在附近的海濱公園散步,剛巧行過這家台式料理店,有點餓,即管試試。其實這裡遠離港鐵或公共交通交匯處,附近大部份是低密度住宅,但海濱公園沿途一路卻有不少食肆,包括中餐/西餐/日式料理/泰國菜/咖啡店,等... 大多數都是走高檔路線,難得這家走親民文青風格。新冠肺疫情下,入餐廳之前客人都會被要求量體溫,餐廳也會提供搓手液。餐枱與枱之間會有膠板分隔,但要求小店內枱與枱之間有1.5米距離卻很難,尤其是午市繁忙時段,難道有客有位都唔接生意嗎?餐廳有室外和室內兩部份,中間有一大片落地玻璃門,今天天氣好所以餐廳將玻璃門敞開裡外連合,令原本小小的地方變得更寬敞。室內有一排書架,上面放滿烹飪書,下次有機會要問下那麼多書食客可否借閱?剛坐下侍應放下一個 QR code 讓客人自行在手機點餐。這種點餐方法不是新鮮玩意,好處是不用下載應用程式,全程網上完成,選項清楚圖文並茂。第一次來,就點個簡單的鮮茄紅燒牛肉麵套餐罷,選配了戀上三涼拌/陽春麵/熱桂圓紅棗茶少甜。前菜戀上三涼伴是芽菜紅蘿蔔絲翡翠豆苗加油醋汁伴成的清新沙律,份量看似很少,但對女生來說已足夠,重點是味道夠好,調味恰到好處,清爽開胃。鮮茄紅燒牛肉陽春麵

鮮茄紅燒牛肉陽春麵,湯底濃濃的鮮茄味,加上幾條清香的芹菜,還有紅蘿蔔和白蘿蔔,整碗湯喝盡都沒感覺到有味精。牛𦟌肉中有一些軟稔到一夾便碎,有些稍為大塊點的卻又仍然保留一點咬口,好喜歡這種配搭,重點是喜歡牛𦟌富有牛味得來,不似牛腩般油膩,也不似牛筋般黏口。麵條是一般的陽春麵,正常。

桂圓紅棗茶也是跟一般的台式飲品用糖漿開水沒兩樣,但可以吃到紅棗片和桂圓肉。

總體是一家值得再來的台式料理餐廳,餐牌上還有好些選擇我會希望下次多幾個人來時可以試試的,如蚵仔煎、鹽酥雞扒、法國煎焗鹹豬手、芋圓仙草豆腐花、等...。希望這小店能在逆市下繼續生存下去。
2020-04-09
2020-03-29 194 瀏覽
幾個人特登去將軍澳搵野食🧐見到酒吧附近有呢間戀上台式料理🇹🇼 就揀左呢間食🤭鮮茄紅燒牛肉刀削麵,紅燒湯底加上鮮茄🍅令到個湯底除左香濃微辣之外,仲多左浸蕃茄嘅酸甜😆紅燒牛肉有牛筋、牛𦟌🐮牛肉幾淋,都有少少彈牙👍🏻伴菜三小碟有雲耳、毛豆、花生🥜雲耳酸酸辣辣,仲好爽口😋刀削麵有咬口😆戀戀蚵仔煎🍳啲蠔仔唔會太細隻,同埋都幾多🦪連埋啲葱同芫荽一齊點個醬汁🥢甜甜地幾好味🤤紅豆丸子伴雪糕🍦丸子非常 Q 彈🍡連埋啲蜜紅豆食,好正😜草莓鮮奶,比較似草莓奶昔,底下有草莓醬同少少草莓蓉🍓黑糖珍珠鮮奶🥛甜度剛好,珍珠都彈牙
2020-03-28 155 瀏覽
每週都要吃的就一定是台灣菜,因為真的很喜歡滷肉飯,鹽酥雞和台式奶茶🥤,週末一定要跋山涉水🚌坐車來到將軍澳試試這家期盼已久的台式燒烤,台灣的老乾杯燒烤很多人都喜歡😘,之前去台北也專門打卡!✨🌟🌟🌟🌟🌟✨(10分制)滷肉飯:8.5鹽酥豬排:8.5奶茶:9(奶蓋太加分了)燒烤:9牛肉麵:8.5非常適合週末來的一家店,因為環境很舒服,就在河邊,吃完飯可以沿著河走一走放鬆一下,畢竟現在疫情期間,大家都憋了很久,想出去玩!店名:戀上台式料理地址:將軍澳唐俊街21号翩汇坊地下G26号舖
✨🌟🌟🌟🌟🌟✨(10分制)
滷肉飯:8.5
鹽酥豬排:8.5
奶茶:9(奶蓋太加分了)
燒烤:9
牛肉麵:8.5
店名:戀上台式料理
地址:將軍澳唐俊街21号翩汇坊地下G26号舖
2020-03-16 131 瀏覽
聽人講呢間台式料理喺海邊 ,十分有情調, 而且環境非常舒適 。一路食一路望住個海,真係好寫意! 爐端燒牛肉拼盤 牛肉拼盤裏面有牛舌,牛小排,牛肩同牛胸腹,牛肉入口即溶,油脂分泌平均 ,十分口感非常好。 只係落少少鹽同黑椒已經 好有牛味!牛小排十分有咬感,燒香之後食真係好滿足蔬菜叫咗燒菠蘿 試完之後好有菠蘿香同埋 juicy爐端燒日本和牛燒日式真係好正,和牛入口即溶,好有牛味, 送白飯冇得頂芒果梳打,味道ok,如果多點茫果味就更加好!呢度嘅價錢都好抵食,牛肉拼盤份量多, 仲有咁好嘅環境, 食完飯仲可以行下海濱長廊 ,下次一定再嚟

爐端燒牛肉拼盤

牛小排十分有咬感,燒香之後食真係好滿足

蔬菜叫咗燒菠蘿

試完之後好有菠蘿香同埋 juicy

爐端燒日本和牛

燒日式真係好正,和牛入口即溶,好有牛味, 送白飯冇得頂

芒果梳打,味道ok,如果多點茫果味就更加好!

2019-12-10
  • 燒牛肉拼盤
  • 燒日式和牛
2020-03-11 128 瀏覽
今晚心血來潮想食燒肉,約左個將軍澳frd去嗰邊覓食OP搵到popcorn附近海旁有幾間餐廳揀咗間台灣嘢食 貪佢又有得食燒肉有得食台灣野仲有靚景睇本身想要户外位,點知都幾full就決定坐入面,不過其實全間鋪都好開揚坐室內都唔會覺得侷促入場有個加分位,就係每個入場嘅人都要量體溫同噴洗手液,食都食得安心啲黎到第一樣就梗係要食燒肉揀左兩款牛肉同埋菠蘿特別推介牛小排腌得好入味 簡單燒一燒已經好好食價錢都好合理 $98有成8塊菠蘿就不過不失啦另外叫左啲台灣野食同野飲肉燥飯上面有糖心蛋加分牛肉麵揀咗要刀削麵 軟硬度都適中 配嘅小食好開胃甜不辣有驚喜 唔油得黎個醬又酸酸甜甜 兩個人好快就清左一碟見到有台灣啤 不過今日太飽 下次再試先得食完飯再去海旁行下 勁滿足

今晚心血來潮想食燒肉,約左個將軍澳frd去嗰邊覓食
OP搵到popcorn附近海旁有幾間餐廳

甜不辣有驚喜 唔油得黎個醬又酸酸甜甜 兩個人好快就清左一碟

見到有台灣啤 不過今日太飽 下次再試先得

食完飯再去海旁行下 勁滿足
2020-03-11 122 瀏覽
口水雞🍗份量好多,唔算太辣啱曬我尼d唔太食得辣既人,但又中意食辣既人蚵仔煎🍳冇上次黎食咁好味,不過都唔錯,個汁幾有真正台灣嘅風味蕃茄牛肉刀削麵🍅🍜都係冇上次咁好食,上次嘅蕃茄湯濃郁好多,但牛腩嘅份量好充足,而刀削麵好煙韌而烤肉嗰啲🍢🥩啲肉唔會太銀,佢提供嗰啲醬汁都好好味,仲會俾啲海鹽你自己落,雖然佢原本已經有小小黑椒飲品方面🥛🍹黑糖珍珠鮮奶最好飲其他嗰啲都唔係普普通通芋圓仙草豆腐花都幾足料,甜度適中
口水雞🍗
口水雞

蚵仔煎🍳
冇上次黎食咁好味,不過都唔錯,個汁幾有真正台灣嘅風味
蚵仔煎

蕃茄牛肉麵
鹽酥雞扒刀削麵
  • 美國特板牛小排
2020-03-08 105 瀏覽
將軍澳俾我嘅感覺就係有好多個商場,衣食住行都好方便。但係我冇諗過會有一個地方好似赤柱咁有餐廳可以俾你一路食嘢一路望住個海chill 下,放鬆下自己。今晚朋友帶咗我嚟海濱長廊附近嘅餐廳食飯,我地揀咗•戀上台式料理•貪佢食小菜又得又可以爐端燒🧡一入門口店員就幫我地探熱同埋俾酒精搓手液消毒雙手。除咗咁樣之後,室內同室外打通咗,空氣好流通,感覺冇咁易中招。我地揀咗個牛肉拼盤。(埋單嘅時候發覺有八折,折咗之後$230❤️)牛肉拼盤裏面有牛舌、牛小排、牛肩同埋牛胸腹🐮牛肉上面嘅調味料有少少黑胡椒,令到牛肉食起嚟有少少🤏🏻辣。如果唔中意食辣嘅朋友仔我捻落單嘅時候要叫店員走咗啲黑胡椒😆。個人最喜歡薄切嘅牛舌,咬落爽口又唔會韌,點埋燒肉汁就更加美味。😋朋友想嗌✨熊本日本和牛 $168 價錢較高🙈不過岩岩月頭出糧,最緊要盡興🥳和牛油脂豐富、肉質嫩滑😋食完好想再encore除咗烤肉之外,我地都嗌咗啲蔬菜黎燒有蘑菇、菠蘿、粟米同埋翠玉瓜🥬🌽🍍啲蔬菜非常新鮮✨尤其係菠蘿同埋翠肉瓜燒完之後仲好juicy🤩見到菜單竟然有川菜🤗身為辣妹嘅我當然唔會錯過喇。呢個川味辣子雞丁只係$78,我覺得都幾抵食,因為雞丁嘅份量都頗多

貪佢食小菜又得又可以爐端燒🧡

我地揀咗個牛肉拼盤。(埋單嘅時候發覺
有八折,折咗之後$230❤️)
牛肉拼盤裏面有牛舌、牛小排、牛肩同埋牛胸腹🐮

朋友想嗌✨熊本日本和牛 $168 價錢較高🙈
不過岩岩月頭出糧,最緊要盡興🥳
和牛油脂豐富、肉質嫩滑😋
食完好想再encore

啲蔬菜非常新鮮✨
尤其係菠蘿同埋翠肉瓜燒完之後仲好juicy🤩

見到菜單竟然有川菜🤗
身為辣妹嘅我當然唔會錯過喇。
呢個川味辣子雞丁只係$78,我覺得都幾抵食,因為雞丁嘅份量都頗多。而雞件麻而香又唔會太辣,好好味。😋

黎到食台式料理又點少得滷肉飯🤪
肉既份量好足料,肥瘦均勻,入口唔會覺得油膩,而且配上糖心嘅流心蛋!
大滿足

• 燒菠蘿
2020-03-04 1398 瀏覽
-📍 戀上台式料理 (將軍澳)--之前食過一次lunch time,已經覺得呢度好正,一直記住好美味的鹽酥雞,今次夜晚再黎食過台式爐端燒。--*必點當然係日本和牛啦😋仲加左個牛拼盤同各樣蔬菜。呢度食物質素中上,價錢非常合理。牛肉拼盤加熊本日本和牛$400有找。-牛舌肉質好柔軟,仲要多汁,輕輕單面炙烤即可。-日本熊本和牛同美國牛小排都幾出色,和牛就屬今年和牛奧林匹克大賽冠軍牛種👍🏼牛小排油花分布均勻,牛味幾濃郁, 肉質都算滑嫩,食落幾juicy的。--其他小食亦都非常出色,川菜辣子雞雞肉好香好滑,入面仲要有好多蒜頭🧄 最岩好似我咁重口味的人😋台式餐廳黎講,法國煎焗鹹豬手都算整得好食, 外皮好香脆,肉質唔錯。--珍珠奶茶必叫啦,呢間台式餐廳珍珠奶茶算幾高質,珍珠一粒粒唔會痴埋一舊,叫左少甜真係味道剛合我口味,讚!--另外想講我地散叫ge翠肉瓜、冬菇、粟米同菠蘿都好新鮮,翠肉瓜同菠蘿燒完入口仲要好多汁,冬菇就好甜。--黎到呢度必叫之一仲有手工滷肉飯配滷水糖心蛋😋😋😋好多滷肉呀,勁好食。仲有冷盤碗埋。最後餐廳海旁個view真係好chill,好安靜的感覺,令人暫時忘卻呢排社會的煩憂。--呢度室內
📍 戀上台式料理 (將軍澳)
之前食過一次lunch time,
已經覺得呢度好正,
一直記住好美味的鹽酥雞,
今次夜晚再黎食過台式爐端燒。
*必點當然係日本和牛啦😋
仲加左個牛拼盤同各樣蔬菜。
呢度食物質素中上,價錢非常合理。
牛肉拼盤加熊本日本和牛
$400有找。
-牛舌肉質好柔軟,仲要多汁,輕輕單面炙烤即可。
牛小排油花分布均勻,牛味幾濃郁,
肉質都算滑嫩,食落幾juicy的。

其他小食亦都非常出色,

黎到呢度必叫之一仲有手工滷肉飯配滷水糖心蛋😋😋😋
好多滷肉呀,勁好食。仲有冷盤碗埋。

呢度室內室外都好大,愛狗之人都歡迎係室外享用食物。
等我下次日落時分再黎,chill 住飲珍珠奶茶先🥰🥰🥰🤣
2020-03-03 118 瀏覽
將軍澳海濱既餐廳真係好舒服~今日黎呢度食台灣菜~戀上啫啫雞煲凍冰冰就叫左個啫啫雞煲暖下肚!上檯熱辣辣噴哂煙,渣渣聲好療愈既感覺!雞件唔少而且調味好夠,因為太好送飯所以叫左碗白飯~撈埋黎食又暖胃又飽肚~超正!仲有三小碟涼菜~作為前菜食下幾好!鹽酥大大雞扒麵另外叫左鹽酥大大雞扒麵~大大塊雞扒名不虛傳~炸得好鬆脆但唔油,食到唔停口,平時唔食皮既我都忍唔雉鯨吞哂!而麵底都唔少,份量足而且唔會浸得太林,夠彈牙,筆一啖湯一齊食係絕配!古早冬瓜茶、古早珍珠奶茶飲品叫左古早冬瓜茶同古早珍珠奶茶~冬瓜茶甜甜地好好味,古早珍珠奶茶茶味超濃,鍾意茶味重於奶味既朋友必點!芋圓仙草豆腐花最後叫既甜品係芋圓仙草豆腐花,芋圓煙韌有咬口,仙草豆腐花滑滑的同芋圓好夾,咁樣食兩個人都係2百幾蚊~又有靚VIEW睇~性價比唔錯!
將軍澳海濱既餐廳真係好舒服~今日黎呢度食台灣菜~

戀上啫啫雞煲

仲有三小碟涼菜~作為前菜食下幾好!

鹽酥大大雞扒麵

古早冬瓜茶、古早珍珠奶茶

芋圓仙草豆腐花

2020-02-28 140 瀏覽
最近因肺炎成日都留係屋企,今日係情人節前夕,一於搵d 環境舒服既餐廳嘆下。我地近近地揀左將軍澳嘅戀上台式料理,因為可以滿足哂我地嘅要求,可以食燒肉,環境開揚悠閒,配有河景,附近綠化空氣清新,簡直完美呀。餐廳坐位亦有分室外和室內,今日落雨,唯有坐係室內。餐廳店員衛生意識高,替客人量體温,消毒雙手,減低傳染風險。餐廳好先進,用電子下單,清楚睇哂有咩食,同個食物係點既樣。我最鐘意食燒肉,黎度呢度點可以唔食,叫左日本和牛 、牛牛胸腹同美國特板小排,款款牛新鮮,配以燒汁燒,塊塊都多汁香囗。另外仲叫左d台灣美食,魯肉飯同牛肉麵一樣吸引。聽講呢間餐廳可以帶寵去,但今日無緣見到,下次帶埋狗狗再黎食。

餐廳坐位亦有分室外和室內,今日落雨,唯有坐係室內。

餐廳店員衛生意識高,替客人量體温,消毒雙手,減低傳染風險。

餐廳好先進,用電子下單,清楚睇哂有咩食,同個食物係點既樣。

另外仲叫左d台灣美食,魯肉飯同牛肉麵一樣吸引。

2020-02-13
慶祝紀念
情人節
  • 日本和牛
  • 美國特板牛小排
2020-02-27 91 瀏覽
匿埋喺屋企咁多日真係好悶,去咗將軍澳海旁行。將軍澳發展快,原先只有的單車徑同行人路,依家旁邊已經開埋嘅餐廳。 lunch time入咗去一間台式料理餐廳試下, 餐廳名好得意,叫做《戀上台式料理》。Order左爐端燒既熊本日本和牛 同埋西班牙黑毛豬。另外叫一分戀戀蚵仔煎。蚵仔煎係台灣美食中我最鍾意嘅其中之一, 每次去台灣 ,我都會每日食一份蚵仔煎。平時台灣食到嘅蚵仔煎薯粉比例係會比較多。呢一間明顯薯粉比例比較少 ,唔會笠住個口 ,啱啱好將雞蛋同蚵仔黏住唔易散開。 如果鍾意食薯粉呢個蚵仔煎 你哋一定喜歡。台式爐端燒 畀我嘅感覺就有啲似 韓燒,但係無咁油膩。 而今次嘅和牛同黑毛豬都非常新鮮,和牛 脂肪比例好,兩種肉類上菜時已經加咗黑椒 調味,上爐後燒至轉色,搽埋佢哋嘅燒醬汁,攪掂食得。 好香肉味,非常juicy ,推薦。

西班牙黑毛豬
熊本日本和牛
西班牙黑毛豬
熊本日本和牛
包包🍞又去咗食好野啦🍽今次係包包浪漫推介🧡呢間真係好值得試😍最近都避免去啲人煙稠密既地方🙈竟然搵到個人多都唔擔心,又好有情調好有feel既餐廳❤️*先講環境,分室內室外🍃不過室内都好開揚😍 空氣好流通💦 室外就好有情調好有mood❤️✌🏻燒烤就坐𥚃面舒服啲✌🏻同朋友暢聊啤啤就外面正啲😉*我同朋友叫咗好多野食👏🏻👏🏻不過我最推就係佢既宮崎西冷同日本和牛👏🏻真係必叫👍🏻 除左入口即溶之外😻每啖都好有肉汁💦 大大塊唔會乾爭爭😋肉油分佈好靚好平均😚 超級和味🤩 每咬一啖都叫一聲正丫😛好想Encore🤤*至於滷肉飯配前菜呢,好足料🤪真係每啖飯都品嚐到魯肉👏🏻👏🏻而且肥膏唔多👍🏻炸雞不過不失,豬手就值得一讚🥰超級大份,一上枱熱辣辣香噴噴🙃外皮超級脆😍 肉一咬就鬆開,烹飪同味道恰到好處👏🏻*情人節諗唔到地方去🤔又唔想同人迫🙈又要有情調既,真係好推介呢度💯食完仲可以到餐廳外既海旁浪漫一番添💛
包包🍞又去咗食好野啦🍽
今次係包包浪漫推介🧡
呢間真係好值得試😍
最近都避免去啲人煙稠密既地方🙈
竟然搵到個人多都唔擔心,又好有情調好有feel既餐廳❤️

先講環境,分室內室外🍃
不過室内都好開揚😍 空氣好流通💦

每啖都好有肉汁💦 大大塊唔會乾爭爭😋
肉油分佈好靚好平均😚
超級和味🤩 每咬一啖都叫一聲正丫😛
好想Encore🤤

至於滷肉飯配前菜呢,好足料🤪
真係每啖飯都品嚐到魯肉👏🏻👏🏻
而且肥膏唔多👍🏻

炸雞不過不失,豬手就值得一讚🥰
超級大份,一上枱熱辣辣香噴噴🙃
外皮超級脆😍
肉一咬就鬆開,烹飪同味道恰到好處👏🏻

情人節諗唔到地方去🤔
又唔想同人迫🙈
又要有情調既,真係好推介呢度💯
食完仲可以到餐廳外既海旁浪漫一番添💛

• 宮崎西冷
  • 日本和牛
2020-02-25 58 瀏覽
早幾日先發現呢頭原來有好多野食今次同同事 見到呢間戀上台式料理反正呢期日日帶飯 難得出來就決定食好d可能下次分享就係食叮叮今日天氣唔太好 不停落微雨我地揀開揚d ge 地方吹吹風 呼吸一下新鮮空氣菜單來了 估唔到呢間野除左台食外 仲有爐端燒結果一句話食好d就成真了叫左beef platter ,日本和牛仲有扇貝 大虎蝦 菠蘿 當然唔少得白飯等食物期間發現佢地裝潢都好文青上肉了 佢地個beef platter都有4 款肉牛舌 牛肩胛 牛肋排 牛胸膛其他都上菜日本和牛先用名副其實「牛油」 掃下個網唔好粘實個網 跟住就燒肉party和牛 油花分明 要睇實燒因為好快燒焦 同埋好搶火大大隻虎蝦扇貝 最後 食埋件燒菠蘿做甜品又甜又多汁真係Perfect每人都係$250左右 以燒肉來講 算唔貴
早幾日先發現呢頭

吹吹風 呼吸一下新鮮空氣
菜單來了

估唔到呢間野除左台食外 仲有爐端燒
結果一句話食好d就成真了

叫左beef platter ,日本和牛
仲有扇貝 大虎蝦 菠蘿 當然唔少得白飯

真係Perfect

每人都係$250左右
以燒肉來講 算唔貴
2020-02-23 81 瀏覽
武漢肺炎令到香港人心惶惶,咁既時勢,約朋友唯有揀間遠少少既冇咁密集。我地黎到將軍澳海榜附近,搵到呢間台灣餐廳,見到門面光鮮,就揀佢。非常時期,店員都好貼心地幫我地先度體溫,仲有搓手液,再進場。呢間台式餐廳除左台式野食外仲有爐端燒,我地諗住經濟D就唔燒啦。部分餐牌如下仲可以用電話落單,非常方便。食物好快就送到,先黎既係「黑松露黃金花枝丸」。有成六粒咁多,外脆內軟,加上陣陣黑松露味,好夾。再黎「傳統手工魯肉配時菜」。係菜心,本人最愛,配埋魯肉一齊食,清甜又好味。主菜「香煎大大雞扒配魯肉飯」。個份量真係驚人,勁大塊雞扒,勁大碗飯,真係岩哂我地。雞扒皮好脆,肉亦都好juicy,一D都唔乾。朋友既「香煎排骨配魯肉飯」,一樣巨大,排骨鎖到肉汁,唔會鞋,送埋魯肉飯好滿足。「珍珠華田」及「珍珠可可」飲品勁大杯,抵飲過手調飲品店果D,值得推薦!

部分餐牌如下

仲可以用電話落單,非常方便。

「珍珠華田」及「珍珠可可」

飲品勁大杯,抵飲過手調飲品店果D,值得推薦!

2020-02-22 54 瀏覽
今日晚餐想吃台灣菜~這家路過很多次,今天決定來嚐一嚐。晚上人還挺多的,也很適合有狗狗🐶的來吃飯,外面的patio很舒服。滷肉飯來吃台灣菜肯定要吃滷肉飯啦。 看樣子不錯吧!不過吃起來沒什麼魯肉味,覺得味道還是差了一點。鹽酥雞這個🐔不錯,份量充足,香脆不油膩。醬汁也很好吃。田園時蔬這個有香辣和蒜香口味,我們選了蒜香的。這個還不錯,好多不同的蔬菜一起炒,有翠玉瓜秋葵茄子🍆!值得一提的是這家的飲品比較遜色。。跟圖片看起來完全不同。。點了個西柚水果茶。。 上來的上次嚇了一跳。味道也。。。。不過服務態度很好,💁🏻‍♂️立刻幫我們換了一杯其他的。

滷肉飯

鹽酥雞
這個🐔不錯,份量充足,香脆不油膩。醬汁也很好吃。

田園時蔬