2008-05-21 17 瀏覽
淘大此間素食店算係我最常去既食店..喜歡佢地煮既素食唔太油又幾好味...上星期六我又再去食野...今次叫左個冷麵,一件pizza同埋一客串燒.最唔抵算係件pizza啦..味道都好普通, 反而個串燒入面有粒肉丸真係好好味個沙嗲汁都正, 冷麵都ok啦係個醬汁就唔算十分香口..不過整體上佢地d食物真係唔錯.下次大家都可以去試吓
  • 潛水艇
2008-05-15 25 瀏覽
第2日再來的時候,收銀哥哥認得我.還主動介紹,扺讚!最後選擇了咖哩薯仔和樂飯($26)咖哩微辣,水狀了點,有薯仔、紅蘿蔔和素肉,軟硬度適中,但素肉有點油哩很喜歡糙米飯及多蔬菜!!!!這裏打破我對平時多色素,多油的素食觀念,別地方也找不到這樣的餐廳學期完結後應該很少機會可以再來了.....
第2日再來的時候,收銀哥哥認得我.還主動介紹,扺讚!

最後選擇了咖哩薯仔和樂飯($26)
很喜歡糙米飯及多蔬菜!!!!

學期完結後應該很少機會可以再來了.....
2008-05-04 24 瀏覽
離上堂時間有點早,就在學校附近找點食,1早想試試這素食店,可惜同學們都不太好素,趁1個人的時候去吧!點了豆腐扒飽,加$4要忌廉薯仔湯豆腐扒飽要等,忌廉薯仔湯先上,很熱,淡淡的忌廉湯,有粒粒薯仔、粟米....因為是1個人,喝了1半湯才去拿豆腐扒飽,那時只是微溫,豆腐扒飽除了有豆腐扒,還有生菜絲沙津醬,沙津醬蓋過豆腐扒的味道,豆腐扒也有點油,下次再試試其他東西吧!

點了豆腐扒飽,加$4要忌廉薯仔湯
2008-04-27 7 瀏覽
同Honey揀咗嚟淘大哩到食,有一次我病,Honey就係哩到買過外賣俾我食,佢自己都嚟過兩次。我哋叫咗:(1)叉燒豆腐扖飯配薑蓉豉油+例湯(好味,不過薑蓉豉油太油啦,可以揀用南乳做嘅叉燒醬)(2)咖喱薯仔羊肉飯+例湯(咖喱不太辣,有椰汁香味,可惜羊肉經油炸,太油啦!)例湯係清補涼,但好重紅蘿蔔味,仲有冬瓜,好好味,唔覺涼!全部都冇味精,如果可以冇咁油就perfect啦!收銀個男仔好有禮貌,而且好多笑容。

我哋叫咗:

2008-04-25 15 瀏覽
今天第一次去食,26蚊一個午餐。我叫了豆腐扒,其實係大件o既豆腐乾,都幾好食。飯係加了一些糙米的。睇落去係好健康。價錢合理,環境乾淨。不過有一樣唔係好夾,午餐都係廿幾蚊,有飯有飲品。但係若果食一個芝士蛋糕,就要二十元。感覺上有d唔平衡。我叫左一件來食,幾好,唔甜。
飯係加了一些糙米的。睇落去係好健康。

價錢合理,環境乾淨。

我叫左一件來食,幾好,唔甜。
2008-04-11 26 瀏覽
去過3次,分別試過叉燒豆腐扒飯同咖哩羊樂,叉燒同羊樂都好好食^^豆腐扒就一般~都幾抵食,款式再多d就好啦~~個人最欣賞花心思將素食裝扮成肉的菜式^^加分加分~~!
2008-03-30 34 瀏覽
2008-03-16 4 瀏覽
分別嚐了tiramisu,mango mousse cake及玉桂蘋果芝士餅,飲品則選了沒有咖啡因的熱咖啡。對於酷愛espresso的我或其他支持者來說,這兒的咖啡太甜了,牛奶味太重,不太喜歡。進食次序如下:1. 玉桂蘋果芝士餅2. mango mousse cake3. tiramisu(不建議仿效,應由淡入深,先吃tiramisu,然後吃mousse cake,最後才吃玉桂蘋果芝士餅,這樣才能真正吃到每一件蛋糕的獨有味道)或許,由於進食次序有誤(先吃了玉桂這樣味道濃烈的食物),總覺得tiramisu的味道淡了點兒──雖然同事說tiramisu的味道本該是淡淡的,很標準的tiramisu,餅底是完全浸軟了的餅,素來愛吃香脆東西的我,自然有點不太喜歡。最喜歡mango mousse cake,充滿水份的mousse,每吃一口都是一口的感動。很鮮甜,不是美心東海堂等其他餅店所能媲美,亦不是italian tomato那兒所能提供。玉桂蘋果芝士餅嘛,那個真的讓我很意外──從來沒有吃過玉桂的我,今回可謂之破格嚐試。玉桂獨有的辛辣味,混和著香濃結實的芝士餅,非常適合愛吃香濃食物的香港人。對於我

進食次序如下:
1. 玉桂蘋果芝士餅
2. mango mousse cake
3. tiramisu

對於我這個與綠色物體絕緣,只愛吃肉的人來說,這間素食餐館最讓我驚喜的,是怎樣不用雞蛋來製作出這樣一流的甜點。

有人跟我說過,這兒最出名的名菜是素叉燒,及天天不同的老火湯。而我最喜愛的,是這兒的寧靜。
2008-02-04 12 瀏覽
以前去嘅齋舖,總有幾個特點:1)有幾尊頗大的佛像、觀音大士供奉當場,但往往受人冷落,儼如裝飾2)侍應、食客多為中年男女,他們忙忙碌碌,呼呼喝喝,高談闊論,跟一般酒樓飯館無異,更有違淡、簡、閒的素食精神3)一般齋舖的食品多數油膩、多人做色素,而且味膿上星期六經過淘大,發現有一素食店Buddha Hut,於是入去望望,首先吸引我的,不是食品,而是那位收銀員。他慈眉善目,向我(和其他食客介紹各款菜式),而且態度縱容誠懇,有別於一般連鎖店的機械式唸經。落單後到取食物處領取套餐,服務員一樣的慈顏悅色。這幾位年輕人雖然身穿制服,卻有如得道高僧,以身宏道。食品方面,這店雖以快餐店形式經營,卻頗有特色,而且崇尚天然有機,令大地氣色在口腔開始,與身心靈渾然合一。裝修方面,此店與一般連鎖食店差不多,也相當乾靜,只是有一具大電視在不斷播放青海無上師的節目,則仍有上述齋舖的硬銷感。唯望上師見諒。食品、環境(人和物)、服務是食店成功與否三大元素。Buddha Hut 是我會回頭的其中一間。
以前去嘅齋舖,總有幾個特點:
3)一般齋舖的食品多數油膩、多人做色素,而且味膿

2008-02-04 10 瀏覽
星期六去左淘大食Buddha Hut, 見佢大把位, 又未食過, 所以試試, 呢間係食素食廣東菜既, 我叫左個晚餐, 香椿蛋包糙米飯+泡菜+木瓜湯, 蛋包有三件,下加好多菜, 個汁都ok好味, 碗湯好濃, 仲要好健康, 份量好夠, 我食唔哂, 咁多樣野都只不過係$30幾元, 好過食茶餐廳!
2008-01-25 17 瀏覽
中午時間,人不多, 但都要等候那個昆布高湯水餃拉麵, 很多味精, 水餃只有三隻, 沒什麼料, 不好吃.栗米湯不錯, 但同樣多味精,吃完,感得很燥,很口乾
中午時間,人不多, 但都要等候
栗米湯不錯, 但同樣多味精,
吃完,感得很燥,很口乾
2008-01-25 15 瀏覽
這是我第一次光顧,下午茶時間人不多, 但環境很好,乾淨.食物味道不錯, 沙拉豆腐飽很新鮮,但豆腐有點油,我會再光顧的
這是我第一次光顧,下午茶時間
人不多, 但環境很好,乾淨.
食物味道不錯, 沙拉豆腐飽很新鮮,但豆腐有點油,
我會再光顧的
2008-01-05 23 瀏覽
終於同媽媽食左buddha hut 喇入到去個心平和左好多自助形式的素食店,難得唔太油同媽媽食左一人一個飯:媽媽食左素叉燒豆腐扒飯+熱奶茶素叉燒像真度高豆腐扒+糙米飯唔油膩,媽媽好BUY個熱奶茶,好大杯好滑(我唔飲奶茶的,真係唔知^^")我食左個香椿芙蓉飯+五籽葡萄湯,其實係裡面有素肉粒,豆腐的腐皮卷,我好鍾意食糙米飯個口感同味道不過媽媽鍾意我果個腐皮卷多D,早知就同佢交換啦,哈哈~!好呀,冇味精,我BUY!店內員工服務態度好,CASHIER 哥哥態度好好店內唔會太嘈,心都平和D 不過等餐時就要加點耐性囉;) !!
終於同媽媽食左buddha hut 喇
入到去個心平和左好多
自助形式的素食店,難得唔太油

同媽媽食左一人一個飯:
媽媽食左素叉燒豆腐扒飯+熱奶茶
不過媽媽鍾意我果個腐皮卷多D,早知就同佢交換啦,哈哈~!
好呀,冇味精,我BUY!
店內員工服務態度好,CASHIER 哥哥態度好好
2007-12-26 15 瀏覽
出開九龍灣,其實之前有幾次都想試呢間,不過比附近的舖吸引咗,今次終於嚟食素.要一個义燒豆腐扒套餐,一個唔知咩萬如套餐.兩個套餐均有紅白米飯,泡菜(即酸辣青瓜),配菜(即椰菜及椰菜花),餐湯或餐茶.义燒好似,豆腐扒即好多層腐竹疊成.萬如即素鰻魚,係腐皮包住紫菜,芹菜,紅蘿蔔等炸而成.飯餸湯都OK,係$12.5支黑麥滋定麥黑滋,我唔鍾意飲囉,味怪怪咁,不過見佢好有益先試囉!
要一個义燒豆腐扒套餐,一個唔知咩萬如套餐.
2007-11-19 15 瀏覽
個意大利蛋糕好難食............好好食o既蛋糕都只係廿零蚊.....
個意大利蛋糕好難食............
好好食o既蛋糕都只係廿零蚊.....