2022-05-06 562 瀏覽
個名好正既 慵懶生物 @lazycreatures.hk 如果有睇反起跑線聯盟嘅人應該會知道佢哋有喺呢度取過景 不過唔係好重要~食物質數同口味對我來講先重要😌叫咗兩杯嘢飲同一件蛋糕 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑛𝑎 𝑚𝑜𝑐ℎ𝑎 味道偏甜 重香蕉味朱古力味 咖啡味就淡啲 中意甜味既話呢杯就啱哂(男朋友話好飲)𝐺𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟 𝑆𝑝𝑖𝑐𝑒 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒 呢杯我嘅 諗住飲薑會暖身啦 點知個香料味重到呢。。以為一秒去左印度😂 薑味就好淡啦扣分位😩 唔知點解兩杯嘢飲嘅溫度都偏凍 唔覺得熱🥲𝑌𝑜𝑔ℎ𝑢𝑟𝑡 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ ℎ𝑎𝑚 𝑎𝑛𝑑 𝑚𝑒𝑙𝑜𝑛店員推介 OK嘅 幾得意蜜瓜火腿嘅配搭 但就略嫌個餅底太軟Any肥。冇嘢特別想推薦完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白#eat_withbina #eat_cafe_withbina#eat_desert_withbina#eat_九龍城_withbina
個名好正既 慵懶生物 @lazycreatures.hk
如果有睇反起跑線聯盟嘅人
應該會知道佢哋有喺呢度取過景 不過唔係好重要~
食物質數同口味對我來講先重要😌

叫咗兩杯嘢飲同一件蛋糕

𝐵𝑎𝑛𝑎𝑛𝑎 𝑚𝑜𝑐ℎ𝑎
味道偏甜 重香蕉味朱古力味 咖啡味就淡啲
中意甜味既話呢杯就啱哂(男朋友話好飲)

𝐺𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟 𝑆𝑝𝑖𝑐𝑒 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒
呢杯我嘅 諗住飲薑會暖身啦 點知個香料味重到呢。。
以為一秒去左印度😂 薑味就好淡啦

扣分位😩 唔知點解兩杯嘢飲嘅溫度都偏凍 唔覺得熱🥲

店員推介 OK嘅 幾得意蜜瓜火腿嘅配搭
但就略嫌個餅底太軟

Any肥。冇嘢特別想推薦

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存
#無論平定貴都一定要花費得明明白白
#eat_withbina
#eat_cafe_withbina
#eat_desert_withbina
#eat_九龍城_withbina
2022-04-20 668 瀏覽
又係同大家推介打卡Cafe嘅時候💕💕今次黎到位於九龍城既慵懶生物😚揀佢真心因為佢個名好得意😂😂😂去到見到個裝修都好靚,店員俾我地自行揀位,再去櫃檯點餐😃😃 望左幾眼,發現最入既係一個榻榻米嘅位置,佈置得好可愛,仲有毛公仔,絕對要坐呢個位打卡啦!🤤🤤🔸煙三文魚麵包圈 $92🔸澳洲風勉治牛肉批 $76🔸黑糖玄米茶鮮奶 $46🔸Cappuccino $38Overall 環境舒服,食物質素不錯,值得再訪🥰🥰🥰
又係同大家推介打卡Cafe嘅時候💕💕

🔸黑糖玄米茶鮮奶 $46
黑糖玄米茶鮮奶

🔸Cappuccino $38
Cappuccino

Overall 環境舒服,食物質素不錯,值得再訪🥰🥰🥰

2022-03-26
煙三文魚麵包圈
澳洲風勉治牛肉批
黑糖玄米茶鮮奶
2022-04-13 595 瀏覽
cafe好坐唔趕人,裡面有地席位,又係動物友善的👍🏽👍🏽---🔸 蟹肉酸種多士 $106大大份,醬充滿蟹肉,蟹味出🤤切得辛苦索性用手食啦🤣-🔸蕃茄肉丸長通份 $97香草味出,肉丸大粒好味😋-🔸熱朱古力 $27-🔸焙茶鮮奶 $29凍飲+$4---🍽️ 慵懶生物 {2人共$263}
cafe好坐唔趕人,裡面有地席位,又係動物友善的👍🏽👍🏽
---
🔸 蟹肉酸種多士 $106
大大份,醬充滿蟹肉,蟹味出🤤切得辛苦索性用手食啦🤣
🔸蕃茄肉丸長通份 $97
香草味出,肉丸大粒好味😋
🔸熱朱古力 $27
🔸焙茶鮮奶 $29
凍飲+$4
---
🍽️ 慵懶生物
{2人共$263}
2022-04-10 2488 瀏覽
九龍城💛。<反起跑線聯盟Cafe拍攝場地>同區之中高質之選🎤:鵝歡樂,鵝歡笑,鵝最愛是這校園唱歌……大家有沒有看 Viu TV 「反起跑線聯盟」啊?這裏就是電視劇裏Venus的 Cafe啊.............................. ..............................(´▽`)美式煎芝士火腿三文治三文治用了酸種麵包和三種芝士,澎湃程度實在是滿分,麵包烘得香脆,這個三文治已經吃過了兩次也沒有讓人失望啊!(´▽`)椒絲腐乳卡邦尼 2.1意粉用了悦和醬園的腐乳,最喜歡是意大利醃豬腩肉的鹹香新紀元曉的蛋黃驟眼一看,橙黃色有點像辣椒醬(誤٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و)不過有蛋汁就好吃啊!飲品選擇了新品,香蕉朱古力🍫,個人十分喜歡因香蕉味突出,和朱古力是一個非常好的配搭。雖然坐在餐廳出面,只可以使用外賣杯碟,但是看到飲品的賣相絕不馬虎啊!碎碎唸:九龍城有很多新的Cafe,這一間在我心目中在同區來說是非常值得一訪再訪的,除了寵物友善外,食物質素是毋庸置疑的,難怪擴充成兩間舖位啊!
九龍城💛。<反起跑線聯盟Cafe拍攝場地>
同區之中高質之選

🎤:鵝歡樂,鵝歡笑,鵝最愛是這校園唱歌……
大家有沒有看 Viu TV 「反起跑線聯盟」啊?
這裏就是電視劇裏Venus的 Cafe啊

(´▽`)美式煎芝士火腿三文治

(´▽`)椒絲腐乳卡邦尼 2.1
意粉用了悦和醬園的腐乳,最喜歡是意大利醃豬腩肉的鹹香

碎碎唸:
2022-03-25 565 瀏覽
Follow🐷 @chuchu_hkfoodietag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍 慵懶生物Café遠離九龍城啲食街,比較靜,裝修好舒服,以🦥為題,可以享受片刻慵懶,有霓虹燈裝飾「I’m not lazy, I’m on power saving mode.」🐷覺得好放鬆😚亦都係寵物友善餐廳,有提供寵物食品和用品!呢間餐廳對🐷好有紀念價值,因為係🐷同愛人頭幾次見面嘅餐廳,仲要係💛所以希望大家可以支持下,等佢長做長有!—————————————————————❣️ 牛油果醬溏心蛋酸種多士 $94份量算大,🐷食完都飽!兩片多士上面鋪滿牛油果蓉應該仲加左feta cheese,一塊上面有車厘茄,另一塊有🐷最愛的溏心蛋,不過多士偏硬,小小難咬.❣ 椒絲腐乳卡邦尼 2.1 $95見到個名就覺得會好伏,但呢種中西fusion好有驚喜,將新紀元曉日本蛋黃戳散攪入意粉,腐乳唔會太咸,意外地同carbonara好夾,個汁唔稀,creamy得黎唔漏,連唔鐘意腐乳嘅🐷都覺得易入口!. ❣️ Flat white $
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍 慵懶生物

❣️ 牛油果醬溏心蛋酸種多士 $94
❣ 椒絲腐乳卡邦尼 2.1 $95
❣️ Flat white $36
咖啡溫度、豆味恰到好處, 不會太濃烈的帶果仁香氣, 🐷好鐘意配一塊lotus小餅乾, 好夾😚
❣️Dirty $34
好香濃,凍奶加熱咖啡,飲得出個層次!
不專業評分
👅好味指數:4/5
💰性價比:4/5
👍🏻推薦:4/5
—————————————————————
🏡地址: 慵懶生物 (九龍城)
九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖
#chuchu食在九龍城
#chuchu食西餐
#chuchucafé

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

午餐
  • Flat  White
2022-02-13 826 瀏覽
和朋友聚會,這天她想帶狗狗出來散步,所以我找來幾間狗狗cafe,這間九龍城的cafe覆蓋兩個鋪位,室內環境簡約並有一個打卡位,兩邊的戶外用餐區可以讓你和寵物一起用餐,餐牌更有為寵物而設的食物。牛油果醬溏心蛋酸種多士 $94本來想吃allday,但這裡沒有(可能是平日沒有?),所以轉了吃多士,幸好這個份量都算多,所以吃完其實都夠飽。兩片多士上面鋪滿清新綿密的牛油果蓉並混合了feta cheese,令鹹香均勻地分佈在每一個角落,一片上面有清甜車厘茄,另一片上面則有最愛的溏心蛋,多士偏硬,幸有橄欖油點綴,不然應該太難咬。椒絲腐乳卡邦尼 2.1 $95第一次這個組合,我們都想挑戰一下,一上桌最吸引視線的是紅到橙的新紀元曉日本蛋黃,把這個蛋黃戳散均勻攪拌到意粉中,這個濃稠的口感和蛋香和creamy的卡邦尼意粉相當搭配,腐乳發酵的味道令意粉更上癮,裡面更有意大利醃豬腩肉把整體的鹹香味加乘上去,比想像中更好吃,大家不討厭腐乳的話一定要試😋 Cappunccino $38很久沒有去cafe喝咖啡的時候會有餅乾/朱古力,這真的很貼心,而且還是我最愛的lotus餅乾呢!這杯cappucino拉花很細緻,咖

牛油果醬溏心蛋酸種多士 $94
牛油果醬溏心蛋酸種多士

牛油果醬溏心蛋酸種多士

椒絲腐乳卡邦尼 2.1 $95

Cappunccino $38

很久沒有去cafe喝咖啡的時候會有餅乾/朱古力,這真的很貼心,而且還是我最愛的lotus餅乾呢!這杯cappucino拉花很細緻,咖啡味香濃帶少少澀味,在戶外用餐區一邊看街景一邊喝咖啡,真的很舒適呢。

Meringue Lemon Tart

吃完主食後我們還share了這個檸檬蛋白tart,賣相相當可愛!上面好像雲朵的蛋白充滿空氣感,下面的檸檬層有咬口之餘酸度剛剛好,餅底雖然未算出色,但整體配搭都可以接受,藍莓甜一點的話會更加好。
2022-01-28 518 瀏覽
店內裝修以大地色木系為主,有户外位置,但就需要用外賣餐具,周圍都有唔同植物🌿環境內外都舒服,好適合同朋友傾偈chill下🤤佢係寵物友善餐廳,食客可以帶埋寵物坐係户外位🤪果日去到,小編都見到有唔少狗狗!-✍🏼食評❞ 🔸Smoked Salmon Bagel 🥯 │ ʜᴋᴅ $92 Bagel好煙韌,芝麻味夠香,但就比想像中細左啲,餡內有煙三文魚、刁草檸檬忌廉芝士、生菜、紅洋蔥,伴碟仲有新鮮水果同沙律菜😋當中Cream Cheese係有特別調過味,酸酸地但又幾開胃,同煙三文魚幾夾,呢款好食!-🔸Lazy All Day Breakfast 🍳 │ ʜᴋᴅ $125 入面有酸種多士,味道似普通蒜蓉多士多啲🤣台式九層塔炒蛋,以九層搭作為配料,個蛋炒得幾滑!而煙三文魚沙律同豬肉腸就味道正常啦😌燕麥脆脆乳酪杯則可以解下膩,係唔錯既配搭🤪相比出面cafe食既All Day Breakfast,呢個質素麻麻🤫-◾️整體而言❞ 味道屬於普通正常cafe會食到既味,味道普通,Bagel會出色啲,All Day Breakfast則麻麻地,勝在環境夠舒服,可以relax下🌞==================
✍🏼食評❞

◾️整體而言❞

=====================
🔍推薦指數: 6.5/10
🔆用餐時段: 午餐
💰服務費: No
2022-01-27 354 瀏覽
嘢食方面個Brunch真係好好食Portion 夠曬大, 又有煙三文魚又有蘑菇牛油腸仔, 同埋嗰個蜜糖Muesli yoghurt好啱我口味。咖啡就一般般啦。食嗰個Shepherd Pie要小心啲因為裏面好熱。價廉物美但係問題係佢哋最好食嗰個Brunch只有週末先嗌到。有時啲狗不受控制不斷咆哮啲路人. 食食下會得啲狗隻咆哮嚇親。唔計狗隻咆哮嘅話,個環境夠曬Chill。同埋等要耐少少因為weekend真係好爆

• Weekend brunch
2022-01-18 605 瀏覽
今天天氣好好,咁就去咗宋皇臺站睇古蹟,睇完就由宋皇臺行返落去九龍城,剛剛喺迴旋處過馬路就見到一間比較特別嘅餐廳叫lazy creature,見到佢係兩個相連鋪,而外面仲有一啲凳,咁我就坐喺出面嗰度,享受下陽光同埋食過quick lunch,特別的服務員話畀我哋知,原來坐出面係用外賣紙餐具,我諗可能佢出面嘅位置,根本唔可以做餐堂,所以走法律罅,不過冇所謂啦我哋都係想食個lunch啫,我哋唔係咁肚餓,所以就點了一個all day breakfast同埋兩杯嘢飲,我就點咗個ginger latte,朋友就點都過cappuccino. 當食物放餐枱面嘅時候,真係用紙碟,而當時都幾大風,真係要撳住曬啲嘢已免被咪吹走,all Day buffet個菇,整得唔錯,啲蛋都仲算滑,其他都standard啦。ginger latte其實就真係薑粉加落latte嗰度,少少特別,cappuccino就一般啦。最想講就係見到原來有好多客都會帶隻狗嚟呢度飲嘢同埋食晏。坐喺度好似睇狗展咁樣,大狗細狗都有。鍾意狗嘅朋友真係可以嚟食下嘢,環境唔錯。只係食物價錢都比較貴。
all day breakfast

ginger latte

cappuccino就一般啦。
ginger latte 和cappuccino

只係食物價錢都比較貴。
2022-01-08
all day breakfast
ginger latte 和cappuccino
2022-01-13 440 瀏覽
個環境好chill,有兩個鋪位地方好大。我地只係叫左咖啡飲,不過飲完杯cappuccino 我朋友就搞肚痛。我就無事,佢腸胃比較敏感,佢話沖咖啡既奶係凍既,所以飲完就搞肚痛。我就飲吾出係凍奶。去chill一次就夠,永不再去
2022-01-12 266 瀏覽
🔸芝士漢堡排日式咖哩飯🍛🍔第一次食🥰🥰環境好chill有好多狗狗個咖喱好足料有薯仔🥔紅蘿蔔🥕仲配埋蕃茄醬酸酸甜甜好開胃漢堡排咬落去有肉汁加埋芝士食勁邪惡🤩🤩勁送飯.📌 慵懶生物 (#九龍城美食)#九龍城 太子道西379號家歡樓地下J舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #홍콩맛집 #香港打卡 #alldaybreakfasthk #九龍城cafe
🔸芝士漢堡排日式咖哩飯🍛🍔

第一次食🥰🥰環境好chill有好多狗狗
個咖喱好足料有薯仔🥔紅蘿蔔🥕
仲配埋蕃茄醬
酸酸甜甜好開胃
漢堡排咬落去有肉汁
加埋芝士食勁邪惡🤩🤩
勁送飯
📌 慵懶生物 (#九龍城美食)
#九龍城 太子道西379號家歡樓地下J舖
2022-01-11 203 瀏覽
天清氣爽, 再加上 Omicorn 疫情大爆發 , 反反覆覆 , 一切一切都影響心情 , 所以一定要去 💛 黃店 , 嘆杯 Iced Americano, hea 一 hea ~今日就幫襯了位於 太子道西 "Lazy Creatures 慵懶生物" ~Iced Americano : 味道其實頗 balance 的 , 味道偏向 nutty, 帶有堅果的味道 , 同時亦不失 fruity 的青酸韻味 , 咖啡呢家嘢 , 一定要慢慢呷 , 仔細品嚐 , 才能嗒得出韻味 , 一切盡在不言中 ~本篇完 ~

本篇完 ~

野食我覺得係新鮮嘅。不過可能我食得太清淡(?)對我來講酸咗啲咸咗啲..!覺得佢個廚師落鹽 落醋重手左啲但係佢嗰杯印度香料豆奶茶真係好好味!香料溝豆奶仲有佢嘅蜜糖好夾!唔鍾意太甜嘅人可以試吓!Pet friendly!有嘢食買比佢哋㗎Staff都好友善BTW佢個位幾得意。可以話容易搵亦都可以話麻煩。地圖就建議你喺地鐵站B出口。我自己喺D出口。因為比較鍾意行路面,唔係咁鍾意喺地鐵下面個隧道出咗閘之後行勁遠. D出口出左之後沿着世運道行出去過馬路去到宋王臺花園。再落隧道去世運花園 另一條隧道就會去到家歡樓~可能會令人越嚟越亂不過我覺得咁樣行舒服啲
覺得佢個廚師落鹽 落醋重手左啲

但係佢嗰杯印度香料豆奶茶真係好好味!
香料溝豆奶仲有佢嘅蜜糖好夾!
唔鍾意太甜嘅人可以試吓!

Pet friendly!有嘢食買比佢哋㗎
Staff都好友善

可能會令人越嚟越亂不過我覺得咁樣行舒服啲
2021-12-14 383 瀏覽
店外有一棵大樹 🌳 縱使cafe位於馬路旁仍不失慵懶感店內裝潢以大地色為主 牆上裝飾可愛別緻點了 all day breakfast 跟 piccolo All day breakfast 並不是煙肉腸茄汁豆的合成物而是巧功夫的焗啡菇 炒蛋 酸種麵包個人得喜歡多汁的啡菇 及 平常得難買到的酸種麵包 整個配搭很好 比其他cafe的All day優勝得多$12x 絕對超值👍🏼在加上平時coffee shop比較少有的piccolo 過了一個慵懶而又值得回味的下午
店外有一棵大樹 🌳 縱使cafe位於馬路旁仍不失慵懶感
2021-12-12
All  day  breakfast
Piccolo
2021-11-28 581 瀏覽
基本上完全係身痕先會一早嚟呢間餐廳食嘢佢特別在 係 寵物友善餐廳😳我哋帶埋寵物可以一齊坐室外嘅座位吹風個餐牌就冇分早餐嘅得all day menu但係成間餐廳感覺好舒適唔知點解所有咖啡都會得到一塊餅仔😂配埋一齊食又幾得意牛油果醬超足料,完全遮住晒成塊麵包本身塊面包都已經好大食完真係午餐都唔使食👀一邊係酸微微蕃茄,一邊係糖心蛋感覺都幾開胃,唔會好溜都幾好食😋美式三文治就真係好誇張個份量勁大成塊包都夾住半溶芝士識落真係好邪惡,又滿足呢個早餐食就唔算平,但勝在有得帶狗又舒服😌
基本上完全係身痕先會一早嚟呢間餐廳食嘢

唔知點解所有咖啡都會得到一塊餅仔😂
配埋一齊食又幾得意

Americano
affogato

牛油果醬超足料,完全遮住晒成塊麵包
本身塊面包都已經好大
食完真係午餐都唔使食👀
一邊係酸微微蕃茄,一邊係糖心蛋
感覺都幾開胃,唔會好溜
都幾好食😋
牛油果醬糖心蛋酸種多士

美式三文治就真係好誇張
個份量勁大

成塊包都夾住半溶芝士
識落真係好邪惡,又滿足

美式煎芝士火腿三文治

呢個早餐食就唔算平,
但勝在有得帶狗又舒服😌
2021-11-25
$100 (早餐)
Americano
affogato