2019-07-31 49 瀏覽
今日去左呢間位於上環嘅車仔麵店。餐廳鋪位大,座位闊落。我同朋友分別叫左車仔麵同兩款前菜。車仔麵最特別係205辣汁,食落都幾辣,好似街邊咖哩魚蛋味,越食越開胃。餸嘅選擇好多,眼花撩亂,睇左餐牌好耐都揀唔到。特別要介紹金菇同蘿蔔,因為真係好甘甜好好味。黑松露雞肉餃好重黑松露味,真材實料。一定要試咖哩魚蛋因為魚蛋有隱隱嘅陳皮味,好特別。雞翼都唔錯架,個汁好入味。再加上三餸+熱飲套餐只係55蚊,好抵食。打工仔平時lunch time 黎食就最適合啦前菜分別叫左麻辣鴨血同酸辣木耳。好新鮮好野味,不過如果再辣d再酸d就好啦!
今日去左呢間位於上環嘅車仔麵店。餐廳鋪位大,座位闊落。

我同朋友分別叫左車仔麵同兩款前菜。

車仔麵

車仔麵
2019-07-30 58 瀏覽
係上環多數都係得貴野食 居然俾我發現親民車仔麵 下午茶只係28蚊!今次係夜晚去食 叫左水煮魚 醉雞翼 同車仔麵水煮魚有大中小辣揀 魚好滑而且都幾多而車仔麵既餸我最鐘意黑松露水餃!第一次食本身仲驚會怪 點知味道唔會太搶仲幾夾另外豬軟骨 同牛腩都好冧 正!
今次係夜晚去食 叫左水煮魚 醉雞翼 同車仔麵
水煮魚有大中小辣揀 魚好滑而且都幾多
而車仔麵既餸我最鐘意黑松露水餃!第一次食
本身仲驚會怪 點知味道唔會太搶仲幾夾
另外豬軟骨 同牛腩都好冧 正!
2019-07-28 385 瀏覽
揀得啱車仔麵今日收工同朋友過左上環搵食,店既裝修好白淨光猛,仲有個打卡位添,寫住「麵壁不一定思過」,係一間好新派大膽既車仔麵檔,而且服務態度好好,好有禮貌,面帶笑容,又細心觀察我地有咩需要,今時今日態度好重要架對我黎講。水煮魚米線$69我地叫左中辣,入面有好多芽菜好吸味好好食😋而魚都好入味,而米線係另外跟既,辣油辣椒白芝麻芫茜好香,好夠麻,魚肉嫩滑,好多魚好抵食我係辣妹一名😋無辣不歡,好滿意呀💯麻辣鴨血$28一見到有哩樣小食,真係必叫,因為我好鐘意食,一上台就聞到好香,麻辣吾會太微,食落好正,有5大舊👍🏻千杯不醉雞翼$28@5一上枱見到好淺色以為會好淡,點知吾會都好入味,但係可以再重多小小酒味更佳。酸辣木耳絲$15入面有蒜頭,辣椒,木耳,芫茜,好香好香,甜甜酸酸辣辣咁,好鬼開胃😋車仔麵$67@4餸我地叫左咖哩汁四餸既,有黑松露雞肉水餃、發達金錢肚、醬燒豬軟骨、入味豬大腸啲餸好驚喜,水餃好重黑松露味,而且入面重有啲蔬菜,好健康呀。而醬燒豬軟骨真係好入味好淋好好味😍😍,略嫌湯頭吾夠濃郁。最值得讚既係野飲都好用心切檸檬,而且酸甜適中,好耐未飲過好飲既檸才菜啦👍🏻值得encore 既餐廳,下次
揀得啱車仔麵

水煮魚米線$69

麻辣鴨血$28

千杯不醉雞翼$28@5

酸辣木耳絲$15
入面有蒜頭,辣椒,木耳,芫茜,好香好香,
甜甜酸酸辣辣咁,好鬼開胃😋

車仔麵$67@4餸

最值得讚既係野飲都好用心切檸檬,而且酸甜適中,好耐未飲過好飲既檸才菜啦👍🏻值得encore 既餐廳,下次會食埋佢205辣🥰

地址:揀得啱車仔麵 (上環)
上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖
2019-07-27
  • 麻辣鴨血
  • 水煮魚米線
  • 酸辣木耳絲
2019-07-23 30 瀏覽
外賣返到公司發現少左個餸打返電話俾店舖後,店員主動兼極速送過嚟補返👍👍👍服務態度好兼有良心,一定會再幫襯!好過某d店只係話唔好意思,下次補返⋯⋯⋯⋯(吓?仲有下次)
外賣返到公司發現少左個餸
打返電話俾店舖後,店員主動兼極速送過嚟補返
👍👍👍服務態度好兼有良心,一定會再幫襯!

好過某d店只係話唔好意思,下次補返⋯⋯⋯⋯(吓?仲有下次)
外賣自取
2019-07-12 89 瀏覽
星期五(12日)晏晝咁啱係中上環做完嘢,記得之前喺度食過水煮魚米線,覺得好好食,所以諗住再回味下。Lunch time呢度都幾多人,好彩我一個人唔洗排隊,仲坐到打卡位「麵壁不一定思過」🤤見周圍啲人都叫車仔麵,就試下。叫咗蘿蔔、陳皮魚蛋同滷水雞翼跟米粉,其實佢有醉雞翼,可惜跟麵無得揀,只可以叫小食,但我一個人食唔哂,惟有搵次同朋友一齊去先試下。講返打卡位,勁正!簡直毒L恩物,將電話放喺條橫樑度,可以自製電視撈麵。(睇住近馬明套神劇,正)唔洗低住頭睇,又有得long住,真係無得頂。唔知老細係咪特登咁設計😂雖然好多人,但唔會坐得好逼,呢樣我好欣賞,唔洗同人肩並肩咁食麵⋯(我填肚啫,又唔係打仗、趕pj,唔洗下下肩並肩,你話係咪?)呢度啲車仔麵都幾好食,個米粉唔會太淋,仲幾Q彈。個魚蛋啲陳皮味真係好香,推介!蘿蔔好甜無渣,雞翼夠味夠滑👍🏻仲有個205辣醬,辣得嚟夠香,希望遲下有得單買😂其實最鍾意杯凍奶茶,茶味幾夠。重點:夠凍啊!夏天凍飲夠凍真係好重要😭講開又講,冷氣都唔差,唔會食到成身汗(不過唔知同我飲凍飲有冇關係😂)三餸麵$55+凍飲$5,價錢嚟講有啲貴,但位於中上環,可以接受。坐得舒服,又唔

三餸麵$55+凍飲$5,價錢嚟講有啲貴,但位於中上環,可以接受。坐得舒服,又唔會熱,我覺得可以接受,有下次嘅!呢度啲侍應幾好禮貌,落單快手,值得讚!個收銀哥哥臨收仲講「多謝哂」,好耐無食飯埋單聽過。
2019-07-12
  • 陳皮魚蛋
2019-06-07 107 瀏覽
星期六黎到上環做野,夜晚8點幾都吾知食咩好!係正諗緊食咩好既時候逛了逛就見到揀得啱車仔麵就入去食喇,原來佢地六日都開,收9點!遲放工都吾怕無野食!入到去環境光明,服務態度認真,而且好有禮貌,坐低左就即刻睇下點單紙。另外所有小食既辣度可以自選,講205辣醬超正,食辣既朋友一定唔好錯過左205辣醬啊,因為真係辣得好香,好過癮,包你食過翻尋味!1.蠔油炆花菇花菇夠入味,咬口感適中,不會過林2.老火炆豬皮第一次食到咁爽口既豬皮,好感動啊,下次要叫兩份啊3.黑松露雞肉水餃聞落去已經好香黑松露味,食落去成個味蕾同嗅覺都充滿黑松露味,瞬間變小天使飛下飛下4.香菇雞肉水餃菇味好到位,大大舊好抵食5.麻辣鴨血麻辣鴨血一試就會愛上,一片片的,咬落去就好似魚腐的口感,食完一塊你會繼續想食落去6.千杯不醉雞翼雞翼係我既最愛啊,有酒香,食落好夠味道7.酸辣木耳絲木耳絲不會大小不一,酸辣有帶點麻,好過癮架8.豆漿

1.蠔油炆花菇
花菇夠入味,咬口感適中,不會過林
蠔油炆花菇

2.老火炆豬皮
第一次食到咁爽口既豬皮,好感動啊,下次要叫兩份啊

3.黑松露雞肉水餃
香菇雞肉水餃

4.香菇雞肉水餃
菇味好到位,大大舊好抵食
黑松露雞肉水餃

5.麻辣鴨血

6.千杯不醉雞翼
雞翼係我既最愛啊,有酒香,食落好夠味道

7.酸辣木耳絲
木耳絲不會大小不一,酸辣有帶點麻,好過癮架

8.豆漿
豆漿
蠔油炆花菇
香菇雞肉水餃
黑松露雞肉水餃
豆漿
  • 老火炆豬皮
2019-05-29 268 瀏覽
Lunchtime突然想食車仔麵Search到新紀元有一間 就直接去了當日12:40左右入座 餐廳未full唔使等位一睇餐牌 三餸麵加飲品$55 算幾貴不過食物的確係唔錯嘅 有質素 尤其個辣汁幾正職員有禮貌 由入座到埋單個個都面帶笑容
Lunchtime突然想食車仔麵

2019-05-27
蘿白+牛腩+豬紅,米線
  • 麻辣鴨血
2019-05-26 271 瀏覽
揀得啱車仔麵 (上環).車仔麵係香港特色之一(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)今個星期六去開中上環,見到上環有車仔麵,見都好耐無食,就去試試佢!見佢有店鋪嘅招牌205辣醬,因為我倆實在唔食得辣(´・Д・)」所以無叫,如果食得辣嘅大家可以試下! .⚜️麻辣鴨血⚜️$28.!竟然有我倆打邊爐必叫嘅鴨血! 幾時都話鴨血同麻辣係最襯架,果然食落好正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)一客先$28,其實好抵食!.⚜️千杯不醉雞翼⚜️$22/3隻.聞落微微嘅酒味,食落都唔會話勁濃郁啱啱好!就算唔喜歡酒味嘅你地都可以試下!.⚜️酸辣木耳絲⚜️$15.唔係講笑😂睇到個價都覺得真係好平!入面有芫茜,木耳絲,蒜頭同辣椒🌶️ 所以酸酸辣辣勁好食! ! 係一個超正嘅涼拌開胃菜!.⚜️沙嗲湯底車仔麵⚜️$55/3餸加麵底.因為車仔麵我倆都偏好食多餸少麵,而且$55三個餸唔算貴! 呢到仲要係開到夜晚九點,夜一夜都有得你食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)男朋友叫左豬皮,貢丸,金錢肚,紫菜等,最特別嘅係有個黑松露雞肉餃! 咬開啖啖黑松露香,我都有叫一份食! 一份有兩隻(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️滷水汁湯底車仔麵⚜️.我叫左粟米,芝士腸,豬腸,金菇同金錢肚等,豬腸我最怕係洗得唔乾淨有陣味,呢到嘅無啊!(
揀得啱車仔麵 (上環)

⚜️麻辣鴨血⚜️$28

⚜️千杯不醉雞翼⚜️$22/3隻

⚜️酸辣木耳絲⚜️$15
唔係講笑😂睇到個價都覺得真係好平!

⚜️沙嗲湯底車仔麵⚜️$55/3餸加麵底

⚜️滷水汁湯底車仔麵⚜️
我叫左粟米,芝士腸,豬腸,金菇同金錢肚等,豬腸我最怕係洗得唔乾淨有陣味,呢到嘅無啊!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 粟米一份有三舊仲好甜🥰
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌揀得啱車仔麵 (上環)
上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖
—————————————————————- #hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#吃貨#美食#打卡好去處#相機食先#中環美食#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #hkdessert#foodporn #hkfoodblogger#instafood #instagram #foodstagram#foodie#揀得啱車仔麵
2019-05-25
2019-05-23 170 瀏覽
呢個商場啲餐廳都變晒,以新餐廳之中,已經嚟過幾次呢間揀得啱車仔麵,覺得味道唔錯,今次叫埋朋友大伙兒嚟,發現佢啲菜式唔同咗,除咗車仔麵之外,多咗啲川菜特色嘅湯粉及小食~水煮魚米粉,魚柳夠滑、肉嫩,同米粉分開上,一濃一淡,刺激味覺~食咗麻辣再飲啖可樂... 麻辣鴨血,夠入味~醉雞翼,入味又爽滑~👍🏻本地薑車仔麵,推介沙嗲醬Combo粗麵... 另外,蘿蔔、牛腩條、貢丸、黑松露、雞肉水餃,亦無失威,保持水準~酸辣木耳絲,微微辣好惹味~食咗咁多辣嘢,清清地,搭條油菜心,平衡吓~😬

食咗麻辣再飲啖可樂...

麻辣鴨血,夠入味~

醉雞翼,入味又爽滑~👍🏻

酸辣木耳絲,微微辣好惹味~

食咗咁多辣嘢,清清地,搭條油菜心,平衡吓~😬
最近見到放lunch嘅時候,依間揀得啱車仔麵都好多人,太多人就費事排,不過放工OT到八點幾,上環就冇乜嘢好食,見到佢仲開到咁夜就過去試吓佢啦,見到佢嘅裝修都幾特別,同埋有好多句子,都真係幾盞鬼!同埋佢嘅座位都坐得幾舒服😌老闆娘仲好好人!🤣🤣佢都幾多小食,價錢我覺得合理唔算太貴,喺上環食個大家樂都要$50啦😂😂😂見到佢嘅下午茶其實都幾抵,下次下午茶可以過嚟試吓!28就可以有一個餐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻叫咗三餸!咁辛苦返工唔使自己返屋企煮,實在太好🙈👍🏻我偷食咗朋友舊豬紅,又幾好食喎!辣辣地💕💕😌不得不提,呢度嘅205辣醬必食,記得一定要點!🙈🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

叫咗三餸!咁辛苦返工唔使自己返屋企煮,實在太好🙈👍🏻

我偷食咗朋友舊豬紅,又幾好食喎!辣辣地💕💕😌

今日去到上環工作,上去OpenRice睇下有咩好食,見到依間揀得啱車仔麵好似唔錯就過咗嚟!佢的座位都好舒服好光猛,裝修好有風格,同一般嘅車仔麵好唔同!🤣🤣坐得特別舒服😌都幾多選擇下餐牌上!價錢適中唔算太貴喺上環黎講!55蚊有三個餸加熱飲都唔錯🙂🙂👍🏻佢個水煮魚!辣得好過癮,值得一試!如果可以推出多幾款嘅話就好啦!我幾鍾意食佢個醉雞翼,好香,值得再encore😍💕價錢又唔貴黑松露餃子亦都唔錯喎

佢個水煮魚!辣得好過癮,值得一試!
如果可以推出多幾款嘅話就好啦!

黑松露餃子亦都唔錯喎

黃小姐在中環上班,經常出沒於中環一帶。黃小姐最愛吃車仔麵,很多間在中上環的車仔麵都吃過。今次約了朋友晚上於中環吃東西,由於不想吃飯或太滯的東西,又加上車仔麵瘾引,所以捉了朋友去新紀元食揀得啱車仔麵。一向車仔麵檔環境都給別人感覺不太整潔,可是啱車仔麵卻令人大大加分,不但止非常整潔,而且裝修也十分雅緻,坐得都非常舒適。中上環一般lunch time都爆迫人,但一到晚上這裡又顯得休閒,可以跟朋友一邊慢慢吃,一邊聊天。我和友人分別各自點了一個自選車仔麵,友人點了公仔麵,黑松露餃、魚蛋、蘿蔔。我則點了粗麵,配黑松露餃、豬紅、蘿蔔、魚蛋、瑞汁滑雞翼、金菇、紫菜。蘿蔔非常大舊,清甜沒有渣滓。瑞汁滑雞翼,翼如其名是真的滑,所以很好吃。黑松露餃是必點之選,如果你跟黃小姐一樣愛黑松露就別忘了要點喔!餃子皮薄,不糊口,而且黑松露味道香濃。我們額外還追加了:醉雞翼$28、唐生菜$20、咖喱魚蛋豬皮雙拼$22。醉雞翼:是真的好吃,雞翼的雞肉很滑,不過酒味如果能再濃一點會更好。唐生菜:很新鮮,而且很大碟。咖喱魚蛋豬皮雙拼:豬皮爽口彈牙,陳皮魚蛋很香咖喱味,對於喜歡街頭小吃的黃小姐來說,真是讚讚讚。

唐生菜:很新鮮,而且很大碟。

2019-04-01
  • 黑松露餃
  • 醉雞翼
2019-05-12 123 瀏覽
大大碗抵食車仔麵~過三十款餸揀~ 一個人諗唔到食埋就會揀車仔麵,叫左龍蝦丸,彈牙新鮮,本身想試雞翼,但我去個陣太晏了,差唔多收鋪,已經賣晒好少車仔麵店會有特式小食~抵讚下午茶餐仲好抵!店員服務態度好好,好有禮貌,我想飲暖豆漿,佢地得凍枝裝,都會幫我坐熱先俾我~細心~

好少車仔麵店會有特式小食~抵讚
下午茶餐仲好抵!

2019-04-29 191 瀏覽
平時都好少黎上環,今日同女女接爸爸放工,囡囡想食麵,就近入左黎。而且佢應該見到門口的公仔。店舖環境,很乾淨,企理,沒有不開胃的感覺。再看餐單,嘩!咁貴,$55。3餸+熱飲。再看看,有豬軟骨、牛腩條、金錢肚、黑松露雞肉水餃,都抵。當然,如果你叫蘿蔔、粟米、魯水蛋,咁梗係唔抵啦。我:牛腩條、黑松露餃、豬紅 幼麵腩條入味,都很大舊,有2條黑松露餃,入口已嘗到黑松露的味道,不是假貨。餃皮不厚不糊。豬紅,都係食開的味道,太耐無吃了。唐生菜🥬:$20 碟,我覺得有點貴。寧可$15 細小小,點菜時都化算一些。醉雞翼:好味,如果酒香味再濃一些更好。如果雪凍仲好。可以考慮下整白雲雞翼、白雲豬手爸爸:揀得岩Combo 麵餐大碗,都好飽。咖哩魚旦,有陳皮味,正!牛肋條、豬大腸都好yummy。妹妹:紅腸都好厚,等於出面的2件。205 辣醬: 真係好辣,但好香口,食得辣的不要錯過。

店舖環境,很乾淨,企理,沒有不開胃的感覺。

我:牛腩條、黑松露餃、豬紅 幼麵

腩條入味,都很大舊,有2條

黑松露餃,入口已嘗到黑松露的味道,不是假貨。餃皮不厚不糊。

豬紅,都係食開的味道,太耐無吃了。

爸爸:揀得岩Combo 麵餐

妹妹:紅腸都好厚,等於出面的2件。

205 辣醬: 真係好辣,但好香口,食得辣的不要錯過。
205辣醬
題外話/補充資料: 在上環是個不錯選擇
2019-04-13
  • 黑松露餃
其實上環中心係多寫字樓,中午選擇都係好多,但一入夜真係唔知食乜。機緣巧合之下同男朋友發現左間車仔麵舖,係新紀元廣場。 見到佢裝修幾得乾淨企理咁就試下啦。🤩我地叫左個千杯不醉雞翼,呢個醉雞翼係熱食黎,同一般凍食醉雞翼唔同,好入味,入口係好香嘅花雕酒味,推薦試下。👍🏻另外叫左個麻辣鴨血,唔算好多地方有鴨血食,好滑少少辣味,惹味得來都幾好送麵食。🤤🤤講翻主菜車仔麵先,我就叫左蘿蔔、豬軟骨同埋滷蛋,蘿蔔係好新鮮同清甜,入貨做得唔錯;豬軟骨唔會油,骨同肉比例啱啱好,同埋好入味,d肉煲到林曬,係意料之外嘅味道。👍🏻👍🏻🤗男朋友個碗有叫黑松露餃子,係黑松露超濃,我覺得幾特別所以推薦😁要提一提嘅係205辣醬,佢都幾辣,但成個麵因為個辣醬變到好香,可能係因為我鍾意食辣啦,我覺得揀佢做湯底無揀錯。👍🏻我地仲叫左個菜嘅,食得健康d呀嘛比大家睇下個點菜紙,價錢上都幾經濟,係上環價黎講dinner可以一戰。

麻辣鴨血

我地仲叫左個菜嘅,食得健康d呀嘛