1K
2017-07-21 1194 瀏覽
一班人最岩都係打邊爐, 而我就更鍾情雞煲 今次search 定資料同fd試下呢間好評如潮既新南苑~其實佢旺角都有店, 今次新開分店係灣仔. 選去新店除左因為佢放工就腳d, 更主要係新店環境睇落更舒服.decoration 都好有特色, 如果多d人仲可以book 房. 佢地d 房好搞笑, 有實驗室, 校長室,音樂室....😆言歸正傳, 我地今晚約齊3丁友就係衝住呢個雞煲海鮮火鍋而黎, 3人或以上就有個免費雞煲呢個招牌鬼馬雞煲 🐥🐥果然唔錯. 雞肉嫩滑, 選左中辣, 麻辣味好出好惹味.點解叫"鬼馬", 原來係因為佢一邊有油炸鬼, 佢比平時食開炸得更硬. 咁吸左雞煲汁精華都可以仍然保持香脆, 建議煮耐d , 咁味道會更加麻辣刺激味蕾通常食雞煲火鍋都係用返個雞煲做邊爐不過新南苑真係有個火鍋另上, 湯底今次選左麻辣清湯雙併. 麻辣湯底同樣選左中辣,睇落好紅好多辣椒咁, 但辣度比起雞煲弱好多. 選完有d 後悔, 因為隔離枱個蟹窩花甲湯睇落仲正🙈 呢個火鍋set 包埋個生猛海鮮拼盆. 每日有時令海鮮6~8款, 之前睇相已經好期待😍今次我地去海鮮拼盆有鮑魚, 聖子皇,龍蝦, 海蝦,大蜆,龍躉片,脆鯇片
一班人最岩都係打邊爐, 而我就更鍾情雞煲
今次search 定資料同fd試下呢間好評如潮既新南苑~

通常食雞煲火鍋都係用返個雞煲做邊爐

今次我地去海鮮拼盆有鮑魚, 聖子皇,龍蝦, 海蝦,大蜆,龍躉片,脆鯇片. 可以自己滾, 亦可以交比職員免費幫你燒熟😎 其中最like佢個龍蝦同聖子, 肉質彈牙, 加埋個泰式sauce, 絕配

打邊爐必備牛肉~ 呢碟唔係平日普通既雪花肥牛而係鮮手切牛頸脊
睇紋理就已經知係靚野, 果然肉質結實, 細緻爽口. 如果想再encore 要加錢.

後面係佢地手打蝦豬牛丸, 夠彈牙都幾香

飲品除左平時汽水茶lotte 之外仲有呢個椰子水

免費refill 鮮蝦雲吞, 龍躉海蝦都唔錯, 值得encore. 不過豚肉就差d. 果然一分錢一分貨, 見隔離枱order 肉全部都係extra比錢, 淨睇紋理已經好吸引~ 咁比多多少少錢可以食靚好多肉都值既, 不過我地3丁友都唔算大食, 每樣食d吹吹水都幾飽, 所以就無追加試到. 下次帶埋某大胃王君黎可以試下😆

一開始送既泰式燒班頭腩, 唔知係新店優惠定夠人頭就會送. 不過味道唔錯, 頭腩肉質爽彈, 燒得剛好

overall 環境野食都唔錯, 不過唔知係咪新開唔熟習關係, staff 雖然態度有禮, 但有d 手忙腳亂, 坐一晚都見到佢地倒瀉水/湯左2次. 好彩唔係我張枱😂 睇黎新人need more practice.

2017-07-20 431 瀏覽
這間南苑原來是以前官塘仁愛圍的延續,住在官塘的官塘人應該絶對不陌生,但因為官塘重建關係,很多歷史悠久的店舖都要被迫遷離。。。要吃到大排檔的風味,還可以嗎?雖然這裡沒有大排檔陳舊的味道,但裝橫方面都配合到大排檔一樣,而食物的味道就應該不需有什麼害怕呢~~~ 因為是「老字號」!今日就黎個海鮮雞煲半放題火鍋套餐!醬料區,有著不同的材料選擇!但我個人時常拎完到枱都沒有用的,因為材料新鮮的話,好多時都不用沾任何醬汁,原味就是最好呀!飲品區梗有一款啱你!招牌鬼馬麻辣雞煲雖然我地四個人,要半隻雞就夠,因為一陣仲有海鮮,還有其他材料作火鍋,要留肚啊!雞煲的辣度,我地就選了小辣。雞煲的味道,恰到好處,不會太濃,也不會太淡,雞肉又很嫩滑,每件雞件都被醬汁包圍著,很入味!其雞煲還有一個配料,就是油炸鬼,把油炸鬼放入雞煲,吸收了雞煲的精華,正!海鮮火鍋半放題生猛海鮮拼盤,包括有龍躉片、脆肉鯇、青口、貴妃蚌、海蝦、鮑魚、龍蝦。海鮮的質素,不會因價就貨,種種都很新鮮!原來海鮮可免費揀選一些去做泰式燒烤,我們就選了龍蝦及鮑魚做燒烤,鮮甜味美啊!估不到,食雞煲、火鍋之餘,仲可以食埋泰式燒烤,簡直超。。。超值!胡椒豬肚
今日就黎個海鮮雞煲放題火鍋套餐!
醬料區,有著不同的材料選擇!
飲品區
梗有一款啱你!
招牌鬼馬麻辣雞煲
雞煲的辣度,我地就選了小辣。
海鮮火鍋放題
海鮮的質素,不會因價就貨,種種都很新鮮!
估不到,食雞煲火鍋之餘,仲可以食埋泰式燒烤,簡直超。。。超值!
胡椒豬肚湯底
湯底,我地要胡椒豬肚湯,平時媽咪/朋友喺屋企整,都成日話個豬肚好難洗,好麻煩!不過呢度的豬肚,清潔得不錯呀,豬肚份量又不少,胡椒的味道又剛剛好,連胡椒控的米仔都話胡椒味好夠~~~!
本地手切牛頸脊
手切牛頸脊的牛肉味香濃,脂肪分佈平均,質素極佳,有咬口!
不過要記得不可以灼太耐,否則會破壞肉質!
頂級任食火鍋配料,款式也有很多選擇!
牛丸 蝦丸 豬肉丸
一看就知道是手打,每粒都原汁原味,口感也非常彈牙!
響鈴、冰豆腐、粟米
韮菜餃、魚皮餃、沙拉包心丸、蟹棒、豚肉
雜菜盤
一盤菜已有不同的蔬菜及金菇,樣樣都試到!
有heart甜品
最後,還有奶凍作甜品結尾,味道絶對不 hea啊~~~!
2017-06-25
2017-07-17 375 瀏覽
今晚去左灣仔打邊邊,揀左上樓舖,新南苑。新嘗試,每位$278(星期六、日及公眾假期加$10,醬油每位$10,前菜$20,另加一),可以食海鮮、又可以打邊爐,嘢飲任飲,唔錯哦。我地2個人食,原來3位以上會送雞煲添!湯底有5款可以揀,我就揀左蟹窩花甲湯底,原來賣相好得意架,有個minion 形狀嘅南瓜冰,影完相加湯,即刻變成香甜濃郁嘅湯底。餐前送左個小食,泰式燒腩骨,有點香口有有點辣,幾得意嘅整法。海鮮拼盤有好幾款精選海鮮,我仲揀左龍蝦同鮑魚比餐廳以燒烤形式另上呢,別有一番風味。套餐仲有牛頸脊、手打丸同蔬菜籃,唔夠食?可以再點配料紙,有好多任食配料,又或者加錢叫追加配料都得!臨尾有奶凍甜品,嘢飲任飲有我最鍾意嘅椰子水,超開心!臨走見到張傳單,原來呢度有貓頭鷹時段,夜晚9點半後有8折,$222就可以食到呢個套餐,仲免加一、前菜同醬油收費添,咁抵下次再約多d朋友去食先!仲有午市套餐$88有老火湯同小菜/炒粉麵飯,可惜我唔係灣仔返工啦,如果唔係一定會去!
今晚去左灣仔打邊邊,揀左上樓舖,新南苑。

我地2個人食,原來3位以上會送雞煲添!

臨尾有奶凍甜品,嘢飲任飲有我最鍾意嘅椰子水,超開心!

2017-07-16 249 瀏覽
觀塘重建計劃,令近廿年新南苑撲鼻火鑊香味暫別觀塘,先後到牛頭角駐足,隨後擴張至旺角彌敦道,更衝出九龍進入港島灣仔,帶來更多美食小炒。持續對每道小菜的高質量要求,於今年取得‘星級私房菜品牌大獎’及‘香港百道經典美食’ 入圍熱店的兩個獎項。同中學同學雙雙灣仔下班,訂了位,托著吉吉的胃,隨樓梯踏上2樓。門口左邊整潔放置雞煲火鍋的調味配料;另一邊則是一缸缸的海鮮,包括象拔蚌、龍蝦和大魚等等,目測都是肥肥大大,小菜專用。除了中間的長橫檯之餘,有大圓檯、更設有多個獨立房,以配合不同顧客用餐需要。牆身豐富的壁畫,表現著香港大排檔大伙兒熱熱鬧鬧的境況,主題鮮明。更有趣的是,每間獨立房皆以學校課室為名,校長室、實驗室、美術室等,非常特別,也勾起不少話題呢!仲有數間,下次可以留意下。吃著木耳花生,快手開了忌廉鮮奶和冬瓜茶(罐裝任飲的!!),點了以下推介主菜。仕應們動作都很快;私房菜有別於餐廳,其中一環是親切感。主菜 1,2:深海龍躉兩味 ($398) - 1. 紅燒頭腩等左差不多十分鐘,終於上菜啦! 大大煲龍躉香噴噴,龍躉大大舊肉、腩、腐竹和豆腐等。呢個組合,真係無得輸!頭腩炸得較厚身,相信是大骨較多需煮

同中學同學雙雙灣仔下班,訂了位,托著吉吉的胃,隨樓梯踏上2樓。門口左邊整潔放置雞煲火鍋的調味配料;另一邊則是一缸缸的海鮮,包括象拔蚌龍蝦大魚等等,目測都是肥肥大大,小菜專用。

吃著木耳花生,快手開了忌廉鮮奶冬瓜茶罐裝任飲的!!),點了以下推介主菜。仕應們動作都很快;私房菜有別於餐廳,其中一環是親切感。

主菜 1,2:深海龍躉兩味 ($398)
- 1. 紅燒頭腩
等左差不多十分鐘,終於上菜啦! 大大煲龍躉香噴噴,龍躉大大舊肉、腩、腐竹和豆腐等。呢個組合,真係無得輸!頭腩炸得較厚身,相信是大骨較多需煮的時間長而致。碗內的紅燒腩,即使龍躉是主角,紅燒紅潤色澤,亦顯而易見師傅的用心。半肥瘦呀!友人即喊道:男人的浪漫呀!鍾意食魚的我,快手搶到多幾塊黎食!
深海龍躉兩味

-2. 油泡龍躉球
開初以為是一球球上,誰知是片片上,弄了一會才知道呢~不說不知是油煮成的。油泡煮熟不致肉質粗糟,反讓魚肉保持滑口剛熟的狀態,而魚亦非常新鮮,這樣一煮,吃下也特別嫩口。真係好滑無骨亦是重點!很養顏呀~~!
油泡龍躉球

主菜3: 辣子雞 ($138/半隻)
來一碟四川家常小菜,難得都吃得下辣。望落雞件外層的粉,沒有掉到滿碟也是,乾淨利落。辣子雞的香味,必然是靠炒香料的功夫四川辣椒花椒亦是精華、味道的支柱。未食都已經流晒口水呀~好滿足的乾爽四川辣,半隻吃下一件又一件,很好食!
辣子雞(半隻)

主菜4: 鮮蟹肉蟹籽海鮮脆米炒飯
點左小菜,飯是跑不掉的。主要有三款飯,鍾情海鮮,所以點了這個。非常非常香炒味粒粒分明,啖啖鮮蝦珊瑚蚌等。即使炒令水份盡失,但蝦肉依然有彈性同好水潤。這碟飯都足夠三人食,但由於好好味的關係,同友人清晒!驚訝我倆的食量!
鮮蟹肉蟹籽海鮮脆米炒飯

最後還有甜品奶凍送,好好味!
奶凍

環顧其他食客都點了龍蝦,有的就雞煲。好香好吸引,下次要試下!!!
2017-07-10
5 分鐘 (堂食)
深海龍躉兩味
油泡龍躉球
辣子雞(半隻)
鮮蟹肉蟹籽海鮮脆米炒飯
2017-07-16 162 瀏覽
今次去到灣仔一間專門食火鍋、雞煲、蒸鍋同埋私房菜,叫做「新南苑私房菜火鍋雞煲」嘅餐廳,見到「貓頭鷹時段」9:30pm後有火鍋8折優惠,即$222食火鍋免加一、免前菜 、免醬油,如果坐房每位只係+$20,見到都幾抵,而且係任食火鍋,所以就入去試吓。餐廳嘅環境佈置好特別,房間嘅間隔係用一道鐵閘門間開,好中式Feel,而且裝修突顯香港特色,餐牌除咗有「雞煲火鍋放之外,仲有「私房菜小菜」等等,都比較有多款菜式,多項選擇。等左唔夠十分鐘「招牌麻辣鬼馬雞煲」終於來了,遠處都聞到佢嘅香味,我哋叫咗微辣,仲配埋一籃炸好咗嘅「油炸鬼」,原來係等雞煲煮嘅期間,將啲油炸鬼放入去撈埋一齊食就好香好脆口,而且仲索晒雞煲嘅精華味道,第一次食咁特別嘅雞煲。雞嘅肉質非常鮮嫩,而且每一隻雞都好大隻、好香口,非常有質素嘅雞煲。食完雞煲之後仲未夠喉,我哋就叫咗個「新鮮蟹黃花甲湯底」火鍋,個火鍋好特別入面有一隻「Hello Kitty」,原來Hello Kitty係凝固咗嘅湯底,放入火鍋入面一齊煲,就會煲出一個新鮮嘅「新鮮蟹黃花甲湯底」,非常特別啊!之後梗係唔少得要試吓個湯底嘅味道啦,果然係非常濃郁,大愛。之後當然唔少得要食
今次去到灣仔一間專門食火鍋雞煲、蒸鍋同埋私房菜,叫做「新南苑私房菜火鍋雞煲」嘅餐廳,見到「貓頭鷹時段」9:30pm後有火鍋8折優惠,即$222食火鍋免加一、免前菜 、免醬油,如果坐房每位只係+$20,見到都幾抵,而且係任食火鍋,所以就入去試吓。

之後當然唔少得要食海鮮啦,我哋就叫左一個「生猛海鮮拼盤」,分別有鮑魚、龍蝦、刺身、大蜆等等,每一款海鮮都好大隻好新鮮,放入煲入面煮唔夠幾分鐘就食得啦。我最欣賞係「龍蝦」,龍蝦非常大隻,而且肉質好彈牙,滿口都係龍蝦肉,正!

跟住就去食我最鍾意嘅牛,牛嘅賣相好吸引,一片片「手切肥牛」,而且見到肥牛嘅條紋非常平均,食落去仲好有質感添,必食。

之後就食「三色丸」,當然唔少得我最鍾意嘅「墨魚丸」啦,同樣地手工製嘅墨魚丸咬落去非常爽口,我仲食到一粒粒嘅墨魚粒,真係新鮮製造,又係必食之選。

之後再叫多左幾樣「火鍋配料」,分別係蔬菜、金菇、豚肉、韭菜餃、墨汁墨魚丸、蟹棒、響鈴同埋冰豆腐等等。除此之外,基本火鍋配料仲有多項選擇,有成32款啊,而飲品有八款選擇,有我最鍾意嘅「冬瓜茶」,非常豐富。

食到最後已經好飽啦,兩個人食咗咁多野,竟然最後埋單只係$444,一人都係222,所以「貓頭鷹時間」真係好抵,下次會再嚟食過。

2017-07-12 307 瀏覽
食飯打邊爐好似已經成為左香港人既一個風氣, 不論天時凍/熱辣辣既天氣, 香港人都中意打邊爐十下十下一大班人柴娃娃打邊爐, 傾下偈食下野吹下水咁就一個晚上任食火鍋已經唔同以前, 唔係hea住是但比d野大家食就叫做任食今日朋友帶左我黎呢間新南苑, 個任食放題打邊爐真係令我令眼相看!因為任食火鍋除左有指定食身物係任叫, 飲品係任飲之外~ 呢度仲會送上每位6-8款不同既時令海鮮今日好好彩時令海鮮係鮑魚, 龍蝦 & 聖子, 龍躉魚片等等單單係呢幾款海鮮已經值回票價!海鮮火鍋半放題 每位$278起 (另加前菜, 服務費等)小食-個木耳好爽口! 唔錯 醬料放係門口比大家用, 不過個人覺得個海鮮鍋已經好夠鮮甜, 唔使沾醬汁已經好好食, 但濃味者可以先試左味先, 覺得唔夠味先再過黎攞食火鍋前仲可以試埋佢地個和味雞煲! 味道恰到好處, 唔會太濃/太淡味! 醬汁充分包圍住每一舊雞肉而且份量都幾多, 應該足足有一隻雞既份量! 另外仲加左d鬼馬油炸鬼, 吸收雞煲既醬汁, 真係好邪惡 呢個小食係職員送嫁! 呢個泰式班頭腩用上魚腩位, 所以食落啖啖肉, 而且每口都充滿住香茅味, 真係好泰式! 中意重口味既我地都覺得
一大班人柴娃娃打邊爐, 傾下偈食下野吹下水咁就一個晚上

今日好好彩時令海鮮係鮑魚, 龍蝦 & 聖子, 龍躉魚片等等
單單係呢幾款海鮮已經值回票價!
海鮮火鍋放題 每位$278起 (另加前菜, 服務費等)

小食-個木耳好爽口! 唔錯

呢個小食係職員送嫁! 呢個泰式班頭腩用上魚腩位, 所以食落啖啖肉, 而且每口都充滿住香茅味, 真係好泰式! 中意重口味既我地都覺得好好食

火鍋有別於一般既湯頭, 呢度個湯底以可愛既公仔角色登場
見到個個都唔同, 而上網見到有熊仔, Minion等,....
今次我係個hello kitty, 雖然本身唔係咁中意hello kitty, 不過見到咁得意都要影返張相

甘荀南瓜蓉既湯底瞬間溶透化成橙黃色, 湯底既南瓜味都幾重, 慢慢地加上海鮮令到個湯好鮮甜, 不過要時不時攪拌下個底, 因為有薯仔等材料所以會痴底

今日個火鍋重頭戲當然係盤海鮮, 每款都相當新鮮! 用料真係絕不馬夫
飽魚仲大隻過平時係酒樓食果d
新鮮既食料只要用上簡單既蒸煮已經好足夠! 口感超彈牙, 好味道
龍躉魚既肉質好實淨! 平時自己一般都好少會用龍躉魚黎打邊爐, 估唔到個口感會咁好! 下次自己都可以試下用佢黎打邊爐
龍蝦啖啖肉, 口感好正!

任食既野好多都唔錯! 不能一一盡錄, 蟹棒, 海蝦都叫左好幾次, 而個烏冬唔係cheap野黎嫁, 好好食!
最後仲送上一個牛奶凍比大家做甜品, 奶味超重! 平時如果有食開牛乳甜品既一定唔可以錯過!
  • 海鮮火鍋半放題
最近在網上見到有朋友來過這家餐廳吃火鍋, 深深被這個南瓜蓉公仔吸引著了. 吃雞煲, 火鍋當然一大班人吃會更好! 難得屋企人今日放假, 而且為了慶祝媽媽生日特別來到這裡與她慶生.來到這裡看到人客真是十分多! 幸好一早預訂了座位, 比預定時間早到但也可安排位置給我們就座. 這服務真是少有, 新南苑的場內設計很美的! 房間以教學室命名, 而且場內有一副牆畫了一大片塗鴉, 感覺相當特別! 別以為新南苑是新店來吧! 其實早在官塘起家之時已經經常有光顧, 小炒確在令人回味! 家人來到也有說到以前在『新南苑』吃飯的日子, 不時還提及舊店. 沒想到一家看似平平無奇的餐廳, 其實在我家的腦海裡有著絲絲難以形容的忘懷 泰式燒斑頭腩職員送上這碟小吃, 以泰式煮法製作斑頭腩, 味道方面超香濃香茅味及泰式檸檬汁, 濃濃香茅味與斑頭腩配搭起來相當夾! 魚肉很有口感的!! 啖啖肉很好吃 海鮮火鍋放題 $278/位, 時限為3小時飲品櫃的飲品都是任飲的! 當中比較愛冬瓜茶, 甜甜的, 而且火鍋飲冬瓜茶個人覺得沒有太大邪惡感, 而媽媽爸爸就比較最椰青水, 一大支可以幾個人一齊飲~3位以上還可免費享用雞煲! 雞煲一上枱之
最近在網上見到有朋友來過這家餐廳吃火鍋, 深深被這個南瓜蓉公仔吸引著了. 吃雞煲火鍋當然一大班人吃會更好! 難得屋企人今日放假, 而且為了慶祝媽媽生日特別來到這裡與她慶生.

泰式燒斑頭腩

海鮮火鍋放題 $278/位, 時限為3小時

3位以上還可免費享用雞煲雞煲一上枱之後要先翻煮3次, 每次一打開都聞到芳香樸鼻的花椒八角味, 叫了BB辣關係, 不會搶奪原有秘製醬汁的味道. 醬汁充分sum入雞件, 嫩滑的雞肉配上香濃醬汁真是十分惹味! 微辣帶起味蕾, 令我們不知不覺吃了很多

吃完雞煲後就可以叫職員換上火鍋, 叫了(招牌) 新鮮蟹窩花甲湯底
一上枱成家人都很嘩然! 鍋中放了一個大大的鬆弛熊公仔
其實每台客人的公仔也不一, 對面的是Hello kitty, 而巧恰地職員送上了我最喜歡的鬆弛熊! 以這麼可愛的公仔造型的火鍋真是第一次見!

公仔以南瓜蓉 & 甘荀蓉做成湯底, 再放入冰櫃雪硬.  拍照後職員便幫忙為鬆弛熊加上湯水浸浴, 真的不捨得它溶掉

另外火鍋還有送上海鮮併盤 及 手切牛頸脊 (這些如果encore 需另收費的)
每人都會有龍蝦, 鮑魚, 聖子, 海蝦, 青口, 龍躉片以及脆肉鯇

整個海鮮盤放得滿滿都是, 色澤呈有光澤, 用料很新鮮的! 而且份量也不少的! 食材滿大的!
每款食材都很實肉, 彈牙富有口感的! 當中最喜歡的是鮑魚, 聖子 & 龍蝦, 因為這幾款食材在家很少會買來吃火鍋, QQ口感真的愛死

龍蝦肉也不少啊! 內裡滿滿都是肉. 肉質鮮甜而且好有咬口, 很彈牙! 好好味

南瓜蓉 & 甘荀蓉做成的湯底令整個湯頭都變成金黃色! 顏色十分鮮豔奪目
龍蝦因為破開關係, 龍蝦部分膏味落入了湯底, 而且加了不少海鮮令花甲湯越煲越鮮! 我們一家人渴了不少湯底下肚呢~ 啖啖帶有濃郁的鮮味! 如果吃火鍋的不妨試一下湯底! 一定會愛上的

本地手切牛頸脊不能續叫, 但都夠吃的! 牛頸脊肉嫩嫩的, 因為湯底有多種鮮味吃起上來多了一種層次!

另外還叫了任食材料~ 蔬菜, 豆腐, 蕃茄, 丸子, 海蝦, 蟹棒, 韭菜餃等. 韭菜餃有別一般出面的質感, 未知是否自己製作…韭菜很多很香的, encore了好幾次

最後還有個”有heart甜品
牛奶布甸入口濃濃奶香味, 味道超重, 口感超滑流! 個人覺得比起M…Top 的奶香味更甚

大家都大讚我這次的好介紹, 一行五位最後都抱著肚子離開的!
看到爸爸媽媽吃得超開心超滿足~ 很是最大的安慰.
其實香港人生活真的太忙碌了, 而且爸爸是夜班工作關係, 有時候想一家人齊齊整整吃飯真是有點艱難, 每次如安排到必定會帶家人出外用餐, 不竟家人年紀也不少了! 作為子女要是自己有一定能力真的是要好好他們!
媽媽, Happy Birthday & 爸爸媽媽 Love you all!

題外話/補充資料: 海鮮火鍋放題時限為3小時, 而且飲品都是任飲 不過都係食得到先好叫, 唔好嘥!!!
慶祝紀念
生日
  • (招牌) 新鮮蟹窩花甲湯底
  • 泰式燒斑頭腩
2017-07-12 82 瀏覽
雞煲就吃得多~但私房菜雞煲真的是第一次!新南苑~一間間房都是課室的設計~我們用餐的大廳~位置和空間十分大,不會坐得逼逼夾夾!侍應可以有更多時間去招呼每一枱客人~凡事幾乎有求必應,會不時更換碟子和提供濕紙巾。等候食物時,去了凍櫃選飲品~選了一些無糖的飲品,較健康~也有百事和七喜等供應!而且,也設有醬料吧,讓客人自由選擇不同的醬去點火鍋料。首先來到的是。。小辣的雞煲!雞煲煮得滋滋作響!而且香氣撲鼻~入口熱辣辣很美味!雖然是小辣,但辣度仍然十足!之後的火鍋也十分美味!特別喜愛手打肉丸~煮熟後很有嚼勁,充滿肉香。這樣的環境,這樣的食物,最適合一大班朋友了!如果夜收工的人仕,餐廳有貓頭鷹時段!即9時半後入座,人頭費8折$222~(因為是私房菜,建議先致電預約呀!)
雞煲就吃得多~
但私房菜雞煲真的是第一次!
新南苑~
一間間房都是課室的設計~
我們用餐的大廳~
位置和空間十分大,
不會坐得逼逼夾夾!
侍應可以有更多時間去招呼每一枱客人~
凡事幾乎有求必應,
會不時更換碟子和提供濕紙巾。

等候食物時,
去了凍櫃選飲品~
選了一些無糖的飲品,較健康~

也有百事和七喜等供應!

而且,也設有醬料吧,
讓客人自由選擇不同的醬去點火鍋料。
首先來到的是。。
小辣的雞煲
雞煲煮得滋滋作響!
而且香氣撲鼻~
入口熱辣辣很美味!

雖然是小辣,
但辣度仍然十足!

之後的火鍋也十分美味!

特別喜愛手打肉丸~
煮熟後很有嚼勁,
充滿肉香。

這樣的環境,
這樣的食物,
最適合一大班朋友了!

如果夜收工的人仕,
餐廳有貓頭鷹時段!
即9時半後入座,
人頭費8折$222~
(因為是私房菜,
建議先致電預約呀!)
2017-07-11 113 瀏覽
從前新南苑在官塘的大排擋中無人不曉,但時代的變遷大排擋已經式微,所以新南苑早前在旺角另起爐灶已經火速爆紅,現在於灣仔開設分店,不止雞煲火鍋咁單調,仲有能手私房菜添環境舒適,坐位闊落,抽風系統好好前菜$20~蝦子魚皮花生涼拌木耳牛榜茶~解油去脂,健康新態度,有別於一般的茶葉茶,有心思菠蘿咕嚕肉$128~賣相顏色好,從少到大去食小菜必吃的肉汁豐富、酸酸甜甜,開胃好餸飯脆槳做得非常好,薄而脆,仲有拔絲口感上湯海皇什菜煲$148~包羅萬有的海味好鮮味,珊瑚蚌、貴花蚌、鮮魷、花支片、帶子、蝦仁,上湯加入什菜海味的味道是永恆不敗,健康又美味黃金蝦$148~一碟8隻黃金蝦,好食到停吾到口,鹹蛋黃的香蝦件預先剪腳去鬚再炸連蝦殼也可以一併食埋非常有心思的黃金蝦白飯$12~中規中舉每人平均$260,未算太平,但味道非常好,而且份量足,招乎一樓,而且感覺還有大排擋的風味新南苑的半放題式雞煲火鍋有貓頭鷹時段,9:30pm後8折每位$228,真系好抵食,仲要免➕1,下次一定要叫埋一大班同事去聚餐而且有獨立房間、每位+$20
環境舒適,坐位闊落,抽風系統好好
前菜$20~蝦子魚皮花生
涼拌木耳
牛榜茶~解油去脂,健康新態度,有別於一般的茶葉茶,有心思
菠蘿咕嚕肉$128~賣相顏色好,從少到大去食小菜必吃的
肉汁豐富、酸酸甜甜,開胃好餸飯
脆槳做得非常好,薄而脆,仲有拔絲口感
黃金蝦$148~一碟8隻黃金蝦,好食到停吾到口,鹹蛋黃的香
蝦件預先剪腳去鬚再炸
連蝦殼也可以一併食埋
非常有心思的黃金蝦
白飯$12~中規中舉
新南苑的半放題雞煲火鍋有貓頭鷹時段,9:30pm後8折每位$228,真系好抵食,仲要免➕1,下次一定要叫埋一大班同事去聚餐
而且有獨立房間、每位+$20
2017-07-04
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 海皇什菜煲
  • 黃金蝦
2017-07-05 126 瀏覽
據朋友講,新南苑,在灣仔開了間新店,我們共邀前來一試享受美食的!此餐廳在是在灣仔旺中帶靜內街上海徳中心的2樓,街鋪有許多酒巴間的樓上,即是7/11便利店的斜对面,也是挻昜找到的喲!砵酒焗生蠔上桌瞧到的像是其貌不揚的叫一一砵酒焗生蠔,顔色如此地深色,嚐進嘴里,也感鮮,甜,咸的味道的呀!☺️西芹腰果炒帶子此菜,色彩也繽紛的,帶子肉貭夠厚,肉嫩嫩有滑感,配上紅辣椒,西芹,段段的香葱及腰果,更是不錯的呀!👍鮮蟹肉賽螃蟹此餐館的賽螃蟹,跟京及泸菜式的做法不同的!此上有完整的鮮雞蛋黄放在上面的,蛋白跟蟹肉却都是嫩嫩滑滑,香香兼鮮味十足的啊!😁😁😁那配菜上的西蘭花,也是爽爽脆脆,好有咬感的啊!😁😁😁深海龍躉兩味,油泡龍躉球,紅燒頭腩紅燒龍躉頭腩,有枝竹,火腩及香葱的配搭,夠入味,可惜有點咸啊!不過,香氣撲鼻的。油泡龍躉球,皮貭的確是帶著厚厚的一层膠貭的,魚肉貭也為鮮的,味儿不錯!👍飯後,還送上奶凍甜點的啊!那奶味香濃郁郁的呀!甜而不膩的呀!😁😁😁餐廳的各種飲料都是任飲的啊!😁😁😁我至愛喝那椰青水的啊!清甜又潤的啦!👍👍👍餐廳牆壁上有多幅壁油畫,很cube,也有許多厢房間可供享用的,厢房的命名也是挻有趣

砵酒焗生蠔

西芹腰果炒帶子

此菜,色彩也繽紛的,帶子肉貭夠厚,肉嫩嫩有滑
感,配上紅辣椒,西芹,段段的香葱及腰果,更是不錯的呀!👍

鮮蟹肉賽螃蟹

此餐館的賽螃蟹,跟京及泸菜式的做法不同的!
此上有完整的鮮雞蛋黄放在上面的,蛋白跟蟹肉
却都是嫩嫩滑滑,香香兼鮮味十足的啊!😁😁😁
那配菜上的西蘭花,也是爽爽脆脆,好有咬感的啊!😁😁😁

深海龍躉兩味,油泡龍躉球,紅燒頭腩

餐廳牆壁上有多幅壁油畫,很cube,也有許多厢房間可供享用的,厢房的命名也是挻有趣的,像是"家政室"等。😜讓人們回憶童年快樂時光的呀!👍😁😁
可到此餐館回味吓啦!👍😁😁😁
冬天打邊爐,夏天都要打邊爐,圍住個爐烚下烚下吹水聚下,真係好正架,今次同朋友來灣仔呢間新開嘅新南苑灣仔分店。😊呢度除左火鍋仲有雞煲,我本身對雞煲火鍋好反感。因以前讀中學大學時食過幾次雞煲火鍋,但每次都覺得麻麻,所以之後都無再食雞煲火鍋。今次呢到嘅海鮮火鍋放題,三位以上仲可免費享用雞煲,一於再試試。去到發現店內裝潢幾特別,牆上噴有大排檔為題嘅塗鴉畫😳👍🏻吊燈仲係玻璃箱同木箱,好有藝術氣息。而每間房以學校班房名為名,例校長室,實驗室,都有唔同特色嘅塗鴉畫,打卡一流。😆👍🏻除左雞煲火鍋外,店仲有私房菜。一開始就黎了避風塘蟹,蟹超級鮮甜,非常開胃,咖哩唔太辣,連我呢d唔太食辣既人都食到,仲有麵包點咖哩。之後就上招牌鬼馬麻辣雞煲,首先煮幾分鐘,店員好細心每2分鐘就幫我地拌一拌,拌二次就食得,最後煮好加入油炸鬼,唔怪之得叫鬼馬麻辣雞煲啦,份量好足,一食入口香味就湧入口,雞很香且入味,而油炸鬼掛上雞煲汁,好惹味😋第一次食咁入味既雞煲!之後先發現中學大學時代食既雞煲都太HEA,而加先知雞煲原本可以咁好味!全人類食完都會對雞煲改觀!😂然後就係到主角-火鍋登場啦,呢度有五款湯底任選,今次我地揀左新鮮蟹花甲

去到發現店內裝潢幾特別,牆上噴有大排檔為題嘅塗鴉畫😳👍🏻

除左雞煲火鍋外,店仲有私房菜。

然後就係到主角-火鍋登場啦,呢度有五款湯底任選,今次我地揀左新鮮蟹花甲湯底,呢到好特別每鍋仲有隻以南瓜蓉、甘荀蓉所造嘅冰公仔,要⚠️注意冰公仔會係加湯後好快就消失,影相就要快啦😂

剛好隔離台係好多人,所以借左幾款冰公仔黎影相~真係好得意好細緻呢☺️

講返個湯底,除了有南瓜、甘荀的味道,本身仲有大大隻蟹、花甲,蕃茄和粟米等的甜味,成個湯好鮮甜。😋😋

配料

生猛海鮮拼盤
賣相吸引,包括有鮑魚、蝦、貴妃蚌、龍躉片、鯇魚片同青口,會因時令而更改,所以可能次次來都有d唔同架。蝦,貴妃蚌、龍躉片、鯇魚片都好鮮甜爽口😆。而鮑魚就因為可能我地烚得太耐嫩,搞到有d韌🙈

頂級任食火鍋配料
三款手打丸,牛肉、豬肉、墨魚各有特色,手打果然係好食d,好彈牙好鮮味。😋

本地手切牛頸脊
第一次食牛頸脊,估唔到肉味咁濃仲唔韌添,平時d肥牛真係冇得比,食過返唔到轉頭,之後打邊爐我要改食牛頸脊先得😎

呢到d野飲系任飲,仲有好多款飲品選擇!
有可樂 ,七喜 ,荔枝紅茶 ,蘆薈芒果, 烏龍茶 ,忌廉鮮奶 ,龍井茶 ,冬瓜茶,估唔到仲有大大支成公升嘅椰子水😮,好正😂

總括而言,以200幾蚊一位食到咁高質又豐盛嘅火鍋雞煲,認真不錯,而且裝修又可以呃下like,學生朋友聯誼、公司同事放工食飯都非常適合呀😆😆
2017-07-03 86 瀏覽
我老友邀我去灣仔食私房大排擋原來新南苑發跡於官塘她地頭但現正以私房級別在盧押道18號我看見男客人不理天熱一味追求火鍋用料想不到的新鮮我們美女只能接受小菜賣鮮口海鮮奉上蕎麥青茶Ok 感覺好清爽!我是吃飯專家我點菜不過我老友是但也點一她選韮王蝦仁炒蛋蝦仁很大非常彈牙結實怪不得南苑官塘做到出名名成利就我當然點最愛的龍躉兩樣炒球和炆頭腩非常值得炒的魚球肉帶著厚厚的皮識食一定食皮我老友不吃皮簡直令我內疚- 一丁點不過我不會浪費的全部好吃滑溜溜的皮給了我一個⋯精彩的菜不大吃青菜的本人也吃掉叫一黑椒蟹煲隻蟹個子不太大卻啖啖肉很實惠是我新近吃館子一大驚喜會向友儕推薦另外陣陣強風吹起麻辣火鍋香氣領班告訴我們9:30後半自助式火鍋原本278$加一夜宵時間8折新開的我有信心再加上這裡也有鮮魚的魚缸
我老友邀我去

我們美女
只能接受小菜
賣鮮口海鮮
奉上蕎麥青茶
Ok 感覺好清爽!
我是吃飯專家

龍躉炒球
  • 龍躉兩味
  • 黑椒蟹煲
2017-07-03 72 瀏覽
朋友帶左我去一間食邊爐同小菜嘅樓上餐廳,係之前旺角勁出名嘅新南苑。裝修古典,以木為主。房嘅修裝都特別,有大大嘅壁畫可以影相呃like,吊燈仲好特色。bk左2位8點,去到岩岩好有位,店員好好咁比左個角落較僻靜嘅四人位,坐得好舒服。e到係半自助形式,野飲同調味料係自己拎,野食就可以落單。一入門口仲有好大個魚缸,有大大隻龍蝦、象拔蚌等等,好生猛。一坐底就有店員上d小食比我地,e個豆角要贊一贊。食落麻麻地小小辣,似係搗碎左花椒粒再撈落去,豆角又好爽口凍凍地,好好食。麻辣雞煲。店員有教我地每隔2分鐘要炒一炒個雞煲,6分鐘之後可以落油炸鬼就食得啦。雞煲岩岩打開有啲「供」鼻,食落又唔算太辣,有辣椒乾、洋蔥等配料。照店員講嘅時間熄火雞肉熟得岩岩好,肉質好嫩好入味。除左辣仲有好香嘅芫荽味,中意芫荽嘅人一定要叫。泰式焗斑頭腩。有大約六、七舊,斑腩食落好爽口唔似一般嘅焗魚咁稔同散修修,反而有脆肉鯇嘅口感。有啲香茅係面,食落有小小似冬陰功嘅味道。食嘅時候要注意,有小小骨。食完雞煲店員好細心咁幫我地換左裝骨嘅碟。新鮮蟹窩花甲湯。好大隻啤啤熊坐左係到好得意,有大大蟹做湯底,仲有一啲蘿蔔、蕃茄、粟米等蔬菜,夠曬足料

麻辣雞煲

泰式焗斑頭腩。

食完雞煲店員好細心咁幫我地換左裝骨嘅碟。

新鮮蟹窩花甲湯。
好大隻啤啤熊坐左係到好得意,有大大蟹做湯底,仲有一啲蘿蔔、蕃茄、粟米等蔬菜,夠曬足料。個湯好鮮甜,熊仔係南瓜蓉整成,好香嘅南瓜味。好細心咁幫我地整散左個殻,食落好方便,隻蟹仲大過我隻手!好吸引,蟹肉食落有小小南瓜味,仲有小小蟹肉味。

海鮮拼盆。
有海蝦、鮑魚、魚片、馬刀貝同大蜆類海鮮。海蝦嘅蝦肉好爽口彈牙,鮑魚大大隻好有咬口同稔身,貝殻類嘅肉都有小小海水味,帶子就好鮮甜。e個海鮮拼盆好高質,我比滿分!

牛肉。
有兩種唔同嘅牛,多雪花嘅牛肉牛味唔濃,好爽口,入口即融。另一隻牛肉就有好重嘅牛味,較為有口感,食落有小小筋。

丸。
牛肉丸有落黑椒,食落辣辣地,好軟身。豬肉丸就比較有咬口同彈牙,蝦丸打得唔算太膠,仲食到小小蝦肉,好新鮮。

• 麻辣雞煲
2017-07-02 1349 瀏覽
新南苑本店,初時在觀塘是由茶餐廳做起的,之後就轉做飯店.一直就以大牌檔式經營飯店到現在已有十幾年.由一間舖擴張至到3間舖,在觀塘大部份人都會認識,街坊很多都一家大細來這食飯.尤其有些客人移民外地,回到香港都會回到新南苑食餐飯。可惜隨著觀塘的重建,新南苑又要搬家了,除了在旺角,灣仔也開了。呢度啲房間都好有特色,又有壁畫、又有鐵閘,充滿街坊大排檔的氣氛。而且每晚9:30以後,設有貓頭鷹時段,每位都係222,好抵。食半放題海鮮火鍋,雪櫃的飲品任飲,睇真啲!!係,冇玩你,大大支椰青水都係任飲!!泰式焗班球,係食火鍋前的小食,冇錯,都係送㗎!!係咪好過份??等一等,仲未完。招牌鬼馬麻辣雞煲(小辣),因為三位以上,再再再送埋呢個雞煲(五人或以下半隻),係咪真係勁勁勁爆呢??咁鬼馬係乜意思??咪就係指鬼馬油炸鬼囉!!餐廳把起脆的油炸鬼放上枱,好等最後三分鐘放入雞煲一同煮,咁油炸鬼仲可保持適量的脆脆,又可吸收了雞煲的汁,爆魔鬼的諗法!胡椒豬肚湯底,火鍋的湯底有五款可選,可我們就偏愛胡椒豬肚。呢度啲豬肚煲得很腍,又入味,胡椒份量也不少,!!生猛海鮮拼盤(6-8款),龍躉片、脆肉鯇、青口、貴妃蚌、海蝦、鮑
!!
咁鬼馬係乜意思??咪就係指鬼馬油炸鬼囉

胡椒豬肚湯底,火鍋的湯底有五款可選,可我們就偏愛胡椒豬肚
。呢度啲豬肚煲得很腍,又入味,胡椒份量也不少,
!!
生猛海鮮拼盤(6-8款),龍躉片、脆肉鯇、青口、貴妃蚌、海蝦、鮑魚和龍蝦。用料很新鮮,除了龍蝦和鮑魚用燒的方法外,其餘的也是用滾滾滾的方法,時間記得要掌握得很好,味鮮肉嫩

餐廳還免費提供一次燒烤服務,我們就選擇了把海鮮拼盤的龍蝦和鮑魚送上火爐上。餐廳的燒烤是用上泰式的,所以龍蝦和飽魚帶有點泰式微酸辣的味道,而且餐廳燒得很嫩口和香噴噴

手打牛、蝦、豬肉丸,蝦和豬肉丸尤其彈牙,各自的肉味也很濃,

本地手切牛頸脊(每人加38蚊,可以任食),彷彿肥牛已經消失於我的火鍋選擇中,手切新鮮牛真的很難抗拒。
韮菜餃、魚皮餃、沙拉包心丸、蟹棒、豚肉,用料
,餃餃都是大大隻,餡料足。
有Heart甜品(奶凍),食飽飽,仲有甜品食,而且奶味濃,一啲都唔Hea,
2017-06-25
2017-06-30 56 瀏覽
今日屋企冇煮飯就出去覓食啦,屋企人話要叫餸食飯,見呢間都有幾多小菜,就入去試下啦門面都幾靚,乾淨企理,仲有一個水缸放海鮮,望落好新鮮~小菜都有幾多款式俾我地揀,係灣仔區黎講,價錢算係幾親民枱上已經放置好既前菜,個花生炸得好脆,四季豆麻麻辣辣好開胃點完餐,店員就會請你自己去攞飲品,仲要係任飲嫁!等野食黎既同時,都四周八掛下,呢度都有廂房俾我地book,裝飾都幾有特色,感覺好Modern招牌鬼馬雞煲,一上枱已經好香,我地唔算好食得辣,所以叫左小辣,仲有一份油炸鬼撈落雞煲,估唔到油炸鬼同雞煲係咁夾,油炸鬼沾滿左雞煲既汁,好正!雞肉亦都好嫩滑,個汁好濃味,送飯一流。干燒黑椒南瓜焗肉蟹煲,肉蟹都幾大隻,而且好新鮮,黑椒味道好出,南瓜吸哂黑椒既味道,簡直係精華,好惹味~蛋黃黃金蝦,每隻蝦都沾滿左蛋黃,好香口,蝦殼脆到都食得,啖啖蛋黃香,食落唔會好油膩。豉汁帶子蒸豆腐,豉汁調味岩岩好,唔會話好咸,更提起帶子既鮮味,帶子新鮮彈牙,配上滑嘟嘟既豆腐,口感好正,又係送飯首選~食到好滿足之後,仲有牛奶布甸送,好重牛奶味,好滑,係一個happy ending!店員仲好親切同我地介紹佢地餐廳一至五既午市套餐幾抵

門面都幾靚,乾淨企理,仲有一個水缸放海鮮,望落好新鮮~

小菜都有幾多款式俾我地揀,係灣仔區黎講,價錢算係幾親民

枱上已經放置好既前菜,個花生炸得好脆,四季豆麻麻辣辣好開胃

點完餐,店員就會請你自己去攞飲品,仲要係任飲嫁!

店員仲好親切同我地介紹佢地餐廳一至五既午市套餐幾抵食,每位$88,份量同晚市一樣,仲有例湯、白飯同甜品,灣仔區既打工仔有福啦~

我見好多抬都係食打邊爐同雞煲火鍋配料望落都幾靚幾新鮮,見到單張寫住火鍋貓頭鷹時段都係$222起,下次約埋朋友過黎試下先~