2021-07-30 82 瀏覽
今次要分享嘅餐廳 我超級鍾意🎡由門口到室內都滿滿懷舊味道店內嘅擺設、玩具、燈光都好正!任何一個位置都可以打卡📸而最重要係食物質素都好唔錯ga~價錢又抵!晚餐🍴有沙律+湯+主菜+甜品+飲品最貴個餐都只係 $208,超值!.🔸迷你田園沙律、餐湯❤️(跟餐)餐湯係我至愛嘅法式洋蔥湯,有炒洋蔥嘅香甜味,面頭有焗過嘅芝士法包,吸滿湯汁,好正!.🔸香草蜜糖芥末籽煎羊架👍🏻($198)有三大舊煎香咗嘅羊架,羊架幾嫩,煎得juicy,邊邊有少少肥膏,超香!.🔸龍蝦尾青醬意大利粉👍🏻($208)有一大舊龍蝦肉,咁至滿足架麻!而且龍蝦嘅味好濃郁又有香酒香,青醬拌滿每一條意粉,意大利粉亦煮得軟硬適中。.🔸悉尼阿法奇朵 ‘Sickly’ Affogato(跟餐)雲呢拿雪糕另外跟濃濃嘅抺茶醬,食落甘香,唔會太甜,飯後來一杯實在滿足。.🔸Latte🔸Dirty❤️(跟餐)Latte奶多而咖啡味較淡。而Dirty就好好飲,咖啡味濃,入口質地較厚身,好好飲!👍🏻
今次要分享嘅餐廳 我超級鍾意🎡
由門口到室內都滿滿懷舊味道
店內嘅擺設、玩具、燈光都好正!
任何一個位置都可以打卡📸
而最重要係食物質素都好唔錯ga~
價錢又抵!
晚餐🍴有沙律+湯+主菜+甜品+飲品
最貴個餐都只係 $208,超值!

🔸迷你田園沙律、餐湯❤️(跟餐)

🔸香草蜜糖芥末籽煎羊架👍🏻($198)

🔸龍蝦尾青醬意大利粉👍🏻($208)

🔸悉尼阿法奇朵 ‘Sickly’ Affogato(跟餐)

🔸Latte
🔸Dirty❤️
(跟餐)
/悉尼樂園🇭🇰💛/#sa銅鑼灣篇 #sa良心小店篇 ➖➖➖<與米奇老鼠一同進餐🐭> ➖➖➖呢間餐廳最令人印象深刻一定係山寨米奇老鼠🐭除咗門口logo 入面都有幾幅畫係牆到店舖行復古風 其實有少少似我之前去過嘅mamaday 入面都有好多古董擺設另外佢哋原來係旺角老二花廳嘅姐妹店☺️今次揀左晚餐時間去 昏暗環境 感覺幾有情調每份set 都會有湯+沙律+甜品同$43以下飲品➖➖➖1️⃣番茄海鮮意大利飯 $188 海鮮有青口、魷魚圈同蝦 仲有啲車厘茄飯都夠入味 食到新鮮番茄嘅酸味略嫌飯較濕同腍 硬番少少就好海鮮都幾新鮮無沙 ➖➖➖2️⃣龍蝦尾青醬意粉 $208 賣相不錯 感覺好豐富🤤🤤青醬意粉煮得幾乾爽 、入味而且都幾有咬口 會較重口味龍蝦尾多肉 調味適中不過某部分蝦肉唔夠爽彈➖➖➖3️⃣是日餐湯: 忌廉湯🌟忌廉奶香重 入面都有好多料🤤➖➖➖4️⃣matcha affogato 套餐包埋呢款甜品 另外可以加錢要蛋糕抹茶醬幾濃 帶回甘 幾稠身雪糕就係雲尼拿雪糕 仲有啲食用花同果乾做點綴 酸酸甜甜➖➖➖5️⃣黑芝麻豆腐拿鐵 $58 (套餐+$15) 🌟似食梗芝麻豆腐花 甜度剛好芝麻味都幾濃 不過飲到底
/悉尼樂園🇭🇰💛/
#sa銅鑼灣篇 #sa良心小店篇
<與米奇老鼠一同進餐🐭>
另外佢哋原來係旺角老二花廳嘅姐妹店☺️
今次揀左晚餐時間去 昏暗環境 感覺幾有情調
每份set 都會有湯+沙律+甜品同$43以下飲品

1️⃣番茄海鮮意大利飯 $188
海鮮有青口、魷魚圈同蝦 仲有啲車厘茄
飯都夠入味 食到新鮮番茄嘅酸味
略嫌飯較濕同腍 硬番少少就好
海鮮都幾新鮮無沙

2️⃣龍蝦尾青醬意粉 $208
賣相不錯 感覺好豐富🤤🤤
青醬意粉煮得幾乾爽 、入味
而且都幾有咬口 會較重口味

似食梗芝麻豆腐花 甜度剛好
芝麻味都幾濃 不過飲到底都有少少沉澱
熱嘅話應該會再濃啲🤣

➖➖➖
6️⃣靜崗焙茶豆腐拿鐵 $58 (套餐+$15)
都飲到焙茶嘅清香 不過冰融左就較淡
同豆腐都幾夾💛💛
靜崗焙茶豆腐拿鐵

📍悉尼樂園
15 分鐘 (堂食)
餐湯沙律
Matcha  affogato
靜崗焙茶豆腐拿鐵
  • 海鮮蕃茄意大利飯
2021-07-28 109 瀏覽
懷舊風咖啡店 📺 入面有各色各樣嘅舊式收藏品,加埋用咗黃燈做點綴,令懷舊風更出 😄 牆壁上仲佈滿咗好多可愛嘅畫,幾有特色,好多打咭位當晚我地叫咗2個 set dinner, 每一個都跟咗個田園沙律、洋蔥湯、同甜品。洋蔥湯清得黎又幾好飲,上面放咗件脆多士同芝士,浸埋啲湯一齊食又幾夾喎 😬另外,跟餐個甜品一啲都品求其架!係Affogato 黎架 🥰 用咗雲尼拿雪糕配抹茶醬,好香好濃 番茄海鮮意大利飯 📍$188好少海鮮意大利飯係用番茄做base, 今次見到就一於試吓 👍🏻 材料好豐富 🥰 有青口、魷魚、八爪魚、大蝦,又開胃又惹味龍蝦尾青醬意大利粉 📍$208一上枱見到大大條龍蝦尾好有驚喜,餐廳仲好細心咁拆哂肉,好方便,一吉起就食得 😋 而且食落啖啖肉同香蒜味,同青醬好夾,好清爽牛奶曲奇沙冰 📍+$10好重曲奇味呀 😍 好香好滑,好有童真嘅感覺特濃朱古力 📍+$15朱古力真係好濃 😍😍 上面仲加咗好邪惡嘅cream同棉花糖

番茄海鮮意大利飯 📍$188

龍蝦尾青醬意大利粉 📍$208

牛奶曲奇沙冰

牛奶曲奇沙冰 📍+$10
好重曲奇味呀 😍 好香好滑,好有童真嘅感覺

特濃朱古力 📍+$15
朱古力真係好濃 😍😍 上面仲加咗好邪惡嘅cream同棉花糖
牛奶曲奇沙冰
2021-07-25 94 瀏覽
人大咗時不時都會懷緬過去,趁住weekend都想去復古下同慢活一下~一入門口,已經見到牆身,室內裝飾,地板都好懷舊feel, 好鬼正🤩 Set Dinner雖然唔算多選擇,但個餐都包得算多野!✨磨菇湯+沙津 - 擺盤幾精緻,個湯幾入味,飲得出唔係罐頭湯,應該係真材實料自己煲✨香草蜜糖芥末籽香煎羊架 - 中意食羊嘅話呢個都ok正,好香口,冇諗過配埋個蜜糖芥末都幾夾😋 ✨明太子蟹肉蟹籽意粉 - 明太子唔算多,但蟹肉好足料,意粉口感幾爽口🤤✨黑芝麻豆腐拿鐵 - 呢杯真係大讚,平時都好時見有黑芝麻latte, 今次仲要mix埋豆腐,勁特別✨水果樂園 - 都幾大杯,同埋真係落左好多水果,所以果香味好足,好清甜✨Sickly Affogato - 個跟餐甜品都好創新,係將抹茶醬淋上雲呢拿雪糕,抹茶嘅甘balance返雪糕甜,唔錯唔錯✨低糖朱古力慕絲蛋糕 - 另一個跟餐甜品我地加左錢要個是日蛋糕,諗住低糖應該冇咁邪惡😂但都幾甜下,不過share食就剛剛好

Set Dinner雖然唔算多選擇,但個餐都包得算多野!

香草蜜糖芥末籽香煎羊架

水果樂園
Sickly Affogato
Chocolate Mousse Cake
2021-07-25 67 瀏覽
今日去試左一間新Cafe, 位置喺以前咖啡弄嘅樓上新Cafe叫做悉尼樂園,佈置好得意,感覺好懷舊,又有好多塗鴉公仔,俾人嘅感覺好relax晚市套餐大概二百蚊左右,包着沙律、餐湯、主菜、甜品同埋特色飲品是日餐湯係法式洋蔥湯,佢呢度個洋蔥湯好得意嘅,會有一塊片裝芝士溶咗喺麵包上面<香草蜜糖芥末煎羊架$178>煎羊架大概五成熟左右,切落去嫩滑有血水蜜糖芥茉醬可以辟到羊的蘇味<龍蝦尾青醬意大利粉$208>廚師好貼心咁樣將龍蝦味嘅肉起晒出嚟,啱晒懶人食甜品悉尼阿法奇朵非常之好食濃郁嘅咖啡味配上順滑嘅Gelato,成個配搭好出色特濃朱古力+$2芒果乳酸梳打+$6
今日去試左一間新Cafe, 位置喺以前咖啡弄嘅樓上

<香草蜜糖芥末煎羊架$178>
煎羊架大概五成熟左右,切落去嫩滑有血水
蜜糖芥茉醬可以辟到羊的蘇味

<龍蝦尾青醬意大利粉$208>
廚師好貼心咁樣將龍蝦味嘅肉起晒出嚟,啱晒懶人食

特濃朱古力+$2

芒果乳酸梳打+$6
2021-07-23 35 瀏覽
< 悉尼樂園 > 📍銅鑼灣終於嚟咗呢間想食好耐嘅黃店🥳 呢間餐廳有好多懷舊嘅物品 好有特色❤️ set dinner包咗田園沙律、是日餐湯、主菜同affogato ☕️ 田園沙律加咗黑醋 好開胃😋 餐湯係蘑菇忌廉湯 蘑菇湯好濃郁 唔錯👍🏻 🦞龍蝦尾青醬意大利粉 $208呢個係必叫 而且賣晒就冇 青醬意粉上面有大大條龍蝦尾😍😍 打卡一流😛 龍蝦尾好大條 而且拆咗肉 好方便🥰 龍蝦肉爽口鮮甜 啖啖肉好正🤤 加埋牛油蒜蓉焗香氣十足 配青醬意粉好夾😋🐏香蜜糖芥末籽煎羊架 $198羊架有三大件 煎得好香 鍾意食羊嘅朋友一定要試😆 羊架肉質夠嫩 唔會好多肥膏 加埋啲蜜糖芥末醬好惹味😋另外仲有薯蓉同蕃茄仔 ⼀定夠飽👍🏻🍨 Affogato 跟餐仲有Affogato做甜品 雲呢嗱雪糕上面淋咗啲抹茶醬💚 抹茶醬好濃郁🥰
< 悉尼樂園 > 📍銅鑼灣

🦞龍蝦尾青醬意大利粉 $208

🐏香蜜糖芥末籽煎羊架 $198

🍨 Affogato
1K
2021-07-21 45 瀏覽
裝潢走懷舊風格,餐廳內擺放著不少懷舊擺設和舊式傢俱,充滿老香港情懷。食物方面以西餐為主,定價相當親民。是日餐湯把多士和火炙芝士放在洋蔥湯上,賣相吸引邪惡!洋蔥湯味道香甜,芝士除了鹹香亦帶有微微焦香,令湯的味道更豐富。香草蜜糖芥末籽煎羊架 ($198)肉質軟腍juicy,羊味濃厚而不氈。龍蝦尾青醬意大利粉 ($208)份量十足,龍蝦尾豐厚結實,爽口彈牙,吃起來啖啖肉;意粉帶韌勁,青醬味道清新。甜品 - 悉尼阿法奇朵其實是雲呢拿雪糕配抹茶香滑的雲呢拿雪糕配上抹茶,味道濃郁而不苦澀。Caramel Mocha口感順滑輕柔,喝起來有陣陣焦糖香氣之餘同時又有咖啡濃郁香醇。

食物方面以西餐為主,定價相當親民。

是日餐湯

香草蜜糖芥末籽煎羊架 ($198)

肉質軟腍juicy,羊味濃厚而不氈。

龍蝦尾青醬意大利粉 ($208)

甜品 - 悉尼阿法奇朵
其實是雲呢拿雪糕配抹茶

香滑的雲呢拿雪糕配上抹茶,味道濃郁而不苦澀。

Caramel Mocha
2021-07-16 37 瀏覽
終於去咗呢間玩味十足嘅cafe,夜晚仲有set dinner 添!Set Dinner包括一個頭盤(迷你田園沙律🥗及是日餐湯),主菜,甜品’Sickly’ Affogato 及$43以下嘅飲品。1️⃣靜岡焙茶豆腐茶拿鐵 $58 (跟餐 +$15)打卡一流嘅飲品,底部仲有豆花添!🙆🏻‍♀️美味指數:7/102️⃣特濃朱古力 $58 (跟餐 +$15)飲落去朱古力味好香甜。上面有大量忌廉。🙆🏻‍♀️美味指數:7.02/103️⃣黑松露大啡菇意大利飯 $178香濃嘅黑松露味配上濕潤嘅意大利飯真係幾惹味!大啡菇好有咬口,而且咬到爆汁。🙆🏻‍♀️美味指數:7.43/104️⃣明太子蟹肉蟹子意大利粉 $178好creamy,意大利粉好掛汁。🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/105️⃣’Sickly’ Affogato雲呢拿雪糕配抹茶醬。值得一讚佢個抹茶醬真係好濃,而且微微回甘。🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/10悉尼樂園 (銅鑼灣)地址🐾:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
[銅鑼灣~ 悉尼樂園]
1️⃣靜岡焙茶豆腐茶拿鐵 $58 (跟餐 +$15)
打卡一流嘅飲品,底部仲有豆花添!
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10

2️⃣特濃朱古力 $58 (跟餐 +$15)
飲落去朱古力味好香甜。上面有大量忌廉。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.02/10

3️⃣黑松露大啡菇意大利飯 $178
🙆🏻‍♀️美味指數:7.43/10

4️⃣明太子蟹肉蟹子意大利粉 $178
好creamy,意大利粉好掛汁。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/10

5️⃣’Sickly’ Affogato
🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/10

悉尼樂園 (銅鑼灣)
地址🐾:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
好耐之前去過老二花廳都覺得唔錯😆 原來呢間先係總店👅好鍾意呢度嘅風格 懷舊復古玩味非常特別📺📻要營造呢種氣氛所以餐廳會有啲暗~Cafe控一定要去打個卡‼️ 食物飲品亦都好唔錯💛🍽Set dinner🍽❣️迷你沙律及餐湯擺盤用心 沙律新鮮 蘑菇湯高質😋 好香💯❣️黑松露大啡菇意大利飯 $178基本款 好大粒菇又juicy🍄 素食Friendly~意大利飯入邊都有炒香左嘅菇 飯收晒汁有少少咬口 👍🏻❣️香草蜜糖芥末籽煎羊架 $198呢個非常推薦‼️ cafe食到媲美西餐嘅羊架🐑3塊羊架大大塊 煎到鮮嫩粉紅 一啲都唔韌*ˊᵕˋ)੭Sides都有心思 薯蓉沙律同蕃茄又靚又好食🙆🏻‍♀️羊架本身調味都足夠 但呢個蜜糖芥末籽醬係錦上添花( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ ) 唔係一般mustard味 係高級架🤩 朋友都唔係太鍾意羊都係咁偷食🤭❣️Sickly affogato餐包埋甜品係幾抵㗎😉 呢個雪糕加抹茶醬都好有睇頭啦😛抹茶唔會太苦 食落兩樣好夾💛❣️Matcha tofu latte $58 (餐-$43)呢個見好多人嗌跟機🍵 抹茶味幾濃唔會太粉👍🏻 漸變色好靚( ˘͈ ᵕ ˘͈ )底仲有豆腐花 夾埋一齊飲🙆🏻‍♀️❣️Oreo
好耐之前去過老二花廳都覺得唔錯😆 原來呢間先係總店👅
好鍾意呢度嘅風格 懷舊復古玩味非常特別📺📻
要營造呢種氣氛所以餐廳會有啲暗~
Cafe控一定要去打個卡‼️ 食物飲品亦都好唔錯💛

🍽Set dinner🍽
❣️迷你沙律及餐湯
擺盤用心 沙律新鮮 蘑菇湯高質😋 好香💯

❣️黑松露大啡菇意大利飯 $178
基本款 好大粒菇又juicy🍄 素食Friendly~
意大利飯入邊都有炒香左嘅菇 飯收晒汁有少少咬口 👍🏻

❣️Sickly affogato
餐包埋甜品係幾抵㗎😉 呢個雪糕加抹茶醬都好有睇頭啦😛
抹茶唔會太苦 食落兩樣好夾💛

底仲有豆腐花 夾埋一齊飲🙆🏻‍♀️
❣️Oreo smoothie $53 (餐-$43)
呢個賣相口味都好啱 甜度剛好🍪
2021-07-15 29 瀏覽
⭐️ 呢間搞鬼又帶懷舊風嘅銅鑼灣樓上cafe 悉尼樂園 入面嘅裝飾同擺設好復古,又畫咗好多graffiti ,仲有A貨嘅米奇老鼠🤣 啱哂大家同朋友一齊嚟chill同打卡📸 .Set Dinner 包迷你田園沙律、是日餐湯、主食、甜品及飲品😆 飲品可選$43或以下,多咗就補差價😉 .🦞龍蝦尾青醬意大利粉 $208: 龍蝦味啖啖肉,厚肉又新鮮🤩 而且膏都有好多🤤 味道幾濃郁 配埋青醬意粉平衡得好好😚 性價比非常高!!!.🦀明太子蟹肉蟹子意大利粉 $178: 蟹肉份量好慷慨😍 明太子嘅鹹鮮味重,加蟹子令口感味道更豐富😚 意粉煮得剛剛好,唔會太淋或太硬🥰🍨悉尼Affogato: 第一次食affogato係雲呢拿雪糕配抹茶濃漿🍵啱晒唔飲咖啡嘅朋友👍🏼 .🍹+$10 凍水果樂園 (紅茶)🥤+$7 手工薑汁梳打
🦞龍蝦尾青醬意大利粉 $208

🦀明太子蟹肉蟹子意大利粉 $178

🍨悉尼Affogato

🍹+$10 凍水果樂園 (紅茶)
🥤+$7 手工薑汁梳打
2021-07-14 38 瀏覽
呢間cafe好搞笑,有啲"另類"嘅米奇朋友係到🤣環境幾舒服,嚟同朋友傾下計或者想打卡都幾好🥳.Set Dinner❥Starter迷你田園沙律&是日餐湯個湯有好多菇同煙肉粒😗❥Main Course#龍蝦尾青醬意大利粉 ($208)😋好味指數:(7/10)龍蝦尾肉質都ok,加上蒜香好惹味😚青醬意大利粉味道唔錯,意粉唔會太淋😛#香草蜜糖芥末籽煎羊架 ($198)我唔食羊架,不過一嚟到已經聞到好大朕味😨切開都幾粉紅色,男朋友話覺得好膻😗❥Dessert甜品好味,將抹茶倒落雲呢拿雪糕到😋.送$43或以下飲品水果茶($41)幾好飲😚黑芝麻豆腐拿鐵 ($53)一飲落去好濃好香芝麻味,仲有啲豆腐粒係到,感覺幾特別😍
呢間cafe好搞笑,有啲"另類"嘅米奇朋友係到🤣

環境幾舒服,嚟同朋友傾下計或者想打卡都幾好🥳
Set Dinner

❥Starter
迷你田園沙律&是日餐湯
個湯有好多菇同煙肉粒😗

❥Main Course

#龍蝦尾青醬意大利粉 ($208)
😋好味指數:(7/10)
龍蝦尾肉質都ok,加上蒜香好惹味😚
青醬意大利粉味道唔錯,意粉唔會太淋😛

#香草蜜糖芥末籽煎羊架 ($198)

❥Dessert
甜品好味,將抹茶倒落雲呢拿雪糕到😋
送$43或以下飲品

水果茶($41)幾好飲😚

黑芝麻豆腐拿鐵 ($53)
一飲落去好濃好香芝麻味,仲有啲豆腐粒係到,感覺幾特別😍
2021-07-13 1134 瀏覽
💛 終於嚟咗呢間bookmark咗好耐嘅悉尼樂園食飯喇🥳🥳 呢間餐廳嘅牆壁有好多唔同嘅畫像,仲放有好多懷舊物品,例如針織機、撥輪電話等等,好靚又好有特色㗎💛 我同朋友每人叫咗一個set dinner, set dinner仲包咗迷你田園沙律、埋是日餐湯、affogato(或加$25轉是日蛋糕)、$43以下飲品添😛 田園沙律撈左黑醋,酸酸地食落夠fresh同開胃😋 餐湯入面仲有一塊好脆嘅多士, 比湯浸淋少少, 加埋一塊溶緊嘅芝士同黑椒, 好開胃~🦞 龍蝦尾青醬意大利粉 ($208)我本身都好鍾意食青醬意粉咖, 香得嚟唔會膩, 加埋啲濃味啲嘅蒜蓉都幾夾咖! 叫呢個意粉主要因為見到佢嘅擺盤好靚, 打卡都開心啲😝 點知食落都好有驚喜! 龍蝦尾都好大條, 而且仲好細心, 成條龍蝦肉預先開咗出嚟, 食得好方便, 啖啖肉~ 龍蝦配埋蒜蓉嚟焗超香口, 配青醬意粉好match😋💛🐏 香蜜糖芥末籽煎羊架 ($198)個羊架超級香,帶少少騷味😌鍾意食羊嘅朋友係唔可以錯過🤩佢煎得啱啱好,啲肉夠嫩,仲帶粉紅色架🤤加埋啲帶籽嘅黃芥末醬真係好正😝🍨 Affogato (跟餐)跟餐仲有個甜品, 我同朋友都揀左唔洗加錢
💛

龍蝦尾青醬意大利粉

🦞 龍蝦尾青醬意大利粉 ($208)

香蜜糖芥末籽煎羊架

🐏 香蜜糖芥末籽煎羊架 ($198)

Affogato

🍨 Affogato (跟餐)
跟餐仲有個甜品, 我同朋友都揀左唔洗加錢嘅悉尼阿法奇朵😌 佢係一個雲呢嗱雪糕上面淋啲抹茶醬🤩🤩啲超濃嘅抹茶醬加埋雲呢嗱雪糕超香🥰仲有啲乾果同乾花仔裝飾(仲食得架)好天然😋

🍫 特濃朱古力
個朱古力真係超濃厚, 上面仲擺左兩粒棉花糖, 好邪惡呀🤤
靜崗焙茶豆腐茶拿鐵

🍵 靜崗焙茶豆腐茶拿鐵
好特別嘅latte! 茶味嘅Latte都試過幾次, 再加埋豆腐真係第一次! 呢個Latte嘅焙茶味濃郁, 但一啲都唔澀, 底部有啲少少甜又fresh嘅豆腐, 好得意好正🥳
2021-07-12
靜崗焙茶豆腐茶拿鐵
2021-07-12 848 瀏覽
推開忽明忽暗的玻璃木門,來到舊式香港味道的悉尼樂園。店內有不少復古藏物,斑駁閃爍的暖黃色燈光,帶點恬靜的氛圍,令人彷彿回到一個又一個的無眠深夜。環境佈置用心,喜歡這種時光倒流的感覺,至少有一刻可以逃離病態的現實。我們點了兩份 Set Dinner,套餐附了迷你田園沙律及是日餐湯。用上精緻的海棠紋壓花玻璃托盤盛著,帶點輕奢感,細節位做得不錯~是日餐湯是法式洋蔥湯,上面放著吸了湯汁的法包和焗至半溶的芝士,簡單又美味這裡的主菜也是以西式為主,看到有明太子蟹肉蟹子意大利粉就首選這個了。明太子和蟹肉的咸香真的讚,鮮味濃郁,creamy之餘加了蟹子令口感更豐富另一主食點了香草蜜糖芥末籽煎羊架,肉質很嫩而且不覺膻,甫上菜就聞到陣陣香氣。伴菜有帶枝番茄仔,沙律菜和薯蓉,薯蓉點一些蜜糖芥末籽醬來吃很惹味套餐還有甜品,這道 ‘Sickly’ Affogato 悉尼阿法奇朵將濃縮抹茶澆上Gelato來吃,濃醇的抹茶慢慢浸沒了冰涼的雲厘拿雪糕,苦澀甜蜜之間得到平衡,滋味十足 🍨飲品方面,點了京都宇治抹茶豆腐拿鐵和黑芝麻豆腐拿鐵。這裡的飲品都超級IGable🍵 兩杯拿鐵都加了豆腐,有著美麗的層次,滑溜的口感,散

推開忽明忽暗的玻璃木門,來到舊式香港味道的悉尼樂園。

明太子蟹肉蟹子意大利粉

悉尼阿法奇朵

京都宇治抹茶豆腐拿鐵

飲品方面,點了京都宇治抹茶豆腐拿鐵和黑芝麻豆腐拿鐵。這裡的飲品都超級IGable🍵 兩杯拿鐵都加了豆腐,有著美麗的層次,滑溜的口感,散發著細膩豆香,而且甜度不高,味道清新自然,是我喜歡的口味💗
明太子蟹肉蟹子意大利粉
悉尼阿法奇朵
京都宇治抹茶豆腐拿鐵
  • 蟹肉蟹子意大利粉
推開大門猶如走進了拍攝場景很喜歡這樣懷舊的氛圍一檯一凳 甚至乎每一件擺設都是精挑細選過來吃一頓精緻的晚餐去一趟時光旅行️🎞🎥充滿電影感.《龍蝦尾青醬意大利粉》🦞🍝店家大方地用原條龍蝦尾拆肉唔止擺盤靚之外 食起黎都相當方便龍蝦肉爽滑彈牙配上羅勒青醬意粉 感覺清爽.《香草蜜糖芥末籽煎羊架》🥩羊架煎得剛好帶點粉紅有著羊肉淡淡的奶香味加上精緻的擺盤似去左高級西餐廳多過cafe.頭盤是固定的田園沙律與餐湯忌廉蘑菇湯的煙肉味濃啖啖蘑菇口感好豐富.《芒果沙冰》🥭🍹芒果沙冰好fresh充滿夏日的味道.《草莓拿鐵》🍓🥛草莓拿鐵質感似yogurt 內藏粒粒新鮮士多啤梨奶泡好豐富拌勻後就是香甜的草莓奶昔.《悉尼阿法奇朵》🍨🍵阿法奇朵原來係affogato既譯音呀😂悉尼樂園將意大利名物改頭換面Espresso 轉成香濃抹茶咁就唔驚食完affogato 夜晚訓唔著喇

推開大門猶如走進了拍攝場景

悉尼樂園將意大利名物改頭換面
Espresso 轉成香濃抹茶
咁就唔驚食完affogato 夜晚訓唔著喇
2021-07-10 57 瀏覽
今次黎到銅鑼灣嘅一間樓上黃Cafe餐廳走懷舊風 到處都係打卡位 牆上畫了很多店中主角 「悉尼老鼠」非常有特色今次點咗set dinner 龍蝦🦞青醬意粉🍝 $208龍蝦大大隻 去殼以後 更容易進食😋而意粉則以青汁烹調味到清新亦帶岀到龍蝦🦞鮮味香草蜜糖芥茉籽煎羊架 $198平時都好愛食半架完全無朕味 仲肉質好鮮嫩 而且烹調得剛剛好 一切已骨肉分離 正Set Dinner已經包左沙律及餐湯餐湯係黑松露蘑菇煙肉粒湯味道濃郁 好香好飲 而隨餐附送$43以下飲品我跟朋友點了水果茶水果茶比我想像大杯好多內裏有好多果肉 好解渴加上店內用蒲草飲筒支持環保♻️抵讚👍🏻
今次黎到銅鑼灣嘅一間樓上黃Cafe
餐廳走懷舊風 到處都係打卡位
牆上畫了很多店中主角 「悉尼老鼠」
非常有特色

今次點咗set dinner