2003-12-16 8 瀏覽
芝士餅好似只得一種,不過就好似有whole cake﹝一個大圓形﹞及cut cake﹝件件長方形﹞兩人個presentation。個人而言覺得cut cake比較好食又抵食。覺得是在香港吃過最好的芝士餅。
覺得是在香港吃過最好的芝士餅。
(非會員)
今日考完試, 六點幾搭小巴落中環地鐵站, 甘岩見到Mandarin Oriental, 諗起人人都話佢D cake好正, 就去左試啦.去到佢都無乜野淨. 買左個American Cheesecake $19. 真係超級好食! $19蚊真係超低呀~~~ 芝士味好濃但唔係太甜, 好dense而又唔太實. 真係極品~~平時食Italian Tomato已經覺得好正, 今日先知乜野叫做靚Cheesecake, 哈哈(我想問問各位, 佢仲有無New York Cheesecake架? 定係其實American Cheesecake已經係佢)
真係超美味ga~ 夠晒濃!仲要$19/件jer! 有冇搞錯~~試過朱古力都ok gei~keekee~~
真係超美味ga~ 夠晒濃!
仲要$19/件jer! 有冇搞錯~~
試過朱古力都ok gei~
keekee~~
2003-10-11 10 瀏覽
睇到食評原來我覺得cheese cake可能會係好似臭豆腐咁, 有d人鐘意到死, 有d人就好唔鐘意食.. 但我絶到係屬於前者.我個人覺得文華既cheese cake係全香港至正至好味既, 尤其係cut cake, cut cake比我既感覺係真係好似食緊舊芝士咁, 好滑好濃芝士味, 我覺得好過whole cake! 我同意d食評講, 唔係全部cake都整得好, 上次買左幾款, strawberry tart, fruit tart, chocolate truffle cake, cheese cake, 同埋cream cone(唔知係咪咁叫), 個strawberry tart好鬼死酸, 同喺buffet食個d差好遠!! fruit tart一般, 不過個chocolate truffle cake我男朋友話好正喎, 好濃朱古力味, 口感一流!話到尾, 我都係話plain cheese cut cake最正! $19一件好抵!!
2003-10-02 10 瀏覽
朱古力咖啡baileys cream slice,我就覺得呢樣嘢好難食!一啲開心0既感覺都無
買過american cheese cake,佢有兩款,一款價錢逐件計,一款價錢逐inch計兼有cookie託底,抱著"一分錢一分貨"既心理買左逐inch計個款。食落有點失望,因為稍嫌唔夠香滑,味道普通,可能個人口味同埋我唔識食了。也許這裡的其他餅食同coffee會好好,不過我都唔係幾推薦食cheese cake。
2003-08-12 7 瀏覽
因為已經六點幾,Cova咖啡已經收檔,去咗文華買咗件軟身楕圓形berries面cheese cream cake, $22, 味道認真普通,加杯大double espresso, $22, 口感唔錯, 個人略嫌不夠韻味另外想問呢度D chocolate 究竟掂唔掂, 因為見樣衰衰,都賣成$85/100g,好貴喎(喺香港典堂Godiva都係賣到$88,已經好貴下,唔可以成日食)
2003-07-14 20 瀏覽
such comparision mightn't be appropriate, maybe such goods really not suitable for me.(as I prefer dessert / cakes in Peninsula Hotel, and Cova's cake give me a similar feeling of Peninsula's)
2003-07-13 34 瀏覽
May be I am wrong, there should be any plain cheese cake in Cova and it is quite difficult to compare between them.Weighing the texture as well as the price between the plain cheese cake in Mandarin and mango/blueberry/strawberry cheese cake in Cova is just like comparing apples with oranges, quite difficult to understand how you can get such conclusion.
2003-07-12 18 瀏覽
cakes here just very so-socheese cake, fruit tart / pastry, muffin, chocolate cake very normal, nothing excellentprice and size similar to "Cova", but all Mandarin 's appearance, texture and taste poor than Cova's (althogh Cova still not my best choice, Cova still much better than Mandarin)------------------------for me, really nothing attractiveIn fact, Mandarin's cake and bread really not expensive, some of them could be said cheap, but price mark = 2 not 3 / 4 as its quality not really meet m
cakes here just very so-so
------------------------
In fact, Mandarin's cake and bread really not expensive, some of them could be said cheap, but price mark = 2 not 3 / 4 as its quality not really meet my requirement
2003-06-16 17 瀏覽
我搵唔到文華Coffee shop既地址,只好用佢餅店個位寫住先。今日同個best fren去左文華食tea,入左去佢地下間coffee shop。下午4點鐘去到,無咩人,係得d西裝友係度同鬼佬high tea,環境清靜,好relax,地方夠大,坐位闊落,夠privacy。我食左佢既blueberry cheesecake(55蚊)同飲左杯佢推介既coffee(唔記得左叫咩名,c字頭既......),cheesecake正就唔洗講啦,blueberry好足料,cheesecake唔太硬,又大件,食得滿足,上面個舊白朱古力好好味,成餐既點綴!杯咖啡好細杯(比人地d expresso大少少,45蚊),但係好濃味,夠香,唔苦,正!我朋友食左?既英式muffin(65蚊),一籃4件,同老麥既muffin比起上黎真係天同地,尤其是跟muffin上既玫瑰果醬,好味啊!另外既cappucinno好大杯,朋友話好味但我就無飲過。兩個人食左200幾蚊,食個tea黎講係貴左少少,但係野食有水準,傾到計,服務態度好好,會主動帶人客去賜ake,又推介野食野飲,食完仲問你comment,好笑容夠主動又唔煩,好有
兩個人食左200幾蚊,食個tea黎講係貴左少少,但係野食有水準,傾到計,服務態度好好,會主動帶人客去賜ake,又推介野食野飲,食完仲問你comment,好笑容夠主動又唔煩,好有禮貌!唯一唔好既係我唔明一d叫做都幾高級既地方,都有一d清潔嬸嬸係度,人地一邊食野佢一面用除塵紙拖把掃地!有d礙眼!!
2003-06-16 5 瀏覽
HIGH TEA於此, 都唔係我諗0既咁侷促, 環境好寧靜, 除左有D日本人0係度好大聲講野. 基本上呢度都係一個傾偈0既好地方. 而且服務仲好好, 好慇勤添!!2個人都唔知食乜好, 個侍應就非常好客, 介紹我地食呢樣, 食0個樣. 又介紹邊D COFFEE好飲, 好好人, 好NICE. 結果我地要左一件BLUEBERRIES CHEESECAKE. 文華0既CHEESE CAKE果然明不虛傳, 真係好好味. 好香濃CHEESE味. TEXTURE恰到好處. 係我0既喜愛, 唔太實. 而且都有好多BLUEBERRIES呀. 不過食得出有DD肉桂味. 個人不太好肉桂. 但都可以接受.另外就係英式MUFFIN, 好似麥當當0既鬆餅咁(即係豬柳漢堡個包).咁應該唔係0既. 呢個都好味, 熱辣辣. 有呢個牛油, CREAM同埋玫瑰果醬. 之前我個FRIEND話個JAM好正. 真係感同身受, 唔係好香玫瑰味, 少少地, 少少甜. 比一般果醬杰D. 同個MUFFIN好夾. 好味道!!飲左2杯COFFEE, 一杯CAPPUCINO, 另一個唔記得係乜. 都好飲. 侍應話文華0既COFFEE係比出面濃
飲左2杯COFFEE, 一杯CAPPUCINO, 另一個唔記得係乜. 都好飲. 侍應話文華0既COFFEE係比出面濃DD. 我覺得都唔係, 但係飲得出佢唔係CHEAP野.
2個人埋單$240, 一D都唔平, 仲好奢侈. 間唔中豪下都唔錯....
個人覺得MANDARIN0既衛生做得唔錯, 亞姐姐好勤力, 不停掃地. 多得有點過份.
2003-06-08 18 瀏覽
我鍾意食佢個百香果mousse cake。上次試過Hazelnut Danish, 稍微多了點「餡」(hazelnut醬)﹐覺得少三分一的餡料都可以了。不過味道確實不錯。
2003-06-07 8 瀏覽
呢度D Cheese Cake正就唔使講都知,但其實chocolate truffle都係不能錯過。餅身非常軟熟,吃在咀裡剛好融化兼有濃郁,好正。19蚊一件幾低!
19蚊一件幾低!
2003-03-18 15 瀏覽
有同事生日,買左兩個cake,分別是Mandarin 的whole cheese cake 及Cova 的Tiramisu。<br />Cheese cake 可切倒六塊,味道唔使講非常正,軟硬適中,幼滑得來又有極濃郁的芝士香味。不過個人還是覺得cut cake 好似好食D 同實淨D。一口cheese cake,再飲啖espresso 就真係無得頂!<br />價錢200蚊唔貴,cut cake 17 蚊一件更抵!<br />