2022-05-11 71 瀏覽
經朋友嘅推介之下,今日就同佢一齊去食廚師發板,今次呢我哋嗰張枱嘅主廚就係鄭師傅,睇佢手起刀落🔪,擺碟嘅時候又好仔細,真係超有心機。師傅話食物最緊要就係質素好,再加上師傅悉心嘅烹調👩🏻‍🍳,就更想上層樓啦,真心可以返嚟再encore。咁一開始就係日本餐最常有嘅茶碗蒸🥚 ,佢入邊包含咗一啲海鮮🐠🦐百合同埋海帶,口感非常好,鮮香味出晒嚟。又到我最愛嘅生蠔🦪,日本岩手縣廣田灣生蠔超大隻,一啖係食唔晒,超級肥美,特濃嘅蠔味,食一隻真係唔夠。薄荷汁帶子唔知你哋有冇試過呢,估唔到呢個配搭幾特別得來又好味👍🏻,廚師👨🏻‍🍳發板特別嘅地方就係佢哋用咗唔同嘅配搭,激發左我嘅味蕾,又品嚐到一樣新嘅食物🍽。最後係超好味嘅靜岡蜜瓜🍈,對於我來講 ,可以話佢係一道甜品🍰🍧,佢嘅水嫩度好高,又香又甜,食完超滿足happy ending💯。

2022-05-10 51 瀏覽
今次係第二次再過嚟食午餐啦,因為佢呢度嘅lunch set真係好抵食👍🏻,佢嘅性價比非常高,$1080對於食午餐來講價錢算中高,但佢嘅食材勝在夠新鮮👍🏻,而且選用高質食材,廚師發板黎計,算係幾抵食👍🏻。而且個環境唔錯,同朋友嚟傾吓計,都係一流👍🏻嘅。深海池魚之前係食開簿切嘅,估唔到廚師今次厚切味道嘅質感係咁唔同,鮮味高,加上佢夠彈牙👍🏻,配上酸酸地嘅汁,開胃到停唔到口👍🏻。大拖羅係我最鍾意食嘅,因為佢有超高嘅油脂,入口即溶嘅感覺令我難以忘懷👍🏻,望到佢油脂嘅分布,好似雪花咁,成個魚肉嘅表面佔咗八成,正👍🏻。嚟緊壓軸出場嘅就係我最鍾意嘅生蠔同埋海膽啦,估唔到一次就可以食晒兩樣真係大滿足。岩手縣廣田灣生蠔,生蠔大隻得來夠肥美👍🏻,上邊加咗秘製醬汁同埋金箔,唔需要再額外調味,味道超鮮,正👍🏻。跟住嚟嘅就係北海道馬糞海膽,紫菜上邊包住超多嘅海膽,我諗至少有半版海膽嘅分量,放入口入邊真係大滿足,海膽鮮甜度特高👍🏻。

2022-05-10 43 瀏覽
鍾意周圍搵食嘅我,咁啱上YouTube見到一間KOL力捧嘅壽司店,咁我當然要book下位啦。座位其實都好full,要book嘅就要提早啦。入到去見到有一個好大嘅吧枱,見到廚師整嘢食超有心思,日本餐真係好講求心機,好味之餘仲要別緻,真係要食得又睇得。💗針魚嘅魚肉係好嫩滑,光澤感好強,佢嘅肉質好清甜,所以唔需要特別嘅烹調技巧,就咁刺身食配上少少薑豉油,就可以凸顯出鮮味嘅魚肉。💗吞拿魚之最當然有中拖羅同埋大拖羅啦,兩款我都係好鍾意嘅,中拖羅食落去就會比較踏實,油脂同肉嘅分布都係好平均。而大拖羅就係油脂係超高嘅,好好味,但減緊肥嘅我真係唔夠膽食超多。💗吞拿魚醬油漬壽司,廚師話係用秘製嘅烹調手法,令到吞拿魚嘅味道鮮味會更加提升,唔需要再放任何調味料,味道已經好濃郁。💗北海道馬糞海膽真係海膽之最,顏色係淺橙色嘅,味道甘甜可口,有淡淡的海水味,而且佢海膽嘅份量超多,一啖食唔晒,成個口都充滿着海膽嘅感覺好過癮。

💗吞拿魚醬油漬壽司廚師話係用秘製嘅烹調手法,令到吞拿魚嘅味道鮮味會更加提升,唔需要再放任何調味料,味道已經好濃郁。

2022-05-09 3427 瀏覽
一直都好鍾意食Omakase,今次嚟到灣仔既Sushi Kei 試佢地既Lunch Set 👍🏻 今次驚喜地由大師傅-駿師傅為我準備食物。聽佢講,每一位師傅嘅自由度都好高,所以由每一位師傅準備嘅食物都會有啲唔同👍🏻👍🏻真係令我心郁郁,下次想試吓其他師傅手勢☺️☺️☺️🔸Omakase lunch set Saku 咲$1080▪️有茶碗蒸、刺身五點、六貫握壽司、小肴、汁物、甜品🔸蕃茄配柚子沙律醬▪️酸酸甜甜,非常開胃🔸茶碗蒸▪️表面有好多腐竹,我最鍾意裏面有百合,多咗一份清甜嘅感覺😋刺身五點🔸右口魚▪️野生嘅右口魚特色係油脂多,比較爽口👍🏻師傅話有魚身同魚邊兩部份,又提醒我哋食咗魚生部份先,魚片超級好食,燒過後有好濃厚嘅油脂味道🔸竹籤魚▪️表面已經塗上左白豉油,再加埋有子胡椒醬嘅調味,味道平衡感非常好👍🏻🔸兵庫縣室津生蠔▪️師傅用心咁po相金箔,令佢賣相更好😋😋蠔肉飽滿,蠔味濃郁👍🏻配埋生紫菜同埋酸汁一齊食,增添海洋嘅味道🤤🔸深海池魚▪️用炭爐燒過,逼出油脂,爽口中帶甘香🔸O拖羅 - 大腹▪️拖羅永遠都係我嘅最愛好靚呀,望到佢嘅油脂紋路就流口水啦🤤🤤🤤🔸鹽燒鰻魚▪️好味呀👍🏻燒得外脆內軟😋配埋黑豆同埋檸檬汁食

▪️有茶碗蒸、刺身五點、六貫握壽司、小肴、汁物、甜品

🔸蕃茄配柚子沙律醬
▪️酸酸甜甜,非常開胃

🔸茶碗蒸
▪️表面有好多腐竹,我最鍾意裏面有百合,多咗一份清甜嘅感覺

😋刺身五點

🔸右口魚

🔸竹籤魚

🔸兵庫縣室津生蠔

🔸深海池魚
▪️用炭爐燒過,逼出油脂,爽口中帶甘香

🔸O拖羅 - 大腹

🔸鹽燒鰻魚
▪️好味呀👍🏻燒得外脆內軟😋配埋黑豆同埋檸檬汁食,更能引出鮮美

😋六貫握壽司

▪️北海道帆立貝
🔸非常鮮甜

🔸伊佐木
▪️肉質比較柔軟,有甘香嘅味道

🔸富山灣白蝦,用磯之雪昆布醃過,上面有芝麻,醃過後嘅白蝦多左爽口感,亦有淡淡既昆布味 👍🏻師傅仲攞咗佢用嘅昆布出嚟俾我哋睇啊☺️☺️長知識👍🏻

🔸吞拿魚醬油漬
▪️醬油醃製過嘅吞拿魚味道非常濃郁

🔸北海道馬糞海膽
▪️大大份嘅海膽,滿足度100分😍 入口即溶,味覺嘅享受👍🏻

🔸喜之次
▪️我好似都係第一次生食,平時食通常都係燒熟既🤤師傅話其實佢做刺身都係非常好食㗎👍🏻👍🏻

結尾仲有味噌湯同埋靜岡縣蜜瓜,結束撒花 🎉💐

P.s. 佢嘅醃蘿蔔同埋牛蒡作為配菜都好好食,師傅見我食咗咁多,有幫我refill 㗎😂

大滿足嘅一餐Omakase Lunch ❤️❤️
2022-05-05
  • Omakase
2022-05-09 86 瀏覽
廚師發板近年越嚟越氾濫,有好多都係Standard野,少咗種令人驚艷嘅感覺,近日喺灣仔開業八個月的Sushi Kei 惠吸引咗,佢嘅獨特之處就係真·廚師發板,即使店裏當日用的都是一樣的當季食材,至於點樣調配同埋呈現方式就有當值師傅決定。所以就算同一日,唔同師傅serve 你,都會唔同!好呈現到師傅character ,不是到模式的流水作業!我就認真幸運,俾我約到師承米芝蓮二星名廚的峻師傅!🌸 Omakase lunch set Saku 咲 $1080🌸茶碗蒸, 刺身五點,六貫手握壽司, 小肴,汁物,甜品▪️開胃菜蕃茄配柚子沙律醬- 蕃茄微甜,柚子醬汁酸味醒神茶碗蒸- 裏面有腐竹同百合好特別,調味唔算鹹,食到蛋味香濃之餘有種滋潤清新口感▪️刺身五點🍣右口魚- 分成魚身和魚邊兩部份,魚身爽口,沾點酸醬吃着清爽,最後在吃魚邊,油脂較多口感較濃厚🍣竹籤魚- 配上口味較淡的白豉油燒香表皮吊出魚香,魚油凝聚在表皮好香濃,在沾上胡椒香平衡返🍣兵庫縣室津蠔- 鋪上金箔賣相矜貴,第一次試室津蠔,改變了我對日本蠔口感偏淡的想法,蠔肉飽滿,creamy 蠔味足!配以酸汁和微鹹的生紫菜,彌補了本身日本蠔海水味的

我就認真幸運,俾我約到師承米芝蓮二星名廚的峻師傅!

茶碗蒸, 刺身五點,六貫手握壽司, 小肴,汁物,甜品

▪️開胃菜
蕃茄配柚子沙律醬- 蕃茄微甜,柚子醬汁酸味醒神

▪️刺身五點

🍣兵庫縣室津蠔- 鋪上金箔賣相矜貴,第一次試室津蠔,改變了我對日本蠔口感偏淡的想法,蠔肉飽滿,creamy 蠔味足!配以酸汁和微鹹的生紫菜,彌補了本身日本蠔海水味的不足,有諗頭!

🍣深海池魚- 用炭爐燒香魚皮,油脂感加香軟肉質

🍣大腹金槍魚- 脂肪相當多,享受油脂的甘香和溶化
🍣鹽燒鰻魚- 香!外脆而內則肉脂飽滿,灑上檸檬汁分解油膩。細心配上黑豆,清一清油脂感

▪️六貫手握壽司

🍣 北海道帆立貝- 配生紫菜以天然鹽分更吊出鮮甜
🍣伊佐木- 在雪白通透肉質,顯見一層灰色油脂,咬落柔軟甘香,
🍣吞拿魚醬油漬 - 魚脂豐腴,師傅特意配上白蔥減淡油膩感
🍣富山白蝦- 師傅特意用生紫菜的鹽分蝦肉收縮,令本身口感黏笠感強的富山蝦多一份彈牙爽口之感
🍣北海道馬糞海膽- 香港人都喜歡海膽的!今日最矚目的莫過於呢個鮮甜又多到溜的海膽壽司

🍣喜之次- 有層次,魚脂重,肉質細嫩爽口

▪️味噌蔥湯和靜岡縣蜜瓜

在我而言,今次嘅體驗十分高質,亦都好期待搵日試埋佢嘅晚市😆

2022-05-08 79 瀏覽
聽聞呢度師傅師承米之蓮二星 五十嵐信幸,所以特別book OMAKASE食!木系嘅裝修、紅色楓葉、小石春路~陣陣嘅日本味~🇯🇵🇯🇵🇯🇵現時有兩個菜單,午餐SAKU $1080,晚餐KUMORU $1980🇯🇵午餐 OMAKASE SAKU🇯🇵【 #茶碗蒸】一層腐竹湯汁覆蓋滑溜蒸蛋配芫茜百合【 #刺身五點 】🐟立魚薄切,肉質爽口,配蔥花酸汁,分外清新開胃 🐟竹簽魚配薑花,表面經過火炙,焦香與脂香均勻🐟網燒深海池魚配香濃的木魚花醬,深海池魚肉質細膩,兩者勁夾🦪兵庫縣室津生蠔蠔身厚肉,配金箔新鮮紫菜同埋酸汁,襯岀生蠔清甜🐟中拖羅油脂分佈平均,油花好香入口即溶,非常甘香【 #小肴 】🐟鹽燒鰻魚個皮燒得卜卜脆,印象難忘!魚脂豐腴,油香四溢!加少少檸檬汁落去,反而更香!最後先食黑豆可以解膩,小小甜甜地幾好食 !【 #六貫握り寿司】跟住到🍣壽司部分,入面呢已經有落咗芥末同埋飯都已經落咗豉油,就唔需要另外再點🍣墨魚已經切開曬,🍣大大粉帆立貝壽司配新鮮嘅紫菜🍣帶少少甜味嘅小肊壽司配白板昆布🍣平政魚壽司質地結實有彈性✨✨✨終於到終極BOSS!✨✨✨期待以久嘅赤!海!膽!紫!菜!包!飯!師傅用赤海膽將紫菜填
木系嘅裝修、紅色楓葉、小石春路~陣陣嘅日本味~🇯🇵🇯🇵🇯🇵

🇯🇵午餐 OMAKASE SAKU🇯🇵
【 #茶碗蒸】
一層腐竹湯汁覆蓋滑溜蒸蛋配芫茜百合

【 #刺身五點 】
🐟立魚薄切,肉質爽口,配蔥花酸汁,分外清新開胃
🐟竹簽魚配薑花,表面經過火炙,焦香與脂香均勻
🐟網燒深海池魚配香濃的木魚花醬,深海池魚肉質細膩,兩者勁夾
🐟中拖羅油脂分佈平均,油花好香入口即溶,非常甘香

【 #小肴 】
🐟鹽燒鰻魚個皮燒得卜卜脆,印象難忘!
魚脂豐腴,油香四溢!加少少檸檬汁落去,反而更香!
最後先食黑豆可以解膩,小小甜甜地幾好食 !

【 #六貫握り寿司】
跟住到🍣壽司部分,入面呢已經有落咗芥末
同埋飯都已經落咗豉油,就唔需要另外再點
🍣墨魚已經切開曬,
🍣大大粉帆立貝壽司配新鮮嘅紫菜
🍣帶少少甜味嘅小肊壽司配白板昆布
🍣平政魚壽司質地結實有彈性

✨✨✨終於到終極BOSS!✨✨✨
期待以久嘅赤!海!膽!紫!菜!包!飯!
師傅用赤海膽將紫菜填得滿滿的💖💖💖
真係好似將成行海膽都放曬上去咁!
味道濃郁甘甜,入口即溶☺️☺️食完一個之後勁想encore!

食埋🍣喜之次有獨特嘅油香味,魚質充滿彈性,壽司飯加上細蔥平衡油脂!

【 #汁物】
麵豉湯充滿蔥花香氣

【 #甜品
甜品係又甜又多汁嘅🍈熊本蜜瓜

今次坐壽司吧可以清楚見到師傅處理食材同埋互動!
師傅幽默風趣,細心介紹每樣嘅食材, 互動同服務都一流!
成餐飯都食得好開心呀!
  • Omakase
2022-05-03 95 瀏覽
Sushi kei 係師承米芝蓮師傅坐鎮嘅,我都係專誠過嚟朝聖一下,去到果然係座無虛席,去食之前記得一定要book位啊。師傅喺我哋面前為我哋整料理,睇到師傅嘅手藝,食物嘅精緻度,就已經覺得大快人心。而且師傅仲好好傾添,超細心介紹每一樣嘅嘢食。⚜️深海池魚 池魚厚度適中,旁邊配上酸汁 ,首先就咁試咗一片魚肉已經係非常新鮮,之後再點一啲酸汁試吓,口感更加豐富,味道嘅層次感又多咗。⚜️大拖羅拖羅壽司人人都鍾意食,今次仲要食到新鮮嘅大拖羅,佢嘅油脂超多,而且分布平衡,有入口即溶嘅感覺 。⚜️明太子白蝦壽司明太子覆蓋住白蝦,令到成個白蝦變成左橙色,淨係睇落顏色就已經好靚。睇得出白蝦係非常新鮮蝦肉通透,食到爽口彈牙。

⚜️深海池魚

⚜️大拖羅

⚜️明太子白蝦壽司
午餐Omakase 一位 $1080 +1【咲 Saku】
🌟茶碗蒸
🌟刺身五點平正魚牙籤魚北寄貝深海池語中拖羅🌟六貫握り寿司白蝦帶子肌魚配白昆布海膽銀鱈魚醬油漬拖羅🌟汁物平靜魚胶🌟甜品日本哈密瓜
2022-04-28
2022-04-29 95 瀏覽
Omakase高級日本料理餐廳🍴吃Omakase的重點係食到矜貴的時令食材,我懷着好興奮心情❤️🧡💚💙黎食個Lunch先💜💛❤️餐廳環境好舒服😌好似去左日本🇯🇵一坐低就介紹Serve你嘅師傅👨‍🍳峻師傅⭐️會同客人互動,非常幽默😆令到呢一餐飯食得好開心🍴分享吓我今日食咗啲咩先🍴SAKU咲💕$1080+1🥗前茶茶碗蒸🦑刺身🌀🍣平政魚刺身~配搭醬汁,突出魚嘅鮮味🍣竹籤魚~用竹籤燒過,加咗啲鹽喺上面,令到味覺好豐富🍣岩手縣廣田灣🦪~原隻上生蠔,表面仲有啲金箔,鮮甜又肥美🍣深海池魚~加咗木魚花喺上面,口感超好🍣拖羅~入口即溶,新鮮,滿足味蕾🍣味噌燒鮫魚~配上黑豆,師傅話係最後先食嘅,咁樣可以去油膩感壽司🌀🍣真雕~係立魚,肉質新鮮🍣帆立貝壽司~大大嚿,新鮮咬感,正🍣白蝦壽司~表面是竹炭原,好特別嘅味道有啲鹹鹹地配上新鮮嘅白蝦🍣銀鱈魚~肥美味道🍣海膽壽司~澎湃嘅海膽,多到遮住個飯,滿足感大增🍣醬油漬吞拿魚壽司~好油潤既感覺食完後仲有甜品同麵豉湯⚜️好滿足

Omakase高級日本料理餐廳🍴

🍴分享吓我今日食咗啲咩先🍴
SAKU咲💕$1080+1

🥗前茶茶碗蒸🦑
刺身🌀
🍣平政魚刺身~配搭醬汁,突出魚嘅鮮味
🍣竹籤魚~用竹籤燒過,加咗啲鹽喺上面,令到味覺好豐富
🍣岩手縣廣田灣🦪~原隻上生蠔,表面仲有啲金箔,鮮甜又肥美
🍣深海池魚~加咗木魚花喺上面,口感超好
🍣拖羅~入口即溶,新鮮,滿足味蕾
壽司🌀
🍣真雕~係立魚,肉質新鮮
🍣帆立貝壽司~大大嚿,新鮮咬感,正
🍣銀鱈魚~肥美味道
🍣海膽壽司~澎湃嘅海膽,多到遮住個飯,滿足感大增
🍣醬油漬吞拿魚壽司~好油潤既感覺

食完後仲有甜品同麵豉湯⚜️好滿足

2022-04-27 109 瀏覽
與朋友去咗灣仔食lunch omakase,餐廳入口有楓樹裝飾,環境光猛企理,店員又會不停加茶,但座位唔算好多,想食最好預先訂枱。🌸《咲SAKU》($1,080)🇯🇵【茶碗蒸】蒸蛋滑溜,配料有腐竹及百合等,食落腐竹味香濃,清清地唔錯😌🇯🇵【刺身五點】🐟平靜魚:肉質爽口偏淡,配酸汁及花瓣,口感清爽帶香;🐟竹籤魚:面層掃上豉油再燒,配埋薑蓉幾好食;🐟兵庫縣室津蠔:肉質爽甜,配上金箔、生紫菜及酸汁,矜貴又鮮味十足;🐟深海池魚:口感不油不膩,配柚子胡椒別有風味;🐟青森大間野生拖羅:好有光澤感,口感鮮甜肥美。.店員另送上鹽燒鰻魚,鰻魚燒得皮脆肉嫩,配埋檸檬汁既香口又惹味,而黑豆就甜甜地😋🇯🇵【六貫握り寿司】🍣真鯛:味道較清淡,配芽蔥多咗份蔥香;🍣帆立貝:配生紫菜同食,清新又鮮味;🍣富山灣白蝦:有光澤感,配竹炭鹽幾特別;🍣北海道BB銀鱈魚:有火炙香,灑上柚子皮同食,帶柚子清香;🍣吞拿魚醬油漬:配紫蘇花不但精緻,且帶出刺身鮮甜感;🍣北海道赤海膽:澎湃嘅海膽鮮甜味甘,勁!好!食!🇯🇵【汁物】麵豉湯帶蔥香,最後飲返碗熱湯好有飽足感😌.🇯🇵【甜品或咖啡】甜品係赤肉蜜瓜,味道香甜多汁😋另伴碟嘅酸薑係餐廳自家

🌸《咲SAKU》($1,080)

🇯🇵【茶碗蒸】
蒸蛋滑溜,配料有腐竹及百合等,食落腐竹味香濃,清清地唔錯😌

🇯🇵【刺身五點】
🐟平靜魚:肉質爽口偏淡,配酸汁及花瓣,口感清爽帶香;
🐟竹籤魚:面層掃上豉油再燒,配埋薑蓉幾好食;
🐟深海池魚:口感不油不膩,配柚子胡椒別有風味;
🐟青森大間野生拖羅:好有光澤感,口感鮮甜肥美。

🇯🇵【六貫握り寿司】
🍣真鯛:味道較清淡,配芽蔥多咗份蔥香;
🍣帆立貝:配生紫菜同食,清新又鮮味;
🍣富山灣白蝦:有光澤感,配竹炭鹽幾特別;
🍣北海道BB銀鱈魚:有火炙香,灑上柚子皮同食,帶柚子清香;
🍣吞拿魚醬油漬:配紫蘇花不但精緻,且帶出刺身鮮甜感;
🍣北海道赤海膽:澎湃嘅海膽鮮甜味甘,勁!好!食!

🇯🇵【汁物】
麵豉湯帶蔥香,最後飲返碗熱湯好有飽足感😌
🇯🇵【甜品或咖啡】
甜品係赤肉蜜瓜,味道香甜多汁😋

另伴碟嘅酸薑係餐廳自家醃漬,味道酸甜爽脆又無渣,真係幾好食😋
午餐
2022-04-26 79 瀏覽
今次嚟到一間超抵食嘅Omakase ,咁我見到佢有個lunch set嘅Menu$1080,嘢食都係超級多嘅。一去到坐低侍應就好細心講解餐牌大概會有啲咩食,問吓我哋有冇啲咩野係唔食既,超級細心。食物質素👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回頭指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最吸引嘅就係岩手縣廣田灣生蠔,一開頭你都見到咁肥美嘅生蠔就已經忍唔住要打卡,廚師喺我面前細心咁放上一啲金箔,靚到唔捨得食。煎帶子配上薄荷汁 ,呢種嘅配搭我都係第一次見,帶子煎得好香,內裏仲係好嫩口,估唔到配上薄荷汁,又係另一種風味。喜之次壽司,喜之次係一種珍貴嘅魚,師傅話佢係魚王。初春呢一個季節食係最好味嘅,油脂會比較多,魚膠質都好重。

食物質素👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
回頭指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2022-04-25 2534 瀏覽
好幸運哋約到朋友去灣仔食Lunch #Omakase~ 去日本前做好胃口準備🤤SAKU 咲 $1080+1 前菜-蟹肉絲菜之花 開胃前菜~茶碗蒸-裡面仲有帶子白果~ 外貌睇落有啲似腐竹白果湯水😂刺身: 🔹薄切平政魚3大塊 透白平政魚, 配搭酸汁更突出魚味~😳🔹竹籤魚2塊厚厚的 表面烤過令到魚脂豐腴 😯🔹岩手縣廣田灣蠔🦪原隻上超鮮甜!! 🤪仲有個牌子掛住喺個蠔殼度, 表面仲撒咗金箔🔹深海池魚2大塊 配上木魚花醬 魚脂感濃郁🥰🔹烤鰻魚2塊厚厚的  炸得剛剛好唔洗醬汁都好夠味~配檸檬&黑豆😏🔹拖羅 粉嫩色拖羅, 入口即溶!! 師傅話自己加啲wasabi喺表面就食得~ 😋壽司: 舍利淡淡酸味剛剛好唔好搶咗魚味!🔸真鯛 肉質柔軟新鮮👏🔸帆立貝 大大件啖啖肉鮮甜味夠🥰🔸喜知次 經火槍高溫烤過 味道帶焦香👍🔸牡丹蝦 彈牙爽口帶甜嘅牡丹蝦🤩🔸醬油漬吞拿魚 吞拿魚肉油潤🥰🔸海膽 用紫菜包住一排海膽🤪🤪汁物味噌蔥湯及甜品靜岡蜜瓜🍈
SAKU 咲 $1080+1

前菜-蟹肉絲菜之花 開胃前菜~
前菜

🔹深海池魚2大塊 配上木魚花醬 魚脂感濃郁🥰
深海池魚

鰻魚

拖羅

壽司: 舍利淡淡酸味剛剛好唔好搶咗魚味!
🔸真鯛 肉質柔軟新鮮👏

牡丹蝦
吞拿魚
汁物味噌蔥湯
靜岡蜜瓜
今次係上網見到好多人大讚嘅🇯🇵日本餐廳,所以就即刻book黎試吓。入到去餐廳服務員超有禮貌,細心講解餐牌。🌸入到去環境都真係幾靚,典型嘅日本餐廳,長長嘅吧枱,後面飾物櫃放咗一啲sake,望住廚師煮嘢食,真係令人賞心悅目。📸🐟大拖羅係吞拿魚入邊比較高質素嘅部位,佢嘅肉質係鬆軟,因為佢裏面嘅脂肪比例係非常高,入口即刻會有油香嘅味道。🐠🍣真錭壽司既魚肉真係比較鮮味,因為佢哋嘅生產量好少,所以都好難食得到嘅,係日本高端嘅魚類。🐟🍣吞拿魚醬油漬壽司佢嘅醃製方式係比較特別,所以同普通醬油係唔一樣嘅,獨特嘅醃製方式令到吞拿魚嘅鮮味大大提升。🍈靜岡蜜瓜係日本嘅水果,日本嘅水果不嬲品質都係好高,而且佢哋仲要係高質再細分。青色嘅果肉,就咁望囉表面就已經有好多汁,一咬落去啲果肉既汁多到流晒出嚟。

2022-04-25 66 瀏覽
以往食Omakase 都係喺晚餐,午餐的確係特別平嘅,但係心裏面成日都會覺得一分錢一分貨,所以就唔夠膽午餐🍽嘅時候去食。但因為而家疫情只有午餐,所以就膽粗粗去試下。估唔到雖然係午餐嘅價錢💰,但竟然係咁有驚喜嘅。食物真係好用心製作,靚💓之餘仲要好新鮮🦐,真令我大開眼界👀。帆立貝壽司🍣同平時嘅有少少唔一樣,佢上邊係有海苔嘅,一入口有少少鹹香嘅味道,再食落去就係帆立貝嘅鮮甜,超爽口。岩手縣廣田灣生蠔🦪係一件藝術品,幾粒金箔點綴左喺上邊,燈光嘅反射之下閃閃發光。海水味超重,即開即食,超新鮮。煎帶子真係超惹味🤤,表面煎到金黃色,金黃色嘅表面,裏面係雪白嘅帶子,熟到啱啱好。

2022-04-25 57 瀏覽
每次食到Omakase 都會非常期待👄,香港越來越多廚師發板👨🏻‍🍳,而且價錢嘅出入都好大。今次就嚟到灣仔呢一間試吓啦,午餐來講佢嘅價錢中等,佢有幾款嘅午餐,要食當然食最好㗎啦,咁我就揀咗$1080既套餐,食物一嚟到果然冇令我失望🤤,淨係睇落都已經覺得好精緻,先打📸卡再食。針魚🐟味道就偏淡口嘅,會有油香嘅味道。岩手縣廣田灣生蠔 🦪,佢嘅生蠔相當之大隻,一嚟到嘅時候賣相就已經好吸引,上邊點綴左金箔,高尚✨嘅品味。生蠔🦪超級肥美,分開三啖食先得。真錭🐟壽司係魚味最重嘅壽司🍣,有大海嘅味道,淡淡的鹹香。帆立貝壽司🍣上邊配上紫菜,一入口嘅時候會有少少鹹鹹地,之後帆立貝鮮甜嘅味道隨即以上。

針魚🐟味道就偏淡口嘅,會有油香嘅味道。

真錭🐟壽司係魚味最重嘅壽司🍣,有大海嘅味道,淡淡的鹹香。