2023-04-28 27 瀏覽
位於南澳海旁既戀上台式料理,除了台式魯肉飯外,仲有台式雞煲、酸菜魚,今次就試了燒肉。環境寧靜,望著海邊,感覺又chill 又寫意。西班牙黑毛豬($98/4塊) 優質黑毛豬肉片,肉質嫩且Juicy,肉味香濃,配搭秘制醬汁,更惹味戀戀蚵仔煎($88) 蚵仔大大粒,鮮甜肥美,蚵仔煎煎至金黃色,蛋香加上粒粒蚵仔,口感層次提昇鹽酥大大雞扒 ($55)必食!!完全是台灣地道風味,雞肉超級嫩滑,外皮薄、炸到酥脆,整體不會過咸。鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯($128) 兩片特級厚鵝肝配肥美飽滿蚵仔,鵝肝肥厚煎至外層香脆,入口即化,蚵仔肉厚新鮮,絕無腥味,魯肉肥瘦適中,不鞋口,滷汁味道甘醇,飯粒用上珍珠米,沾上滷汁,一絕!芋圓仙草豆腐花($38) 芋圓Q彈,有嚼勁,帶岀芋頭味,豆花自家製,但入口感未算太幼滑,未算細緻。

西班牙黑毛豬($98/4塊)

戀戀蚵仔煎($88)

鹽酥大大雞扒 ($55)

鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯($128)

芋圓仙草豆腐花($38)

1K
2023-04-26 26 瀏覽
台灣餐廳比較少可以帶寵物入去,裏面有花花牆可以打卡!餐廳位置係最入,不太顯眼,唔係嚟開跑步都唔知呢間平、靚、正,決定要比多啲人知道!烤魚好值得推介。首先,可以揀一款小食。我揀咗花枝丸。彈牙之餘,仲有黑松露醬,立刻升價不少!送2碗白飯,仲有2枝青島啤酒🍻重點當然係烤魚。魚的種類就fixed,但係好大條,好多魚肉,唔算多骨,成程有火煮住,啲魚肉保持到嫩嫩的。湯底有三款:超級麻辣味、農場蕃茄味、古早酸菜味。我揀咗酸菜味,唔會好酸,帶有香辣,而且魚底有不少配菜,例如:木耳、芽菜等,令到湯底越煮越好味😋呢個套餐可以用優惠價加甜品-芋圓紅豆配自家製豆腐花。加分位係所有配料會另上,大家按照自己喜好想點配搭都得!雪崩珍珠朱古力🍫,遠睇好似火山🌋啲熔岩流出來!成日飲奶茶好厭,轉咗朱古力味,連小朋友都岩飲。戀上水果茶,以橙味為主,清甜,如果再加多啲生果就更加好🤭

送2碗白飯,仲有2枝青島啤酒🍻

2023-04-25 19 瀏覽
#petfriendly .心血來潮想食燒肉 又發掘到有餐廳可以帶埋狗狗食燒肉啦🥳平時黎都係食牛肉麵/鹽酥雞 無為意原來連燒肉都有! 呢到真係好多野食選擇🤣.叫燒肉就會配有燒汁 可以自己一邊燒一邊搽上去~ 加左之後好惹味——-|牛舌配蔥蒜油 $88次次食燒肉都一定要食牛舌!呢到仲可以揀厚切或者薄切 好貼心☺️ 叫左厚切 肉質柔嫩 啖啖都有牛味但蔥蒜油好搶火 搽上去既時候要小心啲-|燒魷魚頭串& 雞皮串 $78加左燒汁之後超好食🤤 雞皮要好有耐性慢慢燒 燒到脆卜卜👍🏻-|豬梅花腩 $78塊塊都大過狗狗塊面🤣
#petfriendly
|燒魷魚頭串& 雞皮串 $78
加左燒汁之後超好食🤤 雞皮要好有耐性慢慢燒 燒到脆卜卜👍🏻
|豬梅花腩 $78
塊塊都大過狗狗塊面🤣

上網見有人推介呢間餐廳,加上岩岩係台灣返黎,好掛住台灣美食,就過黎試下。😂佢嘅環境好舒適,有小小户外位,係幾chill,再加上裝修有台式風味,氣氛唔錯。😆同埋都好多人幫襯,幾有人氣。至於服務方面,員工態度都好好,有禮貌,好熱心解答客人嘅問題。🥰食物方面有好多台式料理,仲有燒肉,食款式好多。我地就叫左1個飯1個麵同埋1份燒肉拼盤,價錢完全唔貴,份量好大又好食,超滿足!😍特選燒肉拼盤($258)我見燒肉都好好受歡迎,有唔小人見。👍🏻拼盤有鹽燒五花腩肉,西班牙黑毛豬,厚切牛舌配蔥蒜油,鹽燒特級牛小排,非常豐富,拼盤上嘅燒肉都好嫩,好好味。🤤全部肉都好入味,質感都好爽,無得頂。個燒爐又唔會大油煙,舒服😆台式紅燒牛肉麵- 古早牛肉湯($88)呢個都好推介!牛肉煮得超軟,入口感覺正到爆,牛味都好出。另外湯底都好香濃,麵條有質感,湯底既香郁入曬麵條。👏🏻手工魯肉飯配溏心蛋及台式烤腸($68)呢個魯肉飯好食過我係台灣食既每一個魯肉飯!🤤魯肉飯飯粒軟糯,係用左珍珠米!肉醬味道濃郁,肉粒好爽口,另外烤腸都好入味,配上溏心蛋更加正。芒果沙冰($35)芒果味道好濃郁,好消暑,呢排天氣熱左好多,好岩飲!總括黎講

特選燒肉拼盤($258)

台式紅燒牛肉麵- 古早牛肉湯($88)

手工魯肉飯配溏心蛋及台式烤腸($68)

芒果沙冰($35)
芒果味道好濃郁,好消暑,呢排天氣熱左好多,好岩飲!

總括黎講,呢間餐廳嘅菜式好豐富,質素都好唔錯,環境舒適,服務態度好好,值得一試。🤩🤩

2023-04-24 15 瀏覽
位於澳南海旁既店舖, 雖然係台式料理, 但川菜、烤肉一樣可以食到, 滿足唔同既慾望🤩店內裝修簡潔, 座位較迫, 但仲有戶外座位, 望出去有開揚既景觀。🐟農場(蕃茄)烤魚套餐 $348被店外既烤魚套餐吸引, 所有叫左個蕃茄味烤魚。烤魚先炸完再放係蕃茄湯上煮, 蕃茄湯味唔出, 但烤魚越煮越軟, 味道還可以。另外套餐小食揀左特式餃子, 皮窗較厚, 餡料同台灣食既餃子味相同, 但個底有d煎燶左。而套餐包兩碗白飯, 加左$10換魯肉飯, 滷肉汁較淡, 豬肉肥瘦參半。最後飲品揀左兩支台灣啤酒, 一飲台灣既感覺出晒黎。🍚炸蚵仔魯肉飯由於太想食蚵仔, 5個人食碗飯又唔夠, 所以叫左碗炸蚵仔魯肉飯。炸蚵仔配上魯肉飯份量好多。蚵仔粒粒都算肥美, 又得酥脆唔會有油膩感。🍗鹽酥雞塊鹽酥雞塊外層炸得酥脆又唔厚粉, 雞肉質嫩滑, 但有d油膩感。🧄蒜泥白肉呢碟有好多蒜泥醬,醬汁有D酸酸地, 應該係醋味, 配上豬肉冇油膩感。

🐟農場(蕃茄)烤魚套餐 $348

🍚炸蚵仔魯肉飯

🍗鹽酥雞塊

🧄蒜泥白肉
我又嚟將軍澳海旁呢邊食晚飯啦💕上年都食過呢間餐廳啦,當時係食台式雞煲🍗今次嚟,估唔到有燒肉食,價錢都幾合理🥓餐廳仲對個海對到正,夜晚嚟食飯都幾有feel☺️甚至我覺得呢度都係個幾好嘅宵夜之選😂•特選燒肉拼盤 ($258)呢有拼盤有鹽燒五花腩肉、西班牙黑毛豬、厚切牛舌配蔥蒜油、鹽燒特級牛小排🥩仲有一碟燒肉汁for燒緊肉嗰陣蘸落啲肉到🥓啲肉都切得幾厚,亦充滿油脂😋我覺得兩個人嚟嘅話,叫一份燒肉拼盤再加其他主菜或者小食就啱啱好💕•鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯($128)呢個飯好邪惡,有兩塊鵝肝同勁多蠔仔,仲有啲滷肉,大滿足‼️•桂花烏龍冷泡茶($30)

•特選燒肉拼盤 ($258)

•鵝肝蚵仔魯肉溏心蛋飯($128)
呢個飯好邪惡,有兩塊鵝肝同勁多蠔仔,仲有啲滷肉,大滿足‼️

•桂花烏龍冷泡茶($30)
2023-04-23 50 瀏覽
將軍澳海傍對住海,吹住海風食野幾咁chill,今次我地搵到間chill得黎仲要抵食既台灣菜:戀上台式料理。.戀上三杯雞($88)三杯雞出面已經好少店會做,因為工序多又麻煩。呢間個汁調較得好正好惹味,雞件份量都好多,全部都好滑好入味,連入面洋蔥、蒜頭都索哂味,超正!可惜我地胃口細,如果食得落白飯,撈汁撈配料就更完美。🤣海陸空極上燒肉拼盤($388)店員送上黎果陣我地都比份量嚇一嚇,好擔心會食唔哂。雞肉:兩塊雞脾扒 ,加左七味粉、黑椒做調味。雞扒好厚身但好滑,燒完唔會柴口👍🏻雞皮串:燒到脆口既口感,加少少燒汁食好正!大蝦:蝦肉燒完好彈牙,好新鮮!大海蜆:我地加左牛油同蒜蓉燒,本身蜆入面有少少蜆汁,好鮮甜!日本A4和牛:牛既油花好平均,入口即溶美國牛板腱:脂肪少,但肉味濃郁,最啱用黎燒~😋西班牙黑毛豬:黑毛豬口感柔嫩,肥而不膩豬梅花腩:無論打邊爐定燒肉都好鐘意梅頭花,夠哂軟冧彈牙,豬肉味都好夠台式飲品🧋熱黑糖珍珠鮮奶($38)雖然我地叫左半糖,但都夠哂甜😍黑糖鮮奶唔會好甜膩,珍珠甜甜地好Q彈😄香芋珍珠鮮奶($38)香芋味好重,仲有少少芋泥!同鮮奶好夾!總結:餐廳環境靚,對住海傍食燒肉都係第一

戀上三杯雞
戀上三杯雞($88)
三杯雞出面已經好少店會做,因為工序多又麻煩。
可惜我地胃口細,如果食得落白飯,撈汁撈配料就更完美。🤣
海陸空極上燒肉拼盤

海陸空極上燒肉拼盤($388)
店員送上黎果陣我地都比份量嚇一嚇,好擔心會食唔哂。
雞皮串:燒到脆口既口感,加少少燒汁食好正!
大蝦:蝦肉燒完好彈牙,好新鮮!
日本A4和牛:牛既油花好平均,入口即溶
美國牛板腱:脂肪少,但肉味濃郁,最啱用黎燒~😋
西班牙黑毛豬:黑毛豬口感柔嫩,肥而不膩

台式飲品🧋
珍珠鮮奶

熱黑糖珍珠鮮奶($38)
雖然我地叫左半糖,但都夠哂甜😍
黑糖鮮奶唔會好甜膩,珍珠甜甜地好Q彈😄

香芋珍珠鮮奶($38)
香芋味好重,仲有少少芋泥!
同鮮奶好夾!

總結:餐廳環境靚,對住海傍食燒肉都係第一次🤣
本身以為海傍餐廳會好貴,但呢間其實好抵食,今次我地都食得好滿足!
2023-04-17
5 分鐘 (堂食)
戀上三杯雞
珍珠鮮奶
2023-04-22 29 瀏覽
係將軍澳南海傍散步時見到呢間餐廳,主打台式料理😳又可以望住個海景食野,岩哂我呢啲鐘意打卡既小吃貸🤗🥩汁燒牛胸腹伴京蔥絲 $88油脂分布啱啱好🤩肉質嫩滑而且厚度適中又多肉汁,放上爐上燒一燒就食得😋🦑雞皮+魷魚頭串(各兩串)$78雞皮燒到卜卜脆一啲都唔油膩仲好香口,魷魚頭爽脆清甜👍🏽🥘戀上三杯雞 $88雞肉濃郁惹味,雞肉肉質滑而且份量都多🦪戀上蚵仔魯肉飯 - 附送前菜 $88 (酥炸)蚵仔粒粒都肥美香口🫢炸得酥脆而不會有油膩感👍🏽滷肉汁鋪滿整碗飯,有滿足感。🫓戀上生煎包(4隻)$38肉同菜都裝滿在包内,咬落去會有湯汁爆出嚟😹🍫雪崩珍珠朱古力 $45滿瀉嘅奶蓋😳濃濃既朱古力味,呢個絕對係必點飲品,大推👏🏻🌷Pinku Pinku $45玫瑰加荔枝味,感覺類似沙冰咁,打卡一流而且香甜,少女心爆發🌷餐廳有分室內同室外,各有特色。食物種類仲有好多,有烤肉,烤魚或其他台式料理。一大班人黎食就最岩🤗

🥩汁燒牛胸腹伴京蔥絲 $88

🦑雞皮+魷魚頭串(各兩串)$78
雞皮燒到卜卜脆一啲都唔油膩仲好香口,魷魚頭爽脆清甜👍🏽

🥘戀上三杯雞 $88
雞肉濃郁惹味,雞肉肉質滑而且份量都多

🦪戀上蚵仔魯肉飯 - 附送前菜 $88 (酥炸)

🫓戀上生煎包(4隻)$38
肉同菜都裝滿在包内,咬落去會有湯汁爆出嚟😹

🍫雪崩珍珠朱古力 $45
滿瀉嘅奶蓋😳濃濃既朱古力味,呢個絕對係必點飲品,大推👏🏻

🌷Pinku Pinku $45

2023-04-17
  • 雪崩珍珠朱古力
2023-04-20 31 瀏覽
今日送完飯比阿囝,同同學仔媽咪一齊去海旁chill下🔥╰☆ 紅燒牛肉麵套餐牛肉份量多,軟腍唔韌,麵揀咗刀削麵,口感滑溜╰☆ 鹽燒美國特板牛小排牛小排肉質細緻,油花均勻,入口肉汁飽滿,香氣四溢!╰☆雞皮|粟米|菠蘿🍍雞皮燒到脆卜卜,好味😋菠蘿鮮甜多汁╰☆台式烤香腸|燒雞泡魚乾|滷水豬耳中台式烤香腸有兩款,係台灣豬肉香腸拼墨魚香腸,我哋放太耐凍咗🤭放返上爐燒,熱辣辣,皮脆肉香,墨魚腸好彈牙,正😄 燒雞泡魚乾口感煙韌╰☆ 戀上水果茶|古早珍珠奶茶〰〰️〰️〰️〰️✨ 戀上台式料理 將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖
今日送完飯比阿囝,同同學仔媽咪一齊去海旁chill下🔥

╰☆ 紅燒牛肉麵套餐
牛肉份量多,軟腍唔韌,麵揀咗刀削麵,口感滑溜

╰☆ 鹽燒美國特板牛小排
牛小排肉質細緻,油花均勻,入口肉汁飽滿,香氣四溢!

╰☆雞皮|粟米|菠蘿🍍
雞皮燒到脆卜卜,好味😋菠蘿鮮甜多汁

╰☆台式烤香腸|燒雞泡魚乾|滷水豬耳

╰☆ 戀上水果茶|古早珍珠奶茶
〰〰️〰️〰️〰️
✨ 戀上台式料理
將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖
2023-04-18 31 瀏覽
將軍澳 戀上台式料理燒肉拼盤 $258(五花腩肉/黑毛豬/厚切牛舌/牛小排) 份量都幾多, 最好食係牛舌, 而牛小排都好大塊, 而豬肉都會唔會好肥, 燒完都唔會油膩戀上三杯雞 $88呢個三杯雞好足料, 出面食有時好多配料少雞, 呢度八成以上係雞而且又唔會柴, 九層塔嘅味都重, 食肉獸必叫蒜香麻辣牛舌 $78薄切牛舌幾嫩食落有淡淡嘅脂肪香, 仲有好香濃嘅肉汁, 而個麻辣汁有焦香嘅洋蔥, 幾鮮香過癮, 仲覺得有少少似熱浪薯片味魯肉飯配溏心蛋 $38呢個價錢仲有前菜都幾抵食, 隻溏心蛋好軟熟, 魯肉唔會太肥岩岩好, 岩埋飯油潤得黎而唔會油膩松茸燉雞湯 $38呢個湯熱辣辣咁上枱, 係岩岩燉完就攞出黎, 入邊有大大棵松茸, 好多細細塊嘅雞同埋紅蘿蔔, 湯汁明透, 味道醇厚, 飲完有餘香留喺嘴入邊 戀上水果茶 $42入面有藍莓, 菠蘿, 龍眼肉, 橙, 百香果, 叫少甜就岩岩好

將軍澳 戀上台式料理

燒肉拼盤 $258
(五花腩肉/黑毛豬/厚切牛舌/牛小排)

戀上三杯雞 $88

蒜香麻辣牛舌 $78

魯肉飯配溏心蛋 $38

松茸燉雞湯 $38

戀上水果茶 $42
戀上台式料理將軍澳唐俊街翩匯坊果邊近海旁有間台灣菜餐廳未到7點開始多人,好彩我都提早搵到位坐,越夜越多狗狗陪住主人喺呢間餐廳度享受晚餐,天氣唔熱,一唔食一路吹住海風,又有好多狗睇,真係環境好唔錯!1.鹽燒美國特板牛小排$98(8/10)呢個美國特板牛小排大約有6-8件,每件油花夠靚又好均勻,燒上嚟好易燒,搞到有幾件燶咗少少,硬咗少少,之後燒無咁耐就好好食,牛味重,唔錯!😋😋😋2.厚切牛舌配蔥蒜醬$88(5件)(9/10)呢個厚切牛舌有5舊,每舊都好厚,自己燒都燒到入口爽口,好有牛味,好正!😋😋😋3.戀上蚵仔魯肉飯-附送前菜(7/10)呢碟蚵仔魯肉飯入面每粒蚵仔都漲卜卜,好飽滿,魯肉就偏硬少少,飯量太多,食唔哂,下次要減飯先得,未見有附送前菜!4.薄荷窩夫配草莓三重奏$68(9/10)店員真係唔夠,呢個薄荷窩夫配草莓三重奏好似提咗三次,雖然餐牌上已經寫咗需時20分鐘,足足等咗超過半個鐘。上枱後立即食,總共有3舊窩夫、忌廉上有1粒士多啤梨同一球士多啤梨雪糕。每一舊窩夫都熱辣辣又好脆,仲配上1粒藍莓,旁邊又有士多啤梨醬可以點嚟食,等耐咗都值得,因為實在太好味啦!😋😋😊5.椰奶仙草芋圓$38(
戀上台式料理

1.鹽燒美國特板牛小排$98(8/10)

2.厚切牛舌配蔥蒜醬$88(5件)(9/10)

3.戀上蚵仔魯肉飯-附送前菜(7/10)

4.薄荷窩夫配草莓三重奏$68(9/10)

5.椰奶仙草芋圓$38(0/10)
成晚爆滿,好多人,返到屋企先睇到漏單,我又掛住睇狗仔,我都有責任提返!

6.黑糖珍珠奶茶(少冰塊,轉鮮奶茶+$5,仙草)$43(7/10)
呢杯黑糖珍珠奶茶唔夠甜,唔知係咪以為我揀咗少甜,珍珠夠煙韌,唔會硬心,仙草正常

7.雪崩珍珠朱古力(少冰塊,少甜,加珍珠$5)$50(9/10)
呢杯雪崩珍珠朱古力真係打卡able嘅飲品,奶蓋多到滿瀉,外形真係似雪崩一樣,上面仲有朱古力碎,奶油味又香又滑,朱古力甜道啱啱好,珍珠夠煙韌,唔會硬心,好鬼正!

2人總共價錢$520,有加一服務費!

個人口味總評分:7/10

@taiwanfirstlove

地址:將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖

#戀上台式料理 #將軍澳美食 #台灣菜 #珍珠奶茶 #燒肉店 #將軍澳好去處 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 鹽燒美國特板牛小排
  • 厚切牛舌配蔥蒜醬
  • 薄荷窩夫配草莓三重奏
  • 雪崩珍珠朱古力
2023-04-16 106 瀏覽
行開海旁可以食呢間⭐️鹽燒特級牛小排好新鮮,油花幾靚,只係簡單用鹽、胡椒調味,加埋燒肉一齊食,好正😋⭐️鹽酥排骨陽春麵麵類揀咗陽春麵,排骨炸得好脆,但又唔會好乾好油,而且都幾大塊下。仲有前菜:木耳、青瓜、花生🥜⭐️蒜泥白肉豬肉一啲都唔腥,最鍾意一大堆蒜泥🧄醬,好食👍🏻⭐️玫瑰🌹荔枝鮮奶冰飲落好似奶昔,甜甜地,唔錯⭐️黑糖珍珠奶茶🧋見有得叫唔沖鮮奶,要叫嚟試下。第一次飲,終於明白點解會鍾意用黑糖沖,唔係死甜,可惜係出面店舖見唔到有得賣,好鍾意🫶🏻⭐️芋圓仙草豆腐花豆腐花係微溫,好滑,個人係兩款甜品中更喜愛呢款⭐️椰奶仙草芋圓裝得滿滿,好香椰奶味見有唔少人嚟食烤魚,搵次可以嚟食下😙
行開海旁可以食呢間

⭐️鹽燒特級牛小排

⭐️鹽酥排骨陽春麵

⭐️蒜泥白肉

豬肉一啲都唔腥,最鍾意一大堆蒜泥🧄醬,好食👍🏻

蒜泥白肉

⭐️玫瑰🌹荔枝鮮奶冰

飲落好似奶昔,甜甜地,唔錯

玫瑰荔枝鮮奶冰

⭐️黑糖珍珠奶茶🧋

黑糖珍珠奶茶

⭐️芋圓仙草豆腐花

豆腐花係微溫,好滑,個人係兩款甜品中更喜愛呢款

⭐️椰奶仙草芋圓

裝得滿滿,好香椰奶味

芋圓仙草豆腐花、椰奶仙草芋圓

見有唔少人嚟食烤魚,搵次可以嚟食下😙
蒜泥白肉
玫瑰荔枝鮮奶冰
黑糖珍珠奶茶
芋圓仙草豆腐花、椰奶仙草芋圓
  • 美國特板牛小排
📍#戀上台式料理 (將軍澳)將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖♡人均消費: $252 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️Tea time 去左將軍澳海旁食台灣料理,設有露天坐位,可以帶埋毛孩一齊去,坐係海旁食住嘢,感覺好chur~~~✨#酥炸蚵仔魯肉飯 💰$68 配珍珠可可食台灣菜必食既魯肉飯,好好食🤭 魯肉夠入味又夠汁,飯質香軟,令人一啖接一啖停唔到,酥炸蚵仔夠酥脆,而且好新鮮,入口脆卜卜好邪惡😚 加配左珍珠可可,珍珠口感煙韌彈牙,朱古力反而唔算好濃郁~✨#特色手工餃💰$58入口啖啖肉~ 手工餃皮唔厚,點上醋汁好開胃😋✨#水蜜桃生炒骨💰$88配上三色椒、洋蔥同水蜜桃既生炒骨酸酸甜甜好好味,配飯都係一流之選。✨#松茸燉雞💰$38松茸的香味和雞肉的鮮味互相融合,燉雞湯真材實料,入味得來唔油膩。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#戀上台式料理 (將軍澳)
將軍澳唐俊街21號翩匯坊地下G26號舖

♡人均消費: $252 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#酥炸蚵仔魯肉飯 💰$68 配珍珠可可

✨#特色手工餃💰$58
入口啖啖肉~ 手工餃皮唔厚,點上醋汁好開胃😋

✨#水蜜桃生炒骨💰$88

✨#松茸燉雞💰$38

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

2023-04-12 36 瀏覽
今日去咗將南行跨灣大橋,順便喺海旁附近食晚餐,記得呢間餐廳一逢假期就會超級多人,今晚見時間尚早冇咩人,於是就入去幫襯。餐廳主打台式料理,例如紅燒牛肉麵、芋圓、珍奶⋯⋯基本上想要的通通都有。鹽燒特級牛小排食燒肉當然要食牛小排!其肉質嫩滑,口感豐富,帶有微妙的咸味和燒烤香氣,非常適合愛吃肉的人。這道菜的食材質素非常高,用的是特級牛肉,品質保證。戀戀蚵仔煎蚵仔煎的外層酥脆,裡面有著豐富的蚵仔和蛋液,口感豐富。這道菜的味道非常獨特,帶有濃郁的蚵仔香氣,加上特製醬料的調味,非常開胃。戀上水果茶水果茶的味道很清新,茶葉的苦澀和水果的甜味能夠平衡彼此,為飲品帶來豐富的層次感。整體而言,呢間餐廳坐得非常舒服,而且食物種類繁多,仲俾我意外發現呢度嘅Lunch 同 Tea set 非常抵食,下次絕對會再嚟encore!

戀戀蚵仔煎

戀上水果茶

• 戀戀蚵仔煎
  • 燒肉
  • 鹽燒特級牛小排
2023-04-11 27 瀏覽
黎到將軍澳海濱,梗係要揀返一間半露天式、可以吹住風、見到靚景既餐廳chill下喇。[戀上台式料理]走新派既路線,果日見到酸菜魚、燒肉、台式小食都好多人叫呢。《鵝肝柯仔滷肉糖心蛋飯》呢個配搭齊曬所有好味既元素,兩塊煎鵝肝加大大粒嘅柯仔都好肥美香口,滷肉入味,送飯完全冇難度!《千層三星蔥拉餅》係令人懷念嘅台灣味道呀!一上枱已經聞到陣陣既蛋香,切開塊餅入面發現雖然可見既蔥唔算多,不過入口香蔥味適中,拉餅煙靭,記住要趁熱食先最滋味呀!《牛肉拼盤燒肉》呢個拼盤有四個唔同部位嘅牛,包括牛小排、牛胸腹、牛肩胛同牛舌!四款牛都有濃濃嘅牛味,睇油花就知牛肉嘅質素本身已經唔錯,牛舌亦都夠晒爽口!牛本身都有調味,所以就算唔點醬汁都相當夠味!《玫瑰荔枝鮮奶冰》(可少甜少冰)呢度既台式飲品幾乎係一人一杯,今次試左個特別啲嘅玫瑰荔枝,溝埋奶蓋一齊飲,望落非常啱打卡又香甜好飲!