2020-06-29 50 瀏覽
投鮮食 (太子)-今日約咗朋友玩,諗住快快食完個lunch,點知經過見到呢間快食店好吸引就要試吓先!-🔍 鰻魚炒飯 $52 推介!好夠味嘅鰻魚炒飯😋 而且入面仲加咗粟米粒、胡蘿蔔碎、青豆等等,食個鰻魚炒飯都可以有健康嘅感覺🤩-🔍 雙重和牛飯 $56雙重和牛係有兩款牛係入面,一種係牛肉粒,一種係肥牛片,牛肉粒食落去有少少咬口又唔會太硬,不過個人認為今次肥牛片就煮耐左少少,所以顯得牛肉有少少老,不過雙重牛肉都係飯嘅上面,再加上飯有牛肉汁係入面,絕對唔會覺得dry!而且飯盒入面亦都有西蘭花、蘿蔔仔等等嘅蔬菜,就唔會驚掛住食肉食到腸胃唔好了😋-🔍 牛奶曲奇沙冰 $35超級邪惡!夏日炎炎最適合冰涼透心嘅沙冰!好creamy, 而且仲有好重嘅曲奇味😋-🔆 午市時段(12-1700)叫一個主食仲可以送一杯蜜桃茶,清甜解渴,而且大大杯,超正!🔆 學生嘅話仲送消毒洗手液添😍-📍 投鮮食 (太子)太子弼街75-77號鴻德大廈地下A號舖
投鮮食 (太子)
🔍 鰻魚炒飯 $52
🔍 雙重和牛飯 $56
🔍 牛奶曲奇沙冰 $35
🔆 學生嘅話仲送消毒洗手液添😍
📍 投鮮食 (太子)
太子弼街75-77號鴻德大廈地下A號舖
2020-06-26 50 瀏覽
星期六返左半日工 放工經過見到呢間小店鋪面裝修幾特別雖然舖頭唔算大 但係幾精緻門口有outdoor seating 方便大家chill住食睇睇個menu 價錢唔貴 食物都幾有心思無論想食日式飯 意粉 定係沙律 都有選擇如果晏少少仲可以叫下午茶餐 因為天氣太熱嘅關係決定叫個沙律同埋焦糖沙冰返屋企慢慢食解解暑牛油果燒雞沙律即叫即做沙律菜好新鮮 燒雞扒燒得啱啱好配埋個牛油果 加上日式胡麻醬真心好食😋另外值得一讚佢哋係用紙盒唔係膠盒雖然成本高少少 都為環保出一分力💪🏻另外加$18叫咗杯Frappe Caramel都幾好飲唔會太甜 飲幾啖就一解夏天嘅悶熱呢間小店唔貴得黎食物又有水準而家已經打算下次同朋友再嚟到時可以試埋佢啲小食
星期六返左半日工

而家已經打算下次同朋友再嚟
到時可以試埋佢啲小食
2020-06-26
2020-06-26 65 瀏覽
星期六返左半日工 放工經過見到呢間小店鋪面裝修幾特別雖然舖頭唔算大 但係幾精緻門口有outdoor seating 方便大家chill住食睇睇個menu 價錢唔貴 食物都幾有心思無論想食日式飯 意粉 定係沙律 都有選擇如果晏少少仲可以叫下午茶餐 因為天氣太熱嘅關係決定叫個沙律同埋沙冰返屋企慢慢食解解暑牛油果燒雞沙律即叫即做沙律菜好新鮮 燒雞扒燒得啱啱好配埋個牛油果 加上日式胡麻醬真心好食😋另外值得一讚佢哋係用紙盒唔係膠盒雖然成本高少少 都為環保出一分力💪🏻另外加$18叫咗杯Frappe Caramel都幾好飲唔會太甜 飲幾啖就一解夏天嘅悶熱呢間小店唔貴得黎食物又有水準而家已經打算下次同朋友再嚟到時可以試埋佢啲小食 😝
星期六返左半日工

呢間小店唔貴得黎食物又有水準
而家已經打算下次同朋友再嚟
到時可以試埋佢啲小食 😝

牛油果燒雞沙律
行開太子旺角既朋友就有福啦 如果食厭普通連鎖餐廳又諗唔到食咩想試下新野既話 可以試下依間 係太子同旺角中間 地鐵站行5分鍾就到日之照燒雞排飯雞排超超超大塊 勁勁勁厚身 肉質鮮嫩 雞排煎得恰到好處 塊皮脆卜卜 而且雞排既醬汁超惹味 唔單止雞排索曬啲醬汁 連啲飯都係 雖然吸曬醬汁既味 但係啲飯又唔會話煮到好淋 岩岩好 可能有人會覺得咁大塊雞排食咁多肉會唔會唔太健康 唔洗驚 依個飯連蔬菜份量都同塊雞排一樣咁多 甘筍勁好咬口 咬落索索聲雙重朱古力粗沙 跟餐加18蚊食左咁多野 緊係要飲番杯冰涼飲品解一解渴 依杯朱古力并唔係普通茶餐廳既朱古力跟餐既話加18蚊就飲到 勁重朱古力味 鍾意朱古力既朋友應該會覺得好正 加上飲落每啖既粗沙冰 簡直係透心涼 而且夠大杯夠凍夠解渴 飲厭左珍珠奶茶既朋友不妨試試特上空投之 A+莆燒鰻魚平時去日本餐廳食個鰻魚飯閒閒地都百幾蚊 真係好少會嗌黎食 但係依度就有得單點 鰻魚咁大塊都只係35蚊 實在係太抵 鰻魚大塊得黎仲要夠厚 勁有口感 而且鰻魚汁非常鮮甜 同出面百幾蚊蜿既鰻魚飯比有過之而無不及

雙重朱古力粗沙 跟餐加18蚊
跟餐既話加18蚊就飲到
 而且夠大杯夠凍夠解渴 飲厭左珍珠奶茶既朋友不妨試試

平時去日本餐廳食個鰻魚飯閒閒地都百幾蚊 真係好少會嗌黎食
 但係依度就有得單點 鰻魚咁大塊都只係35蚊 實在係太抵
雙重朱古力粗沙
2020-06-17
5 分鐘 (堂食)
雙重朱古力粗沙
2020-06-24 19 瀏覽
今日行過新世紀附近,肚有點餓,又想試下d新野,於是就周圍行下,見到呢間投鮮食,好簡約既小店,不過見到門面既餐牌幾吸引,就一於幫襯下啦小店裝修簡約,不過食物款式選擇都算多下午茶餐價錢化算,仲有大大杯飲品送其他菜式都好多元化,望見都覺得吸引左簡右簡之後,都係決定要個二人套餐,滿足左我又想食飯,又想食小食既願望。等緊既途中,發現到原來呢到係開放式廚房,未食已經聞到好香,同埋見到廚師好專注咁整野食攞到野食之後,就係附近揾左個地方食。外賣紙盒製作十分精美,好有便當既感覺,設計好有心思。小食一共有3款,忌廉薯餅,炸蝦同炸蟹鉗。一望到已經係金黃色,好吸引,食落好脆,炸得剛好蟹肉蟹膏炒飯十分香口,做到粒粒分明鰻魚飯亦十分出色,鰻魚夠肥美,又帶點焦香味道飲品酸酸甜甜,適合夏天飲,好解渴小店既食物出品果然無令人失望,下次如果經過,可以再試其他款

小店裝修簡約,不過食物款式選擇都算多

下午茶餐價錢化算,仲有大大杯飲品送

其他菜式都好多元化,望見都覺得吸引

蟹肉蟹膏炒飯十分香口,做到粒粒分明

鰻魚飯亦十分出色,鰻魚夠肥美,又帶點焦香味道

飲品酸酸甜甜,適合夏天飲,好解渴
小店既食物出品果然無令人失望,下次如果經過,可以再試其他款

• 日本蒲燒鰻魚飯
2020-06-20 27 瀏覽
喺旺角街頭,見到呢間舖頭幾得意,所以去咗睇。見到佢入邊都係主打西式嘅嘢食,呢度冇得堂食,啱晒呢排疫情期間怕人多食飯嘅我哋。雖然係外賣,但係都唔駛等好耐。我同朋友叫咗個二人套餐,煮食就嗌左蟹肉蟹膏炒飯同埋日式雙重和牛飯。蟹肉蟹膏炒飯上面仲有啲蟹子,而且仲食到蟹肉,唔會碎到食唔到嗰種。雙重黃牛飯入邊有牛肉片同埋和牛粒。牛肉片都幾大塊,和牛粒完全唔會韌!入邊仲有啲蔬菜,日式便當感level up !炸物方便有原隻吉列炸蝦、吉列炸蟹鉗、蟹肉忌廉薯餅。最鍾意食嘅就係蟹肉忌廉薯餅,入邊嘅餡好creamy。嘢飲就同朋友都嗌咗梳打,分別係荔枝梳打同蜜桃梳打,兩款飲品都非常之解渴,啱晒而家咁熱嘅天氣飲!
2020-06-20 17 瀏覽
去完moko shopping mall 行行經弼街見到一間小店叫Air Fresh 投.鮮.食就睇下有咩食你見佢間鋪頭好明顯係做外賣架啦岩晒疫情廢事係多人既地方食你見佢都幾多choices架又有主食又有小食又有套餐乜都有而且叫一個主食加$18蚊就可以換到個野飲抵啦而野飲勁多都係我最鍾意既朱古力飲品買野仲可以加錢換搓手液不過而家通街都係🌐芝士安格斯漢堡 $68漢堡包嘅份量都幾大牛肉同埋蕃茄好厚身好飽好full沙律都係連埋個套餐都係平時食開嗰啲沙律仲有叫左啲小食🌐蟹肉忌廉薯餅 $30好正 食落好重忌廉味🌐吉列炸蝦 $25還可以啦不過拎走左要快啲食咪會lum左🌐暗黑朱古力幼沙 Frapple dark chocolate $18好濃朱古力味好jeng一定要叫翻杯飲下

去完moko shopping mall 行

好濃朱古力味
好jeng
一定要叫翻杯飲下

2020-06-12 22 瀏覽
今天約完朋友做運動超級肚餓所以就買了外賣回家品嘗得知太子弼街有一家外賣專門店以外國新鮮食材做成的食物最近疫情不能去旅行所以就吃外國來的肉當作是已經去了旅行店面不大店內也有賣一些進口的零食下午四點左右我跟朋友各自點了一個一個餐餐點好豐盛有一個飯類、一個小吃和一杯蜜桃茶飯類是任君選擇的朋友點了鰻魚炒飯我就點了雙重和牛飯小吃都是一樣的有炸蝦子、炸蟹鉗、沙拉炸餅我們好餓但這個一人餐份量確實大我們都吃不完胃子小的人兩人吃一份也夠飽先講鰻魚炒飯一個紙盒裝的紙盒品質好油不太會漏出一打開飯味香上面還加了滿滿的蟹子!!鰻魚炒飯是用珍珠米炒炒飯粒粒分明每一粒也有油光但不油膩鰻魚量也很多很有咬勁是一份份量足又有飽肚感的飯我的是雙重和牛飯他有兩種和牛一種是和牛片另一個是一口和牛粒兩種和牛為我帶來不同的口感看起來很乾但吃起來卻不柴就算我拿回家吃還是很嫩口讓我驚喜的是他的牛肉量不少是其他店的兩倍多蔬菜量也很多粒粒紅蘿蔔還能保持多汁鮮甜棒!炸物不過不失有驚喜的是沾醬那是蛋黃沙拉醬跟炸物配簡直一流我用來伴飯吃居然異常的搭一個套餐$75 不需要加一服務費$75看似不便宜但礙於份量多所以$75一個套餐也是化算Air fr
今天約完朋友做運動
店面不大
店內也有賣一些進口的零食

下午四點左右我跟朋友各自點了一個一個餐
餐點好豐盛
有一個飯類、一個小吃和一杯蜜桃茶
飯類是任君選擇的
朋友點了鰻魚炒飯
我就點了雙重和牛飯
小吃都是一樣的
有炸蝦子、炸蟹鉗、沙拉炸餅
我們好餓

一個紙盒裝的
紙盒品質好
油不太會漏出
一打開飯味香
上面還加了滿滿的蟹子!!
鰻魚炒飯是用珍珠米炒

太子弼街75-77號鴻德大廈地下A號鋪
  • 雙重和牛飯
  • 鰻魚炒飯
2020-06-10 28 瀏覽
這天在旺角新世紀廣場附近看見一間外賣店,餐牌上的食物很吸引,所以我哋決定在這裏買晚餐 餐牌嘅設計好友旅行feel🌈我哋叫咗兩份主食,同埋一杯飲品。佢哋嘅外賣盒都幾得意,好似一個速遞包裹開餐啊!拎出食物時那吃晚餐仲係好熱,香噴噴,非常吸引先講講意粉,佢哋嘅牛肉好林,感覺煮得有心機,意粉軟硬度適中,好啱我哋口味我哋另外加咗溫泉蛋。溫泉蛋半生熟恰到好處!鰻魚份量都幾多,加埋雜豆粒粒同埋魚子食幾好味,口感有層次,炒飯味道也是濃濃日式感覺。朱古力味道香濃,薄荷味感覺清新,今日天氣超熱,可以有凍冰冰好好飲嘅薄荷朱古力令人涼快我哋等攞外賣嘅期間,都見到佢有好多人客幫襯。如果我哋下次再經過依度附近,都會再試下佢其他嘅嘢食😊

餐牌嘅設計好友旅行feel🌈

我哋叫咗兩份主食,同埋一杯飲品。

佢哋嘅外賣盒都幾得意,好似一個速遞包裹

紅酒燴牛尾配意粉

開餐啊!拎出食物時那吃晚餐仲係好熱,香噴噴,非常吸引

鰻魚炒飯,加配溫泉蛋

我哋另外加咗溫泉蛋。溫泉蛋半生熟恰到好處!

紅酒燴牛尾配意粉
鰻魚炒飯,加配溫泉蛋
2020-06-09 56 瀏覽
準備今晚要係公司奮戰到好夜,諗住快快食個quick dinner 叉叉電再繼續,一於試下附近新開既外賣小店。「投鮮食」就係MOKO天橋附近,唔好睇佢店子小小,其實都提供10幾款選擇,有飯有意粉🍝仲有沙律🥗。店主仲話除左恆常menu 外,佢地都會不定時推出新menu既。小妹就揀左個一人餐再加個小食都係$100左右,一人餐就包左一客飯、小食拼盤、餐湯/飲品一杯。蒲燒鰻魚飯 - 雖然鰻魚唔算大條但係成條上,單售都係$56,性價比錯高,鰻魚飯加珍珠米,煙煙韌韌好有咬口。小食拼盤有3款炸物,最like 蟹肉忌廉薯餅,軟綿綿夠creamy👍🏻另外推介既冰飲特調,無論係果茶定冰沙都有得揀,今次揀左薄荷朱古力粗沙,每一啖都食到粒粒朱古力碎🍫,加上用上明治牛奶🥛,奶味香濃😋

• 日本蒲燒鰻魚飯
2020-06-09 1220 瀏覽
離開旺角,買個外賣便當回家吃晚飯。路過弼街的投鮮食,見到空郵信封設計的餐牌,立即被吸引了。食物都是外地口味,撩起了那久久未外遊那一顆寂寞的心,於是決定先以美食讓口腹外遊一趟。有單點的食物,也可以選擇套餐,更加抵食。這晚選擇了晚航特投,一個套餐包含一款主食、三款炸物小食、湯品或飲品一客。主食、湯品或飲品可以自行決定。炸物小食固定,不過大概因為供應問題,當天的炸物小食盒改為炸蟹鉗、蟹肉忌廉薯餅和北海道原隻炸蝦。這個海鮮組合本來就是很合心意,最驚喜的是三款炸物經過接近一小時的外賣路程,入口仍舊鬆脆,沒有被倒汗水影響太多,非常惹味。餐盒的一個角落放有沙律醬,調味過後更加開胃。主食是日本蒲燒鰻魚飯。鰻魚份量十足,絕不欺場;配上濃濃鰻魚汁,燒得好香。嫩滑魚肉配合上邊的蟹籽,口感富層次。米飯以外,還包括三色蔬菜,營養豐富。飲品是雙重朱古力浴,名副其實朱古力味道極香!加上是熱飲,入口感覺更為濃烈。濃稠朱古力帶有粒粒口感,非常獨特。除了熟食,店舖內還有來自世界各地小吃和飲品,方便一站式選購。另外也可透過whatsapp落單,加倍方便。

有單點的食物,也可以選擇套餐,更加抵食。

另外也可透過whatsapp落單,加倍方便。

2020-06-09 26 瀏覽
受疫情影響,之前幾個月都嗌多咗外賣不論係送外賣到屋企,定係外賣自取都多左今次搵到間正野🤩今次喺旺角見到呢間外賣店有熱狗,飯,小食等等返屋企途中經過,又未食嘢就一於試吓!點知咁有驚喜😍😍😍熱狗超級大份 好食👍🏻👍🏻👍🏻下午茶餐好抵,仲有飲品呢碟炒飯不得了!蟹子蟹肉好好食估唔到小店都炒得幾夠火喉炒飯粒粒分明。仲有炸薯餅點埋沙律醬又邪惡又好食超級滿足嘅一餐,都係百幾蚊好抵食住附近嘅朋友一定要試吓
受疫情影響,之前幾個月都嗌多咗外賣
不論係送外賣到屋企,定係外賣自取都多左
今次搵到間正野🤩

今次喺旺角見到呢間外賣店
有熱狗,飯,小食等等
返屋企途中經過,又未食嘢
就一於試吓!點知咁有驚喜😍😍😍

熱狗超級大份 好食👍🏻👍🏻👍🏻
下午茶餐好抵,仲有飲品
呢碟炒飯不得了!蟹子蟹肉好好食
估唔到小店都炒得幾夠火喉
炒飯粒粒分明。

仲有炸薯餅
點埋沙律醬又邪惡又好食
超級滿足嘅一餐,都係百幾蚊好抵食
住附近嘅朋友一定要試吓
2020-06-08 19 瀏覽
疫情、限聚令關係,已經好耐冇喺堂食。今日行經弼街,原本想去moko shopping mall 買外賣,但見到一間小店叫"Air Fresh 投.鮮.食"一向喜歡小店的我,立即閃閃眼,👀下有咩食。餐牌好得意用airdrop to air fresh好奇心驅使下,網絡世界幫到你😜機迷一定知道,空投箱意思** 記得點主食,可以加$$ 追加優惠(我忘記追隻流心蛋)另有:下午茶、小食湯品、飲品 (手搖)連甜品都有。店舖小小,可以叫五臟俱全⋯⋯最終,投左盒"蟹膏蟹肉炒飯"和暗黑朱古力幼沙冰(有粗沙可選)暖笠笠外賣到手拆開盒,一陣蟹膏抄香味道飄出嚟三蟹(蟹肉蟹膏蟹籽)每啖飯都有蟹肉,特別係啖啖都有蟹膏香味(係炒過蟹膏特別濃香)天氣熱焗,大大杯⋯⋯爽香濃嘅朱古力味,而又不太甜(因為暗黑= dark chocolate) , 冰沙幼細,飲到尾都有味👍🏻* 唔似其他沙冰/思樂冰(飲到尾,沒哂味)食友注意:有優惠一定要溫馨提示一下既
疫情、限聚令關係,已經好耐冇喺堂食。
一向喜歡小店的我,立即閃閃眼,👀下有咩食。

餐牌好得意用airdrop to air fresh
好奇心驅使下,網絡世界幫到你😜
機迷一定知道,空投箱意思

** 記得點主食,可以加$$ 追加優惠
(我忘記追隻流心蛋)

另有:下午茶、小食湯品、飲品 (手搖)

甜品都有。
店舖小小,可以叫五臟俱全⋯⋯

暖笠笠外賣到手

拆開盒,一陣蟹膏抄香味道飄出嚟

三蟹(蟹肉蟹膏蟹籽)

天氣熱焗,大大杯⋯⋯爽
* 唔似其他沙冰/思樂冰(飲到尾,沒哂味)

食友注意:有優惠一定要溫馨提示一下既

2020-06-04 24 瀏覽
和牛粒粒(日本沖繩) $30一粒粒和牛全部都好juicy 有啲牛肉會有連住啲筋 但都唔會好韌  啲汁比較多 和牛嘅分量都算ok 除左和牛之外,仲有啲蔬菜:西蘭花同椰菜花,食都食得健康啲,唔會變左食肉獸~主食叫左日蒲燒鰻魚飯 $56 呢個真係幾正 不枉其他食評都係咁推介 可以話係佢地嘅招牌菜!!淨睇個賣相都已經好吸引 大大條鰻魚 上面仲有蟹子,中和下濃味嘅鰻魚汁啲飯粒食得出係日本米 唔係一般白米 真係做到佢講嘅日本空投feel~同和牛粒粒一樣都有西蘭花同椰菜花,仲有細細粒嘅蘿蔔仔另外跟主食仲加左個溫泉蛋 $5就算外賣隔左一段時間先食 隻蛋都仲係流心 冇變全熟重點係佢啲鰻魚汁夠多 完全夠哂撈飯 全部mix埋一齊 一啖放入口 和味!!!餐廳逢1200-1700有午市優惠 惠顧任何主食,會送一杯蜜桃茶 大大杯!soda係另外加錢$8買 mix埋做fruit soda
和牛粒粒(日本沖繩) $30
 啲汁比較多 和牛嘅分量都算ok

主食叫左日蒲燒鰻魚飯 $56

同和牛粒粒一樣都有西蘭花同椰菜花,仲有細細粒嘅蘿蔔仔
另外跟主食仲加左個溫泉蛋 $5

就算外賣隔左一段時間先食 隻蛋都仲係流心 冇變全熟

soda係另外加錢$8買 mix埋做fruit soda

• 蒲燒鰻魚飯
2020-06-01 25 瀏覽
呢間餐廳由於做外賣,所以唔係太著重餐廳佈置。同街坊小店店嘅feel差唔多,店舖入面仲有賣一d零食日用品。雖然門口有張枱,但條街太多人太嘈,應該都唔會想係門口食。特上空投蟹黃蟹膏炒飯份量有d細,男士應該會食唔飽。味道唔錯,有蟹肉鮮味,蟹膏味道就唔係好突出。外賣盒既設計好奇怪,唔夠ser-friendly,打開之後4邊都圍住,要撕開一邊先可以順利食到,但好難撕。餐廳應該轉下包裝。而特飲方面就不過不失,同罐裝飲品味道差不多。
呢間餐廳由於做外賣,所以唔係太著重餐廳佈置。

雖然門口有張枱,但條街太多人太嘈,應該都唔會想係門口食。

特上空投蟹黃蟹膏炒飯
份量有d細,男士應該會食唔飽。
味道唔錯,有蟹肉鮮味,蟹膏味道就唔係好突出。
而特飲方面就不過不失,同罐裝飲品味道差不多。