2019-04-19 132 瀏覽
平時食車仔麵的檔口,感覺不太衛生。今次嚟到上環商業區品嚐車仔麵,選擇「揀得啱車仔麵」,店舖潔白光猛,環境整潔。店員招呼有禮,很快為我們安排座位。配餸方面,有差不多30款的選擇👍🏼✨特別介紹必食的千杯不醉雞翼$28五隻🤤雞翼的酒味香濃,非常入味,送麵一流。👍🏼還可以選擇湯底。我的湯底加了腩汁,非常入味,車仔麵每樣餸都非常入味,特別是牛筋,牛腩等,牛腩大大件,肉質鮮嫩。再配上豆漿。美味可口。🤗下午兩點半開始還提供下午茶優惠,只需$28,就可以享用一碗車仔麵,非常抵食🤗
平時食車仔麵的檔口,感覺不太衛生。

今次嚟到上環商業區品嚐車仔麵,
選擇「揀得啱車仔麵」,店舖潔白光猛,
環境整潔。店員招呼有禮,
很快為我們安排座位。

配餸方面,有差不多30款的選擇👍🏼

✨特別介紹必食的千杯不醉雞翼$28五隻🤤

雞翼的酒味香濃,非常入味,送麵一流。👍🏼
還可以選擇湯底。

我的湯底加了腩汁,非常入味,
車仔麵每樣餸都非常入味,
特別是牛筋,牛腩等,牛腩大大件,
肉質鮮嫩。
再配上豆漿。美味可口。🤗

2019-04-18 125 瀏覽
今日收工係上環,口淡淡想食辣野😋,記得同事講有間叫揀得啱車仔麵既辣好特別,就去試試,係地鐵站附近,非常就腳👍🏻鋪面新淨,整潔,夠光猛,比人一個好舒適既環境,重有D特別又抵死既字句😂車仔麵款色都好多餸簡,佢重好貼心有選定車仔麵你簡,啱晒D有選擇困難既人,仲有見到佢既下午茶套餐改D名非常吸引😂😂最後我叫左蘿蔔,牛腩條,豬大腸🐷,豬皮,豬紅,當然唔少得既205辣醬,小食叫左醉雞翼同鴨血。205辣醬好香,好夠辣(見到門口有個嚴重警告,只敢少辣試試😂)個辣醬點餸同撈落湯到都香味無減一樣咁正👍🏻,另外牛腩條比到驚喜我,非常淋同嫩滑,仲要keep到咬口,無得彈,豬皮爽,吸曬205辣醬同湯,滋味無窮醉雞翼,有清香既酒味,酒味唔會搶左雞既味道,整得唔錯。鴨血賣相好靚,食落評分都幾高,重重既香辣味,夾落唔易散,有咬口😋鋪頭收夜晚9點,款式多又好食,係得呢D打工仔收工食飯既恩物,價錢唔算貴,性價比高,中上環晚飯好去處,就算星期六日放假黎食好西都係唔錯既選擇😋見佢有個新套餐,雖然今次食唔到,但好快一定會去試下

見佢有個新套餐,雖然今次食唔到,但好快一定會去試下

2019-04-12
  • 205辣醬
· 中上環食飯好去處~ 放食飯時間餐廳MUST 揀得啱 ~俾我搵到位於上環嘅" 車仔麵" 站 🚎入面環境好似平時大家去嘅Cafe 感覺簡潔白淨文青感好靚 🌿 裝飾同Menu 字句好鬼正😆 仲播住好Chill 嘅音樂🎶重要嘅係座位都幾多, 車仔麵好好食🍜😋👍 ··松露雞肉水餃好好味😋🔼食得辣嘅你 , 車仔麵湯底的 205辣醬係必試!!少辣對我來講都已經夠辣而且好香好味好夠辣😋😋另外仲有水煮魚米線都係愛食辣者必點嘅一碗👍 ··🔼半醉不醉雞翼 🌟🌟🌟🌟🌟作為一個雞翼控一定要食啦😛雞肉夠淋身亦好有酒香味😍 用黎送麵都一流呀👍 ··🔼咖哩豬皮陳皮魚蛋 🌟🌟🌟🌟🌟豬皮好爽口彈牙入😍陳皮魚蛋依加好少地方食到😋😋兩者入口好入味好好食呀 !·· 🔼飲品方面, 不銹鋼杯簡單又特別👍 最搞笑可以叫大甜 , 大奶 同大冰😂飲品大大杯一碗麵一份小食加杯嘢飲飽曬🐷··有時附近返工叫外賣都係一個唔錯嘅選擇❤週末嚟都係一個食好西嘅選擇 #吃好西
· 中上環食飯好去處~ 放食飯時間餐廳MUST 揀得啱 ~
俾我搵到位於上環嘅" 車仔麵" 站 🚎
入面環境好似平時大家去嘅Cafe 感覺
簡潔白淨文青感好靚 🌿
裝飾同Menu 字句好鬼正😆
仲播住好Chill 嘅音樂🎶
重要嘅係座位都幾多, 車仔麵好好食🍜😋👍 ·

松露雞肉水餃好好味😋

🔼食得辣嘅你 , 車仔麵湯底的 205辣醬係必試!!
少辣對我來講都已經夠辣而且好香好味好夠辣😋😋

用黎送麵都一流呀👍 ·

🔼咖哩豬皮陳皮魚蛋 🌟🌟🌟🌟🌟
豬皮好爽口彈牙入😍
陳皮魚蛋依加好少地方食到😋😋
兩者入口好入味好好食呀 !

· 🔼飲品方面, 不銹鋼杯簡單又特別👍
最搞笑可以叫大甜 , 大奶 同大冰😂
飲品大大杯一碗麵一份小食加杯嘢飲飽曬🐷

有時附近返工叫外賣都係一個唔錯嘅選擇❤
週末嚟都係一個食好西嘅選擇 #吃好西

2019-04-15 60 瀏覽
細細個果陣,成日老師都會叫我面壁思過,轉眼間出黎做野,好似已經好少聽倒呢幾個字。又一個加班既晚上,反正都係,不如對自己好啲,於是我6點半已經落咗去食野。一落到去,就見倒「麵壁不一定要思過。」我以為自己睇錯,再見倒一碗碗香噴噴既車仔麵,就知道呢一晚我有著落喇。我當堂叫咗一個龍蝦丸、牛丸、水餃、魚皮餃、豆卜,總共5個餸既車仔麵,另外,仲叫咗個生菜同醉雞翼。先講個車仔麵,一咬個龍蝦丸,爽口到連龍蝦丸上面一粒粒細細既紅蟹籽都一次過食倒,食粒丸果陣加埋啲蟹籽「唧」一聲咁咬,真係好爽🤣最令人驚喜既係黑松露水餃,店主用時間同心機親手包咗呢種自家制水餃,滿滿既黑松露經過廚師巧手注入每隻水餃,再配合湯既精華,成個味道好出好濃厚

2019-04-13 78 瀏覽
鍾意食車仔麵嘅我最近搵到間唔錯嘅鋪頭位置就係中上環個附近 係星期六日食好西之選🤣分享下先!三餸麵套餐+熱飲 $55我哋叫咗豬軟骨魚皮餃牛腩條等等全部餸都好唔錯!其中佢有個蠔油炆花菇特別推薦呢個因為好夠味有厚有大隻🤩醬汁方面我哋叫咗205辣醬呢個辣醬好香好味又夠喇同麵一齊食即刻成碗D滋味出晒嚟👍🏻👍🏻千杯不醉雞翼(5隻)$28呢個雞翼都幾好食!好有花雕酒味🤣🤣隻隻都好入味 送面一流!!油菜$20油菜方面我哋叫咗唐生菜新鮮!點蠔油食啱啱好🤣另外我哋仲叫咗豆漿~食完成個套餐超級飽又滋味!值得一提佢收得比較晏 收夜晚九點如果大家想係中環食下車仔麵嘅話係個唔錯嘅選擇!揀得啱車仔麵地址: 上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖
鍾意食車仔麵嘅我最近搵到間唔錯嘅鋪頭
位置就係中上環個附近
係星期六日食好西之選🤣
分享下先!

三餸麵套餐+熱飲 $55
我哋叫咗豬軟骨魚皮餃牛腩條等等
全部餸都好唔錯!
其中佢有個蠔油炆花菇
特別推薦呢個因為好夠味有厚有大隻🤩
醬汁方面我哋叫咗205辣醬
呢個辣醬好香好味又夠喇
同麵一齊食即刻成碗D滋味出晒嚟👍🏻👍🏻

千杯不醉雞翼(5隻)$28
呢個雞翼都幾好食!
好有花雕酒味🤣🤣
隻隻都好入味 送面一流!!

油菜$20
油菜方面我哋叫咗唐生菜
新鮮!點蠔油食啱啱好🤣
另外我哋仲叫咗豆漿~
食完成個套餐超級飽又滋味!
值得一提佢收得比較晏 收夜晚九點
如果大家想係中環食下車仔麵嘅話係個唔錯嘅選擇!

揀得啱車仔麵
地址: 上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖

剛好來到中環地帶 食肆林立選擇眾多係旺中帶靜既新紀元廣場搵到呢間揀得啱車仔麵 車仔麵可以說是絕大部份香港人既兒時回憶 而且更是經典港式平民美食不過坊間既車仔麵質素參差得很 令人頓生卻步 不過難得出走 加上又好耐無食過 就一於同剛在附近收工既妹妹一齊試試 舖面寬敞舒適整潔 而且帶點文青風格 有別於一般車仔麵檔既第一觀感 難得開到9點 就算平日加班又是星期六日都可以係呢區食好西睇睇點菜紙 係中上環地段來說價錢亦算合理返工有夠累人  除左同妹妹一人一大碗車仔麵 仲瘋狂地點了好幾款 麻辣鴨血、千杯不醉雞翼、酸辣木耳絲、唐生菜 n_cc點了清湯底金菇豬紅豆卜腐皮紫菜魚皮餃油麵 清湯湯底鮮美 加埋紫菜更好味 紫菜爽口分量多 豬紅無異味油麵煮得剛好彈牙唔會過稔 估唔到幾好食 而妹妹點了205辣醬底瑞汁雞翼貢丸咖哩魚蛋牛腩條香菇雞肉以及黑松露雞肉水餃205辣醬果然並非浪得虛名 帶點蒜香香辣又惹味 即使少少都已經好辣  如果食得辣可以加大辣度 實在令人一試難忘 牛腩條入口稔滑牛香味濃 令人一口接一口停不了黑松露雞肉水餃是自家包製 絕對是人手一隻一隻包製 心意同誠意都絕對滿分
剛好來到中環地帶 食肆林立選擇眾多
係旺中帶靜既新紀元廣場搵到呢間揀得啱車仔麵
不過坊間既車仔麵質素參差得很 令人頓生卻步
難得開到9點 就算平日加班又是星期六日都可以係呢區食好西
睇睇點菜紙 係中上環地段來說價錢亦算合理返工有夠累人
除左同妹妹一人一大碗車仔麵 仲瘋狂地點了好幾款
麻辣鴨血、千杯不醉雞翼、酸辣木耳絲、唐生菜
n_cc點了清湯底金菇豬紅豆卜腐皮紫菜魚皮餃油麵
清湯湯底鮮美 加埋紫菜更好味 紫菜爽口分量多 豬紅無異味
油麵煮得剛好彈牙唔會過稔 估唔到幾好食
如果食得辣可以加大辣度 實在令人一試難忘
牛腩條入口稔滑牛香味濃 令人一口接一口停不了
水餃餡料很足 食落滿口松露香 而肉汁豐滿
麻辣鴨血 豬血食得多 鴨血倒是第一次 估不到口感比豬紅實在
沒有腥味不算特別麻辣 入味之餘仲非常惹味
千杯不醉雞翼 每隻雞翼都有好香既酒香而且食落酒香味重 隻隻都好入味
肉質爽彈之餘無雪味 證明落足心機製作
酸辣木耳絲木耳絲分量不算少 切得幼細均勻 酸酸地帶點微辣好開胃
唐生菜 煮得剛好仲係香脆爽口 略嫌清淡既仲有埋蠔油
總說食材質素唔差 而且選擇亦多
加上用心製作 實在值得一試
2019-04-04
2019-04-11 2175 瀏覽
近年市區重建局在地產市場上甚為活躍,並樂於與商界合作,從事類似「舊城改造」的工程。位於上環港鐵站附近的新紀元廣場,是土地發展公司 (市區重建局的前身)與新世界發展合作的項目,1988年展開重建,1992至1993年間舊樓全數清拆,1997年11月6日由當時的司長主持揭幕。自從新紀元廣場建好後,與附近的舊樓譜成一個新舊並存的畫面,不但為區內帶來生氣,當中更衍生了不少商機。在日間,這裡是商業活動繁盛之地;在晚上,則是附近街坊生活或遊人休憩之地。值得一提的是,新紀元廣場的前身是得雲茶樓(1992年結業)的發源地,在這種背景下,在這裡經營食肆似乎是「順理成章」的事情。在日間,這裡的食肆可以服務附近的上班族;在晚上,這裡的食肆則可以服務附近的街坊和遊人。因此,在這裡開業的揀得啱車仔麵,正好享有上述優勢。在中午的時間,這裡人流如唧,生意十分興隆。至於晚上,人流雖然不及日間的多,但卻顯出另一種優閒,適合OT一族,又或者想食個Light Dinner 的食客。這次和生意上的朋友到此吃個晚餐,一邊傾談生意大計。首先我們分別點了Combo及Mini Combo, 份量甚足,兩個大塊頭都足以吃得飽。這裡出名

揀得啱Combo麵餐
餃子 + 豬皮 + 金錢肚

這裡出名的還有205辣醬,建議可向服務員拿取一小碟分開上。對不能吃辣的朋友來說,只要落手指尾頭的份量,便已很夠味﹗ 若果閣下很能吃辣的話,不妨勇敢地挑戰一下......................
205辣醬

除此之外,我們還點了不少小食,其中咖喱魚蛋豬皮雙併的味度不錯,值得一試。

咖喱魚蛋豬皮雙拼

整體而言,這裡的份量充足,一般人 (包括大塊頭) 都會夠吃的。

除了周一至周五外,這裡在周未也會營業,適合周末的上班族,或周末在上環一帶行街人士來醫肚﹗
粟米 + 蘿蔔 + 魚蛋 + 餃子
凍檸茶
凍奶茶
油菜 (唐生菜)
Mini Combo 麵餐
凍檸水
油菜 (菜心)
題外話/補充資料: 典型香港小店,服務員及老板娘都富有人情味,十分好客﹗
2019-04-11
揀得啱Combo麵餐
餃子 + 豬皮 + 金錢肚
205辣醬
咖喱魚蛋豬皮雙拼
粟米 + 蘿蔔 + 魚蛋 + 餃子
凍檸茶
凍奶茶
油菜 (唐生菜)
油菜 (菜心)
2019-04-10 53 瀏覽
自由的車仔麵車仔麵,一種屬於香港本土的味道,亦是香港式的快餐。由以前的街邊,現在大部份已經搬進各大商場,環境衛生了很多,味道也有所不同。不過,我還是喜歡車仔麵,因為上餐快,以且可自由選擇麵條及配料,自選多個不同醬汁,自由感十足。今天要試的,就是位於上環新紀元廣場的揀得啱車仔麵。這裡跟一般車仔麵一樣,選麵,選餸,選醬汁,另外亦有一些小食。由於位處商業區,所以這裡假期的人流真的不多,我一行四人,差不多包了整個場。由於我們一行四人,每一位都選了不同的餸菜,大家可以交換品嚐。這裡的麵,最低消費一碗55元,一麵三餸,額外每加一款餸12元。亦有一些大雜燴的套餐,及下午茶餐 。麵就沒有特別,但醬汁就不得不提,除了清湯、咖哩、沙爹、麻辣、滷水,還有一款,名為205的辣醬,據聞是老闆自家製造,我當然要試試。車仔麵,不愧是港式快餐,不到五分鐘便到齊。先講主角205辣醬,香味不錯,入口甜中帶辣帶麻,配麵配餸食一流,胃口大開,可惜據老闆說,沒有外賣回家享用。配料確實太多,我只講幾款我覺得好食的。豬軟骨半肥瘦,肉質很淋,骨亦淋,食到我滿口是骨膠原。金錢肚及豬腸,味道不錯,如果更淋更好。松露雞肉水餃,松露味明顯。
自由的車仔麵

金錢肚及豬腸,味道不錯,如果更淋更好。

松露雞肉水餃,松露味明顯。香菇雞肉餃也不錯,只是相對平淡了一些。

蟹柳,很粗很甜。豬紅,味道尚可。

可惜,怕辣試不了,它的水煮魚米線。幸好 ,還有其他有趣小食。

麻辣鴨血,28元一份,雖然只有數片,但口感滑溜,味道又香又麻又辣。

醉雞翼 ,28元5隻,味道不錯,如果酒味更重更好。

食車仔麵,除了醫肚,更是品嚐香港的本土文化,很有趣很特別,亦很有高度的自由感。

揀得啱車仔麵 人均消費70元
上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。
如果大家看完本文,請讚好及分享出去。

2019-04-05
2019-04-09 47 瀏覽
行經中上環,今次到依道搵食。我好喜歡食粉麵,今次搵到間食車仔麵當dinner。店內以白色,簡潔為主,仲有特別字句。可能假日關係,未至於要等位。餐牌內不論麵底同配料種類多選擇。而飲品都細心地列明少冰,多冰,少甜。。。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:🥟黑松露雞肉餃子,一咬黑松露味出晒黎,好濃郁。餃子皮唔算太厚,和料成比例😋。🐽豬軟骨受同行朋友歡迎,肥瘦均勻,肉質唔算嚡口,而且好大件。麻辣鴨血,依個辣同店內湯底的205辣醬有d唔同,冇咁辣,但變相有些麻😛。千杯不醉雞翼,用左酒去整,所以有酒味,但酒味再重會較好,雞翼size適中,雞肉唔嚡。咖哩魚蛋豬皮雙拼,咖哩香口,魚蛋係陳皮魚蛋,豬皮夠淋身。🔥205辣醬,真係食得辣既朋友仔先好揀,先有香味,一入口,辣味湧出,好味。🍜 碗粉分量足夠,但大食朋友仔都可以加麵底,加完真係好多。$55一碗,以地區性來講,唔算太貴,價錢適中。🛋️🛋️環境:以簡潔為主,坐位多,舒適感覺👦👧適合人數:2-6😋😋好食指數:3/5⁉️想買辣醬回家就未有喇,想食就要黎依到食。☑️依到由湯底,麵底,餸甚至飲品既特別要求都可以係餐單紙到剔。▶️星期六日去到中環,依到都係個既好地方食野,以地區來說,價

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

咖哩魚蛋豬皮雙拼,咖哩香口,魚蛋係陳皮魚蛋,豬皮夠淋身。
🍜 碗粉分量足夠,但大食朋友仔都可以加麵底,加完真係好多。
$55一碗,以地區性來講,唔算太貴,價錢適中。

🛋️🛋️環境:以簡潔為主,坐位多,舒適感覺
👦👧適合人數:2-6
😋😋好食指數:3/5
⁉️想買辣醬回家就未有喇,想食就要黎依到食。
▶️星期六日去到中環,依到都係個既好地方食野,以地區來說,價錢唔算貴。
⚠️收9點

2019-04-05
2019-04-09 58 瀏覽
喺上環嘅週末期望食到乜?平日熱鬧嘅地方,一放假靜英英㗎喎.....朋友介紹上環地鐵站一出對面新紀元廣場, 上扶手電梯就見到揀得啱車仔麵, 識路又真係幾方便,係朋友介紹先走到上嚟。說好的車仔麵呢? 無一間裝修似車仔麵喎,裝修光鮮企理嘅車仔麵,唔係有人介紹嘅話必定停一停諗一諗,車仔麵又稱「那喳麵」地方起碼要有翻咁上下「那喳」先似樣,不過坐得舒服又有咩唔好呢…哈哈喺門口除咗食車仔麵嘅一團火,仲比水煮魚吸引住,兩樣扯埋都都冇關係嘅食物出現喺同一間舖頭,雖然諗唔通,但明白肚餓醫肚最緊要!一於入去搵位,裝修乾淨簡潔,語句會令你眉頭一鬆。車仔麵幼麵是必須,店家應該知道一個爽麵係車仔麵精髓,啲麵爽到一點!車仔麵多餸係我指定動作😋雞翼唔需費氣力吐骨,鹵水甜味入曬雞翼肉😋牛腩條成隻手指咁長 炆得淋 肉質唔「鞋」😋豬腸唔韌,肥度剛好唔會肥到打冷震,無臭「額」味😋陳皮魚蛋浸係車仔麵入面已經被湯沖淡, 好可惜食唔到獨家嘅咖哩味,下次要叫咖哩魚蛋豬皮試真啲😋蘿蔔不會太爛唔太硬,充分表現出蘿蔔的甜,無渣又唔苦。😋豬紅一啲都唔笠口車仔麵配咗啲新派餸,😋松露餃子,點嚟食205辣醬(呢度主打之一)😋紫菜,勁大方嘅份量,口

車仔麵多餸係我指定動作

😋雞翼唔需費氣力吐骨,鹵水甜味入曬雞翼肉
😋牛腩條成隻手指咁長 炆得淋 肉質唔「鞋」
😋豬腸唔韌,肥度剛好唔會肥到打冷震,無臭「額」味
😋蘿蔔不會太爛唔太硬,充分表現出蘿蔔的甜,無渣又唔苦。
😋豬紅一啲都唔笠口

車仔麵配咗啲新派餸,
😋松露餃子,點嚟食205辣醬(呢度主打之一)
😋紫菜,勁大方嘅份量,口感爽脆唔會碎濕濕,一束夾起就放入口。

車仔麵 例牌叫油菜,真係稱得上爽口生菜。

醉雞翼,很小吃到熱醉雞翼, 酒精應該已經揮發,淨低酒嘅香甜味,雖然醉雞翼唔差,但個人鍾意車仔麵嘅雞翼多啲。

水煮魚一擺上枱聞到陣味都吞曬口水,

魚質比較淋身且不失鮮味, 很滑很滑 件數確實係好多,如果件魚大舊啲 件數比小啲 打返平均 咁樣口感更加好。

水煮魚配一碗米線,放埋一邊差啲都忘記了,放咗咁耐浸住湯都唔會變爛,雖然食到飽飽地,米線嘅滑令我哋唔想放棄,結果一人分一半清枱離場!!

主打嘅205辣醬,歡迎帶朋友嚟試!!辣中帶甜,只辣在口不辣在喉,感覺好快就無咗可以不停食,所以係勁正!!

餐牌啲名都用過心思

2019-04-09 90 瀏覽
平時係中環返工想揾碗車仔面食下都無,宜家知道上環開左間車仔面店,放工順路梗係約埋朋友過去食個dinner la依間舖頭關9點,真係啱曬中環返9至6既人,係放工去食dinner既好選擇我仲意食車仔面係因為我想一次過食好多唔同既野,而依間車仔面無令我失望,餸既種類好多,搞到我樣樣都想食,結果就叫左一大碗la我就叫左滷水蛋,墨魚丸,極品牛腩條,發達金錢肚,醬燒豬軟骨,入味豬大腸,瑞汁滑雞翼,黑松露雞肉水餃,香菇雞肉水餃,總共9餸1面,真係食到好滿足(放唔曬d食物相,太多了)sauce仲特別叫個出名既205辣醬試下,依個真係要推薦朋友食,好香好味好夠辣而我朋友就叫左個水煮魚配上湯米線,上餸時係分開一碗水煮魚同一碗米線,方便朋友可以share個水煮魚食,yummy個水煮魚魚肉超級滑,仲有分小辣,中辣,大辣,我同朋友都係食辣之人,當然叫番個大辣,味道剛剛好雖然叫左兩大碗米線,但我兩個大胃王決定要試下d小食,叫左麻辣鴨血,千杯不醉雞翼(5隻),咖哩魚旦豬皮雙併,油菜(唐生菜)。麻辣鴨血一試就愛上,食唔停口。千杯不醉雞翼有種微微的酒香味,食落清香不油膩,好彩叫左5隻,3隻唔夠喉😂咖哩魚旦唔會好似出面既

(放唔曬d食物相,太多了

水煮魚配上湯米線

麻辣鴨血一試就愛上,食唔停口。

千杯不醉雞翼(5隻)

咖哩魚旦唔會好似出面既魚旦好鬆,食落有咬口,而且同豬皮一樣入味

咖哩魚旦豬皮雙拼

食左咁多肉當然要食番個菜,唐生菜配蠔油真係好好味,唐生菜爽脆青甜,非常新鮮

油菜(唐生菜)

星期六日放假既時候都會去返依度幫襯,係中上環開飯食好西之選

2019-04-08
咖哩魚旦豬皮雙拼
油菜(唐生菜)
  • 水煮魚米線
2019-04-08 64 瀏覽
上環OT新選擇 最乾淨嘅車仔麵店 挑戰超級無敵激爆辣「205」辣醬 【揀得啱車仔麵】‼️‼️.係上環嘅寫字樓地帶,而家OT覓食又多一個新地方,係食過咁多間最乾淨嘅一間車仔麵!店入面燈光充足,裝修簡潔,乾淨企理坐得好舒服😌車仔麵嘅配料選擇仲好多添,每日新鮮製作,認真有誠意~大力推介中意食辣嘅人試下佢地獨家秘製嘅「205」辣醬,辣到飛天、辣得精彩😂其實辣度係可以選擇,但少少已經真心好辣,可以挑戰下~加少少落碗麵到就會好惹味⋯⋯ .大大碗車仔麵雞翼牛肚紫菜米粉(滷水汁)米粉份量夠多,好夠飽,質地剛好,帶少少爽口,滷水雞翼煮到入曬味,又林林地咁👍🏻牛肚爽口,新鮮無異味。紫菜係推介配料,因為真係洗得好乾淨,又令到成碗麵好香紫菜味,好開胃!咖哩豬皮魚蛋好香濃嘅咖哩味,吾算太辣容易入口。豬皮夠林,咬落充滿住咖哩汁😍魚蛋爽口彈牙,好入味~醉雞翼雞翼吾會雪到凍曬硬曬,無雪味,食落好香,帶有少少嘅酒香味,要嚟送麵都可以喎。飲品用嘅杯都好特別,同店舖嘅簡潔風都好襯😜餐廳開到晚上9點,OT又多一個好選擇!

大大碗車仔麵
雞翼牛肚紫菜米粉(滷水汁)

咖哩豬皮魚蛋

醉雞翼

2019-04-02
  • 咖哩豬皮魚蛋
  • 醉雞翼
2019-04-06 145 瀏覽
呢間餐廳位於中上環區域係中環ot既首選之前經過都未試過入去食今日終於試到佢既205辣醬首先睇左餐牌先呢張餐牌上,顯示左不同既選擇。完全符合佢個名,一定「揀得啱」。由不同麵條,去到不同配菜及小食,都任你揀。簡直係豐儉由人,最平55蚊就有三餸一麵揀。佢有三款配菜係一般車仔麵舖沒有的,包括咖哩陳皮魚蛋同黑松露雞肉水餃。我就最中意試吾同既野,車仔麵係中環黎講真係好普通。所以我揀左後面既水煮魚套餐,我朋友就揀左最抵食既 揀得岩combo套餐。先講水煮魚先味道香辣,很易入口。魚肉入味,好過癮。另配有淨湯米線,不怕辣的,可以把米線完全倒入水煮魚之中吸辣。怕辣的,可以淨食米線解一解辣。這就是揀得岩combo套餐,睇得出足料。湯味配上205辣醬,是很香很辣的。但淨辣醬,就只有痛感。不過!佢既辣醬好特別,痛而不出汗不熱,適合食辣野食到周身大汗既人。另配有麻辣鴨血,不太腥,調味很好。也有醉雞。兩個人加埋小食飲品,人均104港幣。不太貴吧!
呢間餐廳位於中上環區域
係中環ot既首選
之前經過都未試過入去食
今日終於試到佢既205辣醬
首先睇左餐牌先

呢張餐牌上,顯示左不同既選擇。
完全符合佢個名,一定「揀得啱」。
由不同麵條,去到不同配菜及小食,都任你揀。
簡直係豐儉由人,最平55蚊就有三餸一麵揀。
我就最中意試吾同既野,車仔麵係中環黎講真係好普通。

先講水煮魚先
味道香辣,很易入口。魚肉入味,好過癮。

Combo

這就是揀得岩combo套餐,睇得出足料。
湯味配上205辣醬,是很香很辣的。
但淨辣醬,就只有痛感。
麻辣鴨血

另配有麻辣鴨血,不太腥,調味很好。
醉雞(大)

也有醉雞。

兩個人加埋小食飲品,人均104港幣。不太貴吧!
Combo
醉雞(大)
2019-04-05 845 瀏覽
同朋友去開中環 順便諗住係中上環個頭食埋野先返去 上openrice睇下有咩食而且又唔heavy 嘅野 碌碌下就見到依間車仔麵個名好得意就黎左食 而且開到好夜(9點)咁就仲好啦 因為可以食住野同我朋友吹水 唔洗怕食得慢比人趕走🤣🤣🤣 如果閒時星期六日去開中上環都可以黎食下好西 店舖裝修簡單為主 乾淨企理 坐位都算多 牆身分別有唔同嘅句子 幾得意 Menus 上配料選擇都幾多下 咁樣就可以咩都試下喇🤤因為我同朋友都好餓乜都想食🤣咖哩魚蛋豬皮份量都多 豬皮好q彈得黎又幾爽口 魚蛋好明顯係陳皮魚蛋喇🙈因為一食落去有彈陳皮嘅香味四溢 另外豬皮同魚蛋完完全全索哂香濃咖哩味 依個小食完全係特顯到香港地道嘅小食呀👍🏻千杯不醉雞翼(5隻)平時食開啲醉雞多蚊都係凍食嫁 但冇諗依到個醉雞翼係熱食🤩聞落酒味唔係好濃 但食落去每隻雞翼都有好酒香味 而且啲酒香完全滲哂落啲雞肉到🤤好入味酸辣木耳絲顏色好靚 木耳絲都幾多 每條都切得好幼細 酸酸地好開胃 油菜(菜心)朋友話想食下菜咁就叫喇 其實依啲都好考功夫嫁🤣因為啲菜靚唔靚同煮得耐唔耐都好影響到食個彈嘅口感嫁 所以平平無奇都好考功夫 So far佢又煮得岩岩好 仲

Menus 上配料選擇都幾多下
咁樣就可以咩都試下喇🤤因為我同朋友都好餓乜都想食🤣

咖哩魚蛋豬皮

顏色好靚 木耳絲都幾多 每條都切得好幼細 酸酸地好開胃

油菜(菜心)
So far佢又煮得岩岩好 仲保持綠油油👍🏻同埋仲有啲蠔油比你點下啲菜黎食

辣度可以簡 辣度溫和 夠香夠麻👍🏻
魚嘅數量都幾多 最少有6舊以上 而且魚肉好滑嫩
依個價都食到依個水煮魚好抵🤩

兩點半餃餃陣(幼麵)
紫菜舖滿左半碗麵之外 仲有黑松露雞肉餃 香菇雞肉餃 魚皮餃
紫菜好爽口 而且冇諗過會有咁多紫菜
幼麵嘅口感麵好正 唔錯
依碗麵仲加205辣醬 小小辣醬 幫成碗更加正
個辣醬聞落好香 食落去好惹味 而且個後勁麵幾勁🙈鐘意食辣嘅我真心覺得佢正👍🏻 佢個辣香得黎隻辣會慢慢咁滲出黎 我就覺得佢係辣出黎條舌到 幾正🤤鐘意食辣可以試下🤣

米線+黑松露雞肉餃+豬軟骨+瑞士雞翼+豬大腸+蘿蔔
個湯底好濃郁 濃濃嘅滷水汁味
黑松露雞肉餃 一咬開 黑松露嘅香味係口入面四散
豬軟骨好入味 而且軟綿綿 夾上黎個下仲好動L
瑞士雞翼都好入味
豬大腸 洗得好乾淨 而且滷得好入味 有嚼勁
蘿蔔 都唔錯 清甜得黎好索湯嘅味道🤤😋

地點上環,勝在地鐵E2站口一上新紀元廣場就係啦!都好方便,尤其對上環返工一族黎講!價錢又實惠,下午茶餐竟然係HKD$28蚊咋!!! 仲要係黑松露雞肉餃!🥟 港島區wor!!!!!! 🙀🙀🙀 我真係5知可以係邊度搵到第二間?! 👀車仔麵都有得揀黑松露雞肉餃!牛肚好冧,香菇夠曬入味!👍🏻👍🏻👍🏻麵底大大份,食到飽都剩返大半🍜🍜🍜🍜掛住食,都未講Tim, 餐單菜名認真搞笑!🤣🤣🤣 “半醉半醒搞大咗”😱、 “兩點半餃餃陣”🤪、 “大根雙飛麵” 😝英文仲要係 “Fly me to the moon” 😹😹 盞鬼到呢?音樂灰諧,La La Land feel, 輕快又帶點小情趣。呢度d音樂令人好舒服,好輕鬆,好有正能量。Lunch小休都係一個好正既選擇!👏🏻👏🏻👏🏻
地點上環,勝在地鐵E2站口一上新紀元廣場就係啦!
都好方便,尤其對上環返工一族黎講!

價錢又實惠,下午茶餐竟然係HKD$28蚊咋!!!

仲要係黑松露雞肉餃!🥟
兩點半餃餃陣

港島區wor!!!!!! 🙀🙀🙀
我真係5知可以係邊度搵到第二間?! 👀

麵底大大份,食到飽都剩返大半🍜🍜🍜🍜

兩點半餃餃陣