2023-07-13 12 瀏覽
✨ 日式燒封門柳意大利飯Japanese-style Grilled Beef Risotto燒封門柳牛味濃郁,肉質軟腍,加上滑蛋口感更嫩滑。意大利飯飯身creamy黏口。 ✨慢煮法國無激素燒春雞Slow-cooked French Hormone-free Roasted Spring Chicken燒春雞以慢煮形式烹調,皮香肉嫩。✨ 七日熟成澳洲穀飼安格斯西冷牛扒7-day Aged Australian Grain-fed Angus Sirloin Steak牛扒肉質較厚實。 ✨狂熱辣肉碎薄餅 Spicy Minced Meat Bread Pizza薄餅鬆軟,加入辣肉碎更為惹味。 ✨小食拼盤 Snack Plater小食拼盤包括鹽翅雞肉、味噌豚肉、日式紫蘇葉豚肉腸、吉列蕃茄芝士及吉列蠔。✨白桃雲尼拿雪糕梳打Peach Vanilla Soda清甜的白桃梳打配上香滑的雲尼拿雪糕,夏日解渴之選。

燒春雞以慢煮形式烹調,皮香肉嫩。

✨ 七日熟成澳洲穀飼安格斯西冷牛扒
牛扒肉質較厚實。

薄餅鬆軟,加入辣肉碎更為惹味。

✨小食拼盤 Snack Plater
小食拼盤包括鹽翅雞肉、味噌豚肉、日式紫蘇葉
豚肉腸、吉列蕃茄芝士及吉列蠔。

✨白桃雲尼拿雪糕梳打Peach Vanilla Soda
清甜的白桃梳打配上香滑的雲尼拿雪糕,夏日解渴之選。
😍鬧市中camping🏕️走進灣仔我愛慢煮,即時眼前一亮,環境開揚,露營風主題鮮明,一家三口週日來食lunch,歎住冷氣camping 好寫意。😁🍺1664blanc 啤酒 $48啤酒配慢煮系列正啊,清爽帶果香。🍊橘子雲呢拿雪糕梳打 $48女女好喜歡, 飲品味道有啲似咸柑桔。🥤榛子咖啡 (凍)$45入口柔滑,有堅果味道。🥑慢煮溫泉蛋牛油果沙律 $78新鮮蔬菜,配香滑的牛油果及流心溫泉蛋,好美味😍🐐慢煮燒羊架$188羊架肉質嫩滑,配菜有紅蘿蔔,🌽 粟米同薯條。🐷慢煮原條烤豬肋骨$188烤豬肋骨非常入味,肉質勁juicy,燒烤醬味道惹味。🐔慢煮法國無激素燒春雞$126燒春雞皮脆肉嫩,爆汁juicy, 香草調味非常香濃。
😍鬧市中camping🏕️

🍺1664blanc 啤酒 $48

啤酒配慢煮系列正啊,清爽帶果香。

🍊橘子雲呢拿雪糕梳打 $48

女女好喜歡, 飲品味道有啲似咸柑桔。

🥤榛子咖啡 (凍)$45

入口柔滑,有堅果味道。

🥑慢煮溫泉蛋牛油果沙律 $78

新鮮蔬菜,配香滑的牛油果及流心溫泉蛋,好美味😍

🐐慢煮燒羊架$188

羊架肉質嫩滑,配菜有紅蘿蔔,🌽 粟米同薯條。

🐷慢煮原條烤豬肋骨$188

烤豬肋骨非常入味,肉質勁juicy,燒烤醬味道惹味。

🐔慢煮法國無激素燒春雞$126

燒春雞皮脆肉嫩,爆汁juicy, 香草調味非常香濃。

2023-07-09
  • 烤豬肋骨
2023-07-13 28 瀏覽
近來露營成風,大家都愛上郊遊露營一下,但天氣實在太熱了,但就比我搵到另一露營玩/食法,來到灣仔W Square中的「我愛慢煮」。進店後真係另又一番風味,餐廳地方寬敞,有著大自然的感覺,當中更加上了木椅、木桌、大營帳篷等…真係啱晒拍拖情侶、家庭聚會都一樣適合。青蘋果雲尼拿雪糕梳打入口有著青蘋果的碳酸梳打口感,還搭配了雲尼拿雪糕,清新爽口,相互交融,非常適合在炎熱的夏天飲用。白桃雲尼拿雪糕梳打另一款則用上白桃碳酸梳打配上蜜瓜雪糕,口感柔和順口,讓人感受到溫柔的口感和清新的氣息。日式燒牛肉他他沙律賣相吸引的香燒牛肉,燒至半熟狀態,口感鮮嫩,肉質濃郁,再有爽甜多汁的沙律菜,半熟流心溫泉蛋,配搭得剛剛好,食起來非常開胃。滑蛋鰻魚意大利飯大大條軟嫩鮮嫩的鰻魚,再放上柔軟滑嫩的滑蛋上,而意大利飯中更加入了雜菌香菇,入口淡淡的甜香,與米飯融合在一起,一夾在一起進食豐富了口感的層次,嫩滑鮮味。慢煮寶雲酥羊架(3支骨)色彩繽紛的寶雲酥羊架來了,先講襯盤盡花心思,紅黃綠椒、粟米、車厘茄等…五顏六色…再有乾爽酥脆的寶雲酥,切開肉質鮮嫩,多汁鬆軟,入口調味得宜,令人一件接著一件的,食唔停口!慢煮原條豬肋骨(半份

青蘋果雲尼拿雪糕梳打

白桃雲尼拿雪糕梳打

日式燒牛肉他他沙律

滑蛋鰻魚意大利飯

慢煮寶雲酥羊架(3支骨)

慢煮原條豬肋骨(半份)
半份豬肋骨都真係幾抵食,豬肋骨都沾滿了BBQ醬汁,淋身之餘更慢煮得非常入味,肥瘦適中,非常惹味!
星期五下午同朋友去左灣仔的露營主題餐廳慢活一下,環境超chill , 重點係食物都好高質。堅果煙三文魚沙律-煙三文魚新鮮肥美-沙律菜新鮮爽脆,加上堅果碎係面,口感up.味憎豚肉三串-有驚喜,味憎令到豚肉好香甜,有獨特的味道-$58黎講CP值好高!清酒煮甲殼生物-清酒加左牛油,好香-有大海蝦,扇貝,大量沙白,青口,全部都好鮮甜,尤其扇貝完全唔韌黑安格斯肩胛8 oz-姐最歡喜的一碟!澳洲肩胛牛味濃但唔會好肥,超厚切的關係真的做到中間係粉嫩-最欣賞的係外面係脆口的Cupuccino -近期飲過最出色的咖啡,加左咖啡粉係面,好香!

-煙三文魚新鮮肥美
-沙律菜新鮮爽脆,加上堅果碎係面,口感up.

味憎豚肉三串
-有驚喜,味憎令到豚肉好香甜,有獨特的味道
-$58黎講CP值好高!

清酒煮甲殼生物
-清酒加左牛油,好香

-最欣賞的係外面係脆口的

Cupuccino
-近期飲過最出色的咖啡,加左咖啡粉係面,好香!
Cupuccino

2023-07-12 7 瀏覽
近幾年山系產品店舖越開越多,估唔到連餐廳都採用山系作為主題裝飾。入到餐廳,感覺自己好似去了露營營地,鬧市中的一點型格。蒜香花椒蜆肉拼原隻吉列蝦意粉份量頗多。入口隱約感受到花椒和蒜香,少少辣味,增加了食欲感。配菜蜆肉,紅椒,青椒,菇菌……..毫不吝嗇,足料。吉列蝦細細隻,可愛甜美。朱古力咖啡蛋糕賣相有點似opera。朱古力味濃厚,但又不會蓋過咖啡香味。榛子咖啡榛子味顯著,味道不錯。略嫌沒有拉花美感。

蒜香花椒蜆肉拼原隻吉列蝦意粉
份量頗多。
入口隱約感受到花椒和蒜香,少少辣味,增加了食欲感。
配菜蜆肉,紅椒,青椒,菇菌……..毫不吝嗇,足料。
吉列蝦細細隻,可愛甜美。

朱古力咖啡蛋糕
賣相有點似opera。
朱古力味濃厚,但又不會蓋過咖啡香味。

榛子咖啡
榛子味顯著,味道不錯。略嫌沒有拉花美感。

2023-07-07
2023-07-10 25 瀏覽
朋友介紹今晚去《我愛慢煮》,環境很舒服,服務員也很友善。日式燒封門柳意大利飯:一道將日本和意大利風味完美結合的創意菜。牛肉片肉嫩,烤得恰到好處,意大利飯飽滿軟糯,每一口都讓人欲罷不能。 七日熟成澳洲穀飼安格斯西冷牛扒:牛扒經過七日熟成,肉質更加鮮嫩多汁,肉香濃郁。西冷部位的肉質適中,外焦裡嫩,既有嚼勁又不柴。搭配上簡單的三色椒,薯條、和粟米,就是一頓完美的牛扒大餐。小食拼盤:有鹽麴雞肉,味噌豚肉,日式紫蘇葉雞肉,吉列番茄芝士,吉列蠔。吉列番茄芝士是用番茄和芝士而製,外皮金黃酥脆,裡面是軟糯。而吉列蠔是用新鮮的生蠔裹上麵粉後油炸而成的小吃,外皮香脆,裡面是滑嫩的生蠔,海洋的鮮甜在口中爆發,讓人回味無窮。 桃子味慕絲蛋糕:這是一道清爽甜美的甜點,外觀光滑濕潤,入口輕盈綿密。
朋友介紹今晚去《我愛慢煮》,環境很舒服,服務員也很友善。

2023-07-10 15 瀏覽
《城市綠洲露營風⛺️》———————————————-#我愛慢煮 🔥 -朋友介紹先知原來鬧市裡面都有間咁特別嘅主題餐廳,坐喺露營枱櫈上面食別具風情🏕️加上周圍放滿露營燈、帳篷、天幕同大量綠色植物,就好似置身於大自然之中,夠哂chill 🌳-🥩 七日熟成澳洲榖飼安格斯西冷牛扒8oz我哋嗌咗Medium,熟度啱啱好,切開呈嫩粉紅色💖 牛味好出,厚切得嚟幾有咬口,喺熟成櫃熟成後再輕輕煎香鎖住肉汁,好juicy😌-🐽 慢煮原條豬肋骨半份已經份量十足,以低溫慢煮,輕輕一切就已經骨肉分離,口感柔軟,燒烤醬味道濃郁,略帶鹹香🥰-升級套餐仲有得跟餐湯、蒜蓉包及飲品,或者加配小牛角包、飲品及是日甜品,都幾抵食😘 我哋仲加咗個炸雞軟骨,酥脆香口,食到停唔到口😆-⭐ 參考價錢︰(另收加一)七日熟成澳洲榖飼安格斯西冷牛扒8oz: $268慢煮原條豬肋骨半份: $108套餐加配餐湯,蒜蓉包及飲品: $32升級套餐加配小牛角包,飲品及是日甜品: $45炸雞軟骨: $58薰衣草雲呢拿雪糕梳打: $48青蘋果雲呢拿雪糕梳打: $48🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$300
《城市綠洲露營風⛺️》
———————————————-
#我愛慢煮 🔥
🥩 七日熟成澳洲榖飼安格斯西冷牛扒8oz
🐽 慢煮原條豬肋骨
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
七日熟成澳洲榖飼安格斯西冷牛扒8oz: $268
青蘋果雲呢拿雪糕梳打: $48
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$300
2023-07-02
🛖原來HOHO 係解hang out ,完全係俾佢嘅露營風吸引,上到去環境好舒適,可能因為枱號高度變矮左,空間感都多左,好舒適。唔駛擔心露營椅會唔好坐,我坐左兩個鐘都好舒服,配合呢到嘅燈光同背景音樂,好舒服。好啱情侶黎同朋友聚餐。⛺️如果真係唔鍾意露營椅,都有幾個大形帳篷位置,坐得舒服又有私隱度🐮七日熟成澳洲穀飼安格斯西冷牛扒 (8oz) $268熟成牛扒經慢煮能夠提升肉質嘅嫩度及含汁性,牛味香濃配菜有烤粟米、三色椒同炸薯條,烤粟米好香口。🐏慢煮寶雲酥羊架 $188餐廳主打慢煮,當然要試下,寶雲酥係烤羊架面層撒上麵包糠同香草,再焗到好香,除左食物層次感大大增加,外層脆脆內裡肉質軟軟嘅感覺。三大支羊架拆肉會有d困難,懶懶嘅我都係鍾意分開左嘅一支支羊架🍽️惠顧慢煮系列/主食,可以轉套餐,套餐有兩款:+$32 餐湯、蒜蓉包及飲品+$45 小牛角包、飲品及是日甜品作為牛角包控+甜王,梗係揀第二個set🥐小牛角包烘熱嘅牛角品好鬆軟香脆,好想食一大個。🍰什莓荔枝慕絲蛋糕平時套餐嘅甜品離不開tiramisu奶凍嗰d,呢到係整件蛋糕,蛋糕仲要係igable 嘅心心形,超有誠意加高質!什莓慕絲好滑,莓味好香

🐮七日熟成澳洲穀飼安格斯西冷牛扒 (8oz) $268

熟成牛扒經慢煮能夠提升肉質嘅嫩度及含汁性,牛味香濃
七日熟成澳洲穀飼安格斯西冷牛扒

配菜有烤粟米、三色椒同炸薯條,烤粟米好香口。

🐏慢煮寶雲酥羊架 $188

慢煮寶雲酥羊架

🍽️惠顧慢煮系列/主食,可以轉套餐,套餐有兩款:
+$32 餐湯、蒜蓉包及飲品
+$45 小牛角包、飲品及是日甜品

作為牛角包控+甜王,梗係揀第二個set
🥐小牛角包
烘熱嘅牛角品好鬆軟香脆,好想食一大個。
小牛肉包

🍰什莓荔枝慕絲蛋糕

什莓慕絲好滑,莓味好香濃,入面夾住荔枝味果醬。
什莓荔枝慕絲蛋糕

🍰千層蛋糕
是日甜品係原味千層蛋糕,十件層餅皮夾住香滑嘅cream,餅層唔會好乾,絕對係合格嘅千層蛋糕。

🍹蜜桃水果茶
加左西瓜、士多啤梨汁同檸檬嘅蜜桃茶,甜度適中。

☕️Iced coffee latte
蜜桃水果茶

不論係放工定週末黎呢到 都可以過一個好chill 嘅時間

慢煮寶雲酥羊架
小牛肉包
什莓荔枝慕絲蛋糕
蜜桃水果茶
呢間餐廳環境以露營作主題,入到餐廳,我立刻被獨特嘅環境、氛圍所吸引充滿住空間感,擺滿哂野外探險嘅露營用品,大大增添左用餐嘅樂趣❤️連啲嘢食都好有驚喜🥩熟成澳洲殼飼安格斯西冷牛扒烤得肉質好tender,再加上熟成左7日,入口好軟滑唔韌而且牛嘅味道非常濃郁最鍾意呢度唔會有任何醬汁,足以食到牛嘅味道‼️好食嘅牛,只要簡單調味就yummy🍝蒜香花椒蜆肉拼吉列蝦意粉蒜香味撲鼻🧄 未食已經聞到好香❤️入口會食到微微嘅花椒香味,同蒜香好融和‼️意粉做到Al Dente吉列蝦更加係加分位,炸得夠乾身,炸漿亦好夠薄🍕三重芝士麵包薄餅呢個係我最鍾意的❤️麵包非常脆口,而且芝士味道濃郁而不咸,完全食到唔同嘅芝士味道🧀千層蛋糕
呢間餐廳環境以露營作主題,
入到餐廳,我立刻被獨特嘅環境、氛圍所吸引

連啲嘢食都好有驚喜

🥩熟成澳洲殼飼安格斯西冷牛扒
烤得肉質好tender,再加上熟成左7日,入口好軟滑唔韌

而且牛嘅味道非常濃郁

最鍾意呢度唔會有任何醬汁,足以食到牛嘅味道‼️
好食嘅牛,只要簡單調味就yummy

🍝蒜香花椒蜆肉拼吉列蝦意粉
蒜香味撲鼻🧄 未食已經聞到好香❤️
入口會食到微微嘅花椒香味,同蒜香好融和‼️
意粉做到Al Dente

吉列蝦更加係加分位,炸得夠乾身,
炸漿亦好夠薄

🍕三重芝士麵包薄餅
呢個係我最鍾意的❤️
麵包非常脆口,而且芝士味道濃郁而不咸,
完全食到唔同嘅芝士味道🧀

2023-07-09
2023-07-08 26 瀏覽
今日去咗一間以露營為主題的餐廳一入去就感受到濃濃的露營氣息環境好似真係喺戶外露營咁🏕️仲有露營桌椅 露天平台 大/小營幕坐位睇得出每一角角落都花左心思去裝飾無論一大班朋友定拍拖都實有一個角落岩你坐~➰堅果煙三文魚沙律 $98➰煙三文魚新鮮沙律醬汁味道剛剛好作為開胃前菜最好不過➰七日熟成安格斯西冷 $268➰多汁嫩滑帶有微微的脂肪味道煮得剛剛好仲配埋燒粟米同炸薯條真係諗起露營BBQ的感覺➰忌廉蟹黃蟹肉粗管通粉 $168➰醬汁濃郁香濃蟹肉新鮮長通粉口感適中岩哂鍾意香濃口味的你市區中的「camping 」環境令人好舒服 傾計食飯一流非常relax~~~
今日去咗一間以露營為主題的餐廳
一入去就感受到濃濃的露營氣息
環境好似真係喺戶外露營咁🏕️
仲有露營桌椅 露天平台 大/小營幕坐位
睇得出每一角角落都花左心思去裝飾
無論一大班朋友定拍拖都實有一個角落岩你坐~

➰堅果煙三文魚沙律 $98➰

醬汁濃郁香濃
蟹肉新鮮
長通粉口感適中
岩哂鍾意香濃口味的你

市區中的「camping 」
環境令人好舒服 傾計食飯一流
非常relax~~~
✨ 我愛慢煮(ू•‧̫•ू⑅)⁡以前在上環吃過這餐廳印象幾好知道該分店最近搬了在灣仔插旗收工後去試試⁡新店環境比舊店面積大很多到處都是打卡位主題室內campsite場內不少植物燈光 為餐廳加添生氣另設有室外座位餐廳間時更有live band氣氛一流⁡🎀 <日式燒牛肉他他沙律>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟿.𝟻/𝟷𝟶⁡燒牛肉做得很出色粉嫩 肥瘦適中重點是牛肉份量很多菜亦新鮮 配點黑醋女生如果是減肥單點份量也很足夠整碗吃得很飽⁡🎀 <七日熟成澳洲穀治安格斯>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶⁡牛肉叫了5成沒有overdone肉味重配料有點蔬菜薯條都幾豐富⁡🎀 <紫蘇青醬柚子雞扒意粉>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶⁡雞扒大大塊煎得幾香意粉煮得有驚喜偏乾身有點韌度我和朋友也一直大讚意粉真好吃⁡🎀 <炸吉列蠔>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶⁡吉列蠔比想像中大隻幾香口而且也吃到蠔的鮮美⁡🎀 <熱情果水果茶, 熱朱古力>水果茶不太甜淡淡果香消滯清新⁡熱朱古力味道和預期一樣正正常常亦不太甜 餐廳食物整體質素不錯環境亦佈置用心推介來試試⁡整體評分:😋味道:
✨ 我愛慢煮(ू•‧̫•ू⑅)

以前在上環吃過這餐廳印象幾好

𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶

吉列蠔比想像中大隻
幾香口
而且也吃到蠔的鮮美

🎀 <熱情果水果茶, 熱朱古力>

水果茶不太甜

💖 我愛慢煮 HoHo. Patio
📍灣仔軒尼詩道314-324號W Square4樓
📞5111 1482

2023-07-07 160 瀏覽
老公近期在對面海返工, 放工約佢去附近一間樓上舖嘅露營風餐廳, 我地由銅鑼灣行過去大概8~10分鐘. 餐廳佔全層,空間寬敞舒適,裡面添置帳幕,露營枱櫈,彷真植物營造出大自然露營氣息⛺️ 令人瞬間放鬆起來!食物以西式為主,我哋叫兩樣主食 ,可以加優惠價$32 配餐湯、蒜蓉包及飲品! 是日餐湯係粟米湯&羅宋湯.特濃朱古力&熱情果水果茶 慢煮溫泉蛋牛油果沙律份量足夠二至三個人食,沙律菜清新爽脆,而牛油果營養價值高,無論對皮膚或者心血管等都好有益處,都市人健康之選!澳洲穀飼黑安格斯肩胛(8oz) 7成熟 肩胛肉質感柔軟,中間部位有嫩筋增添咀嚼感, 另外伴碟都好豐富,完全唔馬虎,有烤過嘅三色椒、粟米、車厘茄, 仲有炸薯條!日式紫蘇豚肉腸  入口挺驚喜, 內裡豚肉嫰腍, 肉味香濃, 一d乾爭爭感覺都無, 輕食一流!蒜香花椒蜆肉拼原隻吉列蝦意粉意粉用好多蜆仔肉一齊炒, 同時因為有花椒關係,入口會散發出陣陣麻感,但個股麻感又唔會強烈到充斥整個舌頭,唔辣,偶爾嘗試新口味意粉都唔錯!甜品叫千層蛋糕拼酥皮雪糕當日無酥皮雪糕供應,  轉為呍喱嗱雪糕球.千層蛋糕每一層都鋪滿忌廉,口感綿滑,添加花瓣襯托顯得特別精美
特濃朱古力&熱情果水果茶

慢煮溫泉蛋牛油果沙律
澳洲穀飼黑安格斯肩胛(8oz) 7成熟
日式紫蘇豚肉腸
蒜香花椒蜆肉拼原隻吉列蝦意粉
甜品叫千層蛋糕拼酥皮雪糕
當日無酥皮雪糕供應,  轉為呍喱嗱雪糕球.
千層蛋糕每一層都鋪滿忌廉,口感綿滑,添加花瓣襯托顯得特別精美!
整個環境氛圍真係令人好舒服好chill,不知不覺逗留左兩個鐘, 好適合情侶同朋友聚會
2023-06-27
雖然天氣炎熱香港既Camping熱潮無減退放工跟舊同事食飯 發現新開餐廳!!裝修設計俾我好深印象怕熱怕煩的我其實好怕露營但又好鐘意戶外那份Chill的感覺呢度就真係正合我心意不用千里迢迢,也不受天氣所影響可以感受camping的氛圍 餐廳設有帳幕,露營椅子,茶几,亦有大梳化椅,長方桌從擺設以至餐具餐廳每一個角落都是圍繞露營主題睇得出每個位置店主都花盡心思無論情侶拍拖也好傾生意或同事也好一大班人party也好都好適合在忙碌的都市生活中讓食客可以在這裡感受到輕鬆自在放低生活上的包袱喘喘息享受被帳篷環繞的野營感 //小食拼盤 $178//甘chill既環境下食正餐之前先來一客小食拼盤先這個小食拼盤夠豐富烤雞肉2串,味增豚肉2串日式紫蘇葉豚肉腸2條吉列蕃茄芝士1個,吉列蠔2隻吉列蕃茄芝士夠特別內裡盛載著滿滿的芝士 有拉絲的效果吉列蠔外層炸我金黃酥脆蠔夠大隻而且蠔的鮮味濃而多汁最令我驚喜是紫蘇葉豚肉腸豚肉腸味道好似台灣腸加上了紫蘇葉,香味甚濃 //慢煮法國無激素燒春雞 $126//慢煮令隻烤雞肉質成隻都好嫩滑烤得好淋 切開時輕輕鬆鬆咁分開左雞脾雞翼薄薄的醬汁在雞皮表面,雞肉入哂味吃起來非常軟熟完
雖然天氣炎熱
香港既Camping熱潮無減退
放工跟舊同事食飯 發現新開餐廳!!

裝修設計俾我好深印象
怕熱怕煩的我其實好怕露營
但又好鐘意戶外那份Chill的感覺
呢度就真係正合我心意
不用千里迢迢,也不受天氣所影響
可以感受camping的氛圍

餐廳設有帳幕,露營椅子,茶几,
亦有大梳化椅,長方桌
從擺設以至餐具

吉列蠔外層炸我金黃酥脆
蠔夠大隻而且蠔的鮮味濃而多汁
最令我驚喜是紫蘇葉豚肉腸
豚肉腸味道好似台灣腸
加上了紫蘇葉,香味甚濃

//慢煮法國無激素燒春雞 $126//
慢煮令隻烤雞肉質成隻都好嫩滑
烤得好淋 切開時輕輕鬆鬆咁分開左雞脾雞翼
薄薄的醬汁在雞皮表面,
雞肉入哂味吃起來非常軟熟

蒜蓉包香蒜味道十足很好吃

另一個餐加了$45加配牛角包,飲品
牛角包入口鬆軟

甜品千層蛋糕 忌廉不會過厚
一層一層咬到好有層次感 很高質!
  • 慢煮法國無激素燒春雞
2023-07-06 22 瀏覽
在繁忙的灣仔區,#我愛慢煮 帶給大家一個別開生面的用餐體驗。這間西餐店以露營為主題,裝修充滿戶外氣息,讓你彷彿置身於美麗的露營地區。走入店內,一股露營氣氛撲面而來,帳篷、木板凳同埋地毯裝飾令人有置身野外嘅感覺,整個氣氛非常愜意。⛺️📸每逢星期五、六、日,現場更有Live band表演,為大家帶來輕鬆愉悅的背景音樂,讓人盡情享受美食的同時,感受悠閒的露營氛圍。🎵🎸法式蒜蓉包🥖😋這款麵包外皮香脆,內裡柔軟,蒜香撲鼻。忌廉粟米湯🌽🥣濃郁的奶油口感,混合著甜美的粟米慢煮賣雲酥羊架,羊肉酥軟入口即化,側邊仲配上一大堆薯條及蔬菜🥬,男士食都一定夠飽🤣七日熟成澳洲穀飼安格斯牛扒嚴密肉香,咬落去份外香口。Siroin Stoak嫩滑入口鹽麴雞肉串燒串串黃金色,雞皮酥脆肉質鮮嫩,麴香加上海鹽味道👅

法式蒜蓉包🥖😋
這款麵包外皮香脆,內裡柔軟,蒜香撲鼻。
忌廉粟米湯🌽🥣
濃郁的奶油口感,混合著甜美的粟米

2023-07-06 42 瀏覽
同朋友專誠去試新店,係灣仔 W Square 以露營camping為主題既多國菜餐廳。門口好靚好吸引, 內裡好寬敞,座位之間亦都好闊落坐得非常舒服。入面有露營櫈,帳篷, 享受食物之餘又可以感受到露營嘅快樂 , 如果喜歡露營嘅朋友仔又唔想喺大熱天時入面畀蚊咬,可以嚟呢度體驗下一解露營癮。 我哋兩個人都叫咗五道菜,因為真係實在太吸引。1.堅果煙三文魚沙律沙律菜同三文魚好新鮮,配沙律醬好開胃醒神。沙律除咗可當前菜之外亦都可以中間當解膩。2. 慢煮原條豬肋條(半份)罷盤賣相好,因為慢煮的關係,豬仔骨肉質非常軟腍,輕輕一撕肉跟骨已經可以分離。入口又軟,咬落彈口,醃料同埋燒汁醬料令到佢更加香口,而且味道濃,香多汁好juicy。 伴碟亦有炸薯條,燒粟米同埋三色椒, 可以過一過油膩感3. 狂熱辣肉碎薄餅 非常足料同埋惹味嘅薄餅,餅底係用上蒜蓉包做餅,上面嘅辣肉醬分量好多,足料到連個餅底都知撐唔到。加上溶化咗嘅芝士碎,一拎起塊薄餅就有拉芝,味道剛剛好,肉碎配香辣非常匹配,食到一件不剩4. 炸薯條配黑松露他他醬薯條炸得好鬆脆唔會太油膩,放咗一陣都可以好脆口,他他醬足料絕對唔敷衍5. 鹽麴雞肉串(三串)雞肉
我哋兩個人都叫咗五道菜,因為真係實在太吸引。

.堅果煙三文魚沙律

. 慢煮原條豬肋條(半份)

. 狂熱辣肉碎薄餅

. 炸薯條配黑松露他他醬

. 鹽麴雞肉串(三串)
雞肉好嫩口燒得外脆內嫩,唔會冇曬肉汁,好juicy,味道唔會太濃剛剛好,camping配燒烤係一絕ler.

. 新蘋果雪糕梳打+
白桃雪糕梳打
白桃梳打配哈密瓜雪糕,蜜瓜雪糕帶點淡淡嘅蜜瓜味,清新可口。

如果想坐得舒服又可以同成大班朋友一齊嚟傾下心事,暢談一番,沒有壓迫感,可以考慮嚟呢一度,絕對推介

我地兩個人食左600幾元超扺,又坐得舒服,無限時咁慢慢食,下次可以約埋一大班人再來食。

狂熱辣肉碎薄餅

狂熱辣肉碎薄餅