2013-08-07 57 瀏覽
今天放假和姐姐去了吃下午茶,看見門外也有人等位.幸好很多人可能是吃午餐,所以很快便到我們了.這間餐廳有個好處,可以選擇搭唔搭枱,雖然揀左唔搭枱,都好快有位....實在太耐無去過這兒吃下午茶,所以取起餐牌研究了一會,最後選了西多四重奏$23,配了一杯熱杏霜.四重奏係有金銡,提子,牛油和楓蜜炸成的西多士,雖然全部係甜的.但配埋多士又啱啱好,唔會話太甜.熱杏霜開得太稀,完全沒有味道,所以喝了兩三口便放棄了姐姐叫了巴馬臣芝士火腿焗長通粉$29,由於焗的關係等了一陣子才到.上桌的時候,通粉還是很熱的,長通粉沒有煮得過淋,所以都幾有咬口,芝士有下得頗多,正合吾意.至於火腿份量本人認為偏多,相反蔬菜卻只有矮瓜一小件.如可加多些蔬菜會比較健康,雖然是下午茶份量也頗多,適合二人叫一個Share....服務:由於人多的關係,所以找服務員有點困難...

服務:由於人多的關係,所以找服務員有點困難...
四重揍
巴馬臣火腿焗長通粉
2013-08-06
5 分鐘 (堂食)
巴馬臣火腿焗長通粉
2013-07-01 75 瀏覽
放假的第二天。平常慣了只吃一點水果當正餐的我,今日怱然想落街食個早餐,唔知係咪因為假日嘅關係全場也滿座。不過呢間餐廳夜晚都時時爆場,其實巳經成為街坊的食堂呢個早餐$24 (包即磨咖啡)有煎雙蛋、餐肉、腸仔、茄汁豆、粟米(超甜粟)、脆瓜、蒜蓉多士(平時食美心絕對會走多士,不過蒜蓉多士就即管試下la,味道足夠不過略厭太油)假日嘅早餐等候需時10分鐘,眼見鄰座的太太們吹三吹四,其實假日有必要甘趕嗎??平常工作的日子巳經趕三趕四,放假時不防放鬆少少,人也可以健康一點點。
放假的第二天。
不過呢間餐廳夜晚都時時爆場,其實巳經成為街坊的食堂

2013-07-01
$24 (早餐)
2013-04-27 54 瀏覽
今次係小妹第一次寫既食評;希望大家多多指教^_^平時已很喜歡到屋企附近商場的餐廳食飯,而其中一間喜歡既餐廳就係意八餐廳Itamo mo cafe。呢間餐廳都開咗一段日子,我諗係因為d野食夠多元化,有pasta;pizza;烏冬;焗飯;炒飯or鐵板燒等,甚至連hot pot都有而且唔洗加一服務收費,價錢適中。所以成日都大排長龍,係藍田站得住陣腳。而今日我又心思思同阿媽去咗呢度食野今日可能星期五,所以特別多人,7:00就開始要排隊攞飛。等咗一陣,大約15分鐘度,就被安排入座,位置寬敞企理,環境尚算可以。我地吖咗個米蘭瘋狂辣肉醬焗扁意粉($37)同白汁煙肉什菌wasabi意大利飯($4x)。雖然佢寫有三隻辣椒,但其實不太辣,味道適中。扁意粉亦唔會太硬,幾有水準!不過份量可能對男士來說會較少...這份量剛好,陣陣wasabi味係囗腔徘徊,十分滿足加上飯軟硬適中,配上美味又多既菇菌(有我最中意既雞脾菇xdxd),無得彈唯一美中不足的是煙肉大多是肥膏...v_v最後,我地都算是滿意咁離開。希望這餐廳繼續努力,不要慢慢下退><
今次係小妹第一次寫既食評;希望大家多多指教^_^
而今日我又心思思同阿媽去咗呢度食野
這份量剛好,陣陣wasabi味係囗腔徘徊,十分滿足
唯一美中不足的是煙肉大多是肥膏...v_v
2013-04-26
45 分鐘 (堂食)
  • 意大利飯
2013-04-22 132 瀏覽
來到藍田,可以說是其中一個九龍區人煙密集的地方,也是其中一個最難找到好東西的地方,要在這裡找一間好餐廳十分難,區內只有兩三個屋村商場,筆者其實也住過這邊好幾年,那時租金不算貴,還算有很多不錯的食店。但今天回到這邊,舉例說匯景商場已經來了個大重組,昔日有兩三間不錯的小店都已經不在了,換來就是無數電腦店及小型時裝店。於是就走到區內另一個商場,啟田,雖然這邊變化不算大,八喜依然存在,還有幾間那時沒有看過的店,而今天就去到ItaMoMo Café,中文是意八餐廳,店外有一連串的人龍,感覺有點像將軍澳區的Salzerlya Italian Restaurant,價錢確實不算貴,而且那落地大玻璃令人感到非常空曠舒適。門外的人龍,大概要等上二十張枱,那就等一等好了。不消半小時就已經有枱,單看餐牌,意八給我的感覺是不中不西,感覺其實還有點像西式茶餐廳,事實以前這個位置的確是一間茶餐廳,尤以那個下午茶餐牌,有公仔麵餐也有多士餐。合共點了兩個意粉一份多士一個薯皇和一個布丁。蛋黃煙肉卡邦尼長通粉,汁料以蛋黃醬為重心,意粉份量看起來不算多,但可以接受,醬料較稀身,掛不上長通粉,但味道可以接受,長通粉質感不算彈
蛋黃煙肉卡邦尼長通粉,汁料以蛋黃醬為重心,意粉份量看起來不算多,但可以接受,醬料較稀身,掛不上長通粉,但味道可以接受,長通粉質感不算彈牙有餘,煙肉份量不少但略厭沒甚麼突出的味道,還有數去菇片,整體質素已超出本身預期,唯一可惜就是卡邦尼在哪裡?
之後的是巴拿臣火腿焗長通粉,一直以為有一種火腿叫巴馬臣,原來是芝士的一種,真的很大鄉里呢!一直都不知道巴馬臣芝士是甚麼味道,所以這個意粉只覺得芝士味道是跟平常吃的有些微分別,整個意粉是焗物,有很多的火腿,還有不同顏色的椒,還有茄子,非常豐富,口感不錯,唯獨應該下了不少味精,所以愈吃愈口乾。
再來是辣肉醬薯皇(忘了名字),這個焗薯皇出奇的好吃,表面有芝士及肉醬,肉醬十分惹味而且帶一點辣,吃起來薯皇挺乾身,算不上很脆但口感又的確不錯的,最重要真的是肉醬令整體味道提升非常香口,而辣度適中亦令人吃得更開胃呢,很快更整碟都吃光光。
多士四重奏,有檸檬柑桔、黑加侖子、煉奶及牛油四種味道,一看就知道黑加侖子的那款多士味道比較強烈,醬料多得要流出來,多士煎得可以但也有點油膩。其餘的三種味道其實比較平淡,最失敗就是從外裹根本完全看不出是那一款多士來的,看來四重奏只是Gimmick。
最後是餐飲,出奇地這兒的凍奶茶甚有茶味,唯獨冰太多,也有點過甜,但份量不少,不錯的好喝。
還有北海道3.6牛乳奶凍,奶凍滑,但吃不出任何有關3.6牛乳的氣味,配上士多卑梨醬,其實很難會弄得難吃的了。
點了那麼多食物才$125元,其實質素已超出預期,性價比都算高,環境亦不錯,但這樣的食物真的可拿下一個笑臉?我看不。
再翻看多幾次開飯網,發現在藍田區最高評分就是它,突然感到原來藍田真的是一個十分難覓食的地方,何解真的沒有好吃的進駐,難道會跟風水有關?
2012-12-25 273 瀏覽
與友人一行3人朋友唔知食咩好,藍田友提議到此一試星期日,見門口咁多人,以為要等好耐,好在,唔洗10分鐘入得頭盤 (呢個價錢,呢個份量,抵!!!)______________________________好味^^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~主菜如果唔講,仲以為係中菜(牛柳絲炒米粉)黑醋~味不太重,可說近付無,可能只是上碟劃果幾下裝飾和牛~簿切片,切到好似普通牛肉一樣------------------------------濃湯夠味------------------------------讚好推介之首選------------------------------仲可以以半價配飲品添唔洗加一,食幾多俾幾多,叫完野後仲SHOW埋張單,唔驚收多錢!讚!!!
與友人一行3人朋友唔知食咩好,藍田友提議到此一試
星期日,見門口咁多人,以為要等好耐,
好在,唔洗10分鐘入得
3個人食得飽飽的,呢個價錢一D都唔貴
頭盤 (呢個價錢,呢個份量,抵!!!)
蒜茸焗田螺
好味^^
芝士肉醬焗茄子
主菜
如果唔講,仲以為係中菜(牛柳絲炒米粉)
黑醋~味不太重,可說近付無,可能只是上碟劃果幾下裝飾
和牛~簿切片,切到好似普通牛肉一樣
黑醋胡椒和牛天使麵
濃湯夠味
帆立貝濃湯扁意粉
帆立貝海鮮龍蝦汁意大利飯
仲可以以半價配飲品添
柚子梨茶
2012-12-23
10 分鐘 (堂食)
蒜茸焗田螺
芝士肉醬焗茄子
帆立貝海鮮龍蝦汁意大利飯
柚子梨茶
2012-12-14 58 瀏覽
事緣上個星期光顧Itamomo樓上的椰XX, 見識過如嚼樹皮的雞排, 和腥臭無比的軟殼蟹後, 即使去過Itamomo無數次, 偶爾會想試另一家, 但最後還是會重投Itamomo的懷抱.這次點了蟹籽三文魚蛋白玄米炒飯($40), 活蜆蒜香煙肉忌廉汁扁意粉($41), 九洲叉燒讚歧手打湯烏冬($38), 另加了12元, 要了一個牛乳粟米忌廉湯(加$6)及原茄意大利菜湯(加$6). 三個人吃, 分量剛剛好!蟹籽三文魚蛋白玄米炒飯, 很愛這裡的炒飯, 店方用上玄米, 玄米茶常常喝, 但卻沒有見過玄米的真身, 它的外型是細小而渾圓, 有點像意大利米, 有別於一般平常食用的香米, 入口比一般的有嚼勁, 像在牙齒間跳彈一樣, 愛吃硬飯者如小妹我一定會大喜, 但愛吃”軟飯”者免問 (別想歪了!), 炒飯粉得很乾身, 差不多沒有水份. 餸料有煙三文魚及蟹籽, 但一分錢一分貨, 店方下得很少, 而且切得十分細碎, 但煙三文魚, 蟹籽帶鹹香, 已經夠下飯了!活蜆蒜香煙肉忌廉汁扁意粉, 不是我點的, 只吃了一口, 意粉如炒飯一樣具有嚼頭和彈性, 大喜! 忌廉汁分量不多, 有點像粉意粉的感覺, 我反而很喜歡,

活蜆蒜香煙肉忌廉汁扁意粉, 不是我點的, 只吃了一口, 意粉如炒飯一樣具有嚼頭和彈性, 大喜! 忌廉汁分量不多, 有點像粉意粉的感覺, 我反而很喜歡, 不會過膩, 而且又可以突出香蒜的味道, 沒有被忌廉汁的味道遮蓋. 反而活蜆淪為配角, 只看到七,八隻蜆殼, 實際只有四五隻蜆殼內是有蜆肉可吃的, 真悲哀!
九洲叉燒讚歧手打湯烏冬, 這是小妹點的, 湯烏冬有豬骨白湯, 自家製蕃茄濃湯及地獄辣湯三款任君選擇. 而客人亦可選烏冬或拉面, 可照顧不同客人的口味呢! 今次要了蕃茄濃湯, 感覺上是在豬骨湯底再加入茄膏再加以餚製, 一點也不酸, 正合怕酸的小妹! 吃罷都沒有喉嚨乾渴感, 味精似乎下得輕手. 烏冬是方型的手打烏冬, 很煙韌, 亦沒有雪藏烏冬的酸味, 至於是不是來自讚歧就無從稽考了! 叉燒有三大片, 頗大方得體, 但是質素卻未如理想, 豬肉是偏瘦的, 入口硬硬的, 一點也不軟腍, 調味亦不理想, 滿口都是濃濃的醬油味, 吃不出一點豬肉鮮味.
牛乳粟米忌廉湯雖然要另加六元, 但我覺得是值得點的. 粟米下得不少, 每一口也能吃到滿滿的粟米, 很滿足! 忌廉湯滑滑的, 隱約喝到牛奶味, 而且沒有怪怪的, 甜甜的忌廉味.
Itamomo食品質素中等, 價位經濟, Itamomo好是好, 但我仍然期待藍田區會有更好的選擇出現, 造福一眾無飯家庭. 沒有最好, 只有更好!
2012-12-10
2012-10-30 45 瀏覽
想不到週末下午菜時段要等咁耐呢間野下午茶有好多不同類型的選擇,裝修又幾特別,除左有大大的電視俾人睇外,壁畫設計又幾獨特.今次叫左天使麵同焗飯忌廉雞肉天使麵配搭不錯,很惹味.另外,忌廉雞肉焗珍珠米飯火候夠,有很多不同的配料,有驚喜!呢間又係一間值得再去的一間餐廳
想不到週末下午菜時段要等咁耐

今次叫左天使麵同焗飯
忌廉雞肉天使麵配搭不錯,很惹味.

另外,忌廉雞肉焗珍珠米飯火候夠,有很多不同的配料,有驚喜!

呢間又係一間值得再去的一間餐廳
15 分鐘 (堂食)
2012-10-16 51 瀏覽
第一次試個間係黃大仙同朋友去既~味道都OK..知道藍田開左就黎試下啦~~~黎之前一定會上黎睇下食評點先決定...一望巳經冇左我好想食到既野...巳經轉左餐單...甘算啦..叫第2D 試下啦~~哩個真係必食...我本身唔中意食田螺..食完都真係去親都會食..."都OK既...哩個就一般喇...個WO冬唔夠彈牙.. 叉燒就平平無奇囉..哩個飯偏重味~但係對我黎講..冇70都有65分既~哩個栗米湯一定要試下~好CEARM~ 我少飲湯都中意飲..但飲完好飽..我好中意食茄子...所以都會再叫... 係芝士味唔係好夠~哩個可以試~~我個人應該幾好" 都好重洋蔥味~個湯可以再淡返少少就更好...偏咸左D哩個真係一般姐... 可能好干啦..."整體黎講都算係OK架喇....偏向平囉...但點都唔及薩利亞~如果味道唔再加強D就會比下去了..."位置呢..佢地方大...但係住既位就偏向迫左D... 2個大人坐雙人位...叫多少少野張台都冇位放...D侍應又唔係講到甘差既...有個呀姐都OK.."多人 忙D既話可能就會應遲少少..甘都唔算太大問題~~明既~
第一次試個間係黃大仙同朋友去既~味道都OK..
知道藍田開左就黎試下啦~~~
黎之前一定會上黎睇下食評點先決定...
一望巳經冇左我好想食到既野...
巳經轉左餐單...甘算啦..叫第2D 試下啦~~
必食!
OK
都OK既...
一般
中上
哩個飯偏重味~但係對我黎講..冇70都有65分既~
好味!
我好中意食茄子...所以都會再叫... 係芝士味唔係好夠~
一般
哩個真係一般姐... 可能好干啦..."

如果味道唔再加強D就會比下去了..."

位置呢..佢地方大...但係住既位就偏向迫左D...
2個大人坐雙人位...叫多少少野張台都冇位放...

D侍應又唔係講到甘差既...有個呀姐都OK.."
20 分鐘 (堂食)
必食!
好味!
中上
*今日無咩特別想食,略看餐牌點了野菌煙肉炒飯,跟凍檸茶(凍+2)*需則是下午茶時段,見有八成客之多炒飯 ,份量不少,而飯炒出粒粒,略多油 一般餸料 野菌,煙肉頗多,另外有些蔥花及粟米粒,食落清甜 可以凍檸茶 切有三片檸檬,茶味略淡,但檸檬超香 可以
需則是下午茶時段,見有八成客之多
炒飯 ,份量不少,而飯炒出粒粒,略多油 一般
餸料 野菌,煙肉頗多,另外有些蔥花及粟米粒,食落清甜 可以
凍檸茶 切有三片檸檬,茶味略淡,但檸檬超香 可以

2012-10-14 14 瀏覽
一點幾去到, 兩個人唔洗等位!門口個reception叫我直行就係了但冇人叫我坐邊度咁我見有空臺就坐(兩個人坐4人臺呢! )我鍾意食意大利飯揀左墨魚汁果款(因為佢有個 GOOD既公仔係個menu隔離!)另外叫左個三文魚玄米炒飯(係LUNCH SET)所以有得跟湯/ drinks揀左個牛乳湯 - 正! 幾濃!三文魚飯朋友覺得咸左D... 但我覺得都OK既....我最鍾意既係呢個墨汁意大利飯!有clams, squid and mushroom! 好味!!感覺唔係得面頭有少少墨汁係度整色整水係真係有墨魚味的! 呢間野價錢適中又有勁多choice!下次會再黎試下其他野 (e.g. spaghetti, udon etc.!)
一點幾去到,
兩個人唔洗等位!
門口個reception叫我直行就係了
但冇人叫我坐邊度
咁我見有空臺就坐(兩個人坐4人臺呢!

我鍾意食意大利飯
另外叫左個三文魚玄米炒飯(係LUNCH SET)
所以有得跟湯/ drinks
揀左個牛乳湯 - 正! 幾濃!
三文魚飯朋友覺得咸左D... 但我覺得都OK既....
我最鍾意既係呢個墨汁意大利飯!
有clams, squid and mushroom!

好味!!
感覺唔係得面頭有少少墨汁係度整色整水
係真係有墨魚味的!

呢間野價錢適中又有勁多choice!
2012-10-14
2012-09-19 50 瀏覽
又去左Itamomo食野,今次三個人叫左香濃芝士汁焗田園蔬, 法式紅酒香茅燴牛肋骨飯, 帆立貝海鮮龍蝦汁意大利飯, 帆立貝海鮮意大利蕃茄濃湯扁意粉, 法式焦糖燉蛋. 份量又係多到可以打包.香濃芝士汁焗田園蔬- 芝士好香濃好煙韌, 田園蔬只有菠菜, 不太嫩, 而且食食下成碟出曬水, 其實和芝士並不搭配. 但分量多, 算是超值!法式紅酒香茅燴牛肋骨飯- 汁是好味的, 亦很好下飯, 惟牛肋骨炆得太淋, 完全沒有o趙頭, 而且牛肋骨太細舊, 只有半隻手指般大小. 帆立貝海鮮意大利蕃茄濃湯扁意粉- 蕃茄濃湯好味, 足料, 像不辣的羅宋湯, 帆立貝得一兩隻, 唔夠喉, 海鮮是雪藏的, 有蝦, 蜆仔, 青口, 魷魚等, 沒甚味道, 扁意粉雖然用湯煮, 但仍然煙韌, 加分!!!帆立貝海鮮龍蝦汁意大利飯- 是龍蝦湯的味道, 對辦! 意大利飯絕不欺場, 米粒渾圓, 有咬口, 海鮮和上述的蕃茄湯扁意粉沒分別, 帆立貝都是得一兩粒, 海鮮都是雪藏貨, 冇味道.加13蚊有個法式焦糖燉蛋, 是冰冷的, 很有蛋味亦夠creamy. 但我較喜歡熱的焦糖燉蛋.一個人食左53蚊, 仲有得打包, 我唔會有太高的要求.Ita
又去左Itamomo食野,
份量又係多到可以打包.
而且牛肋骨太細舊, 只有半隻手指般大小.

扁意粉雖然用湯煮, 但仍然煙韌, 加分!!!
帆立貝海鮮龍蝦汁意大利飯- 是龍蝦湯的味道, 對辦!
意大利飯絕不欺場, 米粒渾圓, 有咬口,
一個人食左53蚊, 仲有得打包, 我唔會有太高的要求.
ItaMoMo真是一個無飯家庭聚腳的好地方!!!
2012-09-17 46 瀏覽
同媽咪食dinner, 近近地揀左ItaMoMo兩個人叫左三樣野:水牛芝士肉醬焗茄子- 味道匹配, 芝士不是平價片裝芝士, 是煙韌的水牛芝士. 但芝士沒有鋪滿整條茄子, 吃得不夠過癮. 如加多一點芝士肉醬比較好.拿破崙海鮮玄米炒飯- 依個飯炒得好乾身,渾圓的飯粒富有咬口, 唔同平時食開個d米, 沒有汁但飯仍然夠味. 海鮮一如所料唔係用靚料, 海鮮份量比得幾孤寒法式紅酒香茅牛肉讚岐湯烏冬 (蕃茄湯底)- 烏冬好有咬口!!! 是方型(橫切面)的手打烏冬, 而不是用圓柱型(橫切面)的普冬烏冬來濫竽充數, 值得一讚! 牛肉是用牛柳粒, 吃不出香茅味, 也吃不出紅酒味, 可能係蕃茄湯嘅關係, 咩味都比蕃茄味遮蓋.兩個人食三樣野, 食完好飽啊!快餐店的價錢, café的質素, 雖然味道仍然有改善的空間, 但仍不失為一個想平平地食好一點的好地方
同媽咪食dinner, 近近地揀左ItaMoMo
兩個人叫左三樣野:
而不是用圓柱型(橫切面)的普冬烏冬來濫竽充數, 值得一讚!

兩個人食三樣野, 食完好飽啊!

快餐店的價錢, café的質素,
雖然味道仍然有改善的空間,
但仍不失為一個想平平地食好一點的好地方
2012-09-07 30 瀏覽
琴晚同屋企人去食晚餐但藍田黎黎去去都係pizza hut啊 元綠啊 次次都係食呢d好悶之後 咁岩見到意八 d野食好似唔錯而且唔係貴(1)我要左個卜卜脆炸魚柳(黑椒汁) 個人認為唔錯 都有魚味 簡單d 外脆內軟 都新鮮既 而且 份量都夠飽屋企人 分別要左 (2)意大利芝士雞扒 (配黑椒汁)呢個都唔錯 可以唔洗落黑椒汁 落左反而咸因為有芝士 而且加埋芝士 好正(3)加拿大3A牛扒(配黑椒汁)呢個都唔錯 不過不失另外 我地仲加左碗粟米忌廉湯幾好飲 我都幾中意 食得飽 而且唔貴 味道唔算差 下次再黎
琴晚同屋企人去食晚餐
之後 咁岩見到意八 d野食好似唔錯而且唔係貴

(1)我要左個卜卜脆炸魚柳(黑椒汁)
個人認為唔錯 都有魚味 簡單d 外脆內軟 都新鮮既
而且 份量都夠飽
屋企人 分別要左
(2)意大利芝士雞扒 (配黑椒汁)
呢個都唔錯 可以唔洗落黑椒汁 落左反而咸
因為有芝士 而且加埋芝士 好正

(3)加拿大3A牛扒(配黑椒汁)
呢個都唔錯 不過不失

另外 我地仲加左碗粟米忌廉湯
幾好飲 我都幾中意

食得飽 而且唔貴 味道唔算差
下次再黎
題外話/補充資料: 食完勁快收野 感覺好似趕人走 坐多陣都唔得 不過 可能出面 多人等緊位 情有可原
2012-09-13
2012-07-02 121 瀏覽
尋日又去咗ita momo 食lunch. 呢間餐廳可以話係我常去既食店, 一星期至少去2,3次. 因為便宜, 而且水準高. 我至愛吃有益又健康既 "有機野菌忌廉天使麵"... ! 講返餐廳環境好大, 燈光暗暗地, 有浪漫氣氛, 好多坐位, 坐得好舒服而且好多大電視, 差唔多每個位置都能睇到電視, 服務好好, order 無幾耐就有野食到. 但冷氣比較凍, 坐入面must 要著外套. 逢星期6, 日早上10-11:30最多人等位, 因為早餐都勁抵, 廿幾蚊就有交易.

我至愛吃有益又健康既 "有機野菌忌廉天使麵"... !
帆立貝海鮮龍蝦汁意大利飯...超好味...!! 味夠濃, 又多料, 有大蝦, 青口,蜆肉2pcs, 帶子.....
凍奶茶, 熱奶茶, 同樣夠味, 奶滑茶香!
必食...有機野菌忌廉天使麵, 勁好食, 唔知點形容!
挪威煙三文魚, 呢個就普通啦, 三文魚唔夠多, 得3pcs. 唔太抵食, 但都好味道!
2012-07-01
10 分鐘 (堂食)
凍奶茶, 熱奶茶, 同樣夠味, 奶滑茶香!
必食...有機野菌忌廉天使麵, 勁好食, 唔知點形容!
  • 有機野菌忌廉天使麵
  • 帆立貝海鮮龍蝦汁意大利飯
2012-06-06 23 瀏覽
今天吃午飯的時候與一個舊同事在閒聊, 說到在藍田的食店時候, 她說那個ITAMOMO可以一試, 所以放工後就來到這兒了。今天的二人“餐單” 如下:1. 有機野菌忌廉天使面 - 忌廉汁不夠creamy, 只得稀稀的汁在底, 整個面也很乾身, 不太好吃。2. 香濃芝士白汁焗田園蔬 – 本以為[] 是好幾種的雜菜, 來到的竟然是一大碟的波菜!! @0@ 芝士是足料的, 可是以波菜焗芝士會出水, 到了底的波菜好像水浸的…算了吧!只為了吃點蔬菜…3. 炸薯皇 – 沒特別的小吃, 就像跟餐的薯皇。不值得作為一道小吃...4. 意大利芝士燒烤雞扒 (set) – 反而這個喜出望外! 鐵板上熱哄哄的, 而且有飯有薯菜 (早知不叫炸薯皇=_=”) 有蛋, 很豐富!!5. 牛乳粟米忌廉湯 – 個湯好大碗, 而且夠creamy, 又有粟米粒, 好味道呢! : )

今天的二人“餐單” 如下:
2. 香濃芝士白汁焗田園蔬 – 本以為[[田園蔬]] 是好幾種的雜菜, 來到的竟然是一大碟的波菜!! @0@ 芝士是足料的, 可是以波菜焗芝士會出水, 到了底的波菜好像水浸的…算了吧!只為了吃點蔬菜…
yummy ! ! !
題外話/補充資料: 好像這類以平價作招徠的餐廳, 要自己多花心思去試試, 總會有幾款做得出色 / 岩個人口味的!! 大家一起發掘吧!
2012-05-31
yummy ! ! !
  • 牛乳粟米忌廉湯