2023-10-12
今日途經佐敦,行過這間 "新合成燒臘飯店",裡面有堂食,也可以外賣。店舖門口嘅廚窗掛住多種燒味,令人食指帶動嘅燒味,所以買咗幾個雙拼飯盒與好友一齊分享。明爐蜜汁叉燒油雞雙拼飯 $35半肥瘦叉燒唔係誇張,但啲叉燒真係食過認為最好味,夠鬆軟,入口滿滿油香,肥得嚟唔會膩,加埋啲麥牙糖燒到焦焦地,又香又甜 ; 獨特潮洲秘方製成嘅豉油雞,調味料香濃,油雞嘅雞肉好軟滑,很好味,配搭鬆軟白飯,好滿足!燒鵝蜜汁叉燒雙拼飯 $50燒鵝外皮燒得脆口又不失鵝油嘅香濃,鵝肉嫩滑醃得入味但唔咸 ; 白飯鬆軟,粒粒分明,食起嚟有飯香 ; 半肥瘦叉燒咬落去係鬆化,真係從未食過這樣嘅質素,好美味。切雞蜜汁叉燒雙拼飯 $35切雞外皮顏色亮麗,做到皮爽肉嫩,入口滑嘟嘟,內殻又夠味道,香味散發出來 ; 叉燒帶點甜,有玫瑰露香,食半肥瘦始終係最好食,肥瘦相間,肉入口肥而不膩 ; 食過呢幾款,覺得款款都咁有水準,下次試吓燒肉同燒排骨。每個燒臘飯加送紙包飲品,口感清涼,順喉解渴。
明爐蜜汁叉燒油雞雙拼飯
燒鵝蜜汁叉燒雙拼飯