬多口味😍 鹹點整體都好唔錯,三文魚撻同埋蛋沙律撻都好好味☺️甜品就有macaron, 芒果奶凍,士多啤梨撻,抹茶紅豆撻,同埋香蕉朱古力撻,甜品以水果為主,整體都唔錯🤣Teaset會包兩杯飲品,如果要特色飲品或者咖啡就需要另外加$10 叫咗雪嶽山,賣相超靚超打卡!味道係乳酪飲品,飲落又有少少似忌廉,都幾特別🙈 除咗甜品之外我哋都叫咗兩款主食,蒜蓉醬油炸雞全份份量超級多!雞肉都做得好嫩滑,而炸嘅外皮都好入味好脆😍 牛肉拌飯相對就普通少少,牛肉份量較少而家味道唔算太濃郁🙈,但係混合埋其他配料味道都唔錯的🥰最後叫左一個甜品,又係提拉米蘇牛角酥窩夫,就咁叫一個甜品熱辣辣即刻食仲好味☺

✨新沙洞特色甜品套餐 ($328)
✨凍鮮奶咖啡(+$10)
✨雪嶽山 (+$10)
✨蒜蓉醬油炸雞 ($168/全份)
✨韓式牛肉拌飯 ($88)
✨提拉米蘇牛角酥窩夫 ($58)

2022-06-06 50 瀏覽
朋友推介下試左呢間韓式café 1. 炸雞-蒜蓉豉油半份半份嘅份量都好多,而且蒜味濃,唔會話炸到得啲皮同埋唔太油,2-3個人share都ok2. 泡菜豬肉拌飯豬肉好juicy,撈埋飯係每粒飯都夠有辣醬,至於配料就係常見嘅芽菜、泡菜等,滿足~3. Crème Brûlée Croffle / Tiramisu Croffle估唔到成餐最有驚喜嘅係甜品,兩款嘅牛角酥窩夫都外脆內軟,食得出有croissant嘅感覺,crème brûlée一切落去爆曬漿好creamy; 而Tiramisu 就唔會好甜,咖啡味濃
朋友推介下試左呢間韓式café

1. 炸雞-蒜蓉豉油半份

2. 泡菜豬肉拌飯

Crème Brûlée Croffle
Tiramisu Croffle
Crème Brûlée Croffle
Tiramisu Croffle
2022-06-06 52 瀏覽
想搵d特別主題時cafe,見長沙灘有間以澡堂為主題既特色cafe,約埋朋友去一齊打卡!今次安排位於燒酒牆既位置,成幅牆都係燒酒,打卡一流!.▪️韓國人氣麻藥雞蛋 $38唔好以為係一般既溏心蛋,醬油味道香濃,絕對係食完一隻會想再食第二隻!▫️炸午餐肉條 $58雖然係平凡既午餐肉條,但夠創新既擺設,還原罐頭既特色,賣相趣性得黎又岩打卡!▪️蒜容豉油炸雞(半份) $88蒜香味濃郁,炸到d外皮爽脆,肉身又唔會硬身▫️韓式牛肉部隊鍋 $268有牛/豬肉選擇,非牛不可既我,緊係試下牛肉!大大份,3個人share 都夠😚!記得要落埋包辛辣面調味粉,呢個先係部隊鍋既精髓😋▪️tiramisu $58軟滑輕盈既忌廉味,咖啡味偏重▪️檸檬柚子梳打 $48▫️雪嶽山 $58▪️西柚梳打特飲 $48
▪️韓國人氣麻藥雞蛋 $38

▫️炸午餐肉條 $58

▪️蒜容豉油炸雞(半份) $88

蒜香味濃郁,炸到d外皮爽脆,肉身又唔會硬身
▫️韓式牛肉部隊鍋 $268

▪️tiramisu $58

軟滑輕盈既忌廉味,咖啡味偏重
▪️檸檬柚子梳打 $48
▫️雪嶽山 $58
▪️西柚梳打特飲 $48
2022-06-05 33 瀏覽
#韓式eatcovery #長沙灣eatcovery💡人條復古風格澡堂餐廳相信近期要數人氣韓式餐廳一定非佢莫屬,位於長沙灣嘅新沙洞澡堂模仿韓式澡堂嘅設計,店內主要分為黑白兩區,白色地帶為澡堂佈置,另一邊為黑色型格風嘅燒酒區佈置,真係好igable,而且仲可以帶埋狗狗一齊去🐶夠曬chill。🍽蒜蓉豉油炸雞 半份 食得韓野野,又點可以唔食炸雞呢,呢個係佢地招牌味道,蒜蓉味超惹味,食落好香。雖然係炸雞,但外層香脆,雞肉仍然好鮮嫩同好juicy🤤夾帶住蒜蓉味及豉油味道,層次豐富👍🏻🍽泡菜豬肉拌飯 拌飯既食材相當豐富,份量都好多,有泡菜同五花肉,仲有芽菜、菠菜、紫菜等,泡菜味道酸酸辣辣,再加上甜辣嘅拌飯醬,撈埋一齊食,令拌飯更香氣誘人。🍽韓式牛肉拌飯份量都一樣多,都係泡菜、芽菜、菠菜、紫菜。而且牛肉又幾入味,一啲都唔鞋口,撈埋甜辣嘅拌飯醬,令人更加開胃🤤🍽生菜包豬肉呢個係佢地近期推出新品,份量真係好多,豬肉都幾舊,不過就覺得略肥左少少,如果瘦番啲感覺會健康一點,哈哈😂食個陣加埋小小辣醬食,就更惹味。🍽法式焦糖燉蛋 Croffle焦糖燉蛋嘅表面燒到好脆口,香甜嫩滑,甜度岩岩好。窩夫食落酥脆,好香
#韓式eatcovery #長沙灣eatcovery

💡人條復古風格澡堂餐廳

🍽蒜蓉豉油炸雞 半份

🍽泡菜豬肉拌飯

🍽韓式牛肉拌飯

🍽生菜包豬肉

🍽法式焦糖燉蛋 Croffle
焦糖燉蛋嘅表面燒到好脆口,香甜嫩滑,甜度岩岩好。窩夫食落酥脆,好香牛油香,真係好睇又好食😍真係好睇又好食。

🍽雪嶽山
整出黎成個效果都好靚,好岩拎黎打卡。佢嘅味道係類似益力多梳打咁樣,無酒精飲品。上層加左奶泡,形成的漸層,如果奶嘅味道重少少會更好。

🍽柚子檸檬梳打特飲
成杯野都好清新,柚子同檸檬好夾,好解膩。

• 韓式牛肉拌飯
  • 雪嶽山
  • 西柚梳打特飲
  • 泡菜豬肉拌飯
  • 蒜蓉醬油炸雞
上次嚟長沙灣睇戲,經過見到呢間韓國Cafe大排長龍,今次早咗黎終於食到lunch啦🥳 1️⃣ 魚糕年糕湯($98)湯底比較重味,飲落有啲似麵豉湯嘅感覺~ 切成三角形嘅魚糕片煮得好入味,夠鹹!反而最大個串魚糕 & 年糕嘅味道就偏淡😌2️⃣ 甜辣炸雞($88/半份)炸雞外包裹咗一層粉漿,炸到脆卜卜,超香口🤤 粗略地數過,好似差唔多每一隻都係炸雞髀😦 即使炸話,但肉質保持鮮嫩,咬開仍然見到雞肉藏咗唔少肉汁🍗 3️⃣ 法式焦糖燉蛋窩夫($58)食完覺得呢一款係cafe嘅必點甜點 !!! 法式焦糖燉蛋嘅醬打發得好綿密,配上最頂層嘅焦糖甜度剛好☺️ 呢個甜品嘅size作為兩個人飯後甜點剛剛好🤤4️⃣ 凍櫻花玫瑰鮮奶($58)可能因為我order咗少冰,所以飲落呢杯玫瑰味變得偏甜,蓋過咗鮮奶嘅奶味,建議可以叫少冰少甜😌 5️⃣ Virgin Mojito($58)當初睇個名以為會有加酒去調配,點知飲落完全無酒味😝 入口感覺好清新,唔會過甜,消暑一流🌿🌿6️⃣ 熱朱古力莫卡($38)我又邊可能戒得甩咖啡☕️ 所以都係嗌咗一杯mocha🙈 呢間嘅咖啡味比朱古力味重,仍唔需要額外落糖,估唔到呢間有得order extra hot☺️🙌

1️⃣ 魚糕年糕湯($98)

2️⃣ 甜辣炸雞($88/半份)

3️⃣ 法式焦糖燉蛋窩夫($58)

4️⃣ 凍櫻花玫瑰鮮奶($58)

5️⃣ Virgin Mojito($58)

6️⃣ 熱朱古力莫卡($38)

我又邊可能戒得甩咖啡☕️ 所以都係嗌咗一杯mocha🙈 呢間嘅咖啡味比朱古力味重,仍唔需要額外落糖,估唔到呢間有得order extra hot☺️🙌🏻🙌🏻
2022-05-27
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 甜辣炸雞
  • Virgin Mojito
  • 法式焦糖燉蛋窩夫
當然是just kidding XD 不過可以係模仿韓國澡堂嘅cafe入面享用餐點都係相當特別嘅體驗。店內一邊以白色﹑另一邊以黑色為主調,再配合藍綠色澡池,設計新穎型格,打卡又多個好地方~❝新沙洞tea set❞ ($328 +10% → $361 for 2)鹹點有碎蛋﹑三文魚撻,甜點有croffle﹑tiramisu﹑甜撻﹑奶凍等。tea set包一杯飲品,今次點選嘅❝藍柑橘白桃梳打特飲❞(可以$48單點多一杯)係夢幻中嘅漸變紫藍色,非常搶眼。❝法式焦糖燉蛋croffle❞ ($58 +10% → $64)〔推介!〕上枱時表層仍有焦糖脆面,內餡燉蛋有吉士醬般嘅口感,香濃綿滑,做到一脆一軟口感。甜度比適中偏高少少,但配合下層原味croffle一同享用就相當適合。❝炸甜薯拉絲芝士條❞ ($58 +10% → $64)〔推介!〕甜薯同芝士一鹹一甜但意外地相襯!甜薯甜度適中,口感軟綿綿,配合芝士同外層炸皮口感特別,趁熱食亦有拉絲效果,仲可配合特製醬汁享用,更為惹味~𓂃𓈒 𓂂𓏸 新沙洞澡堂 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @sinsadong.bathhouse.hk 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1

❝炸甜薯拉絲芝士條❞ ($58 +10% → $64)

長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 打卡

更多同區美食 ☞ #17長沙灣
更多同類美食 ☞ #17韓國菜

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️
2022-06-03 42 瀏覽
韓國澡堂係一個會令人放鬆嘅小天堂,「新沙洞澡堂」唔係真嘅澡堂,而係以韓式澡堂風格裝修嘅cafe,藍磚小浴場座位、花灑浴室擺設丶圓鏡等。。。大家食嘢嘅時候,彷彿身處在韓式浴場一樣, 可以放鬆心情輕鬆下,韓國食物又怎會少得,韓式拌飯丶燒酒,炸雞🐥韓式炸雞真係好好食,味道變化有好多種,有辣味、芝士味、蜜糖醬油、蒜香........今次試韓式柚子蜜味炸雞,開始時怕會太甜, 炸雞做到帶柚子甜味既嫩滑 炸雞,重會食唔停口,非常滋味~Terimisu 🥐牛角酥窩夫🥐🧇烘焗至脆口的窩夫配上香滑terimisu,簡直是味蕾上的享受, 雖然個甜品擺耐咗少少都仍然鬆脆金橘白桃梳打顏色好靚, 藍色同紫色上面仲有片乾檸檬, 好清新唔會好甜朋友仔就叫咗法式焦糖燉蛋🥐牛角酥窩夫柚子梳打
韓國澡堂係一個會令人放鬆嘅小天堂,

韓式炸雞真係好好食,味道變化有好多種,
有辣味、芝士味、蜜糖醬油、蒜香........
今次試韓式柚子蜜味炸雞

Terimisu 🥐牛角酥窩夫

金橘白桃梳打
顏色好靚, 藍色同紫色上面仲有片乾檸檬, 好清新唔會好甜

朋友仔就叫咗
法式焦糖燉蛋🥐牛角酥窩夫
柚子梳打

2022-06-02
  • 藍柑橘白桃梳打特飲
  • 提拉米蘇牛角酥窩夫
2022-06-03 32 瀏覽
呢間位於長沙灣既人氣店新沙洞澡堂,經開呢頭就順便入去試試。星期六六點左右去,可能都比較早,有好多位揀。👍👍🛁🛁🛁🛁🛁🛁🚿一入內已見到韓式澡堂為裝修藍本既裝修,多個澡堂花灑打卡位,藍磚小浴場座位,花灑浴室擺設,大圓鏡子,玩味十足。仲有成塊燒酒打卡牆,好有韓國既感覺。🥘🪟🪟🛁🛁🛁🛁🛁🛁🚿四人餐份量十足,部隊鍋賣相不錯。🧀🧀🍖🍾🛁🛁🛁🛁🛁🛁🚿韓國食物又怎會少得炸雞,每人幾件食到飽。🐣🐣🐥🛁🛁🛁🛁🛁🛁🚿甜品好味,清新感覺,可以enchore。🍨🍨🍨🧁🛁🛁🛁🛁🛁🛁🚿整體來說,唔尼食野,吃個環境都幾特別,值得一試。😊😊

🪟🪟

🛁🛁🛁🛁🛁🛁🚿
四人餐份量十足,部隊鍋賣相不錯。🧀🧀🍖🍾

🛁🛁🛁🛁🛁🛁🚿
韓國食物又怎會少得炸雞,每人幾件食到飽。🐣🐣🐥

🛁🛁🛁🛁🛁🛁🚿
甜品好味,清新感覺,可以enchore。🍨🍨🍨🧁

🛁🛁🛁🛁🛁🛁🚿
整體來說,唔尼食野,吃個環境都幾特別,值得一試。😊😊