2017-01-16 411 瀏覽
收工喺旺角搵食嘅時候見到個大大招牌,原來係略有名氣嘅炸雞快餐店,於是就獨獨去試下。餐店位於匯豐隔離二樓,一上到去就見到,裝修同一般快餐店無異,人流唔算多。餐牌可以話係老M同老K嘅混合體,有炸雞,漢堡包,薯條,意粉等等各種配搭嘅餐。聞說炸雞最出名,於是就叫咗c1餐,有兩件炸雞,一份細薯條,一兜點雞嘅汁同一杯汽水,盛惠$43炸雞比老K嘅大件啲,外形同味道都似pizza and chicken嘅炸雞,無乜味,要點佢附上嘅點雞醬先會感覺好啲,點雞醬類似係老K薯蓉嘅果種汁,雞肉方面煮得相當唔均勻,外面果層肉係偏乾,但食到入面又好生,血管地方仲有d紅,炸雞技術需要改善。炸雞整體感覺係麻麻,老K嘅家鄉雞比佢好味啲。薯條方面,其實就咁睇落同老M差不多,粗身啲啲,一開始食係炸得脆脆地,而唔係老M軟冧冧嘅,但食完一件雞之後再食就已經變到硬挖挖,建議食咗薯條先。另外佢加$3可以升級風味薯條,有芝士味或bbq味,應該類似shake shake 薯條,因為本身個餐已經算貴,所以就冇試到嘞。總括而言,如果自己一個喺旺角搵食又唔知食咩好嘅時候,可以考慮試下依間菲律賓黎嘅美式快餐店,當做試新野咁試,不過感覺實則係老M

c1

總括而言,如果自己一個喺旺角搵食又唔知食咩好嘅時候,可以考慮試下依間菲律賓黎嘅美式快餐店,當做試新野咁試,不過感覺實則係老M同老K之間,質素並不如網上推介咁把炮。

今早要空肚去惠豐中心做2年一次體檢,好肚餓,經過您們就選擇已好想吃多時的您們。意粉好不似往常快餐意粉淋patpat,相對地幾彈牙,只是個醬汁偏甜不是我喜歡的肉醬味。雞件皮好脆只是我已儘量少吃雞皮很久只輕輕咬少許試味,雞肉好嫩好juice
2017-01-14
1 分鐘 (堂食)
$42 (早餐)
2017-01-11 378 瀏覽
全港最juicy 炸雞非佢莫屬,離開中環係旺角插旗梗係要嚟朝聖啦叫咗個set兩隻雞加白飯,記得中環個飯有磨菇汁,嚟到有個疑似豬柳強嘅紙包物體,原來係白飯,濕度偏高由於炸雞後上,即叫即炸,非常夠熱,手套都就溶,肉汁爆多,皮又炸得夠脆,加埋我最愛嘅雞汁,十分滿足,誠意推介!
  • 炸雞
2017-01-10 315 瀏覽
喺中環做野果陣已經有喺環球大廈旁果間幫襯過,佢 d 漢堡唔係用茄汁,而係鮮茄,生菜亦唔係菜絲真係令我有返食漢堡包嘅感覺,因為坊間已經有太多乾牛乾豬同乾雞啦 Jollibee 嘅薯條唔係太幼果款,香脆而且本身已經味晒夠味,就咁食已經好好味我覺得如果d主食項目都可以散賣就正好多,對於食完個C3又掛住個B3個漢堡嘅我,成日都要二選一唔想浪費,但每次食唔同餐都唔錯吖。炸雞佢地都係加粉配漿咁炸出黎,d皮出到黎都同坊間離皮炸雞唔同,依度見到有雞油架
真係令我有返食漢堡包嘅感覺
,因為坊間已經有太多乾牛乾豬同乾雞啦
2016-12-27
3 分鐘 (堂食)
2017-01-06 349 瀏覽
成日行過見到鋪頭公仔咁吸引都想入去食,今日終於約左朋友一齊去試! 座位都平時連鎖式快餐店差唔多,一樣自助式買完野食自己搵位坐!叫左兩個餐,見到d包裝都已經覺得好開心,好有童真! 炸雞都炸得好金黃香脆,都唔算好細隻,熱辣辣外皮脆卜卜好好味,雞肉都嫩滑唔鞋口,用盒裝住冇咁易凍左唔好食! 細柸粟米甜甜地都唔錯,但份量少左d! 朋友見呢到有意粉,佢就話要叫黎試下,肉醬意粉比想像中好味,味道都唔錯,芝士肉醬份量都ok夠晒撈落d意粉到,意粉雖然整定但一d都唔會過淋,薯蓉味道都唔錯,但份量少左d,薯條不過不失都好香脆,加埋兩柸汽水,我地都食得飽飽!呢到食物都唔錯,食物又夠熱咁先好食,會再黎幫襯既快餐店!
叫左兩個餐,見到d包裝都已經覺得好開心,好有童真!
細柸粟米甜甜地都唔錯,但份量少左d!
呢到食物都唔錯,食物又夠熱咁先好食,會再黎幫襯既快餐店!
2016-12-05 7130 瀏覽
之前,旺角新世紀廣場在小時候經已有祖樂比這間著名炸雞店,但是大約到了中學的時候,祖樂比經已關閉了,新世紀廣場現在更加面目全非。現在這家祖樂比,位置近朗豪坊,位置非常方便,但奇怪的是内裏竟然不算太多人。店內有少量卡位,也有其他座位、二人座,人龍間中出現。菲律賓人或傭人不算太多,可能由於旺角不是她們的集結地,她們一般都會在中環的出現吧。炸雞稍等一下就有了,店員拿了三大盒炸雞出來。雖然看來不太環保,因為三個餐就用了三個紙盒盛着炸雞,但是這樣可以保持炸雞的溫度😁。炸雞也是平日的高質素,非常之好吃😬,外脆內嫩,炸雞的雞皮沒有一片片的剝落,內裏的雞肉亦非常之鮮嫩😍,肉汁相當之豐富,而且溫度熱燙😼,熱得用手套拿着雞件,手套其後也出了煙😆臨走居然看到現在的祖樂比不是叫祖樂比,還有了一個新的名字叫做快樂蜂😨😓,實在難聽而別扭。究竟十二月十會有甚麼特備節目呢🤔
之前,旺角新世紀廣場在小時候經已有祖樂比這間著名炸雞
,但是大約到了中學的時候,祖樂比經已關閉了
,新世紀廣場現在更加面目全非。
店內有少量卡位,也有其他座位、二人座,人龍間中出現。
,因為三個餐就用了三個紙盒盛着炸雞
,但是這樣可以保持炸雞的溫度😁。
究竟十二月十會有甚麼特備節目呢🤔
慶祝紀念
紀念日
  • 炸雞
2016-12-01 954 瀏覽
由中環開到黎旺角 新分店開係朗豪坊H&M對面以前小肥羊個鋪位一入餐廳就見到有好多菲律賓姐姐捧場🙈食物選擇組合唔多主要都係炸雞 薯蓉 肉醬意粉同漢堡包價錢比起KFC貴幾蚊炸雞佢配個醬汁 味道似KFC薯蓉個個算係新鮮熱辣 味道就還好 吾覺得特別好食都🙊至於薯條就真係比較頹 仲衰過麥當勞又幼又硬兩樣野食加埋已經$42到我覺得食返個頹飯算啦😅
由中環開到黎旺角 新分店開係朗豪坊H&M對面
算係新鮮熱辣 味道就還好 吾覺得特別好食都🙊
至於薯條就真係比較頹 仲衰過麥當勞又幼又硬
兩樣野食加埋已經$42到
我覺得食返個頹飯算啦😅
多年無食,今晚心血來潮一心去mk食嫁。。。。人好多,好刺去左肯得x咁,望左下餐牌唔太多選擇,但乜ya芝士薯條呀,都好吸引下,不過八點幾去到兩大餐牌已貼住sold out...價錢比麥xx貴一倍,同kfx就差唔多,主要有桶雞餐,齋桶雞,雞加意粉餐,雞加薯條飲品餐,單點食物等,實在係好多年無見呢個餐牌喇,真係有d感動。Wa好難簡呀,仲難唸過母親的抉擇呀,兩個人攪左勁耐,終於先唸到食乜。。。C1兩件雞加薯條加芬達汽水43+3轉特色風味薯條x2細薯條剛剛好,雖然有點硬,加左芝士粉好食好多呀,一定一定要叫,呢個餐呢個最好食,芝士粉像零食的芝味,好食過m記shakeshake多多聲,雞汁沾雞食又唔咸,又唔覺有咩雞汁味,大可不加,唔知想點既汁,雞汁扮薯蓉咁樣樣。主打雞件有雞腿同雞胸各一,雞皮有點油雖然好薄粉,肉質煮到勁淋都幾唔錯,呢間分店都唔少賓賓黎即使係平日亦都好捧場喔!食後感:風味薯條有點驚喜,價錢不貴又近市中心,一定有下次。P.S.新張不久,洗手間算清潔,雖然客人甚多。
多年無食,今晚心血來潮一心去mk食嫁。。。。

C1兩件雞加薯條加芬達汽水43+3轉特色風味薯條x2

食後感:風味薯條有點驚喜,價錢不貴又近市中心,一定有下次。

P.S.新張不久,洗手間算清潔,雖然客人甚多。
2016年11月27日,這天是我的生日,我便去旺角閒逛,走到前面的朗豪坊,便發現了對面開了一間名叫「Jollibee(祖樂比/快樂蜂)」的快餐店,我才醒起這間旺角分店的「Jollibee(祖樂比/快樂蜂)」就是最近很多人在網上熱烈討論的一間快餐店。我剛好想吃個下午茶,便走進去嚐嚐吧!沒想到食物真的較麥當勞好吃好多!不過就有好多人在等候,幸好,每個人都守規矩。由於「Jollibee(祖樂比/快樂蜂)」是來自菲律賓,所以很多菲律賓人在光顧,但是沒有影響我去光顧的心情。這間旺角分店的「Jollibee(祖樂比/快樂蜂)」可能暫時還是新開張沒多久,所以買東西吃的時候,就要跟職員說英文,幸好,點餐的英文很簡單,就算英文再差勁,都應該會懂得用英文說去點餐,過程好順利,職員也很有禮貌,還叫我下次再光臨,我聽到後當然會再來。我點了這個蜜桃芒果批(Peach Mango Pie),雖然較麥當勞的少了一半,價錢又較麥當勞貴了一點,但是外皮很脆口,內裡的餡料─蜜桃和芒果都很足料,又很新鮮,完全不會偷工減料。之後我再點了這個草莓新地(Strawberry Sundae),雖然較麥當勞價錢貴了一點,但是內裡真的

蜜桃芒果批(Peach Mango Pie)
之後我再點了這個草莓新地(Strawberry Sundae),雖然較麥當勞價錢貴了一點,但是內裡真的有草莓果肉,又很新鮮,完全不會偷工減料。
草莓新地(Strawberry Sundae)
最後,我覺得有點口渴,便拿了一杯白開水,白開水不用收錢,都較麥當勞的大杯,這就是秉持著「好客之道」的一間最佳食店應該有的服務態度,希望「Jollibee(祖樂比/快樂蜂)」能夠繼續一直保持著這種最佳的服務態度。
白開水(Water)
題外話/補充資料: 唯一美中不足是這裡的員工負責的清潔及收拾別人棄置的食物和餐盤較緩慢,要食客勉為其難自己幫手收拾一下,或是幫忙手拾上一手遺下的餐盤。
2016-11-27
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
蜜桃芒果批(Peach Mango Pie)
草莓新地(Strawberry Sundae)
白開水(Water)
吃完太子利口褔的沙爹牛肉漢堡包後,再在太子附近閒逛了一會,突然給我發現了袓樂比這間有點似曾相識的漢堡炸雞店。似曾相識,是因為它的吉祥物勾起我殘餘的記憶,好像在哪裡見過這品牌的餐廳嗎?但又記不起在香港哪裡。麥X勞、KXC以外的美式快餐店?如果說是Wendy's,Jack In The Box,哈迪斯還是Burger King的話就算數好了,他們大多已經結業收場了,Burger King只是命不該絕,代理權的問題救了它們在香港的一命而已。看完開飯網的資料就更驚奇了,想不到這間袓樂比原來既是美國菜,更加是菲律賓菜的代表。爆趣啊!這間漢堡包炸雞店竟然是一眾菲律賓傭工姐姐的最愛?難怪這店在中環特別多分店啦,菲傭姐姐相約同鄉在中環皇后像廣場見面敘舊,如果沒自備飯菜的話,有什麼好得過一同在菲律賓餐廳內食家鄉菜一解鄉愁呢?不過細看袓樂比餐牌賣的東西,橫看豎看也看不出袓樂比跟KXC有甚麼大分別。KXC現在連牛丼和火煱都已經有了,袓樂比既然是菲律賓菜,有牛肉漢堡扒和意粉賣又有甚麼稀奇?況且袓樂比不是純粹賣炸雞的快餐店,菲律賓菜賣牛肉漢堡扒和意粉,又有甚麼所謂?始終剛在利X褔吃完沙爹牛肉漢堡包,暫時不太適
。爆趣啊!這間漢堡包炸雞店竟然是一眾菲律賓傭工姐姐的最愛
始終剛在利X褔吃完沙爹牛肉漢堡包,暫時不太適合再吃太多澱粉質食物,細看袓樂比餐牌上的炸雞,亦即是樂脆雞套餐,配菜的薯條原來可以用牛油粟米代替,這種做法恰巧跟麥X勞一模一樣,能選粟米的話就當然立即做。
樂脆雞套餐
買了袓樂比的樂脆雞套餐,發現他們送的紙巾顏色跟一般快餐店的紙巾有點不一樣。袓樂比的紙巾是淺啡色,質地看似比較粗糙,我的直覺告訴給我知道,是環保循環再造的紙巾。

至於袓樂比的炸雞,感覺大致上跟KXC的差不多,慶幸袓樂比的炸雞的粉漿不是太多,皮也不會太厚。袓樂比有一樣比KXC好的地方,就是炸雞另外有醬汁提供,即使你嫌袓樂比的炸雞味道不夠濃,重口味的你跟我都可以選擇把炸雞點它們特製的醬汁來吃,立刻感受到袓樂比炸雞跟KXC炸雞有什麼分別。

吃KXC的炸雞想點醬汁,最多只能點茄汁,碰上有時限定套餐有沙律醬或蕃茄醬才可以選,一嘗炸雞點醬來吃的滋味。KXC的炸雞醃肉香料最多只滲透到雞皮上,雞肉很多吃不到味道,就像上次吃那個雞髀皇一樣,雞髀皇吃完感覺跟普通的炸雞套餐沒有分別。但是袓樂比特別提供的醬汁,讓袓樂比人感覺與眾不同,亦是袓樂比炸雞的特色。

算計袓樂比炸雞套餐定價,跟KXC相差無幾,但袓樂比分店數目無法跟KXC相提並論,炸雞和它的醬汁固然好食,但想再下次再光顧的話,只能等下次到旺角太子的時候再說。
2016-11-16
15 分鐘 (堂食)
樂脆雞套餐