2010-06-13 25 瀏覽
在店內選來選去,而老友喜歡吃朱古力味的東西,所以決定買一件雙重朱古力慕思蛋糕"其實真的未曾到過文華東方酒店買蛋糕,由於地點與晚飯的地方較近,便到了這兒買蛋糕。但我們發現,朱古力味真的很濃,但面層的朱古力醬有種"濕濕地"的感覺,入口的質感不是太好!最值得一讚就是底層較脆,算是不錯!但店員的服務態度真的不錯,很有禮貌~我估下次都會試其他味道的蛋糕,但仍然不會試朱古力味的了!
在店內選來選去,而老友喜歡吃朱古力味的東西,所以決定買一件
雙重朱古力慕思蛋糕"

但店員的服務態度真的不錯,很有禮貌~

我估下次都會試其他味道的蛋糕,但仍然不會試朱古力味的了!
雙重朱古力慕思蛋糕
2010-06-10
生日
  • 雙重朱古力慕思蛋糕
2010-06-12 42 瀏覽
朋友仔送的生日蛋糕~~size不太大,但好厚身,食好少已經好滯如果女仔食,可以夠6-8個女仔食超好味,好重芒果味同芝士味不愧係酒店級水準~~~食完之後好滿足
朋友仔送的生日蛋糕~~
size不太大,但好厚身,
食好少已經好滯
如果女仔食,可以夠6-8個女仔食
超好味,好重芒果味同芝士味
不愧係酒店級水準~~~
食完之後好滿足
mango cheese cake
2010-03-19
其他
mango cheese cake
2010-05-17 25 瀏覽
good and attentice service. patiently explained the differences between all the cakes on display (first timer, plus i've always been v skeptical about western patisserie in HK)i wanted a cake that is quite summery and not too heavy after a korean bbq dinner. and as per their suggestion i ordered the mango moose. alas i was pleasantly surprised how light and summery it was. all the girls loved it.will definitely go back to try the rest very soon!

2010-05-14
生日
2010-05-14 64 瀏覽
因為我真係好好好好好鐘意食佢個opera, 係我係香港既唯一希望, 對上一次食(幾個月前)仲係有幾層脆既layer, 今次得返餅底係脆既. Oh....... 等我仲一心想訂個opera生日蛋糕, 冇得諗啦...
2010-05-12
2010-05-13 32 瀏覽
甜密密記念日, 同男友一同去了呢到,當然係叫甜品食啦,叫之前,見到係玻璃櫃內的甜品,真係覺得好靚,好有藝術感...我們揀了tiramisu同berry cream cake,先講Tiramisu,樣唔算同其他出面的有好大分別,但味道則好好,芝士香味充足,酒味好濃,咖啡味亦令人满意,會再回去食..Berry cream cake明顯賣靚,但我覺得味道唔錯,唔太甜膩,紅莓、藍莓感覺都好新鮮配上海綿蛋糕,不錯!氣氛好,甜品靚,情侶值得一試呢
甜密密記念日, 同男友一同去了呢到,當然係叫甜品食啦,

氣氛好,甜品靚,情侶值得一試呢
2010-05-06
紀念日
  • tiramisu
2010-04-28 24 瀏覽
今日放工o黎到…”提子核桃長條包”又冇晒…類似乾果配果仁類o既, 店員推介哩個”西梅核桃長條包”…我相信西梅、無花果等都跟用提子乾一樣, 有其異曲同工之妙!!...亦係健康之選!同樣係大型長條硬包…實物足有15寸長o架!!...好重身啊!!...覺得面頭”界花”相對就冇咁靚, 有D似巨型蚯蚓!!...但哩個同食味絕冇關係的!!!嘻嘻...anyway…包包雖然吾係剛出爐(就算係, 返到屋企都會涼!!!), 但切開果下, 都可聞到一陣包香撲鼻的, 怡神啊!!…外皮微韌, 包包夠筋性、質細密…夠晒”慷慨”o既核桃肉, 香口又夠嚼口, o岩晒要時常止”口痕”o既我!!(哈!)…西梅乾肉則會較濕, 亦冇提子乾咁甜, 有時會啖到略帶好輕微o既酸味!!...

...但哩個同食味絕冇關係的!!!嘻嘻...anyway…

Walnut & Prune Loaf (1)
Walnut & Prune Loaf (2)
2010-04-27
Walnut & Prune Loaf (1)
Walnut & Prune Loaf (2)
2010-04-28 25 瀏覽
呢日同女友去完山頂之後就去左文華食餅...呢個都算係我地呢日既行程之一一去到唔知點行上去...問Concierge...佢都好有禮貌咁教我地行上到去見到佢好似就黎閂門...但係都好歡迎我地...冇逼我地快d睇快d揀最後因為咁...所以我地就買外賣去第2度食ShuShu意見:由於我地係麻煩情侶..所以唔到最後一刻都唔到..去到好多蛋糕都賣晒..冇得食芝士蛋糕啦=[..下次再食..最後一刻阻人收工..個賣餅既女仔都咁好笑容..真係難得!! Good!!- Strawberry Tart: 士多啤梨好甜=]..賣相一流..Tart底整得好好..好有奶味+牛油味...咬左一半個Tart底都冇碎- Raspberry & Apricot Mousse: Mousse有豐富既紅桑子味..見到入面有紅色一點點..似係用左果肉Blend黎整..唯一唔好既係入面有新鮮既Apricot..我本身唔鍾意食..哈哈XDD- Passion Fruit Chocolate Cake: 好有熱情果味..酸酸地都幾開胃..但係真係冇咩朱古力味..熱情果Mousse + 朱古力海棉蛋糕底..(個樣明明係朱古力味既樣&
最後因為咁...所以我地就買外賣去第2度食

ShuShu意見:
- Passion Fruit Chocolate Cake: 好有熱情果味..酸酸地都幾開胃..但係真係冇咩朱古力味..熱情果Mousse + 朱古力海棉蛋糕底..(個樣明明係朱古力味既樣>w<..因為係黑色!! Cake shop果到燈光昏暗..睇落似黑朱古力色架!! 信我啦..所以有D Misunderstand)

KC意見:
- 環境: 有好多Display公仔...仲有個好大既復活蛋
- Service: 唔錯...唔會因為趕收工而膚顯客人
- Strawberry Tart: 個Tart底整得好好...完全冇一咬即碎既情況出現...士多啤梨甜
- Passion Fruit Chocolate Cake: 外表睇唔係朱古力...食落有果香...鍾意熱情果既應該要試
- Raspberry & Apricot Mousse: 有Apricot果肉係入面...帶有少少Raspberry既酸味...有開胃清新既感覺

Overall都好好...只係食唔到Cheese Cake...但我地下次會再去食番~~
文華東方
鋪面
外賣袋簡單=]
蛋糕盒設計唔錯=]
Strawberry Tart
熱情果朱古力蛋糕 + Raspberry & Apricot Mousse
2010-04-25
文華東方
鋪面
Strawberry Tart
2010-04-20 67 瀏覽
今日走到o黎Raisin Scone又售罄…唯有買數個原味的…見Almond Croissant好吸引...又要一個啦...真係真材實料... 包身層層酥皮夠細密, 內裏夾著微黃色一層薄薄清甜o既流沙糖醬...面層則舖滿滿瀉o既杏仁片...既香口又夠嚼口...灑上雪白糖霜...賣相同食味同樣出色!!!...好鍾意唷!...跟咖啡係極佳配搭啊!!!...

Almond Croissant
2010-04-17
Almond Croissant
2010-04-13 10 瀏覽
上年快船廊同朱古力泥漿摔角之後,那種陰影很久也抹不去,如此放任地吃朱古力,吃到個個痴痴呆呆坐埋一檯.點好吃也麻木.都說朱古力是用來享受,並不是用來"劈"的.其實,吃任何東西,一過量就出事.托友人莎朗之福,得以再次品嘗文華的芝士餅,以前說過,我吃過最好的芝士餅,是文華東方酒店的出品.也吃過多年了.某程度上,是當愛已成習慣的一例.愛這個芝士餅的其中一個原因,就是不是甜,而是咸.你有幾何聽到芝士是甜?芝士味道香濃,餅身紮實不散收收,面頭上的忌廉香滑,酸度能夠平衡芝士的膩.細細件,容易吃,不怕吃不完.少食多滋味,多食壞肚皮.點到即止,才令人回味,一過量,食龍肉都乏味.

點到即止,才令人回味,一過量,食龍肉都乏味.
2010-04-10 14 瀏覽
所有cake的賣相都好靚,件件都好想食我件件都試左少少,講真真係一分錢一分貨,好好味好似Passion Fruit Chocolate mousse,好rich既朱古力味加上酸咪咪既Passion Fruit mousse,我覺得好夾!opera的朱古力味極濃!Raspberry & Apricot Mousse帶點微酸,mousse好滑,入口即溶!raspberry mousse酸酸甜甜,好light好fresh!
所有cake的賣相都好靚,件件都好想食

我件件都試左少少,講真真係一分錢一分貨,好好味
opera的朱古力味極濃!
2010-03-28 31 瀏覽
經常有機會食其蛋糕, 其朱古力蛋糕一般都味道都好濃好好味, $32 /件OPERA, DOUBLE CHOCOLATE CAKE, PASSIONFRUIT CHOCOLATE, RASPERBERRY CHEESE CAKE, CHOCOLATE BROWNIE剛剛出復活節新產品 : EASTER EGG 蛋糕 ($62), SIZE 同其它蛋糕一般, 但手工非常好 - 外層白朱古力 (有點甜, 但沒有一般白朱古力的腥味), 取起蛋糕來"蛋黃"還有"震震下"的感覺, 原來蛋黃是半邊薄白朱古力, 下面是CREAM, 蛋內有層層類似TIRAMISU 蛋糕+CREAM層, 蛋底下是一層厚黑朱古力 (我開頭以為是唔食得的紙底), 個個朋友都話好靚!!

2010-03-07 53 瀏覽
06/03/2010 晴天今天我和嘉豪都是day off, 難得一起放假當然要去酒樓飲下茶, 在將軍澳飲了茶後, 我們就去了中環, 久仰文華酒店大名,我們也計劃了去"文華"食件cake 作下午茶,不知道文華的cake是好食嗎?cake shop 內有朱古力櫃&蛋糕櫃兩邊, 先講下蛋糕櫃那邊, 一件件精緻的小型蛋糕都好整齊地放在玻璃櫃內,好像入了珠寶店般,件件都是藝術品, 更有各式麵包, fruit tarts ,果醬&各式的birthday cake等等....另一面的櫃位也是陳列了各款有關朱古力的食品,有自製各款朱古力,tiramisu, sacker cake等,每款甜品都非常吸引也令人炫目店內還設有咖啡, 茶&朱古力飲品等讓客人可以嘆番個tea time,而且餐廳也有報紙提供, 都是一個消閒的好地方餅店的周圍佈置了立體巨型裝飾蛋糕,行過的我都被它們注目觀賞,手工都相當精細, 材料是蛋糕,朱古力及糖霜製作而成的,製作真是好美!今天始終都是星期六, 所以cake shop 都坐了不少客人, 之後我們詢問了這裡的staff可否去cafe食cake shop 那邊的蛋糕, 她們話可以,
06/03/2010 晴天
,不知道文華的cake是好食嗎?

餅店的周圍佈置了立體巨型裝飾蛋糕,行過的我都被它們注目觀賞,手工都相當精細, 材料是蛋糕,朱古力及糖霜製作而成的,製作真是好美!今天始終都是星期六, 所以cake shop 都坐了不少客人, 之後我們詢問了這裡的staff可否去cafe食cake shop 那邊的蛋糕, 她們話可以, 我和嘉豪點了四件蛋糕, cake shop 的姐姐說會幫我們拿到我們的枱上, 所以我們回去了我們cafe 的座位等我們的蛋糕
cafe也是不少客人食tea , 叫了high tea set的客人都好多, 因為之前我們剛酒樓飲了茶, 所以食些少蛋糕才可, 不想太heavy
等了一會兒都未見我們的蛋糕, 這裡的staff 都好有責任感, 見我們等了一陣都未食東西, 他們詢問了我們之後都立刻為我們跟進order, staff 真是好盡責,細心服務真是一讚

终於可以開餐了, 每件cake都是$32, 賣相都比較精緻,我先點了文華的招牌蛋糕"美式芝士餅", 之後點了兩件朱古力的蛋糕,分別有Chocolate Truffle& Dark Milk Chocolate Mousse, 最後就叫多一件mousse 餅,見到Raspberry & Apricot Mousse 的口味的特別, 都不仿一試!
American Cheese Cake---好creamy的芝士蛋糕,頗不錯,入口香滑而且不膩, 用料都非常新鮮, 果然聞名不如一試, sour cream上有一些金箔點襯,也是滋味

Chocolate Truffle---內有chocolate碎, 食落更有口感, chocolate好香濃甘醇,我也細意享受這種濃厚的朱古力味蛋糕, 真是令人回味而感到幸福滿載
嘉豪食了都讚口不絕

Raspberry & Apricot Mousse---入口已經即溶, 軟身細滑的mousse帶點微酸, raspberry的果味都好清新可口, 內裡更有甜美apricot的果粒,層次分明,誘人的外觀更令人鮮豔奪目, 新鮮的raspyberry,apricot粒&朱古力枝產生一種甜蜜清新效果,同他分享這件蛋糕都也感受到甜蜜

Dark Milk Chocolate Mousse --入口層次豐富,內裡海棉蛋糕軟綿濕潤, 底裡有些一層Crunch的口感,都好脆口,Chocolate mousse方面milk &chocolate都溶為一體, 兩者的配合都好平衡好香滑細膩,朱古力方面不會太濃烈,旁邊的薄薄朱古力片的味道也是甜美, 甜度剛好而不膩
服務都好有禮貌,好有責任感, cafe causette的環境地方大又好舒服, 也可以從有透明玻璃望到廚房的廚師工作, 廚房的牆身更是鮮艷的紅色, 好時尚的感覺, cake shop的裝修就舊式古典味道, 燈光較昏暗一點

食完美滿的蛋糕, 感覺都仍然回味中,也有嘉豪陪我享受這個甜蜜的下午, 真是有一種快樂幸福的時刻,這幾天工作的壓力&疲倦都已經釋放了!!蛋糕的水準仍是叫好, 難怪文華餅店都是優秀熱店之一, 那麼多客人幫襯買cake了

美麗典雅的立體巨型裝飾蛋糕
店內的蛋糕櫃(上), 鮮花&糖盅(下)
Raspberry & Apricot Mousse $32
內裡的Mousse好幼滑, 味道好清新的果酸,味美可口
Chocolate Truffle$32
Dark Milk Chocolate Mousse $32--入口層次豐富,內裡蛋糕軟綿濕潤
American cheese cake $32---好creamy的芝士蛋糕, 入口香滑而且不膩
2010-03-06
美麗典雅的立體巨型裝飾蛋糕
店內的蛋糕櫃(上), 鮮花&糖盅(下)
內裡的Mousse好幼滑, 味道好清新的果酸,味美可口
Chocolate Truffle$32
2010-03-01 12 瀏覽
同男友買左船飛去澳門未夠鐘,於是周圍行行到出中環我就突然想試下文華不過為免影響澳門美食之旅,所以兩人只食一件American Cheesecake : 好cheese好滑完全滿足到我呢個芝士怪!只係太迷你
同男友買左船飛去澳門未夠鐘,於是周圍行
行到出中環我就突然想試下文華
不過為免影響澳門美食之旅,所以兩人只食一件

完全滿足到我呢個芝士怪!只係太迷你
2010-02-12 26 瀏覽
吃完濃郁的朱古力甜品,我和滯滯也開始頂了,可是因為地理位置優越(還是邪惡心理作祟?),又走到相通的文華。可惜素素力薦的scone要等到三點先有得食,等不到這點鐘,我們就『退而求其次』點了三款蛋糕來食,辛苦素素豬了,還要等我和滯滯吃蛋糕…我們左挑右選最后揀了tiramisu,berry cream cake和opera:Opera又是比較重朱古力味的一款,出面的朱古力醬很濃郁,蛋糕分吃的話層次感頗強,一起吃則被朱古力搶了風頭。另外蛋糕層質感較乾,中間忌廉的成分有點少。Tiramisu看似普普通通,實則味道頗佳。上層的忌廉與主體芝士軟滑而不膩,而間隔的蛋糕層十分濕潤,驚喜位是酒味十分醇厚,不過咖啡味亦因此打了折扣,漏漏很喜歡這濃烈酒味,但好不好味就見仁見智啦。Berry cream cake造型頗靚,可惜味道實在不濟。紅莓是、桑葚、藍莓都新鮮爽嫩,可惜cream是敗筆,其口感與配scone食的clotted cream相若,但卻有種膠狀質感,毫無幼滑可言,而且cream比重過大,吃到很里面才有海綿蛋糕,蛋糕濕潤而中嵌紅莓慕絲,這一部分倒是不錯,可惜cream實在太失水準了…老實說,這三件甜

老實說,這三件甜點除了tiramisu較為滿意外,對另外兩件印象并不佳。不過在試到招牌scone之前,這間餅店還會繼續在漏漏的必食list上的
賣相都不錯~
難得碰上酒味濃郁的tiramisu
酒香滿溢又濕潤的蛋糕層
外形頗靚,沒想到…
紅莓慕絲配海綿蛋糕還不錯,可是忌廉實在是…
難得碰上酒味濃郁的tiramisu
酒香滿溢又濕潤的蛋糕層
2010-01-10 15 瀏覽
想悠悠閒咁嘆返個下午茶??想食返件cake,嘆返杯咖啡??文華餅店絕對係一個好選擇。哈哈~~好似幫佢賣緊廣告咁.....幾年前係網上睇到d人話文華既cheese cake係一絕,雖然我唔識欣賞cheese cake,但我相信佢既蛋糕、西餅都應該有返咁上下水準既!!的而且確,我食過香格里拉、萬豪既cake都係唔及文華好食!!上個月再一次去文華high tea,我同男友每人揀左一件cake同一個撻,男友點左一杯咖啡,我就點左一杯熱朱古力。當我影緊杯熱朱古力既時候,男友發現左....個羮係用朱古力做家!!好開心~~好特別~~好有心思呀!!!第二幅圖就係攪拌時個羮開始溶個樣,真係好搞笑呀!!整體上都滿意呢個下午茶,但係呢....蛋糕款就少左d~~hehe!!

請留意相中之攪拌匙~~係朱古力做家!!
個羮開始溶喇~~
如果可以擁有佢就好喇
2009-12-19
請留意相中之攪拌匙~~係朱古力做家!!
個羮開始溶喇~~
  • 熱朱古力